ÚTIKRITIKA.HU / Vicenza


hirdetes

útikritikák


Vicenza

Vicenzáról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk| Óváros| Egyéb látnivalók| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

A Piazza dei Signori (főtér) két oszloppal (az egyiken Szent Márk oroszlánja, a másikon a Megváltó szobra áll) - Sz. Vera fotója

Vicenzáról dióhéjban

olasz kiejtés: vicsenszá

A város neve latin eredetű, és azt jelenti "győzelem"

Az észak-olaszországi Veneto tartomány egyik nevezetes városa. 112 ezres a lakossága, a vonzáskörzetével együtt, 331 ezres (2023-as becslés).

A város 19 építészeti remekműve az UNESCO kulturális világörökségének a részei. Andrea Palladio 16. századi észak-itáliai építész számos csodás épülete számít a város fő nevezetességének. Vicenza fő turisztikai vonzereje egyértelműen az építészet. 

Két teljes napot tartalmasan el lehet tölteni itt, de akár hármat is...

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A domboldali középkori villák bámulatotossága (Villa Valmarana ai Nani, Villa Capra "la Rotonda" és a Villa Barbaro)

2. Vicenza élvezetét kevésbé zavarja a tömegturizmus, ami pl. Padovára jellemző

Nem tetszett

1. Nem volt kellemes olvasni, hogy 898-ban a magyarok az Itália végigrablását jelentő ,, kalandozásaik" folyamán Vicenzát (is) alaposan kifosztották és lerombolták. Kb. 5 ezer magyar lovas vett részt ebben a szabadrablásban, amit gyújtogatásokkal tettek maguknak még élvezetesebbé. (A világtörténelemben az ilyesmi elég elterjedt volt, csak hát a magyar hazafias érzelmű embernek valahogy disszonáns ez a ,,kalandozás" kifejezés, lévén sok munka, és civilizáció révén szépen fejlődő iitáliai városok polgárainak békés életére tiportak rá vad pogány eleink.)

Vélemények

Odajutás

Budapest - Vicenza: 756 km (7 óra 20 perc)

Padova - Vicenza: 39 km

Bologna - Vicenza: 150 km

Velence  -Vicenza: 73 km

Szállás

Szállásválasztás szempontjából a  városközpont alternatívája lehet a csendes, nyugodtabb San Lazzaro negyed.

Ajánlott hotelek:

2 csillagos: Hotel La Terazza

3 csillagos: Hotel Verdi , Hotel Victoria ,

4 csillagos: Hotel Campo Marzio

Helyi közlekedés

Vicenza városközpontja elég kicsi ahhoz, hogy gyalogosan is felfedezhessük. A városközpontból a Monte Berico-ra való gyaloglás felfelé nem túl megeröltető. A Rotondához nem érdemes busszal menni, mert gyalogosan jobban meg lehet csodálni Vicenza legszebb és kevésbé zsúfolt részeit.

Amúgy Vicenza buszhálozata jól használható. Az 1-es busszal a bevásárlóközpontokba juthatunk el, a 8-as busszal a Rotondához (ha nem akarunk oda gyalogolni).

Nem ajánljuk, hogy a városközpontban autókázzunk. Tele van behajtási tilalmakkal. De ha a városhoz közeli vidék villáit és borkostolóit akarjuk felfedezni, akkor az csak autóval oldható meg.

Az autópálya melletti parkoló: Az autópálya közelében több nagy parkoló is található, amelyek kényelmesen megközelíthetőek az autópálya lehajtójától. Ezek a parkolók általában olcsóbbak, mint a városközpontban találhatóak, de távolabb vannak a turisztikai látnivalóktól.

A városközponti parkolók: Vicenza belvárosában több parkolóház és parkolóterület is található, amelyek kényelmes parkolási lehetőséget kínálnak az átutazó turistáknak. A parkolóházakban általában egész napos parkolóhelyek állnak rendelkezésre, és a központi látnivalók is könnyen megközelíthetőek.

Az utcai parkolás: Vicenzában több utcai parkoló is található, amelyek általában óradíjas parkolási lehetőséget kínálnak. Az utcai parkolás azonban korlátozott időre szól, így gyakran szükséges több parkolójegyet váltani, ha hosszabb időre szeretné az autóját hagyni.

Fontos megjegyezni, hogy Vicenzában számos forgalmi korlátozás és zóna van érvényben a városközpontban, ezért érdemes előre tájékozódni a parkolási lehetőségekről és az érvényes korlátozásokról, hogy elkerüljük a büntetéseket vagy az autónak a behajtást tiltó táblákkal való találkozást.

Étkezés

Vicenzában egyszerű alapanyagokból készült kitűnő ételeket lehet enni.

Érdekesség, hogy az olaszok gonosz ,,lemacskaevőzése" éppen ehhez a városhoz kapcsolódik. Nemzedékkel ezelőtt Veneto térségét, így Vicenzát is szárazság, járványok, háborúk és az ezzel járó éhinségek sújtották. Vicenza lakossága körében iresztelések kaptak lábra. Eszerint a szegénység és az éhség miatti elkeseredettség arra kényszerítette a helyieket, hogy macskákat is egyenek. A magnagatti (szó szerint macskaevők) gúnynév ráragadt a térségbeliekre, és aztán a külvilágban ez az olaszok egészére kiterjedt, mármint a humorosnak hitt gonoszkodásra hajlamos külföldiek részéről. A vicces az, hogy Vicenza lakói kellő humorral kezelik ezt a megbélyegzettséget, és természetesen sem otthon, sem a vendéglőikben nem tálalnak macskahúst.     

Vásárlás

Az óvárosin átvezető főúton, a Corso Palladio-n összpontosulnak leginkább a boltok. 

Az elegáns boltok és butikok a belvárosban találhatók, ahol különféle luxusmárkájú ruházati cikkeket, cipőket és kiegészítőket lehet vásárolni. A város neves divatházaknak is otthont ad, mint például a Gucci, a Prada, a Louis Vuitton, a Burberry és a Hermès, így azok is találnak maguknak megfelelő kínálatot, akik a világhírű divatmárkák iránt érdeklődnek.

A városban sok élelmiszerbolt és piac is található, ahol friss helyi élelmiszereket, pékárukat, sajtokat, olajakat és egyéb finomságokat lehet vásárolni. A város környékén számos borászat és sajtkészítő üzem található, így azok is találnak maguknak megfelelő termékeket, akik szeretnék felfedezni a helyi ízeket és ételeket.

A városban található számos bútorgyártó és kerámiakészítő is, akik kiváló minőségű bútorokat, dísztárgyakat és kerámiákat kínálnak.

A városban számos piacot is tartanak, ahol különféle termékeket lehet vásárolni, például ruhákat, cipőket, élelmiszereket és helyi kézműves termékeket. A legnagyobb piac a városközpontban a Piazza dei Signori-nál, amely hétfőn és csütörtökön kerül megrendezésre.

Szórakozás

Vicenzának nincs monstre éjszakai élete. De pénteken este és általában hétvégén van mozgalmasság a bárokban, kávézókban, persze az óvárosban. 

Közbiztonság

Vicenza közbiztonsága jónak mondható. A turisták rovására elkövetett bűnesetek nagyon ritkák, de azért előfordulhatnak, főleg ha a láogató az alapvető óvatossági szabályokat sem tartja be, és szinte tálcán kínálja a lehetősget a rosszfiúknak. 

Egyéb hasznos információk

Óváros

Piazza dei Signori

(piácá dej szinyori)

A Piazza dei Signori egy gyönyörű történelmi tér Vicenzában. Az egyik legfontosabb történelmi központja a városnak. Sok jelentős épület található itt, amelyek a város művészeti és kulturális örökségéhez tartoznak.

A tér közepén található egy szobor, amely Giuseppe Garibaldi olasz nemzeti hősöt ábrázolja. A térnek két oldalán Palladio tervezte épületek állnak, köztük a Pallazzo della Ragione és a Basilica Palladiana, amelyek már önmagukban is lenyűgöző látványt nyújtanak.

A Piazza dei Signori egy másik érdekes látnivalója a Torre Bissara nevű torony, amely 82 méter magas, és egykor a város falainak része volt. A torony megmászásával csodálatos kilátás nyílik a városra és a környező dombokra.

A tér központjában található kávézók és éttermek kiváló helyet biztosítanak a látogatóknak, hogy élvezhessék az itáliai konyha ízeit és a mediterrán életstílust. A Piazza dei Signori gyakran szolgál helyszínéül különféle kulturális és művészeti eseményeknek, koncerteknek és kiállításoknak.


g. r. fotója

Basilica Palladiana

A Basilica Palladiana egy jelentős műemlék a Vicenzában. Andrea Palladio, a reneszánsz egyik legkiemelkedőbb építésze tervezte az épületet az 1549-ben, majd az 1614-ben bekövetkezett tűzvész után Francesco Muttoni építész által végzett restaurálások után végleges formáját nyerte.

Az épület neve a Palladio által tervezett fő homlokzatról származik, amely eredetileg az alsó piac fedélzetének falaként szolgált, majd a középkorban városházaként is használták. Az épület felső része 1482-ben épült, két emelettel és loggiákkal, amelyeknek a nyitott boltívei egyedi és karakteres látványt nyújtanak.

Az épületben számos múzeum található, amelyek bemutatják a város történelmét és művészeti örökségét. Emellett a Basilica Palladiana többféle kulturális és művészeti eseménynek ad helyet, többek között kiállításoknak, koncerteknek és színházi előadásoknak.


sz. vera fotója

Teatro Olimpico

A Teatro Olimpico egy történelmi színház Vicenzában. Az épületnek különleges jelentősége van, mert az egyetlen olyan reneszánsz színház, amelynek eredeti építészeti elemei és dekorációi még mindig megmaradtak. Az épület 1580-ban épült, Andrea Palladio tervezte, de halála után az építkezést folytatta Vincenzo Scamozzi építész.

A Teatro Olimpico belső része csodálatos, és megőrizte az eredeti freskóit és díszítéseit, amelyek az ősi Római építészet ihlettek. Az épület egyedi funkciója a fából készült színpad, amely hat hajóív mögött helyezkedik el. Az építészet és a díszítési elemek figyelemre méltóak, beleértve a freskókat és a faragott elemeket is.

A Teatro Olimpico színházi előadásoknak ad otthont, de emellett számos más kulturális eseménynek is helyet ad, többek között koncerteknek, kiállításoknak és szimpóziumoknak. A színház környéke is gyönyörű, a közeli park és a belváros kávézói és éttermei kiváló lehetőséget biztosítanak a pihenésre és a kikapcsolódásra.

A Teatro Olimpico az UNESCO Világörökség része, és Vicenza fontos látványossága, amelyet érdemes meglátogatni azoknak, akik érdeklődnek az építészet, a művészet és a történelem iránt.


l. v. fotója

Chiericati Palota

(pálácco kierikáti)

A Chiericati Palota egy gyönyörű reneszánsz épület Vicenzában. Az épületet Andrea Palladio tervezte a 16. században a Chiericati család számára, akik a város patríciusai voltak.

Az épület homlokzata egyszerű és szimmetrikus, klasszikus formákkal és díszítésekkel. Az épület belső terei különlegesek a gazdag díszítésekkel és freskókkal, amelyeknek Palladio saját műhelye állította elő a díszítéseket. Az épület neves művészek által készített festményeket és szobrokat is tartalmaz.

A Chiericati Palota belső terei az olasz reneszánsz építészet kiemelkedő példái közé tartoznak. A belső udvaron található oszlopsor, az épület lépcsőháza és a mennyezeti freskók mind-mind lenyűgözőek.

Ma a Chiericati Palota a Vicenza Művészeti Múzeumnak ad otthont, amelynek gyűjteménye a 14. és 18. századi művészet remekeit mutatja be. A múzeum gyűjteménye az olasz és nemzetközi művészettörténet egyedülálló darabjait tartalmazza, többek között mesteri festményeket, szobrokat és aranyérméket.

Az épület környezete is gyönyörű, a közeli park és a belváros kávézói és éttermei kiváló lehetőséget biztosítanak a pihenésre és a kikapcsolódásra. A Chiericati Palota egy kiemelkedő jelentőségű látnivaló Vicenzában, amelyet érdemes meglátogatni azoknak, akik érdeklődnek a művészet és az építészet iránt.

m. r. fotója

Egyéb látnivalók

Monte Berico szentély

A Monte Berico Szentély Vicenzában a Monte Berico hegyen található, amely a város fölé magasodik. Az épület egy szép és történelmi szentély, amelyet a város lakói régóta tisztelnek és látogatnak.

A szentély egy hosszú lépcsősoron keresztül érhető el, amelyet a zarándokok szoktak megmászni. A lépcsők alatt egy gyönyörű park található, amely kiváló hely a pihenésre és a gyönyörködésre a város panorámájában.

A Monte Berico Szentély szép barokk épület, amelyet 1428-ban építettek, miután ,,a Szűzanya megjelent egy pásztornak a helyszínen". Az épület homlokzata gyönyörűen díszített, a szentély belső terei pedig gazdag freskókkal vannak ellátva. Az egyik legjelentősebb freskó a Tiziano Vecellio által festett "Madonna di Monte Berico" képe, amely a szentély legfontosabb ereklyéje.

A szentély és a környező területek sok látogatót vonzanak, különösen a húsvéti és a karácsonyi ünnepek idején. Emellett a Monte Berico Szentély számos kulturális és vallási eseménynek ad helyet, többek között koncerteknek, misének és processzióknak.

A Monte Berico Szentély a város egyik legfontosabb látnivalója, amelyet érdemes meglátogatni azoknak, akik szeretnének részt venni egy olasz vallási hagyományokat ápoló eseményen, vagy akik csak szeretnék élvezni a csodálatos kilátást a városra.

E. Dani fotója

Gallerie di Palazzo Leoni Montanari

A Gallerie di Palazzo Leoni Montanari egy nagyszerű múzeum Vicenzában. Az épület egy történelmi palota, amelyet a Leoni Montanari család épített a 17. században. A palota eredeti építészeti elemeit, belső dekorációit és berendezéseit az idők során megtartották, és az épületet a múzeum létrehozására szentelték.

A múzeum gyűjteménye különleges művészeti remekműveket tartalmaz a 16. és 18. századból, többek között olasz és európai mesterműveket, antik műtárgyakat és dekoratív művészeti tárgyakat. Az épület szépsége és a gyűjtemény kiválósága egyedülálló élményt nyújt a művészetek iránt érdeklődő látogatók számára.

Az épület homlokzata és belső terei gyönyörűek, és számos freskóval, faragott elemekkel, stukkókkal és díszítéssel díszítettek. Az egyik legkülönlegesebb része a múzeumnak a két emelet magas termei, amelyeket az épület gazdag berendezései díszítenek.

cs. m. fotója

Parco Querini

párko kverini

2022-es update: a park kb. felén átalakítások zajlanak s ezek akár évekig is elhúzódhatnak.

A Parco Querini egy gyönyörű park Vicenzában. Az őszi és a tavaszi időszakban a park látványa különösen gyönyörű, mert akkor a fák és a bokrok látványos színekben pompáznak.

A parkot a Querini család építette a 17. században, de azóta többször átalakították és bővítették. A park területe körülbelül 40 hektár, és különböző típusú növényekkel és fákkal van betelepítve. Itt van az egyik legnagyobb ciprusgyűjteményt Európában.

A park területén több szökőkút és díszes kút található, amelyek különleges hangulatot kölcsönöznek a parknak. A Querini család által épített kis pavilonok és a barokk stílusú épületek szépen díszítettek.

a. o. fotója

Érdekességek

1. Vicenza környékéről való két népszerű olasz sajt: a Grana Padano és az Asiago.

2. Vicenza híressége Andrea Palladio (1508--1580), aki a reneszánsz egyik legnagyobb építésze volt. A városban sok épületet ő tervezett. Nem itt született, de itt élt haláláig.

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

h. sz. fotója

T. L. fotója

Ata fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon