ÚTIKRITIKA.HU / Amalfi-part


hirdetes

útikritikák


Amalfi-part

Amalfi-partról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk| Positano|Praiano|Furore|Conca dei Marini|Amalfi|Atrani|Ravello|Minori|Maiori|Cetara|Vietri sul Mare|Érdekességek|Strandolás|Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

h. d. fotója

Amalfi-partól dióhéjban

Az Amalfi-part egy közel 55 kilométer hosszú,, 11,231 hektár nagyságú, Tirrén-tengeri partszakasz Dél-Olaszország Campania nevű régiójában, Salerno tartományban, a Nápolyi-öböltől a Salerno-i öbölig elnyúlóan.

Az olaszok szimplán Costierának nevezik az Amalfi-partot.

Hajmeresztő, izgalmas, szédítő hajtűkanyaros utakon csodálatosabbnál csodálatosabb öblöket, parti sziklaszirteket és városkákat lehet látni. A volánnál ülő biztosan kevesebb élményhez jut, mint a többi utas, tehát sokszor meg kell állni.

2022: Akik az Amalfi-partra tartanak autóval, nem árt, ha tudják: "Alternatív rendszámos rendszert vetettek be, ami azt jelenti, hogy a Vietri sul Mare és Positano közötti híres szakaszon a főszezon csúcsidőszakában csak minden második nap közlekedhetnek az autók. Páratlan napokon kizárólag a páratlan számra végződő rendszámmal rendelkező járművek használhatják az utat, páros napokon pedig a páros számúak.(forrás)

Az Amalfi-partra nem érdemes augusztusban utazni, mert óriási a tömegnyomor a strandon, az utcákon, a kávézókban

Az Amalfi-part 2-3 napos látogatásra érdemes, de nyaralásra nem! (Az Ancsáék bezzeg 4 napra mennek.)

Aji fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Amalfiban a Duomo

2. Positano elhelyezkedése elképesztően fotogén

3. Ravelloban a Villa Rufolo meglátogatásáért fizetett fejelnkénti 7 eurót érdemes volt kifizetni.

4. Praiano bájos, hangulatos, nyugis

5. A kevéssé felkapott Minori halászfalu nagyon rokonszenves, autentikus

6. Jó döntés volt Amalfiban megszállni, mert így élvezhettük az ottani szuuper esti hangulatot

7. Atraniban kiültünk a főtéri kávézó teraszára és élvezetesen bámultuk a helyiek duma partiját, külön figyelve a teátrális gesztikulálásokat. Atrani a mi ,,titkos" tippünk az olvasóiknak.

8. Vágytunk azért egy rövidke fürdésre homokos strandon, és ezt Maioriban találtuk meg. Máshol a strandok kavicsosak.

9. Felmászni a főútról a ravelloi Villa Rufoloba és csak nézni ki a fejünkből

10. Jéghideg citromos jégkása Amalfi fő templománál

Nem tetszett

1. Az Istenek Ösvényén látni sok balga turistát, akik ennek a túrának flip-flop papucsban indultak neki.

2. Autóval mentünk és nagyon gyakran idegesített minket közlekedési dugó. Ráadásul ha éppen nincs dugó, akkor az olaszok baromi vadul vezetnek. A hétvégéken különösen nagy a forgalom.

3. Bocsi, de én a limoncello-nak nem lettem a szerelmese.

4. Nem érdemes a hatalmas helyi citrom darabjáért akár 5 eurót kifizetni, mert olyan vastag a héja, hogy a fogyasztható, használható tartalom arányaiban túl kevéske.

a.a.

5. Hülyék voltunk, hogy nem béreltünk kisebb autót. Kevesebb stresszel lehetett volna vezetni.

6. Az Amalfi-part valóban csodálatos, de azért a túlértékeltsége miatt a szállodai és éttermi árak túlságosan elszálltak. A főszezonon kívül sem csúsznak lejjebb az árak.

Vélemények

,, Az Amalfi-part Olaszország, sőt Európa egyik legszebb tengerparti része. Akár bérelt autóval, akár busszal közlekedünk, mindenképpen érdemes végigmenni a Sorrento és Salerno között kanyargó tengerparti úton. Már maga az utazás is egy kaland, mivel az út annyira keskeny, hogy gyakran csak egy autó fér el egyszerre. Az egyik oldalon szakadék, alattunk a tenger, a másik oldalon sziklafalak, előttünk és mögöttünk őrült dél-olasz sofőrök, szlalomozó robogók és folyamatosan dudáló turista buszok. A tengerparti sziklák tetejére és a meredek domboldalakra épített bájos városkák, a színpompás mediterrán növényzet és a gyümölcstől roskadozó citromfák biztos, hogy mindenkit elbűvölnek." forrás


,, Az Amalfi-parton a fő vonzerő a tenger, a legjobb idő a látogatásra az áprilistól szeptemberig tartó időszak. Augusztus közepén a csúcsszezon idején már szinte ki lehetne tenni a megtelt táblát, de a tömeg ellenére még mindig találhatsz egy helyet a kavicsos parton, vagy élvezheted a kilátást fentről túrázás közben. Ha azonban nem ragaszkodsz a fürdéshez, csak szeretnéd végiglátogatni a városkákat elkerülve a tömeget, a tavasz tökéletes választás (áprilistól júniusig), a virágok nyílnak, az időjárás elég meleg. Ha fürödni is szeretnél, a szeptember a legjobb választás.
Télen a leghidegebb hónapokban novembertől márciusig az Amalfi-part városai – az olykor drámai hullámok miatt, melyek hatalmas erővel csapódnak a sziklákhoz – majdnem teljesen kiürülnek.

Az Amalfi-part kavicsos strandjainak többsége napozóágyakkal és élénk színű napernyőkkel borított, melyet napi 10 euróért bérelhetsz. A víz meleg, tiszta és nyugodt, így tökéletes az úszáshoz.

Bár az Amalfi-part kedvelt tengerparti üdülőhely, az olasz tengerpart ezen részén kevés klasszikus strandot találunk, itt nem találsz hosszú homokos partokat, inkább kavicsos öblöket vagy sziklás partszakaszokat. A sziklafalra épült városkákból gyakran csak hosszú lépcsőkön lehet lejutni a strandokig, cserébe a világ legvarázslatosabb öblei várnak kristálytiszta vízzel. (2019) forrás


Az Amalfi-part Nápolytól délre, a Salernói-öböl északi részén húzódik. A meredek partról rálátni a tengerre, a környéken pedig egész 1400 m magas hegyek látványa bűvölik el a látogatót. A táj kivételes szépsége már az ókorban is téma volt, bár évszázadokon keresztül csak a tengerről vagy gyalog lehetett megközelíteni.
Látnivalók:
Festői sziklafalak és türkizkék tenger
Bájos kisvárosok, mint Amalfi, Positano és Ravello
Csodás tengerpartok és buja növényzet
Történelmi emlékek, mint a Duomo di Amalfi
Fedezd fel:
Hajókázz a kristálytiszta tengeren.
Sétálj a sziklafalakon kanyargó ösvényeken.
Pihenj a napfényben a festői strandokon.
Kóstold meg a helyi specialitásokat, mint a limoncellót és a friss tenger gyümölcseit.
Csodáld meg a lenyűgöző panorámát Ravello teraszáról.
Az Amalfi-part: A romantikusok és a kalandorok paradicsoma. (2024)

Odajutás

,, Az Amalfi-part könnyen megközelíthető Rómából vagy Nápolyból. Nápolyból csupán egy óra a helyi, Sorrentóba tartó Circumvesuviana vonattal. Rómából elvonatozhatsz először Nápolyba (a gyorsvonattal az út csak 1 óra 10 perc), majd átszállhatsz a Circumvesuviana vonatra vagy kompra, vagy pedig elvonatozhatsz Rómából közvetlenül Salernóba, az Amalfi-part másik végéhez (csak 2 óra az út a gyorsvonattal). (2019)" forrás


,, Amikor ezt az utunkat tervezni kezdtük, még abban gondolkodtunk, hogy autóval, hosszabb, rövidebb városnéző megállók közbeiktatásával tesszük meg a cca. 1500 km-t Budapesttől Amalfiig, de a 2 hetes szabadságunk idejére ez igencsak zsúfolt program lett volna. És mivel nem akartunk végigrobogni Európa egyik legtöbb látványosságát rejtő vidékén, végül lerövidítettük a listánkat és a repülés mellett döntöttünk. A Wizzair nápolyi járatával 1 óra 40 perc az út, a reptérről pedig a Pintour társaság kisbuszával nyílegyenesen el lehet jutni Amalfiba. (2018)" forrás

Szállás

Az Amalfi-part meglátogatásának költségében a szállás a legkeméyebb tétel. Többnyire a szó szerint szédületes panorámát kell drágán megfizetni. A Positano-i szállások a legdrágábbak, a mert a város nagyon felkapott.

Ha autóval közlekedünk és a térségben keresünk szállást, akkor nagyon alaposan tájékozódjunk a parkolási lehetőségről.

A sziklaszélekre épült elegáns hotelekben világsztárok szoktak időzni.

,, A szállásokat nem csak képek, leírás, értékelés alapján szoktuk szemügyre venni, hanem a Google Earth-ön is. Milyen a környék, mennyire van közel vagy messze csomópontoktól? Ha autóval megyünk vagy bérlünk, tartozik-e parkolóhely a szálláshoz, ha nincs, hol tudunk parkolni, ha viszont gyalogosan tervezünk, akkor milyen az egyéb közlekedés, van-e a közelben bolt, étterem stb., ezek mind fontos kérdések, amikre jó előre felkészülni, választ kapni.

Amalfiban, és általában ezen a partvidéken, hosszú lépcsősorok vezetnek mindenhova. Ha akarod sem tudod megspórolni, hogy valamennyit lépcsőznöd kelljen, úgyhogy az edzettség itt kifejezetten előny." forrás

Közlekedés

Tömegközlekedéssel 

,, Autót bérelni ezen a környéken legalább annyira rossz, mint jó döntés. Persze kényelmes, de nem olcsó, a kisvárosokban nem lehet parkolni, úgyhogy több lesz a vesződség, mit amit nyerünk. A buszok viszont kényelmesek, nincsenek tömve és Dél-Olaszországhoz viszonyítva még a menetrendet is tartják. A jegy olcsó, távolságtól és időtől függően 1,80-3,60 euró, de van napijegy is." forrás


,, A hónap első felében a tesómmal az Amalfi-parton jártunk. A szállásunk Vietritől nem messze volt, fent a hegyen. Én csak úgy emlegettem, hogy ez a helyi Mátra 😄

A parton busszal lehet közlekedni, ami számunkra furcsa, hogy a buszmegállók tulajdonképpen a legtöbb helyen sziklából kiálló táblák, a forgalmas út mentén. Nekünk kicsit rossz tapasztalat volt első alkalommal, mivel a busz nem állt meg a megállóban, hiába nyomtuk meg a stop gombot. Jegyet rá a helyi dohányboltban és néhány kisebb boltban lehet kapni. A buszon kötelező a maszk, egyéb helyeken annyira nem vették komolyan.

Voltunk Pompeiben is. Mikor az ember leszáll a vonatról, egyből betalálják és mindenképpen rá akarnak sózni valamilyen térképet, könyvet a faluhoz és azt mondják, csak idegenvezetővel vagy a könyvvel nyeri el értelmét a látogatás. Nekünk elég volt rá egy nap és a térkép is, de nyilván kinek, mi:)
Csak kedves és segítőkész emberekkel találkoztunk. 😊 (T.D., 2022)


,, Nem döntöttük el előre, hogy bérlünk-e autót, motort vagy sem. Mivel az útleírásokban azt olvastuk, hogy a közlekedés a menetrend szerinti járatokkal is egészen jól megoldható, kezdettől erre hajlottunk, mint sem, hogy a parkolással bajlódjunk a csúcsszezonban, amikor a partvidékre nyugodtan ki lehet tenni a megtelt táblát.

Ráadásul a saját autónak megvan az a hátránya, amit már több utunk során megtapasztaltunk, hogy akkor is kötve vagy hozzá, ha történetesen nem akarnál A-ból indulva A-ba visszatérni. Az Amalfi partvidék pedig, az a hely, ahol folyamatosan csábítást érezhetsz erre. Úgyhogy nem béreltünk semmilyen járművet és néhány döccenőtől eltekintve, amikor jól jött volna egy gyorsabb, kényelemesebb megoldás, úgy gondoltuk, jól döntöttünk.  forrás

Autóval

A parkolás elképesztően problematikus lehet a főszezonban

A parkolás elképesztően problematikus lehet a főszezonban. Ingyenes parkolási lehetőségeket felesleges keresni. Nincsenek. A fizetős parkolók minimum 2,50 euróba kerülnek egy órára.

Ha tankolunk, akkor mindig tele tankoljunk, mert bizonytalan, hogy hol és mikor találunk következő benzínkútat.

Figyelem! Sajnos kevés olyan kilátópont van, ahol az autóval biztonságosan és legálisan félreállhatunk, hogy gyönyörködhessünk a fantasztikus kilátásokba.

M. Mari fotója

,, Nápolyig autópálya van. Onnan sincs gond az utakkal. A táj gyönyörű. Normális a közlekedés sok robogóval megfűszerezve. Nem láttam balesetet. Az utak jól ki vannak táblázva." forrás


, Az Amalfi parton néha rezgett az a gatya a szakadék láttán… amihez még hozzájött, hogy a GPS folyton azt mondta: „a következő kanyarnál fordulj jobbraaaaaaaa...” forrás

sz. j. fotója

Íme a top 10 ☺️
1, Az istenek ösvénye gyalogtúra
2, Positano délelőtt
3, Motorcsónakkal Capri körül, délutáni indulással
4, Sorrentoi naplementék
5, Felmászni a főútról a ravelloi Villa Rufoloba és csak nézni ki a fejünkből
6, Ahogy a tenger és az ég összemosódik Capri tetejéről
7, Ahogy az olaszok közlekednek az Amalfi part keskeny útjain
8, Sorrento kóbor cicái a Marina Piccolánál
9, Fürödni a Faronál Caprin
10, Jéghideg citromos jégkása Amalfi fő templománál

Étkezés

,, Aki gasztronómiai élvezetekre vágyik, az sem fog csalódni. A tengerparti trattoriákban mindig frissek a tengeri finomságok, vegetáriánusok imádni fogják a sokféle módon elkészített padlizsánt, az ebéd végén pedig gyakran a ház ajándéka egy kis jégbe hűtött helyi citromlikőr, vagyis limoncello. A régió leghíresebb eledele azonban mégiscsak a pizza. A rómaiak és a nápolyiak között örök vita tárgya, hogy melyik városból származik. A nápolyiak természetesen ragaszkodnak a saját igazukhoz, és szerintük a legrégebbi pizzéria is Nápolyban van. A „Da Michele”-ben csak Margarita és Marinara pizzát sütnek, de azok olyan leírhatatlanul finomak, hogy ezután minden más csak gyenge utánzatnak tűnhet. Lehetőleg dupla adag bivaly mozzarellát kérjünk rá!" forrás

Vásárlás

Az Amalfi-parton Positanoban lehet a legjobban vásárolni, bevásárolni.

A. Anni fotója

k. m. fotója

Szórakozás

Az Amalfi-part minden centiméterét elárasztó szépség a helyi éjszakai szórakozóhelyekre is hat. Az éjszakai klubok és bárok teraszairól és ablakairól lenyűgöző kilátás nyílik.

Közbiztonság&Kockázatok

Az Amalfi-parton a közbiztonság kiváló. Turistákat érintő bűnözés nincs. A Nápolyban érvényes jogos aggodalmakat ezen a partszakaszon félretehetjük.

Az Amalfi-parton a fő kockázati tényező az autós közlekedéssel kapcsolatos:

1. Az utak keskenyek és kanyargósak. Csak tapasztalt vezetőknek szabad itt vezetni. Legyenek óvatosak az úton való átkeléskor is. Az autók még a zebránál sem érzik kötelességüknek megállni, ezért óvatosan, de határozottan mozogjanak a kijelölt átkelőhelyeken.

2. Az Istenek ösvénye sétaútjának egyes részeinek mélysége szédületes, ezért figyelje meg, merre jár, hol fotózik. Nem ajánljuk, hogy séta közben, mozgásban fotózzon, mert akkor nem tud kellően ügyelni arra, hogy hova lép.

3. Legyenek óvatosak,, ha olyan pechesek, hogy pont hirtelen nagy eső idején járnak arrafelé. Az Amalfi-part geológiai jellegéből adódóan könnyen következnek be földcsuszamlások és áradások.

4. A parttól picit távolabb lévő természeti területeken előfordulnak kígyók, sőt mérgesek is. Ne legyünk mérgesek rájuk, inkább kerüljük ki őket.

5. Ha veszélyes helyzetbe kerülünk, akkor hívjuk a rendőrséget (Carabinieri) : 112

Egyéb hasznos információk

1. A partvonal városaiban, falvaiban vannak közkutak, amelyeknek vizéből nyugodtan ihatunk. Sokan a kulacsaikat töltik fel a kutakból, ahelyett, hogy pénzt pazarolnának ásványvizes palackok vásárlására.

2. A nyári hónapokban sok a szúnyog, szóval tanácsos ,,felfegyverkezni".

Positano

Lakosság (2024-ben): közel 3900

d. a. fotója

,, A hegyoldalban teraszosan felépült Positano színes házaival, templomának majolikakupolájával és a hatalmas bougainvillea bokrokkal igazán festői látványt nyújt. Ez a városka az Amalfi-part csúcspontja, kötelező megálló mindenki számára. Az útról szűk kis utcákon és sok-sok lépcsőn juthatunk le a tengerparti részre. A rossz hír az, hogy ezt a sétát felfelé is meg kell majd tennünk, hacsak nem hajóval megyünk tovább. Az izomlázért viszont mindenképpen kárpótol a mesebeli élmény." forrás

a. t. fotója

,, Positanohoz egy órát kell buszozni Amalfiból. A kis ékszerdoboz a hegyek közé van beszórva, a házak egyik oldalon teljesen benövik a hegyoldalakat, másik oldalon viszont magabiztosan virít a zöld hegy és a fehér sziklák. Szerpentin út vezet végig a városon, de irányban lépcsők is levisznek a partra, illetve fel a hegytetőre. Ha levágnánk az utat, néhány száz lépcsőfokon kell fölmenni - majd le, vagy fordítva. Van helyi buszjárat is, az egyetlen járművel járható szerpentinen, fél óránként köröz, így legalább a lépcsőzés egy részét meg lehet úszni." forrás


,, Positano a hegyoldalba épített kis városka tele éttermekkel, hangulatos utcákkal, tündéri házakkal, kis üzletekkel, tengerparttal és persze csodálatos kilátással. Az egész olyan, mint egy kis meseváros! Ez az a hely, amit mindenkinek látnia kellene!"

b. e. fotója

Praiano

(prájáno)

,, Errefelé este/éjszaka a városok egy egészen más arcával ismerkedhetsz meg. Az egyik ilyen élményünk Praianohoz kötődik, ami mint kiderült, egy igen bájos városka, és ahol egy nagy séta után különösen finomat vacsoráztunk egy csodás panorámájú hotel teraszán. Ha úgy éreznéd, túl sok a jelző, hidd el, még kevés is. :-)

Hazafelé a világító mécsesekkel szegélyezett főutcán sétáltunk még egyet, olyan finom meleg este volt." forrás

V. Viki fotója

,, Marina di Praia csodálatos kavicsos strandját két szikla között találod, Torre a Mare mellett. Ez egy ősi, szaracéni őrtorony. Nappal sütkérezz a parton, este pedig vacsorázz a város valamelyik hangulatos éttermében. Praiano bárja, az Africana az Amalfi-part egyik legdivatosabb éjszakai klubja. A környék kedvező elhelyezkedése miatt egynapos kirándulásokhoz is ideális. Nemcsak a közeli falvakba, hanem más érdekes helyekre szintén ellátogathatsz a partvonal mentén.

A Spiaggia della Gavitella az Amalfi-part egyik ékszere. A gyönyörű tengerpart lélegzetelállító kilátást nyújt Positano, Capri és Li Galli városára. A kék és smaragd színekben pompázó vizek, a természetes növényzet tökéletes, paradicsomi környezetet teremt. Bár a strand eléréséhez sok lépcsőn kell sétálni, a látvány mindenért kárpótol." forrás

Furore

A fjord látogatását a baleset veszélyesség miatt korlátozzák. Tessék ezzel kapcsolatban tájékozódni az aktuális helyzetről. A hidat és a strandot azért érdemes megnézni és lefotózni.

,, Furore fjordja a tengerpart egyik különlegessége, hiszen errefelé nem igazán számít az ember fjordra. A különleges természeti képződmény Furore falucska mellett található. A fjord és a tenger egy pici öbölben találkozik egymással, ami a leghangulatosabb kis strand errefelé. Nehéz az útról észrevenni, szinte csak a helyiek ismerik. Az út egy magas hídon vezet át, az autóból kiszállva és a hídról lenézve megcsodálhatjuk az eldugott öböl látványát. Érdemes lesétálni a híd melletti lépcsősoron és úszni egyet a híd alatt a kristálytiszta vízben. Itt garantáltan nem kell tömegekre számítanunk." forrás

zs. e. fotója

Conca dei Marini

j. a. fotója

,, Ha nyugalomra vágysz, a falu strandja tökéletes választás. A partszakasz egyik legérdekesebb látványossága, a Grotta dello Smeraldo, vagyis a Smaragd-barlang. Nevét onnan kapta, hogy a napfény zöldre festi a barlang vizét és belsejét. Csónakkal, lépcsőkön és lifttel egyaránt megközelítheted." forrás

Amalfi

,, Amalfi főtere a Piazza Flavio Gioia. Ez a kis tér egyébként a partvidék egyik legforgalmasabb csomópontja, itt a kikötő, innen indulnak és ide futnak be minden irányból a helyi buszok, állnak itt taxik, parkolnak motorok, autók, a turisták áradnak minden felől, szóval jókora a nyüzsgés, de a helyi rendfenntartók valahogy mindig rendet vágnak a káoszban. " forrás

D. Tamara fotója

,, Ha a főtérről elindulsz felfelé a kis utcácskán, szinte azonnal a Szent András-katedrálishoz (Duomo) jutsz, ami egy épületegyüttes része. Én ott állva, abban a pillanatban estem igazán szerelembe ezzel a városkával és onnantól bármikor, bármilyen napszakban jártunk arra, mindig megcsodáltam ennek az épületnek a különböző arcait.

a. a.

Tovább menve kis üzletek, kávézók, fagyizók, éttermek váltják egymást. Érdemes bekukkantani a kis sikátorokba is, mert tartogatnak váratlan szépségeket. " forrás

m. p. fotója

n. p. fotója

Atrani

Jóllehet Atrani az Amalfi-part része, de ott az egyetlen város, amely sértetlenül megőrizte régi, hagyományos jellegét.

Itt szinte soha nincs ködös időjárás. 

g. n. fotója

Ravello

,, Ravello a partvidék másik gyöngyszeme. Ez a település azonban a tengertől kicsit távolabb, a domboldalban helyezkedik el. Ravello két kiemelt látnivalója a Villa Rufolo és a Villa Cimbrone, mindkét villát csodálatos kert veszi körül. A Villa Cimbrone teraszáról Olaszország talán legszebb panorámájában gyönyörködhetünk, a Villa Rufolo kertjében pedig minden nyáron zenei fesztiválokat rendeznek." forrás

O. Joli fotója

,, Első nap érdemes Amalfi bebarangolása mellett egy hegyi falut is megnézni, Ravellót. Busszal fél óra, de a sportos sofőrök akár húsz perc alatt is felszaggatnak a hegytetőre. A falucskában van egy várkert, szinte pontosan a hegytetőn. A kert szépen karban van tartva, s pazar kilátás nyílik a tengerpartra és a környező településekre. Állítólag ide járt Greta Garbo is aktuális szerelmével - valóban ideális hely etyepetyézni, meg kell hagyni. " forrás

Minori

,, A La Spiaggia di Minori strand könnyen megközelíthető anélkül, hogy sok lépcsőt kellene megmászni, így kisgyermekes családok számára is ideális. További előnye, hogy homokos, 250 méter hosszú partszakasszal rendelkezik. Déli földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően pedig sokáig élvezheted a napsütést. Területén három különböző strandklub található. Ezek remek éttermeket, bárokat, napozóágyakat és napernyőket kínálnak. Ha Minoriban tartózkodsz, ne hagyd ki a híres Sal de Riso cukrászdát, ahol finom házi citromkrémmel készített süteményeket kóstolhatsz meg.

Ha szereted a főleg kavicsos tengerpartokat, az Amalfi-partvidék kitűnő választás. Gyönyörű strandjai között felkapottabbat és kevésbé zsúfoltat egyaránt találhatsz. Ha a cikkben bemutatott helyek közül választasz, nem fogsz csalódni." forrás

Maiori

,, Az Amalfi-part leghosszabb strandja a La Spiaggia di Maiori. Homokos partjának és gyönyörű, tiszta vizének köszönhetően a kisgyermekes családok egyik kedvenc helye. Vannak napozóágyak, remek bárokat, éttermeket találsz. Vízibicikli, jet-ski bérlésére is van lehetőség.

A Cavallo Morto strandot csak hajóval érheted el. A fehér homokos part egy igazi kis oázis. A kristálytiszta, mélykék tenger búvárkodók számára is ideális. A Lungomare Amendola, Maiori látványos tengerparti korzója. Kóstold meg Olaszország leghíresebb pezsgőjét, a proseccót. Ha itt jársz, a finom tengeri fogásokat sem szabad kihagynod." forrás

Cetara

,, A bájos halászfalut Amalfitól körülbelül 15 km-re találod. Egy nyugodt kis stranddal rendelkezik. Cetara tonhaláról, szardellájáról és az exkluzív colatura di aliciről, a halszószról világszerte ismert. Utcáin, valamint kikötőjében számos kitűnő étterem van, ahol tradicionális tengeri halételek közül választhatsz." forrás

Vietri sul Mare

,, Salerno tőszomszédságában helyezkedő község. A 15. században már híres volt az itt készített, gyártott kerámiatárgyakról. Ez a hagyomány megmaradt napjainkra, az egész környéket beborítják a díszes, kézzel festett kerámiaboltok, tárgyak. A község egy hegyoldalból, szűk utcák segítségével ereszkedik le a partra. Szinte minden ház és bolt kerámiával van díszítve, nagyon színes, hangulatos és már csak azért is. mert itt tényleg mindenki ismer mindenkit, reggeltől hajnalig mindenki társalog mindenkivel.

Ha csak itt töltenénk el ezt az egy hetet, ahol nem csinálunk semmit, hanem csak pihenünk és feltöltődünk, már megéri és akár elegendő is, de látnivalókban és élményekben olyan gazdag az egész környék, hogy muszáj körbejárni. (2019)" forrás

p.n. fotója

p. t. fotója

Érdekességek

1. 150 éven át építették az Amalfi-parton Sorrentoból Amalfi-ig vezető utat. Eredetileg a rómaiak építettek ebből valamennyit, s ezt újították fel a 19. század harmincas éveiben.

Számos mozifilm jeleneteit forgatták itt, pl. a 2017-es Wonder Woman-t.

2. Sok világhíresség időzik itt, sőt nászútra is idejön. Kim Kardashian, Jamie Olivier, sőt Mark Zuckerberg is rajong az Amalfi-partért.

3. Nagyon meglepő, hogy a japánok az Amalfi-parthoz közeli vízekből halászott tinhalat importálnak a sushijaikhoz. Azt hinné az ember, hogy Japánban szigorúan az ő vizeikből fogottt halakat haználják a szent sushihoz.


Strandolás

,, Amalfi

Itt találhatod a környék legélettelibb és leghíresebb strandját. A Marina Grande partja széles és kavicsos, színes napágyak és napernyők övezik. Csodálatos panoráma nyílik a sziklákra épült városra. A strand június és szeptember között a legforgalmasabb. Kikötőjéből hajók indulnak, hogy elérjék a csak tengeren megközelíthető számos öblöt. A város kávézóiban kóstold meg a hagyományos házi süteményeket és a habos eszpresszót.

Positano

Az Amalfi-part legnyugatibb városa, mely Sorrento és Amalfi között félúton helyezkedik el. Félig nyilvános, félig magán kézben lévő fő strandja, a Spiaggia Grande, ahol fekete homokos parton napozhatsz. Vízi sportok kipróbálására is van lehetőség. A parton találsz napozóágyakat, zuhanyzókat, bőséges étel- és italkínálat vár. Ha szórakozásra vágysz, a strandklubok nagyon hangulatosak.

Spiaggia di Fornillo

Positano másik strandja, a Spiaggia di Fornillo fő szezonban, különösen hétvégén szintén zsúfolt. Viszont itt nagyobb, 300 méter hosszú homokos parton pihenhetsz. 2010-ben Kék zászlót kapott. Ez azt jelzi, ha a strand megfelel az olyan különböző kritériumoknak, mint például a vízminőség, a biztonság és a kiszolgálás. Bérelhetsz napágyat, napernyőt, remek bárok vannak. Az úszáson kívül pedig könnyűbúvárkodni is érdemes.

Spiaggia di Arienzo

A Spiaggia di Arienzo strandot 300 lépcsős strandnak is nevezik. Ennyi fokot kell ugyanis megtenned, ha szeretnéd elérni a paradicsomi helyet. Nemcsak a vize lenyűgöző, de Positano másik két strandjához képest nyugodtabb is. Földrajzi elhelyezkedése rendkívül kedvező. Ez az a strand, ahol későn nyugszik le a nap." forrás

Olvasmányos linkek

,, Amalfi és Positano között félúton is érdemes megállni a smaragd barlangnál. Öt eurórét visznek csónakázni egy kicsi tóra, amely a víz alól kapja fényt: a barlang lyukas a tenger alatt, ahol betör a napfény, zöldeskékesre festve a barlang vizét. Ne várjunk iszonyatos látványt, de mondjuk a tapolcai tavas barlanghoz mérve simán megéri az öt eurót. Ha nagyon sok időnk - és pénzünk - van, kiugorhatunk Capri szigetére is. A hajóút oda-vissza közel 40 euró, s a szigeten is minden rendkívül drága. Persze a túrázás ingyen van, s Capri erre igazán alkalmas. Az igazi Kék-barlang ott van, de látogathatósága erősen függ az időjárástól, a tenger hullámzásától." forrás

Fotóegyveleg

Aji fotója

t. p. fotója

Ravello legfotogénebb fája - k. m. fotója

k. m. fotója

Kilátás Positano-nál


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon