ÚTIKRITIKA.HU / Idaho


hirdetes

útikritikák


Idaho

Idaho dióhéjban|Idaho éghajlata|Közlekedés|Boise| Craters of the Moon Nemzeti Emlékhely|Shoshone-vízesés|Idaho földrajza| Idaho történelme|Manapság| Érdekességek|

.

Boise - g. e. fotója

Tartalomfeltöltés folyamatban

Idaho dióhéjban

amerikai kiejtés: ájdáho

Idaho az Amerikai Egyesült Államok északnyugati részén található, és a kontinentális USA 43. tagállama. Idaho szomszédos államai: Montana, Oregon, Nevada, Utah és Washington. Idaho területe nagy részben hegyvidéki, és kiváló lehetőséget nyújt a szabadidős tevékenységekre, például a túrázásra, horgászásra, vadászatra, hegymászásra, síelésre és snowboardozásra.

Idaho gazdasága nagy részben az élelmiszer-feldolgozás, a fafeldolgozás és a bányászat, különösen az ezüst, az arany és a kőszén bányászata miatt. Idaho híres a burgonyatermesztésről is, és az állam gyakran emlegetik az "amerikai burgonyaközpontnak".

Az állam fővárosa Boise, amely az állam délnyugati részén található. Idaho más nagyvárosai közé tartozik Coeur d'Alene, Idaho Falls, Pocatello és Twin Falls.

Lakosság (2023-ban): 1,94 millió - 88,4% fehér , 1,7% indián , 1,6% ázsiai, 1% afroamerikai (fekete),

Idaho rengeteg természeti szépséggel büszkélkedhet, köztük a Yellowstone Nemzeti Parkkal és a Sawtooth-hegységgel, amelyek turisták ezreit vonzzák minden évben. Az állam más látványosságai közé tartozik a Craters of the Moon Nemzeti Emlékhely, a Shoshone-vízesés és a Snake-folyó.

Idaho-gazdasága erős növekedést mutat. Az állam lakossága viszonylag kicsi, de a természeti szépségei és a számos szabadidős tevékenység lehetősége miatt érdemes meglátogatni.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Az USA természeti szépségekben egyik leggazdagabb állama. Aktív turizmus szempontjából szuper hely!

2. Ezek a kisvárosok: Coeur d'Alene , Sandpoint, Driggs és McCall, sőt van egy művészekkel teli, aranyos város, aminek Moscow (azaz Moszkva) a neve.

Nem tetszett

1. Kiszúrás ott élő barátunk számára! Túl hosszú a tél (október végétől április végégig) és túl rövid a nyár (június végétől augusztus közepéig)

2. A turizmus infrastuktúra nem elég fejlett a látogatók mennyiségéhez képest. Pl. nem mindig könnyű szabad szobával rendelkező szálláshelyet találni.

Idaho éghajlata

Idaho állam éghajlata változatos, a kontinentális éghajlati övezet határán helyezkedik el. Az északi részeken a klíma szubarktikus, míg a déli részeken sivatagi jellegű. A téli hónapok hidegek és havasak lehetnek, míg a nyarak melegek és szárazak. Az államban előfordulhatnak heves viharok, így tornádók, villámárvizek és hóviharok is. Az állam északi részein található hegyvidékekben hűvösebb és nedvesebb az éghajlat, míg a déli részek melegebbek és szárazabbak.

Közlekedés

l. j. fotója

Boise

amerikai kiejtés: bojzi, vagy bojszi

Az állam Capitoliuma Lincoln szoborral - g. e. fotója

Boise Idaho állam fővárosa dinamikus és sokoldalú, turisztikai látnivalókban, szabadidős tevékenységekben és gazdag kulturális életben bővelkedik.

    A város szép fekvése miatt ideális kiindulópont a természetjárás és a szabadtéri tevékenységek iránt érdeklődőknek. A környező hegységek és folyók lehetőséget adnak horgászásra, túrázásra és síelésre.

    Boise-nak gazdag kulturális élete van, több művészeti galéria és múzeum található itt, beleértve a Boise Művészeti Múzeumot és az Idaho Történeti Múzeumot is.

                                                                  Boise - Street art - g. e. fotói

    A városban számos fesztivál és rendezvény is megrendezésre kerül, például az évente megrendezett Boise Jazz Fesztivál és a Boise Riverfest.

    Boise egyike azon kevés amerikai városoknak, amelyekben megmaradtak a belvárosi folyók, amelyek hozzájárulnak a város vonzerejéhez és a szabadidős tevékenységek széles választékát kínálják.

Boise - koncert - g. e. fotója

    Boise-ban számos kiváló étterem és kávézó található, amelyekben élvezheti az amerikai konyha és a helyi specialitásokat.

    A városban közlekedési szempontból jól fejlett, a tömegközlekedési eszközök, mint például a buszok és a kerékpárok széles választéka áll a lakosok és a turisták rendelkezésére.

g. e. fotója

A Main St. térsége - g. e. fotója

Craters of the Moon Nemzeti Emlékhely

A Craters of the Moon Nemzeti Emlékhely Idaho államban egy olyan látnivaló, amelynek különleges vulkanikus jelenségei és tájai az USA egyik legérdekesebb természeti csodái közé tartoznak. A nemzeti emlékhely a Snake River síkságán helyezkedik el, és uralja a vidéket a gazdag történelmi, geológiai és biológiai érdekességekkel.

Az emlékhelyen számos sziklás, vulkanikus táj található, amelyek a területi vulkáni aktivitásnak köszönhetőek. A táj sziklái és krátereiből áll, amelyek évekig tartó vulkáni aktivitás során keletkeztek. A területen látható vulkáni krátereket, krátertavakat, lávafolyamokat és vulkáni barlangokat látogathatják a turisták.

A Craters of the Moon Nemzeti Emlékhely hatalmas területet foglal el, és kiváló lehetőséget nyújt a túrázásra, a hegymászásra és a kirándulásra. A területen számos túraútvonal található, amelyek a látogatókat az emlékhely legfontosabb látnivalóinak körülvezetik, és lehetőséget nyújtanak a természeti szépségek felfedezésére. A területen kempingezni is lehet, és számos egyéb tevékenység áll a látogatók rendelkezésére, mint például a vadászat, a horgászat és a lovaglás.

Shoshone-vízesés

amerikai kiejtés: sosoni

A Shoshone-vízesés a Shoshone Nemzeti Parkban található. Az Egyesült Államok legmagasabb vízesése, amely 65 méter magas. A vízesés az 1860-as évek aranylázának idején kapta a nevét, amikor is egy Shoshone indián kereskedő egy szállítmány aranyat vesztett a közelében lévő folyóban. A Shoshone-vízesés környéke ma turisztikai látványosság, ahol számos túraútvonal és kilátóhely található, amelyek csodálatos panorámát nyújtanak a környező hegyekre és völgyekre. A vízesés környéke a vadregényes szépsége miatt is népszerű a természet szerelmesei körében.

Idaho földrajza

Idaho az Amerikai Egyesült Államok északnyugati részén fekszik és az egyik belsejében található Rocky-hegység állam. Az állam nagy részét hegységek, erdők, folyók és tavak borítják, beleértve a híres Yellowstone Nemzeti Park egy részét is. A legmagasabb pont az államban a Borah Peak, amely 3,859 méter magas.

Idaho-ban élnek medvék, pumák, farkasok, kígyók és méhek. Ezek az állatok általában nem jelentenek közvetlen veszélyt az emberekre, de fontos óvintézkedéseket kell tenni, különösen a vadonban való túrázás vagy kempingezés során. Tanácsos elkerülni az érintetlen területeket, figyelni az állatokat, nem hagyni élelmiszereket a sátrakban vagy az autókban, és visszavonulni, ha egy állat agresszívan viselkedik.

Idaho történelme

Idaho területén már több mint 10 000 évvel ezelőtt is éltek az őslakosok, főleg a Shoshone, Bannock és Nez Perce törzsek. Az első európaiak, akik megérkeztek a térségbe, a spanyolok voltak, akik 1540-ben érkeztek, majd a brit Hudson's Bay Company is megjelent a 19. században.

Az USA Idaho területét 1846-ban vásárolta meg az Egyesült Királyságtól, majd 1863-ban lett Idaho az USA 43. tagállama. A terület kiemelkedő jelentőségű volt a vadászat, a halászat, az erdőgazdálkodás és az aranybányászat szempontjából. Az idők során számos konfliktus alakult ki az őslakos törzsek és az európai telepesek között, amelyek több fegyveres összetűzéssel is jártak.

A 20. század elején az Idaho-i gazdaság a mezőgazdaságon, az erdőgazdálkodáson és az ásványbányászaton alapult, majd a második világháború után a fő iparágak közé tartozott a fémfeldolgozás, az elektronikai ipar, az élelmiszer-feldolgozás és a turizmus.

Manapság

Idaho állam gazdaságának meghatározó ágazatai közé tartozik a mezőgazdaság, a bányászat, a fakitermelés és a turizmus. Az állam fontos szerepet játszik az élelmiszertermelésben, különösen a burgonyatermesztésben, valamint az állattenyésztésben is.

Idaho államot gyakran emlegetik a burgonya fővárosaként, mivel az USA-ban itt termelik a legtöbb burgonyát.

A fakitermelés és az erdőgazdálkodás szintén fontos gazdasági szektorok, különösen az északi területeken. Az állam bányászati ágazata is jelentős, főként ezüst, arany, ólom, réz és kőszén kitermelésével foglalkozik.

A turizmus szintén fontos szerepet játszik az állam gazdaságában, különösen a természeti szépségek, a nemzeti parkok és a hegyi sportok miatt. Idaho állam híres a horgászatról, vadászatról, hegymászásról, síelésről és snowboardozásról.

A társadalmi problémák közé tartozik az alkohol- és kábítószer-fogyasztás, valamint az egészségügyi problémák, mint például az elhízás, a szívbetegségek és a dohányzás okozta betegségek. Az államban a munkanélküliség aránya általában alacsonyabb, mint az országos átlag.

Idaho állam társadalmi szerkezete és problémái nagyban függnek a demográfiai trendektől. Az állam fővárosa, Boise, gyors növekedésen megy keresztül, és az állam lakosságának jelentős része a városokban él. Az állam indián történelmi és kulturális örökséggel is büszkélkedhet, és az őslakosok szerepe a társadalomban és a gazdaságban is egyre inkább növekszik.

Idahóban 2023-tól azt is büntethetik, aki szülői beleegyezés nélkül abortuszra szállít egy kiskorút, vagy csak támogatja a döntésében.

Érdekességek

1. A Coeur d'Alene tó Idaho északi részén található, és az egyik leghosszabb tó a világon, 40 km hosszú.

2. Idahoban a legkomolyabban van olyn olyan törvénypont, hogy tilos hólabdával dobálni autóra, de van olyan is, hogy döglött mókust csalétekként használni vadállatok eljetéséhez.  

3. Iaho állam területén található a világ egyik leghosszabb úszómedencéje, a Lava Hot Springs medence, ami több mint 400 méter hosszú.

4. Az Idaho állambeli Boise városában van egy 23 méter magas szobor, amely egy kartondobozt ábrázol, amelyen a város neve áll. A szobrot 1980-ban állították fel a város 125. évfordulójára. A kartondoboz szobor, amely Boise város egyik jelképe, a város papíripari hagyományait ünnepli. Idaho államban ugyanis a papíripar az egyik legfontosabb iparág, és Boise városa is híres a papírgyárairól és az ebben a szektorban dolgozó emberekről. A kartondoboz szobor tehát az ipari hagyományokat és azok fontosságát jelképezi a város számára. A szobor egyben turistalátványosságként is népszerű Boise-ban, és az idelátogatók gyakran keresik fel, hogy megörökítsék magukról a kartondoboz szoborral.

Fotóegyveleg

Idaho - Twin Falls - Perrine Bridge (Snake River Canyon Bridge) - Elter Karcsi fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Olcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes