Bari

Bari dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Megközelítés | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

A Ryanair ír fapados légitársaság 2021 május 3-tól hetente kétszer közlekedik Budapest és Bari között. A Wizzair június 2-től repül e viszonylatban. A repülés időtartama kb. másfél óra.

Bari dióhéjban

 • A 277 ezres lakosságú (2021) - a vonzáskörzettel együtt 622 ezres
 • Bari a Puglia régió székhelye.
 • Bari az olasz csizma sarkának felső részén fekszik, az Adriai-tenger délnyugati részén.
 • Bari Dél-Olaszország második legnagyobb városa.
 • Az olaszok általános véleménye szerint Bari a legfejlettebb dél-olasz nagyváros.
 • Előszerettel mondják Balit a "Dél Kaliforniájának" s ez határozottan pozitív felhangú elnevezés.
 • Barinak van egy modern része több negyeddel és északon egy régi városrész, egy félszigeten.
 • A régi városrészben van a turista nevezetességek többsége: szép házak, templomok.
 • Bari légvonalban 730 kilométerre van Budapesttől.
 • Átlagos nettó havi fizetés (2021-ben): 1300 euró

Fő látnivalók:

 • Szent Miklós bazilika

----------------------------------------------------

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Az óváros girbegurba utcáiban az egyszerű hétköznapi élet jeleneteinek "kukkolása"
 2. Esti séta a Longomare-n
 3. A közeli Trani városka óvárosa
 4. Az óvárosi szuper éttermi kínálat, és konkrétan az Enzo pizzéria 

Nem tetszett

 1. A vasúti menetrend megbízhatatlansága (reptér-Bari)
 2. Kár, hogy a város déli részén lévő strand nem alkalmas tengeri fürdésre (a helyi önkormányzat nem is ajánlja)
 3. Bari modern városközpontja a turista szempontjából sokkal érdektelenebb, jellentéktelenebb, mint az óváros
 4. Bari tengerpartja nem különösebben vonzó

Vélemények

,, Ismerőseim ódákat zengtek, hogy mennyire gyönyörű város, és milyen finom „illata” van. Az illat, ami a frissen mosott ruhák illata, valóban egyedi, a narancsvirág keveredik a klasszikus tisztaság illattal, és ez belengi az egész óvárost. Szűk utcák rendben vannak tartva, tisztaság van, és minden utcában akad egy néni, aki készíti az orecchiette tésztát.
img_4126.jpg
Amint egy picit kintebb megyünk a „turista” negyedből, vagy lemegyünk a tengerpartra megjelennek a szeméthalmok, amelyet inkább az igénytelenség, mint a déli szegénység számlájára írnék, de 2 utcával arrább már a makulátlan tisztaságú kirakatok mögött LouisVuitton és YSL kínálja luxus termékeit. (2018)" forrás

Megközelítés

A repülőtérről

"Bejutás Bariba (ha nem bérelsz autót): Ha picit vastagabb a pénztárcád, van a nagyobb városokba közvetlenül közlekedő buszjárat, egész normális menetrenddel. Vagy mehetsz úgy is, hogy a reptér első emeletén lévő könyvesboltban/újságosnál veszel buszjegyet, megvárod a buszt és bezötyögsz a városba. A 6-os vagy 16-os visz be. Vagy Metróra szállsz. Ez is körülbelül fél óra mire beér a Piazza Moro-ra. (2015)" forrás

Szállás

Ajánlott szállodák:

Más Bari-i szálláshelyek foglalása itt - hotelscombined.com

Közlekedés

Az óvárost és a városközpontot gyalogosan viszonylag könnyű bejárni. A belvárosban és az elővárosokban közlekednek buszok. A kompkikötőhöz ingyenes ingajárati busz közlekedik. Az óvároson belül nincs tömegközlekedés.

Autót akkor érdemes bérelni, ha vidéki túrákra indulunk.

Étkezés

Ha lehetséges, próbáljunk helyiektől tájékozódni arról, hogy hova érdemes betérnünk enni. A vendéglők az ár-érték arány tekintetében túlságosan kérdőjelesek. Vannak drága helyek vacak kajákkal, és olcsók kitűnővel. Halat csak halspecialista étteremben együnk. Nagyon lényeges, hogy mennyire friss a hal. A városközpontban sok pizzéria csalogatja a turistákat, de több közülük jó esteben közepes, rossz esetben kifejezetten silány. Az óvárosban a legtöbb kocsmában elfogadható áron lehet egyszerűbb harapnivalókhoz jutni.  

Bari egyik specialitása: az orecchiette (fülecske)

Vásárlás

Bari fő bevásárlóutcája a Via Sparano. Ugyancsak jelentős vásárlós hely a közelében lévő Corso Cavour, ahol mindennap van valamiféle bazár. 

Szórakozás

Bari éjszakai élete ezeken a helyeken összpontosul: két téren - a Piazza del Ferrarese és a Piazza Mercantile, valamint a az óváros peremén: a Corso de Vittorio Emmanuele II. Az óvárosi bárokban a shotok 1 - 1,50 euróba kerülnek, míg egy pohár sör 1 - 2,50 euró.

Közbiztonság

Bari viszonylag jó közbiztonságú város. De: az óváros, a Bari Vecchia hangulatos negyed, de a keskeny, zsúfolt utcáin járkáló turisták kedvelt célpontjai a zsebeseknek.

Egyéb hasznos információk

1. Tiszteletbeli magyar konzulátus Bariban:

Consolati Onorari dell’Ungheria
Bari (Illetékesség / Circoscrizione : Puglia, Basilicata, Abruzzo, Molise)
Tiszteletbeli konzul / Console Onorario: Prof. Dott. Carmine Arena
Via F. Turati 12., 70100 Bari
Tel.: 0039 080 5017067, Fax: 0039 080 5241704, Mobil: 0039 329 6218924

Látnivalók

Óváros

Tipikus zsákutca Bari óvárosában

Szent Miklós (San Nicola) templom

Jön!

Olvasmányos linkek

"Amikor megérkezel a vasútállomásra, ne ijedj meg. Nem ott van a látnivaló. A környék elég lepukkant, de ha tovább mész az óvárosba, ott igazi hangulatos utcácskákat találsz. A vasútállomás előtt van egy hatalmas szökőkút -érdemes megnézni- az egyik sarkon pedig egy McDonald’s, és a másikon egy helyiek által látogatott pizzéria -ott jókat lehet enni általában, sajnos nem mindig. A kettő között indul egy széles sétálóutca, azon kell végigmenned, hogy az óvárosba juss. A vasútállomás előtti téren van egy egész normális turista információ, raboljuk is le a térképek miatt, de egész Pugliáról adnak ott szórólapokat. Ha Bariban jársz, szabad kihagyni a Szent Miklós (San Nicola) templomot, ami a kereszténység egyik legjelentősebb egyházi építménye, fontos búcsújáró hely, nem csak keresztények körében, hanem ortodoxoknál is.

Én sokáig egy mendemondának tartottam, hogy a Mikulás egy igazi, élő ember volt, de... ebben a templomban van eltemetve! A másik látványosság maga az óváros a szűk utcákkal, a kiteregetett ruhákkal és lepedőkkel, vagy a pici lalások ahova bekukkanthatsz a nyitott ajtókon át, de láthatsz az utcán ücsörgő helyieket, akik beszélgetéssel (is) töltik szabad idejüket. Hihetetlen az összes déli városka hangulata, már csak ezért is érdemes céltalanul bóklászni az óvárosokban! Bariban az óvároson kívül még az úgynevezett Lungomare (rakpart) a halászhajókkal és csónakokkal is jó hely a sétára, de a nagy óceánjáró hajók által használt kikötőbe is bemehetünk. (2015)" forrás


"Az igazi mediterrán csodával ekkor szembesültem igazán, a háromszázezres Bari szinte összes lakosa a tengerparton, a Lungomare-n nyüzsgött: sportoltak, kutyát sétáltattak, elegáns ruhában kéz a kézben andalogtak, a parkokban sakkoztak, kártyáztak, a halászok a frissen fogott halakat árulták, és mindenki mosolygott. Amibe még azonnal beleszerettem: mindenki fel-alá grasszált a piros lámpánál! Bevallom, ez igazi rossz tulajdonságom, de a budapesti lámpák dinamikáját, illegális átkelőhelyeit már túl jól ismerem :) Bariban viszont először, lányos zavaromban szépen vártam a lámpa nélküli gyalogosátkelőnél, hogy átengedjenek. Na, várhattam volna ott estig, ahogyan ők dinamikusan (Értsd: rettentően gyorsan) vezetnek, olyan gyorsan kell átrohanni a zebrán is, szigorúan tilos körbenézni, mert azonnal halál közeli állapotba kerülsz a min. 100-al feléd közeledő autóktól, jó kis torna ez!

A dinamikus vezetési stílusuk nagyon tetszett, balesetet, koccanást egyszer sem láttam, innét a sok dudálás :) Miután beteltem a tengerparti látvánnyal, barangolni kezdtem az óváros, a Barivecchia sikátorain. Szűk utcák, bámulatos épületek, a mediterrán színek – ez az, amit soha nem tudok megunni. Így jutottam el a városka védőszentjének, Szent Miklós bazilikájához (Basilica San Nicola), ami az európai kereszténység méltán egyik legjelentősebb egyházi építménye. A bazilika a 11. században épült a Törökországból zsákmányolt Szent Miklós ereklyéinek megőrzése céljából. Az óriási négyszögletes templom pompás belsővel bír, de erről majd később.

Jó kis helyre találtam, La Cantina di Cianna Cianne, és bár felhúzták a szemöldöküket a "Table for one, please" kérésre :), fejedelmi kiszolgálásban volt részem. (Itáliában több százféle tésztafajta létezik, kis híján minden vidéken más és más honos, Bariban a helyi jellegzetesség a kis kalapformájú orecchiette,amit kis kancsó asztali bor mellett meg is kóstoltam, és közben szemléltem a beözönlő többgenerációs olasz családokat, akik vidáman kacarászva, komótosan ették többfogásos ebédjüket. Nálam ezzel be is fejeződött a szieszta, és mentem tovább. Először a várkastélyt néztem meg, a Castello Normanno Svevo-t majd elsétáltam a város központjában található Vittorio Emannuele II sugárútra. A sugárút igazi gyöngyszemekkel kecsegtetett, így míg a helyiek még vígan sziesztáztak, nyugodtan fényképezhettem a szebbnél szebb épületeket.

Estefelé újra visszatértem a tengerpartra, és az egyik padon üldögélve élveztem a teljes csöndet. Nálam akkor jön el a teljes kikapcs állapota, amikor nem értem, mit beszélnek körülöttem, nem figyelek oda, így végre minden külső zajt ki tudok zárni magam körül.Hétfőn reggel bár a nap sütött, óriási, szinte kibírhatatlan szél fogadott, viszont a hullámok háborgása egyszerűen ámulatba ejtő volt. Napközben az új városrészben, a Murattino-ban barangoltam, a sikátorok szeretete mellett mindig elbűvöl a gondosan megtervezett, négyzettömbökből álló városszerkezet látványa, ami már Barcelonában is lenyűgözött. Bejártam a sétálóutcákat, (mondanom sem kell, mindenki Louis Vuitton táskákkal rohangált – ennyit az olasz gazdasági válságról) amik tele voltak hírneves tervezők kollekcióival, megnéztem az egyetem épületét, ami közel hatvanezer diákjával a régió legjelentősebb felsőoktatási intézménye. (2012)" forrás

Fotóegyveleg

Bari - utcai tésztaszaggatás

Bari egyik színháza

Gargano nemzeti park Baritól északra - l.n. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Péter, 2017. 03. 02. 21:34
mikor "jön"? :)


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon