ÚTIKRITIKA.HU / Cesena


hirdetes

útikritikák


Cesena

Cesenáról röviden|Vélemények|Parkolás|Étkezés| Rocca MalestianaMalestiana könyvtár| Keresztelő Szent János katedrális|Palacio del Ridotto| Fotóegyveleg

.

Piazza del Popolo - Ata fotója

Cesenáról röviden

olasz kiejtés: csezéná

Lakosság (2023-ban): 97,300

Cesena észak-olaszországi város Emilia-Romagna régióban. Turisztikai nevezetességekben gazdag.

Ata fotója

A városközpontban található a Piazza del Popolo, ahol a Palazzo del Ridotto (a város egykori kaszinója), a Loggetta Veneziana, a Palazzo Comunale és a város katedrálisa is található. A város szívében található a Rocca Malatestiana, amely a 15. században épült, és ma múzeumként működik.

A Biblioteca Malatestiana az egyik legfontosabb kulturális látnivaló a városban, és az UNESCO Világörökség részét képezi.

Cesena közeli városok közé tartozik például Rimini (25 km), Forli és Ravenna (kb. 30 km), és a tengertől sem messze (15-20 km) helyezkedik el, így a tengerparti nyaralás is könnyen elérhető. A város a közeli hegyvidékekkel is határos, így a természet kedvelői is találnak látnivalót a környéken.

Cesena a 2. világháborúban jelentős károkat szenvedett légitámadások következtében. Csaknem mindent helyreállítottak.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Szombaton a Piazza del Popolo-n az utcai piac látványa és illatai

2. Felsétálni a Garampo-dombra és a Rocca Malatestiana nevé erődítményhez és élvezni az ottani park nyugalmát 

3. A 15 század közepén épült Malatestiana könyvtár felfedezése. Korábban nem is hallottunk róla.

4. A köztéri szobrok

Ata fotói

Nem tetszett

1. A hosszú szieszta miatt komplikált a város gyors és praktikus felfedezése, mivel 12 és 16 között minden nevezetesség - a Szent Krisztina-templom is -  zárva van. 

Vélemények

Cesena is igazi gyöngyszem. Sajnos Ravenna közelsége miatt mindig is a Pápai állam vazallusaként nem fejlődhetett kellőképpen, de a Malatesták és Cesare Borgia két évszázados uralma alatt valóban fénykorát érte a XIV-XVI.században a ma százezres város.
A három pápa városának is nevezik, kevés olyan település van Olaszországban amely három pápát adott a keresztény világnak, VI., VII.és VIII. Pius is itt látták meg a napvilágot és innen indult egyházi pályafutásuk. (Ata, 2023)

Parkolás

Cesena városában több mélygarázs és parkolóház is található a városközpontban és a közeli területeken. Az alábbiakban felsorolok néhányat:

Cesena Fiera Piazza L. Ridolfi parkolóház: Ez a parkolóház a városközponttól kb. 10 perces sétára található a Piazza L. Ridolfi területén. A parkolóház 24 órás üzemelést biztosít, és kb. 400 parkolóhelyet kínál.

Parcheggio Cervi: Ez a mélygarázs a város központjában, a Via Cervi területén található. A parkolóház nagy kapacitással rendelkezik, és alkalmas hosszabb parkolásra is. A parkolóház 24 órás üzemelést biztosít, és könnyen megközelíthető a város központjából.

Parcheggio Lungofiume: Ez a parkolóház a városközponttól kb. 5 perces sétára található a Via Lungofiume területén. A parkolóház nagy kapacitással rendelkezik, és alkalmas hosszabb parkolásra is.

Parcheggio Chiosco Boni: Ez a parkolóház a városközponttól kb. 10 perces sétára található a Piazzale Boni területén. A parkolóház könnyen megközelíthető autóval, és környékbeli látványosságokat is kínál.

Étkezés

3 ajánlott trattoria és családias vendéglő Cesena városában, amelyek népszerűek a helyiek körében és nem túl turistásak:

Trattoria Al Borgo - Ez a családias étterem a városközpontban, a Piazza del Popolo-n található. A menüjükben megtalálhatók a helyi ételek, valamint az olasz konyha klasszikus fogásai. Az étterem kis és barátságos, és az árak is barátságosak.

Trattoria Il Portico - Ez a családias étterem a város déli részén található, és nagyon népszerű a helyiek körében. Az étlapjukon a helyi ételek mellett megtalálhatók az olasz konyha legnépszerűbb fogásai is. Az étterem környéke is barátságos, kis utcákkal és terekkel.

Osteria del Pegno - Ez az osteria a városközponttól néhány percre található, és a helyiek körében nagyon népszerű. Az étlapjukon a helyi ételek mellett kiváló borok és sajtok is megtalálhatók. Az étterem hangulata barátságos és családias, és az árak is kedvezőek.

Rocca Malestiana

Ata fotója

Rocca Malatestiana egy középkori vár Cesena városában. A 15. században épült, és a Malatesta nemesi család egyik leghíresebb vára volt. Az épület a város központjában található, és a régó fontos műemléke.

A Rocca Malatestiana impozáns méretű, és erődítménynek épült. A vár falainak vastagsága elérte a 2-3 métert, amelyeket ágyútornyokkal és fegyvertárolókkal erősítettek. Az épület belseje is figyelemre méltó, több teremből és udvarból áll. Az egyik legérdekesebb hely a kapitány palotáva, ahol a vár parancsnoka lakott, és ahol ma múzeum működik.

A Rocca Malatestiana belépőjegyek megvásárolhatók a vár bejáratánál. A látogatók a vár falain és tornyain sétálhatnak, és megtekinthetik a múzeumot is, ahol a vártörténettel és a középkori élettel kapcsolatos kiállításokat tekinthetik meg.

Malestiana könyvtár

Biblioteca Malatestiana

Biblioteca Malatestiana a Cesena történelmi központjában található, a Piazza Bufalini 1. szám alatt. Ez a városközpont egyik fő tere, a Piazza del Popolo közelében található.

Ata fotója

Cesenába elsősorban az utazó az UNESCO  világörökségi helyszín, a Malestiana könyvtár miatt érkezik. Az egykori Ferences kolostor leghosszabb épületében öt év alatt épült meg Európa első közkönyvtára, amelyet a város polgárai már a nyitás 1454 óta szabadon használhattak. Az összes többi óriás könyvtár a cesenai előtt vagy egyházi vagy nemesi tulajdonban voltak és csak egy szűk réteg használhatta.

A könyvtárba lépve egy csoda tárul elénk. Egy olvasóterem amely már lassan hatszáz éve változatlan formájában áll. Mérnöki pontossággal van tervezve. A középső folyosó feletti rózsaablak pont olyan méretű hogy természetes fénnyel világítja meg a közlekedő folyosót végig, az udvarra néző ablakok pedig olyan magasságban és olyan távolságra vannak elhelyezve egymástól hogy a templomi padokhoz hasonlatos olvasóállványokat megvilágítsa.
Hajdanán még nem volt riasztó, így az értékes kódexet láncra kötötték így nem tudták az olvasók hazavinni a könyveket.

Napóleon feloszlatta a 19.század elején a ferences rendet Itáliában és a templomot is lerombolták - Cesenában is. Így Cesena egyik központi tere a VI. Pius tér úgy keletkezett hogy a templom leromboltatása után az udvari könyvtár a térre néző központi épület lett. (Ata, 2023)

Ata fotói

Keresztelő Szent János katedrális

Ata fotója

A Keresztelő Szent János Katedrális (Cattedrale di San Giovanni Battista) Cesenában található, a városközpontban, a Piazza del Popolo-n található, a népszerű Egyensúlyozók szobor közelében.

A katedrális a 14. és 15. században épült, és az olasz gótikus stílusú épületek közé tartozik. Az épület homlokzata impozáns, és két különböző szinten épült, melyek között finom oszlopok és díszítések találhatóak. Az épület belseje is lenyűgöző, nagy boltíves teremmel, díszes oltárokkal, festményekkel és szobrokkal.

Ata fotója

A katedrális egyik legjelentősebb műalkotása az 1700-as években készült és Bernardino Gagliardi művének tartott oltár, amelynek középpontjában Szent János keresztelése látható. A katedrális másik kiemelkedő műalkotása a 17. században készült Pinturicchio-freskók a Torre Ghini kápolnában.

Palacio del Ridotto

Ata fotója

A Palazzo del Ridotto egy reneszánsz stílusú épület, amely a 18. században épült Cesena városában, Olaszországban. Az épület a városközpontban, a Piazza del Popolo-n található, a Keresztelő Szent János Katedrális mellett.

Az épületet a Cesena-i kultúra és szórakozás központjaként építették, amelynek célja az volt, hogy a város gazdag polgársága és a nemesi családok élvezhessék az előadásokat, koncerteket és színházi előadásokat. Az épület neve a "Ridotto" kifejezésből származik, ami az olasz nyelvben a "szabadidő" vagy a "szórakozás" szót jelenti.

A Palazzo del Ridotto homlokzata lenyűgöző, és díszített stukkókkal és finom faragásokkal van díszítve. Az épület belseje is nagyon szép, nagy díszteremmel, amelynek mennyezete domború, festett stukkókkal, a falakat pedig freskókkal díszítették.

Az épület jelenleg a Cesena-i Kortárs Művészeti Múzeumnak ad otthont, amelynek gyűjteménye a 20. és 21. század kortárs művészetére fókuszál. A látogatók megtekinthetik a múzeum állandó és időszaki kiállításait, és bejárhatják az épület lenyűgöző termeit és a Palazzo del Ridotto történelmét.

Más látnivalók

Palazzo Comunale

A Palazzo Comunale a középkori városközpontban található. A Palazzo Comunale (Városháza) jelentőségét és stílusát tekintve jelentős  épület a régióban.

A Palazzo Comunale építése a 13. századra nyúlik vissza, és az évszázadok során több átalakításon és bővítésen esett át. Az épületet a reneszánsz és a középkori stílusok keveréke jellemezheti.

Az épület homlokzata lenyűgöző, gazdagon díszített. Megtalálhatók rajta különféle architekturális elemek, mint például oszlopok, korinthoszi oszlopfők és erkélyek.

Ata fotója

Fotóegyveleg

Ata fotói

           Az egyensúlyozók (Gli Equilibristi), Leonardo Lucchi, helyi művész  népszerű bronzalkotása a városközpontban - Ata fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon