ÚTIKRITIKA.HU / Szicília / Cefalú


Szicília / Cefalú

Cefalú, Olaszország, Szicília

Cefalú dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Megközelítés | Szállás | Étkezés |Közbiztonság| Egyéb hasznos információk | Strandolás | Látnivalók és programok | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Strandolás 2022 április hetedikén (22 fok) - Kriszta fotója

.

.

Cefalú dióhéjban

(Olasz kiejtése: csefalo)

 • Cefalú egy kis halászkikötő, s egyben Észak-Szicília egyik turista központja. A kb. 15 ezres Cefalú Palermo és Milazzo között helyezkedik el. A település autóval 69 kilométerre van Palermótól (1 óra 10 perc)
 • Olasz kiejtése: csefálu
 • A városka nevezetességei egymástól gyalogtávolságra vannak.
 • A turista főszezon csupán szeptember közepéig tart. Utána már nyugi van.

Kriszta fotója

Fő látnivalók:

 • Az óvárosi sétálóutcák
 • A nagyon szép katedrális
 • Nagyon kellemes városi strand

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A strandokon vakítóan fehér, meglepően tiszta homokföveny
 2. Este a kis, bájos kikötőből nézni az öbölt szegélyező magaslatokon álló házak fényeit, érezni a hajdani halászfalut megidéző hangulatot
 3. A sziklák tetejéről a pazar panorámák
 4. A strandokon ritkán van "riminis" tömegnyomor
 5. A kis utcák kellemes mozgalmassága, a száradó ágyneműk és ruhadarabok

Nem tetszett

 1. Túlságosan turistás, azaz nincs sok autentikus helyi jellege (pl. a szuvenírboltok dominanciája)
 2. A tenger túlságosan hullámos és nem átlátszó ahhoz, hogy szépnek lehessen mondani
 3. A strandon nincs se zunany, se vécé, se öltöző, se árnyékos rész 

Vélemények

,, Ha már megunja az ember Palermot nyüzsgésével együtt és nyugalomra vágyik fogja magát, vonatra száll és elzötyög Cefaluig. Mondjuk kicsit másnaposak is voltunk, szóval a város és tengerpartja tökéletes az éjszaka által okozott fáradtságok kipihenésére.

Tulajdonképpen az egész várost hegyek és dobok vették körül, ha esetleg nem épp a Tirén tenger ostromolta a másik oldalról. Leérvén a sétányra ismét egy deja vu érzés fogott el a parttal és az egész összképet látva, mivel az egész Otrantora emlékeztetett. A tengerparton sétálva és fagyizva bevártuk a későket, hogy elinduljunk egy kevésbé felkapott és zsúfolt partrészhez.

A szűk utcákon keresztülhaladva, végül valahogyan kikötöttünk a város kikötőjében, amely a halászoknak volt fenntartva, de igazából senki se a céljának megfelelően használta. Lépésről-lépésre megbarátkozva az időjárással és a víz hőmérsékletével, idén először belevetettük magunkat a vízbe. Eleinte testem minden porcikája segítségért ordított, viszont ellenállva az elemeknek végül eggyé váltam a vízzel és alacsony hőmérsékletével. Az igazat megvalva annyira vészes nem is volt, legalábbis pár perc után a zavar az Erő(ss)ben elszállt.

A pár órás lubickolás és napozás után, miután már aránylag mindenki megszáradt elindultunk felfedezni a várost. Cefalu híres a főterén található katedrálisáról, így természetesen meglátogatását nem hagyhattuk figyelmen kívül. A templomot II. Roger parancsára építették, miután egy tengeri viharból menekült. A norman építészeti stílusban épült templom építése valójában sosem fejeződött be.

Kilépve a templomból első utunk a kávézó irányába történt, ahol mindenki elfogyasztotta a napi koffein, édesség vagy egy újabb fagylalt adagját. Jó érzés volt a lépcsőkön ülve gondtalanul, a melengető nap sugara alatt ülve elfogyasztani kávénkat/fagyinkat/cannollonkat, miközben a főtér egyik sarkából hagyományos szicíliai zene szólt. A délután hátralévő részében próbáltunk megmászni és megtalálni a hegycsúcs tetejébe vezetőt utat … sikertelnül. Így kicsit csalódottan, inkább visszamentünk a tengerpartra. Végül rátaláltunk a város falai alatt, a sziklák között megbúvó mesterséges ösvényekre, ami tulajdonképpen végig vitt bennünket a város alatt. Túránk a város falai alatt aránylag könnyedt, cseppet emberpróbáló kis séta volt. " forrás

b.c. fotója

,, Cefalú miatt jöttünk Szicíliába. Legalábbis én. Régóta csodálom a képeket, amin egy gyönyörű városka van, félkörívben a házak és előttük a tenger és egy homokos part. Na ez Cefalú óvárosa, a régi halászfalú, ami mára sem vesztette el varázsát és tényleg aprócska." forrás


Legnagyobb vonzereje a hosszú, finomhomokos tengerpart. Mivel a sziget nem igazán bővelkedik ezekben, így mára az egyik legnépszerűbb turistacélponttá nőtte ki magát.

Tengerparti szállásunk az étteremsortól egy köpésre volt, de már elég távol, hogy a tömeg ne zavarjon. A kilátásunk a tetőteraszról mondhatom, hogy a legszebb a városban. A Mondello és a San Vito Lo Capo mellett a nyugati oldal három legnépszerűbb strandja közé tartozik. A hotelünk kis partszakasszal rendelkezett, ahol szerencsére napágyak és napernyők álltak rendelkezésre. Ezek hiányában feltétlen gondoskodjunk a megfelelő kellékekről, mert árnyékot vagy bérlési lehetőséget nem fogunk találni!

Amint elhagyjuk a parti sétányt, a belváros szűk utcáin találjuk magunkat. Főleg szuvenír boltokat találunk, de persze akad pár igazi olasz kézműves bolt és ruhabolt is. Az édességekről sem kell lemondani, gyakorlatilag a teljes olasz desszertfelhozatalból válogathatunk.

A Vittorio Emanuele úton haladva a régi kikötőbe jutunk, mely mára leginkább a strand részévé vált. A móló végéről pedig gyönyörű kilátás tárul elénk. Egyik oldalról a tengerben végződő várost, a szirtet és a strandot láthatjuk, a másik oldalról pedig a tengert. A fekvéséből adódóan, ami miatt mindennap tömve van a belváros, ideális a napnyugta megtekintéséhez. " (2022) forrás

Megközelítés

 • Jóllehet a magyarok a Wizzair miatt Cataniába repülnek, a sziget másik oldalán, sok nyugat-európai nyaraló a Cefalúhoz közel eső palermói nemzetközi repülőtérre (Palermo - Punta raisi - PMO) érkeznek.
 • Cefalú a Palermó és Messina közötti vasútvonalon egy megálló.

Szállás

Cefalúban a szálláshelyek választéka árszint tekintetében eléggé széles. 35 és 135 euró/éjszaka között vannak a szobaárak. A főszezonon (július, augusztus) kívüli időszakban könnyű szabad szobát találni. Nagy népszerűségnek örvendenek Cefalún belül a Le Calette térségében lévő szálláshelyek. 

Cefalúban az óvárosban volt a szállásunk az állomástól max. 10 perc gyalog.Autóval semmiképp sem érdemes oda menni,egyrészt nem hajthatsz be az óvárosba autóval,másrészt azon kívül csak fizetős parkolást láttunk.Aki nehezen lépcsőzik a szállásnál mindenképp kérdezzen rá,hogy épületen belül hol helyezkedik el az apartmanja,mert napi szinten megerőltető lehet,mivel nagyon meredek lépcsők lehetnek az épületen belül,főleg ha sok a cucc. (k.k., 2022)

Ajánlott hotelek (2022):

3 csillagos: Villa Belvedere , Hotel Kalura ,

4 csillagos: Calanica Resort , Hotel Cefalu Sea Palace , Hotel Alberi Del Paradiso , Artemis Hotel , Astro Suite Hotel ,

Más Cefalú-i szálláshelyek online foglalása itt - hotelscombined.com magyarul

-------------------------

Nem ajánlottak: Santa Lucia e Le Sabbie d'Oro , Villa Gaia ,

Közlekedés

Vonattal a legegyszerűbb, de fel kell készülni arra, hogy a vonatok néha (ok, sokszor) késnek. Távolsági busszal is kényelmes, de az autósoknak a szezonban fel kell készülniük a parkolás nehézségeire. Egy aranyos, gyalogos kisváros. Nem kimondottan gyerekkocsi/rokkantkocsi barát.

Kriszta fotója

Étkezés

Érdemes a mellékutcák vendéglői közül választani.

"Bár Cefalú eléggé szentendés, enni azért kell. Az árak nem visszafogottak, de máshol sem. A főutca egyik sarkán egy kis étterem teraszára telepedtünk. És hatalmas szerencsénk volt. Nagyon jót ettünk. Talán az alapanyagok nagyon jók , de lehet, hogy a szakácsok különösen tehetségesek, az eredmény mindenképpen friss, ízletes, remek. Kriszta 2022"

Tenger gyümölcsei kardhalszeletre és pizzatésza ágyra tálalva - Kriszta fotója

Citrussaláta mentával parmezánforgáccsal megszórva - Kriszta fotója

Isteni padlizsános, fokhagymás Penne alla Norma (a szicíliai konyha klasszikusa) - Kriszta fotója

Éttermek:a terítékért az összes helyen 2 euró/főt felszámoltak. Vannak gyönyörű panorámás teraszos éttermek (sul del mare felirat jelzi,ha van ilyen terasza az étteremnek),de van egy sétány is a teraszok alatt,ha csak megcsodálnánk a látványt,ezt az étterem teraszán láttuk. Mi a Libertyt próbáltuk ki,nekik egyetlen asztaluk van egy pici erkélyen,ettől nagyon privát volt az egész...nagyon finomat ettünk ott,viszont iszonyú pici volt az adag.Az étlapon minden úgy szerepelt,hogy előétel,first course,second course,azt gondoltuk a second valamivel nagyon adagot rejt,mint egy előétel,ennél a helynél ez nem így volt.

Amit viszont nagyon ajánlok,a dóm jobb oldalánál a lépcsőn fel kell menni és ott van egy kisebb étterem.Nagyon kedvesek voltak,tökéletesen beszéltek angolul,minden nagyon finom volt és jó adag volt(bár a teraszos után már mindenhol ettünk vagy feleztünk egy előételt,de itt nem volt rá szükség).

A másik kiváló hely a beachnél található Sutt'á ravia,ezt a szállásadónk ajánlotta és tényleg remek hely.Ár érték arányban ez volt a legkedvezőbb,itt a 8 eurós polip előétel is kitett egy könnyedebb vacsorát és a feketekagylós spagetti is nagy adag volt szinten 8 euróért.Illetve,míg a Libertynél 5 euró volt egy pohár bor,a suttában ennyiért fél litert kaptunk.

Amit kipróbáltunk még tripadvisor értékelés alapján,de nekünk csalódás volt az a Triscele.Ez egy finedining jellegű hely volt,így eleve nem számítottunk nagy adagokra,de nagyon ízetlen/naturális volt minden (polip előételt ettünk,én kardhalsteaket-köretet kérni kellett volna hozzá-,a párom tésztát). Átlagosan 40-60 eurót fizettünk a vacsorákért. Több étterem 12-15 majd 19-töl van nyitva,így nem kell aggódni a szieszta miatt,de pl. a pizzaszeletes és aranchinis egész nap nyitva volt. (2022)


Reggeli után kis séta, majd megvettük az aznapi étkezéshez szükséges dolgokat. Szatyorral mentünk a henteshez, halashoz.

A halast ki kell emelnem. Én még ilyen friss halakat ritkán láttam. Fényesek, látszik, hogy kora reggel fogták őket. Rámutatsz arra, amit akarsz, megkéred, filézze, pikkelyezze, néha mondja, ezt nem kell pikkelyezni. Fizetsz, két személyre kb. 12 eurót és viszed haza. Van neki friss kagyló, rák, amit akarsz. Ő olaszul beszél, te angolul, de nincsen probléma.

De a hetes (Macellaria) sem akármilyen. Vannak neki dolgai, például darált húsba hengerelt sonka, sajttal, fűszerekkel, ami nem nagyon drága. Csak ráteszed egy forró vasedényre és megvan. Hogy a felvágottak minőségéről ne is beszéljek. Érthetetlen, hogy nálunk, Észak-Amerikában ezt miért nem csinálják? Ja persze elfelejtettem. A hentesek kihaltak...

Bort, sört mindenütt lehetett kapni, ásványvizet is. Kiváló cukrászdákban lehetett válogatni a sütik között. Ajánlom a marcipánosokat. Egy üveg olasz pálinka (grappa) mindig volt otthon. A szicíliai bor elsőrangú. Sose halunk meg....(2022) forrás

Vásárlás

Foodsicily,Despar (Spar),de a legjobb a Gourmet Decò Cefalù volt.Az ásványvíz 80 cent körül van általában,de kisebb boltban az óvárosban 1 euróért vettük darabját. (2022)

Közbiztonság

Zsebesek itt is vannak, mint mindenhol, ahol tömegek.

Kriszta fotója

Egyéb hasznos információk

 1. Cefalù neve görög eredetű, s fejet - kephalos - jelent, utalva arra, hogy sziklák a városka fölött úgy állnak, mint ahogy a testre egy fej illeszkedik.
 2. Cefalúban a közbiztonság problémamentes. Semmiféle maffiás fenyegetettség nincs. Zsebtolvajok vannak, de az alapvető óvintézkedésekkel megúszható az, hogy a turistát meglopják.
 3. Aki nem kirándulni jön, hanem itt is alszik, kötelező program egy proseccoval vagy aperollal a strandon tölteni a naplementét. Lehet, hogy giccses, de nagyon jó élmény.
 4. A csapvízről azt olvastuk,hogy nem iható,fogmosásnál nem használtunk ásványvizet,érezhetően fura íze volt.
 5. Bankkártyával a legtöbb helyen tudtunk fizetni,de ha 20 euróssal szeretnél venni pár eurós tételt akkor több helyen aprót kérnek.
 6. A megadott címen nem tudtunk parkolni csak megálltunk tilosban, és bementek a recepcióra, hogy megjöttünk. Korábban nekik is írtam, hogy kellene parkolóhely. Így a fickó a recepción tudta, hogy autóval érkeztünk. Adott egy kisebb térképet, ráírta, hogy merre találjuk és keressük meg a parkolót. Többnyire itt is minden egyirányú-persze nekünk két kört is kellett tenni, mire stimmelt a hely :)- forrás

Strandolás

A strand lassan mélyülő,homokos,a napágy árakon én hanyatt dobtam magam,mert Cipruson 7,5 euró mindenhol egész napra,itt attól függően hányadik sorban van 30/20/15 euró/nap,vasárnap más az árfekvés,gondolom drágább vagy egységes.A szálláson volt napernyő,így mi azt vittük le magunkkal,de árulnak a parton is mindent. (2022)

Április nyolcadikán már strandoltak a turisták és a helyiek! - Kriszta fotói

Látnivalók és programok

Óváros

Kriszta fotói

Katedrális


A városka normann ékessége - Kriszta fotói

Egyéb látnivalók

Kriszta fotója

Felmentünk a hegyre,több helyen olvastam,hogy csak a teteje belépős (5 euró/fő),de már az alján fizetni kellett.Ami fontos,hogy kifelé be kell mondani a jegyed számát,mert így tartják számon,hogy senki ne maradjon bent.A keresztig mentünk fel,a castellohoz már nem,de nagyon megérte fentről is megnèzni a várost.
A tengerparti naplementék kihagyhatatlanok,többen lemennek esténként romantikázni borral és pizzával. (2022)

Olvasmányos linkek

"A település előtti domboldalról pazar kilátás nyílik a városra, szemünk megakad a többi épület közül magasan kiemelkedő, XII. századi katedrálison. Mögötte óriási szikla tornyosul. A város neve is innen származik: a görögök egykor Kephaloidionnak (‘kefalé’ = hegyfok) keresztelték. Első utunk ide, a szikla lábához vezet. Cefalú belvárosának szűk sétálóutcáin előbb-utóbb mindenképpen a dóm térhez jutunk, ahol ilyentájt a legnagyobb a nyüzsgés. Vacsoraidő lévén kiülünk az egyik étterem teraszára, és farkaséhesen – olasz földön mi mást, mint – pizzát rendelünk. Azaz csak rendelnénk, mert a pincér felvilágosít: a pizza nem szicíliai specialitás, ezért ők nem is készítik. Biztosra megyünk: marad a penne és a spagetti.

Cefalú nemcsak este, hanem napközben is szolgál meglepetésekkel. A keskeny, kockaköves, középkori utcákon sétálva egyszer csak a tengerpartra jutunk. Az ódon házak előtt húzódik a homokfövenyes part, sokan fürdenek is, a házak alsó szintjein berendezett vendéglők teraszáról pedig evés közben is gyönyörködhetünk a kilátásban. Az óvárostól távolabb, a hegyoldalban is találunk látnivalót. Itt van ugyanis a piac. A helyi sajátosságnak titulált bazárban a beígért helyi portékák, eredeti kézműves termékek helyett azonban olcsó farmereket, pulóvereket, pólókat, divattermékeket, gagyi ajándéktárgyakat árulnak, többnyire Made in China felirattal. A kirakodóvásárral szemben viszont igazi különlegességre bukkanunk: a helyi temetőre. Furcsa jelző egy sírkertre, de csodálatos: óriási kripták között bolyongunk, amelyek kisebb házakat formáznak, gyönyörűen díszített homlokzatokkal. Az ódon és az újkori sírboltok szépen sorakoznak egymás mellett, különös nyugalmat árasztva." forrás

Kriszta fotója

Fotóegyveleg

Kriszta fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Monika, 2015. 09. 10. 11:40
Álomszép hely , egy ékszerdoboz, a tengerpartja is gyönyörű. Megérte àtszelni a szigetet Cataniàból és néhány napot eltölteni itt.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Autóbérlés Szicíliában!!! Autóbérlés Szicíliában!!!
Online autóbérlés a Vistánál
Béreljen autót itthonról online - kellemetlenségek nélkül!
SZÁLLÁSFOGLALÁS