ÚTIKRITIKA.HU / Velence és Mestre


hirdetes


útikritikák


Velence és Mestre

Velence dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Közbiztonság | Egyéb hasznos tudnivalók | Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

M. Dávid fotója

2024:

Megnyílt a VenicePass nevű internetes regisztrációs oldal amelyen előre le lehet foglalni a belépést Velence városába. A kötelező jegyváltást 2024. április 25-től vezetik be egyelőre kísérleti jelleggel.

A hétnyelvű internetes oldal és az egyidejű okostelefonos alkalmazás lehetőséget ad a városba való belépés előzetes foglalásához. Előre regisztrálni kell, hogy a látogató melyik napon szeretne Velencébe belépni. A jegyvásárlással egybekötött előzetes foglalást egy QR-kód bizonyítja, melyet a beléptető kapuknál olvasnak majd le. Az egyik kapurendszert a Santa Lucia velencei vasútállomásnál állítják fel.

Több lehetőség közül lehet választani attól függően, hogy ki mennyi ideig akar Velencében tartózkodni, gyalogosan vagy tömegközlekedéssel, vagyis vaporetto-hajóval akar-e közlekedni, és mit szeretne megnézni a város számtalan nevezetessége közül.
Az egy napra szóló alap-belépőjegy fejenként 5 euróba kerül, és 14 évtől olaszoknak és külföldieknek egyaránt kötelező lesz. Városnéző csomag is foglalható, amely a főbb idegenforgalmi látványosságok belépőjegyeit is tartalmazza, ennek ára 49 eurótól kezdődik a kiválasztott helyszínek számától függően.

A kötelező belépőjegy kísérleti fázisban április 25-től, a városvédő Szent Márk ünnepnapján lép életbe.

Nem kell fizetniük a Velencében élőknek és az oda dolgozni járóknak, továbbá a Veneto tartományban állandó lakhellyel bíróknak, mentességet kapnak azok, akik az önkormányzat területén levő szállodákban vagy más szállásokon foglaltak szobát, továbbá mindazok, akik egészségügyi okokból akarnak Velencébe bejutni, vagy sportrendezvényeken vesznek részt. Azoknak sem kell fizetni, akik bizonyítani tudják, hogy harmadágú rokonságukban velencei lakos van. A jegymentesség nem automatikus: mindenképpen regisztrálni kell az előzetes belépést és lefoglalni a napot.

Újdonságot jelent, hogy június elsejétől korlátozzák a turistacsoportok létszámát is: legfeljebb 25 fős csoportokat engednek be, és nem csak Velence belvárosában, hanem Burano, Murano és Torcello szigetén sem lehet nagyobb csoportokat vezetni. Az idegenvezetők számára megtiltják a kihangosított mikrofonok használatát.

A belépős rendszert a városba egyszerre érkező turisták számának szabályozására vezetik be. Kezdetben napi 40 ezerben akarták meghatározni a belépéseket, de egyelőre nem korlátozzák a látogatók számát. A jegyek bevételét a város fenntartására fordítják.

Velencébe évi több mint 20 millió látogató érkezik. 2023-ban a legtöbben mindenszentek ünnepén tartózkodtak a városban, amikor két nap alatt 200 ezren lepték el a lagúnák városát. (MTI alapján)

Velence dióhéjban

olaszul: Venezia (veneciá), angolul: Venice (veníz), németül: Venedig

Lakosság (2023-ban): 258,000

 • Velence Budapestről gépkocsival 708 km, menetidő (non-stop-ot feltételezve) 7 óra 50 perc (ebből 6 és fél óra autópályán).
 • Velence és lagúnái az UNESCO kulturális világörökség részét képezik.

M. Dávid fotója

Évente 25 millió turista látogat ide, ez napi átlagban akár 100 ezer is lehet. Annyira túl nagy a tömeg, hogy a foglalkoznak a turisták napi látogatásának valamilyen korlátozásával, akár valamilyen belépőjegyes rendszerrel. (Momentán Velence polgármestere ezt ellenzi.) A legtöbben persze a karnevál idején jönnek, ilyenkor egyszerre akár 150 ezren is lehetnek, ami az utcákon legjobb esetben is csak araszolgatást enged meg a gyalogosoknak.

A legértelmesebb időzítés az időjárás szempontjából a késő tavasz/kora nyár, viszont ilyenkor van a legtöbb látogató (a karneváltól eltekintve). Nagyon sok a látogató a nyár végén, pedig akkor nagy a hőség és sok a szúnyog. Kellemes az őszi látogatás, de az a hátrány, hogy ilyenkor sanszos az acqua alta, azaz az áradás, ami komplikálttá teheti a turistáskodást. Az acqua alta október és január között fordul elő a leginkább, de az év más hónapjaiban is bekövetkezhet. Télen nincs annyi turista, viszont kemény hideg lehet. Az Adria felől jövő szelek miatt ez a hideg csontig hatoló - Brrrrrrrrrrrrrrrr...

.

M. Dávid fotója

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Kihagyhatatlan, egyedülálló, romantikus, látványos, felejthetetlen, a színes hajók, mesébe illő és mégis valóságos
 2. Este a turisták által nem frekventált is utcákon, a hidakon ballagni, misztikus a miliő
 3. Velencében eltévedni is öröm
 4. Jó a közbiztonság, éjszaka is, az autók nélküli utcák sokasága
 5. A Canale Grande-n az egyes vagy a kettes számú vaporettoval mindkét irányba utazni és így mindkét oldal épületeit megcsodálni
 6. A Scuola Grande di San Rocco a Tintoretto festményekkel (10 euró a belépőjegy)
 7. A Don Giovanni előadás életre szóló élménye a Teatro la Fenice Operaházban
 8. A rengeteg látnivaló a Dózse palotában
 9. A turistatömegek elől elmenekülni a roppant hangulatos Cannaregio negyedbe, és a lehető leggyakrabban eltávolódni azokból az utcákból, ahol a turista tömeg hömpölyög!
 10. Hogy már tilos etetni a galambokat a Szent Márk-téren (régebben még madárzabát is árultak a téren)
 11. A velencei karnevál hihetetlen fogataga és színpompája, a szuvenírként hazahozott csodás maszkok
 12. A Szent Márk tér és környékén kívül nincs is olyan drágaság mint amire számítottunk  

Nem tetszett

 1. Alig látni helyi embereket, mindenki turista, tömegnyomor (Rialto, Szent Márk tér), lökdösődések, sorban állások (múzeumoknál, palotáknál)
 2. Baromi drágaság (főleg az éttermek), a turisták pénztárcájának kifosztása hatékonyan működik
 3. A Szent Márk-téren nem lehet csak úgy leülni, mármint a vendéglői teraszokat nem számítva
 4. Nem szeretem a galambokat, ilyen mennyiségben (főleg az ürülékes következmények miatt) utálom, és akkor még ott vannak a kutyakakik is
 5. Esős időben itt még kellemetlenebb, mint máshol
 6. A sok falfirka (még a Rialto hídon is!)
 7. Nyáron átlengi Velencét valami szag, ami kissé kellemetlen
 8. A pincérek túlterheltnek, idegesnek, mogorvának tűnnek
 9. Este 9 óra után szinte minden bezár
 10. A vízi buszok irtó zsúfoltak

Vélemények

Egész Velence bejárható gyalog, nem kell vaporettóval utazni, csak ha másik szigetre akarsz átmenni. Az 1-es vonal végig megy a Canal Grandén és a főbb látnivalókon. És bár március eleje van, az egyik képen látszik, hogy most is tömeg van. A repülő is szinte tele volt oda-vissza.

Egy vaporetto (vízibusz) jegy 9,5 EUR, ezzel 75 percig lehet utazni egy irányba. Négyünknek elég húzós lett volna, ezért még itthonról megnéztem a bérleteket. Ha legalább 1 hónappal korábban megveszed online, adnak belőle 10% kedvezményt, így volt a gyerekek 3 napos jegye 28 EUR (ACTV 3 Day Transport + Rolling Venice, 29 év alattiaknak jó), az én 2 naposom pedig 30 EUR. Előre meg kellett rendelni és fizetni a Venezia Unica weboldalán. A kétnapos jegy a kiváltástól számított 48 óráig érvényes, így elég volt szombattól hétfőig. A jegyeket megkaptam emailben digitálisan, és a Piazzale Román található ACTV automatából a kapott kódok beírásával kis mágneskártyát nyomtatott a gép mind a négyünknek.

Ezzel a bérlettel bármennyit utazhattunk, és ki is használtuk. Lidón kívül, ahol a szállásunk volt, elmentünk Murano és Burano szigetére is. Mindkét helyre tömegek érkeztek (hétvége volt), így végig álltunk a félórás úton. A vaporettózást nagyon élveztük, lehet kint a fedélzeten és bent, fedett helyen is utazni. A megállókban várakozás tiszta BKV feeling, leszámítva a hullámzást. A várók fedettek, le lehet ülni. Itt is le kell csippantani a jegyet felszállás előtt. A két nap alatt egyszer találkoztunk ellenőrrel. A vaporettók kb. 20 percenként járnak, és egy-két percet késnek maximum, soha nem kellett sokat várnunk, csak Murano és Burano szigetén, mert hosszú volt a sor.

Amúgy a Google Maps nagy segítségünkre volt, ha az útvonaltervezésen belül a tömegközlekedést választottam, mindent pontosan mutatott: a vonatot, helyi buszt Lidón vagy Trevisón belül, a vaporettók menetrendjét, és ezzel kerestem a szállásunkhoz közeli élelmiszerboltot is. Azt írják a neten, hogy Velencén belül nem érdemes navigációt használni, ott nem is próbáltuk, mert a fontosabb látnivalók szinte minden utcasarkon ki vannak táblázva (Szent Márk tér, Rialto híd).

Készpénz egyedül egy templomban kellett, meg egy-két pisilésre, mindenhol máshol (bolt, fagyizó, szuvenírárus stb.) bankkártyával fizettem. (2023)

Ata fotója


Ki mondta azt hogy Velence túl drága és meg sem lehet mozdulni a turistáktól?
Ahhoz hogy ezt elkerüljük, ne utazzunk Vaporettoval, ne Gondolázzunk és kerüljük el a Szent Márk teret és a Canale Grandet 🙂
Vaporetto helyett sikkes People Moverrel azaz az új mágnesvasúttal Velence szívébe érkezni, találunk a mag közepén csendes, békés utcákat ahol a helyiek élik napjaikat és lehet enni tipikus olasz ételt Aperol Spritz-cel még olcsóbban is mint Pesten..de találunk kávét 1 Euroért, ingyenes múzeumot és becsület kasszás könyvesboltot is. (Ata, 2023)


,, Velence gyönyörű, páratlan szépségű és varázslatos hely. Feltétlenül meglátogatásra érdemes.
Az utazástervezéssel kapcsolatban egy megjegyzés: a karnevál idején utaztunk, de nem a karnevál megtekintése volt a célunk, hanem éppen ezen a hétvégén találtunk időt az utazásra. A karnevál ideje alatt, aki nem szereti a tömeget, kerülje a Szent Márk teret, ezen kívül, a kis utcákban, kalandozásaink közben a tömeg nem zavarta a városnézésünket.

Kicsit tartottunk tőle, hogy a karnevál miatti tömeg le fog vonni az élményeinkből, de ezek alaptalan félelmek voltak.
Étkezési lehetőség számtalan van, olcsóbb helyeket is könnyebb találni, ahol a hazai árakhoz közelítve lehet pizzát, szendvicset, gyors és egyszerű ételeket találni. De számtalan hangulatos hely is nyitva áll a turisták előtt, változó árakkal.
Látnivalók tekintetében maga a város rengeteg élményt kínál, csak sétálgatással is csodásan el lehet tölteni napokat. A házak, az utcák rengeteg felfedezni valót kínálnak önmagukban. A közeli Murano és Burano szigete ezt az élményt még tovább tudja erősíteni." (, 2016)


,, Velence kedvelt a turisták körében, nos én nem kedvelem a turistákat (milyen vicces ezt így leírni). Ezzel pedig az egész család egyetértett, hogy a hömpölygő turistatengerbe nézelődni inkább kínszenvedés, mint öröm, főleg a párás levegő mellett... Így elhajókáztunk Velence sűrűjébe, egy hajóbusszal, majd leszállásunk után önkéntelenül is eltévedtünk, ami a legcsodásabb volt az egészben. Eltévedni Velencében romantikus, főleg a kisutcáiban mászkálva. Igazán hangulatos volt." forrás

.

M. Dávid fotója

Szállás kiválasztása

,, Ha van rá mód, szálljunk meg Velencében. Vagyis ne Mestrében, ne Lidóban és ne a környező városkákban. Természetesen ezeken a településeken olcsóbb a szállás és viszonylag gyorsan el lehet jutni a szigetek bejáratához, de ha a költségvetés engedi, legalább 1-2 éjszakát töltsünk el Velencében, főként, ha tudjuk, valószínűleg nem fogunk később visszatérni a lagúnák városába." forrás

Ajánlott hotelek

 • 2 csillag: Bartolomeo, Villa Rosa
 • 3 csillag: Alcyone , Belle Arti , Belle Epoque , Best Western Hotel Olimpia, Malibran, Al Sole, Canaletto, Casa Nicoli Priuli, Cá Pozzo Inn, Da Bruno
 • 4 csillag: NH Hotel Laguna Palace (Mestre) ,  Ruzzini Palace, Ai Mori D'Oriente, Concordia, Giorgione, Principe, La Fenice et des Artistes
 • 5 csillag: Danieli, Metropole

------------------------

A 4 csillagos Camping Village Belvedere Pineta (Grado)

Ezen a linken érdemes a szállások között válogatni. Főszezonban ne improvozáljon senki, tömeg van, drága lesz.

Odajutás

2016 október legvégétől Velencébe indít járatot Budapestről az angol fapados légitársaság, az easyJet. Hetente 3 alkalommal repülnek majd: hétfőnként, csütörtökönként és szombatonként. Egy útra 8-10 ezer forintért lehet jegyet venni novemberi időpontokra.

Busszal is elérhető Budapestről Velence. A legolcsóbb jegyek 2000.- forinttól indulnak, de az ár a kereslet függvényében állandóan változik.

,, Én kocsival és busszal is utaztam ki. Legelőször az Eurolines busztársasággal. Ha jól tudom van Ryanair gép is, de ez csak szezonális, mikor én mentem szeptemberben, akkor még volt, aztán november körül ez megszűnik és elvileg majd tavasztól indul újra. Általában a jegy még olcsóbb is, mint a buszjegy, de nálam ez nem jöhetett szóba, ugyanis 2 bőrönddel, egy utazóval és két hátizsákkal indultam el. A buszút egy éjszaka, túl lehet élni, bár nem kellemes. (2015)" forrás


,, A Ryanair péntek-vasárnap menetrendje még egy sima hétvégére is pont korrekt. Csak a decembert és a januárt kell kerülni, nagyon rossz téli idő lehet olyankor. A légitársaságok közti döntésnél fontos szempont lehet az, hogy a Ryanair Trevisoba repül, az easyJet a Marco Polo főreptérre. Utóbbi sokkal közelebb van a városhoz, de bejutási költségben már alig van különbség, mióta a fő reptérről a városba induló 5-ös városi buszra speckó reptértarifát tettek. (2016)" forrás

Közlekedés

A Velencén belüli közlekedést nem kell kizárólag gondolával elképzelni, főleg, hogy nem egy olcsó mulatság. 35 euróért lehet 72 órás vaporetto (motorcsónak) bérletet venni és ezzel korlátlanul lehet közlekedni. A Piazza le Roma térnél van a legtöbb vaporetto megállója.

"A tronchetto (a parkolósziget) valóban drága, és sok parkolóházban fix 24 órás jegyek vannak. Ha autóval bemész a lehető legtovább (ez egy körfogalom lesz a végén, balra a Stazione (azaz a vasútállomás), akkor jobb oldalon lesz egy nagy parkolóház (ugyanolyan árakkal, mint a távolabbi tronchetto), valamint a parkolóház előtt jobbra egy kisebb parkoló, nem fedett, ahol egész jó áron lehet parkolni, ráadásul ugye közel van és órabéres. Ha jól emlékszem, két éve egy karneváli időszakban 8 eurót fizettünk, talán 4 órát voltunk ott, tehát nem "vészes"... a vaporettók (vízibuszok) közül, ha emlékezetem nem csal, akkor az 1-2-es számúak mennek a Canal Granden a Szent Márkra (persze van más is, ami oda megy, de másik útvonalon, a külső kerületeket érintve és nem a Rialto alatt a Canalon)... de gyalog sem vészes, kilépve, nem megállva simán megvan fél óra alatt, ráadásul van bőven mit nézni és a hídon is átmész. A stazione-tól az új hídon át kezdődik az út (megismered, ahol a tömeg megy) :-), onnan elég a Rialto feliratú SÁRGA jelzéseket (általában táblák a házak sarkainál, magasabban) követni, majd a Rialto után a San Marco feliratúakat (visszafelé természetesen fordítva). Én odafelé a helyetekben gyalog mennék, és ha fáradtak lesztek, visszafelé hajóval, így mindkét pozícióból meglesznek a kellő fotók és látvány is :-) (2012)" forrás


Közlekedési dugó velencei módra - Viktor fotója


Hajók: egyirányú menetjegy, amely átszállás nélkül érvényes : 7,50 euró (2016). Ha  útközben kiszállunk ,akkor a következő alkalommal ismét meg kell vennem a jegyet ). Aki viszont Velencében nem igazán szeretné legyalogolni a lábát,annak szivből ajánlom,hogy vegyen 24h (24 órás) jegyet ami 20 euró/fő.  Ez feljogosít arra, hogy bármikor ki- és beszálljunk, és ezzel a jeggyel akkár a velencei szigetekre is eljuthatunk, tehát 24h-ig korlátlan ideig használhatjuk.

A gyerekek 6 éves korig ingyen utazhatnak,utána viszont nekik is teljesárú jegyet kell vásárolni. Ez a jegy érvényes az Actv menetrend szerinti buszjáratokra is, ami különösen kényelmes, ha az autónkat Mestre-ben hagyjuk.

Tehát 20 euró korlátlan utazást kinál 1 személynek, non-stop 24 órás időszakra, minden vaporetto járatra, legyen az ki be szállás vagy Burano,Torcello,Murano-i szigetek megtekintése valamint a Piazzale Roma-tól Mestre-ig a narancssárga kisbuszon való közlekedés.

Milyen járatok vannak még?: People Mover járat, ami a Tronchetto (Velence autó parkolóhely) és Piazzale Roma teret köti össze, s ez személyenként 1,50 euró (egyirányú menetjegy).

Taxi : Velencében elég drága mulatság ez kb: 1 irányba a távtól függően 100 Euro -tól (kb 8 személynek)

Gondola : 40 perces gondolázás úgy 80,00 Euro körül mozog. (2016)" forrás

Hódos Anita fotója

"Velence szigetein tilos a kerékpározás. Ötven euró (majdnem 15 ezer forint) bírságot kockáztatnak a Velence utcáin kerékpározók. A büntetés sem riasztja el azonban a két keréken érkezőket, egyre gyakrabban látni biciklis turistákat a lagúnák városában. Vasúttal, hajóval vagy két keréken érkeznek."


"Velence nem megfelelő a kerékpározásra. A szűk utcák és az állandó, sűrű gyalogos forgalom akadályozza és veszélyessé is teszi a kerékpározást. Aki biciklivel érkezik, annak kézzel kell vezetnie járművét. Kivételt egyedül a gyerekek jelentenek, de ők is csak bizonyos napszakokban biciklizhetnek" - hangsúlyozta a velencei rendőrparancsnok-helyettes." forrás


"Velence legnagyobb parkolóháza a Piazzale Rómán található. A parkolóház honlapján sok érdekes és hasznos információt találhatunk. Ha biztosak akarunk lenni benne hogy legyen helyünk, akkor foglaljunk helyet az interneten. A Veneziaunica oldalon a 23,40 € a parkolás 24-órára. Ez alatt az idő alatt nem lehet elhagyni a parkolót és vissza menni. Ha elővételben vettünk jegyet akkor a behajtó bal oldalán a ingresso ABBONATI sávot kell választani. Ahol a nevünk megmondása után, megmutatják a helyünket. A kulcsokat a nyitott kocsiban kell hagyni tűzrendészeti utásítások miatt. (2014)" forrás


"Velencébe sokan ma is kocsival mennek Magyarországról, kis fogyasztású tele autónál ez akár jó döntés is lehet pénzügyileg. A parkolás azonban a városszéli Tronchettoban drága, jobb kinn hagyni a verdát Mestre valamelyik lakónegyedében, majd a már említett buszok valamelyikével beutazni a városba. (Kis kieg villamosbuznyákoknak: kész a sín a hídon a külső sávban, már láttuk futópróbázni a városba hamarosan bejáró villamost a Róma téren. Elképesztő, sínpár helyett egyetlen középső sínen megy és gumikerekei vannak, Mestrén belül már pár éve jár, kipróbáltuk, érdekesen dülöngél, se busz, se villamos, mókás. És mindig működik benne a légkondi, ami a buszokon nem jellemző. Hamarosan tehát villamos is bevisz Velencébe.) (2015)" forrás

Trafipax - j.d. fotója

,, Érdemes a város tömegközlekedésére napijegyet vennünk, igaz nem olcsó mulattság, de a város bizonyos részeit csak hajóval lehet elérni (pl.: Murano, Burano), ráadásul ha az egész napos sétában elfáradunk, akkor jó program felülni egy vaporettóra, és végighajókázni a Canal Grandén. Reggel érdemes egyből a legnépszerűbb látnivalókkal kezdeni, mint a Rialto-híd vagy a Szent Márk tér, így elkerülhetjük a tömeget. Reggel 9-ig még szinte alig vannak ezeken a népszerű helyeken, hiszen a legtöbb turista szállodában lakik, nem siet, reggelizik stb. Ezt nagyon jól ki lehet tehát arra használni, hogy nyugodtan nézelődjünk a Rialto-hídról, vagy épp nyugodtan körbenézzünk a Szent Márk téren.

Érdemes A Rialtoig vaporettóval menni, majd onnan a kis sikátorokon eljutni a Szen Márk térre. A nevezetességekről itt nem tervezek részletesen írni, hiszen Velencéről rengeteg jó útikönyv és internetes tartalom érhető el. A Szent Márk térről utunkat érdemes a Riva degli Schiavoni-n (Szlovén Rakpart) folytatni kifelé. Itt megnézhetjük a sóhajok hídját, ami szerintem látványra nem egy nagy szám, persze a története érdekes. Tovább haladva egész a Giardiniig érdemes elsétálni, ez egy szép park, ahol lehet egy kicsit pihenni.

Innen a 41-es járattal viszonylag hamar ki lehet jutni Muranoba, ahol szintén érdemes rövid sétát tenni. Murano előtt ez a járat megáll a temető-szigeten (Cimitero), ha valakinek ilyen irányú érdeklődése van, akkor itt is meg lehet állni egy fél-egy órára. Muranóból a 12-es járattal lehet továbbutazni Buranoba. Itt már érdemes figyelni a menetrendet, mert míg a Canal Grandén 5-10 percenként járnak a hajók, és még Muranoba is 20 percenként el lehet jutni a 42-es járattal (sőt egyéb irányokból más járatok is vannak), addig ez a hajó már csak félóránként indul Murano Faro megállóból. Buranoi városnézésünket is érdemes lehet ehhez igazítani, 1 óra nagyjából elég Buranora.

A 12-es járat belső végállomása Fondamente Nove, ami nem épp a város turisztikailag legfrekventáltabb része, azonban érdemes lehet egy kicsit egy ilyen környéken is sétálni, ahol még megvan az „igazi” Velence. Én személy szerint ide szoktam beiktatni egy komolyabb sétát, ami általában konkrét úti cél nélküli bolyongás, jó ilyenkor 1-2 órára elveszni a város sikátoraiban. Ez után érdemes beiktatni egy hajózást a Canal Grandén, ekkor már nyüzsög a város, nagy a forgalom, és a turisták áradata is ellepi a járdákat.

A Canal Grandén két járat közlekedik, az 1-es, és a 2-es. Az 1-es alapjáratként mindenhol megáll, míg a 2-es csak a fontosabb helyeken, ha nem konkrét helyre akarunk eljutni, akkor én a 2-es járat igénybevételét javasolom, mert picivel gyorsabb(nem áll meg mindenhol). Az út végén visszajutunk a pályaudvarhoz, ahonnan egy megállót továbbutazva juthatunk el a Piazzale Roma-ra. Ha szűkös költségvetésen vagyunk, de mégse otthonról hozott párizsis zsemlén akarunk élni, akkor az itt található nagyobb boltok egyikében érdemes vásárolni. Ha már unjuk a nagy nyüzsgést, amit a turistaáradat okoz, akkor érdemes lehet a város rengeteg templomából találomra egyet kevésbé ismertet kiválasztani, és pár percre beülni, és gyönyörködni.

A gondolázás annyira drága, hogy egyszer sem próbáltam ki, szerintem ez nem az átlag magyarok pénztárcájára van szabva. Pontos árra nem emlékszem, de ha jól emlékszem egyszer 120 eurót kértek volna egy 15-20 perces körért. Ez biztos nagyon nagy élmény, de ennyi pénzből egy hetet el lehet tölteni Ukrajnában, de még Bécsbe is ki lehet ugrani két napra. Ha nyár van, és van időnk, érdemes lehet kimenni Lido szigetére, strandolni, bár én ott még soha nem voltam strandolni, mert szerintem egy (vagy akár több) napot simán el lehet Velencében is tölteni. Mindenesetre ha Lidoba akrunk kijutni, szintén az 1-es járatot érdemes igénybe venni, de ha épp jön az 51/52-es, akkor az is jó lehet, sok másik járat mellett.

Itt érdemes megjegyezni, hogy a napijeggyel nem vehető minden járat igénybe, erre érdemes odafigyelni. A napijegy jó az összes ACTV által üzemeltetett hajójáratra, illetve a buszjáratokra, amelyeknek nagy része a Piazzale Roma-tól indul a szárazföld (Mestre) felé, de közlekednek buszok Lido-n is. Viszont az Alilaguna járatok, pl. A és B vagy a 16-os nem vehetőek ezzel igénybe, erre érdemes figyelni.

Ha nagyon el vagyunk eresztve, akkor a híres velencei vízi-taxik egyikét is igénybe vehetjük, de ezeknek is elég borsos ára van. Egy Velencén belüli utazás mondjuk a vasútállomástól egy szállodáig 65 euróba kerül, egy reptéri transzfer 95 euró. Ennyi minden után valószínűleg a nap nagy része már eltelt. Ha nem nyár van, akkor még a vonat indulása előtt besötétedik, ilyenkor érdemes lehet visszamenni a Szent Márk térre, és a főbb látnivalókat este is megnézni. Én ez után mentem vissza általában a pályaudvarra, ahova jellemzően fél 9 fele értem vissza. Nem szabad elfelejteni, hogy bár Velence nem túl nagy, a közlekedés elég lassú, hiszen választhatunk a gyaloglás, és a vaporettók között, ám utóbbiak is csak 5-6km/órával haladnak a Canal-Grandén, és 11-13km/órával a lagúna külső részein. Ezt érdemes figyelembe venni, ha el akarunk érni egy bizonyos buszt, vagy vonatot. (2014)" forrás

Ata fotója


,, A velencei lagúnában érkezéskor és távozáskor is döbbenet töltött el: akkora összevisszaságban közlekednek ott a különböző vízi járművek és olyan zsúfoltság van, hogy csodálkoztam, hogy nem láttam balesetet. Látszólag káosz van, de azért végül mindig szépen elhaladtak egymás mellett a kisebb-nagyobb járművek." forrás,, Velencére vonatkozóan az egyik legfontosabb tanács,hogy kényelmes cipő legyen rajtunk, esetleg kényelmes szandál. Aki nem szeretné három napig fájlalni a lábát, az felejtse el a magassarkú cipőt.

Babakocsival nem egyszerű a közlekedés,mivel legtöbb híd nem alkalmas a babakocsival mozgók számára." forrás


,, 2016. decemberben megtiltották a biciklizést a turistáknak Velencében. A rendelet célja a gyalogosok védelme és a torlódások megelőzése az óváros szűk utcáiban.
Csak a helyi lakosok kerékpározhatnak a történelmi városban, a turistáknak még tolni sem szabad a bringát. Egyedül az autóbuszállomás és a főpályaudvar között tolhatják kerékpárjukat a nem odavalósiak, felülniük nem szabad rá.
A 10 évesnél fiatalabbak reggel 9 és déli 13, valamint 15 és 20 óra között használhatnak gyerekkerékpárt vagy rollert." forrás

M. Dávid fotója

.

Étkezés

,, Jót enni Velencében? Nem lehetetlen feladat, de tudni kell, mit és hol. Ne pizzát, mert annak errefelé semmi tradíciója, ugyanis a sűrűn beépített, szűk utcákkal teli Velencében évszázadokig tilos volt a nyílt tűzrakás, így nem voltak pizzakemencék se. Mindenhol jelen van viszont a tenger. Ezért a város gasztronómiáját a hal (cefalo - tengeripérfélék, granseola – tengeri pók, tőkehal), a tenger gyümölcsei (minestra di fagioli ai frutti di mare - sűrű leves babbal és tenger gyümölcseivel), és északon a tésztánál hagyományosan elterjedtebb rizs határozzák meg (risotto nero – tintahallal és a tintájával; risi e bisi – babbal, sajttal és szalonnával). Tipikus fingerfood a chicchetti (kis baguette szeletek, ízlés szerint, sajttal, sonkával, tonhallal megrakva). (2018)" forrás

"Velencében éttermek, trattoriák, pizzeriák, bárok és kávéházak sokasága kínálja az itáliai konyha különféle specialitásait. Pizzák, spagettik és más tésztafélék, sültek, halak és desszertek minden mennyiségben, csak a pénztárcánk szabhat határt annak, hogy milyen gyakran és milyen mennyiségben csábulunk el és ülünk be egy-egy hangulatos helyre. Abban biztosak lehetünk, hogy déli temperamentummal és széles kézmozdulatokkal invitál a pincér, bármely napszakról legyen is szó. Velencében egyébként kötelező a hal valamilyen zöldséggel körítve, és a húsokat "velencei módra" polentával körítik, de természetesen vegyes saláta, vagy sült burgonya is választható. A pizza biztos siker, még sosem ettünk rosszat ezen a helyen! Az egész világon ismerik és készítik, de itt valahogy finomabb a Quattro staggione. Ami a desszerteket illeti: az utcai fagylaltozás kötelező, de kóstoljuk meg például a panna cottát is, karamellöntettel.

Ami az ivást illeti, természetesen minden kapható az olasz és a nemzetközi kínálatból, de feltétlenül kóstoljuk meg az eredeti olasz citromlikőrt: a Limoncello-t! Egy finom olasz kávé mellett is jól elidőzhetünk. Nem járunk rosszul, akár Capuccino-t rendelünk (eszpresszókávé + langyos tej + tejhab + kakaópor vagy fahéj), akár Caffe Macchiato-t (eszpresszókávé + forró, habosított tej), akár Latte Macchiato-t (langyos tej + tejhab+ forró eszpresszókávé), akár Ristretto-t, más néven Corto-t (erős, aromás eszpresszókávé, fél adag vízzel készítve). Melegebb napokon egy valódi olasz jegeskávé jelenthet komoly csábítást (egy-két gombóc vaníliafagyi + hideg eszpresszókávé +tejszínhab + csokiforgács). Arra azért készüljünk fel, hogy Velencében meglehetősen magasak, sőt kicsit még annál is magasabbak az árak. Viszont garantáltan feledhetetlen élmény elüldögélni és valamiféle finomságot kortyolgatva gyönyörködni a város szépségében." forrás

"A legolcsóbb, mindenhol kapható meleg kaja a paradicsomszószos-sajtos margherita pizza. Ennek árát elég megnézni egy étlapon, hogy tudjuk, milyen árszínvonalú a hely, amit találtunk. Velencében 4,50-től indulnak a margaréták, 6-7 felett már drága a hely. A többi, egyéb feltéteket is tartalmazó pizza 8-9 euró átlagosan, a tészták és húsos főételek 8-10-ről indulnak. A kiszolgálási díj, a coperto jó, ha nem több 1,50-nél fejenként. Mestrében az éttermek is olcsóbbak, ufb-k keressék a 4 eurós margarétát.

Az éttermekben az italok rettentő drágák, csak az ásványvíz megfizethető, többnyire 0,75-ös, vagy lityós palackban adják. A csapolt sör különösen drága és többnyire szar. Desszertek 3-4 eurótól indulnak általában, ezeket nehéz kihagyni, noha jó részük előre gyártva, fagyasztva érkezik. Velencében a kevés kisboltban nagyon drágák tudnak lenni az italok, 3-4 szeres ár sem ritka. Olcsó piáért és kajáért érdemes például a Coop boltokba menni, egy van a Róma téren a vaporettóállomás felőli oldalon, egy pedig Zattere megállónál. A Lidon a hajóállomástól pár perce van egy olcsó Billa. (2015)" forrás

Nem drága - Ata fotói

,, Több mint 1100 eurót, vagyis csaknem 340 ezer forintot számoltak fel négy steakért, egy tál sült halért, vízért és a szervízdíjért néhány japán turistának egy velencei étteremben, aminek híre még a város polgármesteréhez is eljutott, aki megesküdött rá, hogy kivizsgálja a "szégyenletes" esetet. A négy japán fiatalember egy Szent Márk-térhez közeli étteremben kapta ki a számlát, majd  jelentette az esetet a rendőrségnek. 

Luigi Brugnaro velencei polgármester az esetről értesülve megígérte, hogy utánajár az igazságnak. "Alaposan ki fogjuk vizsgálni az esetet, és ellenőrizni fogjuk, hogy jogos volt-e a panasz" - írta Brugnaro, hozzátéve, hogy ha a szégyenletes incidens igaznak bizonyul, akkor mindent meg fognak tenni azért, hogy a felelősöket megbüntessék. Marco Gasparinetti, a velencei polgárok által létrehozott Gruppo 25 Aprile civilszervezet szóvivője szerint a városnak azon a részén az éttermek mindössze 1,1 százaléka van helyi lakosok tulajdonában, míg a történelmi városrész területének egészén ez az arány 50 százalék.

A csoport a héten jó tanácsokkal fogja ellátni a turistákat a Facebookon, hogy megóvja őket a hasonló incidensektől. Gasparinetti szerint Velencében gyakran előfordul, hogy az éttermek felárat számolnak fel a turistáknak. "Megvédjük a helyieket, mert bárki is teszi kockára Velence jó hírnevét, azzal az összes velenceinek kárt okoz" - írta a szervezet. Az olasz média szerint a négy japán férfival három nő is volt, akik azonban egy másik éttermet választottak, ahol 350 eurót fizettek három tál tengeri gyümölcsös tésztáért. (2018)" forrás


,, Horvátország árai már felülmúlják az olasz vendéglátóhelyek, szálláshelyek árait. Ha kedvező áron szeretnél szállást foglalni, válaszd Mestre-t, amely vonattal és busszal 1,3 illetve 1,5 euró ellenében bevisz Velence vasútállomásra, kb 10 perc alatt. Kitűnő pizzériák, kávézók és szállodák várnak itt. Nem beszélve arról, hogy ha esetleg kedveled a söröket, akkor itt egy "zarándokhely" vár rád. Míg az olaszok a borkészítésről híresek inkább, addig ez a kis pub igazi olasz sörkülönlegességeket kínál. Itt nem Moretti vagy Nostra Azzurro fogad, hanem olasz sörmesterek aktuális remekművei. A pultban szívesen láttak és megkóstolhattam a kínálatot. Egészen biztos vagyok benne, hogy visszatérek még ide és tényleg szívből ajánlom mindenkinek. A hely neve: Birrotecha Duri ai Banchi. (2018)" forrás

Hódos Anita fotója

Közbiztonság

Vigyázat! Velencében sok zsebtolvaj ténykedik. A kedvenc terepük a hidak, ahol a fotózó turisták összezsúfolódnak, a kiszemelt áldozatok túlságosan el vannak foglalva a fényképezéssel. A rendőrségnek annyi dolga van az ilyen esetekkel, hogy a bejelentést tevő turistát vagy lepattintják vagy egész napot elvesztegető bürokratikus dolgokkal megterhelik. Rablás Velencében nem dívik, a kizsebelést viszont magas szinten művelik a "szakemberek".

Velencében, a Szent-Márk téren az akkor 10 éves húgom kezébe nyomott egy pasi egy adag galamb eledelt, esélye nem volt szegénynek, mert a galambok egyből rászálltak és kiették a kezéből, mi meg fizethettünk a pasinak. Mielőtt kérdeznétek, hogy miért fizettünk? az egész kb 5-10 mp alatt történt, minket is lesokkolt, és nem volt már mit visszaadni, mert az egész madár kaja elfogyott 😃 de legalább lett pár vicces képünk 😃

Egyéb hasznos információk

VELENCE - TISZTELETBELI KONZULÁTUS

 • Cím: Santa Croce, Fondamenta S. Chiara 510, 30135 Venezia, Italy
 • Telefon: +39-041-523-9408
 • E-mail: ungheria.venezia@sanbenedetto.it
 • Tiszteletbeli főkonzul: Dr. Enrico R. Zoppas

Velence betiltja a gurulós bőröndöket!

2015 májusától akár 500 euróra is büntethetnek azért, ha a hagyományos (és zajos) kemény műanyagkerekű gurulós bőrönddel csörömpölünk át a városon. A helyieknek elege lett abból, hogy nem tudnak aludni attól, ahogy évente 22 millió turista zörög át Velencén - akár éjszaka - a bőröndjével. Megoldást jelenthet a vállra akasztható táska vagy a drágább, levegővel töltött gumikerékkel felszerelt (csendes) gurulós bőrönd. forrás

,, Velencébe való látogatáskor mindenképpen gyalogos vagy tömegközlekedést válasszunk, mert az autóval való közlekedés nagyon rossz valamint nagyon drága a parkolás. Ha pedig gondolázást tervezünk előre itthon a vegyük meg a jegyet akár a Vistától a helyszínen nagyon drága.
Sajnos a rossz autós közlekedés miatt, eltévedtünk és így lekéstük az előre kifizetett gondolázást a helyszínen pedig annyira drága volt, hogy nem tudtuk kipróbálni így ez kimaradt. De minden más gyönyörű volt.
Esernyőt célszerű vinni, nekünk a teljes utazás alatt esett az eső." (Vista-ügyfél, 2015)

Látnivalók

A látnivalókról külön tartalom van épülőben itt

Olvasmányos linkek

"Először is vettünk Vaporetto bérletet, 36 órára fejenként €23-ért. Vaporetto árak: itt, Vaporetto útvonal pedig itt letölthető. A kapott bérletet minden egyes hajóra szállás előtt el kellett húzni a kitett kis sárga dobozkák előtt. Felszálltunk az 1-es jelzésű hajóra, mivel az közlekedik a Piazzale Roma és a Piazza San Marco között. Mi először csak a Ponte di Rialto-ig hajókáztunk el. Maga a híd emlékezetes volt, ahogy a Vaporettón álltunk, búgott a hajó alattunk, és egyszer csak megláttuk a Rialtot. Boltív alakú, egylyukú híd közepe alatt szépen elfértünk. :)

A híd Velence legrégebbije, 12ezer cölöpre épített 16. századi kőhíd. A helyén már a 13. században állt egy fahíd, ami korhadt, tűz áldozatává vált, mire a városvezetés elhatározta, hogy kőhidat építtet helyette. 1588-ban kezdődött el a kőhíd építése és három évig tartott míg felhúzták. A Canal Grande vize mossa alulról a pilléreket. A hidat turisták ezrei koptatták akkor is, amikor mi megpillantottuk. Már építése óta kereskedelmi központként működik. Közepén kis boltok sorakoznak, két oldalt lehet le és fel sétálni, át a csatornán. Innen gyalog folytattuk utunkat a Chiesa di Santa dei Miracoli, azaz észak-kelet felé. A Miracolit egy kis csendes utcában találtuk meg. Az olaszországi építészet egyik legjelentősebb reneszánsz alkotása ez a 15. századi kis templom. Egyik oldala a csatorna partján emelkedett a magasba, mintha a vízből nőtt volna ki. Belépéskor megvettük a Chorus Pass bérletet, mivel így olcsóbb bemenni a megnevezett 16 templomba.

A különböző színű márvánnyal borított, korai reneszánsz templom nagyobbnak tűnik, mint valójában, Pietro Lombardo építésznek köszönhetően. Lombardonak a meglévő szűk helyre kellett felépítenie ezt a templomot. A színeket variálta, hamis oszlopsorokat helyezett el a templom csatorna felőli oldalán (pilaszter), és az ablakok is úgy készültek, hogy mélyebbnek tűnjenek, mint amik." forrás


"Velence olyan mint egy ékszerdoboz, teljesen beleszerettem, haza se akartam menni. Van egy hangulata az egésznek, olyan varázslatos. Vicces volt, amikor délután 2 körül a gyerekek hazamehettek az iskolából, és szaladtak a hajó (!) után, hogy elérjék. :D Egyébként mindegyikőjüknek húzós táskája volt.

Egész nap nagyon meleg volt, (az este kivételével, akkor meg lehetett fagyni) kabátot is le lehetett venni. Sokszor megijedtem, amikor az olaszok felkiáltottak mellettem, nagyon hangosak. :) Ettünk egy nagy pizzát is, ami nagyon finom volt, de valami különlegesebbre számítottam. Fagyiztunk is, na attól voltam igazán elájulva. Ha valahol fagyizok, akkor nálam a vanília az alap, ahhoz szoktam még kérni valamit, ami megtetszik, most tiramisut választottam. Isteni fagyijuk van. Egyébként a sulival mentem, és az osztályomból csak 1 lány jött, ő is vitte magával az unokanővérét, ezért én meg a nővérem. :)

Sötétedés után kezdődött csak igazán a karnevál Velencébe, ilyenkor már alig volt valaki aki nem álarcba vagy egy komplett jelmezbe járta volna az utcákat, mindenki énekelt, táncolt, a Szent Márk tér mellett egy színpad volt felállítva, ahol rendezvények voltak." forrás

M. Dávid fotója

"Közismert hídjain, palazzóin, gondoláin kívül azért is megragadó a hely, mert bármikor elroboghat mellettünk széttárt karral, vigyorogva Signor Belmondo a szárnyashajóján. És bármely balkonról ránk meredhet a kicsit mindig gyanús John Malkovich, a tetők fölött akár az ifjú Heath Ledger is átsuhanhat a színen, amint egy betoppanó férj elől menekül a Casanova-jégeralsójában. Közben halkan szól Mahler, mert a Lidón épp meghalt egy író. Velencében azért nők is megfordulnak. A legszebbek a filmfesztivál alkalmával, vörös szőnyegen tekinthetők meg. Ilyenkor nem érdemes kocsival közelíteni a város felé, mert az autópályán elképesztő sorok torlódnak fel a fizetőkapunál.

A karnevál a másik időpont, amikor gyorsul a lagúnaváros süllyedése. Ha mégis úgy döntünk, hogy kocsival érkezünk, a legjobb a város-környéki kempingek valamelyikében leállítani az autót, ott bungalót vagy lakókocsit bérelni éjszakára, és buszra ülni. A busz 15-20 perc alatt bevisz az óvárosba, így akár pezsgőt is ihatunk, mikor frissen és fitten a fedélzetre lépünk. A Velencei-lagúna szigetein emberemlékezet óta éltek halászemberek, de a mai értelemben vett képződmény a Római Birodalom hanyatlása és bukása során, népvándorlók hatására kezdett benépesülni. A vad behatolók elől sokan menekültek ki a partvidék mocsaras területeire, ahol kiválóan kiismerték magukat – ellentétben az ellenséggel. (A történet távolról hasonlít a mohácsi sokácok legendájára, akik állítólag a török elől rejtőztek el az ártérben, hogy az éj leple alól busóként bukkanjanak elő a hangos kereplőkkel.)

Velence óvárosa több tucatnyi szigetből áll. Ez a világ legnagyobb facölöpös építményrendszere – érdekfeszítő építészeti forrásmunkák szólnak róla –, mely rendszer süllyed ugyan, de a zenekar még jól bírja magát, és a koszt is kiváló." forrás


"Ideje lehúznom egy tételt a bakancslistámról: végre eljutottam a velencei karneválra! Megcsodáltam a gazdagon díszített ruhákat, bolyongtam a szűk utcácskákon: hídra fel és hídról le, tátott szájjal bámultam a kirakatokat, végigkóstoltam (ittam) a helyi specialitásokat, és nem utolsó sorban megtanultam elengedni a dolgokat. (2015)" forrás


"Vannak akik esküsznek arra, hogy a kocsit Punta Sabbioniban kell hagyni és vaporettóra szállni. Mi úgy döntöttünk, hogy jobban megéri számunkra ha az SS14es úton beautózunk Velencébe, így láthattuk a környékbeli településeket is. Az autót egy őrzött parkolóházban hagytuk a Piazzale Roman, 24 órára volt 30 euró. És indulhatott is a séta. Ha Punta Sabbioniban hagyod a kocsit, a parkolási költség kevesebb ugyan, de akkor meg kell fizetned a vaporettót ami elvisz Velencéig. Mi kiszámoltuk, nekünk így jobban megérte. A gondolát kihagytuk, 80-100 euró között mozgott az ára egy útnak. Inkább ettünk egy jó lasagnet a Rialto híd lábánál. Azt gondoltam Velence egy elhasználódott, leöntött, koszos, szamárfüles képes újság, de nem! Nagyon tetszett, főleg a turisták fősodrásán kívül eső kisebb terek, sikátorok, hangulatos teraszok. (2015)" forrás


,, Velence az az olasz város, amellyel eddig nem volt túl jó viszonyom. Nem sikerült megszeretnem, pedig nagyon akartam, többször is voltunk, de valahogy sose lett belőle nagy szerelem. Tegnapig. 🙂 Ugyanis végre sikerült viszonylag turistamentesen bejárnom a várost és végre tényleg tudtam gyönyörködni benne. Eddig mindig az volt a bajom, hogy szép, szép, de tolakodás van, lökdösődés van, és nem hogy egy nyugodt képet nem lehet készíteni, de még csak rendesen megnézni se lehet semmit. Erre a legjobb megoldás tehát télen jönni, amikor hideg van és lehetőleg sötétedéskor.

Rövidke városnézésem során sétálgattam a központban, illetve a vaporetto-val, a vízibusszal közlekedtem. Az este így külön vicces volt, ugye állok ott a fedélzeten tátott szájjal, hogy milyen gyönyörű a Canal Grande, a házak, a karácsonyi fények, körülöttem meg telefonjukról fel sem néző, munkából hazafele tartó velenceiek ültek. Hát nem tudom, lehet, hogy ezt a szépséget is ennyire meg lehet szokni…" forrás

forrás

,, Treviso:

A kis csatornák partján helyenként óriási villaépületek állnak. A vízen kisiskolások eveznek, a parton tipikus olasz, jól öltözött idős emberek olvasgatnak. Mi a túracuccunkban az egy hátizsákunkkal feltűnően kilógunk a helyiek közül.

Minden emberből sugárzik az olaszos lazaság és elegancia. Valahogy olyan érzése van az embernek, hogy egy nemesi bálba csöppent. A férfiak zakóban, a nők kisestélyi szerű göncökben. Rengetegen járnak kerékpárral.

Az emberek délután 4kor kávézók kinti asztalainál hangosan, hevesen gesztikulálva beszélgetnek, s közben kávét vagy bort isznak és cigarettáznak. Mintha senkinek semmi dolga nem volna. A szük utcák falain öreg, kopott freskók díszelegnek.

Treviso pozitív csalódás, főleg azután, hogy korábban Velencében, Milánóban, és Romában sem éreztük annyira ezt a barátságos latinos légkört. A reptérről busszal kb 20 perc alatt lehet eljutni Treviso központjába egyébként. (jegyár: kb 1000-1500 HUF) (2018, lilkaland.hu)

Fotóegyveleg

M. Dávid fotói

Hódos Anita fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Andrea, 2022. 07. 19. 02:22
LEHET KÁRTYÁVAL IS FIZETNI A GONDOLÁZÁSÉRT. Mi most érkeztünk haza és egy fontos tapasztalatot leírnék. Azok figyelmét hívnám fel egy apró bosszúságra, akik gondolázni szeretnének. A férjem nagyon szeretette volna kipróbálni, én az elején úgy voltam vele, h 80 EUR egy félórás körért az rengeteg, de hát mivel a világon sehol máshol nem lehet gondolázni, ne hagyjuk ki. A gond ott kezdődődött h nem vittünk magunkkal készpénzt. Úgy voltunk vele, váltunk majd ott. Mindenhol azt olvastuk, h a gondolázáshoz készpénz kell, de azért megkérdeztünk 2-3 gondolást, h esetleg nem lehetne-e kártyával fizetni. 2 nem-mel válaszolt a 3. meg azt mondta, h megoldható de mennyünk el valami ismerőse kisboltjába ott lehúzzák a kártyát, ő meg elvissz gondolázni. A férjem ebbe az opcióba nem ment bele, ő az egyszerű pénzügyi dolgokat szereti, főleg külföldön, turistaként. Ezért úgy döntöttünk pénz váltunk. A hotel recepciósa figyelmeztetett, h csak óvatosan a váltókkal, mert lehúzhatnak. Inkább bankba menjünk. Egy egész délelőttünk ment rá, h bankot kerestünk. De vagy zárva volt, vagy nem váltottak pénzt. Végül megkérdeztünk két váltót is. Eszméletlen áron dolgoztak. Sajnos a pontos váltószámra és komisszióra nem emlékszem már, csak arra, h ott akkor kiszámoltuk, és döbbenetes áron akartak nekünk ide adni azt a 80 EUR-ot. A férjem csalódott volt, azt mondta ennyit már ő sem akar adni érte. A helyzet az, h Velencében bárhol tudsz kártyával fizetni, csak a gondolához kellene készpénz, és ezt nagyon kihasználják a váltóházak. Végül én mondtam neki, h ne adjuk fel, biztos lehet valamelyiknél kártyával fizetni, még is csak 2022 írunk. A haza vezető úton már majdnem a hotelnél, egy kedves gondolás megkérdezte, h szeretnénk-e gondolázni? én meg visszakérdeztem, h lehet-e kártyával fizetni? Mire ő a legtermészetesebben vágta rá, h persze. Ledöbbentünk. Azonnal beszálltunk hozzá. Csodás volt. A végén pedig kihúzott egy kisméretű terminált a zsebéből összehangolta a mobiljával és leolvasta a kártyánkat. Mondanom se kell, így a bankunk jóval reálisabb áron váltotta nekünk az EUR-ot. Így lett teljes a nyaralásunk. Szóval én senkinek sem ajánlom, h valamelyik váltóházat válasza, mert drágák, bunkók és erőszakosak is. Inkább keress egy gondolást akinél lehet kártyával fizetni, vagy vigyél otthonról.


utikritikus, 2019. 05. 24. 09:41
Angéla,

A Jolly kemping mellett szól, hogy olcsóbb megoldás, viszont az idő jobb kihasználása és az élmény szempontjából a velencei szállás a jobb. A tévedés jogát fenntartjuk...


Angéla Tóth, 2019. 05. 22. 17:16
Az idén nyáron szeretnénk megnézni Velencét. Egy éjszakát töltenénk ott,vagy néztük még a Camping Village Jolly szállást. Autóval megyünk.Segítséget kérek a közlekedésben,és az árakban. Melyik a gazdaságosabb? Velencei szállás parkolással,vagy Jolly kemping autóbusszal? Köszönöm.


Évi Hel, 2019. 03. 03. 20:15
Kedves úti kritikus!
Márciusban megyünk Velencébe, a szállásunk Lido di Velencén lesz. Autóval hogyan lehet a szigetre jutni? Illetve milyen sűrűn járnak ilyenkor a vaporettók? Köszönöm szépen. Üdv


úti kritikus, 2019. 02. 24. 04:20
Beatrix,
Mestre a legpraktikusabb.


kovács beatrix, 2019. 02. 23. 16:02
Kedves úti kritikus!
Márc elején szeretnénk kimenni Velencébe a karneválra,Mestrében találtunk szállást,de a barátnőmék mindenképpen vizibusszal akarnak Velencébe menni.
Tudnál segíteni melyik városokból lehet egyszerűen bejutni oda,hol foglaljunk inkább hotelszobát???
köszönöm


úti kritikus, 2018. 07. 29. 13:41
Csilla,
30 percenként


Csilla, 2018. 07. 25. 21:55
Üdvözlöm!Punta Sabbioniból milyen időközönként indul hajó Velencébe és vissza


Kernné Riebel Brigitta, 2018. 06. 26. 23:52
Huszonegynéhány éve, iskolai kirándulás alkalmával jutottam el Velencébe. Ezt a várost többször is látni kell, mielőtt eltűnik a föld színéről. Nagyon tetszett! Gyönyörű, egyedülálló, sok-sok fényképeznivalóval. Nagyon tetszettek a szűk kis sikátorok is, a színes házak, paloták, a sok látnivaló. Az odavezető út is nagyon szép, tenger jobbról-balról. Ami nem tetszett, az az volt, hogy alig látni helyi embereket - csak a nagy turista hadat. Ezt leszámítva, még vissza fogok ide térni, szeretném megnézni a farsangi karnevált és gondolázni szeretnék Velencében, a családommal.


Enzsel Józsefné, 2018. 05. 07. 11:48
Szeretnék segítséget kérni. Mestrében lesz a szállásunk, vettünk 72 órás ACTV bérletet.A kérdésem az, hogy érvényesítés után kapunk 1 db jegyet, és azt kell érvényesíteni minden felszállás előtt, vagy minden felszálláskor 1-1 jegyet kapunk. Azért érdekel, mert ahogy néztem a Google térképen, nem minden megállóban van érvényesítő automata. Mestréből pl. a T2-es villamossal tervezzük a Venezia-Mestre állomás megközelítését, de a villamos megállóban nem látok jegykezelő automatát. Válaszát előre köszönöm.


Beéry Imréné, 2018. 02. 27. 10:29
Köszönöm! Június 23-án 48 fővel szeretnék ellátogatni Velencébe. A szállásunk a Camping Village Jolly-ban lesz. Innen szeretnénk bejutni a városba megérkezésünket követően, úgy 16 óra magasságában. Ehhez szeretném kérni a segítségüket, hogy melyik lenne a leggazdaságosabb? Válaszukat előre is köszönöm.


úti kritikus, 2018. 02. 27. 10:09
Kedves Beéry Imréné!

Várjuk a kérdést.


Beéry Imréné, 2018. 02. 27. 10:04
Kedves Úti kritikus!
Van még lehetőség kérdések feltevésére?


úti kritikus, 2017. 11. 04. 02:15
Enikő!
Trevisoból Santa Lucia-hoz átlagosan 15 percenként járnak vonatok (napi kb. 50 járat), reggel 5-től csaknem éjfélig. A 25 kilométeres távolságot a vonat átlagosan 35 perc alatt teszi meg. A legalacsonyabb jegyár: 3,40 euró.


Jászai Enikő, 2017. 11. 03. 21:26
Kedves úti kritikus!
Abban kérném segítséged, mert a beszámolódban arról sajnos nem olvastam, hogy Treviso-ból körülbelül milyen időközönként járnak a vonatok Santa Lucíia-ba és milyen áron mozognak a jegyárak? Előre is köszönöm segítségedet!


Tünde, 2017. 07. 30. 09:02
Kedves úti kritikus!
Köszönöm válaszodat,akkor élünk Mestre lehetőségével.
Bizonytalan azért voltam,mert logikusabbnak tűnt,hogy ha Trevisoban száll le a gép,akkor ott keressünk szállást is. Állítólag szép hely,és ott is vannak olcsóbban szállások (hotelbe szeretnénk menni).


úti kritikus, 2017. 07. 28. 21:59
Tünde!
Én is ajánlom, hogy Mestrében legyen a szállás. A Treviso repülőtérről busszal Mestre kb. egy óra és Viteldíj 4-5 euró.
A reptéren a 101-es vagy a S060 jelzésű buszt kell keresni. átlagban 20 percenként indul járat. Egyszer át kell szállni (Piazza 1 Maggio) és aztán fél óra alatt Mestre központjában vagyunk. A taxi 25 perc alatt van Mestrében, de nagyon drága: 65 euró körül.
Van átszállás nélküli Express Bus, ami 12 euróba kerül.
3. lehetőség: a 6-os busszal a reptérről Treviso vasúti pályaudvarához és onnan megy vonat Mestrébe.


Tünde, 2017. 07. 28. 18:39
Októberben szeretnénk Velencébe utazni pár napra. Treviso reptérre érkezne a gépünk.
Érdemes Mestre-ben szállást keresni,vagy maradjunk Trevisoban? Mindenhol Mestret ajánlották.
Miként lehet a Treviso reptérről eljutni Mestrebe?
köszönöm segítségeteket!


David Molnar, 2017. 06. 14. 16:58
Kettö és fél napot töltöttünk Velencében,de elég is. Nagyon szép város,hangulatos,egyedüállo. Mindig is szerettem volna megtekinteni,amibennem is csalödtunk. Szent-Márk tér mellett voltunk a Hotel Abmbassador Tre Roseban,ami 3*** de abszolut elegedettek vagyunk. Legelöször olvasgattam kommenteket a árakrol,ételekröl. Leirom nem igaz aki azt mondja hogy drága. Aki járt külföldön,tudja,hogy pizzát nem lehet 3 euroert enni sehol. Atlagosan 8-12 euro egy pizza,kavezok tök normális aron 2eur espresso,ugyanezek vannak bárhol a nagyvilágban. Juniusban nagyon meleg volt,35 fok. A parkolást megoldottuk rögtön az elsö parkolohazban,itt meg a napijegy 3 euroval olcsobb mint bejjebb,szoval 3 nap alatt lehet akár 10-15 eurot sporolni,mivel az oradij is olcsobb mint bejjebb..csupán 4 perces seta az egész.Közbiztonág tökeletes,sehol semmi furcsa alak,nem kinélnak tiltott szerekkel,szinte még koldus is kevés. Mindenkinek ajánlani tudom :)


Kati Varsch, 2016. 06. 09. 18:38
Nagyon köszönjük! Sokszor jártunk Velencében, de jó volt felfrissíteni a tudnivalókat!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon