ÚTIKRITIKA.HU / Szardínia / Alghero


Szardínia / Alghero

Algheroról dióhéjban|Tetszett&Nem tetszett|Vélemények| Odajutás| Szállás|Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Egyéb hasznos információk| Strandok| Látnivalók| Programlehetőségek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

z.a. fotója

A Wizzair 2022. június 14-től szeptember 17-ig hetente kétszer (kedden és szombaton) repül a szardíniai Alghero-ba. A repülési idő 2 óra.

Odaút 19:10 - 21:15  visszaút: 21:50 - 23:25 (A hazautazásnál kalkulálni kell azzal, hogy dél körül el kell hagyni a szállást és legalább este hétig valahol - lehetőleg kényelmesen és kellemesen - várakozni kényszerülünk a repülőtérre való kijutás előtt. Ideális esetben a szálláshely valamilyen mértékű rugalmasságára, segítségére, a late check-out lehetőségére lehet számítani.) 


Algheroról dióhéjban

(kiejtés: álgéro)

Szardínia északnyugati részén fekszik ez a 54 ezres lakosságú város. Alghero óvárosa roppant hangulatos, főleg esténként. 

Erre a városra turistaként egy nap is elég lehet. Strandoló turistaként persze bármennyi idő eltölthető itt. De még jobb bázisként használni az egynapos buszos (vagy hajós) kirándulásokhoz.

cs.o. fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Sétálni a városfal tetején s közben naplementét csodálni

2. A tarka színű kis házak

3. Az Osteria Barcellonetta nevű kis vendéglőben a szárd specialitás, a culurgione megkóstolása 

4. Nem olyan sznob hely, mint Olbia

5. A La Pelosa nevű strand Stintino közelében

Nem tetszett

1. Nem vagyok elvakult köryezetvédő, de azért bökte a csőrömet, hogy a helyi korallvilágot rombolják azok, akik a városban vörös korall ékszereket készítenek és/vagy árulnak.

2. A Mugoni nevű strand szép és jó lenne, ha a fövenyt gondoznák, és nem lenne a tengerben medúza

3. Alghero túlságosan turistás és - szerintem - nem annyira hitelesen helyi, mint Cagliari

Vélemények


,, Egy falat Spanyolország. Az 50 ezres kisváros 15-20%-a állítólag még mindig katalán, mindenesetre az egész jelleg, az érzet, ahogy sétálsz a városfalak között kiemel pár órára Olaszországból. Az óvárost övező ezer éves falak egy jellegzetes katalán városkát ölelnek. Az egyik leglátogatottabb városa Szardíniának, de ennek a városban bolyongva nem sok nyomát látjuk. Menjünk fel a tekergős Sulis-toronyba és vessünk egy pillantást Katalóniára:) (2017)" forrás


Hosszú strandja van, gyönyörű az óváros, ott is és a parti sétányon is van sok étterem/bár, este nagy a nyüzsgés. Kirándulni/programozni is tudtok a közelben. (Neptun-barlang, hajókirándulás és sznorkelezés, borkóstoló, vitorlázás) (2022)


Alghero városi strandja elég gyér, azt nem ajánlom. A Maria Pia beach szép, viszont kint van a város szélén. Sétálgatni jókat lehet, van szép parti sétány. Beach bus jár a környező strandokra, és Stintinoba is el lehet jutni tömegközlekedéssel, de mi kocsit béreltünk inkább. Vezetni egyáltalán nem gázos." (2022)


Odajutás

A Wizzair Alghero repülőterére közlekedik. Ez a repülőtér a várostól északnyugati irányban, kb. 8-9 kilométerre fekszik.

A repülőtérről a városba közlekedő busz reggeli 6-tól este 11-ig közlekedik. A csomagfelvételel szembeni falon található a buszjegy automata. Az A.L.F.A. társaság buszát kell keresni az épület egyik végében (jobbrta fordulva) lévő megállónál. A jegyet a buszon érvényesíteni kell (pecsét). 

25-30 perces a búszozás. A végállomás a via Catalogna-n van, az óvárosban, a városi parknál.   

,, A buszra a jegyet a terminálban lévő automatából érvényes megvenni, 1 euróba kerül, míg a sofőrnél váltva 1,50 euróba kerül, a menetidő kb. 30 perc.
A menetrend nem túl bonyolult, minden egész órában indul a busz a reptérről és minden félkor Alghero Porta Terrá-tól.
Az automatát sikeresen megtaláltuk, ám az előttünk álló, sikeresen elrontotta, teljesen lefagyott a rendszer, semmire sem reagált. Úgy véltük, hogy ebből akkor itt már nem lesz jegy, át is vonultunk a kis sorral együtt a megállóba, hogy akkor majd a buszon megszerezzük az utazásra feljogosító kis céduláinkat.

A nyári melegben kint álldogálunk, mire megjelent egy ember jeggyel a kezében! Kis értetlenkedés lett úrrá a buszra várók körében, hogy vajon ez hogy lehetséges, míg a jeggyel érkező azon értetlenkedett, hogy nekünk, hogyhogy nincs? Gyorsan vissza az automatához, és valóban már működött. Időközben a busz is befutott, így már nem kellett sokat várnunk és roboghattunk is a város felé. (2014)" forrás

Szállás

A szállodák, panziók elszórtan találhatók a városban. Az óvárosban csak egy-két hotel van, a többi bed&breakfast, panzió és kiadó lakások, apartmanok. A szállodák többsége a tengerparton van, közel a strandokhoz. 

Ajánlott szállások:

3 csillagos: Hotel Agriturismo Vessus (csak felnőtteknek), Appartment Residence Eucalipti  , Hotel Riviera ,

4 csillagos: Hotel Rina , Hotel Catalunya , Hotel Alma di Alghero , Hotel Sa Cheya ,

5 csillagos: Villa Las Tronas

-------------------------

Nem ajánlott: Camping Village Laguna Blu , Hotel Soleado ,

Helyi közlekedés

A városban kiterjedt buszhálózat működik. A turisták által tipikusan hazsnált járatok a központból a tengerparti hotelek térségeihez (Petraia, Fertilia) közlekednek. Menetjegyet a trafikokban/újságosoknál vehetünk. 

Algheroban van kerékpárkölcsönzés: pl. Alghero Rent-a-bike vagy a Sradinia Cycling. 

hatalmas távolságok nincsenek, azaz gyalogolni is lehet- Pl. az óvárosból 45 perc gyalogtávolságra van a Maria Pia nevű strand. Ha a vi Lido-n van a szállodánk, akkor oda kb. 25 perc alatt jutunk el gyalog az óvárosból. 

Ha nem opció az autóbérlés, akkor busszal lehet a környéken közlekedni. Érdemes letölteni a dropticket nevű alkalmazást. Azonbelül ki kell választani Algherót. Lehet kártyával venni. Fontos, hogy tudni kell a végállomás nevét, mert csak úgy enged jegyet venni. Ha megvettük a jegyet kártyával, akkor Qr kódot ad az applikáció amit akkor kell érvényesíteni, amint felszállunk a buszra. A városban lehet venni buszjegyet, de én ezt az appot használtam.
Jegyárak:
Alghero - Bosa, 3.50 euró/út/fő
Alghero - Capo Caccia, 2.50 euró/út/fő

(2022)

Étkezés

Ha igazán helyi specialitást akarunk enni, akkor olyan vendéglőt válasszunk, amelyik a culurgione nevű szárd ételre fókuszál. Érdekes alakzatú főtt tészta, aminek többféle tölteléke lehet. Az egyik ilyen töltelék a mentás krumpli. A tésztára paradicsomos vagy valamilyen egyéb szószt raknak, s a legtetejére helyi sajt kerül. 

polip

Ha a szállásunkhoz nem jár reggeli, akkor érdemes olasz módra betéri egy bárba és inni egy kávét és harapni valami kis édessüteményt, fánkot. Ez a könnyed reggeli 3-4 euróba kerül, ha a bárnál esszük meg, kicsivel több ha asztalhoz ülünk.

Algheroban kitűnő vendéglők közül választhatunk. Készüljünk fel arra, hogy sok étterem zárva tart a szieszta idejére, dél és 4 óra között. (Júliusban és augusztusban ilyenkor van a legnagyobb hőség.) Készüljünk fel arra, hogy ebédeléshez nem találunk sok helyet nyitva. A vacsorázás is problémás, amennyiben kora este akarunk enni. A helyiek nem vacsoráznak kilenc óra előtt. Szerncsére több étterem hamarabb nyit ki a külföldi turisták kedvéért.

Ahogy Olaszországban jellemző, az éttermekben a végszámla itt is mindig 2 euróval több, mert felszámolják a copertót (teríték). Emiatt nem szoktak borravalót adni olaszok.

Javasolt vendéglők vacsorára: The Kings restaurant, Paco, La Saletta (igazi szárd konyha),

Vásárlás

Ha önellátásra rendezkedünk be, vagy az ebédre valamit saját magunknak akarunk előkészíteni, akkor praktikus az óvároson kívül, a via Cagliari-n lévő zöldség- és gyümölcs piacot keresni. Arrafleé van húsbolt és halpiac is. 

Algheroban van több nagyobb szupermarket is, pl a Conad és a Sisa/Delta. A városi kert közelében van egy nagy szupermarket, az Eurspin, ami olyasmi, mint az Aldi, vagy a Lidl. 

Nyáron a boltok addig vannak nyitva, amig van kereslet.

Komolyan veszik a siestat itt is. Délután 1 és 4 között sok kis bolt bezár. A helyiek visszamennek a lakásba pihenni.

Itt nincsenek éjjel-nappali boltok, hanem nyitott üzlethelyiségek ital és ételautomatákkal, amik 24 órában nyitva vannak városszerte.

Szórakozás

Nem bulizás, de szórakoztató program csatlakozni a heliyekhez az esti (vacsora előtti vagy/és utáni) korzózásra (olaszul: passegiata). nyáron az óváros utcáin mindenféle szórakoztó programokkal találkozhatunk.

A városban van több élő zenés bár.

Sok bárban előre kell fizetni és utána fogyasztani.

Egyéb hasznos információk

1. A városi park jobboldali végén, a Porta terra közelében van egy turista információs iroda. Ott kaphatunk térképet és különböző hasznosítható brosúrát.

Az utca népe mellesleg tájékozódhat a lakóról

Strandok

A strandszezon május végétől szeptember végéig tart.

Júnkius eleje és szeptember közepe között közlekedik egy Beach Bus, amivel felfedezhetjük Alghero legtöbb strandját (pl. Lazzaretto, Maristella, Mugoni, Le Bombarde vagy Torre del Porticciolo). Egy egész napos strand busz használat csupán 5 euróba kerül.  

Mi vettünk az algheroi piacon saját napernyőt és összecsukható strandszéket, mert a bérlés napi 20-30 euró volt. (2019)


,, Bementem Algheroba, megnéztem a várost, a városi strandot. Na azt jobb lett volna kihagyni, mert valami ott tuti rohad🤣 Olyan büdös volt, mégis sokan voltak, pedig, autóval 20-30 percre csodás strandok vannak. Ne ott fürödjetek ha lehet, van sokkal jobb! Alghero maga viszont csodás.🙂 Kicsit tovább tekertem az Alghero és Bosa közötti panoráma útra azonban arra ne nagyon számítsatok bejárható strandra. Attól függetlenül nagyon szabadnak érzi az ember magát amikor ilyen utakon teker, tehát mindenképp ajánlom.


A tenger gyönyörű. Ez ugyan nem egy Costa Smeralda, de megfizethetőbb minden. Alghero is egy öbölben helyezkedik el. Teljesen átlátszó a víz, lassan mélyülő. Előfordul hogy az algavirágzás miatt hegyekben áll a parton az alga, de ettől még szép a víz. Szóval Alghero partjait kisgyerekeseknek is ajánlott.
Algheron kívül ajánlom mindenki figyelmébe Spiaggia Maria Pia, Spiaggia Le Bombarde, Bosa Marina, Cala Dragunara és Cala Compoltitu strandokat.
Az első három homokos partú a másik kettő inkább kavicsos.
Akinek nem okoz gondot hogy le kell menni egy dombról a partra köves úton annak Cala Compoltitu és Cala Dragunara ajánlott.

A fizetős strandokon egy napernyő és napágy 10-12 euró/nap. 2 embernek olyan 15-20 euró/nap

Nagyon sok szabadstrand van. Ezt onnan lehet felismerni hogy különböző színű napernyőket vagy kisebb sátrakat állítanak fel a helyiek. 🙂 Tehát az a nem fizetős rész. Illetve a szabadstrandon nincsenek életmentők - salvataggio -.

(g.b., 2022)

Lido

l.a. fotója

Maria Pia

Visszafele bementem még a Maria Pia strandra. Amennyire az Algheroi csalódás volt, ez annyira meglepően szép strand volt a városi közelség ellenére. Homokos, lassan mélyülő part, hosszú partszakasz, erdős ligetes part. Itt csak órákig ültem a vízben.


A napernyő 5€, az ágy is 5€/db. Nem kötelező, vannak itt mellettünk olyanok is, akik csak a saját törölközőjükön fekszenek. Nincs belépő. (2022)


b. zs. fotója

Le Bombarde

Látnivalók

Chiesa di San Francesco

Szent Ferenc-templom - l.r. fotója

Torre di Sulis

Programlehetőségek

Bosa, Sassari, Porto Torres városokat érdemes megnèzni.

Grotta di Nettuno (Neptunusz barlangja)

Delfinnézés


Olvasmányos linkek

Algheróban az olasz mellett szárdul és Olaszországban egyedülálló módon katalánul is beszélnek. Ez a katalán örökség, az utcaneveken és az étteremi kínálatban is látható: paella, crema catalana állandóan szerepel a kínálatban. Helyi édességek között van a torrone, ami turrónként ismert Spanyolországban. A sziget hosszú időn keresztül aragón (mai Katalónia, Aragónia, Baleári-szigetek és Valencia területe) és spanyol uralom alatt állt.


Az óváros mellett találjuk a kikötőt és a parti sétányt, ahol mi szintén gyakran megfordultunk. Esténként itt is sokan vannak és tipikus üdülőváros benyomását kelti ilyenkor Alghero – kitelepülnek a limonádét áruló kis bódék, a perui pánsíposok, az utcai táncos produkciók, bevándorló árusok. Így ha esténként nem is ez volt a kedvenc helyünk, napközben már barátságosabb volt és jól esett a nagy melegben beülni a kis bárok egyikébe meginni egy koktélt. Egyébként ez a sétány már csak azért is fontos, mert itt tudunk foglalni különböző kirándulásokat – van lehetőség egész napos vagy pár órás hajós túrák foglalására, amik elvisznek szép strandokra, sznorkelezni vagy felfedezni a közelben lévő látványosságokat.

Szardínián járva természetesen nem hagyhatjuk ki a tengerpartozást sem. Aki Alghero környékén szeretne maradni, az elmehet a városi strandra (Spiaggia del Lido di Alghero, Spiaggi San Giovanni), ami a parti sétány mellett van, vagy választhatja a Spiaggia di Maria Pia-t, ami Alghero-tól északra van és egy gyönyörű, erdős területen át tudjuk megközelíteni – viszont nincs túl messze ahhoz, hogy gyalog ne tudnánk oda eljutni. Mindkét helyen nagyon sokan voltak főszezonban, de teljesen más hangulata van a két strandnak. Itt azonban megemlíteném, hogy az igazán szép tengerpartokért érdekes kicsit messzebb menni a várostól és felfedezni a sziget rejtett öbleit. Az egyik part, amit sokan a legszebbnek tartanak a szigeten és nincs is messze Alghero-tól, az a Spiaggia La Pelosa. Viszont június és szeptember között csak úgy juthatunk el ide, ha előre foglalunk helyet a weboldalukon. Sajnos amikor mi próbálkoztunk, már hosszú időre előre le volt foglalva minden szabad hely, így mi erről lecsúsztunk. Ezért mindenképp időben próbáljatok meg foglalni, ha ezen a környéken tervezitek az utazásotokat. (2021) forrás

Fotóegyveleg

z.a. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon