ÚTIKRITIKA.HU / Mississipi állam


hirdetes

útikritikák


Mississipi állam

Mississipi államról bevezető| Éghajlat|Odajutás| Közlekedés| Étkezés|Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk|Elvis Presley Birthplace (szülőháza)|Jackson város|Natchez városa|Natchez Trace Parkway| Más látnivalók| Mississipi állam földrajza| Mississipi állam történelme| Mississipi állam manapság| Érdekességek |Fotóegyveleg

Mississipi államról bevezető

Az állam a nevét a Missisipi-folyó itteni meghatározó jelenléte alapján kapta. A Missisipi indián eredetű szó, és jelentése feltehetően az, hogy ,,nagy folyó".

Mississipi állam területe: 121 000 km² (30 százalékkal nagyobb, mint hazánk)

Mississippi állam az USA déli régiójában található. A Mississippi folyó és az Mississippi-öböl partján és akörül fekszik. Az állam keleten Alabama, délen a Mexikói-öböl, nyugaton Louisiana, északon pedig Arkansas és Tennessee államokkal határos.

Mississippi állam partvonalának hossza kb. 135 km, mivel csak rövid szakaszon érinti az Mississippi-öblöt. Az állam területe az észak-déli irányban kb. 340 km, míg a kelet-nyugati irányban kb. 550 km.

Lakosság (2023-ban): 2,93 millió - 68% fehér , 28% afroamerikai (fekete), a többi kevert, és ázsiai

Mississippi állam fővárosa: Jackson. ez Mississippi közepén fekszik, és egyben az állam legnépesebb városa is.

Elterjedt vélemény, hogy Missisipi állam a legszegényebb USA-tagállam, ahol az oktatás eredményessége a leggyengébb. Azt is gyakran állítják, hogy Missisipi államban USA viszonylatban a legsúlyosabb probléma a rasszizmus. Az állam jómódú lakosai többségében fehérek, a szegények közt többségben vannak a feketék. A feketék körében jelentős az írástudatlanság, a gyengén képzettség. A középiskolákból kimaradó fiatalok hatalmas többsége fekete.

Az USA-tagállamok közül Missisipi államban az egyik legrosszabb helyzet ezek tekintetében: túlsúlyosság, a középiskolák színvonala, a munkanélküliség (a 6. negatív helyen), szegénység, alacsony várható élettartam, teherb esett tizenévesek. Itt a legalacsonyabb az egy főre jutó GDP.  Missisipi államban a kisvárosokban nagy a vallásosság. A rendszeres templomba járást a helyi közösségek nagyon elvárják a lakóktól. A vidéki fehér közösségekben nagyon erős a feketékkel szembeni előítéletesség, ami a rasszizmus fogalmát is kimeríti. ,,Természetesen" ezekben a választókörzetekben a republikánus jelöltekre szavaz a nagy többség. Amúgy a fehérek és feketék álta vegyesen lakott településeken informális szeparatizmus létezik. A feketék és a fehérek némiképpen egymástól elszigetelve élnek, nincs közös közösségi életük. A konzervatív fehérek jellemzően azt hangsúlyozzák, hogy a feketék maguk hibásak elesettebb helyzetük miatt.

Missisipi állam egyike az úgynevezett Deep South-nak Louisianával, Alabamávala, Georgiával és Dél-Karolinával együtt. A "Deep South" kifejezés egy nem hivatalos, de jól ismert és gyakran használt földrajzi fogalom, amely az USA déli régiójára utal. Gyakran annak az érzékeltetésére használják, hogy az USA déli részén a rabszolgaság és a polgárháború történelme mély nyomot hagyott a társadalmon és a kultúrán.

--------------------------------

Mississippi állam főbb turisztikai ezek:

Natchez Trace Parkway: A Natchez Trace Parkway egy gyönyörű 700 kilométer hosszú parkosított útvonal, amely keresztülhalad Mississippi-n, Tennessee-n és Alabama-n. A parkon keresztül látogatók számos szép kilátópontot, túraösvényeket, piknikező helyeket és történelmi helyszíneket találhatnak.

Vicksburg National Military Park: A Vicksburg National Military Park egy nagy katonai park Mississippi-ben, amely a Vicksburg-i csatában játszott fontos szerepét tiszteli. A parkban számos történelmi helyszín található, többek között múzeumok, emlékhelyek és műemlékek.

Gulf Islands National Seashore: Az Gulf Islands National Seashore egy nagy nemzeti tengerpart Mississippi és Florida partjainál. A parkban látogatók gyönyörű fehérhomokos strandokat, korallzátonyokat, vízi sportokat, hajózást és madármegfigyelést élvezhetnek.

Elvis Presley Birthplace (szülőháza): A Tupelo városában található Elvis Presley Birthplace egy fontos kulturális látnivaló Mississippi-ben. A helyszínen látogatók megtekinthetik az énekes szülőházát, a múzeumot és a történelmi helyszíneket.

Biloxi kaszinók: Biloxi egy fontos üdülőhely Mississippi-öböl partján, ahol több nagy kaszinó is található. A kaszinók mellett a látogatók számos szórakozási lehetőséget, éttermeket és bevásárlóközpontokat találnak a városban.

Mississippi Museum of Art: A Mississippi Museum of Art egy nagy múzeum Jacksonban, ahol a látogatók megtekinthetik az amerikai és a déli művészet legjobb alkotásait.

Natchez városa: Natchez egy gyönyörű déli város Mississippi-ben, amely gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik. A városban találhatók régi antebellum otthonok, múzeumok, parkok és műemlékek.

Éghajlat

Mississippi állam éghajlata meleg és nedves nyári hónapokkal és enyhe téli hónapokkal jellemezhető. Az állam éghajlata trópusi monszunklímának tekinthető.

Nyáron, június és augusztus között a legmelegebb hónapok, az átlaghőmérséklet 32-34 °C körül alakul, és nagyon magas a páratartalom is. A hőség miatt az államban gyakran előfordulnak zivatarok és viharok, amelyekhez néha erős széllökések és jégeső is társulhat.

Télen az államban enyhébb éghajlat uralkodik, és az átlaghőmérséklet december és február között általában 5-15 °C között van. Az államban gyakran előfordulnak hidegfrontok és viharok, amelyekhez a szomszédos államokban is havazás társulhat.

Az állam éves csapadékmennyisége általában 1300-1600 mm között változik, és az év során egyenletesen oszlik el. A legmagasabb csapadékmennyiség általában április és szeptember között van, amikor gyakoriak a zivatarok és a hurrikánok is előfordulhatnak.

Mississippi állam az USA déli partvidékén található, és gyakran érintik az Atlanti-óceán és a Mexikói-öböl térségében kialakuló hurrikánok és trópusi viharok. Az állam a hurrikánok súlyos hatásainak ki van téve, és rendszeresen tapasztalja a szélsőséges időjárási eseményeket, mint például a szélviharokat, áradásokat és tornádókat.

A legtöbb hurrikán és trópusi vihar azonban általában a Mississippi partjaitól keletre vagy nyugatra húzódik el, és a legnagyobb hatást általában az állam keleti része érzi. Azonban a hurrikánoknak mindig megvan a potenciáljuk, hogy komoly károkat okozzanak a Mississipi állam partvidékén is.

Az állam vezetése és a helyi hatóságok évente felkészülnek a hurrikán szezonra, és elkötelezettek az állampolgárok biztonságának védelme érdekében. A lakosságnak mindig érdemes figyelni az időjárás előrejelzéseket, és az állami hatóságok kiadott figyelmeztetéseit és utasításait követniük a szükséges védelem és evakuáció érdekében.

Odajutás

Budapestről több útvonalon is el lehet jutni Mississippi államba repülővel, de általában az amerikai nagyvárosokon keresztül vezet az út. Általában az Egyesült Államokba repülőjegyeket az USA-beli nagy légitársaságok, mint az American Airlines, a Delta vagy az United Airlines kínálják.

Az egyik lehetséges útvonal az, hogy a Delta légitársasággal repüljön New Yorkba, majd onnan az American Airlines repülőjével továbbutazzon az állam fővárosába, Jacksonba. Az út időtartama általában 14-18 óra, ahol az átszállásokkal eltöltött idő is számít. Az árak az utazás időpontjától és a foglalási időponttól függően változóak, de általában az egy felnőtt repülőjegy ára 700-1200 euró között van.

Közlekedés

USA viszonylatban Missisipi állam közútjai és hídjai között a legtöbb a rossz állapotú, és ezt a bérautóval közlekedő turistának figyelembe kell venni.


Festői útszakaszok turistáknak:

Mississippi állam több gyönyörű útszakasszal rendelkezik, amelyeket autóval be lehet járni. Az alábbiakban bemutatunk néhányat az állam legszebb és legfestőibb útszakaszai közül:

Natchez Trace Parkway: A Natchez Trace Parkway egy festői útszakasz Mississippi államban, amelyet a gyönyörű táj és a történelmi helyszínek miatt érdemes bejárni. Az útvonal a Tennessee és Mississippi állam közötti határon halad, és számos szép kilátópontot, piknikező helyet, túraösvényt és történelmi helyszínt kínál.

Great River Road: A Great River Road egy útvonal, amely a Mississippi folyó mentén halad Minnesota államtól Louisianáig. Az útvonalon autózva a látogatók gyönyörű kilátásokat élvezhetnek a folyóra és a környező tájra.

Highway 61: Az 61-es út Mississippi államon belüli része egy híres útszakasz, amelyet a blues zenéhez kapcsolnak. Az út Memphisből indul, és New Orleans-ig tart. Az út számos festői kisvároson halad keresztül, és a Mississippi Delta régiójában áthaladva az autósok megtekinthetik a terület gazdag növény- és állatvilágát.

Tishomingo State Park Scenic Drive: A Tishomingo State Park Scenic Drive egy festői útszakasz Mississippi keleti részén, amely a Tishomingo State Parkon keresztül halad. Az út számos szép kilátópontot és sziklás területet kínál, valamint a látogatók megtekinthetik a park gazdag növény- és állatvilágát.

Étkezés

Báránybordák: Mississippi-ben nagyon népszerűek a sült báránybordák, amelyeket általában fokhagymás és fűszeres marináddal készítenek.

Garnélarák: Az állam a Mississippi-öböl közelében található, így a garnélarák és más tengeri herkentyűk is nagyon népszerűek a helyi konyhában.

Ropogós csirke: Az állam híres a ropogós, sült csirke ételeiről, amelyeket általában fűszeres és pikáns ízesítéssel készítenek.

Pulykahús: Mississippi állam nagy pulykahús-termelő régió, így számos pulyka alapú ételt kínálnak a helyi éttermekben, például pulykagulyást vagy pulykanyakat.

Banánkenyér: A banánkenyér egy hagyományos déli desszert, amelyet gyakran banánnal és dióval ízesítenek. Ez az édesség szinte minden étteremben és pékségben megtalálható az államban.

Sweet Tea: A Sweet Tea egy hűsítő ital, amelyet tea, cukor és citrom felhasználásával készítenek, és gyakran jégkockával szolgálnak fel.

Szórakozás

Biloxi kaszinók

Közbiztonság

Mississippi államnak az USA átlagához képest magasabb az erőszakos bűncselekmények aránya, például a gyilkosság, az emberölés, a rablás és a testi sértés. Az állam nagyvárosaiban, például Jacksonban, Gulfportban és Hattiesburgban, általában magasabb a bűnözési arány, mint a kisebb városokban és falvakban.

Azonban az állam nagy része viszonylag biztonságosnak tekinthető, és a turisták általában nem tapasztalnak bűncselekményeket. Az utazóknak mindig érdemes betartaniuk az alapvető biztonsági óvintézkedéseket, például:

Ne hagyjon értéktárgyakat az autóban: Mindig zárja be az autót és ne hagyjon benne értéktárgyakat, mert ezek csábító célpontok lehetnek a tolvajok számára.

Legyen óvatos a nagyvárosokban: A nagyvárosokban érdemes éjszakai sétákat kerülni, és figyelni a környezetét, különösen sötétedés után.

Vigyázzon a strandokon: Az állam partjainál található strandokon érdemes vigyázni a táskájára és értékeire, és nem hagyni azokat őrizetlenül.

Egyéb hasznos információk

Elvis Presley Birthplace (szülőháza)

Elvis Presley családja a szegénységben élt a Mississipi állambeli Tupelo kisvárosban. 1935. január 8-án ide született. Az Presley család a régió viszonylatában átlagos, nem kirívó szegénysorban élt. Hasonló helyzetben voltak más családokkal a környékükön.

Elvis szülei, Vernon és Gladys Presley, különböző munkákat vállaltak az évek során, és anyagi nehézségekkel küzdöttek. Vernon például alkalmi munkákat, gyakran mezőgazdasági munkát vállalt, építkezéseken dolgozott, míg Gladys különböző munkahelyeken, például a textilgyárban dolgozott. A család otthona egy kis ház volt, amelyben az egész család együtt élt, és nem voltak különösebb anyagi javaik.

Elvis élete első éveiben anyagi nehézségekkel küzdött a család, de szerencsére a helyzet javult, amikor Vernon állást kapott a helyi textilgyárban. Elvis gyerekkora folyamán elszenvedte a család anyagi nehézségeit, de a szülők mindig igyekeztek gondoskodni róla és biztosítani a családjuk számára a megfelelő ellátást.

A család szegénysége és az anyagi nehézségek hatással voltak Elvis életére és zenei karrierjére, és ezek az élmények később meghatározták zenei stílusát és világképét.

Ide született - v. s. fotója

Jackson város

Lakosság (2023-ban): 143,700

A város a Mississippi folyó és a Pearl River között terül el. Jackson gazdasága a kereskedelemre, a szolgáltatásokra és az iparra épül, és számos nagyvállalat székhelye található itt.

A város fontos kulturális és oktatási központ, amely számos múzeumot, színházat, zenei fesztivált és sporteseményt kínál. Az állam legnagyobb egyeteme, az University of Mississippi Medical Center is itt található. Jacksonban a kulturális sokszínűség és az ételek széles választéka is jellemző, és a városban élők büszkék a helyi étkezési hagyományokra.

t. d. fotói

Jackson történelmi negyede a város egyik legnépszerűbb turisztikai helye, amelyben sok épületet és emléket őriznek az amerikai polgárháború előtti időkből. Az éjszakai élet is virágzik Jacksonban, és számos étterem, bár és klub várja az érdeklődőket. Jackson egy élénk és sokszínű város, amely érdemes meglátogatni, ha az ember Mississippi államba utazik.

Mississippi Museum of Art

A Mississippi Museum of Art egy művészeti múzeum, amelyJackson városában található. A múzeum Mississippi állam legnagyobb művészeti gyűjteménye, és az amerikai déli régió egyik legfontosabb művészeti intézménye. Az épületben több mint 5000 műalkotást találunk, köztük amerikai és nemzetközi művészek munkái, valamint a régió művészete.

A múzeum állandó kiállításaiban szerepelnek kortárs és modern művészek munkái, például Jackson Pollock, Georgia O'Keeffe és Andy Warhol alkotásai. Emellett a múzeum időszakos kiállításokat is rendez, amelyeknek a témái változatosak, beleértve a képzőművészetet, a fotózást, a szobrászatot és az építészetet.

A Mississippi Museum of Art különlegessége, hogy a múzeum által szervezett programokat és eseményeket, beleértve a művészeti oktatási programokat, a koncerteket és a szakmai előadásokat, széles közönségnek szánják, így az embereknek lehetőségük van közvetlen kapcsolatba kerülni a művészettel és az alkotókkal.

A múzeum épülete is érdekes látványosság, modern, de mégis hagyományos stílusban épült, és egy kert is tartozik hozzá, amely a város egyik legfontosabb zöldterülete. Összességében a Mississippi Museum of Art egy kiváló intézmény a művészet szerelmeseinek, akik Jacksonban járnak, és akiknek érdemes meglátogatniuk ezt a helyet.

Natchez városa

Natchez egy kisváros Mississippi állam délnyugati részén, a Mississippi folyó mentén. A város történelmi jelentősége miatt népszerű turisztikai célpont, és számos történelmi épületet és látnivalót kínál a látogatóknak.

A város egyedülálló azért, mert a településen több mint 600 történelmi épület áll, többségük a 18. és a 19. századból. A város szívében található a Natchez Historical District, amelyben megtalálható a 300 éves King's Tavern étterem és az első téglaépítésű épület az USA-ban, a Melrose Plantation.

A városban található más fontos történelmi látnivalók közé tartozik az Old Natchez Court House Museum, a Natchez Trace Parkway, a Natchez National Historical Park és a Stanton Hall. A városban évente megrendezésre kerül a Natchez Trace Festival, az egyik legnagyobb esemény Mississippi államban, amely számos szórakoztató és kulturális programot kínál.

A város jellegzetessége, hogy az itt található régiségboltokban lehetőség van vásárolni egyedi antik tárgyakat és kézműves termékeket. Emellett a város gazdag kulináris hagyományokkal rendelkezik, így érdemes megkóstolni a helyi ételeket és italokat.

Natchez Trace Parkway

A Natchez Trace Parkway egy 714 km hosszú széles, panorámaút az Egyesült Államokban, amely az Mississippi folyó partjainál húzódik, a Natchez, Mississippi és a Nashville, Tennessee között. Az út történelmi szerepet játszott az ősi indiánok, a korai telepesek és a katonák közötti kereskedelemben és kommunikációban.

A Natchez Trace Parkway az USA egyik legnépszerűbb panorámaútja. Az út mentén sok természeti szépség, történelmi látnivalók, kikapcsolódási lehetőségek és kulturális nevezetességek találhatók. Az út mentén különböző kirándulóhelyek, táborhelyek, piknikező helyek, múzeumok és bemutatóközpontok állnak rendelkezésre az utazók számára.

Az út nagyon kellemes és lassú tempójú, a sebességkorlátozás 80 km/óra, így lehetőséget ad az utazóknak, hogy élvezzék a látványt és a környező természetet. A Natchez Trace Parkway jellegzetessége, hogy az út mentén nincsenek benzinkutak vagy kereskedelmi tevékenységek, így az utazóknak előre meg kell tervezniük az utazásukat, és készülniük kell az étel- és üzemanyagkészletekkel.

v. j. fotója

Más látnivalók

Vicksburg National Military Park

Mississipi állam földrajza

Mississipi állam területéneknagy része síkságokból és alföldekből áll. Az állam keleti része részben hegyvidéki, és az Appalache-hegység részei is megtalálhatók itt. Az állam legmagasabb pontja a Mississippi állam északi határához közel található Woodall Mountain, amelynek magassága 246 méter.

Mississippi a Mexikó-i öböl partvidékéhez is tartozik, és tengerpartjának hossza kb. 160 km. Az államban található az egyik legnagyobb folyami sziget, az Isla de las Palomas („A galambok szigete”), amely a Mississippi folyó deltájában található.

Mississippi állatvilága változatos és gazdag. Az állam különböző éghajlati övezetei és tájai otthont adnak különböző állatfajoknak.

Az állam területén élnek olyan emlősök, mint például a fehér farkú őz, a vaddisznó, a nyest, a prérifarkas, a mosómedve, a sündisznó és a puma. Az állam folyói és tavai gazdag halállományukkal vonzzák a horgászokat, és az állam vizeiben található halak közé tartozik a csuka, a bluefish (egy sügérfaj), a harcsa és a pomoxis nevű sügérféle.

Mississippi különböző madárfajoknak is otthont ad, köztük a kárókatona, a pacsirta, a vörösfejű harkály, a seregély, a kanalasgém és a gyurgyalag.

Az állam partvidékén élnek különböző tengeri állatok, például delfinek, cápák, teknősök és különböző halfajok. Az állam parti erdői otthont adnak olyan vadállatoknak, mint a mocsári teknős, a gyík és a kígyó.

A vadászat és a halászat népszerű hobbi tevékenység Mississippi-ben. Ugyanakkor az állam több természetvédelmi területet és vadasparkot is működtet az állatok és az élőhelyeik védelme érdekében.

Mississippi növényvilága változatos és gazdag. Az állam a tengerparti mocsarak és a folyók menti erdők mellett az északi-hegyvidéki és a középső síksági területeket is magában foglalja, így a növényvilág is nagyon változatos.

Az egyik érdekesség Mississippi növényvilágában az állam hivatalos állat- és növényfaja, az északi magnólia (Magnolia grandiflora), amely egy nagy, örökzöld fa, amely hatalmas, illatos, fehér virágokkal díszített. Az északi magnólia az állam erdeiben, folyópartjain és parkjaiban nő.

Az állam egy másik érdekessége a tengerparti mocsarak, amelyekben a fekete özönnövény (black mangrove) és a fehér özönnövény (white mangrove) található. Ezek a növények az árapály hatására életben maradnak, és gyökereik segítségével tápanyagokat vonnak ki a sós vízből.

Mississippi másik különleges növénye a vénusz lenyűgöző virágú orchideája (Venus flytrap), amelyet a mocsarakban találnak. Ez a növény húsevő és csapdát állít fel a rovarok számára. A növény levelei rácsosak és ragacsosak, amelyek összezáródnak, ha egy rovar belelép.

Az állam egyéb növényfajai közé tartozik a ciprus, a tölgy, az édes gomba, a pálmafák, a mályvafélék, a kamélia és a szegfű.

Mississipi történelme

Az első európaiak, akik az állam területére érkeztek, a spanyol hódítók voltak az 1500-as években, de az első állandó európai települést a franciaak alapították 1699-ben. Az állam területének jelentős része a Louisiana-terület része volt egészen 1803-ig, amikor az Egyesült Államok megvásárolta a területet Franciaországtól.

Mississippi az amerikai polgárháborúban is fontos szerepet játszott, mivel az állam a déli államok egyike volt, és a Konföderációhoz csatlakozott. Az állam a konföderációs elnök, Jefferson Davis szülőhazája volt, és az államban található Vicksburg városa a háború egyik legnagyobb csatájának színhelye volt. A polgárháború után az állam hosszú időre az újjáépítés és a fejlődés útjára lépett.

Mississippi azonban az 1950-es és 60-as években ismét a figyelem középpontjába került, amikor az államban nagy viták és konfliktusok alakultak ki a fehérek és a feketék között a polgárjogi mozgalom miatt. Az állam több jelentős eseménynek is helyszíne volt, mint például a hírhedt James Meredith egyetemi beiratkozása az Ole Miss egyetemre, vagy az 1964-es Mississipi Feltámadás eseményei, amelyek a fehérek és a feketék közötti egyenlő jogokért és faji egyenlőségért folyó harc részét képezték.


Az indián öslakosságról

A mai Mississippi állam területén előzőleg különböző indián törzsek éltek. Az indiánok között voltak a Choctaw, a Chickasaw, a Natchez, a Yazoo, a Pascagoula, a Biloxi és a Tunica törzsek.

A Choctaw törzs volt az egyik legnagyobb törzs Mississippi-ben, és a területet a Mississippi folyó északi és középső részén lakta. Ők voltak az első indiánok, akikkel az európai telepesek találkoztak Mississippi-ben. A Choctawok a földművelés és a vadászat mellett kereskedtek is, és az általuk termesztett kukoricát használták a saját ételeik elkészítéséhez.

A Chickasaw törzs Mississippi északnyugati részén, Tennessee határán lakott, és a területet főként vadászattal és halászattal használták. Ők is kereskedtek a környező törzsekkel, és gyakran használták a folyókat a kereskedelemhez.

A Natchez törzs Mississippi déli részén, a Mississippi folyó völgyében lakott. Ők elsősorban a földművelést, a halászatot és a vadászatot űzték, és kereskedtek más törzsekkel.

A Yazoo törzs Mississippi északi részén, a Mississippi folyó deltájában lakott. Ők is főként a földműveléssel foglalkoztak, és a területükön található erdőkből ismeretlen eredetű fűszereket exportáltak.

A Biloxi törzs Mississippi partvidékén, az alabamai határ közelében élt. Ők halászattal és kagylógyűjtéssel foglalkoztak, és a területükön élő tengeri állatokból készült ételek készítésével foglalkoztak.

A Tunica törzs Mississippi északi részén, a Mississippi folyó déli partján lakott. Ők is kereskedtek más törzsekkel, és a területükön a vadászat és a halászat voltak a fő foglalkozások.

Ezek az indián törzsek mind szerves részét képezték Mississippi történelmének és kultúrájának. Az állam területén ma is megtalálhatóak az indián kultúrára emlékeztető helyszínek és múzeumok.


Mississipi manapság

Mississippi gazdasága a mezőgazdaságra, az iparra, az energetikára és a turizmusra épül. Az állam a világ egyik legnagyobb pamutfeldolgozó központja, és a szója, a kukorica, a búza és a rizs is fontos termények. Az állam fontos iparágai közé tartozik a vegyipar, az élelmiszer-feldolgozás, a hajóépítés, az autógyártás és az egészségügy. Mississippi hosszú tengerparti szakasza és számos természeti parkja turisztikai látványosságokat kínál a látogatóknak.

Társadalmilag Mississippi az Egyesült Államok egyik legkonzervatívabb állama. Az állam történelme során számos konfliktus és vitás kérdés merült fel, amelyek közül a polgárjogi mozgalom és a rasszizmus elleni küzdelem a legkiemelkedőbb. Az állam etnikai összetétele is változó, és a fehérek, a feketék és a latinok is jelentős számban vannak jelen.

Az állam életszínvonala a nemzeti átlag alatt van, és az állam az USA legelmaradottabb államai közé tartozik a munkanélküliség és a szegénység szempontjából. Az állam oktatási rendszere a nemzeti átlag alatt teljesít, és az egészségügyi ellátás is az ország egyik leggyengébbje. Azonban az állam az elmúlt években számos erőfeszítést tett az életszínvonal javítása érdekében, beleértve a gazdasági és az oktatási fejlesztéseket is.

Mississippi hagyományosan republikánus államnak számít. Az állam a déli államok közé tartozik, amelyek hosszú ideje a republikánus pártot támogatják a szövetségi választásokon. Az állam 1900-tól 1960-ig folyamatosan demokrata párti kormányzóval rendelkezett, de a 1960-as évek polgárjogi mozgalma után a republikánusok egyre nagyobb támogatást kaptak az államban.

Az elmúlt évtizedekben a republikánusok dominánsak voltak az állam politikai színterén. Az állam mind a kongresszusban, mind a szenátusban republikánus többséget küld az Egyesült Államok Kongresszusába, és az állam jelenlegi kormányzója is a republikánus párt tagja.

Az állam politikai hagyománya a konzervatív értékeken és az állam szuverenitásának megvédésén alapul. A republikánusok az állam gazdasági és társadalmi problémáira a konzervatív gazdaságpolitikai és társadalmi nézetekkel reagálnak, és az államot a szabad vállalkozás és a keresztény értékek védelmében kormányozzák.

Érdekességek

1. Elvis Presley: Az "Rock 'n' Roll Király" a Mississippi állambeli Tupeloban született.

Oprah Winfrey: Az Oscar-díjas színésznő, talk show műsorvezető és filantróp Mississippi-ben született és nőtt fel.

William Faulkner: Az irodalmi Nobel-díjas író Oxfordban, Mississippi-ben született, és sok regényét és novelláját az állam déli részének kitalált Yoknapatawpha megyéjében játszódó történeteknek helyszínévé tette.

B.B. King: A legendás blues-gitáros és énekes Mississippi-ben született, és a blues meghatározó alakja volt az amerikai zenei életben.

Walter Payton: Az NFL legendás futója, aki a Chicago Bears csapatában játszott, Mississippi-ben nőtt fel és játszott egyetemi szinten.

Morgan Freeman: Az Oscar-díjas színész, aki számos filmszerepben játszott, Mississippi-ben született és nőtt fel.

2. A legnagyobb krumpli a világon Mississippi államban nőtt. A hatalmas krumpli több mint 11 kilogrammot nyomott.

3. Mississippi állam az USA egyetlen állama, amelynek zászlaján a csatazászló is szerepel.

4. Mississippi államban található a világ egyik legnagyobb pulykatenyésztő farmja, ahol évente több mint 50 000 pulykát nevelnek.5.

Fotóegyveleg

k. v. fotója

Kisvárosi feeling - g. a. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Olcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes