ÚTIKRITIKA.HU / Los Angeles


hirdetes

útikritikák


Los Angeles

Los Angeles

Los Angeles dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Időjárás | Vélemények | Repülés | Szállás | Helyi közlekedés |Étkezés| Vásárlás| Szórakozás | Közbiztonság | Látnivalók és programlehetőségek |Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Istennő vagy, aki az angyalok városában élsz - Kriszta fotója

Los Angeles dióhéjban

 • Los Angeles 10 ezer kilométerre van Budapesttől. Los Angelesnek kb. 3,8 milliós a lakossága, a vonzáskörzetével együtt (Metro area) pedig, 12,6 millió (2024-es becslés)
 • Los Angelest és környékét 5 repülőtér is kiszolgálja.
 • Los Angeles teljes, eredeti spanyol neve nem komplikált: El Pueblo de Nuestra Senora la Reina de los Angeles de Porciuncula.
 • Los Angeles kiejtése: losz endzslesz
 • Kalifornia legnagyobb városa. Négyzetkilóméterben és lakosságszámban is.
 • Kalifornia címerállata a medve, ezért találunk rengeteg medvés szobrot, zászlót, stb.
 • 272 környék alkotja a várost, közülük csak egy Hollywood

Los Angeles-ben az alábbi törvények vannak életben (nem vicc!):

 • állatoknak tilos nyilvánosan üzekedni, párosulni, párzani ha kevesebb mint 457,2 méter (1500 láb) közelségben van vendéglő, iskola vagy imahely
 • a bíróságon a tanúk padján tilos sírni
 • tilos két babát egy időben fürdetni a kádban
 • házibuliban nem kérhető belépődíj
 • és végül... varangyos békát tilos megnyalni:

"A varangy-story: Abszurd dolog ez az USA-ban, hogy törvénybe foglalták a varangyok megnyalásának tiltását, de igazából abszolút érthető a dolog, ha tudjuk, hogy a rendelkezés a drogtörvény hatálya alá tartozik. A varangyos békák szemei és fülei mögött elhelyezkedő mirigyek termelik az úgynevezett bufotoxint, ami házi kedvenceinkre is annyira veszélyes (nagyobb testű kutyák halálát is okozhatja, ha megesznek egy varangyot). A bufotoxin embernél persze nem életveszélyes, ellenben erőteljes hallucinogén. A 70-es években gyakoriak voltak az olyan abúzusok, ahol droghasználók varangyméreggel próbáltak kábítóhatást elérni. Még mielőtt bárkinek eszébe jutna egy kis ingyen-drog után nézni, eláruljuk: a bufotoxin nagyon kellemetlen hatású, szorongásos rohamokat, halálfélelmet, hányingert és hányást, lidérces rémképeket okozhat - mint ilyen, nem igazán felszabadító/bódító hatású." (N.K., 2015)

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Nem lehet unatkozni, mert annyi minden szórakoztató, érdekes és laza
 2. Rengeteg szép fekvésű negyed van, irigylésre méltó lakókörnyezetek
 3. Csaknem mindig jó az idő a turistáskodás, nyaralás szempontjából
 4. Malibu strandjai, Santa Monica hegyei, a Getty Center képgyűjteménye, a Griffith Park, a Venice Canals Walkway
 5. Nagyon egyedi, semmilyen más nagyvároshoz nem hasonlítható
 6. A Universal Studios témapark, ahogy önkényesen szinkronizálhat az ember
 7. Autóval csomó jó helyen érdemes csak úgy komótosan gördülni az utcákon
 8. Összevetni a valóságot azzal, hogy a tévékben, filmekben láttuk
 9. Az Oscar-díjas Jon Voight-tól kérdeztük meg egy söröző előtt, hogy merre van a vécé. (Erre nem vagyok igazán büszke.)
 10. Nagyon változatos város, rengeteg különböző jellegű környékkel
 11. Kb. 10 éve rengeteg pénzt öltek a downtown fejlesztésébe, ennek eredményeképpen ma a a downtown kultúrális és művészeti központ is. A Walt Disney Concert Hall kicsit szebb, mint a Guggenheim Múzeum Bilbaoban
 12. Nem divat cigizni az utcán. A középiskolában sem.

Nem tetszett

 1. Nincs igazi emberi léptékű belváros, a downtown este halott hely. Update: ez változik.
 2. A közúti forgalom túlságosan rátelepszik a városképre és azt barátságtalanná, zajossá, szennyezett levegőjűvé teszi
 3. Vannak jócskán (USA viszonylatban) lepukkantnak minősíthető városrészek
 4. A turista nevezetességek egymástól nincsenek gyalogtávolságra, sőt elég messze vannak és emiatt folyton autózni kell, bár ezen a metró sokat segít.
 5. A közbiztonság nem teljesen megnyugtató
 6. A gyalogos másodrangú ember, a járda meépítése arrafelé nem lényeges
 7. A tömegközlekedés nehézkes, áttekinthetetlen tájékozatlan külföldi turista számára
 8. Nyugtalanító, hogy gyakran keveredik a szuper a kellemetlennel
 9. Az USA-ban talán itt a legnehezebb közlekednie a külföldinek a bonyolult autópálya-hálóban
 10. A Beverly Hills a Rodeo Drive-val csalódást keltő, nem nagy durranás a kívülállóknak
 11. Igazán nem olcsó hely. Update: kifejezetten drága inkább.
 12. Utasbiztosítás nélkül nincs egészségügyi ellátás. Megmentik az életedet, majd küldik a számlát.

Időjárás

,, Az év bármely időszakában jövünk, nagyon rossz idővel nem fogunk találkozni. Nyáron 35 fok körüli a hőmérséklet, azonban télen nagyon ritkán esik 10 fok alá. Az éves csapadék mennyiség alacsonynak mondható, szóval az esőzéstől sem kell tartanunk. Az óceán vize azonban nem trópusi meleg, de legalább a forró nyári napokon felfrissülést hoz. A kellemes időjárásnak köszönhetően van egy árnyoldala is, nemcsak Los Angeles-nek, de egész Kaliforniának. Rengeteg hajléktalan él az utcákon, ráadásul annyira „jól élnek”, hogy nem egyszer láttam jó néhányuk kezében reggel Starbucks-os kávét. (2017)" forrás

Los Angeles időjárása

Vélemények

Jó néhány amerikai ismerősöm már előre jelezte, hogy ne legyenek nagy elvárásaim mert Los Angeles nagyon túlértékelt és az emberek sem olyanok mint amit várnánk. Sajnos igazuk volt de mégsem lehet azt mondani, hogy nem éri meg elmenni.
Na de előbb lássuk a jó dolgokat. Az ikonikus, filmekből ismert pálmafás utak, építészet, forgalom, boltok, fények, tengerpart nem okoztak csalódást. Talán az egyik legnagyobb élmény, amit kaphat az ember, hogy csak kocsikázik és átéli azt a megmagyarázhatatlan érzést, hogy olyan helyen van, amit mintha jól ismerne, mégsem volt itt élőben soha. Sok híres hely van de a város hangulata talán ezekből jön át a legjobban.


Maga a város óriási. Szinte már felfoghatatlanul és zavaróan nagy. Nincs az az érzése az embernek, hogy meg tud nézni minden érdekeset mert még a legérdekesebbekre is heteket lehet rászánni. Inkább frusztrál, hogy sok mindent nem tudsz megnézni, átélni, kipróbálni. 1,5-2 órákat lehet kocsikázni a városon belül, egyik érdekes helyről a másikra és közben még több mellett meg csak elsuhan az ember. 8-10 sávos autóutak a városon belül, minden sarkon azt érzed, hogy a belvárosban vagy pedig lehet, hogy 30 km-re van tőle. Na persze ez legyen a legnagyobb baj, hogy túl sok az érdekes 😃 Viszont nekem személyesen jobban bejönnek azok az ’’emberi léptékű’’ helyek, ahonnan kellemes megelégedettséggel jövök vissza, hogy minden érdekeset meg tudtam nézni.


Rengeteg a hajléktalan és drogos. Az egyik ismerősöm, aki ott lakott felhívta a figyelmem, hogy a rendőrség nagyon sok helyen már nem igazán tudja fenntartani a közbiztonságot és nagyon gondoljuk meg, hogy hova megyünk főleg este/éjszaka. Sok ember akivel találkoztunk ki van égve, abszolút nem foglalkoznak egymással. Ami talán még rosszabb, hogy nagyon sok a bizarr, magából kifordult, ingerült, fenyegetőző ember. (Konkrétan fényes nappal beleállnak a turistákba) Sok esetben negatív tapasztalataink voltak, amikor érintkezni kellett a helyiekkel. Az amerikaiakról az a hír járja, hogy kedvesek, vendégszeretőek és sok helyen így is van de ennek sajnos a közelében sem volt Los Angeles. Nagyon sok élménnyel gazdagodtunk de erősen rányomta a bélyeget a sok kellemetlen helyzet. Természetesen az is lehet, hogy másoknak csak pozitív tapasztalataik vannak és én együtt örülök velük ha így van de megfogadtam, hogy őszintén fogok írni minden tapasztalatról és nem nyomom tovább a hypeot ha nincs ok rá. VISZONT mindennel együtt is azt mondom, hogy kihagyhatatlan a város. (2023)


"Los Angelesben élek családommal hosszú évek óta. Miket szeretek itt a legjobban? Nos, hogy minden reggel napsütésre ébredek, és pálmafák vesznek körül. Reggelente 9-10 között a parthoz közel látni, ahogy elvonulnak a delfinek reggelizni, majd naplemente előtt egy órával visszafelé ugyanúgy. Az emberek nagyon kedvesek, pozitívak, és mindenki köszön egymásnak mosolyogva. Nem tud rosszul alakulni a napod ezekkel az élményekkel.

Miket nem szeretek itt? Olyan nincs. Talán mégis az, hogy szomorú látni a sok hajléktalant a tengerparton és az utcákon. Viszont itt mindenki segíteni akar a rászorulókon. Hétvégente a Whole Foods meleg kávét és omlettet osztogat nekik friss croissant-al és kígyózó sorban állnak a Venice Beachen várva a finom reggelit. Iskolák is folyamatosan szerveznek látogatásokat a hajléktalanok otthonába, és már a gyerekeket arra tanítják, hogy ne lenézzék Őket hanem segítsenek Rajtuk ahogy csak lehet. Különösen ünnepekkor.

Itt nagyon segítőkészek és kedvesek, mosolygósak az emberek. Turista helyeken, mint például a Santa Monica-i Promenade-en egyenruhás rendőrök segítik eligazítani térképekkel is az embert. A távolságok nagyok s ezért tanácsos megszervezni előre a programokat. Tudni kell, hogy a 405-ös autópályát el kell kerülni reggel 8-10 között és délután 5-7 között. Ez a világon a legzsúfoltabb autópálya, 8, helyenként 10 sávos és mégis mindig dugó van. Ennek ellenére én sosem vagyok dugóban. Ha lehet, elkerülöm az autópályákat, és mindig inkább a mellékutakat választom. A kedvenc szakaszom a Sunset kanyargós útjain végig menni a tengerpartról egészen Hollywoodig. Keresztülvisz Pacific Palisades, Brentwood, Bel Air, Beverly Hills majd Westwood és Hollywoodon nagy forgalom nélkül. Star Map-eket is árulnak jobbra és balra a Beverly Hills környékén és hatalmas élmény volt először elmenni nevesebb sztárok hazai mellett.

Los Angeles teljesen biztonságos. 1996-ban, amikor még turistaként jöttem ide, emlékszem nem javasolták nekem, hogy esténként a Downtown-ban sétáljak. De, azóta, a helyzet teljesen megváltozott. A Staples Center környékét is teljesen kiépítették, koncertek, szórakozóhelyek, jobbnál jobb éttermek vannak ott is. Otthonról hallom csak az 'ijesztő' híreket, de itt egyáltalán nem érződik ez, és sokkal biztonságosabbnak érzem itt magam, mint Magyarország legjobb környékén. A legtöbben még kulcsra sem zárják a házukat, és nyitva hagyjak az autójuk ablakát. Természetesen sötétben este nem javasolt sétálni például a tengerparton, mert nincsenek fények, és ott alszanak a hajléktalanok, de hol van úgy, hogy kivilágítatlan helyen sétálna az ember éjjel gondtalanul?

Amire esetleg vigyázni kell, hogy nagyon melegben nem ideális kirándulni, mert könnyen találkozhat az ember csörgőkígyókkal . De ahogy itt mondjak, a ha az ember csörgőkígyót lat, nem kell megijedni, mert csak a figyelemfelkeltés miatt ad ki csörgő hangot és csak békén kell hagyni. A bérelt autók rendszámtáblája semmiben sem különbözik a helyi lakosokétól, tehát nem veszélyesebb vagy másabb turistaként közlekedni.

Az emberek nem dudálnak, előzékenyen vezetnek, és nagyon jól szervezettek, kitáblázottak az utak. A piros lámpánál, ha nincs másképp kitáblázva, jobbra lehet fordulni. A nagy parkolóházakban is általában ingyenes a parkolás az első két órára. A jelzéseket érteni kell, pl. piros járdaszegélynél egyáltalán nem lehet megállni, a sárgánál is csak ki-beszállásra, és ahol nincs felfestés, a táblák utasításait követve kell parkolni.

Ha nem fizeted be a parkolóórát, szinte biztos, hogy 10 percen belül megbüntetnek, de nem tesznek fel kerékbilincset akkor sem, mint otthon. Rendőr igazoltatni kizárólag csak akkor állít meg ha szabálytalanságot csinálsz. Például, ha gyorsan hajtasz, vagy szabálytalanul csináltál valamit: telefonáltál kihangosítás nélkül, vagy rossz helyen fordulsz be. Olyankor ki van zárva, hogy nem kapjál pénzbírságot.

Amit fontos tudni ezzel kapcsolatban, és én nem tudtam, ezért jól meg is ijedtem. Gyorshajtás miatt megállítottak az egyik éjszaka. Amikor félreállsz és mögötted reflektorral világit a rendőrautó, nem szabad kiszállni, a kezek jól láthatóak kellenek, hogy legyenek (sajnos sokaknak van Amerika egész területén fegyver az autóban). Az anyós ülésen levő embernek különösen nem szabad kiszállnia. Majd odasétál a rendőr, elkéri a jogosítványt, registration-t és visszamegy az autójába.

Egész idő alatt csak akkor lehet kiszállni vagy kinyitni az ajtót, ha kérik. Sajnos engem, ami megijesztett, hogy az autónak döntve át is motoztak. Nagyon illedelmesek, és kedvesek akkor is különben, de elővigyázatosaknak kell lenniük. Emlékszem, próbáltam bevetni, hogy azért sietek, mert allergiás tüneteim vannak, és orvoshoz akarok menni. Azt mondtak semmi baj, gyorsan elintézik a papírmunkát, és kíséretet adnak a kórházig, hogy gyorsabban odaérjünk.

Ezek a negyedek, amelyeknek a meglátogatását javasolom:

 • Santa Monica

 • Pier és Santa Monica Promenade

 • Venice Beach: Biciklit bérelni és végig bringázni a beachen egészen Pacific Palisades-ig. Sokféle biciklit lehet bérelni, kétszemélyeset, gyereküléssel ellátottat, vagy olyat, ami kis kocsit húz, amibe két gyerek is belefér.

 • Abbot Kinney: Minden hónap első péntekén utcabál van 6-10 között. Minden korosztály megy és nagyon jó a hangulat. Borkóstolók, "Food Truck"-ok: ki lehet próbálni a világ csomó országából való, jó minőségű ételeket, még hozzá olcsón. A vietnamitól kezdve a sushi-ig, mexikói, frankfurti virsli és sok más minden van. Az otthoni Szigethez hasonlóan zene szól mindenhonnan.

 • Grove-Hollywood

 • Promenade - Farmer's Market: nagy választék a finomabbnál finomabb ebédekből és olcsón. Hétvégente annyira jó a fűben heverészni és hallgatni az élő zenét.

 • Kodak Theatre - Starwalk: Végig autókázni este a Sunset Stripen

 • Hollywood Sign: a kedvenc helyünk a Hollywood felirathoz a Hollywood Reservoirnal van. A cím: 3000 Canyon Lake Drive, Hollywood.

Ötleteim gyerekkel utazóknak (saját tapasztalatok, hiszen nekem is van három):

 • Anaheimben a Disneyland egy napos kimerítő program, de a gyerekek miatt érdemes. Egy óra Los Angelestől San Diego felé.

 • Legoland, SeaWorld

 • Szeretek eljárni a gyerekekkel korcsolyázni a Culver Citybe

 • Universal Studios is jó kis családi program

 • Kislányos családoknak való a Groveba elmenni az American Girl Store-ban ebédelni. Ebédkor minden kislány kap egy hozzá hasonlító babát (amit később meg is lehet venni) és kis etetőszékben ugyanazt a finom menüt eszi mini verzióban a baba mint a pótanyukája.

 • Santa Monica Pier vidámpark

 • Malibu Country Mart játszótéren együtt ebédelni, homokozni és hintázni Adam Sandler, Charlize Theron, Banderas, Pamela Anderson vagy Britney Spears gyerekeivel

Ha nyáron jönnek, a gyerekeknek szuper summercamp programok vannak 5-18 éves kor között. Előre kell lefoglalni és a gyerekek észre sem veszik és nagyon sokat tanulnak angolul. Az én gyerekeim kedvence az Aloha Beach Camp, ahol számos vízi program van a gyerekeknek és iskolabusz viszi és hozza őket. Reggel 8-9 között veszik fel őket, és délután 4-kor hozzák őket vissza. Már első nap garantáltan megtanulnak felállni a szörfdeszkára, de lehet jetskizni és tube-olni is.

A másik kedvenc nyári táborunk a Sandy Days Kids Camp, ami már akár kisebb gyerekeknek is szól, 4 eves kortól lehet beíratni a gyerekeket. A Temescal Canyon és a PCH sarkán van a tábor. Reggel kell leadni őket 9kor és 3-kor ér véget (hamarabb is el lehet hozni őket). Itt wakebordoznak, fürdenek a tengerben, nézik az arra úszó delfineket, és homokvárat építenek, táncolnak, festenek.

Legszebb strandok

 • A Pier környékén van a legtöbb turista és én szeretem a csendesebb részeket. A Pacific Palisades partjánál forgatták régen a Baywatchot. Keskeny a partrésze és sokkal intimebb. Delfineket nézni is mindig itt szoktam reggel és naplemente előtt.

 • Az egyik kedvenc programom az SUP (Standup Paddling). A Hotel California mellett van a kölcsönző, de onnét sokkal többet kell gyalogolni vele a tengerpartig. Én fel szoktam hívni a kölcsönzőt, hogy hozzak ki a PCH és a Sunset sarkához és ott segítenek is vízre szállni. (Poseidon a srác neve Matt: (310)6948428)

 • Venice Beach: gördeszka páya, Muscle Beach környékén.

 • Malibu coast: Point Dume, Zuma Beach, Surfrider Beach. Az emberek itt pozitívak, jókedvűek, barátságosak. Ha csak nem szörfözni jössz ide, szinte biztosan Te is így tapasztalod. (Az igazi jó hullámokon ugyanis nem szeretnek idegennel osztozkodni a helyi profik.)

 • További tanácsom az ide utazóknak: interneten lehet olcsóbban foglalni jegyeket a Seaworld-be, a Disneyland-be vagy Universal Studios-ba.

Néhány program tipp Los Angelesből kiindulva:

 • Palm Springsbe szeretünk átjárni télen, amikor mar "hűvös" van itt Los Angelesben. Csak 2,5 óra út és a sivatagban sokkal melegebbek a nappalok (és hűvösebbek az éjszakák is).

 • Big Bear szinten csak 2,5 óra Santa Monicatól. Síelni vagy szánkózni szoktunk feljárni hétvégenként. Gumifolyosó húzza fel a szánkózó gyerekeket és gumikba ülve lehet száguldani lefele. A legjobb élményeink egyike, amikor reggel síruhában meg szánkózunk a gyerekekkel, és délután mar Santa Monica tengerpartján fürdőruhában vagyunk. Hol máshol a világon lehet ezt utánunk csinálni?

 • Santa Barbara is szintén 2,5 óra, gyönyörű út vezet fel a tenger mentén. Onnét indulnak a bálnanéző túrák is.

 • San Diego szinten 2,5 óra délre innét, oda is lehet egy napos programot csinálni akar ha korán indul az ember, s érdemes megnézni a Seaworld-ot, $250 a dolphin interaction, ahol simogatni lehet a delfineket és bent fürdeni velük a vízben.

 • Las Vegas 5 óra autóút, viszont $20 egy oda út busszal és nagyon kényelmes úgy utazni oda.

(a hosszú évek óta Los Angelesben élő magyar Judy tanácsai)


"Gondolom úgy, mint mások az időjárást szerettem a legjobban. Szinte mindig süt a nap és 20 -25 fok között van. Talán a júniust szerettem a legkevésbé a 'June Gloom' miatt (felhős, hűvös). Az is tetszett, hogy 2 órán belül váltani tudtunk a síelésből szörfözésbe vagy fordítva. Az emberek mosolyognak. Nem érdekel, hogy felszínesek vagy őszinték, jó érzés reggelente vidám arcokat látni.

Amit nem szerettem: a távolságok; az, hogy autó nélkül nem lehet bejárni, kívülről egy csúnya varos, s minden, ami szép és jó, az el van dugva, és fel kell fedezni. LA nem egyszerű turista szempontból, mert a város inkább az ott lakó gazdag emberek kényelméről gondoskodik, és kevésbé a foglalkozik a turistákkal. Utazás előtt fel kell készülni előre, hogy mit érdemes és hol. A közbiztonság a környéktől függ. A nagyon biztonságostól az életveszélyesig minden van.

Ha valaki először utazik ide, számára Hollywood, Beverly Hills, Santa Monica és Malibu negyedek lehetnek a legérdekesebbek és legbiztonságosabbak. Hollywood este lehet egy picit veszélyesebb, de nem rosszabb, mint Budapest legtöbb kerülete este. Los Angeles gyerekkel nagyon egyszerű itt mert minden ’gyerekbarát’. Gyerekeim születése előtt a ’személyes kapcsolatok gyilkosának’ tekintettem a 'drive thru ' boltokat.

Amikor két gyerek aludt az autóm hátsó ülésén és nekem patikába kellett volna beugranom, fantasztikusan kényelmes volt, hogy nem kellett kiráncigálni a gyerekeket az autóból csak lehúzom az ablakot, és elmondom, hogy miért jöttem. Rengeteg a gyerekprogram, a legtöbb múzeumnak van valamilyen gyerekfoglalkozása is, ezeket interneten érdemes előre kinézni.

Nekem Malibu partjai, ott is Zuma Beach vagy az El Matador Beach tetszett. Sztereotípia és sokszor igaz, hogy ha egy boltban segítségre lenne szükségem, biztos nem fekete eladóhoz fordulnék, mert ugyan nagyon segítőkészek, de lusták és nem néznek a dolgok után, csak gyorsan túl akarnak lenni a feladaton, persze tisztelet a kivételnek. LA-ben lehet nagyon drágán és nagyon olcsón, de jó minőségben vásárolni. Élelmiszert jó minőségben a Trader Joe's-nál vásároltam és persze fantasztikus Outlet ruhaboltok vannak a közelben. Semmit sem érdemes teljes áron megvenni (ez tapasztalat)." (Adri, aki nemrégiben több éven át élt ott, 2012)

"Először is tisztázzuk mit nevezünk Los Angelesnek? Amennyiben a hivatalos közigazgatási határokat tekintjük, akkor Los Angeles egy csúnya, koszos, sakktábla-alapú, unalmas betontömb. Ebből csak a valóban kicsi, de egyébként ugyancsak jellegtelen belváros és talán Hollywood kivétel, de utóbbitól sem kell ám elájulni. A városban közlekedni lehetetlen: iszonyatos távolságok vannak, zöld hullám nincs, aki itt mozdulni szeretne, annak javaslom a nagyképűen metrónak nevezett villamos igénybevételét. Hiába megy nagyrészt a felszínen, gyors, sűrű, kényelmes…ennyi kell. Már persze ha egyáltalán meg szeretnéd nézni a belvárost.

Nekem Long Beach sokkal jobban bejött (ez már nem LA hivatalosan, de a kék „metró” kimegy idáig), az épületek nagy része ugyan a város többi részéhez hasonló jellegtelen kockatömb, de egy-kettő (szállodák, irodaházak, sportközpontok) elüt ettől és ez valahogy feldobja a környéket. Ugyanez elmondható a kikötőről, na persze nem a konténer terminálról, hanem kicsit keletre lévő vitorlás- és jachtkikötőről. Itt mindenképpen érdemes megnézni a Csendes-óceáni Akváriumot és végre egy hely, ahol zöldben lehet sétálni: a Rainbow Lagoon Park. Akit érdekel, sétáljon el a Queen Maryhez, ami ma szállodaként és múzeumként üzemel. A Long Beach Arena színházi előadásoknak és különböző koncerteknek ad otthont.

Ettől keletre kezdődik az igazi beach, ami kb 30 kilométer hosszú homokos tengerpart (strand). Ugyanez nyugaton Torrance Beachnél kezdődik és Santa Monicáig tart. Figyelem, a közlekedés itt is nehézkes, mert hiába fut végig az 1-es főút a part mentén, itt sincs zöld hullám, minden második sarkon állni fogsz a pirosban, nagyon lassú az előrehaladás, de itt legalább van mit nézni (a villákat…)" (Dani)


"Így utólag azt gondolom Los Angelesben érdemes eltölteni jóval több idöt mint 1 hét. Körülbelül ennyi idő alatt lehet igazodni a város lüktetéséhez, méretéhez és hangulatához. Ennyi idő alatt meg lehet szokni hogy sokat kell autóban ülni, picit könnyebben megy a tájékozódás is (amihez elengedhetetlen a GPS és még úgysem könnyű!) de még igy is jól meg kell tervezni a napi programokat hogy ne az egész nap autóban menjen el.

Minden nagyobb városban ajánlatos még az utazás előtt rendesen utánajárni a látnivalóknak, eltervezni hogy mit akarunk megnézni ez Los Angelesre többszörösen igaz. Autókázni zseniális a városban, West Hollywood, Beverly Hills, Santa Monica… nagyon hangulatos, gyönyörű házakkal, óriási pálmafákkal és szinte mindig gyönyörű idővel. A vezetést tekintve van-egy két szabály amit az első pár napban nehéz megszokni. Többek között azt hogy:

 • ha a tábla máshogy nem mutatja pirosnál is lehet jobbra fordulni

 • balra fordulásnál, (ha szemből jönnek egyenesen) miután a lámpa sárgára vált még 2 autó befordulhat balra

 • egy nagyobb kereszteződésben mindig mindenki megáll és annak van előnye aki először érkezik a kereszteződésbe és utána sorban a többiek fésűszerűen

 • Car Pool-ban (legbelső sáv) csak azok mehetnek ahol 1-nel többen ülnek az autóban viszont nagyon kell vigyázni mert ettől eltérő a Fast Lane ami viszont már fizetős akkor is ha 1nél többen ülnek az autóban (minket meg is büntettek később)

Sajnos a gyalogos városfelfedezés nem igazán járható út. Órákat lehet úgy gyalogolni, hogy igazából nem változik semmi, amíg egyik városrészből átjutunk a másikba. (Mi a tömegközlekedést ki se próbáltuk) És ami tényleg furcsa, hogy igazából nincs belvárosa. Igaz Los Angeles-nek nincs olyan lüktetése mint New Yorknak, de mégis van benne valami amitől felettébb hangulatos hely.

Tetszett:

 1. Nagyon kedvesek, segítőkészek és közvetlenek az emberek

 2. Az idő többnyire gyönyörű (mi decemberben voltunk)

 3. Érkezéskor az LAX reptérhez legközelebb lévő In-N-Out Burgerben elfogyasztani akár csak egy shake-t miközben pár méterre felettünk zúgnak el percenként a fel- és leszálló óriási gépek

 4. A Rodeo Drive-on reggelizni és sétálgatni, ott ahol a híres Pretty Woman filmbeli jelenetet forgatták

 5. Vásárolgatni a Melrose Avenue-n, autókázni a Sunset Blvd.-on

 6. Felmenni a Griffith Observatory- ba még naplemente előtt, megvárni a naplementét és ámulatba esni a város méretétől és esti fényeitől

 7. Felmenni a SOHO HOUSE sky bárjába éjszaka egy koktélra, gyönyörű kilátással a városra

 8. Az Universal Studio túra kihagyhatatlan

 9. A karácsonyi tűzijáték a Manhattan Beach-en (2013-ban december 9-én volt)

 10. Santa Monica Pier és környéke, az Abbot Kinney-n sétálgatni

 11. A Venice Beach-en végigsétálni, nézegetni a gördeszkásokat, üldögélni a parton, sétálgatni a Venice Canal negyedben

 12. A Silver Lake-ben ebédelni egy mexikóoi haverunkkal, aki az egyik legjobb helyi mexikói étterembe a Casita del Campoba vitt minket (www.casitadelcampo.net)

 13. Vacsorázni a Mr Chow-ban Hollywood-i színészekkel körülöttünk

 14. Vezetni a városban a nap bármely szakaszában (kivéve persze dugóban)

Nem tetszett:

 1. Nagyon sok idő megy el autózással, sokszor dugó van

 2. Alig lehet parkolni, de ha mégis akkor elég drágán

 3. A Walk of Fame és Kodak Theatre csalódás volt

 4. Autó nélkül szinte élvezhetetlen a város

 5. Mivel nincs egy kifejezett belváros, nincs is egy buli negyed, csak bárok és klubok itt-ott

 6. Mivel a tömegközlekedés elég nehézkes a bulizást taxival lehet csak kivitelezni

(P. Petra)

"Az első nap kicsit kudarcos volt, délben indultunk a szállásról. Közel a Walk of fame-hez parkoltunk le (nem akartuk gyaloglással húzni az időt a Getty center miatt). Itt érdekes volt, hogy a sarokhoz 50 m-rel közelebbi parkolóban 20$, míg a következőben már csak 10$ egy napra a parkolási díj. Amúgy vannak weboldalak, ahol fent vannak parkoló árak, ezt csak SF-ban vettük észre (ott elég sokat meg lehet spórolni), még ha nem is pontosak az árak, mert feljebb mentek, akkor is jó összehasonlításhoz.

Chinese és Kodak színházat kívülről néztük meg, a Babilon Courtba is besétáltunk egy fotóra. A Kodak színházba csak vezetéssel lehetett volna bemenni fejenként 15 dollárért, amit az autóbuszos túra után ár nem akartunk megkockáztatni. A beverly hills- i túra ugyanis dupla mínuszosra sikeredett. Az LA city tours nevű céggel mentünk, akciósan fejenként 30 dollárért. Ez először jó ötletnek bizonyult,de a nyitott busz ülése nagyon kényelmetlen, kopott volt, a vezetőnk pedig egy rossz küllemű idősebb férfi, akinek nem nagyon lehetett a szavát érteni (lehet, hogy ebben maga a nyitott kisbusz is ludas volt, mert csak elől volt egy hangszóró, tehát hallani sem lehetett. Elképzelhető hogy fotózni jobban lehet erről, de tulajdonképpen mégsem, hiszen menet közben úgysem lehetett felállni.).

A férjem napi szinten használja az amerikai angolt, de ő is szinte frusztráltan jött el a túráról. Tehát őket ne ajánlja Gerda másnak a mi tapasztalatunk alapján. Gerda talán egy másik céggel utazhatott, akiknek az irodája a Chinese színháznál van.

A walk of fame nagy részét végig sétáltuk, érdekes volt. Engem váratlanul ért a sok filmhősnek öltözött kultúrkéregető, de ez is része az élménynek. Ha nem vagyunk elég óvatosak pillanatok alatt ránk sóznak néhány kétes CD-t "ajándékként", amit helyszínen fizethetünk 5-10 dollárért...

Nagyon jól tettük, hogy elmentünk a Getty centerbe. Szombat lévén este 9-ig volt nyitva, belépő nincs, parkolási díjat kell fizetni. Interneten lehet tájékozódni, zárás előtt 2 órával a parkolás is ingyenes. Bár én azért mentem, hogy egy kis európai levegőt szívjak, mégis amerikait is kaptam. Megdöbbentő volt látni egy olajmágnás vagyonából kivirágzó hihetetlenül minden szinten igényes szellemi alkotást. Emellett persze láthattunk európai kincseket is :-).

A második LA-i nap (utazás 3. napja) számomra igazi áttörést jelentett, mert nem várt módon megtetszett LA. Délelőtt a downtown-ba mentünk. Az El Pueblo nagyon tetszett, betévedtünk a Tropical American- t bemutató kiállításra, az is nagyon érdekes volt. A downtown- ban egy néhány órás körsétát tettünk a Union Stationban szerzett nagyon jó térképpel. Tehát érdemes az egyébként is kihagyhatatlan Union Station-on kezdeni a belvárosi sétát. Több kincsre is bukkantunk, köztük egy modern katolikus bazilikára, amit 12-13 éve építettek. Igazi gyöngyszem! Ha Gerda nem látta még, és utazik még, nézze meg!

Délután egy hirtelen ötlet alapján elmentünk a Getty villába Malibuba. Tudtuk, hogy kedden van zárva, emiatt kellett egy plusz kört tennünk Malibu felé, ahol másnap úgyis átmentünk, de megérte. Ugyan nem foglaltunk jegyet interneten, de a kapuőr megirgalmazott és adott pult alól... (szóval erre oda kell figyelni - csak a villába kell foglalni, a múzeumba nem) itt is csak a parkolásért kell fizetni. (15$) Ezt is nagy kár lett volna kihagynunk. Az idő korlátok miatt így csak Santa Monicara a pier- re jutottunk el. Alig tudtunk parkolni és nagy tömeg volt a hideg ellenére. Én nem vagyok egy nagy vidámparkos, de tetszett a tömeg ellenére a hangulata. Venice beach a korai naplemente miatt elmaradt.

Vásárolni végül a város másik végén lévő outletbe mentünk, Citadel a neve. Szerintem kicsit gáz a hely. Az itthoni outletek alapján nekem úgy tűnt, hogy a márkás üzletekben el nem adható darabokat szórják ki magas áron. Itt csalódtam, nem kicsit." (O. Éva, )


,, Los Angeles nekem totál nagy csalódás volt. A Walk of Fame nagyon hosszú és 95  százalékban az európaiaknak ismeretlen emberek csillagjaival. Ugyan a Studiók közelében van, de oda a legtöbbe nem lehet bemenni, mert céges székház is. Külön viccesek azok a turák, amelyeken a híres emberek házait mutogatják. Legtöbbször semmit nem látni a villákból, csak a kerítést. Viszont lehet venni ilyen térképet, ha valaki sétálni szeretne."


,, A nagy távolságok miatt a városban muszáj, hogy autója legyen az embernek, mi azonban Venice Beachről a Downtownba a metrót, Hollywoodból „haza” Venice Beachre a buszt választottuk. Előbbi egy órás, utóbbi majd’ két órás túrának bizonyult, legalább láttuk az igazi LA-t is, nem csak ami a kirakatban van.

Venice Beach: utcai művészek mindenfelé, a testépítők, szörfösök, kosarasok és gördeszkások paradicsoma. Street art: Graffitik mindenfelé, külön történetekkel. Venice Beach nem Kalifornia legtisztább környéke, a kivétel az itáliai Velencére hajazó Venice Canals-t

Santa Monica Pier - A történelmi 66-os út egy mólón ér véget, melyen egy vidámpark található, rajta hullámvasúttal, óriáskerékkel és minden földi jóval.

A Downtown-ban a Dodgers Stadium parkolójában kezdődik a Halálos iramban film, itt gyakorol Brian (Paul Walker) az első utcai versenyére, valamint a hatodik részben itt tárgyalja meg a csapat a következő balhét. Ja, és mindemellett innen van a legjobb kilátás a Downtownra.

Walt Disney Concert Hall - A város legszebb épülete. Pont. (Teljesen olyan, mint a Bilbao-i Guggenheim múzeum.

Hollywood - Ahol minden második ember egy buszos túrára szeretne befűzni a Hollywood Signhoz. Azonban mi megelégszünk egy távoli pillantásra az amúgy nagyon messze lévő feliratra. Chinese Theatre - Minden mozik alfája és omegája.

Capitol Records - Az egyetlen dolog, amiért korábban ismertem a híres lemezkiadó Körszállóra hajazó épületét, az amikor Will Smith a Hancock című filmben „leparkolja” a bűnözők autóját az épület tetején található antennára(?).

Griffith Observatory - Ki ne emlékezne arra a kultikus, filmtörténeti jelenetre, amikor a T-100-as modell visszajön a jövőből az obszervatórium parkolójába, majd miután meztelenül lenéz a városra, a maga sajátos módján szerez magának egy megfelelő ruhát, és elindul megkeresni Sarah Connort? Igen, ez a film a Terminátor!  (2017)" forrás

Repülés

Los Angeles nemzetközi  repülőtere őrületesen forgalmas. A város felett szállnak le alacsonyan a gépek, remek látványt nyújtva annak, aki ezt  szereti. A vezetőfények az út menti oszlopokon vannak, nem is mehetnek másfelé. Csúcsidőben 2-3 percenként jön egy óriásgép. Emiatt viszont az innen induló járatok sokszor késnek. Sorban állnak a kifutópályán. Aki  Los Angelesből hazafelé tart, ne foglaljon semmiképpen magának olyan csatlakozást, ami két óránál rövidebb. 

Érkezéskor érdemes kipróbálni az automata bevándoroltatást. A hosszú sor előtt található kb. 30 automata, amelyik a kikérdezést és a rögzítést elvégzi a határőr helyett. Magabiztos angoltudással érdemes csak neki kezdeni. Több nyelven is működik persze, de magyarul nem. Csak turista vízummal (B) vagy ESTÁval működik. A családokat vagy együtt utazókat arra kérik, hogy egy automatát használjanak.

"Előre fel voltam készülve a hatalmas sorra az inmigration-nél, de nagyon kellemes meglepetés ért. 10 perc volt az egész, ugyanis az automatához tereltek. Többoldalnyi kipipálós kérdés, ujjlenyomat vétel és fényképezés után kinyomtatott egy cetlit - életem legrosszabb fotójával - és azzal kellett a külön üldögélő határőrökhöz menni. Akik egy kérdés feltétele után jó szórakozást kívántak és betereltek az országba. Nagyon örültem és 15 perc volt maximum az egész. (Kriszta)" 

Olcsó repülőjegyek Los Angelesbe

Szállás

Rendben, hogy a magyar utazó ár alapján választ hotelt, de Los Angeles esetében kiemelt figyelmet kell fordítani a szálláshely elhelyezkedésének, hiszen nagyok a távolságok, és nagyok a környékek közötti különbségek jellegben és praktikusságban (közlekedés stb.). Az alaplogika az, hogy az ottani utazási tervünkhöz igazítsuk a hotelválasztást és ne fordítva.

Kifoghat egy jó olcsó ajánlatot, aztán rájöhet, hogy mennyi hátrányt kell ezért elviseli, pl. extra közlekedési költségek, a programokhoz való eljutásnál az értékes idő elpazarolása. Nem tudhatja előre, hogy biztonságos-e a környék (habár ez ügyben információkat lehet szerezni egyes nemzetközi honlapokról vagy a Vista itthoni utazási irodáitól)

Ha a meglátogatni tervezett helyek közel vannak egymáshoz, akkor persze érdemes egész ottani idő alatt ugyanabban a hotelben megszállni, de ha Los Angeles és környékén egymástól nagy távolságra lévő helyek is szerepelnek az utazási tervben, akkor bizony meg kell fontolni a hotelváltást is. Los Angelesben elképesztően sok időt el lehet vesztegetni az autópályákon, tehát a felvetésünk reális.

Persze a magyar turisták jellemző utazási tervében kb. ugyanazok a látnivalók szerepelnek, és ezek itt vannak:

 • Hollywood: Ha Hollywoodban tervezünk vacsorázgatni, éjszakai szórakozóhelyekre menni, akkor tanácsos Hollywood és közvetlen környékének hoteljei közül válogatni. Ifjúsági szállóktól a 3 csillagosokig nagy a választék. 4 csillagos hotelt komplikáltabb sikerrel foglalni. Biztonságosság szempontjából tanácsosabb a Vine Sreet-től jobb irányba eső hotelt választani, mert Kelet-Hollywood kicsit rizikósabb (bár javul a helyzet). Ugyan sok turista látványosság nincs West Hollywood és Beverly Hills tájékán, azért ezek a helyek érdeklik a turistát. Szerencsére itt nagy a választék hotelekből, főleg a menő kicsi (boutique) és luxus szintű szállodákból. Aki ide foglal szállást, annak könnyű hazajutnia, ha este bulizik vagy késő vacsorát szervez.
 • Los Angeles belvárosa (downtown): Főleg azoknak érdemes itteni hotelt választani, akik az itteni kulturális, kereskedelmi vagy sport létesítmények valamelyikében készül programozni. Ha a Disneyland kap fő szerepet a tervben, akkor közeli hotelt kell választani. Ugyan a Hollywood-i és Santa Monica-i hotelek egy része szervez vendégeinek szállítást Disneyland-be, de ez időveszteséggel jár. Márpedig a Disneyland-nél van jelentősége annak, hogy korán érkezzen az ember és ne kelljen túl későn eljönnie onnan. Ha fontos szempont a strand közelsége, akkor nagy terepre vonatkozóan kell kalk percenként jön egy óriásgép. ulálni, hiszen Los Angeles térségének 130 kilométer hosszú beach szakasza van. A legnépszerűbb kétségtelenül a Santa Monica. Ott van szálláshelyek vonatkozásában a legnagyobb választék. Onnan nem nehéz megközelíteni a Venice Beach-et vagy a nagyon látványos Malibu-i strandokat. Ha nem akarunk annyira felkapott, turisták és nyaralók által elárasztott helyet választani szálláshoz, akkor ajánljuk a Hermosa beach-et, a Manhattan Beach-et vagy a Redondo Beach-et (ezeknek van egy gyűjtőneve: South Bay Beach). Pasadena északkeletre van Los Angelestől és így közelebb van a belvároshoz.

Helyi közlekedés

Bérelt autóval a legegyszerűbb. Az utak jók, a táblák nagyon rendben vannak. Egyetlen hátránya: a parkolás fizetős és sokszor bitangul drága.Az INRIX közlekedéskutató szerint 2017-ben a los angelesi  vezetők töltötték a legtöbb időt közlekedési  dugóban. Csakhogy, bár lehet, de máshogy nehéz itt közlekedni.

Tömegközlekedés: van és fejlesztik folyamatosan.

Kriszta fotója

Komplex, összetett rendszer. Villamos, metro, rengeteg buszjárat és kisebb shuttle-ok rendszere. Annak, aki hosszabb időre költözik Los Angelesbe érdemes alaposan kiismerni a tömegközlekedést, de egy párnapos ltogatásra érkezőnek rengeteg idejét veszi el várakozás és a dugóban álldogálás. Ajánlott minden, ami kötöttpáláys, metró és villamos, kevésbé a buszok. Remekül működik viszont az uber, már szűkös angol tudással is könnyen el lehet lavírozni. Kb. a taxi árának 70 százalékából kijön ugyanaz az út.

A nemzetközi repülőtérről a belvárosba a taxi kb. 61 USD, Uberrel kb. 40USD.

Update 2022 - ez jócskán felment azóta. Az ubernek külön megállói vannak a repülőtéren, oda kell menni és fuvart hívni, nem fordítva. Máshol nem vehet fel, csak ott, felesleges próbálkozni. A bőröndök miatt nagyobb autót hívjunk, kicsivel nem érdemes szenvedni.

Nagyon kell vigyázni a csúcsforgalom óráira, olyankor ugyanis valóban bedugul a város és ez idegesítő lehet. (Michael Douglas Összeomlása megvan?) Reptérre indulások időzítésénél erre mindenki gondoljon.

"A Los Angeles-i tömegközlekedést Amerika egyik legrosszabbikának tartják! Ennek egyik oka, hogy míg pl. New York is egy nagyváros sok emberrel, csak ez a sok ember sokkal kisebb helyre van összezsúfolva, ezért ott macerás lenne mindenkinek kocsival járni, éppen ezért a tömegközlekedést sokan használják, és így jól ki van építve. Ezzel szemben Los Angeles óriási területen fekszik, mindenkinek van autója, sőt egy családon belül általában minden családtagnak van egy! Tömegközlekedést javarészt a szegények használják, mert nincs kocsijuk. A metróban soha nincs tömeg, egy-két ember lézeng csak! Downtownban a belvárosban, ahol a felhőkarcolók is vannak, az utcán nincs tömeg egy-két ember sétálgat általában." forrás


"Másnap Los Angele belvárosa felé vettük az irányt. Mivel ott lehetetlen parkolni, így Hollywoodban tettük le az autót, és onnan metróval mentünk be. Történelmi pillanat volt: az ismerősöm is most először metrón :D Mindössze két vonal van. A földregés helyzet miatt nem mertek többet építeni.(2015)" forrás

Metró

Érdemes indulás előtt rákeresni a neten, hogy éppen hol áll a metró építése. A deklarált cél ugyanis az, hogy a tömegközlekedés fejlesztése által csökkenjenek a dugók és így a légszennyezettség is. Los Angeles közlekedése alapjaiban fog megváltozni akkor, amikor a belvárosból már metróval (föld felett vagy alatt, de mindenképpen kötöttpályán) le lehet jtni a strandra. És ettől a céltól nincsenek már annyira messze. Például gőzerővel épül a purple line (kb erős rózsaszínű), ami már jár, az építés most tart a LACMÁ-nál és a partra tart. Logikus lesz majd az ide látógatóknak leparkolni a kocsit és napijeggyel közlekedni a látnivalók között.

Vigyázat: mindent metrónak neveznek, ami tömegközlekedés. (metropolitan rövidítése) Ezért kell előre tisztázni, melyik ebből a busz, mert az azért lassabb.

Update 2023 április: egyre rosszabb a metro híre. Több késelés - egy halálos is - volt az elmúlt hónapban, szinte minden kocsiban lakik egy hajléktalan, romlik a minőség.

kr fotói

Kerékpár

Ott Hulu a Bubi - Kriszta fotója

Kerékpár kölcsönzés- kriszta fotója

Hop on hop off buszok

Azoknak, akik nem szeretnének vezetni, parkolni, stb., de szeretnének sokat látni. vagy azoknak, akik valami miatt nem bírják a sok gyaloglást. Családoknak vagy a nyugdíjas szülőknek ajándékba. Előre is megváltható ezen a linken.

Bérautó

Érdemes programként tekinteni az autózásra is, így könnyebb elviselni. Ha az ember nem mindig követi a gps útmutatásait, hanem saját útvonalat talál ki, rengeteget lehet látni a városból vezetés közben. Az összes gps program ugyanis a legrövidebb utat kalkulálja és az általában autópályát jelent. Ami nagyon lenyűgöző, 2X7 sávon ritkán megy az ember, de alapvetően unalmas. Ezzel szemben például végig lehet autózni a Sunset Bulevardon, Hollywood legdrágább környékétől egészen a városközpontig. Vagy a Wilshare Boulvard-on, ami szintén a belvárost és az óceánt öti össze. Kb. egy-másfél óra, forgalomtól függően, de közben tényleg átautózunk öt különböző negyeden. Ami fontos: pirosnál lehet kisívben jobbra kanyarodni, persze, csak akkor, ha nem jön senki balról. Vagy nem tiltja külön tábla. Balra kanyarodni sokszor neces, amikor nincs külön lámpája. Ezt úgy oldják meg, hogy az első két autó előre megy, indexel balra, majd, amikor a többinek piros lesz, gyorsan kanyarodik. Nem kellemes, de működik. Komolyan veszik a parkolást. Ha pirossal van felfestve a járda széel, tilos parkolni. Ha tűzcsap van a járdán, mellette tilos  parkolni. Ha fizetős, ezt  be kell tartani. Sok automata az utcán csak kpt fogad el de abból is csak aprót. Nem tudjuk, miért.  

Nagyon jól lehet autóból különböző környékeket megnézni, szokás kérdése.

"Ugyan autó nélkül is el lehet boldogulni, de nem érdemes. Persze ha minden vágyad fél napokat utazással tölteni, az átszállásoknál akár egész órákat várni a rosszul szervezett tömegközlekedés elkószáló járataira, majd este a hajléktalanszállóként üzemelő aluljáróból az orrod előtt elstartoló buszt látva taxi után kajtatni, akkor belevághatsz. Ha ránk hallgatsz, akkor inkább autót bérelsz. Csendesebb időszakban két hétre bérleti díjjal, biztosítással 90 ezer forintból is megúszhatod a dolgot, mivel pedig a benzin kb. feleannyiba kerül, mint itthon, a kilométereket sem kell kínosan számolgatnod.

GPS: Navigáció nélkül elveszettebb leszel odakint, mint egy kisnyugdíjas a Sziget nagy színpada előtt. Az autókölcsönzőben kérésre szívesen megtámogatnak egy tökéletesen naprakész készülékkel átlagosan napi 10 dollárért, de ha okos vagy, akkor inkább feltöltesz egy California-Nevada-Arizona térképcsomagot az itthon használt eszközödre és máris pénzszórás nélkül oldottad meg ezt az égető problémát." forrás

Okostelefonok GPS alapú térképeinek alkalmazásaival még a készülék cipelése is könnyen kivédhető. A Google maps ma a lehető legjobb megoldás, offline 30 napra bármelyik térkép letölthető ingyen. Szigorúan wi-fivel.  (Kriszta)

Keresztbe gyaloglás Los Angelesben - Kriszta fotója

Divat rollerrel közlekedni - Kriszta fotója

Étkezés

Isteni félkész étkek a fantasztikus minőségű Whole Foods Market-ben - Kriszta fotója

Vásárlás

Termelői piac - nem kedvelik a készpénzfizetést? - Kriszta fotója

Szórakozás

"Ha valaki Los Angeles downtown-ban jár, ne hagyja ki a The Standard nevű hotel tetején lévő bárt! Hihetetlen jó hely, mint a filmekben! Péntek/szombaton buli/tánc is van! A tetőn van a bár, kényelmes elfekvős fotelekkel, vannak hősugárzók, ha hűvös lenne már este, kivilágított medence, pár félig-meddig zárt vízágy! Csupa elegáns ember, borzasztó hangulatos volt! De, ami a csúcs az egészben, az a kilátás! A Standard bár egy aránylag alacsony, kb. 16 szintes épület tetején van. Mellette négyszer, ötször magasabb épületek, egész L.A. downtownt látni, lenyűgöző látvány! Az épület belsejében lehet biliárdozni, asztali teniszezni akár. Szóval jó hely, ha erre jársz, ne hagyd ki!" forrás

Közbiztonság

Los Angeles - és különösen valamennyi turistás környék - napközben viszonylag biztonságos. Sötétedést követően viszont tanácsos nem kószálni beazonosíthatatlan helyeken, és kifejezetten kerülni kell olyan negyedeket, amelyekről itt alább szó esik. Tudni kell, hogy minél közelebb van Los Angeles egy adott környéke a tengerparthoz, annál biztonságosabb. Sajátos ellentmondás viszont, hogy maguk a strandok éjszaka nem kellően biztonságosak (ideértve a Venice Beach-et). Los Angeles északi részén a Long Beach és Pasadena közötti Interstate 110 autóúttól nyugatra (a part irányában) lévő negyedek biztonságosnak nevezhetők. Az említett autóúttól keletre lévő negyedeket tanácsos kerülni, éjszaka mindenképpen. Hozzá kell tenni, hogy általában a gyalogosan közlekedő emberekre (még ha turista is) a helyiek gyanakvóan néznek. Los Angeles egy autós város, az ott élők még rövidebb távolságokat sem tesznek meg autózás helyett gyalog.

Környékek, amiket mindenképpen kerülni kell, még autóval is: Skid Row (amúgy a Greyhound távolsági buszmegálló közelében), ami egy valóságos hajléktalan város (a Mai Street, a 3rd Street, az Alameda Street és a 7th Street által behatárolt körzetről beszélünk) a Watts, az Inglewood, a Compton, a Lynwood, a Lomita elővárosok, valamint a South Los Angeles (South Central) és a keleti rész, azaz East Los Angeles. Ezek igazán veszélyes helyek, ahol az USA-n belül a legmagasabb a bűnözés szintje, főleg az egymással rivalizáló bandák összecsapásai miatt. Naplemente után a város összes strandját kockázatos látogatni. Amúgy sem lehet arrafelé olyankor parkolni, mert tilos.

"A belváros egyedüli negatívuma a rengeteg hajléktalan. Szó szerint az utcán sátraznak. Főleg este, elég félelmetes látványt nyújtott.  " forrás


,, Alapvetően Los Angeles nem mondható veszélyesnek. Bűnözés van, persze, ez egy óriási nagy város, de feltűnősködés, és balf*aszkodás nélkül kevés az esélye, hogy pont megtalálnak, és kipakolnak. Emiatt is preferálják sokan az autóval való közlekedést, nem kell félni az utcai rossz arcoktól.

Hasonlóan biztonságosak a tömegközlekedési eszközök is, a buszok tele vannak kamerázva, és a vezető is nagyon figyel. Amit nagyon csípek, hogy nagyon sok esetben a buszokra felszerelt kamerák képeit kirakják egy TV-re, akinek eszébe jutna valami sunyiságot csinálni, az meglátja magát a képernyőn, és frászt kap, nagyon jó pszichológia.

Másik szuper nevelési módszer az ,,If you see something, say something" kezdeményezés. Ezzel folyamatosan arra próbálják rávenni a lakosságot, hogy azonnal szóljanak a hatóságoknak, ha valamilyen bűncselekmény tanúi. A metrókon a hangszórókból, az utakon a plakátokon, mindenhol szugerálják ezt a fajta hozzáállást az emberekbe. Egyáltalán nem arról van szó, mint a kommunizmusban, félreértés ne essék, kifejezetten bőrszín miatti zaklatás, nemi erőszak és szándékos rongálással kapcsolatosan hozzák fel ezt a témát.

Például majdnem minden megállóban bejátszák spanyolul és angolul is, hogy a szexuális zaklatás semmilyen szinten sem tolerálható, ha ilyet látunk, hívjuk a 911-et, mondjuk be a legközelebbi megálló nevét, és a kocsiszámot, ami a szerelvény végében a felső sarokban található. Direkt nem kérik rá az embereket, hogy avatkozzanak bele, elég csak ezeket elmondani, aztán a biztonsági szolgálat intézkedik is, a következő megállónál profik kezelik a helyzetet. (2017)" forrás

Egyéb hasznos információk

1. Magyar főkonzulátus Los Angelesben - Címe: 11766 Wilshire Boulevard, Suite 410, Los Angeles, California 90025

Tel: 00-1-310 - 473-93-44, 914-71-34

Ügyelet: Konzuli ügyelet (vészhelyzeti telefon bajba jutott magyar állampolgárok részére): 00-1-310-210-5403 - Fax: 479-64-43

Főkonzul: Széles Tamás - Vezető konzul: dr. Gróf István - Konzul: dr. Polgár Edina - E-mail: mission.los@mfa.gov.hu

Honlap: losangeles.mfa.gov.hu - Ügyfélfogadás: kedd és csütörtök: 9.00-16.00

Látnivalók és programlehetőségek

Kirándulások Los Angelesből

Ha már van bérelt autó, indulás, érdemes kirándulni a városon kívülre is. A teljesség igénye nélkül néhány olyan kisváros, amit nagyon jó felkeresni. Ha nincs bérlet autó, szervezett kiránduláskra is be lehet fizetni.

Ojai - kb másfé órás autózás Los Angelesből - persze nem mindegy, melyik feléről- és megérkezünk egy remek szőlőtermelő vidékre.  Farmlátogatás, kisvárosi élet és remekéttermek. 

Santa Barbara - itt írunk róla bővebben.

Laguna Beach - minden alkalommal itt szeretnénk letelepedni. 

Solvang - a dán falu. Komolyan. Szélmalom és dán / németalföldi házikók.

Balboa Island - kocsi helyett komppal.

Los Alamos környéke- a jó őreg szőlészet.

San Juan Capistrano - a spanyol uralom nyomai. Tiszta romantika.

Joshua Tree National Park

Coronado - San Diego felé menet kötelező megálló.

Universal Studios Élménypark Hollywoodban

"Állati jó! Az egész olyan, mint egy komplett kis (nagy) város, minden ott dolgozó arcán mosoly, hogy tényleg jól érezd magad! A belépő 74 dollár volt egy főnek, ami kb. 15.000 Ft. Belépőjegy shuttle busszal itt.

Pár példa a parkból:

Horror ház

Gyalog mész rajta végig, sötét van, minden egyes saroknál függöny van a következő rész előtt. Minden ÉLETHŰEN be van rendezve, mintha egy horror filmben lennél! Hihetetlen valósághű. Mikor a 3-dik szoba jött, ott álltunk, senki nem mert előre menni! Brutális volt! Tudtad, hogy történni fog valami, de nem tudhattad, hogy honnan várd az eseményt! Ja és nem bábukat dobáltak elénk, hanem emberek voltak ABSZOLUT horrorisztikusan, valósághűen beöltözve, maszkírozva! Hol egy késsel, egy fél lábbal, hol pedig láncfűrésszel a kezükben! ))))) Mivel ezek valódi emberek voltak, képesek voltak utánad nyúlni, kergetni, megfogni a lábad! Folyosók jobbra, balra, ajtókkal, hangokkal, árnyakkal, pókhálók a nyakadban…stb. A termek amikbe bementünk, azok horrorfilmek alapján készültek.

Simpson család

A kedvenc! Mindegyik show-ra igaz, hogy mialatt sorban állsz, már felkészítenek az egész történetre, mert mindegyik egy sztori köré épül, aminek te is szereplője vagy. Itt először bevezényeltek kisebb csoportokat egy-egy kis szobába, és ott vártunk. Közbe a videón ment az “előjáték”, illetve a biztonsági figyelmeztetések! Közben mozgott a szoba, mintha egy liftben lettünk volna. Vagy abban is voltunk? ) Aztán kinyílt egy ajtó a másik oldalon, és beültünk egy nagy “hullámvasút-vagonba”. Sötét volt, el se tudtuk képzelni mi fog történni! Egyszer csak elkezdődött, zuhantunk, száguldottunk, hajunkat hátra fújta a menetszél, pörögtünk, őrületes száguldás volt szakadékokon át, brutális volt. Aztán kiderült, hogy szinte egy helyben állunk egy szimulátoron! Erre én (Juci) személy szerint csak úgy tudtam rájönni, hogy teljesen hátra néztem, és láttam, hogy egy teremben vagyunk! De komolyan! Egy 26 méteres mozi vászon volt előttünk! Amikor víz közelébe mentünk vizesek lettünk, amikor bementünk a kicsi Simpson figura szájába, éreztük a gumicukor illatát, aztán mikor kiköpött és pofán tüsszentett, akkor éreztük a tüsszentés minden cseppjét az arcunkon!

Jurassic Park

Láttad a filmet, akkor képzeld el, hogy te is egy szereplő vagy a filmben! Minden hihetetlen részletgazdag és élethű! Ez nem moziterem, hanem életnagyságú dinók között ment a csónak. Próbáld ki!

Studió túra

Egy 40 perces program. Kis vonatszerű autóra szálltunk, és elvittek pár studio-hoz, ahol készülnek a filmek. Mostani mozik, sorozatok (pl. Helyszínelők -CSI). Elvittek oylan helyekre, ahol híres film jeleneteket forgattak, közben mutatták a busz monitorain az adott film aktuális részét, élőben meg a speciális effekteket.

Minden ház csak díszlet. Borzasztó érdekes volt! Láttuk például a vizet (Amety beach), a híres Cápával, minket is megtámadott! Láttunk teljesen felépített városokat, amik csak szemből és oldalról voltak készen, hátul semmi! Az egész csak üvegszálas, de teljesen élethű. És persze mutatták közben, hogy milyen filmeket forgattak/forgatnak itt. Láttunk nyitott stúdiót, ami be volt rendezve forgatásra. És még egy rakás dolgot!" forrás

Olvasmányos linkek

"A történelmi európai fővárosokban a cél nélküli lófrálással tudsz a legnagyobbat harapni a levegőben vibráló hangulatból, de Los Angelesben ne akarj eltévedni. Ha nem tudod hova mész, a gigantikus rengeteg elevenen fog felfalni, hogy aztán néhány óra elbénázott sztrádaszörf után lihegve köpjön ki magából valahol. Igenis tudnod kell, hogy az adott nap hova akarsz menni, ellenben ha már odaértél, nyugodtan átadhatod magad a hely szellemének.

Los Angeles harsány, bombasztikus vagy éppen visszafogott, kifinomultabb látványosságaival könyveket lehetne megtölteni, ezért átfogó kép felrajzolására nem vállalkozhatunk. Az angyalok ördögi városa egy briliánsokkal felcifrázott diszkógömb, mely ugyanúgy életre szóló élmény lehet a földi hívságokat hajszolók és a kulturális értékekre szomjazó intellektuelek számára is. Tudomány és művészet talán sehol máshol a Földön nem fog úgy kezet a kommersszel, mint Los Angelesben, az amerikai álom origójában." forrás


"Los Angeles egy hatalmas város… igazából nem is egy város, hanem sok kis településből áll, mint például Venice Beach, Hollywood, Malibu, Inglewood, és sorolhatnám. A baj ezzel, hogy nagyon szét van nyúlva, s nincs igazi központja." forrás


"Malibu az ultra gazdagok lakóhelye, és a Baywatch című filmsorozat forgatásának helyszíne. Malibu mesés hely! Az óceánparton reggeliztünk egy helyes kis étteremben a teraszon, nagyon hangulatos volt, hogy a teraszon meghagyták a strand homokját, evés közben a homokban turkáltunk a lábunkkal!

Reggeli után sétáltunk egy nagyot a parton. Mint általában a kaliforniai strandok - legalábbis amiket mi láttunk - Malibu is hosszan terül el az Óceán partján. Az étteremtől balra van az a rész, ahol a Baywatch-ot forgatták, jobbra pedig egy kevésbé ismert, de nagyon gyönyörű partszakasz, amit a belógó sziklák több kis részre tagolnak. A sziklák tetején pedig ott állnak a gazdag/híres emberek házai.

Megnéztük Julia Roberts malibui házát, alatta a strandon egy lány napozott egyedül, lehet, hogy az ő lánya volt?! Ez a partszakasz amúgy privát, tehát a gazdagok házaihoz tartozik, de nincs lezárva, így amíg békésen használod, addig nyugodtan lehet maradni. A fenti házakról lépcsők illetve liftek vezetnek le a strandra." forrás


Venice Beach:

"Pár napja lementünk Los Angelesből a 27 km-re, autóval 15 percre, bringával egy órára, busszal másfél órára lévő híres Venice beachre. Venice beach főleg a fura embereknek köszönheti a hírnevét. Venice beach fő látványossága a strand mellett húzódó hosszú sétány, ahol az említett fura emberek árulják fura portékáikat! Akik árulják a termékeket, nem csak árulják, hanem ők maguk készítik, ezt onnan lehet tudni, hogy ott előtted csinálják! A termékek jó része pszichoaktív, valószínű marihuana hatása alatt gyártódik, ezt az árusok kinézetéből gondoljuk, illetve abból, hogy Kaliforniában bár nem legális teljesen a mariuhana, csak MAJDNEM, mert ha orvosilag indokolt, akkor használhatod! Venice Beach amúgy gyönyörű! Széles, világos, finom homokos part húzódik sok kilométeren keresztül. Venice Beachen nem csak napozni lehet, van több kosárpálya, amit használnak is, öröm volt nézni a helyi srácok játékát! Van egy kialakított „park” a gördeszkásoknak, görkorisoknak. Van szabadtéri konditerem, röplabda pályák, stb. Rengeteg étterem, boltok, pálmafák, roppant hangulatos az egész." forrás


Los Angelesben játszódó, nálunk is ismertebb filmek listája (a forgatás helyszínének megjelölésével):

 • King Kong (1933) Shrine Auditorium, 665 W. Jefferson Blvd., Downtown LA

 • Casablanca (1942) Van Nuys Airport, 6590 Hayvenhurst Ave., Van Nuys

 • Love Me Tender (1956) Malibu Creek State Park, 1925 Las Virgenes Road, Calabasas

 • Vertigo (Szédülés, 1958) Millennium Biltmore Hotel, 506 S. Grand Ave., Downtown LA

 • The Graduate (Diploma előtt, 1967) Doheny Library and Von KleinSmid Center, USC

 • They Shoot Horses, Don’t They? (A lovakat lelövik, ugye? 1969) Santa Monica Pier

 • Chinatown (1974) Bradbury Building, 304 S. Broadway, Downtown LA; Echo Park Lake, 1632 Bellevue Ave., Echo Park

 • King Kong (1976) Millennium Biltmore Hotel, 506 S. Grand Ave., Downtown LA

 • Rocky (1976) Olympic Auditorium, 1801 S. Grand Ave., Downtown LA

 • A Star Is Born (Csillag születik, 1976) Millennium Biltmore Hotel, 506 S. Grand Ave., Downtown LA

 • Annie Hall (1977) restaurant at 8301 Sunset Blvd., West Hollywood

 • Grease (1978) Venice High School, 13000 Venice Blvd., Venice

 • E.T.: The Extra Terrestrial (1982) (repülő kerékpáros jelenet) White Oak Boulevard, Granada Hills; private home, 7121 Lonzo St., Tujunga

 • The Terminator (1984) Griffith Park Observatory, Griffith Park; Second Street Tunnel, Downtown LA

 • Police Academy 2 (1985) Third Street Tunnel, Downtown LA

 • Beverly Hills Cop II (1987) Hollywood Roosevelt Hotel, 7000 Hollywood Blvd., Hollywood

 • Witches of Eastwick (Eastwick-i boszorkányok, 1987) Greystone Mansion, 905 Loma Vista Drive, Beverly Hills

 • Rainman (Esőember, 1988) Westin Bonaventure Hotel, 404 S. Figueroa St., Downtown LA

 • Back to the Future (Vissza a jövőbe, 1989) Gamble House driveway, 4 Westmoreland Place, Pasadena

 • Die Hard 2 (Drágább, mint az életed, 1990) LA City Hall, 200 N. Spring St., Downtown LA

 • Pretty Woman (Micsoda nő, 1990) Cicada restaurant, 617 St. Olive St., Downtown LA; Las Palmas Hotel, 1738 N. Las Palmas Ave., Hollywood; Regent Beverly Wilshire hotel, 9500 Wilshire Blvd., Beverly Hills

 • The Bodyguard (Több mint testőr, 1993) The Mayan Theatre ,1038 Hill St., Downtown LA

 • Forrest Gump (1994) Santa Monica PierPulp Fiction (Ponyvaregény, 1994) Hawthorne Grill, 14763 Hawthorne Blvd., Hawthorne

 • Independence Day (Függetlenség napja, 1996) Fourth Street Viaduct, Downtown LA

 • Titanic (1997) S.S. Lane Victory, Berth 94, San Pedro

 • American Beauty (Amerikai szépség, 1999) private home, 11388 Homedale St., Brentwood; private home, 330 S. Windsor Blvd., Hancock Park; Carl’s Jr., 20105 Saticoy St., Canoga Park

 • Charlie’s Angels (Charlie angyalai, 2000) Huntington Library, Art Collections and Botanical Gardens, 1151 Oxford Road, San Marino; Cabrillo Marina, Via Cabrillo Marina, San Pedro

 • Mulholland Drive (A sötétség útja, 2001) Pink’s, 709 N. La Brea Ave., LA

 • Spider-Man (Pókember, 2002) Museum of Natural History, 900 Exposition Blvd., Exposition Park

 • Terminator 3: Rise of the Machines (2003) Bloomingdale’s, Westfield Century City shopping center, 10250 Santa Monica Blvd., Century City; Griffith Park

 • The Aviator (2004) Grauman’s Chinese Theatre, 6925 Hollywood Blvd., Hollywood; Southwestern Law School, 3050 Wilshire Blvd., LA; Woodland Hills Golf Course, 21150 Dumetz Road, Woodland Hills; Pantages Theatre, 6233 Hollywood Blvd., Hollywood; private home, 211 Muirfield Road, Hancock Park

 • Pride & Prejudice (Büszkeség és balítélet, 2004) Millennium Biltmore Hotel, 506 S. Grand Ave., Downtown LA

 • Dreamgirls (2006) Alexandria Hotel, 501 S. Spring St., Downtown LA

forrás

És még: Összeomlás, Valentin nap, Holiday, Lala Land

Lala Land rajongóknak: a forgatási helyszínek listája ezen a linken összeszedve, térképpel. Köztük persze több olyan is van, ami amúgy kötelező látnivaló.


"Vasárnap bepattantunk Steve levehető tetős kocsijába, és elmentünk Beverly Hills-be kicsit körülnézni! Megálltunk a világ leghíresebb gitárboltjánál, ahol híres bandák/zenészek egyedi gitárjai vannak kiállítva, illetve a bolt előtt a legnagyobb zenészek tenyérlenyomatai láthatóak (mint Hollywoodban). Megmutatta, hol szoktak vásárolni a hírességek, gazdagok. Mi is akartunk vásárolni, csak sok bolt zárva volt, így most kihagytuk! Lehet, hogy picit az is zavart minket, hogy egy-egy karóra, ruha, kiegészítő annyiba került, mint egy autó!

Beverly Hillsben, mikor kocsikáztunk, olyan volt, mintha egy parkban gurulnánk, csupa zöld minden. De a több méter magas, növénnyel borított falak mögött néha kikandikált egy-egy ház vagy inkább kastély. És az a durva, hogy ezeknek az embereknek ez a 2. vagy 3. háza. Erre felé teljesen természetes a Ferrari vagy a Porsche. Steve mesélte, hogy Beverly Hillsben a rendőrség reakció ideje max. 50 másodperc! bejelentés/risztás esetén! Ez érthető is, hisz itt laknak a leggazdagabbak. Beverly Hills a gazdagok bevásárló központja, ennek ellenére bementünk a Beverly Hills Plaza-ba, ami kicsit odébb van, és kettő boltban eltöltöttük a nap hátra levő részét! Hihetetlen választék volt, óriási területen, nagyon jó áron!" forrás


"Beverly Hills a város egyik leggazdagabb negyede, ahol minden megtalálható, amire csak vágyhatnak a luxus iránt rajongók. Két fő utcáján a Rodeo Drive-on, és a Wlishire Boulevard-on márkás és méregdrága üzletek vannak, itt a divatvilág legizgalmasabb ruhakölteményeit is meg lehet találni. Természetesen nem csak ruhaboltok vannak a híres utcákon. A márkás cipő, ékszer és ajándékboltok sokasága várja a vásárlókat. Elegáns kávézókból és éttermekből sincs hiány. Ki ne hallott volna még a híres Jimmy Choo márkáról, vagy a Louis Vuitton-ról? A Szex és New York kedvelői számára biztosan ismerősek ezek a divatmárkák, csakúgy mint a Gucci, a Prada, vagy a Dior. Ezekben a neves boltokban a legújabb kollekciók darabjait is megvásárolhatják az ide látogatók, természetesen méregdrágán.

A vásárlókörúthoz egy jó szálloda is dukál. Aki a milliomosok mekkájában szeretne megszállni, az választhat az 5 csillagos, Beverly Hills Hotel és a Beverly Hilton hotel között. Persze több híres szálloda is van ebben a városrészben, de ez a kettő nagyon ismert. Többek között a Beverly Hilton hotel ad otthont a Golden Globe díjátadónak is. Aki olyan luxusra vágyik, mint a sztárok, annak nem kérdés, hogy ez a legideálisabb szálloda. Beverly Hills-ben rengeteg óriási luxusingatlant láthatunk. Los Angeles-ben és a környékén számtalan drága ház akad, de az ingatlan árak talán itt a legmagasabbak. Miután megnéztük a luxus villákat és elképedve nézegettük a kirakatokat, tekintsük meg a városházát is, azaz a City Hall-t." forrás


"Los Angeles nagyon érdekes: igazából különböző negyedekből áll (pl. Hollywood, Westwood, Santa Monica, stb.), és a Los Angeles név az, ami összefogja ezeket; de ezen belül az egyes negyedek majdhogynem önálló életet élnek. A negyedek között nincs összefüggés. Ugyancsak nincs tipikus belváros sem, mert az is több különböző részből áll. Elő és alsóvárosok is hiányoznak. Mégis ez adja meg a városnak a hangulatát. Nagyon tetszett, bárkinek ajánlom, aki erre jár. Az egyedüli negatív a közlekedés. Óriási dugók vannak mindig, és mindenhol. De ez egy világvároshoz hozzátartozik. Ahogy a haverom megfogalmazta: „ez is Los Angeles”.  " forrás


"Los Angelesben és környékén élő sztárok közül néhány ebben a felsorolásban:  Leonardo di Caprio (Malibu), Bruce Willis (Beverly Hills), Ben Affleck (Hollywood Hills), Nicolas Cage (Malibu), Dustin Hoffman (Malibu), Keanu Reeves (Hollywood Hills), Catherine Jeta-Jones (Pacific Palisades), Julia Roberts (Malibu), Charlize Theron, Justin Timberlake (Hollywood Hills), Rihanna (Pacific Palisades), Tom Brady és Giselle Bundchen, Steven Spielberg (Malibu), Salma Hayek (Hollywood Hills), Sylvester Stallone (Beverly Hills), Adam Sandler (Bel Air), Britney Spears (Hollywood Hills), Sharon Stone (Beverly Hills), Christina Aguilera (Hollywood Hills), Mel Gibson (Malibu), Madonna (Bel Air), Richard Gere (Malibu), Kevin Costner (Hollywood Hills), Jean-Claude Van Damme (Hollywood), Cameron Diaz (Hollywood), Robert Redford (Malibu), John Cusack (Malibu), Barbra Streisand (Malibu), Jim Carrey (Malibu), Sting (Malibu)"


"Hollywood meglátogatásához jól passzol egy remek könyv elolvasása, amely bemutatja a magyarság hozzájárulását a világ filmművészetéhez: Bokor Balázs Az én Hollywoodom című, 2012-ben megjelent könyvéről van szó. Érdekes idézetek a könyvből:

 • "Oscar-díjra 17 nevezést kapott, ebből háromszor el is nyerte a legjobb filmzenéért járó szobrocskát." - Rózsa Miklósról

 • "Személyes élvezetet talált abban, hogy számolatlan kapcsolattal dicsekedhetett: akkori élete célja a nők voltak. 2002-ben, egy brit lapnak, az Attitude-nak adott nyilatkozatában viccesen azt mondta, hogy több kitörésem volt, mint a Vezúvnak". - Tony Curtisről

 • "...73 évesen halt meg elhagyatva. Egyetlen egy hollywoodi személyiség sem ment el a temetésére... Fox neve azonban ma is magasan szárnyal, hiszen a 20th Century Fox stúdió és az igen befolyásos Fox Broadcast and TV Networks az Egyesült Államok nagyon sikeres filmes vállalatai." - William Foxról

 • "Elválni valakitől csak azért, mert nem szereted, legalább akkora badarság, mint férjhez menni, csak azért, mert szerelmes vagy." És a másik: "A nőknek addig kell férjhez menni, ameddig rátalálnak az igazira". - Gábor Zsazsáról

 • "Senki sem szeret itt úgy kijönni a moziból, hogy el van keseredve. Számos amerikai producer mondja azt, hogy nem baj, ha drámáról van szó. De legalább egy percet tegyél bele a végébe, amikor kisüt a nap. Legyen remény és már is minden más!" - Bunyik Béla

 • "Minden érdekel. Talán a horror nem érdekel egyedül. Aztán az igazán töményen szentimentális, romantikus történetek sem hoznak tűzbe. Minden, amiben van egy kis csibészség, az vonz." - Csupó Gábor

 • "A Los Angeles melletti Szent Kereszt temetőben helyezték végső nyugalomra – a széles körben elterjedt hírek szerint saját akaratából - Drakula köpenyében. A valóság azonban nem ez. Lugosi fia a későbbiekben elmondta, hogy a Drakula köpeny ötlete tőle és apja utolsó, ötödik feleségétől, Hope Liningertől származott..,Lugosi halála idején már valóban olyan szegény volt, hogy családja nem tudta a temetés költségeit sem kifizetni. Barátja, Frank Sinatra vállalta magára csendben az anyagiakat." - Lugosi Béláról

 • "A Paramount megalapításától kezdve több mint 700 filmet készített. A 100. születésnapján hatalmas bulit csaptak, hogy megünnepeljék az évfordulót. A Paramount később eladta a tortán lévő mindahány szál gyertyát, darabonként 1000 dollárért, amit eljótékonykodtak." - George Cukorról"


,, Itt nem kell sok idő, hogy elkapjon a kaliforniai életérzés. Az utcán rengeteg ember megszólít, mosolyog rád, és az arcokon egyfajta “kurvára szeretek élni” kifejezés van. Ha nem vigyázol, téged is elkap a gépszíj, és elkezded szeretni az életet.

Egy órán belül már egy clubban találtam magamat a Universal Studio mellett. Két emelet, két zenei műfaj. Lent top hits slágerek, vegyítve élőzenével. Fent pedig mexikói reggaeton, nem meglepően két különböző közönséggel. Nyilván szépen mulattunk.

Los Angeles érdekes élmény volt, nem nevezhető városnak, inkább sok kisebb terület van egymás mellett, mint Beverly Hills, North Hollywood, West Hollywood, Los Angeles pénzügyi központja.

Hollywoodban láttam a híres csillagokat, ami ugye kötelező. Valamilyen szinten vicces, hogy a cipőd orra felé nézve, járkálsz, keresve a híres sztárokat, közben mit sem törődve a gyönyörű épületekkel.

Ami mindenképp megragadó Los Angelesben, nem más, mint az emberek! Imádtam a különböző stílusokat, azt ahogy az öltözködésen keresztül fejezik ki magukat. Nyilván itt az sem furcsa, ha Elvis és Chaplin a sarki kávézóban vitatják meg a mindennapos dolgokat, vagy ha Batman egy selfie-t szeretne lőni veled. " forrás


"Nagyon csábító program a turistáknak részt venni egy kb. másfél órás buszos túrán, ami végig visz az A-listás sztárok házai között idegenvezető segítségével. Ha abban reménykednél, hogy láthatod is őket, amint kutyát sétáltatnak, futnak vagy éppen kiszállnak a kocsijukból, tévedsz. Nyilván érdekes volt, hogy elhajtottunk mondjuk Hugh Hefner Playboy villája vagy éppen az Osbourne-család rezidenciája előtt, de az égig érő fák és bokrok, valamint a több méter magas kerítések csupán a képzeletnek hagynak teret. Egy "nesze semmi, fogd meg jól!" túra volt, az időnket és pénzünket ezerszer klasszabb Los Angeles-i programokba is befektethettük volna." forrás


,, Személy szerint kétes szájízzel vagyok Los Angeles-szel kapcsolatban. Nekem úgy tűnt a neve nagyobb, mint a valóság. Los Angelesnek egy nagy szerencséje van. Roppant kedvezőek az időjárási körülményei. Ideálisak a fényviszonyok filmek készítéséhez, mesterséges megvilágítás nélkül. Az év minimum 330 napján süt a nap, pazar kék ég uralkodik folyton és a téli minimum hőmérséklet 10°C körül mozog, nyáron pedig meleg van. Ki ne szeretne élni folyton melegben és napsütésben? A sztárok nem véletlen imádják L.A-t.
Továbbá ki ne tudná élvezni a hosszan elnyúló óceánpartot? 

A hírességek Los Angelesből élnek, míg Los Angeles a hírességekből él. Ha felteszem magamnak a kérdést, mi ugrik be elsőre Los Angelesből? Mi az a dolog, ami az első a fejemben? Menő és ott laknak a hírességek? Valami ilyesmi.
Bizony. Látogatásom során mindenki ötször elmondta, hogy itt nagyon nyitva kell ám tartania az embernek a szemét. „Soha nem tudhatod, hol botlasz bele egy hírességbe” A világon itt a legnagyobb az esélyed valakit elcsípni. Néztem én nagy szemekkel mindenkit lesve, mint potenciális Tom Cruise-t. Most nem jött össze, talán legközelebb.

Befizettem egy városnéző 5,5 órás túrára. John a német származású idegenvezető buzgón ecsetelte az egyes épületeket. „Itt az x film egyik jelentét forgatták”. „Itt sétált el x színész az x filmben” Ugye felismeritek? Nagyon filmszakértőnek kell lenni, hogy valamit tényleg kiszúrj. Nekem minden kínai volt. Összesen a Fox pláza derengett a Die Hard filmből, az tényleg egyértelmű.
John igazán élvezhetően adta elő magát. Nem közölte a dolgokat, hanem tippeket adott. A kis csoportunkban volt olyan férfi, aki azonnal mindenre vágta a válaszokat. Hány filmet láttál te, öcsém???, hogy ilyen profi vagy.

Az első megállónk Farmers Market and The Grove. Érdemes körülnézni. Igazi élelmiszer piac, ahol akár megebédelhetünk, friss gyümölcsöket vehetünk, vagy csak úgy kíváncsiságból végig tudjuk legeltetni szemünket a húspulton. A piac környéke igazi XXI. századi, talán a legmodernebb és legtisztább része a városnak. Nagyon elegáns, meglepődtem.
Kellemes a sétálóutca, amit kétoldalt boltok szegélyeznek. Végül pedig egy bájos szökőkúthoz érünk, amit mini – tüneményes szobrot díszítenek.

Melrose Avenue – itt vásárolnak a hírességek. Mindenki kémpozícióba most! December 31-én délelőtt a madár sem járt az utcán, teljesen kihalt volt minden. Semmi esély lencsevégre kapni bárkit is.

Hollywood: Most biztos azt várjátok tőlem, hogy áradozzam, micsoda ámulatba estem. Ehelyett azt kell mondanom, hogy Hollywood egy külsősnek, egy turistának igazából semmi különöset nem ad. Igen, elismerem, hogy Hollywood a szórakoztató ipar fellegvára, s több történelmi stúdió is itt található. És az igaz, hogy a világhíres, megnevettető, kedvenc rajzfilmünk, a Tom és Jerry is Hollywoodban “született”, de egy látogatónak 2014-ben csak por, tömeg és néhány lepukkant fazon jut az utcán. " forrás


,, Santa Barbara pont úgy néz ki mint a képeken, hosszú óceánparti sétány, pálmafákkal szegezve, homokos tengerpart. Csak,ami a képeken nincs rajta az a töménytelen hajléktalan, de ezt egy idő után meg lehet szokni. Öt napot voltam itt a Paradicsomban, minden nap órákat sétáltam a parton és a városban. Szombatonként a parti sétányon kézműves vásár volt. Nagyon tetszett, kicsit úgy éreztem, mintha otthon lennék. Kezdtem megszokni a várost, lettek kedvenc boltjaim, városrészeim. Talán eddig ez az egyetlen hely itt Amerikában, ahol én is el tudnék élni. Persze kizárólag csak akkor, ha van kocsim.:) Felfedeztem a turista mentes övezeteket, sétáltam a drága szállodaláncok part menti bungalói között, megnéztem egy óceánparti esküvőt. " forrás


"A part mentén haladva értünk be a városba, így először Malibun mentünk keresztül. Hát nem az a nagy szám, ahogy a filmekben tűnik. Kicsit szürke, kicsit lapos, a part alig látható. Persze szép házak vannak, látszanak a milliók, de nem ért akkora sokként minket. Valószínüleg azért mert a Nyugati part mentén jöttünk végig, és hát láttunk sokkal szebb parti részeket. Persze azok nem Los Angeles tőszomszédságában vannak. Los Angelesnek sehol sincsen vége.. hiába néz az ember kilóméterekre..csak a házak és házak. Másrészről viszont a házak közt, fák, parkok, zöld ligetek. Nagyon sok, és ez nagyon pozitív. Azt tapasztaltuk, hogy mivel mindenki autóval közlekedik amerika szerte, ezért jellemzőbb a horizontáis terjeszkedés. Például a bevásárlóparkok, nem több szintesek, hanem nagyon sok nagyon nagy bolt egymás mellett, olykor több hektárt elfoglalva. Ennek a vízszintes terjeszkedésnek a másik hozadéka, hogy helyet hagynak a természetnek is, nem akarnak lebetonozni minden talpalattnyi földet, inkább arrébb vezetnek egy kicsit. Persze nekik egy egész kontinens áll rendelkezésükre. Összességében azt mondhatjuk, hogy Los Angeles egy hatalmas város, ahol valószínüleg nagyon sok lehetősége van az embernek, de meglehetősen pénzorientált, amit jól mutat a bevándorló “táncoslányok” száma, kiknek koruk előrehaladtával csak egy jó férj megtalálása a célja. És ez a jó férj 6nullával végződik, a többi csak azután.." forrás,,  Ennek a városnak sehol sincsen vége.. hiába néz az ember kilométerekre..csak a házak és házak. Másrészről viszont a házak közt, fák, parkok, zöld ligetek. Nagyon sok, és ez nagyon pozitív. Azt tapasztaltuk, hogy mivel mindenki autóval közlekedik amerika szerte, ezért jellemzőbb a horizontális terjeszkedés. Például a bevásárlóparkok, nem több szintesek, hanem nagyon sok nagyon nagy bolt egymás mellett, olykor több hektárt elfoglalva. Ennek a vízszintes terjeszkedésnek a másik hozadéka, hogy helyet hagynak a természetnek is, nem akarnak lebetonozni minden talpalattnyi földet, inkább arrébb vezetnek egy kicsit. Persze nekik egy egész kontinens áll rendelkezésükre." forrás


Fotóegyveleg

Látkép a Getty centerből - Kriszta fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Szemes Ica, 2015. 09. 20. 20:17
Minden igaz amit leirtak csodas orszag, csodalatos emberekkel, csak az utazzon oda aki fel tudja venni a tempot es a laza eltmodott, nagyon nyitottak es embersegesek, szeretik az idosakat es segitokeszseguk nem ismer hatart. A rossz indulatot nem ismerik, de vannak kivetelek ezek erositik a szabalyt.


williems.h, 2015. 09. 16. 21:54
utazok amerikaban most ,bejarok egy csomo varost ,vegaszbol jovok es nekem sajnos nagyon unalmasnak tunik ez a varos,a sok turistas dolog kicsit gazos nekem,ami teccet a Griffith observatory ,meg van egy napom itten es nem tudom hogy mit nezzek meg,hollywood nem erdekel meg disneys dolgok se sajna.szivas meg a kaja itten elleg bennan foznek.


Tihamér, 2015. 07. 24. 22:33
Én is nagyon kiszeretnék költözni Los Angelesbe.Ha valaki tud segíteni nekem akkor azt nagyon megköszönném itt az e-mail címem: tihamer9696@freemail.hu


Henrietta, 2015. 06. 09. 14:01
Sziasztok! Én is nagyon ki szeretnék költözni, ha valaki tud segíteni vagy esetleg valami információt adni ami segít a kijutásba az legyen kedves írjon! Köszönöm! e-mail: szeles.henrietta91@gmail.com


pollák jozsef, 2015. 01. 19. 23:26
los angelesben legalább 10 szer jártam.ott éltek és élnek ad rokonaim.bejártam a feleeségemell los angelest és környékét.amit itt leirtatok mi mindenhol voltunk.gyönyörű szépvolt.sajnos feleségem már elhunyt én egy már nemtudok menni mert87 éves vagyok.153


Mezei József, 2014. 09. 08. 10:19
Kiszeretnénk költözni kérlek ha tudsz,segíts.Egy jó ötlettel,vagy bármivel,csak az a lényeg hogy S.O.S.....


Zsolt, 2014. 04. 30. 19:30
Mekkora a munkanélküliség ott?


Monzingerné Edit, 2013. 07. 20. 22:17
Daninak!
2013 augusztusban utazunk Los Angelesbe.Még lenne pár kérdésem, ha nem zavarnálak.
Köszi
Edit


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Olcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes