ÚTIKRITIKA.HU / Vicenza

Vicenza

Vicenzáról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk| Óváros| Egyéb látnivalók| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

Ennek az aloldalnak a tartalommal történő feltöltése folyamatban van. Kérünk némi türelmet.

A Piazza dei Signori (főtér) két oszloppal (az egyiken Szent Márk oroszlánja, a másikon a Megváltó szobra áll) - Sz. Vera fotója

Vicenzáról dióhéjban

Az észak-olaszországi Veneto tartomány egyik nevezetes városa. 107 ezres a lakossága, a vonzáskörzetével együtt, 329 ezres (2022-es becslés).

A város 19 építészeti remekműve az UNESCO kulturális világörökségének a részei. Andrea Palladio 16. századi észak-itáliai építész számos csodás épülete számít a város fő nevezetességének. Vicenza fő turisztikai vonzereje egyértelműen az építészet. 

Két teljes napot tartalmasan el lehet tölteni itt, de akár hármat is...

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A domboldali középkori villák bámulatotossága (Villa Valmarana ai Nani, Villa Capra "la Rotonda" és a Villa Barbaro)

2. Vicenza élvezetét kevésbé zavarja a tömegturizmus, ami pl. Padovára jellemző

Nem tetszett

1. Nem volt kellemes olvasni, hogy 898-ban a magyarok az Itália végigrablását jelentő ,, kalandozásaik" folyamán Vicenzát (is) alaposan kifosztották és lerombolták. Kb. 5 ezer magyar lovas vett részt ebben a szabadrablásban, amit gyújtogatásokkal tettek maguknak még élvezetesebbé. 

Vélemények

Odajutás

Budapest - Vicenza: 756 km (7 óra 20 perc)

Padova - Vicenza: 39 km

Bologna - Vicenza: 150 km

Velence  -Vicenza: 73 km

Szállás

Ajánlott hotelek:

2 csillagos: Hotel La Terazza

3 csillagos: Hotel Verdi , Hotel Victoria ,

4 csillagos: Hotel Campo Marzio

Helyi közlekedés

Vicenza városközpontja elég kicsi ahhoz, hogy gyalogosan is felfedezhessük. A városközpontból a Monte Berico-ra való gyaloglás felfelé nem túl megeröltető. A Rotondához nem érdemes busszal menni, mert gyalogosan jobban meg lehet csodálni Vicenza legszebb és kevésbé zsúfolt részeit.

Amúgy Vicenza buszhálozata jól használható. Az 1-es busszal a bevásárlóközpontokba juthatunk el, a 8-as busszal a Rotondához (ha nem akarunk oda gyalogolni).

Nem ajánljuk, hogy a városközpontban autókázzunk. Tele van behajtási tilalmakkal. De ha a városhoz közeli vidék villáit és borkostolóit akarjuk felfedezni, akkor az csak autóval oldható meg.

Étkezés

Vicenzában egyszerű alapanyagokból készült kitűnő ételeket lehet enni.

Érdekesség, hogy az olaszok gonosz ,,lemacskaevőzése" éppen ehhez a városhoz kapcsolódik. Nemzedékkel ezelőtt Veneto térségét, így Vicenzát is szárazság, járványok háborúk és az ezzel járó éhinségek sújtották. Vicenza lakossága körében iresztelések kaptak lábra. Eserint a szegénység és az éhség miatti elkeseredettség arra kényszerítette a helyieket, hogy macskákat is egyenek. A magnagatti (szó szerint macskaevők) gúnynév ráragadt a térségbeliekre, és aztán a külvilágban ez az olaszok egészére ragadt rá, mármint a humorosnak hitt gonoszkodásra hajlamos külföldiek részéről. A vicces az, hogy Vicenza lakói kellő humorral kezelik ezt a megbélyegzettséget, és természetesen sem otthon, sem a vendéglőikben nem tálalnak macskahúst.     

Vásárlás

Az óvárosin átvezető főúton, a Corso Palladio-n összpontosulnak leginkább a boltok. 

Szórakozás

Vicenzának nincs monstre éjszakai élete. De pénteken este és általában hétvégén van mozgalmasság a bárokban, kávézókban, persze az óvárosban. 

Közbiztonság

Vicenza közbiztonsága jónak mondható. A turisták rovására elkövetett bűnesetek nagyon ritkák, de azért előfordulhatnak, főleg ha a láogató az alapvető óvatossági szabályokat sem tartja be, és szinte tálcán kínálja a lehetősget a rosszfiúknak. 

Egyéb hasznos információk

Óváros

Piazza dei Signori

(piácá dej szinyori)


g. r. fotója

Basilica Palladiana

1549-ben kezték el építeni.


sz. vera fotója

Teatro Olimpico


l. v. fotója

Chiericati Palota

(pálácco kierikáti)

m. r. fotója

Egyéb látnivalók

Monte Berico szentély

E. Dani fotója

Gallerie di Palazzo Leoni Montanari

cs. m. fotója

Parco Querini

a. o. fotója

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

h. sz. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon