ÚTIKRITIKA.HU / Olaszország - közlekedési bírságok - 2024


hirdetes

útikritikák


Olaszország - közlekedési bírságok - 2024

2024. március:

Súlyos bírságok és a vezetői engedélytől való megfosztás a kormánynál történő telefonálásért vagy a sebességhatár kétszeri túllépéséért. A parkolási bírságok is 990 euróra emelkednek szabálysértésenként!

Aki Olaszországban szeretne nyaralni, annak a jövőben szigorúbb közlekedési szabályokat kell betartania. Az olasz képviselőház 163 igen és 107 nem szavazattal elfogadta a közúti közlekedési szabályok reformját. Ezt még a szenátusnak is jóvá kell hagynia. Tehát még nem lépett életbe.

A törvényjavaslat messzemenő változásokat ír elő, többek között a mobiltelefonáló vagy kábítószer hatása alatt vezető sofőrökkel szembeni szigorítást.

A büntetések megháromszorozódnak

A mobiltelefont használó vagy a volánnál csevegő sofőrökre kiszabható büntetések megháromszorozódnak. Az okostelefont használó sofőröket ezentúl akár 1697 eurós bírsággal is sújthatják. A vezetői engedélyt 15 naptól két hónapig terjedő időszakra be is vonják.

Ha a járművezetőket két éven belül ismét rajtakapják, hogy a volánnál okostelefont használnak, egytől három hónapig terjedő időszakra felfüggesztik a vezetői engedélyüket, valamint 644 eurótól legfeljebb 2588 euróig terjedő bírsággal sújtják őket.
Kétszeres gyorshajtás: elveszik a jogosítványt

Ezenkívül a bírság 1084 euróra történő emelését és a vezetői engedély 15-30 napra történő bevonását javasolják, ha ugyanaz a járművezető egy éven belül legalább kétszer megszegi a sebességhatárt.

Az alkoholos befolyásoltság alatt történő vezetés esetén is szigorodnak a szabályok. Akit másodszor is megállítanak 0,5 és 1,5 ezrelék közötti alkoholszint mellett, annak a jövőben szigorúan be kell tartania a 0,0 ezrelékes határértéket.

Emellett a vezetői engedélyt új orvosi vizsgálat mellett kell megújítani. A bírságok ilyen esetekben harmadával emelkednek. Végül a vezető saját költségén alkoholos interlockot kell beszerelni az autóba, amely megakadályozza a motor beindítását, ha a vezető alkoholos befolyásoltság alatt áll.

A parkolási bírságok drámai emelkedése

Bizonyos esetekben magasabb bírságokat is kiszabnak: a mozgáskorlátozott parkolóhelyeken való jogosulatlan parkolás a jövőben 330 euró helyett 990 euróba fog kerülni. A buszsávban vagy buszmegállóban való parkolásért kiszabott bírság 165 euróról 660 euróra emelkedik.

Aki e-robogóval közlekedik Olaszországban, annak a jövőben rendszámtáblával, sisakkal, indexekkel, féklámpával és biztosítással kell rendelkeznie. Aki rendszámtábla vagy biztosítási okmányok nélkül közlekedik, annak 100 és 400 euró közötti összeget kell majd fizetnie. Aki nem rendelkezik működő irányjelzővel vagy féklámpával, 200 és 800 euró közötti bírságra számíthat.

Új szabályok a kezdő járművezetők számára: A kezdő járművezetőkre is új szabályokat vezetnek be. A vezetői engedély megszerzése utáni első három évben nem vezethetnek nagymotoros gépkocsit.

A közúti balesetveszélyes háziállatok elhagyása ellen is új szabályozás lép életbe. Akár hét évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható, ha az elhagyott állatok halálos vagy sérüléssel járó balesetet okoznak. Az állat elhagyásán rajtakapott járművezetők életfogytiglani eltiltással is számolhatnak a járművezetéstől.

Forrás


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon