ÚTIKRITIKA.HU / Perugia

Perugia

Perugia

Perugiáról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Egyéb hasznos információk| Óváros| Szent Lörinc-székesegyházPiazza IV Novembre| San Domenico bazilika|Más templomok| Múzeumok| Egyéb látnivalók| Közeli látnivalók| Érdekességek| Olvasmányos linkek|Fotóegyveleg

.


Kriszta fotói

Perugiáról dióhéjban

olasz kiejtés: pérudzsá (hangsúly a 2. szótagon)

Közel 166 ezer lakója van (2022-es becslés).

Erősen dombos város. A fő nevezetességek zöme a dombtetőn található, a történelmi központban, a Centro Historico-ban. A történelmi központba, avagy óvárosba szinte lehetetlen autóval behajtani, kivéve ha van ottani hotelbe foglalásunk. Még az óvároson kívül is nehézkes és nagyon lassú autóval közlekedni a macskaköves, egyirányú utcákban. A közúti táblák jelzései inkább összezavarhatnak és előfordulhat, hogy többszőr is körözünk ugyanazon helyeken. Tanácsos Perugiában a lehető legkevesebbet autózni és inkább gyalogolni. Nem tűsarkakon és flip-flopban természetesen.

Egy nap alatt bőven felfedezhető a város.  

Kriszta fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A csodás panorámák a városra, a háztetőkre

2. A rengeteg itt tanuló külföldi egyetemista extra lendületet, mozgalmasságot ad a városnak

3. Minimetro, imádtuk

4. A kilátás az Óváros sétányáról (Viale Independenza)

Nem tetszett

1. A város domborzata erős fizikai kihívást jelent (dombra fel, majd le, majd megint fel)

2. A hosszú évek folyamán túl sokan költöztek ki a belvárosból az elővárosokba s emiatt a központ nincs annyira hétköznapi élettel telve (legfeljebb a diákoknak köszönhetően)

3. A turistás éttermek pincérei többnyire figyelmetlenek

4. Az éttermek választéka túlságosan egyhangú

Vélemények

,, Perugia, a Bacio csoki hazája, Umbria régió központja minimetroval fogadja a vasútállomásra érkező utazókat. Nem árt, hogy van metró, ugyanis a város fent kap helyet, a hegy oldalában.

Gyalog bejutni a központba kvázi egy örökkévalóság, legalábbis eléggé sokáig tartana. Még szerencse, hogy liftek, lépcsők, alagutak és ezek a bizonyos sífelvonószerű, fülkés, minimetronak nevezett masinák kötik össze a teraszokat. A végállomáson kiszállva, megérkezve a történelmi belvárosba belátni az egész völgyet. A kilátás napsütésben és esőben fürödve, éjjel és nappal is lenyűgöző. Ahogy az is, ahogy az egész városkát megkonstruálták: A középkor építészeti bravúrjainak vége nincs.

A lusta helyiekkel és ténfergő turistákkal teli terek azt azt összbenyomást keltik az utazóban, mintha számítógépes játék középkori pályáin haladna. Mintha mindez csak díszlet lenne. Játék. Hogy mihez? Egy díszlet a falak mögé, teraszok és sikátorok közé rejtett kis életekhez, amikbe az egyszeri turista nem kaphat bepillantást. Egy útikönyv azt írja, a perugiai emberek tartózkodók, megközelíthetlenek, sokkal zárkózottabbak, mint pl. sienai társaik. Ezt érzem én is, ahogy felfedezzük és egyre beljebb hatolunk a város szívébe.

Hiába járjuk be az utcákat, Perugia akkor sem adja ki magát teljesen, egy része titok marad. Kicsit még akkor is, amikor az egykori valószínűleg kolostorból lett diákszálló balkonján az elénk táruló völgyben gyönyörködve fogyasztjuk az olívaolajjal ízesített, amúgy semmiízű, ropogós kenyeret, a savanykás, kissé száraz fehérbort és a magunk készítette, mozarellas-pestos salátát. Különös hely. " forrás

Kriszta fotója

,, A rengeteg fiatalnak köszönhetően Perugia rendkívül modern és kozmopolita város, ahol a múlt és jelen harmonikus egyveleget alkot, felejthetetlen hangulatot árasztva.

xx

A Corso Vannucci Perugia főutcája, ahol remek üzletekre, hangulatos kávézókra és tradicionális éttermekre bukkanhatsz. Ez az a hely, ahol a "passeggiata", azaz a séta történik minden este, de főleg hétvégén telik meg élettel. Rendelj egy pohár proseccót, és figyeld "páholyból" a színes forgatagot. Ha mennyei süteményekre fened a fogad, kukkants be a Sandri's bárba, a Via dei Priorin lévő Giancarlóban készítik a legfinomabb pizzákat, a Via Mazzinin található Caffe di Perugiában pedig kiváló kávékat kóstolhatsz. Időd függvényében látogass el a helyi piacra (Mercato Coperto), melynek hátsó teraszáról fantasztikus kilátás nyílik a régi piros háztetőkre. Perugiát sokan a csokoládé városának nevezik, itt gyártják ugyanis a híres ezüstpapírba csomagolt, mogyorós étcsokis édességet is, amelynek neve olaszul csókot jelent. forrás


Az olaszoknál már egész megszokottnak mondható palazzo, dóm, katedrális, harangtorony, és pár XIII. századi templom mellett itt még találunk majd 40 ezer egyetemistát is. Perugia-ról csak szuperlativuszokban tudok nyilatkozni. Eszméletlen hangulata van a városnak, egy teljes napot érdemes rászánni." forrás

Kriszta fotója

Odajutás

Perugia országúton 1070 kilométerre van Budapesttől. Megállás nélküli vezetést modellezve az utat kb. 10 óra 45 perc alatt lehet megtenni. 20 kilométert kivéve végig autópályán vezethetünk. Vonat bárhonnan szinte, repülővel és onnan bérelt autóval, könnyen elérhetó úticél.

Parkolni az óvárosban gyakorlatilag lehetetlen. Annak, aki kocsival megy, az autóját kint kell hagynia. Legegyszerűbb a  minimetro útvonalán hagyni és belibbenni a városba.

Szállás

A minimetro mellett praktikus azoknak lakniuk, akik autóval érkeznek.  Az óvárosba csak az menjen lakni, aki nem akar parkolni.

Ajánlott szálláshelyek:

2 csillagos: Hotel Priori

3 csillagos: Hotel Ilgo

4 csillagos: Hotel Alla Posta Dei Donini

Helyi közlekedés

A fő autós parkolóhely a Piazza Partigiani-n (téren) található. Onnan (ingyenesen használható) mozgólépcsők során juthatunk el az óvárosba. Előfordul, hogy mozgólépcsők egyik-másik szakasza éppen nem müködik. vagy a már emlegetett minimetro mellett. Amire nagyon kell figyelni: vannak ingyenes helyek, de sok ingyenes hely csak helyieknek van fenntartva vagy/és csak limitált ideig igénybe vehető. És persze ellenőrizhetik, büntethetik a szabályok megszegőit. Akkor már érdemesebb fizetős helyen hagyni a kocsit.

Busz

Kriszta fotója

MiniMetro

25 személyes, teljesen automatikus kiskocsik, kötött pályán, villannyal hajtva , csendesen teszik a dolgukat. Sofőr nincs bennük. Külváros, belváros útvonalon, reggel 7-től, este 9-ig járnak kb. kétpercenként. Belül piros, kívül szürke, 12 személyes, nagyon aranyos és végtelenül praktikus találmány. Pincetto-nak hívják a belvárosi megállót, kicsit nehéz megtalálni, két giroszos közé szorult be a lejárat. Kb. 60 cm széles folyosón jutunk ki a teraszokhoz, onnan mozólépcsővel lefelé és egy automata kapusor enged be. A jegyet meg kell őrizni, azzal lehet kimenni is. Gyerekekkel is jó móka. A jegy 1.50.- / út, de lehet tizes gyűjtőt is venni 12.50-ért vagy napijegyet 5.40-ért.  Jelezni nem kell az ajtó nyitás miatt, a sárga gomb a vészhívó. Nagyon nem örülnek, ha nyomkodjuk.

Annak, aki egynapos kirándulásra jön Pegugiába, érdemes a végállomáson hagynia kocsit, bemetrózni a központba és a nap végén ugyanígy hazamenni. Gyorsabb és kényelmesebb, mint parkolóhelyet vadászni a központban. (Pian Di Massiano)

Kriszta fotói

Fel az óvárosba - Nagyon praktikus - Kriszta fotója

Cuki postakocsi - Kriszta fotója

Étkezés

Ínycsiklandó sütik - Kriszta fotója

,, Egy délután persze nem volt elegendő a város megismeréséhez, a Galériát is kihagytuk ezúttal, de így is nagyon tetszett Perugia. Este a főtérhez (és a szállodánkhoz) közeli Il Cantinone nevű étteremben vacsoráztunk, amit jó szívvel tudok bárkinek is ajánlani: finom ételek, udvarias kiszolgálás, szép étterembelső a 15. sz.-i épületben, a vártnál alacsonyabb árakkal (alig került többe, mintha pizzáztunk volna). " forrás

Vásárlás

Corso Vannucci

(korzo vánnucsi)


Kriszta fotója


Szórakozás

Régi kávézó&cukrászda 

Egyéb hasznos információk

Óváros

Via Baglioni - Kriszta fotója

Kriszta fotói

Szent Lőrinc-székesegyház

Olaszul: Cattedrale di San Lorenzo

Kriszta fotói

Piazza IV Novembre

Fontana Maggiore kora este és nappal - Kriszta fotóia

Palazzo dei Priori

Kriszta fotóiSan Domenico bazilika


Templomok

Szent Péter katedrális

Duomo

Tempio di Sant'Angelo

Ez egy paleo-keresztény templom. Kevésbé díszes, de nagyon megkapó.

Kriszta fotói


Múzeumok

Umbriai Nemzeti Galéria


Egyéb látnivalók

Collegio del Cambio

Kriszta fotói

Rocca Paolina erődítmény

g. g. fotója

Piazza Mateotti

Kriszta fotója

Etruszk-kapu

Kriszta fotója


Közeli látnivalók

Kilátás a városból - Kriszta fotója

Érdekességek

Kriszta fotója

Olvasmányos linkek

Kriszta fotója

Fotóegyveleg

Kriszta fotói

Az egyetem bejárata, sok magyar diáknak kellemes emlék.

Az egyetem külföldi diákokat oktató épülete és az etruszk kapu - Kriszta fotói


Kommentek

Zolika, 2022. 08. 27. 10:37
Már többször szálltunk meg hotel choccoban félúton Olaszország déli tájai felé, az óvárosba egyszer próbáltunk gyalog felmenni, 1200 lépcsőig számoltam, de megérte!! Gyönyörű a földalatti városon keresztül. megint megyünk!!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon