ÚTIKRITIKA.HU / Illinois állam


hirdetes

útikritikák


Illinois állam

Illinois államról bevezető| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Közbiztonság| Egyéb praktikus információk| Éghajlat|Földrajz| Történelem| Manapság| A helyiekről| Turista etikett| Gasztronómia|Érdekességek| Fotóegyveleg

Illinois államról bevezető

Amerikai angol (és főleg állambeli) kiejtés: ilenoj  (szóval nem ilinoisz)

Lakosság (2023-ban): 12,5 millió - Illinois lakosságának 60 százaléka Chicago és vonzáskörzetében (metro area) lakik.

Illinois iaz USA 5. legnépesebb állama (Florida, New York, Kalifornia és Texas után). 

Illinois lakosságának közel 70 százaléka fehér, 14,2% afroamerikai (fekete), 5,6% ázsiai

Illinois az Egyesült Államok középnyugati régiójában található. Az államot keleten Indiana állam, délen Kentucky és Missouri állam, nyugaton Iowa és Missouri államok, valamint északon Wisconsin és a Michigan-tó  határolják.

Illinois állam fővárosa Springfield a,i az állam középső részén helyezkedik el. Azonban Springfield egyáltalán nem az állam legnagyobb városa, mivel a hatalmas metropolisz, Chicago is ebben az államban van.

Illinois államban hagyományosan a demokrata párt szokott győzedelmeskedni. Ez azonban a Chicago-i lakosok voksainak tudható be. Az állam vidéki városaiban erősek a republikánus jelöltek esélyei.

Illinois állam markánsan kétféle jellegű: Chicago és az állam többi része között sok tekintetben nagy a különbség.

Illinoisnak két beceneve is van: Préri állam és Lincoln állama (jóllehet Lincoln nem ebben az államban született)

Illinois állam madara a kardinálispinty, virága pedig a lila ibolya.

Az Illinois szó eredete az illini szó, ami több indián törzs konföderációját jelentette. 

Illinois volt az első USA-állam, ahol eltörölték a rabszolgaságot. Ez 1865-ben történt.

Az Illinois állambeli Kenilworth településen törvény írja elő, hogy a kakas kizárólag bármely ház épületétől számított minimum 91 méter (300 láb) távolságban kukorékolhat. Szép nagy udvarra van szükség ahhoz, hogy a kakas képes legyen betartani ezt a törvényt.

Illinois állam egészében törvény szerint tilos a kisállatainknak lehetőséget adni a szivarozásra.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Galena, ez a hangulatos kisváros a viktoriánus házaival

2. Springfieldben a Lincoln Elnöki Múzeum nagyon profi

3. Ugyancsak Springfieldben a State Capitol-ban a tisztviselők, személyzet egy része 19. század közepére jellemző ruhákban mutatkoznak

4. A Starved Rock State Park érdekes volt megtudni az idegenvezetőtől, hogy a 17. században az indián törzsek egymás közötti háborúskodásai is hozzájrultak jelentős népességcsökkenéshez. Hozzá voltam szokva, hogy mindig az indiánok fehrek általi mészárlásairól esik szó. 

5. Élvezetes az autópályákat elhagyva másodlagos közutakon vezetni és nézni a vidéki fejlett mezőgazdasági életet, farmokat (na nem télen).  Illinois területének 80 százaléka mezőgazdasági megművelési terület.

Nem tetszett

1. St. Louis rossz közbiztonsága

2. Az államon belül eléggél lomha a vasúti forgalom

3. Egy idő után már uncsi hallgatni a helyiek folytonos panaszkodását a magas adókra (főleg az ingatlanokat sújtóakra) , meg a politikusok korruptságára

4. Sokan elköltöznek az államból a téli hideg miatt

5. Az időjárás tavasszal és ősszel túl szeszélyes ugyanazon napon belül

6. Közutakon a lassú traktorok möött araszolni, és nézni, hogy a helyieautóvezetők milyen merészen választják ki a megfelelő előzési helyzetet.

7. A kisvárosokban látni a tizenéveseket, ahogy jobb szórakozási lehetőség híján a gyorskajáldák előtti parkolókban unatkoznak

Vélemények

Odajutás

Szállás

Közlekedés

Ha Illinois államban autózol, akkor jobb előre tudni, hogy a helyi autóvezetők soha nem indexelnek, a közlekedési lámpa jelzésére gyakran fittyet hánynak, és általában a közlekedési szabályokra magas ívből sz....k.

Érdemesebb nem a kilométerbeli távolsággal foglalkozni, hanem azzal, hogy menyi időalatt tudjuk az adott időszakban megtenni az adott távolságot.

Étkezés

Illinoisban az üdítőitalokat nem soda-nak mondják, hanem pop-nak.

Az Illinois állambeli Des Palines városban nyitott meg a világelső McDonald's gyorskajáldája.

Vásárlás

Közbiztonság

Az Illinois állam közbiztonságát az Egyesült Államok egészéhez viszonyítva általában átlagosnak lehet tekinteni. Az állam nagy területű és változatos, és bár vannak biztonsági kihívások, az általános közbiztonsági helyzet általában elfogadható.

Chicagóban azonban jelentős bűnözési problémák tapasztalhatók, különösen az általános bűnözési ráta, a lőfegyveres erőszak és a gengszterbandák közötti rivalizálás tekintetében. Ez a város nagy mérete és gazdasági kihívásai miatt adódik.

Az állam többi részén a közbiztonság általában stabilabb, és kevésbé súlyos problémák jelentkeznek, mint Chicagóban. Azonban mint minden állam esetében, itt is előfordulhatnak helyi bűnözési esetek és problémák, de általában az Illinoisi lakosság biztonságban érezheti magát a mindennapi élet során.

Egyéb praktikus információk

Chicago

Chicagoról külön oldalon írunk részletesen, itt: https://utikritika.hu/amerikai_egyesult_allamok/chicago

Springfield

Illinois fővárosa és Abraham Lincoln történelmi háza. A látogatók felfedezhetik a Lincoln emlékhelyet, beleértve a Lincoln Presidential Library and Museum-ot, valamint az Illinois State Capitol épületét

Starved Rock State Park

Ez az állam legnépszerűbb természeti területe. A Starved Rock State Parkban lenyűgöző sziklaképződmények, vízesések és túraútvonalak találhatók. Ideális hely a túrázásra, madármegfigyelésre és természetközeli kikapcsolódásra.

A Starved Rock magyarul annyit jelent, hogy az Éhhalál sziklája. Lépcsőkön lehet felmenni egy bizonyos szikla tetejére, ahol hajdanán egy törzs a csatározások elől menekült és ottéhen halt.

Cahokia Mounds

Az UNESCO Világörökség részeként számon tartott Cahokia Mounds az egyik legnagyobb ősi indián település Észak-Amerikában. Ott megtalálhatók az indiánok hajdani világának természeti és építészeti emlékei.

Galena

Ez egy bájos, történelmi kisváros, amelyet a 19. század közepén építettek fel. A városban megtalálhatók a gyönyörű viktoriánus stílusú épületek, üzletek, galériák és éttermek. A Grant ház is megtekinthető, ahol Ulysses S. Grant, az Amerikai Egyesült Államok 18. elnöke élt.

Más látnivalók

Route 66

Az Illinois államon keresztülhaladó Route 66 jelentős turistaattrakció. Az autópálya mentén számos ikonikus hely található, mint például a Pontiac városában található Route 66 Hall of Fame és a Springfield közelében lévő Cozy Dog Drive-In, ahol az eredeti corn dogot szolgálják fel.

Geneva

A Fox-folyó partján fekvő Geneva kisváros tele van bájos üzletekkel, éttermekkel és régiségboltokkal.

Éghajlat

Illinois állam éghajlata változékony, mérsékelt kontinentális éghajlatú. A négy évszak jól megkülönböztethető, és az éghajlati viszonyok északi és déli részei között kisebb különbségek lehetnek.

Nyáron Illinois meleg és párás. A hőmérséklet gyakran eléri a 30 Celsius-fokot vagy annál is magasabbat, és a magas páratartalom miatt a levegő nyomasztó lehet. Nyáron időnként viharok és zivatarok is előfordulnak.

Illinoisban a nyár beköszöntének legfőbb jelzése az, hogy a agyizók kinyitnak.

Ősszel az időjárás hűvösebbé válik, és a hőmérséklet fokozatosan csökken. Az őszi hónapokban gyakoriak a kellemes, enyhe napok, amikor a levegő hűvös, de még kellemesen meleg.

Téli időszakban Illinois hideg és hóval borított lehet. A hőmérséklet gyakran fagypont alá süllyed, és havazás is előfordul. A téli hónapokban a hőmérséklet tartománya általában -10 Celsius-fok és 5 Celsius-fok között változik.

Tavasszal az idő melegedni kezd, és az élénk zöld növényzet virágzásnak indul. Az időjárás változékony lehet, és gyakran előfordulnak esőzések és viharok.

Fontos megjegyezni, hogy az éghajlati viszonyok változhatnak, és időszakosan extrém időjárási események is előfordulhatnak, például hőséghullámok, hidegfrontok vagy viharok.

Földrajz

Illinois állam domborzatát főleg a sík vagy enyhén dombos területek jellemzik. Az állam nagy része a Nagy-síkságon található, ami a középnyugati régióban terül el. Az állam déli részén található a Mississippi-folyó és az Illinois-folyó is.

A legmagasabb pont Illinoisban a Charles Mound nevű domb, amely a Jo Daviess megyében található. Ez a domb 376 méter magas, ami viszonylag alacsony a többi állam hegyeivel összehasonlítva.

Illinois állam állatvilága változatos, és számos érdekes faj található itt. Az állam jelentős szerepet játszik a madarak vonulásának terén, különösen a Mississippi folyó mentén. A síkvidéki területeken gyakoriak a fehér farokszarvasok, a préri rókák és a vörös mókussok.

Az Illinois állam növényzete változatos, beleértve a prériket, mocsarakat és erdős területeket. Régen az állam jelentős része prériként volt ismert, de a mezőgazdasági tevékenységek miatt ezek a területek jelentősen csökkentek. Az állam jellegzetes növénye a prérik fűfaja, mint például a háromfajta fű (big bluestem, little bluestem, indiangrass) és az útszéli virágok, mint például a vadnapos. Az állam déli részén található Shawnee Nemzeti Erdő egy fontos természeti terület, aminek faunája és flórája változatos.

Fontos megjegyezni, hogy az Illinois állam földrajza, domborzata, és élővilága részben az emberi tevékenység hatására is változott az évek során, különösen az agrártevékenységek és az ipar fejlődése miatt.

Történelem

Illinois területét évszázadokon keresztül különböző őslakos amerikai törzsek népesítették be, köztük az Illiniwek, a Miami, a Sauk és a Fox törzsek.

 A 17. század végén francia felfedezők és telepesek érkeztek a területre, és az Illinois területét a francia koronának adományozták. A francia gyarmati időszakban több kereskedelmi állomás és erőd épült, például a Cahokia város és az Ottawa erőd.

 Az 1763-as párizsi szerződés eredményeként az Illinois területe a brit fennhatóság alá került. Az amerikai forradalom idején a kontinentális csapatok sikeresen elfoglalták a területet a britaktól.

Az 1783-as párizsi békeszerződés után Illinois része lett a Northwest Territorynak, amely az Egyesült Államok keleti vidékének egy része volt. Az Illinois terület hivatalosan 1809-ben alakult.

  Illinois az 21. állammá vált az Egyesült Államokban 1818-ban. Az első kormányzó, Shadrach Bond vezetésével Illinois elkezdte a fejlődését és az infrastruktúra kiépítését.

  Az 1800-as évek során Illinoisban gyors gazdasági fejlődés következett be. Az ipar és a mezőgazdaság fejlődött, különösen a Chicago városában. A vasúti hálózat kiépítése és a Nagy-tavak kereskedelmi lehetőségeinek kiaknázása elősegítette Illinois növekedését.

Chicagó gyorsan növekedő város lett, és az ipar, kereskedelem és közlekedés központja az országban. A város az 1871-es nagy tűzvész után újjáépült és modernizálódott.

Illinoisban is jelentős szerepet játszott a polgárjogi mozgalom. Chicagóban fontos polgárjogi események történtek, például a 1968-as Chicagói Demokrata Nemzeti Konvenció és az 1960-as években Illinoisban is jelentős volt a polgárjogi mozgalom hatása. Martin Luther King Jr. vezetésével és más aktivisták részvételével megrendezett békés tüntetések és demonstrációk zajlottak Chicagóban a rasszista diszkrimináció ellen. Az aktivisták a szegregáció, a lakhatási egyenlőtlenségek és az oktatási diszkrimináció ellen emeltek szót.

A polgárjogi mozgalomnak köszönhetően Illinoisban is előrelépés történt a rasszista gyakorlatok megszüntetésében, bár a problémák továbbra is fennálltak. A mozgalomnak és az aktivisták erőfeszítéseinek köszönhetően Illinoisban törvényeket hoztak a polgárjogi jogok védelmére és az egyenlőség előmozdítására.

Manapság

Illinois az egyik legnagyobb gazdasággal rendelkező állam az Egyesült Államokban. Chicagó városa jelentős pénzügyi központ. Iparának fő területei azonban ezek: bányászat, olajtermelés, mezőgazdaság és a gépipar. Fontosak még:  az élelmiszer-feldolgozás, az egészségügyi szolgáltatásot és az informatika technológia.

Illinois az USA államai közül az első a nukleáris energia előállításában, na de még a töktermesztésben is. 

Illinois kiváló közlekedési infrastruktúrával rendelkezik. Chicagó repülőtere, az O'Hare nemzetközi repülőtér az utasforgalom szempontjából az egyik legforgalmasabb repülőtér az USA-ban.

Illinois számos kiváló egyetemmel és felsőoktatási intézménnyel rendelkezik. Chicagóban található a híres University of Chicago és a Northwestern University, amelyek az ország legjobb egyetemei közé tartoznak. E

Gazdag kulturális örökséggel rendelkezik. Chicagó városa rengeteg múzeumot, művészeti galériát és kulturális intézményt kínál, például az Art Institute of Chicago, a Field Museum és a Shedd Aquarium.

A helyiekről

Nagy a magatartásbeli különbség az állam északi és déli lakói között.

Illinois az USA egyik fő kukoricatermelője, és rengeteg kukoricaföldet lehet látni. Vidéken szokás, hogy tizenévesek a betakarítás szezonjában munkát vállalnak (főleg kukoricafosztást).

Vidéken imádják a régi, hagyományos étkezőhelyeket, ahol a jelleget tekintve megállt az idő.

Turista etikett

Gasztronómia

Illinois államnak vannak olyan ételei és étkei, amelyek speciálisan ehhez az államhoz kötődnek, vagy különösen népszerűek a helyiek körében. Néhány példa:

Chicago-stílusú hot dog: A Chicago-stílusú hot dog különleges étel, amely Chicagóban rendkívül népszerű. Egy friss szezámmagos zsemlébe helyezett húskolbászt (hot dog) gazdag feltétekkel tálalnak, mint a zöld uborkaszeletek, paradicsom, csípős paprika, hagyma, mustár és ketchup. Az autentikus verzióban nincs helye mustáron kívüli ketchupos feltétnek.

Chicago-stílusú pizza: A Chicago-stílusú pizza egy sűrűbb, vastagabb tészta alapú pizza, amelyet az olasz bevándorlók hoztak létre Chicagóban. A tészta alapra vastag réteg mozzarella sajt, sonka, kolbász, zöldségek és paradicsomszósz kerül. A pizza töltött hatású, és gyakran nagy méretű és gazdag ízű.

Deep-dish pizza: A deep-dish pizza Chicagóban különösen híres, és a város ikonikus étele. Ez egy vastag, mély tésztával készült pizza, amelyet egy magas peremű serpenyőben sütnek. A tészta alapra kerül a mozzarella sajt, paradicsomszósz és különböző feltétek. Az egész pizza szaftos és gazdag ízű.

Italian Beef szendvics: Az Italian Beef szendvics egy másik jellegzetes étel Illinoisban, különösen Chicagóban. Ez egy szeletekben felszeletelt marhahús, amelyet gyakran zöldségekkel, például zöld paprikával és hagymával tálalnak egy friss zsemlében. A szendvicset gyakran mártogatják a hús saját levesébe, hogy extra ízt kapjon.

Corned beef szendvics: A corned beef szendvics Chicagóban szintén nagyon népszerű. Ez egy szeletelt, füstölt marhahús, amelyet általában mustárral és savanyú káposztával tálalnak egy friss kenyérben vagy zsemlében.

Érdekességek

1. Illinois államban születtek vagy hosszabb ideig éltek olyan világhírességek, akik különböző területeken elérték a sikereket. Néhány példa közülük:

Az amerikai író, Ernest Hemingway, Oak Parkban, Illinoisban született. Hemingway a 20. század egyik legnagyobb hatású írója, aki Pulitzer-díjat és Nobel-díjat nyert.

 Az animációs filmek ikonikus alkotója, Walt Disney, Chicago külvárosában, Hermosában született. Disney az Egyesült Államok egyik legbefolyásosabb és legismertebb kulturális ikonja.

 A híres amerikai színész, Harrison Ford, Chicago-ban született. Ford olyan ikonikus szerepekben tűnt fel, mint Indiana Jones és Han Solo a Star Wars sorozatban.

A televíziós műsorvezető és médiaikona, Oprah Winfrey, Mississippi államból származik, de Chicagóban vált híressé. Chicagóban kezdte a televíziós karrierjét, és létrehozta saját talk show-ját, amely hatalmas népszerűségre tett szert.

Ronald Reagan is itt született, 1911-ben Tampico városban. Michelle Obama  Chocagóban született.

Fotóegyveleg


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Olcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes