ÚTIKRITIKA.HU / Szicília / Cefalú


Szicília / Cefalú

Cefalú dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Megközelítés | Szállás | Étkezés | Egyéb hasznos információk | Strandolás | Látnivalók és programok | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Cefalú - utazás és nyaralás

.

Cefalú dióhéjban

 • Cefalú egy kis halászkikötő, s egyben Észak-Szicília egyik turista központja. A kb. 15 ezres Cefalú Palermo és Milazzo között helyezkedik el. A település autóval 69 kilométerre van Palermótól (1 óra 10 perc)
 • Olasz kiejtése: csefálu
 • A városka nevezetességei egymástól gyalogtávolságra vannak.
 • A turista főszezon csupán szeptember közepéig tart. Utána már nyugi van.

Fő látnivalók:

 • A történelmi óváros
 • A nagyon szép katedrális

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A strandokon vakítóan fehér, meglepően tiszta homokföveny
 2. Este a kis, bájos kikötőből nézni az öbölt szegélyező magaslatokon álló házak fényeit, érezni a hajdani halászfalut megidéző hangulatot
 3. A sziklák tetejéről a pazar panorámák
 4. A strandokon ritkán van "riminis" tömegnyomor
 5. A kis utcák kellemes mozgalmassága, a száradó ágyneműk és ruhadarabok

Nem tetszett

 1. A túl sok nyomulós mozgóárus

Vélemények

,, Ha már megunja az ember Palermot nyüzsgésével együtt és nyugalomra vágyik fogja magát, vonatra száll és elzötyög Cefaluig. Mondjuk kicsit másnaposak is voltunk, szóval a város és tengerpartja tökéletes az éjszaka által okozott fáradtságok kipihenésére.

Tulajdonképpen az egész várost hegyek és dobok vették körül, ha esetleg nem épp a Tirén tenger ostromolta a másik oldalról. Leérvén a sétányra ismét egy deja vu érzés fogott el a parttal és az egész összképet látva, mivel az egész Otrantora emlékeztetett. A tengerparton sétálva és fagyizva bevártuk a későket, hogy elinduljunk egy kevésbé felkapott és zsúfolt partrészhez.

A szűk utcákon keresztülhaladva, végül valahogyan kikötöttünk a város kikötőjében, amely a halászoknak volt fenntartva, de igazából senki se a céljának megfelelően használta. Lépésről-lépésre megbarátkozva az időjárással és a víz hőmérsékletével, idén először belevetettük magunkat a vízbe. Eleinte testem minden porcikája segítségért ordított, viszont ellenállva az elemeknek végül eggyé váltam a vízzel és alacsony hőmérsékletével. Az igazat megvalva annyira vészes nem is volt, legalábbis pár perc után a zavar az Erő(ss)ben elszállt.

A pár órás lubickolás és napozás után, miután már aránylag mindenki megszáradt elindultunk felfedezni a várost. Cefalu híres a főterén található katedrálisáról, így természetesen meglátogatását nem hagyhattuk figyelmen kívül. A templomot II. Roger parancsára építették, miután egy tengeri viharból menekült. A norman építészeti stílusban épült templom építése valójában sosem fejeződött be.

Kilépve a templomból első utunk a kávézó irányába történt, ahol mindenki elfogyasztotta a napi koffein, édesség vagy egy újabb fagylalt adagját. Jó érzés volt a lépcsőkön ülve gondtalanul, a melengető nap sugara alatt ülve elfogyasztani kávénkat/fagyinkat/cannollonkat, miközben a főtér egyik sarkából hagyományos szicíliai zene szólt. A délután hátralévő részében próbáltunk megmászni és megtalálni a hegycsúcs tetejébe vezetőt utat … sikertelnül. Így kicsit csalódottan, inkább visszamentünk a tengerpartra. Végül rátaláltunk a város falai alatt, a sziklák között megbúvó mesterséges ösvényekre, ami tulajdonképpen végig vitt bennünket a város alatt. Túránk a város falai alatt aránylag könnyedt, cseppet emberpróbáló kis séta volt. (2017)" forrás


,, Cefalú miatt jöttünk Szicíliába. Legalábbis én. Régóta csodálom a képeket, amin egy gyönyörű városka van, félkörívben a házak és előttük a tenger és egy homokos part. Na ez Cefalú óvárosa, a régi halászfalú, ami mára sem vesztette el varázsát és tényleg aprócska." forrás

Megközelítés

 • Jóllehet a magyarok a Wizzair miatt Cataniába repülnek, a sziget másik oldalán, sok nyugat-európai nyaraló a Cefalúhoz közel eső palermói nemzetközi repülőtérre (Palermo - Punta raisi - PMO) érkeznek.
 • Cefalú a Palermó és Messina közötti vasútvonalon egy megálló.

Szállás

Cefalúban a szálláshelyek választéka árszint tekintetében eléggé széles. 35 és 135 euró/éjszaka között vannak a szobaárak. A főszezonon (július, augusztus) kívüli időszakban könnyű szabad szobát találni. Nagy népszerűségnek örvendenek Cefalún belül a Le Calette térségében lévő szálláshelyek. 

Ajánlott hotelek (2021):

3 csillagos: Villa Belvedere , Hotel Kalura ,

4 csillagos: Calanica Resort , Hotel Cefalu Sea Palace , Hotel Alberi Del Paradiso , Artemis Hotel , Astro Suite Hotel ,

Más Cefalú-i szálláshelyek online foglalása itt - hotelscombined.com magyarul

-------------------------

Nem ajánlottak: Santa Lucia e Le Sabbie d'Oro , Villa Gaia ,

Étkezés

Ajánlott vendéglő: Vecchia Marina

Egyéb hasznos információk

 1. Cefalù neve görög eredetű, s fejet - kephalos - jelent, utalva arra, hogy sziklák a városka fölött úgy állnak, mint ahogy a testre egy fej illeszkedik.
 2. Cefalúban a közbiztonság problémamentes. Semmiféle maffiás fenyegetettség nincs. Zsebtolvajok vannak, de az alapvető óvintézkedésekkel megúszható az, hogy a turistát meglopják.
 3. A megadott címen nem tudtunk parkolni csak megálltunk tilosban, és bementek a recepcióra, hogy megjöttünk. Korábban nekik is írtam, hogy kellene parkolóhely. Így a fickó a recepción tudta, hogy autóval érkeztünk. Adott egy kisebb térképet, ráírta, hogy merre találjuk és keressük meg a parkolót. Többnyire itt is minden egyirányú-persze nekünk két kört is kellett tenni, mire stimmelt a hely :)- forrás

Strandolás

Látnivalók és programok

Olvasmányos linkek

"A település előtti domboldalról pazar kilátás nyílik a városra, szemünk megakad a többi épület közül magasan kiemelkedő, XII. századi katedrálison. Mögötte óriási szikla tornyosul. A város neve is innen származik: a görögök egykor Kephaloidionnak (‘kefalé’ = hegyfok) keresztelték. Első utunk ide, a szikla lábához vezet. Cefalú belvárosának szűk sétálóutcáin előbb-utóbb mindenképpen a dóm térhez jutunk, ahol ilyentájt a legnagyobb a nyüzsgés. Vacsoraidő lévén kiülünk az egyik étterem teraszára, és farkaséhesen – olasz földön mi mást, mint – pizzát rendelünk. Azaz csak rendelnénk, mert a pincér felvilágosít: a pizza nem szicíliai specialitás, ezért ők nem is készítik. Biztosra megyünk: marad a penne és a spagetti.

Cefalú nemcsak este, hanem napközben is szolgál meglepetésekkel. A keskeny, kockaköves, középkori utcákon sétálva egyszer csak a tengerpartra jutunk. Az ódon házak előtt húzódik a homokfövenyes part, sokan fürdenek is, a házak alsó szintjein berendezett vendéglők teraszáról pedig evés közben is gyönyörködhetünk a kilátásban. Az óvárostól távolabb, a hegyoldalban is találunk látnivalót. Itt van ugyanis a piac. A helyi sajátosságnak titulált bazárban a beígért helyi portékák, eredeti kézműves termékek helyett azonban olcsó farmereket, pulóvereket, pólókat, divattermékeket, gagyi ajándéktárgyakat árulnak, többnyire Made in China felirattal. A kirakodóvásárral szemben viszont igazi különlegességre bukkanunk: a helyi temetőre. Furcsa jelző egy sírkertre, de csodálatos: óriási kripták között bolyongunk, amelyek kisebb házakat formáznak, gyönyörűen díszített homlokzatokkal. Az ódon és az újkori sírboltok szépen sorakoznak egymás mellett, különös nyugalmat árasztva." forrás

Fotóegyveleg

Cefalú - óváros

Vissza az elejére


Kommentek

Monika, 2015. 09. 10. 11:40
Álomszép hely , egy ékszerdoboz, a tengerpartja is gyönyörű. Megérte àtszelni a szigetet Cataniàból és néhány napot eltölteni itt.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Autóbérlés Szicíliában!!! Autóbérlés Szicíliában!!!
Online autóbérlés a Vistánál
Béreljen autót itthonról online - kellemetlenségek nélkül!
SZÁLLÁSFOGLALÁS