ÚTIKRITIKA.HU / Dél-Dakota


hirdetes

útikritikák


Dél-Dakota

Dél-Dakota dióhéjban| Időjárás| Odajutás| Közlekedés| Étkezés| Más praktikus információk|Mount Rushmore Nemzeti Emlékhely|Sioux Falls| Más látnivalók|Földrajz| Történelem| Manapság| Érdekességek| Fotóegyveleg

Dél-Dakota top látnivalója - cs. t. fotója

Dél-Dakota dióhéjban

Dél-Dakota (angolul South Dakota) az USA egyik állama, az ország középső-nyugati részén található. Dél-Dakota északon határos Észak-Dakotával, keleten Minnesota és Iowa államokkal, délen Nebraska állammal, nyugaton pedig Wyoming és Montana államokkal.

Területe: 199 730 km² - (Több mint kétszer nagyobb hazánknál)

Dél-Dakota fővárosa: Pierre, ami a Missouri-folyó partján fekszik, és körülbelül a szövetségi állam közepén helyezkedik el. Az állam fővárosa, Pierre, az Egyesült Államok legkisebb fővárosa, mindössze 14 ezer lakossal. Az állam legnagyobb városa a Sioux Falls.

Lakosság (2023-ban): 914,000 - A lakosság 85% fehér, 8,6% amerikai indián és alaszkai indián, 1,8% afroamerikai(fekete)

Fő turista nevezetességei:

Mount Rushmore Nemzeti Emlékhely: Az ország egyik legismertebb nevezetessége, négy amerikai elnök (George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt és Abraham Lincoln) arcmását ábrázoló óriási szoborral.

Badlands Nemzeti Park: Egy gyönyörű sivatagos terület, amelyben sziklák, sziklaszirtű formációk és egyedülálló állat- és növényfajták találhatók.

Custer Állami Park: Az állat- és növényvilágban gazdag parkban lehetőség van túrázásra, vadászatra, horgászásra, és számos kempinghely is áll rendelkezésre.

Wind Cave Nemzeti Park: A világ egyik leghosszabb barlangrendszere, amelyben számos érdekes kalcitképződmény található.

Crazy Horse Memorial: Egy óriási szobor a Sioux indián vezető, Crazy Horse tiszteletére, amely még nem készült el, de látogatható az építkezés helyszínén.

Lewis and Clark-tóvidék: Egy szépséges tóvidék, amely számos lehetőséget kínál a horgászatra, vitorlázásra és a szabadidős tevékenységekre.

Sturgis Motorcycle Rally: Az ország legnagyobb motorkerékpáros fesztiválja, amely minden évben augusztusban kerül megrendezésre.


Dél-Dakota a napfényes napok száma (211) alapján az Egyesült Államok egyik legnaposabb állama.

Dél-Dakota neve a sziú indián törzsek nyelvéből, a lakota (igen, így l betűvel) nyelvből származik. A "Dakota" szó jelentése "barát" vagy "szövetséges".


Az amerikai őslakos indiánok történelme során sajnos számos tragédia és jogi visszaélés érte őket, amelyek közül az egyik legnagyobb az indiánok kényszerű kitelepítése volt, amelynek során az államok a helyi törzseket elűzték a területükről.

Dél-Dakotában az egyik legismertebb ilyen eset a Wounded Knee-i mészárlás volt, amely 1890-ben történt, és amely során az Egyesült Államok hadserege brutálisan leverte a sziú törzsek egy csoportját. A katonai beavatkozás azért történt, mert a törzsi vezetők tiltakoztak a szent tánc, vagyis a ghost dance (kisértet tánc) nevű vallási szertartás betiltása ellen, amelyet az Egyesült Államok kormánya veszélyesnek tartott. A katonai beavatkozás során a hadsereg több mint 250 embert, köztük nőket és gyerekeket is lemészárolt, ami nagy traumát okozott a sziú törzsek számára.

Egy másik tragikus eset Dél-Dakotában az 1862-es Dakota Háború volt, amely során az amerikai hadsereg lecsapott a Dakota törzsre, és az egyetlen száműző megoldásként végül a törzsek elűzésére került sor. A törzsek ezt követően részt vettek a Little Bighorn-i csatában is, amely az amerikai hadsereg egyik legnagyobb kudarca volt az indián háborúk során.


Időjárás

Dél-Dakota kontinentális éghajlatú állam, amelynek az időjárása változékony és szezonális. Az állam nyári hónapjaiban általában meleg, napos idő van, míg a téli hónapokban hideg, havas időjárás jellemző.

Az ideális időszak Dél-Dakota meglátogatására függ a turista preferenciáitól. Ha szeretne élvezni a szabadtéri tevékenységeket, mint például túrázás, kerékpározás, horgászás vagy vadvízi sportok, akkor a legjobb időszak a nyári hónapok, júniustól augusztusig. Ezekben a hónapokban általában meleg, napos időjárás van, a hőmérséklet pedig átlagosan 25-30°C körül van.

Ha viszont a gyönyörű őszi színekre vagy a vadállatok megfigyelésére kíváncsi, akkor az ősz az ideális időszak a látogatásra. Az ősz hűvösebb időt jelent, de az állam természeti szépségeinek látványa páratlan.

Ha pedig síelni vagy snowboardozni szeretne, akkor a téli hónapok, december és február a legjobb időszak erre. Az állam több síközponttal is rendelkezik, amelyek a téli sportok kedvelőinek ideális célpontok.

Azonban fontos tudni, hogy Dél-Dakota időjárása változékony, és bármelyik évszakban előfordulhatnak hidegfrontok, viharok, esőzések és hóviharok, ezért érdemes felkészülni különböző időjárási körülményekre, különösen, ha szabadtéri tevékenységeket tervezünk.

Odajutás

Budapestről Dél-Dakotába a legtöbb esetben átszállás szükséges az Egyesült Államok egy másik városában. A leghatékonyabb repülőútvonalak általában az Egyesült Államok keleti vagy nyugati partján található nagyvárosokon át vezetnek.

Az egyik lehetőség, hogy Budapestről New Yorkba vagy Los Angelesbe utazunk, majd onnan továbbrepülünk Dél-Dakotába. A repülési idő Budapestről New Yorkba általában 9-10 óra, míg Budapestről Los Angelesbe általában 12-13 óra. Ezután további repülőjáratokat lehet találni a Dél-Dakota állambeli Sioux Falls, Rapid City vagy Pierre városaiba. A repülési idő a további járatokkal együtt általában további 2-3 óra.

Az utazás időtartama az átszállásoktól és a repülési időtől függően változó, de általában 16-20 órát vesz igénybe, amíg Dél-Dakotában megérkezünk.

Közlekedés

Ha autóval szeretne közlekedni Dél-Dakotában, akkor néhány speciális kihívással kell számolnia. Itt vannak ezek a kihívások:

Nagy távolságok: Dél-Dakota az Egyesült Államokban található legnagyobb államok egyike, és nagy távolságokat kell megtenni az államon belül is. Az autós utazások tervezésekor érdemes figyelembe venni az utak hosszát és az utazás időtartamát.

Hőmérsékleti változások: Dél-Dakotában jelentős hőmérsékleti különbségek lehetnek az évszakok és napszakok között, különösen a téli hónapokban. Az autósoknak érdemes felkészülni az időjárás változásaira, és készülni kell a havas, jeges útviszonyokra is.

Végtelen útszakaszok: Az autózás Dél-Dakotában gyakran nagyon hosszú és unalmas utakat jelenthet, különösen az állam vidéki területein. A vezetőknek ébren kell maradniuk, és rendszeresen meg kell állniuk, hogy pihenjenek és felfrissüljenek.

Vadállatok: Dél-Dakota számos vadállattal rendelkezik, amelyek az utakon keresztül szoktak átkelni. Különösen fontos óvatosan vezetni az éjszakai órákban, amikor az állatok nagyobb valószínűséggel mozognak.

Túrázás, sétálás: Ha az autós útvonalakon kívül is szeretne felfedezni Dél-Dakotát, akkor a természetben túrázás vagy sétálás közben figyelni kell az utakra átvezető vadon élő állatokra, mert azok megjelenhetnek az út szélén.

Alkoholfogyasztás: Fontos megjegyezni, hogy az alkoholfogyasztás és vezetés tilos az Egyesült Államokban, beleértve Dél-Dakotát is. Az autósoknak érdemes tisztában lenniük az alkohol hatásával az autóvezetésre és kerülniük kell az italozást, mielőtt autóba ülnének.

Dél-Dakota hatalmas területen elterülő állam, amelyben rengeteg gyönyörű útvonal és látványosság található. Azonban az egyik legismertebb és legnépszerűbb útvonal az állam területén az 244-es út, más néven a Needles Highway.

A Needles Highway egy 22 mérföldes (kb. 35 km) szakasz, amely a Custer Állami Parkon keresztül vezet az állam nyugati részében. Az útvonal gyönyörű látványosságokkal és természeti képződményekkel rendelkezik, többek között olyan helyekkel, mint a Needle's Eye, a Cathedral Spires és a Sylvan Lake. Az út kanyargós és keskeny, és számos éles kanyar és híd teszi még izgalmasabbá az utazást.

A Needles Highway nemcsak szép, hanem történelmi jelentőséggel is bír. Az út építése az 1920-as években kezdődött, és 1922-ben nyitották meg a közlekedés előtt. Az útvonal 1980 óta a Nemzeti Tájvédelmi Rendszer része, és az egyik legnépszerűbb turisztikai attrakció Dél-Dakotában.

xxx

Dél-Dakota területe hatalmas, de az állam lakosságszáma viszonylag alacsony, és az autópályák száma is korlátozott. Ezért az államban található benzinkút hálózat általában eléggé sűrű, és a legtöbb városban könnyen találhatók benzinkutak.

Az állami utakon és autópályákon azonban a benzinkutak távolsága lehet nagyobb, különösen az állam keleti részén. Ezért, ha valaki hosszabb utat tervez autóval Dél-Dakotában, akkor érdemes előre tervezni és felkészülni az üzemanyag-ellátásra, hogy ne kerüljön kellemetlen helyzetbe.

Általánosságban elmondható, hogy Dél-Dakota benzinkút hálózata jól kiépített és általában jól ellátja az autósokat. Azonban érdemes ellenőrizni a tervezett útvonalat, és biztosítani, hogy az úton legyen elegendő üzemanyag, különösen a vidéki területeken, vagy ha hosszabb utat tervezünk.

Étkezés

Dél-Dakotában számos helyi ételspecialitás található, amelyeket érdemes megkóstolni egy külföldi turistának. Íme néhány különleges étel, amit ajánlani tudok:

Chislic: A chislic egy olyan húsféleség, amit általában bárányból vagy marhából készítenek, és apróra vágott kockákra szeletelnek. A húst fűszerezik, majd rövid idő alatt kisütik. A chislic általában előételként szolgálják, és gyakran tálalják sörrel.

Knoephla leves: A Knoephla leves egy hagyományos német étel, amely Dél-Dakotában népszerűvé vált. A levesben búzalisztből készült gombócok, burgonya, sárgarépa és hagyma található. A leves krémes és bőséges, és általában főételként szolgálják.

Lefse: A Lefse egy hagyományos skandináv édesség, amely Dél-Dakotában is kedvelt. A Lefse egy vékony, lapos kenyérszerű étel, amelyet burgonyából készítenek. Általában cukorral, vajjal és fahéjjal szolgálják fel.

Kolbász: Dél-Dakotában számos különböző típusú kolbász készül, amelyek mindegyike különleges ízvilággal rendelkezik. A kolbászokat gyakran füstölik vagy sütik, és általában előételként szolgálják fel.

Fry-bread: A Fry-bread egy hagyományos Navajo édesség, ami Dél-Dakotában is elterjedt. A fry-breadet vékonyra lapított tésztából készítik, majd forró olajban sütik. Az édességet általában cukorral és mézzel tálalják.

Más praktikus információk

1. Dél-Dakotában a legnagyobb bevásárlóközpont a Empire Mall, amely Sioux Falls városában található. Az Empire Mall 180 üzletet foglal magában, és több mint 1200 dolgozóval rendelkezik. Az üzletek között megtalálhatók a legnépszerűbb áruházláncok, például a Macy's, a JCPenney, az Old Navy, a Best Buy és a Victoria's Secret, valamint számos kisebb üzlet és étterem is.

Az Empire Mall a dél-dakotai és a környező államokbeli vásárlók számára egyaránt vonzó, és évente több millió látogatót fogad. A bevásárlóközpont könnyen megközelíthető autóval vagy tömegközlekedéssel is, és a parkolás is ingyenes.

Az Empire Mall mellett Sioux Falls városában számos más bevásárlási lehetőség is található, többek között a The Bridges at 57th, a Lake Lorraine és a Dawley Farm Village bevásárlóközpontok.

2. A Wall Drug nevű turisztikai attrakció, amely egy élelmiszerbolt, étterem, ajándékbolt és múzeum egyben, az USA legismertebb úti céljai közé tartozik.

Mount Rushmore Nemzeti Emlékhely

sz. h. fotója

A Mount Rushmore Nemzeti Emlékhely Dél-Dakota államban, az állam nyugati részén található, a Black Hills-hegységben. Az emlékhely a Rapid City-től délre fekvő Keystone városa közelében található, és az állam egyik legnépszerűbb turisztikai attrakciója.

A Mount Rushmore Nemzeti Emlékhely az amerikai elnökök fejét ábrázolja a kősziklán. Az emlékhelyen George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt és Abraham Lincoln arcképe található, amelyeket a hegy oldalába vájtak.

Az emlékműhöz vezető út könnyen megközelíthető autóval, és az emlékhelyen parkolási lehetőség is van. A parkolótól rövid sétával lehet feljutni az emlékműhöz vezető sétaútra, ahol az emlékmű megtekinthető. Az emlékmű magassága kb. 18 méter, és az egyes arcképek szélessége kb. 5,5 méter.

Az emlékmű mellett számos más turisztikai látványosság is található a területen, például múzeumok, ajándékboltok és sétautak a környező hegyekben. Az emlékmű és a környező területek rendszeresen látogatottak, és Dél-Dakota egyik legfontosabb turisztikai célpontjai közé tartoznak.

sz. h. fotója

Sioux Falls

amerikai kiejtés: szú falsz

Sioux Falls Dél-Dakota legnagyobb városa, és gazdag kulturális, szórakoztató és turisztikai lehetőségeket kínál az utazóknak.

A város fő turisztikai látnivalója a Falls Park, amely egy természeti park a Sioux folyó partján, ahol látható az állam nevét adó Sioux-vízesés is. A parkban található a Queen Bee Mill, amely egy régi malom, valamint a Falls Overlook Cafe, amelyből gyönyörű kilátás nyílik a vízesésre és a parkra.

A városban számos múzeum és művészeti központ található, köztük a Washington Pavilion, a Kirby Science Discovery Center, a Visual Arts Center és az Old Courthouse Museum. Az állatkert és a Delbridge Museum of Natural History is népszerű látnivaló a városban.

A turisták számára ajánlott továbbá a Downtown Sioux Falls, ahol számos étterem, bár, kávézó és üzlet található. A városban évente számos fesztivál és rendezvény kerül megrendezésre, például az Sioux Empire Fair, a JazzFest és a Hot Harley Nights.

A város a sport kedvelőinek is számos lehetőséget kínál, többek között a Sioux Falls Skyforce kosárlabda csapat, a Sioux Falls Stampede jégkorong csapat és a Sioux Falls Storm amerikaifutball csapat otthona is itt van.

Sioux Falls egy barátságos és pezsgő város, amely tele van lehetőségekkel az utazók számára.

Más látnivalók

Badlands National Park

sz. h. fotója

A Badlands National Park egy nemzeti park az Amerikai Egyesült Államokban, Dél-Dakota állam területén. Az 244 000 hektáros parkot azért hozták létre, hogy megőrizzék a terület különleges geológiai formáit és a benne található kulturális értékeket.

A parkban található Badlands Formation nevű formáció ilyen különleges geológiai látványosság, amely sávos rétegekből áll, és erózió hatására kialakult torlaszokat, torony alakú sziklákat és mélyedéseket hozott létre. A Badlands-ben található másik különlegesség a hatalmas prérifüvek és vadállatok élőhelye. Az állatvilágban például a fekete farkasok, a prérifarkasok, a bölények, a denevérek, a rókák és az amerikai hiúzok is megtalálhatóak a parkban.

A park látogatói számára többek között túrázási lehetőségek, autós kirándulások, kempingezési lehetőségek és madármegfigyelési lehetőségek állnak rendelkezésre. A Badlands National Park az egyik leglátogatottabb nemzeti park az Egyesült Államokban, és egészen elképesztő látványosságokkal várja az idelátogatókat.

a. j. fotója

Custer State Park

A Custer State Park egy nagy nemzeti park Dél-Dakotában. Az állam fővárosától, Pierre-től kb. 60 km-re délre található a Black Hills-hegységben. Az 11000 hektáros park sokféle tevékenységet kínál, többek között vadállatmegfigyelést, túrázást, kerékpározást, horgászatot, vadászatot, lovas és kempingezési lehetőséget.

A park látványosságai közé tartoznak a magas hegyek, kanyonok, sziklák, vízesések és tavak, amelyek egyedülálló természeti környezetet alkotnak. A park legnépszerűbb látnivalói közé tartoznak a vadlovak, amelyek a park védett területein élnek és amelyeket az évente megrendezett Buffalo Roundup során lehet megfigyelni. Emellett a parkban évente megrendezésre kerül az Elk Rut, amely során az amerikai jávorszarvasok szaporodási időszakában a bikák hangosan bőgnek.

A Custer State Park továbbá számos túraútvonallal rendelkezik, amelyek különböző nehézségi szintűek és lehetőséget biztosítanak a park felfedezésére, valamint hatalmas kempingterülettel is rendelkezik, amely lehetővé teszi a látogatók számára, hogy hosszabb időt töltsenek a parkban és élvezhessék annak szépségeit.

Pierre

Pierre Dél-Dakota állam fővárosa, amely a Missouri folyó keleti partján, az állam középső részén található. A város kis méretű, mintegy 14 000 lakosa van, de fontos politikai, gazdasági és kulturális központja Dél-Dakotának.

A város főbb látnivalói közé tartozik a South Dakota State Capitol épülete, amely egy impozáns, klasszikus stílusú épület. A közeli South Dakota Cultural Heritage Center múzeum pedig bemutatja az állam történelmét és kulturális örökségét. A város központjában található a Verendrye Museum, amely helyi és régiós történeti kiállításokat kínál.

Pierre és a környező vidék számos szabadidős tevékenységet kínál, mint például a horgászat a Missouri folyón, túrázás a közeli erdőkben, valamint a vadászat és a lovas sportok. A városban és környékén a turisták számos étteremben és üzletben vásárolhatnak helyi termékeket és különlegességeket. Pierre egy kellemes kisváros, amelynek bájos környezete és fontos kulturális és történelmi jelentősége van az állam számára.

Crazy Horse Memorial

Ez egy hatalmas szobor és múzeumkomplexum a Black Hills hegységben, Dél-Dakota állam területén, az Amerikai Egyesült Államokban. A monumentális műalkotás az őslakos indián törzsfőnök, Crazy Horse tiszteletére épült, aki a Sioux törzsek egyik legismertebb vezére volt.

A szoborépítési projektet 1948-ban kezdték el, és azóta is folyamatosan épül, az eredeti tervek szerint a Crazy Horse szobor a világ legnagyobb mészkőszobra lesz, amely 172 méter hosszú és 195 méter magas lesz, amikor elkészül. A szobor építése és a körülötte lévő múzeumkomplexum bemutatja az indián kultúrát és történelmet, valamint az indiánok és a fehérek közötti konfliktusokat, beleértve a Vadnyugat időszakát és a Csata a Kis Bighornnál eseményeit is.

A Crazy Horse Memorial területén számos látnivaló található, többek között múzeumok, kiállítások, indián kulturális táncok, lovaglási lehetőségek és ajándékboltok. A hely szimbolikus és történelmi jelentőséggel bír az őslakos amerikaiak és az amerikai történelem iránt érdeklődők számára. A Crazy Horse Memorial minden évben több százezer látogatót vonz az Egyesült Államokból és világszerte, és az egyik legfontosabb turisztikai látványosság Dél-Dakotában.

Földrajz

Dél-Dakota a Nyugat-Közép régióban található, és az Egyesült Államok 46. legnagyobb állama. A keleti részén síkságok és alföldök találhatók, a nyugati része pedig dombosabb és hegyesebb. Az államnak számos folyója és tavai vannak, köztük a Missouri-folyó, a James-folyó és a Big Stone-tó.

Az államban található vadonon élő állatok között vannak olyanok, amelyek veszélyesek lehetnek az emberekre, például pumák, fekete medvék és prérifarkasok. Azonban az ilyen esetek rendkívül ritkák, és a helyi hatóságok általában jó munkát végeznek a veszélyes állatok figyelésében és a lakosság védelmében.

Az állam agrárvidék, ahol a mezőgazdaság és az állattenyésztés dominál. A szántóföldek mellett erdők és természetvédelmi területek is megtalálhatók Dél-Dakotában, amelyek turisztikai vonzerővel rendelkeznek. Az állam gazdag történelmi örökséggel rendelkezik, és számos múzeum és emlékhely található itt, amelyek bemutatják a régió történetét és kultúráját.

Dél-Dakotában élnek amerikai bölények is. Dél-Dakotában élnek mérges kígyófajok, például a prérifarkas-kígyó, a kobrafarkú vipera és a zöld mokaszinkígyó. Azonban az előfordulási arányuk nem magas, és a találkozásuk emberekkel ritka.

Történelem

Dél-Dakota történelme hosszú és gazdag. Az őslakos amerikai törzsek már évszázadok óta éltek azon a területen, mielőtt a francia, spanyol és brit felfedezők az 1700-as években elkezdtek érdeklődni iránta. Az állam területe része volt a Louisiana-területnek, majd az Egyesült Államokhoz csatolták azt 1803-ban.

Az 1800-as évek közepén, az állam területére bevándorlók kezdtek érkezni, és a terület fontos állomás lett az amerikai nyugati terjeszkedés során. Az 1860-as években, a polgárháború idején, az állam területének jelentős része olyan terület volt, amelyet a sziú indián (Sioux) törzsek birtokoltak. A hadseregnek több csatában kellett részt vennie a terület meghódításához, beleértve a híres Little Bighorn-i csatát is.

Az állam hivatalosan 1889-ben vált az Egyesült Államok 40. államává. Az 1900-as évek elején Dél-Dakota gazdasága nagyrészt az agráriumra és a bányászatra támaszkodott. A mezőgazdaság a mai napig jelentős szerepet játszik az állam gazdaságában, bár az elmúlt évtizedekben az ipar és a turizmus is egyre fontosabbá vált.

Dél-Dakota történelmének fontos elemei közé tartoznak a helyi őslakos amerikai törzsek története, a vadnyugati időszak, valamint a hadsereg részvétele az indián háborúkban. Az állam területe számos emlékhelyet és múzeumot tartalmaz, amelyek bemutatják Dél-Dakota gazdag és sokszínű történelmét.

Manapság

Dél-Dakota ma egy viszonylag kis, agrárialapú állam az Egyesült Államokban, amelynek gazdasága jelentős mértékben függ az agrobiznisztől és a mezőgazdaságtól. Az állam gazdasága az elmúlt években kissé növekedett, és a munkanélküliségi ráta az Egyesült Államok átlagánál alacsonyabb.

Az életszínvonal Dél-Dakotában általában magasabb, mint az Egyesült Államok más részein, és az állam általában biztonságosnak és barátságosnak tartják. Az államban található Sioux Falls városa a legnagyobb város, és gazdag üzleti életével és szolgáltatásokkal vonzza az embereket. Az állam más részein kevésbé sűrűn lakott vidék található, ahol a természet és az állatok sokkal fontosabbak.

Az államnak vannak erősségei, köztük a mezőgazdaság, az élelmiszer-feldolgozás és a turizmus. Dél-Dakota számos nemzeti parkot és természeti szépséget kínál, mint például a Mount Rushmore Nemzeti Emlékhely, a Badlands Nemzeti Park és a Custer State Park.

Az államnak azonban vannak problémái is, köztük az elöregedő lakosság és a fiatalok elvándorlása. Emellett az államnak nehézségei vannak a munkaerőhiánnyal és a szakképzett munkaerő hiányával is. Az állam infrastruktúrájára is szükség lenne fejlesztésekre, például a közúthálózat és a vezetékes víz rendszereinek modernizálására.


Dél-Dakota területén több indián törzs is él, beleértve a sziú törzseket, a Cheyenne River Sioux Tribe-t, a Crow Creek Sioux Tribe-t, a Flandreau Santee Sioux Tribe-t, a Lower Brule Sioux Tribe-t, a Oglala Sioux Tribe-t, a Rosebud Sioux Tribe-t és a Sisseton-Wahpeton Oyate-t. Az őslakosok életmódja és megélhetése az egyes törzsek és közösségek körében változó lehet, de általában a következők tartoznak a legfontosabb megélhetési forrásaik közé:

Mezőgazdaság: Sok őslakos közösség a mezőgazdaságra és a szarvasmarha-tenyésztésre alapozza megélhetését, a termőföld és az állatok gondozása és értékesítése révén.

Halászat és vadászat: Dél-Dakota állam számos folyója és tava nagyszerű halászhelyeket kínál az őslakosoknak, míg a vadászat a hagyományos életmód egyik fontos része, amely során a bölényeket, a prérifarkasokat, a fekete medvéket és más vadállatokat vadásznak.

Kézművesség: Az őslakosok hagyományos kézművessége, például a szövés, a kosárfonás, a bőrművesség és az ékszerkészítés, fontos kiegészítő megélhetési forrás lehet.

Idegenforgalom: A turizmus is fontos megélhetési forrás lehet az őslakosok számára, mivel sok közösségnek van hagyományos életmódja, amelyet a turisták szívesen megismernek.

Az őslakos közösségek azonban sok kihívással szembesülnek, többek között a munkanélküliséggel, a szegénységgel és az alkohol- és drogproblémákkal. Az Egyesült Államok kormánya azonban számos programot hozott létre az őslakos közösségek támogatására, amelyek segíthetnek az életkörülmények javításában és a megélhetési források diverzifikálásában.


Érdekességek

A Prairie Dog State Park-ban évente megtartják a "Cacapon" nevű versenyt, ahol a résztvevőknek prérifarkassal a hátizsákukban kell veresenyt futni , úgy, hogy a prérifarkas a hátukon maradjon. A verseny célja az, hogy bemutassa az emberek és az állatok közötti kapcsolatot, és hogy felhívja a figyelmet a prérifarkasok és az őshonos állatok fontosságára és védelmére. Azonban fontos megjegyezni, hogy az állatvédelem ügyel arra, hogy a verseny a lehető legkevesebb mértékben viselje meg a prérifarkasok közérzetét. (Gondolom többszőr megkérdezik ezen állatokat, hogy everything all right? )

Fotóegyveleg

Mt. Rushmore - sz. h. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Olcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes