ÚTIKRITIKA.HU / Olasz adriai part / Lignano


hirdetes


útikritikák


Olasz adriai part / Lignano

Lignanoról dióhéjban | Tetszett&Nem tetszett |Vélemények |Odajutás |Szállás |Közlekedés |Étkezés | Vásárlás |Szórakozás |Közbiztonság&Kellemetlenségek |Egyéb hasznos információk |Strandok| Lignano Sabbiadoro| Lignano Pineta|Lignano Riviera| Programlehetőségek |Olvasmányos linkek |Fotóegyveleg

.


j.s. fotója

Lignanoról dióhéjban

(kiejtés: linyáno)

A lényegében félszigeti elhelyezkedésű Lignano pörgős, felkapott üdülőhely, aranyszínű homokos tengerparttal, kiterjedt zöld területekkel, megőrzőtt fenyőerdőkkel, nyugis helyre épített szálloda- és bungalónegyeddel. Lignano adukártyája a 100 m széles, kb. nyolc kilométer hosszan elterülő, homokos strandja. Ez egy lagúna és a tenger közötti földnyelven fekszik.

Lignano 3 részre tagolódik: Lignano Pineta - csodálatos fenyőerdővel körülvett üdülőközpont, a nyugodt pihenésre vágyóknak ajánljuk. Itt is vannak szórakozóhelyek, de sokkal kevesebb, mint Lignano Sabbiadoroban. Ez utóbbi a 200 méter széles, finom homokos strandja a vonzereje. Korábban itt volt a városközpont, most is a  legmozgalmasabb övezet, sőt a kiírások már külön városnak tüntetik fel. Itt van a legnagyobb választékban vendéglő, és minden ami a bulizáshoz kell. Lignano Riviera az aktív, sportos nyaralásra törekvők számára lehet jó választás.

Lignano korszerű kikötőjéből a közeli városokba, így Velencére is kirándulhatnak a strandolással már némileg jóllakott nyaralók.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Lignano Sabbiadoro 4 kilométer hosszú gyalogos övezetében este a sok-sok ember bámulni (amíg bele nem fáradtam) 

2. Lignano Pineta kellemes dimenziói, rendezettségei, szép házai 

3. Jópofa látni, hogy hajnali kettőkor még vannak, akik az utcán járnak, a kezükben fagylalttal

4. Az egynapos kényelmes hajókirándulás Velencébe (az autózás terhe nélkül)

5. Az Aprilla Marittima kikötőben megcsodálni a jachtokat (álmodozni)

6. Kirándulás Gradoba és Udinébe

Nem tetszett

1. Értjük mi, hogy a szieszta milyen jó dolog, de így 13 és 16 óra között túl sok mind szolgáltatás szünetel

2. Esős időben nem mindenki lelné örömét abban, hogy játéktermekben időzzön

Vélemények

Szinte lehetetlen paroklóhelyet találni. A strandokon két napozóágyért és egy napernyőért 18,50 és 30 euró közötti összegbe kerül. Csakúgy nem fekhetsz le sehol napozóágy bérlése nélkül.

Amúgy Lignano strandjai nagyobbak, mint Bibione strandjai.

Egy gombóc fagyi 2,50-2,80 euró.

A szálláshelyek berendezését a hetvenes évek óta nem újították fel. 

Lignano azoknak való, akik szeretik a mozgalmasságot. A Via Udine gyalogosutca nyáron dugug tele van, alig férnek el egymás melett a járókelők.

Lignano Sabbiadoro szuper a kalsszikus családi nyaralásra.

(2023. július)

Odajutás

Budapestről Lignanoba autóval, megállás nélküli közlekedést modellezve: 641 km (537 km autópályán), 6 óra 15 perc, 96 euró költség

Szállás

Ajánlott szállások (2023):

Szállodák:

3 csillagos: Hotel Abbazia , Residenza Verde , Hotel Flora , Simi Lan, San Francisco , La Lampara , Hotel Pasha , Olympia , Athena

4 csillagos: Green Village Resort , Playa Grand Hotel , La Pergola , Italia Palace , Park Hotel Lignano, Arizona,

Kempingek: Camping Pino Mare

----------------------------------------

Nem ajánlottak: Hotel Columbus , Hotel salus , Hotel Ambra, La Pergola Dependance , Hotel Smeraldo , Hotel Delle Nazioni

Közlekedés

Lignanóban sok kerékpárkölcsönző cég kínál kerékpárt, tandemet. Az árak mérsékeltek.

Lignanóban a SAF közlekedési vállalat autóbuszai közlekednek. Jegyek kaphatók a trafikokban (Traffico).

Étkezés

Lignanóban sok fagylaltozó található. Egy gombóc ára körülbelül 1,15 euró. Egy bennfentes tipp: a Bar Milano a Via Carinzián. A nagy, házi készítésű fagyikat nagyon dicsérik a nyaralók. Egy gombóc ára ott 1 € [1].

Egy másik fagylaltozó a Capitan Morgan a Viale Centrale No. 16 és a Via Lilla sarkán, ahol hatalmas fagylaltválaszték, beleértve a laktózmentes fajtákat is! Ez egy szép nagy szabadtéri terület, ahol kényelmesen üdögélve élvezhetjük a fagyit.

Vásárlás

Sabbiadoron található egy sétálóövezet, ahol számos vásárlási lehetőség található.

Élelmiszervásárlásra többek között Eurospar, Ins, Lidl és PAM (nagyobb szupermarket) kínál lehetőséget.

Ha a sétálóövezetben a vásárlási lehetőségek nem elegendőek, vagy ha rossz időjárási napot szeretne áthidalni, akkor egy rövid kirándulást tehet az Outlet Palmanovába (48 km/40 perc Udinétől északra). Alacsony áron is vannak kiváló minőségű márkák, mint Adidas, Calvin Klein, Desigual, Timberland, liu jo, Nike, Puma, Hilfiger stb.

Lignano Pinetában hétfőnként nagy zsibvásárt tartanak (cuccok, éttelek, miegymás)

Szórakozás

Megadisco Kursaal

A Megadisco Kursaal egy nagy diszkó és rendezvényközpont, amely Lignano Sabbiadoro városban található, Olaszországban. A diszkó egy hatalmas épületben helyezkedik el, és lehetővé teszi a látogatók számára, hogy kikapcsolódjanak és bulizzanak az éjszaka közepéig.

A Megadisco Kursaalban három különböző terem található, amelyek mindegyike egyedi hangulatot kínál. A diszkó egyik legkiemelkedőbb vonása a hatalmas tánctér, amely lehetővé teszi a bulizóknak, hogy táncoljanak és élvezzék a zenét.

A Megadisco Kursaal az egész évben nyitva tart, és különféle eseményeket és koncerteket szervez, beleértve híres DJ-k fellépéseit is. A belépődíj változó lehet, attól függően, hogy melyik napon látogatnak el a látogatók és milyen programokat kínálnak.

Az épületben található továbbá bár és étterem is, amelyek kiváló ételeket és italokat kínálnak a látogatóknak.

Közbiztonság&Kellemetlenségek

Nem ritkák a betörések, szóval a szálláshelyünkön (kevésbé a hotelekben) az értékeinket őríztessük széfben. 

Egyéb hasznos információk

1. Lignanotól Velence 109 kilométer, autóval kb. 2 óra;

2. Lignano Sabbiadoro-nak van turisztikai információs irodája, amelyet az alábbi címre talál:

APT Lignano Sabbiadoro, Piazza Marcello D'Olivo, 1 , 33054 Lignano Sabbiadoro (UD)
Az iroda az üdülőhely központjában, a Piazza Marcello D'Olivo területén található. Az iroda széles körű információkkal rendelkezik az üdülőhely látnivalóiról, a szálláshelyekről, az éttermekről, a programokról és az egyéb fontos helyekről. Ha bármilyen kérdése van az üdülőhellyel vagy az irodával kapcsolatban, az alábbi elérhetőségeken keresztül lehet felvenni velük a kapcsolatot:

Telefon: +39 0431 724211 - E-mail: info@lignanosabbiadoro.it
Weboldal: https://www.lignanosabbiadoro.it/it/informazioni-utili/ufficio-informazioni-turistiche.html

Strandok

Előnyök:

Homokos partok: A legtöbb strand Lignano Sabbiadoroban homokos, ami nagyon kellemes és kényelmes a napozáshoz és a fürdőzéshez.
Tiszta víz: A strandok tiszta és általában nagyon biztonságosak a fürdőzéshez.
Jól felszerelt strandok: Az üdülőhelyen számos strand található, amelyek mindegyike jól felszerelt, strandbárokkal, napernyőkkel, zuhanyzókkal, és sportpályákkal rendelkezik.

Hátrányok:

Sok turista: Az üdülőhely népszerűsége miatt az egyes strandok rendszerint zsúfoltak, főleg a nyári hónapokban.
Magas árak: Az árak a strandokon magasabbak lehetnek, mint a környező strandokon.
Parkolási nehézségek: Parkolni nehéz lehet az üdülőhelyen, különösen a strandok közelében.

A homokos meder miatt látszik "nem szépnek" a sekélyebb része, mivel a strandolók felzavarják. Nyilván ahogyan mélyül, nagyon szép a víz. A városban javaslom az Aquasplash strandot, ahol nagyon tiszta minden. (2022. július)

j.s. fotója

Lignano Sabbiadoro

Lignano Sabbiadoro egy tengerparti üdülőhely Friuli-Venezia Giulia tartományban. A város egy szigeten helyezkedik el, amelyet a Tagliamento folyó és a tenger határol. Az üdülőhely híres a homokos strandjairól, amelyek egyike az Adria legszebb és legnépszerűbb strandjainak.

A város számos kávézóval, étteremmel, üzlettel és éjszakai szórakozóhelyekkel rendelkezik, így kiváló helyszín a nyári vakáció eltöltésére. Emellett Lignano Sabbiadoro számos szabadidős tevékenységet kínál, beleértve a vízi sportokat, például a vitorlázást, a vízisízést, a jetskizést és a szörfözést. A városban található a Junior Park, amely családi szórakozási lehetőségeket kínál, mint például a vidámparkok, a kalandparkok, a minigolf és a go-kartozás. Az üdülőhelyen gyönyörű parkok, szökőkutak és egy kilátó is található.

Lignano Pineta

Lignano Pineta egy része Lignano Sabbiadoro üdülőhelynek, amely egy erdős területen található, mintegy 3 km-re délre Lignano Sabbiadoro központjától. Lignano Pineta elegáns és nyugodt üdülőövezet, amely egy fenyőerdővel borított homokdűnékra épült.

Lignano Pineta strandja a legkisebb a Lignano üdülőhelyek közül, azonban nagyon szép és jól karbantartott. A homokos strand szélén számos kávézó, bár és étterem található, valamint a strand környékén számos sport- és szabadidős lehetőség is kínálkozik.

A területen található az árnyékos sétányokkal körülvett Laguna Park, amely a fenyőerdővel borított homokdűnékhez közel található. Ez a park kiváló hely a sétálásra, piknikezésre vagy a kerékpározásra. A Pineta erdő szintén kiváló hely a sétákra vagy a kerékpározásra, és számos turistaút található itt.

Lignano Pineta csendesebb és nyugodtabb üdülőhely, mint a közeli Lignano Sabbiadoro, és kiváló hely a pihenésre és a kikapcsolódásra. A természetközeli környezet és a homokos strandok teszik ezt az üdülőhelyet vonzóvá azoknak, akik szeretnének eltávolodni a városi élettől és élvezni a természet szépségét.

b. f. fotója

Lignano Riviera

Lignano Riviera egy része Lignano üdülőhelynek, amely a Lignano Sabbiadoro és Lignano Pineta közötti területen található. Ez az üdülőhelyi rész egy elegáns és nyugodt környezetben helyezkedik el, és kiválóan alkalmas a pihenésre és kikapcsolódásra.

Lignano Riviera széles homokos strandokkal büszkélkedhet, amelyek nyugodt és kellemes légkört teremtenek az idelátogatóknak. Az üdülőhelyen található több kávézó, bár és étterem is, amelyek remek ételekkel és italokkal várják a vendégeket.

Lignano Riviera nyugodtabb üdülőhely, mint Lignano Sabbiadoro központja, és ideális hely a családoknak és a pároknak, akik szeretnék eltölteni a nyaralásukat egy kellemes és nyugodt környezetben. A környék számos szabadidős tevékenységet kínál, mint például a kerékpározást, a vízi sportokat, a vitorlázást, a túrázást és a golfozást.

Lignano Riviera könnyen elérhető autóval, de a területen található a Lignano turisztikai vonata is, amely kapcsolatot biztosít a központi üdülőhelyekkel. Összességében Lignano Riviera egy kellemes és nyugodt tengerparti üdülőhely, amely kiválóan alkalmas a pihenésre és kikapcsolódásra.

cs. a. fotója

Programlehetőségek

Gulliverlandia Aquarium Center

Gulliverlandia Aquarium Center egy nagy tematikus park, amely az Adria-parton, Lignano Sabbiadoro város közelében található, Olaszországban. A park különféle attrakciókkal rendelkezik, beleértve az állatok bemutatóit, a vízi és a vidámparkokat, az arborétumot és a kalandparkot.

Az Aquarium Center egy nagy akváriumot tartalmaz, ahol a látogatók számos hal- és tengeri élőlényfajt láthatnak, beleértve az állatkertet és a teknősöket is. A parkban található másik látványosság a dinópark, amelyben az életnagyságú dinók megtekintése mellett a látogatók interaktív bemutatókon vehetnek részt.

A park belépődíja változó lehet, attól függően, hogy milyen évszakban látogatják meg és milyen korúak a látogatók. Általában a felnőtteknek körülbelül 25 euró, a gyerekeknek pedig körülbelül 20 euró a belépődíja.

p. m. fotója

Parco Zoo Punta Verde

A Parco Zoo Punta Verde egy nagy állatkert, amely Lignano Sabbiadoro városához közel, Olaszországban található. Az állatkert mintegy 10 hektáron terül el, és több mint 150 különböző állatfajt kínál a látogatóknak.

Az állatkertben élő állatok közé tartoznak a klasszikus háziállatok, mint például a lovak, a kecskék és a szarvasmarhák, de a látogatók számos exotikus állatot is megtekinthetnek, például tigriseket, jaguárokat, zebrákat, oroszlánokat és majmokat.

Az állatkertben található továbbá egy nagy játszótér, ahol a gyerekek számos játékos tevékenységet végezhetnek, valamint egy szép kert, amely lehetővé teszi a kellemes séta közbeni pihenést.

A Parco Zoo Punta Verde Lignano egyik fő turisztikai látványossága, és kiváló hely a családok számára, akik szeretnének közelebbi kapcsolatba kerülni az állatokkal és élvezni a természetet. A belépőjegy ára felnőtteknek és gyermekeknek is hasonló, általában körülbelül 18-20 euró körül van.

g. c. fotója

Aquasplash Lignano Sabbiadoro

Egész napra, felnőtt: 26 euró, gyereknek 21 euró. Délutánra: 20 euró ill. 18 euró.

Vízi csúszdák: Az Aquasplash több mint 10 különböző vízi csúszdával rendelkezik, amelyek különböző nehézségi szintűek és kalandosak.
Gyermek- és családi területek: Az Aquasplash külön területeket kínál a gyerekeknek és a családoknak, beleértve kisebb vízi csúszdákat, medencéket és játékokat.
Medencék: Az Aquasplashban több medence is található, beleértve a hullámmedencét és a sodrófolyós medencét.
Szolgáltatások: Az Aquasplashban találhatók zuhanyzók, öltözők, napozóteraszok, éttermek és bárok.

p. o. fotója

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

j.s. fotói

Ácsi! Ez októberi fotó, augusztusban nem így néz ki - j.s. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon