ÚTIKRITIKA.HU / Pennsylvania állam / Pittsburgh


hirdetes


útikritikák


Pennsylvania állam / Pittsburgh

Pittsburgh dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Szállás | Helyi közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Mount Washington | Andy Warhol múzeum | Egyéb múzeumok | Egyéb érdekes látnivalók | The Strip District | Egyéb érdekes negyedek | Érdekességek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Pittsburgh

Kriszta fotója

Pittsburgh dióhéjban

 • A amerikai Midwest egyik autentikus városa. 2023-as becslés szerinti 306 ezres lakosságának 66% fehér, 26% fekete (afroamerikai). Itt alig vannak latinok. Egykori iparváros és ebből a karakteréből sokat megőrzött.
 • Pittsburgh gyalog könnyen bejárható, kompakt belvárosát (downtown) Golden Triangle-nak (Arany háromszöge) nevezik. Ott van, ahol az Allegheny és a Monongahela folyók egybefolynak és formálják az Ohio folyamát.
 • 446 hídjával Pittsburghöt méltán nevezik a "Hidak városának".

Megint egy esküvő fényképezés - lehidaltunk

Közelebbről- ezek mind Kriszta fotói

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. The Strip District a 16. és a 31. utca közötti részen, a Smallman Street és Liberty Avenue között, az etnikai zöldségüzletekkel, hús- és halboltokkal, pékségekkel
 2. Este a Station Square és környéke
 3. A "ceruzás" felhőkarcoló
 4. A Mount Washington Duquesne Incline nevű kilátójának galériáiról a panoráma
 5. Az Art District mozgalmassága
 6. A panorámás nézőteres (Pirates) baseball stadion
 7. Kora este a skyline a Station Square felöl
 8. A Warhol-múzeum tartalmas, jó, hogy nem hagytuk ki

Mount Washington Duquesne - Incline

A "ceruzás" épület

A Skyline a Station Square felől - ezek is mind Kriszta fotói

Nem tetszett

 1. Korán bezárt a Warhol-múzeum és emiatt másnap újra kellett a központban parkolóhelyet találni
 2. A Station Square egyik, szép panorámát nyújtó éttermének teraszán akkora adag, fagylaltokkal megrakott brownie kehelyt szolgáltak fel, aminek a negyede is túl sok

Vélemények

"Pittsburgh lutris megálló volt az útitervben, mert nem nagyon tudtuk, hogy mennyire éri meg oda elmenni. Megérte, kellemes meglepetés volt, főleg a fekvése, a sok régi híd miatt. Meccsnapon voltunk ott és roppant érdekes volt látni a sok lelkes szurkolót. Pittsburgh egyik nekünk nyújtott ajándéka volt az Andy Warhol múzeum. Tudtunk egyet s mást róla, de a múzeum tiszta képet adott arról, hogy Warhol egy zseniális és korának progresszív művészeti világát meghatározó celeb személyiség volt. A Cambell konzervekről és a Marilyn Monroe-ról rajzol világhírű müvei alapján persze sokan kételkednek azon, hogy mi ebben a nagy művészet. Warhol teljes munkásságáról tájékozódva, többet megtudva kiviláglott számunkra, hogy milyen gazdag tartalom van könnyednek tűnő összteljesítménye mögött." (aji, 2016)

Baseball szurkolók pihennek a meccs előtt  - Kriszta fotója

Odajutás

Pittsburghnek van nemzetközi  repülőtere, de Budapestről csak átszállással lehet eljutni odáig. A magyar utazók többsége közúton, bérelt autóval megy Pittsburghbe.

Szállás

Pittsburghben is nagyon igaz, hogy érdemes a városközpontban lakni, főleg a hangulatos esti séták miatt. De  az is igaz, bármelyik híd 10 perc akatt odavezet és az is egy jó és hangulatos séta.

Helyi közlekedés

Pittsburgh belvárosának térképe

Bicikli

 két sikló közül az egyiknek a felső állomása  - kriszta fotója

Étkezés

Jön!

Vásárlás

A szurkolói mezekből fogy a legtöbb

Szórakozás

 1. Epicentruma: a Strip District.
 2. Jó esti program a hídon átmenni a Station Square szórakoztató és vendéglátó negyedbe.

Közbiztonság

Pittsburgh amerikai viszonylatban jó közbiztonságú város. Kifejezetten biztonságos városrészek a Highland Park, a Regent Square, a Polisch Hill, a Shadyside és a Squirrel Hill. Nem kifejezetten biztonságos az éjszakai downtown, a Hill District, a North Side és a Lincoln-Lemington-Belmar.

Egyéb hasznos információk

 1. Pittsburgh belvárosában van sok ingyenes wifi hotspot.

Mount Washington

Mount Washington Pittsburgh város déli részén található és gyönyörű kilátást kínál a városra és az Allegheny-folyóra. A Mount Washington egy népszerű turisztikai látványosság Pittsburghban, és kiváló helyszín a kilátás élvezetére, a friss levegőre és a városi környezet elhagyására.

A Mount Washington tetejére vezető út során számos kilátópont található, ahonnan kiváló kilátás nyílik Pittsburghra és a környező területekre. Az egyik legnépszerűbb kilátópont a Duquesne Incline nevű sikló vasút tetején található, ahonnan panorámás kilátás nyílik az Allegheny-folyóra és a városra.

A Mount Washington tetejére autóval vagy busszal lehet feljutni, vagy akár sétálni is lehet az úton, amely során meg lehet figyelni a környező területeket és a természetet. A Mount Washington környéke azonban meredek, így a gyaloglás egy kicsit fárasztó lehet.

A Mount Washington egyéb látnivalói közé tartozik a Grandview Park, ahol kis színház, hinták, játszótér és piknikező helyek találhatók. A Mount Washington környékén számos étterem és kávézó is található, amelyek kiváló lehetőséget kínálnak egy kis pihenésre és egy finom étkezésre.

A műemlék sikló táblája

Andy Warhol múzeum

Az Andy Warhol Múzeum Pittsburgh-ben található, és az észak-amerikai térség legnagyobb múzeuma, amely kizárólag Andy Warhol művészetének bemutatására szakosodott. A múzeum a város északnyugati részén található, a kulturális negyedben, és a látogatók számára lenyűgöző élményt nyújt.

Az Andy Warhol Múzeum a modern művészettörténet egyik legmeghatározóbb alakjának, az amerikai pop art ikonjának művészetét bemutató állandó kiállításokat és időszakos kiállításokat kínál.

A múzeumban találhatók Warhol korai rajzai, fotói, filmjei és későbbi munkái, beleértve az ikonikus pop art műveket, mint például a Marilyn Monroe, a Campbell levesek és a Coca-Cola palackok. A múzeum a látogatók számára lehetőséget kínál, hogy közelebbről megismerjék Warhol életét és művészetét.

A múzeum épülete és belső terei is magukban hordozzák Warhol szellemét és stílusát. A múzeum részeként található Factory nevű terem, amely egykor Warhol műtermeként szolgált, lehetővé teszi a látogatók számára, hogy betekintést nyerjenek a művész munkájának folyamatába és környezetébe.

Egyéb múzeumok

Carnegie Museum of Natural History

Egyéb érdekes látnivalók

Roberto Clemente híd (Sixth Street Bridge)

Station Square

Kriszta fotói

The Strip District

Kriszta fotói

Egyéb érdekes negyedek

Theatre District

Deutschtown

Oakland (diáknegyed)

Lawrenceville

East Liberty

Érdekességek

"Pittsburgh az 1800-as évek végétől az Egyesült Államokba áramló magyar bevándorlók egyik központja volt, itt és a szomszédos Clevelandben telepedett le a legnagyobb magyar közösség. A 20. század elejére amerikai magyarok töltötték meg a régió bányáit, acél- és dohánygyárait, a bevándorlók pedig egymás után alapított templomaikkal, biztosítótársaságaikkal, iskoláikkal és kulturális klubokkal igyekeztek nyomot hagyni Amerika térképén. A pittsburghi magyarok nyüzsgése azonban - úgy tűnik - immár teljesen leáldozóban van, az elmúlt évtizedekben egyre jobban szétforgácsolódtak, megcsappantak a magyar közösségek. A hanyatlás egyik emblematikus pillanataként két héttel ezelőtt bezárt Pittsburgh utolsó magyar klubja is, ahova az idős magyarok beszélgetni, iszogatni jártak össze. Nyomai ugyan még vannak a magyar identitásnak a város déli csücskében. (2012)" forrás

Nagyon kellemes meglepetés volt Pittsburgh. Viszonylag kicsi a központja, jól bejárható  gyalog és nagyon kellemes hely. A rengeteg híd - és persze a város elhelyezkedése - pedig nagyon bejött nekem. Olyan, mintha lenne 10-15 Lánchíd, ráadásul egymás mellett. és mind szép sárgára mázolva. Vasárnap , meccsnapon voltunk ott, minden tele volt Steelers rajongókkal, egyszerűen nagyon vicces volt a rengeteg méhecskének öltözött család látványa. (Kriszta)

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

Kriszta fotói:

Pittsburgh - az egyik nagy stadion

Pittsburgh - a hidak városa

A sikló felső, antik állomása

Pittsburgh - egy nem sárga tengeralattjáró

Pittsburgh - Itt is nagy utcai felhajtása van az esküvőknek

Még szerencse, hogy gyér volt autós forgalom a hídon

A kétéltű turista buszról spontán lelkesedéssel éljenezik az ifjú párt

A hajlott korú (hátú) magyar ürge céltalanul hadonászik

Egyszerűen imádtuk Pittsburgh hídjait (19. század negyvenes éveinek elejéből)

Jézus szeret Téged

Station Square

Pittsburgh - helyi Hillary Clinton kampányközpont

 

Ezek itt mind a Kriszta fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Olcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes