ÚTIKRITIKA.HU / Oregon


hirdetes

útikritikák


Oregon

Oregon dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Szállás | Hasznos információk | Portland | Oregon partvidéke | Strandok | Crater Lake nemzeti park | Columbia Gorge National Scenic Area | Hell's Canyon | Silver Falls State Park | Salem | Egyéb jelentősebb látnivalók | Érdekességek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

A Mount KcKenzie a Roxy Ann-csúcsról - m.m. fotója

Oregon dióhéjban

 • Oregon az USA északnyugati, csendes-óceán parti részének egy állama. 2022-es becslés szerint 4,3 milliós a lakossága. Fővárosa a 178 ezres lakosságú Salem.
 • Nagyon kellemes hely Oregonban élni, s nem véletlen, hogy nagyon sokan költöznek ide az USA más vidékeiről.
 • A hiedelem szerint Oregon neve a francia ouragan szóból ered. A szó annyit jelent, hogy hurrikán, avagy szélvihar. Talán a Columbia-folyó tájékán jellemző hatalmas szélviharokra utal. Más álláspont szerint a spanyol orejon (nagy fül) szóból ered.
 • Oregon állam lakosságában a fehérek aránya nagyon magas: 86 százalék.
 • Oregon állam volt az USA-ban az első, ahol a benzinkutakon tilossá tették, hogy a benzinkút-állomás alkalmazottak végezzék  üzemanyag-tankolás. Ezt a törvényt 1951-ben vezették be, és azóta is fennáll. Ennek eredményeként az üzemanyag-töltéshez az autósoknak saját maguknak kell kiszállniuk és tankolniuk. El is terjedt ez a gyakorlat az USA-ban.
 • Oregonban van egy kisváros, aminek az a neve, hogy Boring (azaz unalmas). Nomen est omen. Tényleg unalmas város. Nincsenek érdemleges látnivalói, tespedten nyugis.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Elképesztően friss és finom az itteni király lazac (Chinook salmon)
 2. Portland, mert annyira jól megtervezett nagyváros, és szuper város bicajosoknak

Tom McCall Waterfront - O.K. fotója

3. A parton a világítótornyok, közülük is leginkább a Lane megyében a fölöttébb fotogén Heceta Head világítótorony

4. A Crater Lake (krátertó) varázslatos kristály kék színe

5. Vidéken a sok szép szőlőkert

6. A sok sűrű, csodásan fénylő zöld erdő, a tiszta levegőt beszippantani

7. A Cannon Beach a híres Haystack Rock-kal

8. Portlandban a nagyon egyedi Portland Building

Nem tetszett

1. Az utcákon, tereken összegyűlő sok hajléktalan látványa

O.K. fotója

2. Oregonban feltünően sok a szellemváros (izgalmas, de lehangoló is)

3. Portland várost sokan elhagyják, mert elegük van a gyakran kitörő utcai, vad anarchista tobzódásból.

Vélemények

Először itt Oregon államban találkoztunk redwoodokkal, ami magyarul talán óriás vörösfenyőként lehet lefordítani, mindenesetre ezek a világ legmagasabb élő teremtményei. Ebben az erdőben érintett meg minket igazán az őserdő ereje, az idők hatalmassága a természetben. A másik csodálatos élmény az Ecola State Parkban, az a fák közül előbukkanó Óceán és a partok látványa volt. forrás

Odajutás

Bérelt autóval vagy belső repüléssel. A repülőtéren való várakozás unalmának elütése mozizással megoldható.

Szállás

Portland nem egy nagyváros, egy éjszakát érdemes az utazónak itt töltenie abban az esetben, ha a nyugati partot járja be éppen valaki. Két nap alatt megnézhető. Nyilván szezonon kívül érdemes menni, de, ha mégsem, előre érdemes foglalni.

Hasznos információk

 • Oregon jó közbiztonságú államnak számít. Leginkább csak Salem és Portland egyes negyedei számítanak rizikósnak az ottani bandák miatt.
 • Oregonban nincsenek önkiszolgáló benzinkutak (az USA-ban csak itt és New Jerseyben van ez így).
 • Oregon államban tilos dohányozni az autóban (igen, a sajátunkban is).

Portland

662 ezres lakosságú (2021-es becslés)

 • A világon nincs más olyan város, ahol ennyi sörfőző lenne a városhatárokon belül: több mint 60.
 • Portland rekorder az egy főre jutó streaptease klubok számát illetően is.
 • Portland nagyon fehér város. Lakosságának 70 százaléka fehér.

"Portland csodálatos, sokszínű, művészváros. Csak egy kicsit sok a hobó. Épp ezen a helyen töprengtünk el azon, hogy van valami visszás ebben az életmódban. Mi is szeretjük a szabadságot, a könnyűséget, de nem mások rovására. Azt tapasztaltuk, hogy ezek a fiatalok egészségesek, tán még tehetségesek is csak éppen nem akarnak dolgozni, nem akarnak beilleszkedni a társadalomba, és úgy viselkednek, mint akik kívül állnak a társadalmon, vagy felette állnak. Pedig életmódjuk, semmittevő művészkedésük csupán azért lehetséges, mert vannak a társadalomban olyan “megvetendő” egyének, akik felesleget termelnek, amit odaadhatnak a különböző szociális szervezetek az ilyen naplopóknak…

A város csodálatos magasságokkal bír, hihetetlen parkok s épületek sokasága van itt. Csodaszép hidak vannak itt. Ami még nagyon különleges volt a városban, az egy bizonyos menedékhely volt, ami arra szolgált, hogy az utcán élők is lehajthassák a fejüket pár órára valahol, nyugalomban, viszonylagos védettségben. A hely mottója: mindenkinek joga van álmodni. Egy nagyon készséges önkéntes ifjú hölgy körbevezetett minket a helyen, aki maga is ott lakik. Így spórol arra, hogy egyetemre járhasson… A hely egy leégett bár helyén létesült, amit nem engedtek újjáépíteni, ezért a tulaj támogatásával létrehozták ezt a központot. Meglehetősen jól szervezett, ahhoz képest, hogy egy kicsit az összetákoltság látszatát kelti. Portland izgalmas város, tele kihívásokkal és lehetőségekkel. És ami még szívünknek kedves volt: VAN TÖMEGKÖZLEKEDÉS. (2014)" forrás

Oregon partvidéke

Oregon partvidéke a Nyugat-USA egyik legfestőibb és legvonzóbb vidéke, amely hosszan elnyúlik a Csendes-óceán partján. A partvidék híres gyönyörű homokos strandjairól, pálmafáiról, sziklás partjairól, tengeri barlangjairól és kilátásairól a végtelen kék tengerre.

A partvidék mentén rengeteg kisváros található, amelyek turisztikai látnivalókban és programokban bővelkednek, például szörfözés, vitorlázás, horgászat, túrázás és kerékpározás. A partvidéken található Oregon Dunes National Recreation Area az egyik legnagyobb homokdűne rendszer az Egyesült Államokban, és lehetőséget nyújt homokdűnékön való szörfözésre és lovaglásra.

A partvidék északi részén található Cannon Beach egy gyönyörű strand és egy tengerparti város, amelynek ikonikus jelképe a tengerparti sziklákon álló Haystack Rock. Az Oregon partvidék déli részén található Newport egy másik nagy tengerparti város, amely híres akváriumáról és tengerbiológiai kutatóközpontjáról.

A partvidék nagyon sokféle természeti szépséggel rendelkezik, beleértve a Coquille River Lighthouse-t, a Cape Meares Lighthouse-t, a Heceta Head Lighthouse-t, és a Yaquina Head Outstanding Natural Area-t. Oregon partvidéke emellett számos szépséges természeti parkkal rendelkezik, többek között az Oswald West State Parkkal, az Ecola State Parkkal, és az Otter Rock State Parkkal.

Strandok

Oregon állam partvidékén rengeteg gyönyörű strand található, amelyek közül néhány a legnépszerűbbek:

Cannon Beach: A legikonikusabb strand Oregonban, amely híres a "Haystack Rock" nevű hatalmas sziklaformációjáról és a tengerparton található üzleteiről és éttermeiről.

Newport Beach: Ez az északi Oregon partján található strand ideális a családok számára, kiváló horgászási lehetőségekkel és a Newport Aquarium közelében.

Bandon Beach: Dél-Oregon partvidékén található, számos stranddal, tengeri barlanggal és kagylógyűjtőhellyel.

Lincoln City Beach: A strand kiválóan alkalmas fürdésre, kirándulásokra, horgászatra és az egyedülálló Lincoln City Glass Float keresésére.

Seaside Beach: A strand Seaside városban található, és népszerű az egész család számára. A stranden található vidámpark és a városközpont gyalogosan is könnyen elérhető.

Ezen kívül Oregonban számos más strand található, például Pacific City, Gold Beach, Florence és Astoria, amelyek mindegyike gyönyörű kilátást és tevékenységeket kínál a látogatók számára.

Crater Lake nemzeti park

Crater Lake Nemzeti Park Oregon déli részén található, és egy hatalmas, kék vizű krátert tartalmaz, amely egy korábbi vulkánkitörés maradványa. A kráter a világ egyik legmélyebb tava, és nagyon népszerű turistacélpont, különösen a nyári hónapokban. A parkban számos túraútvonal található, amelyek az elképesztő panorámát kínáló kilátópontokhoz vezetnek. A parkban történő tevékenységek között szerepelnek túrázás, kerékpározás, horgászat, hátizsákos kirándulások és télen síelés. A parkban találhatók továbbá kempingek, szállodák és turisztikai látványosságok is, amelyek egész évben várják a látogatókat.

M.M. fotója

The Pinnacles - M.M. fotója

L.J. fotója

Columbia Gorge National Scenic Area

A Columbia Gorge National Scenic Area Oregon államban található és a Columbia-folyó kanyonját öleli fel. Ez az egyedülálló földrajzi jellemző rendkívüli természeti szépséget kínál azok számára, akik szeretik az aktív szabadidős tevékenységeket, például a túrázást, a kerékpározást, a kajakozást és a hegymászást. A látogatók számos vízesést, sziklaképződményt, ősi fákat, gyönyörű kilátókat és piknikező helyeket találnak, amelyek egyedülálló élményt nyújtanak. A régióban számos turisztikai látványosság található, mint például a Hood River, amely egy kisváros a folyó mentén, amely híres a sörözőiről és borászatairól, valamint a város központjának számító Cascade Locks, amely az Oregon Trail része volt. A Columbia Gorge National Scenic Area a természeti szépségek és a városi életmód egyedülálló kombinációját kínálja, amely vonzóvá teszi a látogatók számára.

Hell's Canyon

Észak-Amerika legmélyebb folyami szurdokja (river gorge).

Hell's Canyon a világ egyik legmélyebb folyóvölgye, amely az Egyesült Államok és Kanada határához közel helyezkedik el. Az Oregon és Idaho államokban található, és a Snake folyó által vájt völgyben fekszik. A látványos sziklák, a hatalmas fák, a vadon élő állatok és a folyó kristálytiszta vizének összhangja lenyűgöző látványt nyújt. A terület felfedezhető hajóval, kenuval, vadászattal, túrázással és kerékpározással is.

Silver Falls State Park

A Silver Falls State Park Oregon államban található, a Cascade-hegység lábánál. Az egyik legnépszerűbb állami park az Egyesült Államokban, amely híres vízeséseiről és gyönyörű természeti környezetéről. A parkban több mint tíz vízesés található, köztük a South Falls, a North Falls és a Lower South Falls, amelyek mindegyike közel 30 méter magas. A parkban rengeteg túraútvonal található, amelyek kiváló lehetőséget nyújtanak a természet közelségének megtapasztalására. A parkban található kempingek, piknikezőhelyek és egy látogatóközpont is, ahol információkat lehet kapni a parkról és annak környékéről.

Salem

Oregon fővárosa, csak a harmadik legnagyobb oregoni város.

Egy közepes méretű város, amely délre helyezkedik el Portlandtől, az állam legnagyobb városától. Salem gazdag történelemmel rendelkezik, és számos történelmi látnivaló található itt, például az Oregon State Capitol épülete, amely az állam törvényhozó szerveinek otthona. A városban található másik érdekes látnivaló a Deepwood Historic Estate, egy gyönyörűen felújított viktoriánus stílusú villa. Salem az élelmiszeriparban is fontos szerepet játszik, és a város és környéke híres a gyümölcstermesztésről, különösen az alma- és cseresznyefélékről. Salem környéke gazdag természeti kincsekben is, és számos kirándulási lehetőséget kínál a környező erdős hegyekben és a Willamette folyó mentén.

Egyéb jelentősebb látnivalók

Körhinta múzeuma (Historic Carousel&Museum)

A világon itt, Albanyban van a legnagyobb és legösszetettebb körhinta ló (carousel horse) gyűjtemény.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Multnomah-vízesések - Elter fotója

Mount Esiner - Elter fotója

Érdekességek

 1. 1994-ben Oregon lett az első USA-állam, ahol engedélyezték az orvosi segédletű öngyilkosságot. Ennek az is lett az eredménye, hogy jelentősen megnőtt az öngyilkosságok száma.
 2. Oregonban tilos konzervből való kukoricás csalival pecázni.
 3. Oregon állam zászlójának hátsó oldala egy hódot ábrázol. Az USA államai közül egyedül Oregon zászlójának két oldala különbözik egymástól.

Oregon zászlaja a hóddal

     4. sok híres személy született vagy élt itt az évek során. Néhány közülük:

Matt Groening, a Simpson család alkotója és írója, Portlandban született.
Courtney Love, a rockzenész és színésznő, San Franciscóban született, de nagy részét Oregonban töltötte gyermekkorában.
River Phoenix, az Oscar-díjas színész, Madrasban született.
Phil Knight, az Nike sportruházat cég alapítója és elnöke, Portlandban született és nevelkedett.
Linus Pauling, a kétszeres Nobel-díjas kémikus, Portlandban született és nevelkedett.
Ty Burrell, az Emmy-díjas színész, Grants Passben született és Ashlandben nevelkedett.

   5. Oregon államban számos híres film és TV-sorozat készült az évek során, köztük:

Száll a kakukk fészkére (1975)
Vissza a jövőbe (1985)
Stand by Me - Az érettség (1986)
A dolog (1982)
Lost in Translation (2003)
Wild - Az út (2014)
Twin Peaks (1990-1991, 2017)

Olvasmányos linkek

"Először itt Oregon államban találkoztunk redwoodokkal, ami magyarul talán óriás vörösfenyőként lehet lefordítani, mindenesetre ezek a világ legmagasabb élő teremtményei. Ebben az erdőben érintett meg minket igazán az őserdő ereje, az idők hatalmassága a természetben. A másik csodálatos élmény az Ecola State Parkban, az a fák közül előbukkanó Óceán és a partok látványa volt. A Csendes-óceán valóban valamely elérhetetlen és földöntúli nyugalommal terül el a horizont széltében, s hullámverése is inkább csak érinti a partot." forrás

Fotóegyveleg

Mount Hood (3430 méter magas) - b.e. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Olcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes