ÚTIKRITIKA.HU / Szardínia / Alghero


Szardínia / Alghero

Algheroról dióhéjban|Tetszett&Nem tetszett|Vélemények| Odajutás| Szállás|Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Egyéb hasznos információk| Strandok| Látnivalók| Programlehetőségek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

Ennek az aloldalnak a szerkesztése még folyamatban van. Kérünk némi türelmet.

Algheroról dióhéjban

(kiejtés: álgéro)

Szardínia északnyugati részén fekszik ez a 48 ezres lakosságú város. Alghero óvrosa roppant hangulatos, főleg esténként. 

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Sétálni a városfal tetején s közben naplementét csodálni

2. A tarka színű kis házak

3. Az Osteria Barcellonetta nevű kis vendéglőben a szárd specialitás, a culurgione megkóstolása 

4. Nem olyan sznob hely, mint Olbia

5. A La Pelosa nevű strand Stintino közelében

Nem tetszett

1.

2.

Vélemények


,, Egy falat Spanyolország. Az 50 ezres kisváros 15-20%-a állítólag még mindig katalán, mindenesetre az egész jelleg, az érzet, ahogy sétálsz a városfalak között kiemel pár órára Olaszországból. Az óvárost övező ezer éves falak egy jellegzetes katalán városkát ölelnek. Az egyik leglátogatottabb városa Szardíniának, de ennek a városban bolyongva nem sok nyomát látjuk. Menjünk fel a tekergős Sulis-toronyba és vessünk egy pillantást Katalóniára:) (2017)" forrás

Odajutás

A Wizzair Alghero repülőterére közlekedik. Ez a repülőtér a várostól északnyugati irányban, kb. 8-9 kilométerre fekszik.

A repülőtérről a városba közlekedő busz reggeli 6-tól este 11-ig közlekedik. A csomagfelvételel szembeni falon található a buszjegy automata. Az A.L.F.A. társaság buszát kell keresni az épület egyik végében (jobbrta fordulva) lévő megállónál. A jegyet a buszon érvényesíteni kell (pecsét). 

25-30 perces a búszozás. A végállomás a via Catalogna-n van, az óvárosban, a városi parknál.   

,, A buszra a jegyet a terminálban lévő automatából érvényes megvenni, 1 euróba kerül, míg a sofőrnél váltva 1,50 euróba kerül, a menetidő kb. 30 perc.
A menetrend nem túl bonyolult, minden egész órában indul a busz a reptérről és minden félkor Alghero Porta Terrá-tól.
Az automatát sikeresen megtaláltuk, ám az előttünk álló, sikeresen elrontotta, teljesen lefagyott a rendszer, semmire sem reagált. Úgy véltük, hogy ebből akkor itt már nem lesz jegy, át is vonultunk a kis sorral együtt a megállóba, hogy akkor majd a buszon megszerezzük az utazásra feljogosító kis céduláinkat.

A nyári melegben kint álldogálunk, mire megjelent egy ember jeggyel a kezében! Kis értetlenkedés lett úrrá a buszra várók körében, hogy vajon ez hogy lehetséges, míg a jeggyel érkező azon értetlenkedett, hogy nekünk, hogyhogy nincs? Gyorsan vissza az automatához, és valóban már működött. Időközben a busz is befutott, így már nem kellett sokat várnunk és roboghattunk is a város felé. (2014)" forrás

Szállás

A szállodák, panziók elszórtan találhatók a városban. Az óvárosban csak egy-két hotel van, a többi bed&breakfast, panzió és kiadó lakások, apartmanok. A szállodák többsége a tengerparton van, közel a strandokhoz. 

Ajánlott szállások:

Vista Blue Resort

Kempingek: Camping Village Laguna Blu **** - Vista-ajánlat

3 csillagos: 

4 csillagos: 

5 csillagos: Villa Tronas Hotel ,

Helyi közlekedés

A városban kiterjedt buszhálózat működik. A turisták által tipikusan hazsnált járatok a központból a tengerparti hotelek térségeihez (Petraia, Fertilia) közlekednek. Menetjegyet a trafikokban/újságosoknál vehetünk. 

Algheroban van kerékpárkölcsönzés: pl. Alghero Rent-a-bike vagy a Sradinia Cycling. 

hatalmas távolságok nincsenek, azaz gyalogolni is lehet- Pl. az óvárosból 45 perc gyalogtávolságra van a Maria Pia nevű strand. Ha a vi Lido-n van a szállodánk, akkor oda kb. 25 perc alatt jutunk el gyalog az óvárosból. 

Étkezés

Ha igazán helyi specialitást akarunk enni, akkor olyan vendéglőt válasszunk, amelyik a culurgione nevű szárd ételre fókuszál. Érdekes alakzatú főtt tészta, aminek többféle tölteléke lehet. Az egyik ilyen töltelék a mentás krumpli. A tésztára paradicsomos vagy valamilyen egyéb szószt raknak, s a legtetejére helyi sajt kerül. 

polip

Ha a szállásunkhoz nem jár reggeli, akkor érdemes olasz módra betéri egy bárba és inni egy kávét és harapni valami kis édessüteményt, fánkot. Ez a könnyed reggeli 3-4 euróba kerül, ha a bárnál esszük meg, kicsivel több ha asztalhoz ülünk.

Algheroban kitűnő vendéglők közül választhatunk. Készüljünk fel arra, hogy sok étterem zárva tart a szieszta idejére, dél és 4 óra között. (Júliusban és augusztusban ilyenkor van a legnagyobb hőség.) Készüljünk fel arra, hogy ebédeléshez nem találunk sok helyet nyitva. A vacsorázás is problémás, amennyiben kora este akarunk enni. A helyiek nem vacsoráznak kilenc óra előtt. Szerncsére több étterem hamarabb nyit ki a külföldi turisták kedvéért.

Javasolt vendéglők vacsorára: The Kings restaurant, Paco, La Saletta (igazi szárd konyha),

Vásárlás

Ha önellátásra rendezkedünk be, vagy az ebédre valamit saját magunknak akarunk előkészíteni, akkor praktikus az óvároson kívül, a via Cagliari-n lévő zöldség- és gyümölcs piacot keresni. Arrafleé van húsbolt és halpiac is. 

Algheroban van több nagyobb szupermarket is, pl a Conad és a Sisa/Delta. A városi kert közelében van egy nagy szupermarket, az Eurspin, ami olyasmi, mint az Aldi, vagy a Lidl. 

Nyáron a boltok addig vannak nyitva, amig van kereslet.

Szórakozás

Nem bulizás, de szórakoztató program csatlakozni a heliyekhez az esti (vacsora előtti vagy/és utáni) korzózásra (olaszul: passegiata). nyáron az óváros utcáin mindenféle szórakoztó programokkal találkozhatunk.

A városban van több élő zenés bár.

Egyéb hasznos információk

1. A városi park jobboldali végén, a Porta terra közelében van egy turista információs iroda. Ott kaphatunk térképet és különböző hazsnosítható borssúrát.

Strandok

A strandszezon május végétől szeptember végéig tart.

Júnkius eleje és szeptember közepe között közlekedik egy Beach Bus, amivel felfedezhetjük Alghero legtöbb strandját (pl. Lazzaretto, Maristella, Mugoni, Le Bombarde vagy Torre del Porticciolo). Egy egész napos strand busz hazsnálat csupán 5 euróba kerül.  

Lido

Maria Pia

Le Bombarde

Látnivalók

Chiesa di San Francesco

Torre di Sulis

Programlehetőségek

Grotta di Nettuno (Neptunusz barlangja)

Delfinnézés


Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon