ÚTIKRITIKA.HU / Garda-tó


hirdetes


útikritikák


Garda-tó

Garda-tó dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállásválasztás| Ajánlott szállások | Közlekedés | Étkezés és szórakozás |Közbiztonság| Látnivalók |Riva del Garda|Limone sul Garda|Sirmione sul Garda| Strandok | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

A tó Riva del Garda felöl - v.j. fotója

2023. áprilisiban közzétett friss műholdadatok szerint 1953 óta nem volt olyan alacsony a Garda-tó vízszintje, mint idén. Olaszország legnagyobb tava mindössze 45,8 centiméterrel áll a hidrometriai nulla pont fölött, amely a vízgyűjtő medencére vonatkozó hagyományos referenciaként meghatározott, átlagos tengerszint feletti magasság. Az elmúlt 70 év átlagában ez 109 centiméter volt.

Garda-tó dióhéjban

olaszul: Lago di Garda

 • Budapesttől a Garda-tó kb. 880 kilométeres autós távolságra van. 848 kilométer autópálya, üzemanyag+autópálya díjak költség egy útra kb. 40 ezer HUF, megállás nélküli vezetéssel kb. 8 óra 45 perc.
 • Miért érdemes? Bámulatos tájak, csodás naplementék, hegyek, friss levegő, vízi sportok, sok programlehetőség gyermekes családoknak, meleg klíma, strandolás, kulturális látnivalók, festői falvak, a közeli Verona meglátogatása, hegyi, erdei kirándulási lehetőségek.
 • Autóval a tó körbevezetése 140 kilométeren vezet. Ha nem állnál meg egyszer sem, akkor ez három órás út lenne. De ki az a hülye, akik nem áll meg egyszer sem?
 • Amúgy a tó legnagyobb hossza: 51,6 kilométer, max. szélessége 16,7 kilométer.

Szálláshelyek a Garda-tónál - hotelscombined.com

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Séta Sirmionéban a kastélynál, séta Peschierában a Mincionál és a városban vagy elmenni Gardalandbe, Manerbánál fürdeni a sziklás parton
 2. Limone felé autózni a meredek sziklafalak alatt és az alagutakban, felmenni Tremosinébe és Pregasinába, Limone sul Garda csodás
 3. Torboléban felsétálni a kastélyba
 4. Arcoban nézni a sziklamászókat a több száz méteres falakon
 5. Sétálni egyet a Ponale ösvényen Riva del Gardaból, Malcesinében
 6. Sétálni és felmenni a Monte Baldora a kabinos lifttel, Bardolinoban meginni egy pohár bort, Laziseben sétálni, Salo gyönyörű
 7. A csoda fagyik, a jó borok és kaják
 8. A nagy olasz tavak közül még a Gardáé a legtisztább
 9. Széllovagolni Riva de Garda-nál
 10. A sok szép növény és fa, pl. ciprusfák
 11. Olaszország másrégióival ellentétben, itt szinte az összes strand ingyenes
 12. Bicajozni Európa egyik leglátványosabb, bár egyelőre nem hosszú kerékpárútszakaszán, a tavat övező, sziklafalra épített úton.

Nem tetszett

 1. Augusztusban elég nagy a tömegnyomor, főleg a városokban, az éttermek dugig tele
 2. A tó vize lehetne tisztább, itt-ott némileg szennyezett
 3. Hétvégeken forgalmi dugók
 4. Amikor durcássá válik az idő és elront egy betervezett programot
 5. Vannak rossz állapotú útszakaszok, ahol nagyon óvatosan kell vezetni
 6. Még az ásványvíz is drága
 7. A strandok nem elég praktikus kiépítettsége
 8. Sorban állások a Gardaland-ben
 9. Sok fárasztó meredek utca, a kacskaringós hegyi utakon a közlekedési veszélyek, főleg a bicajosok számára vagy miatt
 10. A sebességkorlátozások áttekinthetetlensége

Fölöttébb vészjósló az ég - m.l. fotója

 

Vélemények

"A Garda-tó mindig is a kedvenc helyeim közé tartozott, és szerintem az egyik legszebb az olasz Alpok között található nagy tavak közül (Lago Maggiore, Lago di Garda, Lago di Como, Lago d’Iseo). A tó és környéke földrajzi adottságainak köszönhetően kiváló helyszín a vízi és hegyi sportok kedvelőinek, változatos klímája, növényzete miatt egyedi és különleges, valamint méltán híres borvidékeiről, kastélyairól, geopolitikai helyzete miatt jelentős szerepe volt a történelemben is.

A tavat körülölő, 2000 méteres magasságot is meghaladó alpesi táj észak-déli irányban alacsonyodik, teljesen síkká téve a déli partot (Sirmione, Peschiera del Garda, Desenzano del Garda). A déli part ezért kifejezetten a strandolni vágyó turistáknak alkalmas, a part itt annyira nem változatos, mint északon, főleg apró kavicsos, de Sirmionénél lapos köves, amin kifejezetten kényelmes napozni. A tó északi részére főleg a sportolni kész turisták érkeznek. A magas hegyek közötti elhelyezkedés miatt a tó speciális, termikus szélviszonyokkal rendelkezik. Ez gyakorlatban annyit jelent, hogy a magas hegyekből lebukó szél (főn vagy bukószél) egy állandó és megbízható szélmozgással ruházza fel a tájat, így a szörfösök, kiteosok és vitorlázók paradicsomává téve a helyet. A szél kedvez a magas sziklákról leugró siklóernyősöknek is, akik a szélcsatornákat kihasználva akár órákig is fent tudnak maradni a levegőben, gyönyörködve a karnyújtásnyira lévő 2000 méteres hegyekben és a 100 km-re lévő 3500 méteres, nyáron is hósipkát viselő gleccserekben.

A mediterrán és hegyvidéki éghajlat keveredésének köszönhetően a tó egyedi klímának örvend. Az oda utazó elsőre meglepődhet, hogy pár négyzetkilométeren belül egyszerre találhat cédrusfákat, ciprusokat, különböző színekben virágzó leandereket, magnólia és pálmafákat, hatalmas, a hegyre felfutó olajfaültetvényeket és szőlőt, majd a Monte Baldo magasabb részén lombhullató erdőket és fenyveseket, illetve a magasabb területeken törpefenyőket és havasi gyopárt. A klímának köszönhető, hogy nem ritka látvány az sem, hogy tavasszal már szörföznek a tavon (persze megfelelő ruhában), míg Malcesinében a Funivia di Monte Baldo-nál (nulla méterről majdnem 2000 méteres magasságig menő, gyönyörű panorámájú kabinos lift) a sportolók sorban állnak snowboarddal és síléccel, hogy csússzanak egyet a napsütésben.

A klímához tartozik még, hogy a tó vize egyébként meglehetősen hűvös (a Balatonhoz vagy az Adriához képest) Ez az adott évtől is függ, de nyáron például északon nem nagyon szokott 19-21 fok fölé menni a vízhőmérséklet, míg délen azért lehet akár 23 fokos is. A levegő viszont kifejezetten meleg tud lenni, ezért jól tud esni a hűsítő víz.

A tó vize rendkívül tiszta, ami annak is köszönhető, hogy a hegyekből és gleccserekből leolvadó nagy mennyiségű olvadék egy folyamatos vízcserét biztosít, nem beszélve a tavat alulról tápláló termálforrásokról. A tó legnagyobb mélysége egyébként meghaladja a 300 métert!

Egy héttel vagy 10 nappal nyugodtan számolhatunk egy Garda-tavi látogatáshoz. A tó melletti szállás arra is alkalmas, hogy a környéken levő híres városokat is meglátogassuk. Délről nincs messze Verona, Vicenza, Mantova vagy Brescia, északról pedig Rovereto, Trento, kicsit távolabb utazva Bolzanoba juthatunk el. Kiváló útiterv a tó körbeautózása, amit akár egy kompozással vagy sétahajózással le lehet vágni (busszal, gyalog, akár bármelyik városból a szembe lévő partra, autóval Toscolano-Maderno és Torri del Benaco között tudunk áthajózni).

Ezzel együtt elmondhatom, hogy a Garda-tó Olaszország északi részének egyik legváltozatosabb, legszebb tája. Rengeteg lehetőségünk van a kikapcsolódásra, sportolásra, városnézésre, biztos vagyok benne, hogy innen mindenki csak olyan érzéssel jön haza, hogy inkább előbb, mint utóbb vissza kell térni ide." (Ö. I., 2017)


"Különösen szép és népszerű célpont a Garda-tó környékén Sirmione, Malcesine és Nago-Torbole, ahol érdemes felsétálni egészen a kastélyig. De ha autónk van, vagy béreltünk, akkor Limonét se hagyjuk ki, mert az út odáig meredek sziklafalak alatt és alagutakban vezet át, hogy aztán Tremosinébe és Pregasinába kössünk ki. A jó vezetőknek ez külön élményszámba mehet. A mi elsődleges célpontunk Sirmione, majd Verona városának meglátogatása volt, ahol tagadhatatlan, hogy nagy a nyüzsgés, de a hangulat azért megmaradt.

A Garda tó déli települései a pezsgésre vágyóknak kedveznek, míg aki inkább csendre és nyugalomra vágyik, az az északi helyeket keresse fel. A Garda-tónál található Olaszország egyik legnépszerűbb vidámparkja, a Gardaland is, ami szintén jó kikapcsolódást ígér. Mindezek mellett, a környező hegyek remek kirándulásokra is lehetőséget adnak, ahogy maga a tó - mely az olasz Alpok közt található nagy tavak közül az egyik legszebb - és környéke is; földrajzi adottságaiknak köszönhetően kiváló helyszín a vízi és hegyi sportok kedvelőinek. A Garda-tó például, ahol állandóan fúj az erős szél, igazi szörf-paradicsom, a környező hegyi utak pedig kiváló lehetőséget nyújtanak a kerékpár szerelmeseinek.

Mikor mi ott jártunk, eleinte egyáltalán nem volt szép idő és az szél is ádázul lecsapott ránk, de a csodás látvány, a remek fagylaltok és a finom ételek kárpótoltak mindenért. Legközelebb inkább utószezonban mennék vissza, mert augusztusban hatalmas tömegnyomor alakul ki a városokban, és ilyenkor az éttermek is dugig vannak, tehát elveszik az egész táj varázsa amitől a Garda-tó az, ami.(2014)" forrás

,, Olaszország legnagyobb tava, jöhetnek a hegyek, köztük a vízzel. Meg is érkeztünk a tó északibb fele környékére, mert leginkább itt van a látnivaló. A környék szép volt, direkt nem a tó déli részére, a széles részre mentünk, hanem feljebb, mert ott van szépen feldíszítve a tó hegyekkel.  (2017)" forrás


,, Garda városában volt a szállásunk. Felmentünk a Monte Baldo-ra (sajnos) felvonóval (22€/fő) másnap a térképet böngészve rájöttünk, hogy autóval is megközelíthető (kicsit túráztunk is, hatalmas élmény a gyönyű környezetbe gyalogolni)
1 napra trekking biciklit béreltünk így 20 km-t letekerünk a part mellett... megnéztük Bardolino-i várat, megebédeltünk,majd visszatekertünk.
1 délelőttöt shoppingolásra szántunk, Affi nevű városkában volt egy bevásárlóközpont.
(nagyon jó minőségű ruhákat, cipőket vásároltunk, jó áron)

Időnk nagyrészt városnézéssel töltöttük,igaz sok látnivalót kiírtam de autóval borzalmas a közlekedés pl 8 km re lévő bolthoz 30 perc alatt értünk le du-án,mert óriási a forgalom Ezért sok program kimaradt. Ha újra mennénk,biztos, hogy bérelnénk motort." (z.k., 2019)


,, Töményen, minden négyzetméteren vagy egy gyönyörűség. Bármerre megy vagy néz az ember, biztosan megakad a tekintete egy pálmafán, egy leander- vagy muskátlizuhatagon, egy óriás hortenziabokron, vagy épp egy méretes aloén. Olajligetek, citromfarmok, vízesések, üde zöld erdők, gondozott parkok, hangulatos kis települések apró templomaikkal, kőházaikkal. S ha mindez még nem elég, akkor ott vannak a hegyek, sziklák, szurdokok, a túra- és kerékpárösvények, a via ferratak, a történelem nyomai. No, és maga a tó mesés fekvésű váraival, történelmével.

Olyan, hogy kedvenc itteni városom? Nekem igazán nincsen. Mindnek megvan a maga bája, hangulata. Riva a pálmafás strandjával, Limone az öreg kikötő hangulatával, Torbole a régi vámházzal, Peschiera a lagúnáival, Sirmione a legendás murvafürtjével, Salò a 3 km-es tóparti sétányával, Bardolino a tavaszi tulipánjaival, Tremosine a Strada della Forraval és a 18 kis falvacskájával, Malcesine pedig maga egy kis ékszerdoboz. Bármerre mész a Garda tónál a csodák kifogyhatatlan tárházával találkozol. Hidd el, örökre rabul ejti a szívedet. (v.g., 2021)


,, Nem is értem, hogy ez az egész Garda-tó miért nem a világörökség része. Prémium úton körbe tudod autózni az egészet, és valami olyan hihetetlen élményben lesz részed, amit a világon sehol máshol nem tapasztalsz meg. Sziklákba vájt alagutakon keresztül folyamatosan a visszapillantót nézed, hogy vajon jön e mögötted valaki, hogy le tudj lassítani fényképezni.

Folyamatosan az az érzésed van, hogy a feléd tornyosuló hegyek valószínűleg a sztratoszférában érnek véget, mert nem látod a tetejüket, csak végeláthatatlan, megmászhatatlan sziklafalakat, melyeknek a tetői felhőbe burkolódznak. Apró kis pondródnak, egy sejtnek érzed magad, és ha valahol, akkor itt megtanulod tisztelni a természet erejét, ugyanis itt bebizonyítja neked a táj, hogy az ember, mint olyan, egy mulandó tünemény a föld életében, mert építhetünk mi felhőkarcolókat, ekkora dolgokat csak és kizárólag a természet képes alkotni.

Az emberi képzelőerőn felüli kontrasztot mutat a táj, hiszen lent narancsfák, pár száz méterrel odébb pedig több száz méter magas hegycsúcsokon hóvihar. Ha nem vagy vallásos, akkor a Garda-tó az, ahol ha akarsz, békét köthetsz Istennel, és csak alázattal adózhatsz alkotása előtt. (2018)" forrás


Utolsó napunkat Olaszország legnagyobb tavánál, a Garda-tónál (Lago di Garda) kezdtük. A tó vize kifejezetten tiszta, és rendkívül mély, a legmélyebb pontján 346 méter, átlagos mélysége pedig 65 méter. Annyira festői a látvány ahogyan a tó csendesen hullámzik, a háttérben pedig az Alpok magas sziklái vigyázzák ezt a békét árasztó nyugalmat. Körülbelül 3 óra állt a rendelkezésünkre, ami éppen csak arra volt elég, hogy magunkba szippantsuk a mediterrán és a hegyvidéki hangulat bódító illatát. Tettünk egy kis sétát a part mentén, majd a tó partján található kis városka, Sirmione sétálóutcáin. Megszámlálhatatlan étterem és üzlet csalogatja a turistát. Csillog és villog minden, de azért ízlésesen. Sirmione legismertebb nevezetessége a Scaligero erőd. A 13. században épült, Olaszország egyik legjobb állapotban fennmaradt, gyönyörűen restaurált várkastélya látogatható. Kifejezetten impozáns látvány ahogyan a vár tornya büszkén magasodik a tó partján. (Vad Zoli, 2022)


,, Mind Sirmione, mind Limone elég frekventált. Ki mennyire szereti a tömeget, szubjektiv, én biztosan valahonnét fentről nézegetném az embereket. Ha a nyűzsgést kedvelitek, akkor a parthoz köze kell mozogni. Olyan nincs hogy parton is vagyok meg panoráma is van. Ahhoz fel kell menni a hegyen. Ez csak északi oldalon van, Limone ilyen, délen Sirmionéban nincsenek hegyek, panoráma sincs.

Limone éttermei nem híresek a gasztronómiáról. Turista szinvonal kb. mindenhol hasonló, jó drágán, és Sirmionéra is érvényes ugyanez. (2023)

Időjárás

A Garda-tó hőmérséklete a téli szezonban (januárban) átlagosan 10 fok körül mozog. Nyáron (július-augusztus) azonban még az árnyékban is 35 fokos a hőség. A tó nagyon kedvezően befolyásolja a környező hegyvidék hőmérsékletét. Januárban itt nincs túl hideg, de a napsütéses napok száma ugyanannyi, mint az Adriai-tenger északi partján .

Júniusban már lehet úszni a tóban. Júliusban és augusztusban a víz már nagyon meleg. A melegebb víz a tó déli részén van (például Manerba del Garda vagy Sirmione területén). A fürdési idény szeptember közepén ér véget.

Szállásválasztás

A Garda-tó szálláskínálatában gyakorlatilag bármi megtalálható. Az olcsó, egyszerű kempingtől a legdrágább wellness szállodákig. Ne lepődjünk meg a sok kempingen. A tó déli részén főleg holland turisták vannak, akik lakóautókkal és nagy sátrakkal "telepednek le" akár két-három hétre is. Sokan csak egy hétre jönnek, majd továbbállnak a tengerpart felé (ami nem is rossz ötlet). Peschierában akkora kemping van, hogy több saját szupermarket, bevásárlóközpont és étterem található a park területén és sokszor biciklivel kényelmesebb letekerni a távokat. Az tó északi részén már családiasabb kempingek vannak, itt főleg német és osztrák, valamit olasz sportoló turisták vannak.

A következő szállásszint a magánházak és panziók. A helyiek egyértelműen az idegenforgalomból élnek, ezért sokan kiadják szezonálisan is a saját házuk egy részét is. A legnépszerűbbek a 3 és 4 csillagos szállodák, ami az olasz átlagbesorolás felett helyezkedik el, utalva arra, hogy ez főként a külföldiek (gazdagabbak) üdülőhelye. A szállásokat érdemes előre lefoglalni, mert a nyári szezonban sokszor nehéz szabad szobát találni.

Ha olyan szálláshelyet keresel a Garda-tónál, ami nem hotel, de mégis hangulatos és nem túl drága, akkor érdemes lehet szállást keresni a környező kisebb falvakban vagy településeken, mint például:

Peschiera del Garda - Az óvárosban található kis szállások és apartmanok hangulatosak, és remek lehetőséget nyújtanak arra, hogy felfedezd a környéket. A város központjában található kikötőből különféle hajókirándulásokat is szerveznek a tó körül.

Sirmione - Ez a középkori város a Garda-tó egyik legszebb és legnépszerűbb települése. Itt számos kis, hangulatos szálláshelyet találhat, például kis vendégházakat és apartmanokat.

Lazise - Ez a középkori város a Garda-tó keleti partján található, és kis hangulatos szálláshelyekkel büszkélkedhet. Itt található a számos üzlet és étterem is, így remek lehetőség arra, hogy felfedezd a környéket.

Bardolino - Ez a város a Garda-tó déli partján található, és számos hangulatos kis szálláshelyet kínál, beleértve a kis vendégházakat, apartmanokat és panziókat is. Itt remek lehetőség van a borok és a helyi ételek kóstolására is.

,,  A Garda-tó környékén számos hotel, apartman és kemping közül választhatunk. Ha hónapokkal előre foglal az ember, főszezonban 20-25 eurós (6200-7830 Ft), főszezonon kívül 12-15 eurós (3760-4700 Ft) apartmanárakat is találhat például Torboléban, Riva del Gardában vagy Arco központjában egy-egy elegáns villában vagy modern, felszerelt házban.
Az ár főszezonban akár 30 és 50 euró/fő/éj (9400-15 700 Ft) között is mozoghat, attól függően, hogy hol és mikor foglalunk szobát, tehát érdemes időben körülnézni szállásügyben.

Az aktív sportok kedvelői általában Arco környékén szállnak meg, és nem ritkán kempingben. A városkában működő Arco és Zoo kemping mindegyike felszerelt, kényelmes, medencés szálláshely.
Nyáron viszont érdemes itt is idejekorán foglalni, mert hamar betelnek a helyek, és akkor már csak a néhány kilométerrel távolabbi kempingekben szállhatunk meg. Ez persze jó is lehet, hiszen a kisebb kempingekben kevesebb az ember, és olcsóbb az éjszakázás. (2016)" forrás

Szédítően jó - v.g. fotója

Kemping

"Hát – mivel másról nincs tapasztalatom – csak a kempingeket tudom ajánlani. Érdemes akár előre is foglalni, mert mi augusztusban alig találtunk olyan kempinget, ahol volt szabad hely Általános tapasztal az is, hogy minél délebbre megyünk, annál drágább. Nem sokkal, de az az egy-két Euró tud fájni egy magyar pénztárcának, pláne, ha felszorozzuk a napok, és a személyek számával. Ugyanis a kempingekben egyszer ki kell fizetnünk a sátorhely árát (pitch), és ezen felül még személyenként is fizetni kell, természetesen per fő per éj. Mi négyen voltunk, kényelmesen elfértünk a pitchünkön két sátorral, autóval, asztal-székekkel. Viszont az országúttól csak egy sövény választott el minket – mert nem foglaltunk előre!

Szállásunk hosszú éjszakai keresgélés után végül a La Rocca kempingre esett. Garda városától egy öbölnyire Délre, a Rocca nevű hegy lábánál. Az ár kb. 3-4000 Forintra jött ki, per fő per éj. Először nem tetszett, hogy ilyen drága, és hogy csak az út mellett van már hely, de végül utólag nem bántam meg, hogy ezt választottuk. A kempingben volt közért (persze piszok drága), pizzéria (ki se mertük próbálni), este programok, na és persze ott a Garda-tó partja közvetlenül mellette, csupán egy sétány választja el a kemping kapuját a beach-től." forrás

Közlekedés

A tó keleti partja mentén húzódik a Gardesana Orientale elnevezésű közút. Nem problémás rajta a közlekedés, eltekintve a júliusi és augusztusi főszezonban gyakori dugóktól. A nyugati parton a Gardesana Occidentale közút halad végig. Ezt az útszakaszt a harmincas években építették és még ma is mérnöki bravúrnak tekintik. E partszakaszon ugyanis a tó és a sziklák között szűk a tér, és nem volt egyszerű ezt a részt alagutakkal és egyéb megoldásokkal járhatóvá tenni.

Látványos, hogy több helyen, az alagutak tó felé eső oldalán, a nyilásokon keresztül fel-felvillanak a panorámák. - v.g. fotója

.

 • Kár, hogy az újonnan épített alagutaknál már nincs ilyen kilátási lehetőség. Az alagutakban óvatosan kell vezetni, mert két, egymással ellentétes irányban közlekedő lakókocsi már nehezen fér el egymás mellett. A régi alagutak gyengén kivilágítottak s így vigyázni kell, amikor az autóval hirtelen a napfényes világosságba haladunk be.
 • Óvatosnak kell lenni azok miatt a motorkerékpárosok miatt, akik a sebesség-korlátozásokat és az előzési szabályokat nem tartják be. Ráadásul a keskeny utakon még kerékpárosok, sőt gyalogosok is közlekednek.
 • Látványos útszakasz vezet Limonétől délre eső résztől a Tremosine felföldjéhez. Ezen az úton is vigyázni kell azonban, mert a domborzati viszonyok miatt nappal is rosszak a látási viszonyok.
 • A kerékpárosok számára kijelölt kerékpárút az északi részen van (Trentino).
 • 2018-ban átadták Európa egyik leglátványosabb kerékpárútszakaszát. Szűk 2 kilométert már lehet biciklizni a tavat övező, sziklafalra épített úton.
 • A tó közelében az autók számára a parkolás lényegében mindenhol fizetős. Ha mégsem, akkor időbeli korlátozások vannak. Az egyes települések történelmi központjai csaknem mindenhol gyalogos zónák.
 • Érdemes bérelt autóval közlekedni, az autók közül pedig a kicsiket kibérelni.

Strada della Forra, a tó mentén a legszebb útszakasz - a.m. fotója 

"Körben a tó körül végig jó minőségű országút van, néhol alagutakkal a meredek sziklafalak miatt. Kerékpározásra is alkalmas, az autósok jól tolerálják a bringásokat, itt van kultúrája a kerékpározásnak. A tó egyébként 150km körbe, és nincs benne különösebb emelkedő, jól kitáblázott az út, ha pár településnevet megjegyzünk, akár térkép nélkül is nekivághatunk két keréken." forrás


"Sajnos könnyen alakulnak ki nagy dugók, és nagyon kevés a parkoló. Ami viszont nagyon tetszett, hogy sok olyan hely van, ahol félre lehet állni az autóval egy fénykép vagy a tájban való gyönyörködés erejéig." (Vista-urtazó, 2015)


,,Nem autóval mentünk. Helyi buszokkal, hajóval simán fel tudtuk fedezni a tó vidékét. (h.n.)"

Étkezés és szórakozás

Pizza 8-10 eurótól indul, húsételek olyan 20-25 euró. Drága. Az árak a német és más északnyugati turistákra vannak szabva. (2023)

Helyi ételkülönlegességként ki lehet emelni a tóból kihalászott halakat, de az éttermekben minden tipikus olasz étel megtalálható, de csalódni fogunk, ha a szicíliai, pugliai, nápolyi vagy délebbi olasz ételek ízvilágát várjuk, már csak azért is mert itt erősen érezhető egyrészt az északi idegenforgalmi és a történelmi osztrák befolyás.

Pasta kilátással - z.a. fotója

Szórakozás szempontjából csakúgy mint az ételekkel kapcsolatban, kettős érzésünk lehet. Megvan az olasz temperamentum, de közel nincs olyan élet az utcákon, mint Rómában vagy délen. Az emberek itt is szeretnek persze sokáig kint lenni az utcán és beszélgetni, de ha igazi olaszokat szeretnénk látni, akkor menjünk be Veronába egy estére, a Piazza Bra-n ott belekóstolhatunk az olasz éjszakába.

Korai vacsora - v.g. fotója

,, Az olasz reggelekben és/vagy délutánokban talán az egyik legjobb dolog a kávé. Mindegy, hol kéri az ember, egy-két euróért (310-620 Ft) finom, erős presszót kap. Mellé pedig extrának, attól függően, hogy melyik kávézót választotta, egy pálmafát, egy szép templomot vagy esetleg egy várpanorámát.

A délutáni szieszta után pedig érdemes kipróbálni az olaszok fröccsét, az aperol spritzet. A keserűlikőrből,
olasz habzóborból és szódából álló, narancsos ízvilágú, kevert ital jól jön frissítőként a nagy melegben, de az esti pizzához is tökéletes kísérő. Az ára 4 euró (1250 Ft) körül van.

A pizzát aztán meg lehet locsolni a környéken előállított olívaolajjal. És amit szintén nem érdemes kihagyni a Garda-tó környékén sem, az a legendás olasz fagyi a kanálról lelógó, hatalmas gombócokkal. (2016)" forrás


,, Aki a fagyit szereti, soha nem marad éhes Olaszországban. Lazise viszont még itáliai viszonyok között is egyedülálló: Egymást érik a gelateriák. „Qual der Wahl” (a választás gyötrelme), ahogy a német mondja." forrás


Séta közben megéheztünk, több étterem ajánlatát és árait is áttanulmányoztuk. A beszélgetésünket meghallotta az egyik közeli étterem pincére, aki meglepő módon magyar nyelven tessékelt bennünket az étterembe, és azonnal összerakott annyi asztalt, hogy társaságunk egymás mellett foglalhasson helyet. A következő meglepetés akkor ért, amikor kiderült, hogy a rendelést felvevő pincér román. És még ekkor sem volt vége a meglepetéseknek, mert a harmadik pincér, aki kihozta a rendelést nagyváradi születésű volt. Mellesleg a felszolgált fogások nagyon ízletesek voltak. Csak ajánlani tudom a Ristorante Pizzeria Modi-t Sirmionéban. (Vad Zoli, 2022)

.

v.g. fotója

Közbiztonság

Ne hagyjunk értéktárgyakat a parkoló autónk ülésein.

A Garda-tóban fürdés közben mindig ügyelni kell a biztonságra, mert a tó mélyebb részein előfordulhatnak veszélyes áramllatok.

A Garda-tó környékén sok helyen ugyan lehet parkolni, de azonban turistáknak itt-ott magasabb árat számíthatnak fel, mint amennyit a helyieknek kell fizetniük. Érdemes előre tájékozódni a parkolási díjakról, hogy elkerüljék az átverést.

Víz alatt közelítő haramiák, reszkessetek! - búvár csendőrök - l.d. fotója

Látnivalók

Peschiera del Garda (mellette található a híres Gardaland vidámpark) a tó déli partján helyezkedik el, és a tóból lefolyó Mincio folyó szeleteli több darabra, csatornákat alkotva a városban, amit nagy élmény egy helyszínen bérelt kajakkal körbeevezni. Nyugatra továbbindulva Sirmionéba jutunk el, aminek óvárosi része a tóba benyúló nyelven helyezkedik el. A déli part egyik legszebb városa híres középkori kastélyáról, aminek falait a tó vize mossa évszázadok óta.

Továbbhaladva Desenzanoba érkezünk, ami szintén egy nagy üdülőfalu, pezsgő élettel. Akik nyugodtabb strandolásra vágynak, azok északra fordulva menjenek el Manerbába, ahol a dalmát tengerparthoz hasonló sziklás partot találnak (a víz legalább olyan kristálytiszta és átlátszó, mint a legszebb adriai szakaszon a tenger, azzal a különbséggel, hogy a víz itt édes).

Továbbhaladva egy kis öbölben található Saló városa, ami Salói Köztársaság néven írta be magát a történelembe, mint a náci Németország bábállamának központja. Nem véletlenül található Salótól pár km-re, Gardoneban a Vittoriale degli italiani, azaz a „Győzelem Park”, többek között Gabriele d’Annunzio mauzóleumával együtt. Észak felé haladva egyre nagyobb hegyek közé érkezünk, szinte elszédülve a több száz méteres sziklafalak láttán, melyek hirtelen csapódnak a tó vizébe, itt legtöbbször hosszú alagutakon haladunk át Limonén keresztül Riva del Gardaig (ami szinte teljesen összenőtt Torboléval) a tó északi részének központjáig. Riva del Gardaból indul a híres Ponale út, amely a környék egyik legszebb kirándulóhelye. A sziklafalba vájt ösvény több kilométeren át kanyarog vízesések és kanyonok között és pár órás túrával (akár biciklivel is) el lehet jutni a néhány km-re lévő Lago di Ledro-ig. Riva del Gardaból egyébként számtalan sziklamászó és Via Ferrata út is indul, de ennek az egyik legnagyobb bázisa Arco, ahol nem egyszer rendeztek sziklamászó világbajnokságot (Arco néhány km-re található Riva-tól északra).

Ha Torboléban is megállunk, ne hagyjuk ki a sétát a város kastélyához, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a tó északi részére. A kastély elméletileg le van zárva, de könnyen át lehet ugrani a kerítésen, eddig nekem még sosem szóltak (persze saját felelősségre). Az ösvény nagyjából onnan indul, ahol a híres költő, Goethe szobra található. Az emlék nem véletlenül van ott. A költő egyik kedvenc helye a Garda-tó volt, a szobor annak az épületnek állít emléket, ahol a mester utazása során megszállt és alkotott.

Ha továbbmegyünk, akkor már a tó nyugati partján járunk, nagyjából 20-25 perces autóút után eljutunk Malcesinébe, ami a Monte Baldo lábánál található egyik legszebb garda-tavi város. A városból indul a már korábban említett kabinos lift, ami télen-nyáron üzemel (egyirányú jegy is kapható). Télen a síelők használják, nyáron a biciklisek, túrázok vagy csak a panorámában gyönyörködni vágyók. Azoknak, akiknek nincs annyi idejük, hogy fel és lemenjenek a lifttel, ajánlom, hogy Via Panoramica, szűk és sokszor egyirányú utcáján menjenek fel minél magasabbra. Az utca neve nem véletlen, pár száz méteres magasságból szinte madártávlatból látjuk be az egész tavat és a környező hegyeket. Aki nem elégszik meg ennyivel, feltétlenül szálljon fel a liftre ahol már nagyjából 1400 méteres magasságból az Adamello-Presanella 3500 méteres, nyáron is havas hegyeit csodálhatjuk, szaladgáló hegyi mormoták és zergék társaságában.

Ki ne hallott volna már Bardolinóról? Legalábbis a borkedvelők biztosan. A város környékén a meredek sziklafalak, lankás dombokká alakulnak át, aminek déli, délnyugati lejtőin kiváló szőlő terem, Észak-Olaszország egyik legjobb borát adva. Ezeket természetesen éttermekben vagy boltokban vásárolva is kipróbálhatjuk, de ha időnk engedni autózzunk (vagy biciklizzünk, gyalogoljunk) be a lankák közé és keressünk fel egy helyi termelőt. Ódákat hallgatva a helyi borokról és történelemről biztosan a kóstolásra is alkalmunk lehet.

A kör lassan bezárul és visszajutunk Peschierába (pesiérá), de előtte nézzük meg mindenképpen Lazisét is!

Riva del Garda

Riva del Garda egy gyönyörű kisváros, amely a Garda-tó északi partján található A város szépsége a lenyűgöző természeti környezetéből adódik, hiszen a Garda-tó kristálytiszta vizétől körülvett hegyek, sziklák és dombok által övezett. A város gazdag történelmi örökséggel és kulturális látnivalókkal rendelkezik, ideértve a Rocca di Riva várát, amely a város fölé magasodik, a 15. századi Torre Apponale óratornyot, és az Adige folyó partján található Chiesa dell'Inviolata nevű gyönyörű barokk templomot.

Riva del Garda híres sport- és szabadidős tevékenységeiről is, ideértve a horgászatot, vitorlázást, kajakozást, hegymászást és kerékpározást. A városban számos szálláshely, étterem, kávézó és üzlet található, amelyek kínálják a látogatók számára a helyi ételeket, italokat és kézműves termékeket.

v.j. fotói

Limone sul Garda

Limone sul Garda egy gyönyörű kisváros, amely a Garda-tó északi partján található, a Brescia tartományban. A város nevét a szomszédos citromültetvényekről kapta, amelyeket a város környékén termesztenek.

Limone sul Garda az egyik legnépszerűbb turisztikai célpont a Garda-tó környékén, hiszen egyesíti a történelmet, a kultúrát és a természeti szépséget. A város gyönyörű kilátással rendelkezik a tóra és a környező hegyekre, valamint számos látnivalóval és tevékenységgel várja az utazókat.

A városban számos szűk utcácska, kis terek és régi épületek találhatóak, amelyek egyedi és romantikus hangulatot kölcsönöznek a városnak. A város központi terén található a San Benedetto templom, amely egyik legfontosabb vallási központja a városnak, és az évszázadok során sok történelmi eseménynek adott otthont.

A városban sok szálláshely, étterem, bár és üzlet található, amelyek kínálják a helyi ételeket, italokat és kézműves termékeket. Az utazók számára különböző sport- és szabadidős tevékenységek állnak rendelkezésre, például a túrázás, kerékpározás, hegymászás, vitorlázás, horgászat és strandolás.

p.g. fotója

Sirmione sul Garda

Érdemes korán indulni, mert a parkolók hamar megtelnek. Sirmione szépségéről a római költő, Catullus is ódákat zengett. Én ezt nem fogom megtenni, de valóban egy gyöngyszem a félszigetre épült település, mármint addig, amíg el nem lepik a turisták. Tíz óra után már lépni nem lehet a szűk utcácskákon.
A Scaligero erőd inkább csak kívülről látványos, nem éri meg a 6 eurós belépőt, hogy belülről is megnézzük a nagy semmit, vagy maximum a XIV. században épült, erődítményszerű dokkot. forrás

Scaliger-kastély - p.g. fotója

m.p. fotója

g.l. fotója

Arco

Arco egy kisváros, amely Garda-tó északi partjántalálható. A város lenyűgöző környezettel rendelkezik, hiszen magas sziklafalak, dombok és hegycsúcsok ölelik körbe.

Arco híres a szabadidős tevékenységek széles választékáról, ideértve a hegymászást, túrázást, kerékpározást, vitorlázást és kajakozást. A város központjában a Castello di Arco, egy középkori vár található, amely egykor a város védelmi rendszerének fontos része volt. A városban számos templom, múzeum és művészeti galéria is található, amelyek bemutatják a város gazdag történelmi és kulturális örökségét.

Arco központja tele van hangulatos utcákkal, terekkel és épületekkel, ahol a látogatók élvezhetik az olasz életstílust, a helyi ételeket és italokat. A város számos szálláshelyet, éttermet, bárt és üzletet kínál a látogatóknak, amelyek mindegyike hozzájárul az élményhez.

v.g. fotója

Toblino-kastély, pár kilométerre Arcotól - f.p. fotója

Strandok

,, Szabadstrand mindenfelé akad a tó partján. A déli részen különösen sokat találunk. Kutyatartók figyelem: a négylábúakat a legtöbb helyen nem csak megtűrik, de az éttermek, strandbárok üzemeltetői és a strandolók többsége is szívesen látja őket.(2017)" forrás

Padenghe strand

A parti út (Lido di Padenghe) mentén helyezkedik el egy üzemeltetett strand, ahol lehte bérelni napozóágyat, motorcsónakot, vizi motort, kajakot és vizisíelésre is van mód. Jó hosszú strand.  

Lazise-i strand

Ez nem egy igazi strand, inkább nevezhető a kemping melletti kis homokos partszakasznak. A Garda-tónál ha egy partszakasz nem kavicsos, hanem kavicsos, akkor már hangsúlyozottan ,,strandnak" tekintik, akkor is ha a megfelelő kiépítettség lényegében hiányzik is.

 

Ez sem történt meg: Rómeó és Júlia ,,kézfogója" - a.l. fotója

Salò-i strandok

A városközponttól délre található több szabadstrand és egy-két üzemeltetett strand. Az utóbbiakon lehet bérelni napozóágyat és vizibiciklit. 

Barbano településen, Saló és Gardone Riviera között két strand van. A kicsi Riva Granda szanadstrand a tó strandjaira jellemző kis kavicsos fövennyel. és a Spiaggia Rimbalzello, ami egy kicsi üzemeltetett strand napozóágy, napernyő kölcsönzési lehetőséggel. Itt még fürdőmedence is van. Ez utóbbi strand egy parkon belül van, éppen Saló és Gardone határán. 

Simione strandjai

A város strandjai változatosak, van homokos és kavicsos strand is. A legnépszerűbb strandok közé tartozik a Lido delle Bionde, a Sirmione Spiaggia Brema, a Lido Fonte Boiola és a Lido di Lugana. A strandok általában jól karbantartottak, és számos kényelmi szolgáltatást kínálnak, beleértve a napozóágyakat, a napernyőket, a zuhanyzókat és a mosdókat.

Az utazók számára számos lehetőség áll rendelkezésre a vízi tevékenységekre, például a vitorlázásra, a szörfözésre, a kajakozásra és a jet ski használatára. A városban számos sport- és szabadidős tevékenység is elérhető, például a túrázás, a kerékpározás és a hegymászás.

Ez a Jamaica Beach - r.f. fotója (2020 Covid-os augusztusában)

Olvasmányos linkek

"Limone csak 10 perc autóval, innen pedig komppal mentünk át Malcesine-be. Amilyen mázlink volt, bár nem tudtuk a menetrendet, de pont indulás előtt érkeztünk. :-) Ja, és így láthattuk a vár tó felőli, egyébként a falu felől eldugott részét is." forrás


"A szállásunk Limone sul Garda valamint Riva del Garda városkáiban voltak, amik a legszebb városkák között vannak, Malcesine (ahonnan megy fel a cableway, és ha nincs köd csodálatos kilátás tárul elénk, de bennünket hideg es tejfehér köd fogadott, amikor kiszálltunk a hegytetőn ;) és Sirmione mellett. Nagyon sok helyen megálltunk, de persze minden városkában képtelenség lett volna. Amit láttunk tetszett, bár kétségtelenül leplezetlenül uralják a német turisták az egész tavat. Ettől picit kevésbé volt olasz a hangulat, de azért így sem volt rossz ;-) " forrás


"Hadd áradozzak itt egy kicsit arról, hogy mi is olyan csodálatos ebben a tóban. A Garda-tó egy sajátságos kis világot képez: földközi-tengeri hangulat és felséges hegyek egyvelege. Az 51 km hosszú, keskeny gleccsertavat északról, nyugatról és keletről a Dolomitok magas hegyei ölelik körbe, déli része kiszélesedve sík területen fekszik. Keletei és nyugati partján szinte a vízből "nőnek" ki a hatalmas hegyek. Itt kanyarog az alagutakkal teli országút, melyet hosszú gyertyaként az ég felé ágaskodó ciprusok, színpompás leanderbokrok, bouganvilleák, sudár pálmák, citromligetek díszítenek.

A végeláthatatlan, sötétkék vízfelszínen szörfösök hadai száguldoznak. A tóról méretei és a mediterrán környezet miatt azt is gondolhatnánk, hogy a Földközi-tengerhez érkeztünk, de pluszként ott vannak a hegyek, melyek csúcsai tavasszal még hóval fedettek. Hát hol van még egy ilyen idill (a dél-svájci – észak-olasz tóvidéket leszámítva), ahol a tenger és az Alpok hangulata ennyire keveredik, ennyire sajátos atmoszférát hoz létre?" forrás


"A tó keleti kiszögelésében, a grandiózus Monte Baldo és a tó közötti keskeny lejtőn fekvő Malcesine kötelező látnivaló. A felhozatal hasonló, mint Rivában: tópartra futó szűk sikátorok, kacskaringós, macskaköves (és macskaszagú) utcácskák, snájdig főtér, az elmaradhatatlan Városházával. A tó vize évszázados lakóházak oldalát mossa. Nagyon romantikus, nem csoda, hogy lépten-nyomon szerelmespárokba botlunk… Az óramű-pontossággal érkező délutáni szél hatására a hullámok ki-kicsapnak az új- és a régi kikötő köveire, ingyenes lábmosással szolgálva a cafe-ban sziesztázóknak. Malcesine fő látnivalója a szintén Scaligerik (e bájos olasz család jól betelepedett a környékre) tulajdonában állott vár, mely a tóparti szirten magasodik. Festői látvány. Mint tudjuk, a magyarok mindenhol ott voltak/vannak: portyázó eleink vehemensen támadták a várat és a városkát. Bősz hadaink elvonulása után alig 7-800 évvel pedig a helyi tanács bizonyos Goethe nevű poétát hallgatta ki, aki rajzokat készített a várról, melynek okán osztrák kémnek nézték. A mai utazó május közepén már sokkal barátságosabb helyiekkel találkozik: Na meg méregdrága butikok magyar és bolgár eladóival, tóparti halétterem román pincérével. A város központjából hosszan kígyózó tóparti sétány mellett pedig az olasz arisztokrácia és nagyon-nagy polgárság villái figyelik a tavat. (2014)" forrás

Betekintés a tészta belsejébe - g.r. fotója

"A szállodánk fent volt a hegyen, ahonnan lélegzetelállító volt a kilátás, bár oda feljutni, szűk szerpentineken, na az nem egy leányálom. De a végén azért azt mondom, hogy megérte :-) (Pláne, hogy nem nekem kellett vezetni :-))) ) Az étkezőrész a tó felé kinyúló üvegezett teraszon volt, és bár a kaja felejtős de a panoráma kárpótolt :-) Limone csak 10 perc autóval, innen pedig komppal mentünk át Malcesine-be. Amilyen mázlink volt, bár nem tudtuk a menetrendet de pont indulás előtt érkeztünk. :-) Ja, és így láthattuk a vár tó felőli, egyébként a falu felől eldugott részét is.

Ott, miután körbesétáltunk a középkori hangulatú óvárosban megnéztük a tökéletesen felújított Scaligeri várat, sétáltunk a várfalakon és több kiállítást is megnéztünk ha már bent voltunk. Nagyon sok esküvőt tartanak itt, amit meg is tudok érteni, igazán romantikus hely a tóra néző kilátással, a középkori várfalakkal és a zöldellő kerttel. :-) Innen felmentünk a felvonóval a Monte Baldo -Tratto Spino csúcsra, 1760 m magasra. (Ha a várnál kombinált belépőt veszünk akkor egyrészt olcsóbb, másrészt megússzuk a sorban állást a felvonónál, legalábbis ami a jegyvásárlás részét illeti, mert utána még több mint egy órát sorakoztunk a beszálláshoz.) Hát ez valami csodálatosan szép, friss levegő, zöld, csend ... aki erre jár ne hagyja ki. (És hozzon magával egy vékony pulcsit vagy kendőt, mert itt fent már hűvösebb van és a szél is jobban fúj).

Jártunk még a varone-i vízesésnél, ami egy kis eldugott gyöngyszem a tó északi részénél, Riva del Garda mellett. Kicsit nehéz megtalálni mert nem épp a legjobban van kitáblázva, de mindenképpen megéri megkeresni. Nem értettem miért árulnak esernyőt a bejáratnál - aztán mikor odaértünk megvilágosodtam: a barlangba bemenve jó kis "eső" zúdul a nyakunkba a vízesés mellett állva. A 80 m magas lépcsős zuhatag a Tennoi tó vizét levezető Varone folyó útja, mely később a Sarca folyón keresztül a Garda tóba ömlik. A körülötte levő park egy kis botanikus kert rengeteg virággal, egyszerűen csodaszép és nagyon hangulatos. Többek közt Thomas Mann , Franz Kafka, Ferenc József nyomain járhattunk ennél a természeti csodánál.(2012)" forrás

Pizza Riva del Gardában - c.a. fotója


,,  A tó gyönyörű, sőt lenyűgöző és olyan mint maga Olaszország, mindent megtalálhattok egy helyen: a tenger érzetet, a magas hófödte hegyeket, a történelmi ékszerdoboz városkákat.

Ami miatt nem tudtam nagyon szívembe zárni ezt a vidéket, valahogy az olasz virtus, életérzés hiánya… sokkal hamarabb találkozhattok vadonatúj kocsikkal és vitorlásokkal száguldozó németeket, mint helyi emberekkel és ez valahogy nálam picit rontja az összképet.

Ha a Garda-tavat választjátok úticélul, érdemes bejárni az egész tópartot, a legszebb helyek: Sirmione, Riva del Garda, Malcesine vagy Brenzone. (2015)" forrás


,, Nem hiába mondta Goethe a Garda-tóról, hogy a természet csodája. Mikor jó pár évvel ezelőtt először jártam ott, már akkor beleszerettem, amikor az autópályáról lefordulva végiggurultunk a tó mellett. A napfény vidáman játszott a kék tótükrön és a hullámokat meglovagolni vágyó szörfösök neoprénruháján, utunkat pedig hangulatos olasz városkák, égbe nyúló ciprusok, árnyas pálmaligetek és megmászni való sziklák keresztezték.

A tó és környéke tökéletes helyszín akár a romantikus, semmittevős, akár az aktív, sportos kikapcsolódáshoz. Kedvelt turisztikai célpont az északi részen például Riva del Garda, Torbole, Malcesine és Arco, délebbre pedig Sirmione.

A Garda-tó egyik legkedveltebb célpontja Arco, amely a tótól körülbelül öt kilométerre található.
A Sarca folyó völgyében fekvő városka ékköve a hangulatos középkori vár.

A Garda-tónál az aktív pihenés hívei garantáltan megtalálják a számításukat. A tó nyáron sem lesz 20-22 foknál melegebb, ezért ilyenkor sem a fürdőzésen van a hangsúly. Annál népszerűbb a hegyi kerékpározás, a túrázás, a futás (rendeznek itt maratont is) és a szörfözés. (2016)" forrás


,, Sirmione a tó déli partján fekszik, és bájos óvárosának, valamint különleges fekvésének köszönhetően a leglátogatottabb tóparti település. Ezért készüljünk arra, hogy a mélyen a tóba nyúló szigetnyelv csúcsán fekvő óváros szűk utcáin és a mellette elterülő tóparti, parkos részen, ahol strandolásra is lehetőség van, egymást tapossák a turisták. (2017)" forrás

Fotóegyveleg

Riva del Garda - v.j. fotója

v.j. fotója

Riva del Garda - g.v. fotói

b.a. fotója

Desenzano del Garda - b.g. fotója

Bellagio - l.z. fotója

s.m. fotója

Közel a tóhoz: Madonna de la Corona - r.m. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

virág kata, 2014. 07. 20. 18:53
Leírhatatlan,milyen csodálatos VILÁG!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon