ÚTIKRITIKA.HU / Perugia


hirdetes

útikritikák


Perugia

Perugia

Perugiáról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Egyéb hasznos információk| Óváros| Szent Lörinc-székesegyházPiazza IV Novembre| San Domenico bazilika|Más templomok| Múzeumok| Egyéb látnivalók| Közeli látnivalók| Érdekességek| Olvasmányos linkek|Fotóegyveleg

.


Kriszta fotói

Perugiáról dióhéjban

olasz kiejtés: pérudzsá (hangsúly a 2. szótagon)

Közel 166 ezer lakója van (2022-es becslés).

Erősen dombos város. A fő nevezetességek zöme a dombtetőn található, a történelmi központban, a Centro Historico-ban. A történelmi központba, avagy óvárosba szinte lehetetlen autóval behajtani, kivéve ha van ottani hotelbe foglalásunk. Még az óvároson kívül is nehézkes és nagyon lassú autóval közlekedni a macskaköves, egyirányú utcákban. A közúti táblák jelzései inkább összezavarhatnak és előfordulhat, hogy többszőr is körözünk ugyanazon helyeken. Tanácsos Perugiában a lehető legkevesebbet autózni és inkább gyalogolni. Nem tűsarkakon és flip-flopban természetesen.

Egy nap alatt bőven felfedezhető a város.  

Kriszta fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A csodás panorámák a városra, a háztetőkre

2. A rengeteg itt tanuló külföldi egyetemista extra lendületet, mozgalmasságot ad a városnak

3. Minimetro, imádtuk

4. A kilátás az Óváros sétányáról (Viale Independenza)

Nem tetszett

1. A város domborzata erős fizikai kihívást jelent (dombra fel, majd le, majd megint fel)

2. A hosszú évek folyamán túl sokan költöztek ki a belvárosból az elővárosokba s emiatt a központ nincs annyira hétköznapi élettel telve (legfeljebb a diákoknak köszönhetően)

3. A turistás éttermek pincérei többnyire figyelmetlenek

4. Az éttermek választéka túlságosan egyhangú

Vélemények

,, Perugia, a Bacio csoki hazája, Umbria régió központja minimetroval fogadja a vasútállomásra érkező utazókat. Nem árt, hogy van metró, ugyanis a város fent kap helyet, a hegy oldalában.

Gyalog bejutni a központba kvázi egy örökkévalóság, legalábbis eléggé sokáig tartana. Még szerencse, hogy liftek, lépcsők, alagutak és ezek a bizonyos sífelvonószerű, fülkés, minimetronak nevezett masinák kötik össze a teraszokat. A végállomáson kiszállva, megérkezve a történelmi belvárosba belátni az egész völgyet. A kilátás napsütésben és esőben fürödve, éjjel és nappal is lenyűgöző. Ahogy az is, ahogy az egész városkát megkonstruálták: A középkor építészeti bravúrjainak vége nincs.

A lusta helyiekkel és ténfergő turistákkal teli terek azt azt összbenyomást keltik az utazóban, mintha számítógépes játék középkori pályáin haladna. Mintha mindez csak díszlet lenne. Játék. Hogy mihez? Egy díszlet a falak mögé, teraszok és sikátorok közé rejtett kis életekhez, amikbe az egyszeri turista nem kaphat bepillantást. Egy útikönyv azt írja, a perugiai emberek tartózkodók, megközelíthetlenek, sokkal zárkózottabbak, mint pl. sienai társaik. Ezt érzem én is, ahogy felfedezzük és egyre beljebb hatolunk a város szívébe.

Hiába járjuk be az utcákat, Perugia akkor sem adja ki magát teljesen, egy része titok marad. Kicsit még akkor is, amikor az egykori valószínűleg kolostorból lett diákszálló balkonján az elénk táruló völgyben gyönyörködve fogyasztjuk az olívaolajjal ízesített, amúgy semmiízű, ropogós kenyeret, a savanykás, kissé száraz fehérbort és a magunk készítette, mozarellas-pestos salátát. Különös hely. " forrás

Kriszta fotója

,, A rengeteg fiatalnak köszönhetően Perugia rendkívül modern és kozmopolita város, ahol a múlt és jelen harmonikus egyveleget alkot, felejthetetlen hangulatot árasztva.

xx

A Corso Vannucci Perugia főutcája, ahol remek üzletekre, hangulatos kávézókra és tradicionális éttermekre bukkanhatsz. Ez az a hely, ahol a "passeggiata", azaz a séta történik minden este, de főleg hétvégén telik meg élettel. Rendelj egy pohár proseccót, és figyeld "páholyból" a színes forgatagot. Ha mennyei süteményekre fened a fogad, kukkants be a Sandri's bárba, a Via dei Priorin lévő Giancarlóban készítik a legfinomabb pizzákat, a Via Mazzinin található Caffe di Perugiában pedig kiváló kávékat kóstolhatsz. Időd függvényében látogass el a helyi piacra (Mercato Coperto), melynek hátsó teraszáról fantasztikus kilátás nyílik a régi piros háztetőkre. Perugiát sokan a csokoládé városának nevezik, itt gyártják ugyanis a híres ezüstpapírba csomagolt, mogyorós étcsokis édességet is, amelynek neve olaszul csókot jelent. forrás


Az olaszoknál már egész megszokottnak mondható palazzo, dóm, katedrális, harangtorony, és pár XIII. századi templom mellett itt még találunk majd 40 ezer egyetemistát is. Perugia-ról csak szuperlativuszokban tudok nyilatkozni. Eszméletlen hangulata van a városnak, egy teljes napot érdemes rászánni." forrás

Kriszta fotója

Odajutás

Perugia országúton 1070 kilométerre van Budapesttől. Megállás nélküli vezetést modellezve az utat kb. 10 óra 45 perc alatt lehet megtenni. 20 kilométert kivéve végig autópályán vezethetünk. Vonat bárhonnan szinte, repülővel és onnan bérelt autóval, könnyen elérhetó úticél.

Parkolni az óvárosban gyakorlatilag lehetetlen. Annak, aki kocsival megy, az autóját kint kell hagynia. Legegyszerűbb a  minimetro útvonalán hagyni és belibbenni a városba.

Szállás

A minimetro mellett praktikus azoknak lakniuk, akik autóval érkeznek.  Az óvárosba csak az menjen lakni, aki nem akar parkolni.

Ajánlott szálláshelyek:

2 csillagos: Hotel Priori

3 csillagos: Hotel Ilgo

4 csillagos: Hotel Alla Posta Dei Donini

Helyi közlekedés

A fő autós parkolóhely a Piazza Partigiani-n (téren) található. Onnan (ingyenesen használható) mozgólépcsők során juthatunk el az óvárosba. Előfordul, hogy mozgólépcsők egyik-másik szakasza éppen nem müködik. vagy a már emlegetett minimetro mellett. Amire nagyon kell figyelni: vannak ingyenes helyek, de sok ingyenes hely csak helyieknek van fenntartva vagy/és csak limitált ideig igénybe vehető. És persze ellenőrizhetik, büntethetik a szabályok megszegőit. Akkor már érdemesebb fizetős helyen hagyni a kocsit.

Busz

Kriszta fotója

MiniMetro

25 személyes, teljesen automatikus kiskocsik, kötött pályán, villannyal hajtva , csendesen teszik a dolgukat. Sofőr nincs bennük. Külváros, belváros útvonalon, reggel 7-től, este 9-ig járnak kb. kétpercenként. Belül piros, kívül szürke, 12 személyes, nagyon aranyos és végtelenül praktikus találmány. Pincetto-nak hívják a belvárosi megállót, kicsit nehéz megtalálni, két giroszos közé szorult be a lejárat. Kb. 60 cm széles folyosón jutunk ki a teraszokhoz, onnan mozólépcsővel lefelé és egy automata kapusor enged be. A jegyet meg kell őrizni, azzal lehet kimenni is. Gyerekekkel is jó móka. A jegy 1.50.- / út, de lehet tizes gyűjtőt is venni 12.50-ért vagy napijegyet 5.40-ért.  Jelezni nem kell az ajtó nyitás miatt, a sárga gomb a vészhívó. Nagyon nem örülnek, ha nyomkodjuk.

Annak, aki egynapos kirándulásra jön Pegugiába, érdemes a végállomáson hagynia kocsit, bemetrózni a központba és a nap végén ugyanígy hazamenni. Gyorsabb és kényelmesebb, mint parkolóhelyet vadászni a központban. (Pian Di Massiano)

Kriszta fotói

Fel az óvárosba - Nagyon praktikus - Kriszta fotója

Cuki postakocsi - Kriszta fotója

Étkezés

Ínycsiklandó sütik - Kriszta fotója

,, Egy délután persze nem volt elegendő a város megismeréséhez, a Galériát is kihagytuk ezúttal, de így is nagyon tetszett Perugia. Este a főtérhez (és a szállodánkhoz) közeli Il Cantinone nevű étteremben vacsoráztunk, amit jó szívvel tudok bárkinek is ajánlani: finom ételek, udvarias kiszolgálás, szép étterembelső a 15. sz.-i épületben, a vártnál alacsonyabb árakkal (alig került többe, mintha pizzáztunk volna). " forrás

Vásárlás

Corso Vannucci

(korzo vánnucsi)

Corso Vannucci egy szép és történelmi sétálóutcája Perugia városának. Ez az utca Perugia központjában található, és tele van történelmi épületekkel, boltokkal, kávézókkal és éttermekkel. Az utca a középkorban épült, és Perugia egyik legismertebb és leglátogatottabb helyszíne.

Corso Vannucci tökéletes hely arra, hogy sétálj egyet, és élvezd az olasz élet hangulatát. Az utcán található boltokban találkozhatsz számos helyi és nemzetközi márka ruháival, cipőivel és kiegészítőivel. Az utca kávézói és éttermei kiváló lehetőséget kínálnak arra, hogy ízletes olasz ételeket és italokat kóstolj meg, és élvezd az utca vibráló hangulatát.


Kriszta fotója


Szórakozás

Az éjszakai élet központja azonban az "acropolis" nevű terület, amely számos kávézóval, bárral és klubbal rendelkezik. Az Acropolis egy régió a középkori városközpont közelében, és este éled igazán életre. Itt találhatóak a legnépszerűbb és legdivatosabb bárok, ahol az emberek táncolnak és élvezik az italokat, az éjszakai élet fénypontja.

Ha a zenei előadások érdekelnek, akkor érdemes felkeresni a "Morlacchi" színházat, amely különböző koncerteknek és előadásoknak ad otthont. A színházban a jazztől az operaig mindenféle zenei előadásra lehet számítani, így érdemes az előadások menetrendjét is ellenőrizni, hogy az utazásod idején éppen mi van műsoron.

Érdemes felkeresni a "VinCaffè" nevű bárt, amely egy nagyon hangulatos és barátságos hely. A VinCaffè nagy választékot kínál a legjobb helyi és nemzetközi borokból, és számos finom koktélt is kínál azok számára, akik szeretnék élvezni az éjszakai hangulatot egy kellemes környezetben.

Régi kávézó&cukrászda 

Egyéb hasznos információk

Óváros

Perugia óvárosa tele van történelmi látnivalókkal és lenyűgöző épületekkel, amelyek mind hozzájárulnak a város bájához és varázsához. Az óváros Perugia középpontjában található, és egy valódi kincsesbánya azok számára, akik szeretik a történelmet és az építészetet.

Az óvárosban található főbb látnivalók közé tartozik a "Palazzo dei Priori", amely Perugia középkori városháza. A Palazzo dei Priori Perugia egyik legismertebb épülete, és egy lenyűgöző középkori palota, amely a város főterén található. A palota ma múzeumként működik, és számos érdekes kiállítást kínál azoknak, akik érdeklődnek a város történelme és kultúrája iránt.

Az óvárosban található másik látnivaló a "Fontana Maggiore", egy nagyon szép és díszes szökőkút, amely az óváros középpontjában található. A szökőkút Perugia egyik jelképe, és a középkorban épült, hogy megünnepelje a város gazdagságát és hatalmát.

Az óvárosban található még a "Corso Vannucci", amely Perugia főutcája, amelyet tele van üzletekkel, kávézókkal és éttermekkel. Az utca nagyon forgalmas és élénk, és ideális hely arra, hogy sétálj egyet és élvezd az olasz élet hangulatát.

Az óvárosban található még a "Rocca Paolina", amely egy óriási erődítmény, amely a középkorban épült. Az erődítmény ma múzeumként működik, és lehetőséget nyújt arra, hogy megismerjük a város történelmét és kultúráját.

Az óvárosban számos más látnivaló is található, például a "Basilica di San Pietro", a "Piazza IV Novembre", a "Palazzo della Penna" és a "Chiesa di San Francesco al Prato". Ö

Via Baglioni - Kriszta fotója

Kriszta fotói

Szent Lőrinc-székesegyház

Olaszul: Cattedrale di San Lorenzo

A Szent Lőrinc-székesegyház (Cattedrale di San Lorenzo) Perugia egyik legfontosabb és legszebb látnivalója. Az épület a középkorban épült, és sokszor átépítették és kibővítették az évszázadok során. A székesegyház a város óvárosának szívében található, és egyedülálló építészeti jellemzői miatt kiemelkedően fontos látnivaló.

Az épület külső megjelenése nagyon impozáns, magas tornyokkal és lenyűgöző díszítésekkel. Az épület belső tere is lenyűgöző, magas mennyezetekkel, színes ablakokkal és díszes oltárokkal. Az épület középpontjában található a főoltár, amelyen egy csodálatos freskó található, amely az évszázadok során számos restauráláson esett át.

A Szent Lőrinc-székesegyházban számos különböző műalkotás és relikvia is található. A legkiemelkedőbb műalkotások közé tartozik a "Magdaléna ébredése" freskó, amely egy lenyűgöző alkotás, valamint a "Pannó di San Bernardino", amely egy díszes kárpit, amely az épület mennyezetén lóg.

Kriszta fotói

Piazza IV Novembre

A Piazza IV Novembre Perugia központi területe és az óváros egyik legjobb helye. Ez az egyik legnagyobb tér Perugia-ban, és valószínűleg az egyik leglátványosabb is, nagyon impozáns épületekkel és díszes szökőkutakkal.

A tér központjában található a "Fontana Maggiore", amely egy szép középkori szökőkút, melyet a 13. században építettek. A szökőkút Perugia egyik jelképe, és lenyűgöző díszítéseket mutat a vízköpők és a különböző szobrok révén.

A tér körül számos történelmi épület található, mint például a "Palazzo dei Priori", amely Perugia középkori városháza, valamint a "Palazzo del Capitano del Popolo", amely a középkori kormányzói hivatal volt. Az épületek nagyon lenyűgözőek, és gyönyörű díszítésekkel rendelkeznek, amelyeket érdemes megcsodálni.

A Piazza IV Novembre nagyon forgalmas hely, és sok turista és helyi lakos találkozik itt. Az emberek általában itt ülnek le, és élvezik a kávéjukat vagy az italukat, és élvezik az olasz élet hangulatát.

Fontana Maggiore kora este és nappal - Kriszta fotóia

Palazzo dei Priori

A Palazzo dei Priori Perugia egyik legismertebb és legfontosabb épülete, és az óváros központjában található. Az épület középkori palota, amelyet eredetileg a város kormányzóinak székhelyeként építettek.

Az épület külső megjelenése nagyon impozáns, és a középkori építészeti stílust tükrözi. Az épület magas tornyai és díszes homlokzata lenyűgöző látványt nyújt a látogatók számára.

A Palazzo dei Priori ma múzeumként működik, és számos érdekes kiállítást kínál azoknak, akik érdeklődnek a város történelme és kultúrája iránt. Az épületben látható kiállítások között szerepelnek a középkori Perugia művészeti és kulturális örökségei, valamint a helyi kézművesek alkotásai.

Az épület belső terei is lenyűgözőek, és díszes mennyezetekkel, díszes oltárokkal és szobrokkal díszítettek. Az épület központi udvara a Palazzo dei Priori központi pontja, és egy nagyon szép kert található itt, ahol pihenhetünk egy kicsit, miközben élvezzük az épület impozáns környezetét.

Kriszta fotóiSan Domenico bazilika

(Szent Domonkos)

A San Domenico bazilika Perugia óvárosának egyik legfontosabb és legjelentősebb látnivalója. Az épület a 14. században épült, és a Szent Domonkos rendház egykori temploma volt.

Az épület külső megjelenése nagyon impozáns, magas tornyokkal és lenyűgöző díszítésekkel. Az épület homlokzata különösen szép, és lenyűgöző részletességgel díszített, többek között freskókkal és szobrokkal.

Az épület belső tere is nagyon szép, magas mennyezetekkel, csodálatos díszítésekkel és festményekkel. Az épület középpontjában található a főoltár, amely egy nagyon szép műalkotás, valamint számos más oltár és relikvia is található az épületben.

Az egyik legjelentősebb műalkotás a San Domenico bazilikában a "Madonna delle Grazie" freskó, amely nagyon híres Perugia és Olaszország szerte. Az épületben számos más műalkotás és relikvia is található, beleértve a Szent Domonkos testét.


TemplomokTempio di Sant'Angelo

Ez egy paleo-keresztény templom. Kevésbé díszes, de nagyon megkapó.

Kriszta fotói


Múzeumok

Umbriai Nemzeti Galéria

Az Umbriai Nemzeti Galéria (Galleria Nazionale dell'Umbria) Perugia egyik legfontosabb múzeuma, és az olaszországi Umbria régió művészeti örökségének egyik legjelentősebb gyűjteményét őrzi. Az épület a város központjában található, és lenyűgöző műalkotásokat és relikviákat tartalmaz.

Az Umbriai Nemzeti Galéria műalkotásai a középkortól a modern korig terjednek, és az Umbria régió művészeti és kulturális örökségét mutatják be. Az épületben látható műalkotások között szerepelnek szobrok, festmények, freskók, feszületek, díszes kárpitok és más művészeti alkotások. A gyűjtemény a 13. és 19. század közötti időszak művészetét mutatja be.

Az Umbriai Nemzeti Galéria egyik legkiemelkedőbb műalkotása a "Madonna in Trono con Santi" freskó, amely a 14. században készült. Ez egy nagyon szép és díszes műalkotás, amely több szentet és a Szűzanyát ábrázolja.

Az épület kialakítása is lenyűgöző, és gyönyörű díszítésekkel és szobrokkal van ellátva. Az Umbriai Nemzeti Galéria nagyon fontos múzeum, amelyet mindenkinek érdemes meglátogatni, aki Perugiában jár, és érdeklődik az olasz művészet és kultúra iránt.


Egyéb látnivalók

Collegio del Cambio

A Collegio del Cambio Perugia egyik legfontosabb épülete, amely a város középkori történelmének egyik legfontosabb pillére. Az épület egykor a városi pénzügyi intézménynek, a pénzváltó céhnek adott otthont, és fontos szerepet játszott az Umbria régió gazdasági és kereskedelmi életében.

Az épület belső terei nagyon szépek és impozánsak, és többek között freskókkal és díszes mennyezetekkel vannak díszítve. Az épületben található termek közül az egyik legismertebb a "Sala delle Udienze" (az Audiencia terem), amely egy nagyon szép és díszes terem, és számos jelentős személyiség fogadására szolgált a város történelme során.

Az épületben látható műalkotások közül kiemelkedik a "Perugino" freskó, amely a nagyterem mennyezetén látható. Ez egy nagyon szép és részletes freskó, amely a város és a régió gazdasági és kereskedelmi életét mutatja be.

Kriszta fotói

Rocca Paolina erődítmény

A Rocca Paolina Perugia egyik legfontosabb történelmi látnivalója, és az egykori városi erődítmény maradványa. Az erődítmény a 16. században épült, és a város védelmére szolgált. Az erődítmény építése azonban a város lakosságának ellenállásába ütközött, akiket kénytelenek voltak kényszerrel kitelepíteni az épületekből.

Az erődítménynek azonban már régóta nincs hadi jelentősége, és ma múzeumként működik, amely bemutatja a város történelmét és kulturális örökségét. Az épület belső terében a látogatók számos kiállítást és művészeti alkotást találnak, beleértve a középkori freskókat és a reneszánsz festményeket.

Az erődítmény belső tere is nagyon szép, és a középkori építészet stílusát tükrözi. Az épületben található árkádok, boltívek és díszes mennyezetek nagyon impozánsak, és sokat mesélnek a város történelméről és kultúrájáról.

g. g. fotója

Piazza Mateotti

Kriszta fotója

Etruszk-kapu

Az Etruszk-kapu Perugia egyik legjelentősebb műemléke, amely az Etruszk-korszakból származik, és egykor a város kapuja volt. Az Etruszk-kapu az egyik legjobb példa az etruszk építészetre, és a város egyik legnépszerűbb és legismertebb látnivalója.

Az Etruszk-kapu egy nagyon szép és impozáns építmény, amely két toronnyal rendelkezik, és a város falainak egyik legjelentősebb része. Az épület nagyon jól megőrizte eredeti állapotát, és nagyon jó állapotban van, így nagyon érdekes látványt nyújt a látogatók számára.

Az Etruszk-kapu mögött a látogatók szép kilátást élvezhetnek Perugia városára

Kriszta fotója


Közeli látnivalók

Kilátás a városból - Kriszta fotója

Érdekességek

Perugia-ban található a világ legnagyobb csokoládé kiállítása, a Perugina Bocadillo, amely a város híres csokoládéjának és édességeinek történetét meséli el.

Perugia-ban található a világ leghosszabb folyamatosan működő egyeteme, a Perugiai Egyetem, amely 1308-ban alapították.

Perugia-ban található az Olaszországban egyedülálló "fontana maggiore" (nagy szökőkút), amely egy csodálatos reneszánsz mestermű, és a város egyik legjelentősebb és legismertebb látnivalója.

Perugia-ban minden évben megrendezik az Umbria Jazz Fesztivált, amely az egyik legnagyobb jazz fesztivál az egész világon, és rengeteg híres zenészt és előadót vonz a városba.

Kriszta fotója

Olvasmányos linkek

Kriszta fotója

Fotóegyveleg

Kriszta fotói

Az egyetem bejárata, sok magyar diáknak kellemes emlék.

Az egyetem külföldi diákokat oktató épülete és az etruszk kapu - Kriszta fotói


Kommentek

Zolika, 2022. 08. 27. 10:37
Már többször szálltunk meg hotel choccoban félúton Olaszország déli tájai felé, az óvárosba egyszer próbáltunk gyalog felmenni, 1200 lépcsőig számoltam, de megérte!! Gyönyörű a földalatti városon keresztül. megint megyünk!!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon