ÚTIKRITIKA.HU / Treviso


hirdetes

útikritikák


Treviso

Trevisoról bevezető| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Más praktikus információk|Piazza dei Signori|A katedrális és az egyházmegyei múzeum|Loggia dei Cavalieri|Városfalak és -kapuk| Más látnivalók| Fotóegyveleg

.

k. sz. fotója

Tartalomfeltöltés folyamatban

Trevisoról bevezető

Lakosság (2024-ben): 85,800, de a vonzáskörzetével együtt 380,000

Treviso egy festői kisváros Észak-Olaszországban, a Veneto régióban. Treviso a Pó-síkságon található, mintegy 30 km-re északra Velencétől.A város ismert történelmi épületeiről, csatornáiról és lenyűgöző középkori hangulatáról.

Treviso története a római korra nyúlik vissza. A város gazdag középkori és reneszánsz örökséggel rendelkezik, amely a mai napig meghatározza városképét.
A város híres művészeti és építészeti emlékeiről, amelyek közé tartozik számos templom, palota és művészeti gyűjtemény.

Látnivalók: Piazza dei Signori, Cattedrale di San Pietro Apostolo (Trevisói Katedrális), Fontana delle Tette, Museo Luigi Bailo, I Loggi dei Cavalieri, Buranelli Csatorna

Treviso a tiramisù szülőhelye, így ez az édesség elengedhetetlen része a látogatásnak.

Treviso bájos városa kiváló célpont egy napos kirándulásra Velencéből, vagy akár hosszabb tartózkodásra is, felfedezve annak történelmi szépségeit és gasztronómiai különlegességeit.

Ponte Dante - b. j. fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1.

Nem tetszett

1.

Vélemények

Míg Velence kétségkívül több csatornával rendelkezik, mint Treviso, a Sile és a Botteniga folyók kereszteződésénél található városban is megtapasztalhatjuk a velencei életérzést. A város egyik legszebb csatornája, a „Canale dei Buranelli” például a város közepén fut végig – Treviso egyébként többek közt ennek köszönheti a ráragadt „kis Velence” becenevet is.

A várost viszont nem csupán a kanálisok teszik romantikussá, hanem az építészeti remekművek is. Az egyik híres látványosságának a Fontana delle Tette szökőkútja számít, mely 1559 óta díszíti a várost.

A történelem során a kútból néha víz helyett bor folyt – fehér az egyik mellből, vörös a másikból. Egykoron Treviso lakosai szerencsések voltak, ugyanis minden év őszén három napig ingyen borozhattak a szökőkútnak hála.

Akiket elvarázsolt a Szent Márk tér, azoknak a trevisói Piazza dei Signori is tetszeni fog. A 13. században épült tér a város szívében található és olyan történelmi épületekkel van körbevéve, mint a Palazzo dei Trecento vagy a Palazzo del Podestá. Persze a térről a kávézók és az éttermek sem hiányoznak, melyek teraszain nyaranta emberek sokasága élvezi a frissítő italokat és a klasszikus olasz ételeket.

A Piazza dei Signorin kívül meglátogathatjuk még a San Vito Piazzát és a Piazza del Duomot is, és ha erre járunk az éttermek teraszán mindenképpen kóstoljuk meg a Trevisóból származó tiramisút is! forrás

Odajutás

Repülőtér: Treviso Antonio Canova repülőtere (TSF) számos európai városból fogad járatokat, különösen a fapados légitársaságok kínálatában.
Vasút: Közvetlen vonatok indulnak Velencébe és más jelentős olasz városokba.
Autó: Az A27-es autópályán keresztül könnyen elérhető.

Szállás

Helyi közlekedés

A város könnyen bejárható gyalogosan, de kerékpárt is bérelhetsz a gyorsabb közlekedéshez.

Étkezés

Treviso híres a különleges piros cikóriájáról (Radicchio Rosso di Treviso), amelyet helyi ételekben használnak.

Vásárlás

Halpiac (Pescheria)

Más praktikus információk

Piazza dei Signori

Treviso főtere, ahol a városháza és más jelentős épületek találhatók. Hangulatos kávézók és éttermek veszik körül.

Fontana delle Tette

A treviso-i Fontana delle Tette ("A Mellek Kútja") egy különleges és szimbolikus szökőkút  Treviso városában. A velencei uralom idejéből származó szökőkút története gazdag és érdekes, több évszázados hagyományokkal és legendákkal övezve.

A szökőkutat 1559-ben építették a velencei kormányzó, Alvise Da Ponte utasítására. A szobrot eredetileg a város központi terén, a Palazzo dei Trecento közelében helyezték el. Az alkotás Giovanni Zantani velencei szobrász munkája.

A szobor szimbolizálni volt hivatoott a velencei közigazgatás nagylelkűségét. Évente kétszer, a legújabb városvezető kinevezésének alkalmából, három napon keresztül vörös és fehér bor folyt a kútból, amit a város lakói szabadon fogyaszthattak.

Az eredeti szobrot az 1800-as években eltávolították a tér közepéről, és helyette egy másolatot helyeztek el, míg az eredetit a Treviso-i Múzeumban őrzik.

Ma is a város egyik látványossága, bár az ivásra használt bor helyett már csak víz folyik belőle.

A Fontana delle Tette az öröm, a bőség és a városi közösség szimbólumává vált. Az évente rendezett borfesztivál során a városlakók emlékeznek a régi hagyományokra és a velencei uralom idejére.

 Ma a szökőkút népszerű turisztikai látványosság, amely vonzza a látogatókat a város történelmi központjába. Az emberek gyakran fotózkodnak a kút előtt, és a helyi folklórban is gyakran említik.

a. r. fotója

A katedrális és az egyházmegyei múzeum

Különleges építészet és fontos művészeti alkotások, például Tiziano freskói találhatók itt.

Loggia dei Cavalieri

(lodzsá dej káválieri)

A Loggia dei Cavalieri figyelemreméltó épület Treviso-ban. Ez a város egyik ikonikus történelmi látnivalója. , gazdag múlttal és különleges építészeti megoldásokkal rendelkezik.

A Loggia dei Cavalieri a 13. század második felében, pontosabban 1276 és 1277 között épült. Az építkezés a város polgármestere, Andrea da Perugia, valamint Gherardo Mauritio podestà (a legmagasabb polgári tisztség) kormányzása alatt zajlott.

Eredetileg a Loggia dei Cavalieri a város nemeseinek és lovagjainak volt fenntartva, ahol találkozhattak, megbeszélhették ügyeiket, valamint szabadidős tevékenységeknek, mint például kártyázásnak és sakkozásnak is helyet biztosított. A Loggia a társadalmi élet fontos központja volt, ahol a város elitje gyűlt össze.

Az épület román stílusban készült, de a velencei és lombard hatások is megfigyelhetők rajta. Az építészet egyszerűsége és eleganciája tükrözi a korabeli építési stílust és a nemesek kifinomult ízlését.

A Loggia nyitott, fedett tér, amelynek négy oldala boltívekkel van körülvéve. Az épület egy téglalap alaprajzú, a teteje pedig egy nyeregtető. Az ívek és a boltívek könnyű és légies megjelenést kölcsönöznek az épületnek. Az épület homlokzata egyszerű, de az elegáns boltívek és oszlopok a korabeli mestermunkát tükrözik. A belső tér minimalista, ami funkcionális volt a társasági eseményekhez és összejövetelekhez.

A Loggia dei Cavalieri fontos szerepet játszott a város társadalmi és politikai életében, ahol a nemesek és lovagok gyűltek össze. Ez volt a város egyik legfontosabb társasági központja. Az idők során az épület különböző célokra használták. A 18. és 19. században például piacoknak adott helyet. A 20. században, különösen a második világháború után, a Loggia restauráláson esett át, hogy megőrizzék történelmi értékét és visszaállítsák eredeti szépségét.

Ma a Loggia dei Cavalieri a város egyik kulturális és turisztikai látványossága, amely emlékeztet Treviso középkori történelmére és társadalmi életére. Az épületet különböző rendezvényekre és kiállításokra használják, és a város történetének bemutatásában is fontos szerepet játszik.

A Loggia dei Cavalieri Treviso történelmi központjában található, közel más nevezetességekhez, mint például a Piazza dei Signori és a Treviso-i Katedrális.

Az épület szabadon látogatható, és gyakran szerveznek itt kulturális eseményeket, kiállításokat.

Városfalak és -kapuk

Porta San Tomaso - t. v. fotója

Csatornák és vízimalmok

b. j. fotói

Buranelli Csatorna
Festői csatornarendszer, amely Treviso történelmi központján keresztül halad. A város Velencéhez hasonlóan több csatornát is magában foglal, amelyeket kis hidak és régi épületek szegélyeznek.

a. r. fotója

Más látnivalók

San Nicolò

A San Nicolò-templom Trevisoban az egyik legnagyobb és legjelentősebb egyházi épület, híres történelmi és művészeti értékeiről. A templomot a domonkos rend alapította a 13. században, és azóta a város szellemi és kulturális életének egyik központi szereplője.

A San Nicolò-templom építése a 13. század végén kezdődött, és a 14. században fejeződött be. Az építkezés Domonkosok vezetésével indult, az alapító, Niccolò Boccassini (később XI. Benedek pápa) segítségével. A munkálatok 1235-ben kezdődtek, és több évtizeden keresztül folytatódtak.

A templom Szent Miklósnak (San Nicolò) van szentelve, aki a tengerészek, kereskedők és gyermekek védőszentje, és különösen tisztelik Treviso-ban.

A templom gótikus stílusban épült, bár néhány román stílusjegy is megtalálható rajta. A stíluskeveredés az építkezés hosszú ideje és a későbbi átalakítások miatt alakult ki.

A homlokzat egyszerű, de monumentális, téglából épült, és egy nagy rózsaablak dominálja, amely a gótikus stílus egyik jellemzője.
 A templom egy masszív harangtornya a középkori védekező jellegre utal, és figyelemre méltó magassága miatt a város egyik tájékozódási pontja.

A templom háromhajós bazilika alaprajzú, hosszú, keskeny főhajóval és két oldalhajóval, amelyeket soros oszlopok választanak el.
 A templom famennyezete gazdag festményekkel és díszítésekkel rendelkezik, amelyeket a 15. században készítettek.

aji

A templom ma is a domonkos rend tulajdonában van, akik a város lakóinak lelki gondozásáért felelősek.

A templom Treviso déli részén, a Via della Repubblica közelében található, és könnyen megközelíthető a város központjából.
A látogatók a nap nagy részében bemehetnek a templomba, de érdemes előre tájékozódni a nyitvatartási időről, különösen a vallási szertartások miatt.

San Francesco

Villa Emo

Luigi Bailo múzeum

A város művészeti múzeuma, amelyben középkori és reneszánsz műalkotásokat csodálhat meg.

Programlehetőségek

Bicajozás vagy séta a Sile-folyó mentén

Közeli látnivalók

Castelfranco

Conegliano

Fotóegyveleg

b. j. fotója

Piazza San Vito - t. v. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon