ÚTIKRITIKA.HU / Georgia állam (USA)


hirdetes

útikritikák


Georgia állam (USA)

Georgia államról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Időjárás| Odajutás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk| Atlanta|Savannah város|Ocmulgee Mounds Nemzeti Történelmi Park|Burton-tó Más látnivalók| Földrajz| Történelem| Manapság| Gasztronómia| Érdekességek| Fotóegyveleg

Régi malom a Stone Mountain Park-ban - i. a. fotója

Georgia államról dióhéjban

Területe: 153,909 km² (Georgia területe nagyjából 1,65-ször nagyobb, mint Magyarországé.)

Lakosság (2023-ban): 3,7 millió

57.25% fehér, 32% afro-amerikai (fekete), 4,15% ázsiai

Székhelye: Atlanta

A "Barack Állam" (Peach State) és a "Mogyoró Állam"(Goober State) két jól ismert beceneve Georgiának. A "Bagoly Állam" (Buzzard State) egy másik becenév, mivel egy korai állami törvény védelmet nyújtott a baglyoknak.

Georgia az Egyesült Államok délkeleti részén található, a keleti partvidék és a Floridai-síkság találkozásánál. Atlanta városa a legnagyobb és legfontosabb gazdasági központja, de a nagyobb városok közé tartozik még Augusta, Columbus és Savannah is.

Georgia az alábbi hat állammal határos:

Északon: Tennessee
Északkeleten: Észak-Karolina
Keleten: Dél-Karolina
Délen: Florida
Nyugaton: Alabama
Északnyugaton: Mississippi

Georgia az úgynevezett Deep South régió része: Ide tartoznak még: Alabama, Georgia, Louisiana, Mississippi, déli részén pedig Florida és Dél-Karolina.

A Georgiai-hegység keresztül fut a államon, az Appalache-hegységhez tartozik, és különösen népszerű a túrázók körében. A Georgiai-síkság a mezőgazdasági termelés központja, különösen az édesburgonya, az őszibarack, a földimogyoró és az uborka termesztése miatt.

Georgia fontos szerepet játszott az amerikai polgárháborúban, és a történelmi emlékeket megőrizték, mint például a chicagói Sherman emlékművet és az Andersonville-i Nemzeti Történelmi Helyet.

A Georgiai Egyetem egyike az ország vezető középiskoláinak, és az állam nagy hangsúlyt fektet a felsőoktatásra is.

A Georgia állam életszínvonala általában kissé alacsonyabb az Egyesült Államok átlagánál, bár az államon belül is nagy eltérések lehetnek. Az életszínvonalat számos tényező befolyásolja, például az egészségügyi ellátás, a környezetvédelem, az oktatás, a lakhatás és a foglalkoztatás. A Georgia állambeli nagyvárosokban, például Atlantában, az életszínvonal magasabb lehet, míg a kisebb városokban és falvakban alacsonyabb. Azonban az általános árak és a lakásárak általában alacsonyabbak, mint az USA más részein, így az állam népszerű lehet az olcsóbb életstílust kereső emberek számára.

A Georgia US állambeli Ocmulgee Mounds Nemzeti Történelmi Park az UNESCO Világörökség listáján szerepel. A parkban találhatók az Ocmulgee Mounds, amelyek a Mississippian kultúra legjelentősebb maradványai közé tartoznak, és a mohawk-indiánok által lakott földnek szent területnek számítanak. A helyszín kulturális, történelmi és természeti értékei miatt került fel a Világörökség listára.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1.

Nem tetszett

1.

Vélemények

Időjárás

Georgia állam éghajlata változatos, a kontinentális éghajlat és az óceáni éghajlat közötti átmenetet jellemzi. Az állam nagy részén meleg nyarak és enyhe telek vannak, de a hegyvidéki területeken havas és hűvös időjárás is lehet télen. Az állam déli részén trópusi éghajlat is előfordul. Az esőzések az év során változóak lehetnek, az északi részen több esik az eső, míg a déli részen az esőzések általában rövidebbek, de intenzívebbek.

Odajutás

A legnagyobb nemzetközi repülőtér Atlanta-ban található, amely közvetlen járatokat kínál Európából és más kontinensekről is. A Delta Air Lines amerikai légitársaság a fő légitársaság Atlanta-ban és egyéb nagyvárosokban, mint például Savannah-ban is.

Budapestről Georgia államba történő repülőút általában átszállással történik, az átszállás helyétől és az útvonal hosszától függően változó a repülés időtartama. Átlagosan a menetidő 12-14 óra körül szokott lenni, de az pontosabb információért érdemes a kiválasztott légitársaság menetrendjét és az átszállás helyét figyelembe venni.

Helyi közlekedés

Az autópályák és utak állapota általában jó, és a sebességkorlátozásokat szigorúan betartják. A jellegzetességek közé tartozik azonban az, hogy a Georgia államban élők előszeretettel használnak nagy méretű autókat és teherautókat, valamint a városokban parkolás szempontjából szűk utcákkal találkozhatunk. A parkolás ingyenes lehet bizonyos területeken, de a belvárosi parkolás díjköteles lehet.

Étkezés

A Georgia államban található vendéglátóhelyek sokfélesége jellemző. A nagyvárosokban, mint Atlanta és Savannah, találhatóak luxuséttermek, számos nemzetközi konyhával és gasztronómiai különlegességekkel. Az éttermek széles választékot kínálnak, beleértve az egészséges ételeket és a helyi konyhát is. Az állam az édesvízi halakban is gazdag, így a part menti éttermekben gyakran megtalálhatóak a tengeri finomságok.

Az állam számos barbecue helyéről híres, ahol a sült húsok mellett a barbecue szószok és a pácolások ízesítik az ételeket. A déli konyha jellegzetes ételei is megtalálhatóak a vendéglátóhelyeken, mint például a főtt borsó, a mártásos kacsamell, a grillezett ételek és az édes tea. Az államra jellemző továbbá a koripickles (savanyított uborka), a chow-chow (savanyított káposzta), valamint a pecannussütemények és a peach cobblers (barackos sütemények).

Az államban sok étterem és kávézó is található, amelyek ingyenes wifi-hozzáférést biztosítanak az ügyfeleknek. A tradicionális éttermek mellett találhatóak gyorséttermek, kávézók, pékségek és élelmiszerboltok is, amelyek általában jó ár-érték arányt kínálnak. Az államban számos szórakozási lehetőség is van, így az étkezés után lehetőség van például szórakoztató programokra, mint a koncertek, sportesemények, múzeumok és turisztikai látnivalók.

Vásárlás

Georgia államban Atlanta városa az egyik legnagyobb bevásárlóközpontja, a Lenox Square és a Phipps Plaza található itt, amelyek közül a Lenox Square a legnagyobb. Itt különböző árkategóriájú üzletek és boltok találhatók, így az olcsóbb és a luxus termékek kedvelői is megtalálhatják a számukra megfelelő ajánlatokat. Az élelmiszerárak általában az országos átlaghoz hasonlóak vagy alacsonyabbak. A vidéken és a kisebb városokban található piacokon és boltokban pedig helyi termékeket lehet vásárolni, például őshonos gyümölcsöket és zöldségeket, mézet, sajtokat, söröket és borokat.

Közbiztonság

A Georgia államban tapasztalható bűnözési arány változó, és különböző tényezők befolyásolják, mint például a városi vs. vidéki környezet, az egyes városokban a bevándorlók száma és a szegénységi ráták. Az FBI Uniform Crime Reports statisztikái szerint Georgia államban a bűnözési arány 2020-ban az USA átlagának nagyjából felel meg, és a bűnözési arány rangsora az USA államai között az alsó középmezőnybe tartozik. Azonban fontos megjegyezni, hogy a bűnözési arány változhat az idő folyamán, és eltérő lehet az egyes városok és régiók között.

Georgia állam legbiztonságosabb városai közé tartoznak Alpharetta, Johns Creek, Sandy Springs, Roswell és Milton. Ezek a városok általában magas jövedelműek, fejlett infrastruktúrával és magas életszínvonalúak.

A legkevésbé biztonságos városok között található Atlanta, Columbus, Macon, East Point és College Park. Ezeknek a városoknak magas a bűnözési rátája, különösen az erőszakos bűncselekmények és a vagyon elleni bűncselekmények tekintetében. Azonban fontos megjegyezni, hogy minden városnak vannak biztonságosabb és kevésbé biztonságosabb területei,

Egyéb hasznos információk

Atlanta

Atlantáról külön fejezetben írunk itt:  https://utikritika.hu/amerikai_egyesult_allamok/atlanta

Savannah város

Savannah Georgia állam legnagyobb tengerparti városa és turisztikai központja. Néhány érdekesség a városról és nevezetességeiről:

Savannah 1733-ban alapították, és a város óvárosa, amelyet 22 négyzetkilométeren található, az USA egyik legnagyobb történelmi negyede.

A városban található az USA legrégebbi közösségi kertje, a 1733-ban alapított Forsyth Park.

A River Street Savannah városközpontjának egyik legnépszerűbb része, és sok étterem, bolt és művészeti galéria található itt.

A város körülbelül 22 parkot tartalmaz, amelyeket számos szökőkút, műemlék és emlékmű díszít.

A városban található az USA legrégebbi, folyamatosan működő köztemetője, a Colonial Park Cemetery, amelyet 1750-ben alapítottak.

A Bonaventure Cemetery a város legismertebb temetője, és számos híresség, köztük az író Conrad Aiken és a zenész Johnny Mercer nyugszik itt.

Savannah híres az éjszakai túráiról, amelyek során a város történelmi negyedét sötétben látogatják meg, és megismerhetik a régi város szellemét.

A város az egyik leghíresebb helyszíne a filmiparnak, számos filmet forgattak itt, például a Forrest Gumpot, a Midnight in the Garden of Good and Evil-t és a második Jumanjit.

Savannah történelmi negyede

A város a belvárosi területe tele van gyönyörű történelmi épületekkel, és a sétálóutcákon járva igazán különleges hangulatot áraszt.

k. v. fotója

Ocmulgee Mounds Nemzeti Történelmi Park

Unesco világörökségi helyszín!

Az Ocmulgee Mounds Nemzeti Történelmi Park egy ősi indián település, amely az Egyesült Államok délkeleti részén található, Georgia államban. A parkban megtekinthetők a Mississippi kultúra egykori városának romjai, amelyek a 9. és a 12. század között voltak lakottak. A parkban találhatók a hatalmas földfelszínű kúpok (mounds), templomromok, múzeum, sétautak és más látnivalók, amelyek bemutatják az ősi indián életet és kultúrát. Az Ocmulgee Mounds Nemzeti Történelmi Park nagyszerű hely azok számára, akik érdeklődnek az ősi történelem és a régészeti helyszínek iránt.

Burton-tó

Atlanta lakói szeretik azt hinni, hogy a Burton-tó Georgia állam egyik legjobban őrzött kincse. Persze elég csupán egyetlen képet megnézni róla, és máris egyértelművé válik, hogy a helyiek miért kedvelik ennyire ezt a bámulatos víztestet. A Burton-tó tökéletes mindazoknak, akik egy kis csónakázásra vagy vitorlázásra vágynak, de mindezt egy nyugodtabb, csendesebb helyen szeretnék élvezni. Mint a legtöbb déli államban, úgy itt sincs hiány gyönyörű hegyoldalakból, de aki az igazi szépségért látogat ide, az várja csak meg a naplementét…forrás

Más látnivalók

Georgia Aquarium - Ez az egyik legnagyobb akvárium a világon, és több mint 100.000 állatfajt mutat be.

Stone Mountain Park - Egy hatalmas gránitszikla, amely egyik oldalán hatalmas gránit-szobor látható a déli hadsereg vezetőiről.

Forsyth Park - Ez a történelmi park Savannah-ban található, és híres a nagy tó, a szökőkutak, az óriás fák és a sétányok miatt.

Martin Luther King Jr. Nemzeti Történelmi Park - Egy olyan hely, amely az amerikai polgárjogi mozgalom egyik legnagyobb alakjának állít emléket.

Chattahoochee Nemzeti Erdészeti Park - Ez a park rengeteg turisztikai lehetőséget kínál, mint például a túrázás, a kerékpározás, a kenuzás és a piknikezés.

Callaway Gardens - Egy gyönyörű botanikus kert és park, amely több mint 2500 hektáron terül el, és rengeteg látnivalót kínál.

Andersonville Nemzeti Történelmi Helyszín - Egy olyan hely, amely az amerikai polgárháború egyik legnagyobb hadifogoly-táborának állít emléket.

Tallulah Gorge Állami Park - Ez a park a hatalmas vízesések és a kanyonok miatt híres, és több turisztikai tevékenységet kínál, mint például az élménytúrák és a hegymászás.

Földrajz

Georgia állam földrajzi jellegzetességei közé tartoznak a tengerparti síkságok, a dombvidékek és az Appalache-hegység északi részei. A növényvilág széles skáláját képviseli, beleértve a tölgyeket, a hickory diófákat, a mohás mocsárciprusokat és a különféle fenyőfajtákat. Az állatvilágban megtalálhatók a fehér farkastulok, a fekete medvék, a rénszarvasok, a vadkacsák, a fácánok és az őzek. A Georgia állam partjainál élő tengeri teknősök, delfinek és bálnák szintén jellemzők a régióra.

Georgia állam legmagasabb pontja a Brasstown Bald nevű hegy, amely 1458 méter magas.

Georgia állam tengerpartja kb. 160 km hosszú. Georgia állam partjait az Atlanti-óceán mossa.

Történelem

Georgia az Egyesült Államok egyik déli szövetségi állama, amely a 13 brit gyarmat egyike volt. 1732-ben alapították, és James Oglethorpe az alapítója. A gyarmat alapítása a hajdani börtöntelepeket és az adósságokat körülvevő problémára válasz volt, és az első angol gyarmat volt, amelyben az erőszakos bűnözőknek és az adósoknak lehetőségük volt újrakezdeni az életüket. A gyarmatot a XVIII. század végéig békésen irányították, és a gazdasági fejlődésben az íródaiban és a kikötőkben dolgozó fehér bevándorlók jelentős szerepet játszottak. Az amerikai függetlenségi háború során a brit katonák visszavonultak Georgiából, és 1777-ben a gyarmat kikiáltotta a függetlenségét.

A 19. században Georgia az észak-amerikai rabszolgatartás fő központja volt, és a polgárháború során a déli konföderáció tagja volt. A polgárháború után a rekonstrukció időszaka során a déli államokat újra felépítették, és a feketék jogait részben visszaállították, bár a faji megkülönböztetés és a szegregáció több évtizedig fennállt.

Az 1960-as években a polgárjogi mozgalmak és a feketék jogaiért folytatott harcok szerte az Egyesült Államokban, beleértve Georgiát is. Az állam vezetői és lakosai aktívan részt vettek a polgárjogi mozgalomban, és a mozgalom vezetői közül többen is az államból származtak, mint például Martin Luther King Jr. A 21. században Georgia az Egyesült Államok egyik legdinamikusabban fejlődő állama, és a gazdaságában a feldolgozóipar, az egészségügy és a turizmus a meghatározó ágazatok.

Manapság

Georgia hosszú ideig hagyományosan republikánus állam volt, azonban az utóbbi években a demokraták is egyre nagyobb támogatottságot élveznek. A legutóbbi elnökválasztáson (2020) például a demokrata jelölt, Joe Biden nyerte meg az államot, ami nagy meglepetést okozott. Emellett a 2021-es szenátusi választásokon is két demokrata jelölt győzött Georgia államban, ami további jele a republikánusok hagyományos támogatóinak elmozdulásának az államban.

Georgia az Egyesült Államok egyik legdinamikusabban fejlődő állama. Az állam gazdasága a mezőgazdaságtól az iparon és a szolgáltatásokon keresztül az űrkutatásig terjed. Az államban számos nagyvállalat található, köztük a Coca-Cola, a Delta Airlines és a Home Depot. A turizmus is fontos szerepet játszik az állam gazdaságában, különösen az Atlanta-i olimpiai parknak, a Savannah-i történelmi negyednek és a Georgia Akváriumnak köszönhetően.

A Georgia-i lakosság száma folyamatosan növekszik, és az állam az Egyesült Államok 8. legnépesebb állama. Az állam etnikai összetétele sokszínű, a fehérek, a fekete amerikaiak, az ázsiaiak és a spanyol ajkúak közösségei is jelentősek.

Georgia azonban nem mentes a problémáktól sem. Az állam számos kihívással szembesül, többek között az oktatás, az egészségügy, az infrastruktúra és a bűnözés terén. Az állam a közelmúltban is nagyobb figyelmet kapott a választási folyamatban, amely a faji igazságtalanság és a szavazók elnyomása elleni küzdelemről szólt.

Gasztronómia

Georgia állam gasztronómiája sokszínű és változatos, sok hagyományos ételre és helyi alapanyagokra épül. Az alábbiakban felsorolunk néhány jellegzetes ételt, amelyeket érdemes megkóstolni Georgia államban:

Peach cobbler: egy édes gyümölcsös sütemény, amelynek fő összetevője a őszibarack.
Shrimp and grits: főtt garnélarák és főtt kukoricaőrlemény, amelyet általában együtt tálalnak.
Fried chicken: a Georgia állambeli ételek egyik klasszikusa, amelyet többnyire bőrös csirkemellből készítenek, és sült krumplival tálalnak.
Barbecue: a Georgia-i barbecue szósz sűrű, édes és füstös, és többféle húsra használják, például sertéshúsra, marhahúsra és csirkére.
Brunswick stew: egy sűrű, fűszeres leves, amelyet többféle húsból készítenek, és benne van kukorica, bab, paradicsom és más zöldségek is.
Pecan pie: egy sütemény, amelynek tölteléke főként pecan dió, tojás és szirup.
Vidalia hagyma: édes, lapított hagymafajta, amelyet különösen a Vidalia városában termesztenek, és amelyet sokféle ételhez használnak.

Ezenkívül Georgia államban sok finom sörfajta is készül, mint például az egyik legismertebb, az Atlanta-ban készített SweetWater 420 Extra Pale Ale.

Érdekességek

1. Georgia államban számos világhírű ember született vagy élt hosszabb ideig. Néhány közülük:

Martin Luther King Jr., a polgárjogi mozgalom vezetője, Atlanta-ban született és nőtt fel.
Jimmy Carter, az Egyesült Államok 39. elnöke, Georgia állam kormányzója és a szövetségi képviselőház tagja volt.
Margaret Mitchell, az Elfújta a szél című regény szerzője, Atlanta-ban élt.
Julia Roberts, Oscar-díjas színésznő, akit a Georgia államban lévő Smyrna városában nevelkedett.
Kanye West, rapper és zeneszerző, Atlanta-ban született és nőtt fel.
Ray Charles, zongorista és énekes, Albany-ban született és nőtt fel.

2. Georgia állam számos híres filmet és sorozatot forgatott az évek során. Néhány példa:

"Forest Gump" - "Forrest Gump"
"The Walking Dead" - "The Walking Dead"
"The Hunger Games: Catching Fire" - "Az éhezők viadala: Futótűz"
"Stranger Things" - "Az eltűntek"
"Driving Miss Daisy" - "Miss Daisy sofőrje"
"Midnight in the Garden of Good and Evil" - "Éjfélkor a jó és gonosz kertjében"
"Baby Driver" - "Bébi úr"
"The Blind Side" - "Az elveszett oldal"

3. Georgia állam egyike azon kevés államoknak az USA-ban, amelyeknek két hivatalos állatuk van: a fehér farkú őz és a hétcsikós ló.

4. A Coca-Cola vállalat székhelye Atlanta városában található, és az egyik legnagyobb turisztikai látványosság a World of Coca-Cola múzeum, amely bemutatja a cég történetét és termékeit.
5. Az USA legrégebbi operatőrös moziháza, a Rome Capito Theatre Georgia államban található, és 1921 óta működik folyamatosan.

6. Az állam hivatalos gyümölcse az őszibarack, de a gazdag földrajzi és kulturális sokszínűség miatt az államban számos más gyümölcs is termesztésre kerül, például szőlő, narancs, dinnye és szilva.

7. Az állam egyik leglátványosabb természeti csodája a Providence Canyon State Park, amelyet a "kis Grand Canyon"-nak is neveznek. Az erózió eredményeként kialakult mélyedések és kanyonok különleges színvilágukkal és formáikkal varázsolják el a látogatókat.

8. Georgia állam nemcsak a szépséges természeti látnivalóiról híres, hanem a különleges építészeti alkotásairól is. Az egyik ilyen a Savannah-i Bonaventure Cemetery, amelyet a romantikus mozgalom kedvelői különösen szeretnek. Az idilli környezetben elhelyezkedő temető egyik legismertebb sírja a Sivatagi Rozsa című regény szerzőjéé, Conrad Aikené.

9. A Vidalia hagyma a világ egyik legismertebb és legfinomabb hagymája, amely csak Georgia államban termeszthető. A Vidalia hagyma címkét a kizárólagos termőterületen termelt, szigorúan ellenőrzött minőségű hagymákra lehet feltenni.


10. Az állam híres country és blues zenészeknek adott otthont, például James Brown, Ray Charles és Otis Redding mind Georgia államból származnak.

Fotóegyveleg


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Olcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes