ÚTIKRITIKA.HU / Szardínia


hirdetes
Szardínia

Szardínia dióhéjban | Időjárás - Mikor menjünk? | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odautazás | Szállás kiválasztása | Ajánlott hotelek | Strandok | Közlekedés | Étkezés, vásárlás és szórakozás | Közbiztonság | Földrajz | Történelem | Manapság | A szárdokról | Gasztronómia | Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Cala Goloritzé - s.m. fotója

.

2023: A Wizzair június 12-től szeptember 22-ig közlekedik hetente kétszer (hétfőn és pénteken) Budapest és a szardíniai Alghero között. A repülési idő: két óra. 

2023: A Ryanair ír fapados légitársaság június 2-től szeptember 29-ig hetente kétszer (hétfőn és pénteken) repül Budapest és Alghero  között. A repülés időtartama kb. két óra.

2023: A Ryanair ír fapados légitársaság január 1-től október 28-ig hetente kétszer (kedden és szombaton) repül Budapest és a szardíniai Cagliari között. A repülés időtartama kb. két óra 5 perc. 

Szardínia dióhéjban


 • Szardínia inkább a nyugalmasabb nyaralásokra vágyóknak és gyermekes családoknak való. Bár vannak a nagyobb településeken szórakozóhelyek, Szardíniából nem csináltak olyan buliszigetet, mint amilyen Ibiza vagy bizonyos mértékben Mallorca és Rimini. Kicsit nyers, markáns, egyedi desztináció, egyszer mindenképpen érdemes meglátogatni.
 • Az olasz szárazföld nyugati partvidékétől 187 kilométer távolságban, a sziget észak-déli kiterjedése 206 kilométer, Szicília után a Földközi-tenger legnagyobb szigete, 24090 négyzetkilométer a mérete. Helyi lakosság kb. 1,6 millió.
 • Gépkocsival Budapest Civitavecchia 1190 kilométeres országúti távolság plusz a kompolás nappal 5 óra, éjszaka 8 óra, azután persze Olbiából a kiválasztott helyre eljutás.
 • Olaszországban itt vannak a legszebb és legtisztább strandok, a tengervíz színe csodálatos, a hőmérséklete bizony nem meleg. Csak június közepétől október közepéig van 20 fok feletti átlagos vízhőmérséklet, igazán kellemesen meleg általában csak augusztusban a tenger. Hosszas pancsolásra langyos tengervízben nem érdemes számítani július előtt és szeptember után.
 • A Tripadvisor nemrégiben ranglistát tett közzé Európa 10 legjobb strandjáról és a 8. helyezett a Stintono-i La Pelosa. Ugyanezen ranglista szerint a La Pelosa az olaszok körében a második legkedveltebb strand.

,, Ez két gyönyörű és nagyon népszerű strand, de ezenkívül van még nagyon sok különleges öböl, ahol persze strandolni is lehet. A keleti parton Dorgalitól dél felé utazva, számos a türkízkéktől a smaragdzöld színben pompázó partokat találunk. Ezeket érdemes motorcsónakot bérelve vagy szervezett hajókirándulás keretében végiglátogatni. Nagyon népszerűek a 20-30 fő befogadására alkalmas hajókkal tett egész napos turák, ahol a hajón autentikus seafood ebédet is kapni." (Zsófi, 2016)

 • Szardínia olaszul: Sardegna (szárnyá, némi nyomaték a középső szótagon)
 • A szardíniai utazáshoz mindenképpen tanácsoljuk utasbiztosítást (betegség, baleset, poggyász) kötni. Ezen a linken - a honlapunk jóvoltából - kedvező árú ajánlatot lehet kapni.

Szardíniakonzerv Szardínián - V. Jancsi fotója

Időjárás - Mikor menjünk?

Szardínia meglátogatására a legjobb időzítés a korai és a késő nyár, hónapokra pontosítva: május, június és szeptember. Ilyenkor olcsóbbak a szálláshelyek is. A július és főleg az augusztus (európai iskolai szünet ideje) telt házat jelent a szigeten, sok helyen tömegnyomorral, magas szállodai árakkal, zsúfolt strandokkal, és megterhelő hőséggel.

Szardínia időjárása

.

Cagliari  - Piazza Yenne - Igazi mediterrán november.. hol esik az eső hol gyönyörűen süt a nap,  17 fok - Ata fotója

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Elképesztően szép öblök, tengervíz, a Pittulongu strand homokjának finomsága
 2. Sajátos, érdekes tájképek, érintetlen természet, bukolikus falusi miliők
 3. Finom, markáns ízekkel teli helyi specialitások, pl. a porcheddu (nyárson sült süldő) vagy a Culurgiones (ravioli jellegű, sajttal töltött tészta)
 4. Az északkeleti sarkon, Costa Smeralda (Smaragd part) eleganciája, tündöklő szépsége
 5. A vidéki szárd emberek szikársága, különlegessége
 6. A misztikus megalitikus építmények, a nurágik, és a velük kapcsolatos találgatások izgalmassága
 7. Villasimius viszonylagos nyugalma
 8. A tengervíz áttetszősége a Chia strandnál, vagy La Pelosa strandja Stintino város közelében
 9. Alghero és a kisebb Bosa, valamint Castelsardo az aranyos középkori falu
 10. Tengeri kajakos túra 
 11. A települések tisztábbak, mint az olasz átlag.

Nem tetszett

 1. Az augusztusi turistatömeg
 2. Elég vacak tömegközlekedés
 3. A felkapott helyeken az eszement árak
 4. A parkolási problémák a városokban, az utakon a hirtelen keresztbe futó vad- vagy haszonállatok, a hajtű kanyarok, a helyiek nagyon vadul vezetnek
 5. A szél ereje
 6. A helyiek nem nagyon tudnak angolul
 7. A Costa Smeraldán a rongyrázás, a sznobság, a sok mesterkéltség
 8. Autóbérlés nélkül megpróbálni felfedezni a szigetet 

Vélemények

Angolul nagyon kevesen beszélnek,még ha meg is értik,olaszul kérdeznek vissza😬
Nekünk összességében az volt a tapasztalatunk,hogy turisták által még inkább az érintetlenebb helyek közé tartozik,rengeteg olasz nyaral Szardínián. A külföldiek meg, ha jönnek alkalmazkodjanak,nem sok segítséget, kedvességet adnak(nem úgy,mint a görögök)😛
De ezek ellenére,mégiscsak pozitív az élményünk,sikerült egy nagyon jó szállást,apartmant kifognunk. (re, 2022)


2022. július: A strandokon nem voltak idegesítően sokan. Összességében azt hiszem többet vártam, nagyon jó volt, de ahhoz képest, hogy évek óta vágytam erre, nem emelkedett ki a többi nyaralás közül.

Legtöbbet a parkolásra és innivalóra kötöttünk. A parkolás átlagosan 5-8 euró volt egy napra, kis italok 2,5-3 euró.
Étel-ital isteni minden, de mi más lehetne az olasz.

 

"A tengerpart fantasztikus volt, finom homokos és tiszta, valamint kb. 27 fokos. Maguk a látnivalók nem nyűgöztek le, de a tengerpartért bármikor elmennék újra. A nyugati parton volt egy strand, ahova leautóztunk, órákon át egy teremtett lélek nem jött szembe (se a mi irányunkba), majd mikor leértünk, nyüzsgött a part, nagyon hangulatos volt, hatalmas hullámokkal. Cagliarira egy fél nap bőven elég, semmi extra, hangulatos. Olbia maga eléggé lehangoló város, az nem jött be annyira, és a klasszikus látnivalókat nem találtam annyira tartalmasnak, mint Olaszország más részein. Szardínia előnye, hogy az általam már ismert mediterrán nyaraló helyek közül itt a legszebb a tengerpart, és nehezebb megközelíthetősége miatt nem annyira zsúfolt. Hátránya, hogy aránylag nagy a sziget, csillagtúrával nem is járható be, és természetesen itt is megvannak az igazi turistás helyek, mint minden üdülőhelyen. További előnye, hogy szinte nincsenek magyarok....

Augusztus legvégén és szeptember első hetében szinte minden nap sütött a nap, a tenger 26-27 fokos volt, sokáig lenn lehetett maradni a strandon. Egy nap volt borongósabb, esősebb, de akkor épp kirándultunk a sziget belseje felé, úgyhogy nem volt annyira zavaró. Szardínia drága, még olasz viszonylatban is. Az éttermekben 25-30 EUR-nál kezdődött egy főétel, a közértben is drágább a víz, az alapvető élelmiszerek, zöldség és gyümölcs. Érdemes apartmant választani, és kihasználni a grillezési lehetőséget, mert nagyon finomak a halak, tengeri herkentyűk és húsok is. Állítólag olyan jóízű az ottani állatok húsa, hogy csak só kell rá, semmi egyéb fűszer. A boraik között is vannak nagyon finomak, helyi viszonylatban ne olyan drágán (10 EUR/palack körül).

Minket szerencsére nem ért semmilyen negatív élmény. Esténként is sétáltunk be a városba, de kizárólag kivilágított utcákon, a sötét partra nem mentünk le. Igyekeztünk a fő turistacsapásokat elkerülni, bár egyszer belefutottunk egybe: hajókirándulás a keleti part legszebb strandjaira: Cala Luna és társai. Már korán turisták ezrei, rosszabb, mint Rimini augusztusban.

Ha valaki nem akarja végig a lábát lógatni, akkor kell autó. Mi levezettünk Livornoba, onnan Olbiába kompoltunk, és kocsival bejártuk a szigetet, de kellett is a kocsi. A kisebb autó praktikusabb a szigeten, mert kanyargósak az utak, szűkek a sávok - főleg a kanyarokban, és az olaszok nem annyira szeretnek jobbra tartva vezetni. A kompon nagyon szorosan kell parkolni, és mindenki húzza be a kéziféket, mert a viharos tenger bizony dobálja a nagy hajót is és az összes kocsit annak a gyomrában. Nem szabad a kocsit beriasztani, mert a hullámoktól egész éjjel mehet a riasztó. Mi nem vettünk kabint, vittünk polifoamot és hálózsákot, és a bárban feküdtünk le a földre és a bokszokba, mint sok egyéb más utas. Érdemes időben érni a komphoz, hogy hamarabb lehessen leállni a hajó gyomrában és menni fel valami kényelmes és félreeső zugot keresni. :-) Legjobb programlehetőségek? Strandolni, strandolni és strandolni." (Cs. Kriszti )


"Október közepén voltunk és még fürödtünk a tengerben, ez mindent elmond:) A hegyekben viszont sokszor kapott el özönvíz-szerű zápor és a hőmérséklet ilyenkor jócskán lecsökkent, nagyon örültünk egy pulóvernek! A közbiztonsággal semmi baj nem volt! Turista csapdák: a reptereken sok kisebb-nagyobb autóbérlő cég kínálja magát, érdemes ismertebb nemzetközit választani, nem a helyi kisebbeket! Egy hét - tíz napnál ne legyen kevesebb az ott töltött idő, mert bőven van mit nézni. Érdemes kerülni a kicsit zsúfoltabb (és nyilván drágább, plusz sokszor túl forró) június-augusztus közti időszakot. Megszállni legalább két éjszakát agroturismoban muszáj!!! Néhány olasz szót/mondatot érdemes előre betanulni. Másztunk hegyet, voltunk tengerparton, agroturismoban, de 2 napot nagyvárosban is. Egyiket sem érdemes kihagyni!" (Dani & Szilvi)


"Odavoltam a szárd konyháért (itt ettük életünk legjobb halételeit és tésztaféléit!), az érintetlen, fehér homokos tengerpartokért, a partokon magasodó nuraghe-kért, a romos Cagliariért. Ami negatívum volt, hogy hiányoltuk a késő esti mozgalmasságot. Nem kimondottan diszkókra gondolok, hanem arra, hogy bár vannak boltok és éttermek, de este 10 körül megáll az élet... Ami Szardínia mellett szól a többi mediterrán nyaralóhellyel szemben, az a csodaszép tengerpart és az isteni szárd ételek!!!!! Hátránya, hogy a dolgok kicsit nehézkesen történnek... Legalábbis a sziget déli részén nincs még kiépülve az az idegenforgalmi infrastruktúra, amit az utazó más mediterrán szigeteken megszokott. Vagy azoknak ajánlanám, akik egy szuper, sok szolgáltatást nyújtó szállodában élvezik a gyönyörű tengerpartot, és elmennek egy-két szervezett kirándulásra, vagy azoknak, akik szeretik a kalandos felfedező túrákat.

A közbiztonság teljesen rendben van.

A hajókirándulásokat mindig ebéddel egybekötve hirdetik, és persze meg is kérik az árát. A gyanútlan utazó frissen fogott halételre, tengeri herkentyűre számít, majd kap egy kis tésztát jó sok paradicsomszósszal.

A legjobb programlehetőségek:

 • Cagliari (Costa Reiből, Villasimiusból végig a parti úton szuper, de csak tapasztalt motorosoknak!)

 • Nurgahe-komplexum, Giara-fennsík

 • Hajókirándulás – a legjobb módja a tengerpart felfedezésének! Villasimiusból indultunk, először egy lakatlan kis szigeten, Isola di Cavoli-n kötöttünk ki, majd egy fehér homokos kis öbölben, Punta Molentisben

 • Robogóztunk Costa Reiből indulva, észak felé, egészen Arbataxig, a porfírsziklákig (a porfírszikláktól én a képek alapján kicsit többet vártam…)

 • Algherora nem maradt időnk sajnos

A tömegközlekedés finoman szólva kaotikus és kiszámíthatatlan. Mi Costa Reiből próbáltunk tömegközlekedni Caglariba, a sziget fővárosába. Előre kinéztük a menetrendet, megvettük a buszjegyet a sarki újságárusnál, időben kiértünk a buszmegállóba, majd fél óra várakozás után elkezdtünk érdeklődni a helyiektől, hogy vajon miért késik a busz. Nem kis erőfeszítésünkbe került (minden olasz tudásunkra szükség volt), mire kiderítettük, hogy ami mindenütt gondosan ki van függesztve, az a nyári menetrend, viszont szeptember lévén már a téli van érvényben. Ám a téli menetrendet még senki sem látta… Egy nagyon kedves helyi néni azt javasolta, hogy ne aggódjunk, várjunk türelemmel, mert 1-2 órán belül biztosan jön a busz……Szóval, feladtuk. Mentünk inkább lábat lógatni a tengerpartra! Aki szeret jönni-menni, annak autóbérlés abszolút ajánlott és nélkülözhetetlen! A motorbérlés is jó ötlet a rövidebb kirándulásokhoz, de az útviszonyok miatt csak tapasztalt sofőröknek!" (Petra, Vista Székesfehérvár, 2013)

"Tetszett: a tengerparti városok közül Olbia és Alghero, a hegyi városok közül Nuoro, Lanusei és Loceri utcácskái, sikátorai, a természeti látnivalók közül paratölgy ligetek a sziget északi részén, és a sziklás tengerpartok, az eldugott kis öblökkel. Tetszett még a falusi turizmus, amire egyre több család vállalkozik. Itt kifogástalan minőségű panzióban lakhatunk a család birtokán, a természet lágy ölén, reggel a szobák mellett elhaladó legelésző birkanyáj hangjaira ébredhetünk, és reggelire/vacsorára a birtokon termelt gyümölcsöt, zöldséget, sajtot, húst szolgálják fel. Mindenképpen nagyon fontos kiemelni azt a tényt, hogy az olaszok még mindig nem nagyon tudnak angolul, leszámítva a nagyobb szálláshelyek személyzetét. Ellenben amint megpróbálkozol némi olasszal, azonnal mindent értenek (nyilván!) és azt hiszik, hogy te is perfetto vagy, így kedvesen útba is igazítanak...persze olaszul. Cagliariban kicsit csalódtunk, nem tapasztaltuk azt a nyüzsgést, ami egy mediterrán nagyvárosban elvárható, és sok helyen nagyon el van hanyagolva (az épületekre gondolunk).

Előny: Kevésbé zsúfolt (legalábbis októberben biztos), nem tömegturizmus van, viszonylag kis helyen nagy változatosság (tenger, hegy, történelmi városok), sok látnivaló. Nagyon szomorú volt azt tapasztalni, hogy október közepén az éttermek kb 60-70%-a és sok szálláshely is már zárva volt, mondván vége a főszezonnak

Hátrány: Nehezebben megközelíthető. Repülővel csak átszállással, vagy komppal, de a 8 órás éjszakai kompozást csak a rutinosabb hátizsákos turistáknak ajánljuk, akik már megszokták a korlátozott alvási lehetőségeket." (2013)

"Szardínia hatalmas nagy sziget is. Mi mindig telhetetlenek vagyunk, mindent meg akarunk nézni, de az első hét után rájöttünk, hogy ezt lehetetlen. Csak mentünk-mentünk kanyargós utakon 4-5 órákat A-tól B-ig és így egy nap ha két várost vagy helyet sikerült megnézni és egész nap az autóban ültünk és elegünk volt nagyon, hogy sosem érünk oda sehova. Első hét után elegünk lett és azután a maradék 10 napban csak strandoltunk szinte. Így is 3300 km-et tettünk meg és 450 Euro ment el benzinre.

Az első héten északon voltunk, utána egy hetet délen, utána megint északon. Észak nekem egyértelműen jobban tetszett, de párom ezzel nem értett egyet, szerinte dél is szép volt. Cagliari környékén az ipari telepek iszonyat elrondítják a tájat. Valóban nagyon drága minden, és ezt az önellátós szállásainkon keresztül jól érzékeltük, hiszen mindent magunk vásároltunk be. Legolcsóbb volt az EuroSpin nevű üzlet, hatalmas választék pedig, az Auchanban van, de az is piszok drága, amúgy minden iszonyat drága, a benzin is 1.83 literje...

Nagyon élveztük az egészet, a strandok gyönyörűek, de még nagyon hideg volt nekünk a víz. Szép sziget, az ottaniak kedvesek voltak, de életveszélyesen idiótán vezetnek, komolyan nem normálisak. Egyszer jó volt ott, de nem az a hely, amibe beleszerettünk, vissza nem akarunk már menni. A strandokon iszonyatos embertömeg volt mindenhol és ami minket nagyon felháborított, az, hogy a strandok 98%-ánál olyan parkolóban végződik az út, ahol vagy óránkénti 1,20 eurót vagy napi 6-8-12 Eurót kell fizetni a parkolásért. Tehát a strand ingyen van, de a parkolás sehol nem megoldható, rá vagy kényszerítve ezt az összeget kifizetni. A napágyakat egy helyen napi 25 euróért láttuk!!!! Kegyetlen!!!

Valóban egyediek a strandok, a táj nagyon hasonló a Peloponnészoszhoz, csodaszép a rengetek színes leander mindenütt. Megéltem már hasonló tájat, és strandokat is Görögországban, de ott más a hangulat. Itt nem volt hangulat, semmilyen sem, ami megfogott volna, és ezért mondom azt, hogy nem kell feltétlenül visszamennem, de ebben semmi negatív nincs most. Remekül éreztük magunk, szép volt, jó volt, de egyszer elég volt.

A benzinkutaknál ki van írva, hogy 1,73 euró a benzin, de ha a benzinkutas tankol, akkor a kiszolgálás miatt 1,81 lesz hipp hopp a benzin ára. Kétszer becsaptak, mert mondtuk, hogy 50 euróért és a felénél befejezte a tankolást és mondta, hogy sorry, kifogyott a benzin, a másik csapból folytatja, és itt szépen kispórolt a kettő között annyi benzint, hogy 5-10 euró a saját zsebébe ment. Rengeteg kútnál nincs sosem kiszolgálás, sőt nyitva sincs, hanem automatába kell bedugni a pénzt, aki nem tud olaszul, (mi sem), annak nem olyan egyszerű ez. (2013)" forrás

,, A kiépített nyaralóhelyeket kedvelőknek inkább a sziget északi része, Costa Smeralda és környéke ajánlott, ahol a nagyobb szállodák, elegáns éttermek a jellemzőbbek. Aki a sziget autentikusabb világát fedezné inkább fel az akár a keleti, akár a nyugati parton talál kedvére valót. A keleti parton fekvő Ogliastra tartomány ezerszínű öbleiről hires, sokuk csak gyalogosan vagy hajóval megközelíthető. Aki tényleg kiváncsi az autentikus Szardíniára, látogasson el a mai napig a hegyekben élő, munkájukban, gasztronómiájukban, mindennapjaikban, kulturájukban, zenéjükben hagyományokat őrző emberekhez. Erre módja nyílik a szervezett kirándulások kapcsán, amelyek során részesei lehetnek egy igazi gasztronómiai élménynek. A hegyi falukban sétalva megismerhetik Szardínia történelmi múltját is." (A Szadíniában több időt eltöltött Zsófi, 2016) 


Szó se róla: joggal ismert a valóban nagyon karibi-like strandjairól a sziget. Ugyan szerintem ez teljesen félreviszi az ismerkedést, mert jóval, de jóval több/más Szardínia, mint szép strandok sorozata. Egy nagyon impresszív, sokszínű, egészen konkrétan egy ősi kultúra földje ez, ahol egy identitására, nyelvére (ami ugye nem az olasz, hanem a szárd; és még ebből is van több dialektus a szigeten!), évezredes történetére nagyon büszke nép él. forrás

Odautazás

Repülővel:

Wizzair

Komppal:

3-szor voltunk komppal Szardínián.
1.út. Livorno - Olbia Grimaldi Lines árra nem emlékszem (2017.)
2. út. Livorno - Golfo Aranchi Corsica Ferries árra nem emlékszem (2019).
3.út Genova- Olbia (2022). GNV 4 felnőtt, 1 gyerek plusz autó, plusz 4 ágyas kabin 410 euró. Ez nagyon jó ár, viszont már januárban foglaltuk.
A három hajótársaság közül a GNV volt a legfapadosabb, viszont elvitt a célállomásra! 😊 Hosszabb is volt az út. Egyébként mindig éjszaka kompoztunk! Nekem az a leglogikusabb. Este felszállunk, alszunk... reggel felkelünk és ott vagyunk! 😊 Nem kell 6-7 órán keresztül a tengert bámulni!


 • a legrövidebb kompozási lehetőség Civitavecchia (csivitávekkiá) és Olbia között van, nappal 5 óra, éjszaka 8 óra.

,, Az ajánlott útvonal Budapest - Pisa (de csak a torony miatt, amúgy a városba kár benézni) - Livorno - Olbia, majd amerre csak gondoljuk. A komp elképesztő áron van Livorno-ból Olbiába, viszont ez csak akkor van így, ha a gyorsabb megoldást választjuk és a pár óra alatt odaérkezővel megyünk. Azonban van olyan verzió is, ami lassabban pöfög a tengeren, így az éjszakát a kompon tudjuk tölteni, és ezzel spórolunk egy szárd szállást, na így már nem is olyan vészes a helyzet. Ráadásul rosszabb éjszakát is el tudok képzelni, mint egy kompon a Tirrén-tenger közepén. (2017)" forrás

Van kompközlekedés Szardínia és Korzika között is (Santa Teresa di Gallura és Bonifacio) - V. Jancsi fotója

Vonat

v.k. fotója

Szállás kiválasztása

Árszintben van mindenféle. A felső szinten említhető érdekességként, hogy a Costa Smeralda-n van olyan szálláshely (nem is egy), ami egy éjszakára kétezer euróba kerül. Az olcsó szinten vannak a kempingek, a kiadó szobák. Dicséretes, hogy a szigeten nem épültek olyan szörnyű betonos hotelkolosszusok, mint a Costa del Sol-o.

"Érdemes a Vista-irodák valamelyikében választani, fizetni szardíniai szálláshelyet, mert teljesen tárgyilagos információkat adnak a szállodákról. Ez a segítség roppant sokat ér, mert - higyjék el - nem csak az ár számít, hanem az ár-érték-arány és az, hogy az előnyök és a hátrányok reális ismeretében választott szálláshelyre menjünk nyaralni!" (Az úti kritikus, 2015)


Ajánlott hotelek (2023)

3 csillagos: Hotel La Tartaruga Bianca (Badesi) ,

4 csillagos: Hotel Resort & Spa Baia Caddinas (Golfo Aranci),

5 csillagos: Colonna Resort (Cala Granu)

Szállásválasztás

Cagliari a városi élényt keresőknek

Villasimius a búvároknak

Costa Rei a családoknak

Pula a szuper strandjai és a régészeti emlékek miatt

Carloforte, mert nagyon egyedi hely

Oristano, mert nem túl turistás

Strandok

Sokak szerint a mediterrán térségben itt vannak a legszebb strandok. A Costa Smeralda, a Li Coggi beach, Cala Gonone gyakran szerepel a világ legszebb strandjait rangsoroló top listákon. A legszebb strandok minden kétséget kizáróan a keleti partszakaszon vannak. Pl. a Cala Luna, az említett Cala Gonone, Cala Sisine és az Orosei-öböl.

A déli parton is találhatók szép strandok, mint amilyen a finom homokos, türkizkék, kicsit hullámos vizű Chia. Előfordulhat, hogy az ember néptelen strandot talál. Ugyancsak látványos a Costa Rei-i partvidék, főleg amikor az ember a parti úton közlekedik. Bármelyik öböl megérdemli a meglátogatását. Oristano-tól délre, kb. hatvan kilométerre, a menő turista útról, a Costa Verdéről lehúzódva csodás strandterületeket lehet találni dűnés tájakkal.

Nem árt előre tudni, hogy a szigeten sok strandon nincs vécé és zuhanyozási lehetőség, legfeljebb egy közeli vendéglátóhelyen lehet a sürgős dolgokat elintézni. Szörfölés szempontjából a szelesebb nyugati partokhoz közel nyílt vizek a megfelelőbbek. Búvárkodás szempontjából Szardínia nem nagy szám.

"Elindulunk, egy újabb strandot felfedezni mára. A nagy Chia öblöt választjuk, ami csodálatos a védett, nagy dűnéivel, de iszonyatos szélvihar tombol. Próbálkozunk a sátrat felállítani, de nem marad meg egy pillanatra sem, árnyék nélkül pedig mi nem tudunk a tűző napon maradni. Így is vagy két órát vagyunk itt és főleg a vízben töltjük az időt, hogy ne égessen a nap, de a vastag krémezés ellenére is égünk rendesen. Azután ráununk erre a folytonos szélmalomharcra a széllel és inkább elmenekülünk innen, pedig nagyon szép strand." forrás

A szigeten hivatalosan tilos a nudista strandolás, de azért csinálják elhagyatottabb helyeken. A monokini viszont elterjedt és tolerált, de csakis a strandokon és a szállodák területén belül.

"Szeptember közepén jártunk Szardínián, nem volt már nagy kánikula. Costa Reiben, a tengerparton állandóan fújt a szél, délután 5 óra körül strandoláshoz már kimondottan hűvös volt az idő! Amúgy szuper a part! Fehér homok, türkizkék tenger, csodaszép!!!!! A víz a páromnak hideg volt, én imádtam! A napágyak mindenütt fizetősek és drágák (kb. 15 EUR / 2 ágy, 1 napernyő)." (Petra,  2013)


,, Porto Cervo – Szardínia menő strandján 1 napernyő, két ágy, medence-és tusolóhasználat, öltözők, parkoló: 250 euró egy napra. (2016)" forrás


2020-tól kezdve belépődíjat fognak szedni Szardínia legszebb strandján, mivel a túl sok turista érkezése már a helyi ökoszisztémát is fenyeget.Az egyik érintett strand a La Pelosa, ami fehér homokos partszakaszával minden útikönyvben szerepel, és évről évre egyre több turista keresi fel. A helyi polgármester közölte, hogy belépőt fognak szedni, és a napi vendégek számát 1500 főben maximalizálják.  Kezdetben kísérleti jelleggel vezetik be a jegyrendszert, és a befolyó pénzt majd a partszakasz felügyeletére és fenntartására fordítják. (2019)


Szardínia egy fokkal kevésbé alkalmas fetrengős nyaralásra, mint pl. Görögország, sok strandon semmi szolgáltatás nincs, vagy nagyon drága.(2022)


,, Porto Pino: Először nem voltam benne biztos, hogy ez érdekes lehet számomra, mert egyébként én nem vagyok oda a homokos strandokért, de mivel ez elég híres, gondoltam, nézzük meg. A különlegessége tényleg a fehér homok, szép strand, szóval aki meg nem látott ilyet, annak biztosan érdekes élmény. Én azt éreztem, hogy semmi különös, de mondom, én inkabb a sziklás strandot szeretem, ahol van elővilág és lehet búvárkodni, igy nekem ez kicsit uncsi volt. Itt nagyon szeles volt a part, a homokot fújta mindenhova, a fogam alatt is ropogott. Olyan szinten, hogy ha letettük a törölközőt, 10 perc múlva tele volt homokkal. Ez pl. a páromat nagyon zavarta, engem egyáltalán nem. (2022)

Közlekedés

Szardínián kacskaringósak az utak és nem tudsz gyorsan menni az autóval.

"Létezik tömegközlekedés, de mi autóztunk, ami praktikusabb is volt. Érdemes minden lehetőségnél tankolni, mert kevés a benzinkút, és megtanulni használni a kezelő nélküli kutakat, mert van olyan kút, ahol egyáltalán nincs személyzet. Itt kártyával vagy a bankjegyet az automatába csúsztatva lehet tankolni, elsőre szokatlan lehet. Ahol van kezelő, ott is érdemes egyedül tankolni, mert drágább a személyzet áltam beletankolt benzin(!). Az utak jók, bár a parti utak kegyetlenül kanyargósak, kis távolsághoz is sok idő kell (pl. Villasimius-Cagliari). Csillagtúránál érdemes korán kelni, mert azért vannak távolságok, és reggel egyrészt kisebb a forgalom, másrészt kevésbé van meleg. Egy jó és friss autóstérkép nélkül senki ne induljon el." (Cs. Kriszti)


Mivel a híres helyek eléggé messze helyezkednek egymástól, szerintem mindenképp érdemes bérelni autót. Pláne, hogy nagyon kanyargósak az utak. Én nem tudom buszon hogy birtam volna ki:D. A vezetés rendben van, nem katasztrófa mint pl. Rómában. (2022)

A vonatok régiek - Ata fotója

"A tájékozódás az utakon nehézkes, sok egymással párhuzamosan futó út száma ugyanaz, és nem tudod, hogy éppen melyiken vagy. Sokszor nem egyértelmű az sem, hogy milyen "státuszú" úton vagy (autópálya hivatalosan nincs Szardínián), ez persze az olaszoknak mindegy, ők mindenhol 130-al mennek. Autót érdemes bérelni, mert a vasúthálózat rövid, s bár busszal minden településre el lehet jutni (van ahova csak napi kétszer!), a természeti látnivalók nem megközelíthetőek. A nagyobb városokban jó a buszközlekedés, de ott sétálni érdemes.

Autóbérlésnél figyeljünk arra, hogy melyik céget választjuk és próbáljuk meg betartani a sebességhatárokat, mert a rendőr a turistákat hamarabb előveszi mint a helyieket... (a rendőr a 20-as táblánál fog állni!) és amint meglátják a bérelt autót, természetesen azonnal heves érdeklődést fognak mutatni függetlenül attól, hogy éppen a sziesztájukban zavartuk-e meg őket és hogy kommunikálni úgysem tudnak velünk..." (Dani&Szilvi)


,, A repülővel érkezők az úticéltől függően (sziget deli vagy északi része) válasszák desztinációként Cagliarit vagy Olbiat.
Az autos tripet választók Genovából és Livornoból is kompozhatnak. Aki a sziget deli részére kiváncsi inkább, annak ajánlott Arbataxba vagy Cagliariba kompozni.
Szardínia szigetén mindenképpen ajánlott az autó, tehát aki repülővel érkezik gondoljon az autóbérlésre, hacsak nem akar egyetlen strandon dekkolni. A sziget tele van gyönyörű öblökkel, ahova a sziget infrastrukturája nem biztosítja az eljutást. (Zsófi, 2016)

Legpraktikusabb és biztonságosabb autóbérlés az itt van.Covid update: 2020-ban az autóbérlés nehézkes, alg vannak bérautók a szigeten.

Az utak ingyenesek, nincs sehol autópályadíj.

"Mivel a kirándulni vágyó turisták kénytelenek valamilyen közlekedési eszközt bérelni, jó magasak a bérlési díjak! Nekünk a motorbérlés során volt kellemetlen tapasztalatunk is. Sajnos a robogóik nincsenek túl jó állapotban, egyik este, a szállásunktól kb. 30 km-re, a világért sem akart elindulni…Az éjjel-nappal hívható asszisztencia vonalon egy üzenetrögzítő jelentkezett. A helyiek hihetetlenül kedvesek voltak, minden trükköt bevetettek, és valahogy hazajutottunk!" (K.P. 2013)

Kereszteződéseknél roppant óvatosnak kell lenni, mert egyáltalán nem biztos, hogy az elsőbbségi jogunkat tiszteletben tartják a keresztben haladó gépkocsik, motorok vagy mopedek.

"Találkozik egy-két meglepetéssel, megoldásra váró feladattal a sziget felfedezésére vágyó utazó….Nekünk ilyen volt például az autóbérlés. Szombaton késő este érkeztünk meg Costa Reibe, vasárnap felkerestük a nyaralóhely egyetlen autóbérlő cégét, de persze zárva volt. Másnap reggel ismét hiába próbálkoztunk, hosszas kérdezősködés után kiderült, hogy csak napi 2 órát van nyitva, 17 és 19 óra között (nem viszik túlzásba a munkát). Délután újra visszatértünk, immár harmadszor! Már önmagában az is sikerélmény volt, hogy nyitva találtuk J Ám foglalható autó csak péntektől lett volna, mi pedig szombat reggel már hazafelé vettük az irányt….Már kezdtünk teljesen elkeseredni, mikor jött a mentő ötlet, a motor! J Végül robogót béreltünk, azzal mentünk be pl. Cagliariba is, végig a szerpentinen, csodálatos volt, a látvány mindenért kárpótolt!!!!! Aki kevesebb kalandra vágyik a nyaralás során, keresse Petrei Emese idegenvezetőnket, aki nagyon kedves, készséges és felkészült!" (Petra, 2016)

Étkezés, vásárlás és szórakozás

2021: Közepes árszintű vendéglőben 2 főnek 3 fogásos étkezés kb. 50 euró körül.

"A helyi specialitások (kecske, bárány) nekünk nem jöttek be, de amúgy a mediterrán konyha minden más része igen (sajtok tömkelege, olíva, zöldség-gyümölcs)! Érdekes, hogy ők reggelire szinte csupa édeset esznek (piskótákat, kekszeket, lekvárral, hatalmas adag édes kávéval), rájöttünk, hogy ez valószínű az egészséges életmód része, mivel így nem délután/este terheled a szervezeted cukorral." (Dani&Szilvi, 2016)

Cagliari - Piazza Yenne - olaszosan minimalista reggeli - Ata fotója


 • Eszméletlen finom a friss gyümölcs, főleg őszi- és sárgabarack, érdemes venni, ha valaki szereti őket

 • A kenyér fura, de nem más, mint az összes többi mediterrán országban megszoktuk. Szárd lapos fehér kenyér vagy egyéb fajták, főleg fehérkenyér van csak. Frissen isteni ropogós ciabatta szerű, de másnap szöget lehet vele verni a falba, harmadnap ölni is lehet vele, ha valakinek a fejére esne :-) Nejlonzacskóba csomagolva másnap még ehető, de gumiállagú lesz. Drága és estefelé már nem lehet kapni. Amúgy minden üzletben lecsomagolva vagy a hentespultnál frissen is.

 • Vigyetek elegendő naptejet, és egyéb kozmetikumot, mert pokoli ára van. Nekünk az utolsó két napra fogyott ki naptej és testápoló is, de inkább kipréseltük még az utolsó cseppeket is, minthogy vettünk volna. Kisebb üzleteknél nem is néztük, de az Auchanban egy Nivea naptej 16 Euro volt (Németországban 4-ért van) és egy mini flakon (fele annak, amit használok) Garnier testápoló 8 Euro lett volna, míg itthon (Németországban) 3 Euro.

 • A strandok 80%-ánál fizetni kell a parkolásért. Legolcsóbb 60 Cent volt egy órára, majd 1,20, illetve legdrágább egész napra 12 Euro!

 • A strandokon a napozóágyak iszonyú drágák: 16-24 Euro között két ágy és egy ernyő. A helybéliek mindent visznek, összecsukható nyugágyat, ernyőt, hűtőtáskát, még kempingasztalt is. :-)

 • Nincs sehol sem nyilvános wc. Autópálya mellett gyakran van olyan kiálló, hogy nincs sem lassító, sem gyorsító rész a sávhoz. Van egy tíz méteres kiálló, amibe állj ki 120-szal úgy egyből és gyorsíts be a közlekedők közé ismét egy helyből 120-ra. Ezekben a kiállókban állnak meg a férfi autósok és minden zavartatás nélkül a védőkorlátra húgyoznak. A strandokon egyáltalán nincsenek wc-k, ahol van strandbár, ott van lelakatolt dixi klotyó, de oda csak a kiszolgáló mehet. Így mindenki a bozótba megy, ezért a parkolóktól a strandig vezető ösvények nyilvános wc-k, idatlan bűzzel. Egy nő ha menstruál, készüljön fel a legrosszabbakra, bozótbeli dugaszcserére.

 • Rendőrök: hemzsegnek mindenhol. Lézerrel csak egyszer láttuk őket, lemeszelték a közvetlenül előttünk haladót (ez volt a mi szerencsénk). A parkolóhelyek körül folyton ott vannak, azonnal felírnak mindenkit, aki nem fizetett parkolódíjat vagy lejárt a cetlije.

 • Cigarettát csak "Tabacchi"-ban, azaz dohányboltban lehet venni. Ezek este már nincsenek nyitva, vannak többnyire előttük automaták - Figyelem! Az dohányautomatába helyi (olasz) egészségbiztosítási kártyát kell betenni, csak akkor ad ki cigit. Párom ezt akkor tudta meg egy helyitől, amikor már befalta az automata az 5 Eurósát. De a helybéli segített neki, az automata kiadott egy számlát, amivel másnap a boltban ki lehetett váltani a cigit.

 • Tankolás. Nem minden esetben egyszerű. Vasárnap nincs benzinkutas a kutaknál, hanem automatákba kell fizetni. A legtöbb helyen nem engednek magadnak tankolni, viszont ha kiszolgál a kutas, 10 centtel többet fizetsz a benzinért!

 • Közbiztonság: Jó! A strandokon is jónak éreztük, sehol sem volt úgy, hogy lopástól féltünk volna. Rengeteg rendőr van, még biciklis rendőröket is láttunk, akik a strandra is kijöttek és nézelődtek, megbüntették azokat, akik a védett, elkerített homokdűnékre mászkáltak. Megjegyzem, hova menjen a jónép pisilni, ha nincs wc sehol? (2013) forrás

Aki féktelen bulizásra vágyik, annak Szardínia nem jó választás! Az esték csendesek, hangulatos kis éttermek, isteni ételek várják az utazót, de este 10 közül megáll az élet (legalábbis szeptemberben).

"Villasimius nyüzsisebb, de nem közvetlenül tengerparti, pár km-re található a parttól, tehát a tengerparti szállodákból marad a taxi…. Cagliari és Villasimius boltjai nagyon drágák!" (Petra, )


,, Spaghetti con la bottarga. Mindenképpen kóstoljuk meg. A legjobb bottarga ugyanis Szardíniáról származik. A minőség a part menti sós tavaknak köszönhető, ahol a pérhalak májustól meghúzódnak. A szigeten szeptember végétől halásszák őket, ennél fogva a friss bottarga tavasszal és kora nyáron a legízletesebb, és a színe is ilyenkor a legszebb." forrás

                                            San Benedetto piac - friss kagylók (cozze) - Ata fotója

Seafood bőségtál - V. Jancsi fotója

Közbiztonság

A szigeten jó a közbiztonság, csupán a legnyilvánvalóbb óvatossági szabályokat kell betartani, pl. az autók ülésein ne hagyjunk értéktárgyakat. A strandokon ne hagyjunk értékeket őrizetlenül. A természetben nem kell aggódni, nincsenek a szigeten mérges kígyók. Kellemetlen dolog az, hogy a száraz nyarakon gyakran fordulnak elő erdő- és bozóttüzek. Állítólag szándékos gyújtogatások állnak ezek hátterében (pásztorok közötti viták és telekspekuláció).

carabinieri = csendőrség

Magyar külképviselet

CAGLIARI - TISZTELETBELI KONZULÁTUS

 • Cím: Via Sonnino 139, 09127 Sardegna, Italy - Telefon: +39-070-668-522 - Fax: +39-070-659-423
 • E-mail: consolatoungheriasardegna@hotmail.it - Tiszteletbeli konzul: Dr. Gábor Pinna

Egyéb hasznos információk

1. ,, Turisták tucatjait büntették meg az elmúlt napokban Szardínián, mert homokkal, szikladarabokkal vagy kagylókkal a poggyászukban próbáltak meg hazatérni nyaralásukból a páratlan strandjairól híres szigetről. A vámhatóság 41 személyt sújtott háromezer euróig terjedő bírsággal a sziget érintetlen strandjainak megdézsmálása miatt, az utazóktól. Ezer kilogramm homokot, követ vagy tengeri kagylót koboztak el.

Egyes turisták az interneten bocsátják áruba a szardíniai tengerparti zsákmányt, közte érintetlen strandok különleges színű homokját, megteremtve egy új, ökológiailag veszélyes feketepiacot.
Egy 2017-es helyi jogszabály célja megakadályozni, hogy turisták milliói hordják el a sziget javarészt még érintetlen strandjainak ritka homokját. Az utazóktól elkobozott homokot lehetőleg visszajuttatják arra a partszakaszra, ahonnan elvitték. (2021)" forrás

Földrajz

24.090 négyzetkilométeres területével a Földközi-tenger második legnagyobb szigete. Az Olaszország részét képező sziget a Franciaországhoz tartozó Korzikától délre fekszik. Szardínia Olaszországon belül egy autonóm régió, Cagliari régiós fővárossal. Szardínia szárd nyelven többféleképpen is írható: Sardigna, Sardinna vagy Sardinnia. A szigeten beszélik az olaszt és a szárdot is. A szárd az újlatin nyelvcsaládhoz tartozik, de vannak szókincsében homályos eredetű főníciai és etruszk jövevényszavak is. A hivatalos nyelv az olasz, és a városokban is azt beszélik, vidéken, a falvakban sokan beszélik a szárd nyelvet. Északon, Sassari és Gallura városokban a korzikai nyelv egy változatát is beszélik. Alghero városban pedig a katalán egy középkori dialektusát is beszélik.

Vaddisznó veszély - V. Jancsi fotója

Történelem

Sokat elárul a szárd népléleknek a saját történelméhez való viszonyáról az a régi helyi mondás, hogy "aki a tenger felől jön felénk, az meg akar lopni minket". A mondás csaknem tökéletesen összefoglalja Szardínia történelmének nagy részét. A sziget folyamatos áldozata volt rabló hadjáratoknak, hódításoknak, gyarmatosítási törekvéseknek. A szárdokat elnyomták, kizsákmányolták, sőt gyakran rabszolgasorsba taszították. A szárdok történelme tele van véres, szörnyűséges eseményekkel.

A sziget megkaparintásában, kiszipolyozásában, vagy csupán stratégiai elhelyezkedésének kihasználásában több olyan nép is jeleskedett, amely amúgy az adott korban civilizációs magaslatokban leledzett. Jöttek főníciaiak, punok, rómaiak és bizánciak. Afrikából a szaracének nyomultak idáig, Genova és Pisa városállamai pedig saját hatalmuk ékesítése céljából vetették rá magukat a szigetre. Spanyolország és Franciaország is bejelentkezett Szardíniáért. Savoya-Piemont hercegei is szeletelni akartak Szardínia tortájából. Amikor Olaszország a 19. század második felében létrejött, az új nemzet ölelte önkényesen magához a végérvényes szenvedéllyel a szigetet. A szárdoknak csupán annyi maradt, hogy az önrendelkezés kis mértékével beérjék. Szabadságvágyuk, azonosságtudatuk a szívekben és a fejekben pihen csendesen.

El kell ismerni, hogy a sziget elmaradottsága éppen Mussolini diktatúrája idején kezdett el csökkenni a nagyberuházások, útépítések révén. Még a szigeten évszázadok óta jelen lévő maláriajárványt is visszaszorították. A második világháborúban azonban a szövetségesek légitámadásai sok mindent leromboltak a sziget jelentősebb városaiban. Szardínia 1948-ban egyfajta autonómiát kapott. Az olasz köztársaság létrejötte után autonóm régióvá vált, a szárdok minden különösebb küzdelme nélkül. A szárd politikusok azóta is inkább összefognak a szárazföldi Olaszországban meglévő pártbarátaikkal, mint egymással.

Komolyabb változás a hatvanas években történt a szigeten, megint ne saját helyi kezdeményezésre. Egy muzulmán, milliárdos herceg, Aga Khan megszerezte magának a sziget legszebb partszakaszát, a Costa Emeralda-t és luxusszintű nyaraló régiót épített ott fel. Ez a fejlesztés beindított beruházásokat a sziget más részein is, és ezáltal a turizmus jelentős iparággá vált. A hatalmas beruházások nagy haszna azonban kevéssé a szárdok, mint az észak-olasz nagytőkések zsebeibe vándorolt.

Manapság

Demográfia

A hatvanas évek elejétől a kilencvenes évek elejéig jelentős bevándorlás történt a sziget központjába, Cagliari-ba és vonzáskörzetébe. Ugyancsak jelentős szigeten belüli migráció történt az új turista települések térségébe, a sziget északi és északkeleti partvidékein. A sziget jelenlegi 1,7 milliós lakosságának egynegyede Cagliari körzetében él. Így a városban és vonzáskörzetében a népsűrűség nagyon magassá vált. Cagliari a munkanélküliek reménysége arra, hogy esetleg álláshoz jussanak. A sziget többi városába vándorolnak a falvak lakói. Sokan aggódnak amiatt, hogy Cagliari egyfajta vízfejjé válik Szardíniában és egyre inkább csak kis nyomokban marad élet a falvakban. Pedig sokszor cikkeznek az olasz és a nemzetközi sajtóban, hogy mennyire egészséges amúgy az élet a szárd falvakban, hiszen a világátlaghoz képest itt nagyon sokan élnek száz évnél is tovább.

Gazdaság

A szárd gazdaság súlypontja a turizmusra esik, de fontos az ipar, kereskedelem, a szolgáltató ipar is. Híresek a borai és a juhsajtjuk, a pecorino sardo. A szár konyha sok különlegeséggel képes szolgálni. A sziget északi részén hagyományosan fontos szerepet játszik a parafatermelés. Híres likőrjük a mirto, amit a szigeten szinte mindenhol növő mirtuszból készítenek.

A szárdokról

A szárdok a kontinentális Olaszországot egyszerűen continente-nek, az ottani olaszokat pedig, continentali-nak nevezik. Ha egy szárd átutazik a kontinentális országrészre, akkor gyakran azt mondja, hogy megy Itáliába. Érdekesség, hogy a szárdok, bár szigetlakók, nem tartják fontosnak a halakat az étrendjükben. Ez azzal is kapcsolatos, hogy a szárdok nem váltak hajós néppé, inkább a szigetbelsőkbe vonultak vissza a nyílt tenger veszélyeitől tartva. Egy furcsa mondásuk szerint: Ami a tengerből jön, az csak felesleg. A kompok működtetését, a búvárkodást és a halászatot is inkább kontinentális olaszok, főleg nápolyiak szervezik, űzik. Ugyancsak érdekes, hogy szigetlakói létük dacára meglepően sok szárd (főleg az idősebbek) nem tud úszni. A helyi fiatalok is többnyire csak pancsolni mennek a tengerbe, mélyre nem igyekeznek, ha úsznak, az inkább kutyaúszás" jellegű. Az iskolák nem erőltetik az úszásoktatást. A szigeten belül a szárdok nem tűnnek egységesnek, összetartónak. A sziget északi részén lévő Sassari város lakói például lenézik, gúnyolják a Cagliari-ban lakókat, dialektusuk alapján őket afrikaiaknak (mauritániaiaknak) tekintik.

Népviseletes helyi lányok mennek szerepelni.  - v.k. fotója

Gasztronómia

"A szárd konyha ragaszkodik a hagyományos elkészítési módokhoz és a természetes alapanyagokhoz. Ennek köszönhetően ízvilága egyszerű, mégis sajátosan, összetéveszthetetlenül szárd. Leghíresebb specialitásai a bottarga, a különféle friss lekvárok, a méz, a helyi kenyérkülönlegességek, az illatos mandulás keksz és a pecorino. No és a borok, amelyek különösen jól passzolnak a pecorinóhoz: a nepente di oliena, a cannonau, a monica di sardegna. Szardínián kétféle pecorino készül: a zöld címkés, rövid érlelésű, rugalmasabb struktúrájú „dolce” és a kék címkés „maturo”, amely a hosszabb érlelésnek köszönhetően sósabb, fűszeresebb és szárazabb." forrás

,, A szárd konyha fantasztikus, rengeteg hal és rákfajtájuk van, amiket frissen pl. Cagliariban a Mercato di San Benedetto piacon lehet a legolcsóbban és legjobb minőségben megvenni.  A tengeri állatkákon kívül természetesen rengeteg pastat esznek, a sajtjaik közül a leghíresebb a pecorino (juhsajt) és érdemes megkóstolni a lárvás sajtot is (nagyon rossz, de híres).
Vörösborból ők szinte kizárólag csak szárdot isznak (Cannonau, Monica, Carignano), ami kiváló minőségű és szörnyen finom, a fehérborukra (Vermentino) is nagyon büszkék. " forrás

Cagliariban árulnak kiflit is! - Ata fotója

Népszerű arrafelé a nyúlhús - Ata fotója

Casu marzu

Ez a rohadt sajt Szardínia egyik leghíresebb, és egyben legriasztóbb gasztronómiai különlegessége. Juhtejből készítik, majd a sajtot a szabad levegőn hagyják, hogy a legyek belepetézzenek és a lárváik elősegítsék az erjedési folyamatot. Ennek eredménye, hogy a sajt meglágyul és némi folyadék is szivárog belőle. forrás

Látnivalók

Szardínia látnivalóiról külön aloldalon írunk - itt

Külön aloldalon írunk Alghero-ról - itt

                                                                                fotó by V. F.
Szardínia déli része

Most jöttünk haza dél-szardíniai utazásunkról.
Amit pozitívumként éltünk meg:

jó tömegközlekedés: buszok és vonatok pontosak, jó csatlakozások, tiszta eszközök, udvarias személyzet. Baruminiből hazafele nem volt jegyünk. és az utolsó aznapi járattal jöttünk Cagliariba. A sofőr szólt, hogy a közeli bárban tudunk jegyet venni. De nem hagyott ott, ahogy Magyarországon tennék, hanem megvárta míg megvesszük a jegyünket. Hasonlót láttunk a vonatállomáson. 2 külföldi turista későn vett jegyet az automatából, indult volna a vonat, de megvárták őket.
buszsofőröket le lehet inteni ott is, ahol nincs buszmegálló
SF túrautak nagyon jól kitáblázva, még jobban, mint nálunk a Kék-túra
sokan beszélnek angolul
májusban minden virágzik
túrákhoz kedvező hőmérséklet, bár a hegyi túrán szétáztunk egy hatalmas viharban
történelmi emlékek, régészeti leletek megbecsültek, nagy élmény volt a nuraghe kultúra maradványait megtekinteni
gyönyörű tiszta a tenger, csoda tengerpartok mindenhol.

Amit negatívumként éltünk meg:

rengeteg grffiti mindenhol, márvány oszlopokon, látványosságok kiemelt helyein is, utcákon, bárhol
szemét az utcákon, tereken

tenger hideg még májusban, kb. 18 fok

nagyon tiszteletlen, udvariatlan szárd fiatalok (6-30 éves korig): buszon utaztunk 1,5 órát a 60 éves férjemmel. Tele volt 14-15 év körüli fiúkkal, lányokkal. Senki nem adta át az ülőhelyét, mintha ott sem lennénk. Ordítoztak, röfögtek, mekegtek, artikulátlanul énekeltek, fülsiketítő volt, Utcán pedig azt láttuk, hogy egy 8 éves forma kis srác a szülei mellett (!!) tépkedte a földből a vízelvezető csövet, ami a növényekhez a vizet juttatta el. Egy szót sem szóltak neki.

Máskor próbáltunk egy padra leülni a kikötőbe, egy fiatalember ült rajta középen. Ketten a férjemmel a pad bal oldalára préselődtünk be, a srác mellé, aki mellett ugyanannyi hely volt jobbra, de észre sem vette, hogy arrébb csúszhatna. A környezet iránt teljes érdektelenséget mutatott. Ez sajnos, úgy veszem észre, generációs probléma, de például Spanyolországban ettől sokkal tisztelet tudóbbak a fiatalok. A nevelés hiánya nagyon feltűnő volt, eddig is tapasztaltam Olaszországban, hogy a gyereknek mindent lehet, de ez túlment minden határon.

nagyon gyorsan közlekednek az autók, figyelni kell a gyalogosoknak nagyon, és mindenhová bemehetnek, még oda is, amit jobb lenne sétálóutcának nyilvánítani nagyon kis adag főételek nem olcsón boltok, éttermek úgy nyitnak ki, ahogy akarnak. Ahol előző nap még 17 órakor kinyitottak, másnap már nem.

Tervezhetetlen volt a konkrét helyen való vacsorázás, volt hogy a szél miatt, eső miatt bezártak, vagy ki sem nyitottak
magyar idegenvezetéssel szervezett programok nincsenek májusban a szállások ár-érték arányban magas árfekvésűek

éjszakai zsivajy - Cagliari történelmi negyedében laktunk, hajnal 1-ig minimum ment a rajcsúrozás minden nap. (2023)

Olvasmányos linkek

"Az üzletek általában 9-10 óra között nyitnak, de nemsokára be is zárnak, hogy teret engedjenek a nyár közeledtével egyre hosszabbodó déli sziesztának. Ez az itt élő emberek szent intézménye, a szokásnál erősebb, szinte törvény. A Szardínián utazgató külföldi napközben hiába keresgél nyitva tartó benzinkutat vagy zöldségest, szinte bizonyos, hogy sehol nem talál. Délután 5 óra tájban indul újra az élet, először az ajándéküzletek nyitnak ki, majd szép sorban a többi. Este 9-10 felé viszont még mindig pezseg az élet, a hangos olasz családok ilyenkor kezdenek el vacsorázni, az utcán rohangáló kisgyerekek hallani sem akarnak lefekvésről, és az éttermek pincérei magasabb fordulatra kapcsolnak. Jóval éjfél után csendesedik el minden, hogy az éjszaka rövid intermezzo legyen a másnap előtt. A kisvárosokban, általában az óvárosi főtér közelében, vagy a szűk sikátorokban találunk egy-két remek pékséget, melyek illata már messziről csalogat. Szardínián híresek a fura alakzatot öltő kenyerek, melyek persze nagyon ízletesek is." forrás


,, Szardíniára ma már megy fapados, úgyhogy ha nem akarunk annyit döcögni, akkor repülhetünk egyszerűen a mór beütésű Alghero-ba is. De ha nem tartunk az olasz autópályáktól, akkor válasszuk inkább az autós megoldást, olcsóbban fogunk kijönni, mert mint a legtöbb szigeten, Szardínián is méregdrága az autóbérlés. K

Mi 5 napot töltöttünk a szigeten, ebbe Cala Gonone, Nuoro, Orgosolo, Porto Cervo, Sassari, Costa Smeralda, Castelsardo, Alghero, Bosa, pár Nuraghe és beach trail és a Neptun-barlang fért bele. 

Kicsiknek tűnnek a távolságok, de autózni bizony kell, mert keskenyek és kanyargósak az útvonalak. Szardínia ideális túra és kerékpár útvonalakat is biztosít.

A beach trail nevezetű strandtúrákat nem szabad kihagyni, nagyon jópofa, hegyen-völgyön átvezető könnyű, közepesen nehéz gyalogutak kötnek össze olyan öblöket, ahol a madár sem jár. Bakancsot azért vigyünk magunkkal, nem egy papucsbarát övezet ez sem.

Sziget révén kerüljük a főszezont, inkább áldozzuk be a fürdést, de cserébe élvezzük magunkban a látnivalókat. Mi májusban voltunk, ekkor még hideg volt a víz, de már nagyon jó idő kinn, úgyhogy napozni, megmártózni lehetett, cserébe turista minimális.  (2017)" forrás


Mivel a szárd emberek alapvetően alacsonyak – és a többségük vékony is –, ne lepődjünk meg, ha például szűk zuhanykabinnal találjuk magunkat szembe, s úgy általánosságban semmi sem lesz túl tágas. Ehhez már – hogy a gyönyörű Algherónál maradjunk – az óváros keskeny sikátoraiban bolyongva hozzászokhatunk. Persze ha egy igazi olasz fagyival nyitunk, azt nem mérik szűken! Számítsunk rá, hogy két gombóccal jól fogunk lakni, és a végére mindenünkről pisztáciát meg étcsokit (vagy amit kértünk) fogunk törölgetni, nyalogatni, hogy az utánozhatatlanul eredeti ízekből egy csepp se vesszen kárba. Ha utána mégis belénk férne még egy fekete, azaz tintahaltintás spagetti is – megszórva a szigeten különösen kedvelt bottargával, vagyis sózott, szárított halikrával (parmezánsajt mellett vagy helyett) –, úgy fogjuk érezni, mintha máris beleharaptunk volna a tengerbe. Ínyenceknek leszaladhat mellé egy friss caprese saláta is. forrás


Összességében nagyon vegyes a benyomásunk, többet vártunk azt hiszem, talán főképp azért, mert szuperlatívuszokban beszélnek Szardíniáról, számunkra picit rejtve maradt ennek az oka.

A szigeten 1100 km-t tettünk meg (a benzin 1,9 eur körül van/l) Csodálatos a part sok helyen, tényleg Seychelles-Maldív szintű szinte, ez a sziget számunkra a természetről szól, de azon túl nem kaptunk többet.

Az utak sok helyen rossz állapotúak, nem tiszta a környezet lakott területeken, sok az elhanyagolt terület.

Kevés a kultúra, nekünk talán ez hiányzott. Partról partra járni, kiépítetlen partok okán nomád körülmények miatt saját napernyővel javarészt, stb- ez tud cihelődős- fárasztó lenni a sokadik napon (pedig mi nagyon nem egy resortban a medence mellett fekvő utazók vagyunk), ebből állt a java része az útnak. Hiányzott esténként egy szép, hangulatos kisvárosban sétálni és vacsizni- mi anno ezt imádtuk pl. Szicíliában, ez ahhoz képest egysíkúbb volt, de ettől függetlenül jó volt pihenni, látni, milyen ez a sziget. (2022)

Fotóegyveleg


Quartu Sant’Elena - s.m. fotója

v.k. fotói

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2022. 09. 21. 17:05
Szandrának:

Alghero térségében október első hetében – nagy valószínűséggel - 27-29 fok körül mozog majd a nappali hőmérséklet, és éjszaka sem hűl le a levegő 20 fok alá. Az első héten nem kizárt, hogy az egyik nap lesz valamicske eső, de nem tartós.

A tengervíz hőmérséklete várhatóan 21, 22 fokos lesz, ami a vízbe menetelt követően pár perc után teljesen kellemes hőmérsékletnek tekinthető. Mindenesetre e térségben októberben a turisták többsége szokott a tengerben fürdeni.

Nagyon erős széljárás nem várható, de persze manapság a világon mindenhol van valami eltérés az elmúlt évek átlagértékeihez képest. 7-12km/h szélerősség a valószínű. Ez valamivel enyhébb, mint most, a napokban.


Szandra, 2022. 09. 21. 13:46
Sziasztok!

Érdemes lehet fürdés szempontjából október 1.hetét választani? Mennyire szeles olyankor a sziget?(Alghero) 2 évessel mennék és kicsit tartok tőle.
Hány fokra számíthatunk olyankor már?
Van más desztináció a tarsolyban,de mivel 2 éve voltam ott,beleszerettem..csak az Augusztus volt. :) Köszi a segítséget.


adrián, 2022. 07. 23. 11:20
Szardínia úti beszámoló: https://kepmas.hu/hu/fekete-spagetti-feher-homok-szines-utcak-szardinian-olaszos-tempoban-ettunk-es-buszoztunk


Kondorosiné Herpai Ildikó, 2019. 11. 05. 11:15
Nagyon átfogó,hasznos információk, nagy segítség , hogy valós képet kapjon ,aki még nem járt itt. Számomra is nagy segítséget adott a megosztott tájékoztatás a tervezett nyaralásunk előtt. Kōszōnōm a segítséget.


angskar, 2015. 06. 25. 09:49
Én csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy az utóbbi pár év legjobb konstrukciójú, legáttekinthetőbb és hihetetlenül informatív site-ja vagytok. Remélem örökre megmarad :D


Úti kritikus, 2014. 08. 21. 11:52
Capo San Marco, az Oristano öbölben


Krisztina, 2014. 08. 20. 10:17
Alulról a harmadik képen levő hely hol van?


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon