ÚTIKRITIKA.HU / Szicília / Catania


hirdetes


útikritikák


Szicília / Catania

Catania dióhéjban | Tetszett & Nem Tetszett | Vélemények | Közlekedés | Közbiztonság | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Látnivalók| Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Ata fotója


Catania dióhéjban

 • Catania 2024-es becslés szerint kb. 312 ezres lakosságú (vonzáskörzetével együtt 588 ezres) város Szicília keleti oldalán az Etnától délre. Catania Szicília második legnagyobb városa (Palermo az első), és az ugyancsak Catania nevű tartomány központja. A város partjait a Jón-tenger mossa.
 • Catania az UNESCO kulturális világörökségének a helyszíne, leginkább a Dóm-tér révén.
 • Olasz kiejtése: kátánjá, hangsúly a második szótagon
 • Havi nettó átlagfizetés (2024-ben): 1110 euró (olaszországi átlag: 1575 euró)
 • Egy középkategóriájú étteremben két főnek egy háromfogásos étkezés kb. 54 euróba kerül. Olcsó étteremben egy főétel kb. 12 euróba kerül.
 • A legcsapadékosabb hónapok ezek: január, február, március, október, november.
 • 1 liter benzin (2024. április): 1,77 euró

Fő látnivalók: a katedrális, a Dóm-tér (Piazza del Duomo) az elefántos szökőkúttal, a görög-római színház, paloták, barokk templomok, ókori romok, római amfiteátrum, Ursino kastély (a normann időkből). A nevezetességek java a II. Viktor Emánuel sugárút mindkét oldalán és ahhoz közel vannak. Az óváros viszonylag kis területű.

Ata fotója

Tetszett & Nem Tetszett

Tetszett

 1. Élettel teli lüktető légköre van
 2. Sétálni a Bellini parkban, látni a város felöl az Etnát, általában Catania egy sétálva felfedezős város
 3. Útbaigazításban segítőkészek a helyiek
 4. Nagyon jókat lehet kajálni, pl: pasta alla norma
 5. Gyalogtávolságra vannak egymástól a fő nevezetességek
 6. Nápolyban kaotikusabb a közlekedés, mint Cataniában
 7. Egy néhai bencés kolostor: a Monasterio dei Benedettini, szép és nagy
 8. A helyi halpiac (Piazza Carlo Alberto)
 9. Az Ostello degli Elefanti Hostel tetején van egy rooftop bár, ahova külsősök is bemehetnek, nagyon hangulatos, nagyon szép kilátás (az Etna is látszik), előre foglalni szinte kötelező
 10. A Quaranta cukrászda különlegességei (pl. pisztáciás granitat briós)
 11. A Tratoria Canonicában caponatat enni (ez kb. az ottani lecsó)
 12. Catania leghangulatosabb utcája: a Via del Crociferi

Nem tetszett

 1. Boltokban, vendéglátóhelyeken néha úgy éreztük, hogy át akarnak verni minket
 2. Az ottani taxis hiénák még ravaszabbak, mint a Keletinél lévő kollégáik
 3. Kevesen tudnak angolul
 4. A piacon egy-két szem nagyon vizslatta a táskáinkat, s tán a zsebeinket is
 5. Esténként sok helyen zavaróan sok a szemét
 6. A zebrán átkeléskor nem lehet számítani az autósok könyörületére
 7. Nem vagyok az olasz barokk nagy imádója (bezzeg a gótika!)
 8. A homokos strandjukon (a helyiek Playa-nak nevezik) a sok szemét
 9. Kifogtunk egy vendéglőt, ahol bizony gyatra volt a pizza (Olaszországban!)
 10. A kelet-európai cigány koldusasszonyok jajveszékelése, lehangoló látványa
 11. Az amúgy szebbnél szebb szökőkutakban a sok szemét
 12. Palermo sokkal jobb, mint Catania!!!!

Vélemények

,, Cataniára mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy kinyalt. A vonatállomástól a városközpontba vezető út kimondottan sokkoló lehet a hegyi idill után, de aki már barangolt Nápoly útvesztőjében, netalántán bele is szeretett a dél-olasz vadromantikába, az hamar kilazítja görcsösen behúzott vállait.

Az Etna itt is a legkülönbözőbb helyeken bukkan fel, szépen füstölög, ahogy a helyiek is, legyen az 12 éves gyerek a halpiacon, vagy 80 éves papa, aki a friss tonhallal szemez cigivel a szájában. Nem győzöm hangsúlyozni, mennyire menő, hogy egy vulkán lábánál laknak az ember. Ez súlyt ad minden napnak, a hely pedig olyan, mint egy mediterrán Salzburg, csak itt nem visz el a rendőrség, ha köpsz egyet.

Cataniának nincs jó híre, de érdemes adni neki egy esélyt, bár nászutasoknak azért én sem ajánlanám. Street fotósoknak annál inkább. Igazi csumpi csodaváros, bármelyik sarkon ránk meredhet egy templom, vagy minimum egy szentély, minden arc megörökítésért könyörög, a napkelte pedig pont olyan narancsszínű, mint a város melletti ligetek.

Arról nem is beszélve, hogy az amúgy is barátságos WizzAir repjegyárban van egy kis extra kerülő az Etna fölött. Legalább is a mi pilótánk jó fej volt. Ez helikopter túrával 280 euró lenne. (2017)" forrás


,, Hallottam lesajnálólag beszélni embereket Cataniáról. Nem volt igazuk, mondhatom egy 3-4 napos kirándulás után. Van itt majdnem minden: finomságok, széles jól megtervezett sugárutak, omlatag sikátorok, görög színház, fél római amfiteátrum, vár a 13. századból, menő metró, barokk ezerrel… és egy gyalogos számára gyakorlatilag elérhetetlen a tenger. Viszont ott az Etna!

Ami látványban leginkább megmaradt számomra, az a Via Etnea sugárútja. Csak ellenőrzésképp néztem meg, hogy mikor épült, hiszen egyértelműnek tűnt, hogy a barokk idején vagy egy földrengés után vagy az Etna működése miatt. Földrengés volt az ok (1693). Hosszan metszi ketté a várost, mentén gyönyörű főleg barokk paloták vannak, de hibája, hogy nem fut ki a tengerpartig. Egyik felén az Etna látványa, másikon pedig az elefántos tér. Merthogy a város címerállata egy elefánt. (2017)" forrás


,, Mivel az időnként ki-kitörő vulkán megkeserítette az ott élők életét, az 1700-as évektől kezdődően különleges rácsozatrendszer segítségével a kiömlő lávát építőanyagként hasznosítják. Ez mindenhol látszik, az épületek és építmények részét képezi, és sajátos külalakot kölcsönöz nekik. Szintén feltűnhet, hogy a városban számos építményt fekete tufából készítették. Egyik érdekes látványossága a Bellini-kertek, amit megcsodáltam. (2019)" forrás


A várost hatalmas nyüzsgés uralja, tele üzletekkel, éttermekkel, bárokkal, így bármit is szeretnénk, minden megtalálunk. A közlekedést káosz jellemzi, mint ahogyan szinte minden mást is. De ez Olaszország tekintetében nem meglepő, és amíg kezdetben néha dühítő volt, addig az öt hónap végére sokkal inkább megmosolyogtató volt látni külföldiként.

A buszjáratok közlekedése jó és sűrűnek mondható, bár a menetrend sokkal inkább csak dísznek van. A buszok nagyjából akkor jönnek, amikor kedvük tartja, vagy legalább is ezt a benyomást kelti.


Az út előtt olvasgatott leírásokból az derült ki számomra, hogy elég koszos város, meg úgy általánosságban egész Szicília, este pedig nem célszerű mászkálni. Hát, nem volt mit tenni, a buszállomástól el kellett sétálni a szállásra. Valójában egyáltalán nem veszélyes, teljesen átlagos olasz vidék vagy akár bármelyik európai város sötétben. (Mondjuk a híres-hírhedt szicíliai maffia központját nem ismerem, azért lehet, hogy jó, hogy nem oda tévedtünk be éjszaka 😃.) Amúgy még koszosnak sem mondanám túlzottan (van a világnak számtalan ennél sokkal koszosabb pontja). (l. v., 2023)

Szállás

Ha a központi negyedek közül szeretnének olyat választani, amelyek nem túl zajosak, érdemes a Borgo negyedet, a Kalsa negyedet vagy a San Cristoforo negyedet fontolóra venni. Ezek mind közel vannak a városközponthoz és a főbb turisztikai látványosságokhoz, de csendesebbek a forgalmasabb területeknél.

Fontos megjegyezni, hogy Catania egy nagyváros, és az utazás során előfordulhat, hogy zajosabb környékre kell szállást választaniuk. Ha szeretnének biztosra menni, hogy csendes helyen alszanak, érdemes előre jelezni a szállásadónak vagy az Airbnb fogadónak, hogy fontos számukra a nyugalom, és kérdezni, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésre.

Ajánlott hotelek:

3 csillagos: Hotel B&B Stesicoro - InHabit City Center ,

4 csillagos: NH Parco Degli Aragonesi Catania , Palace Catania | UNA Esperienze ,

---------------------------------------------------

Szállásunk a Pegaso volt, amit Bookingon előző este nem tudtunk lefoglalni, mert valami rendszerhibát írt (pénz levonta, foglalás nem volt). Ezért személyesen mentünk el, és a 93 euró helyett végül 80-ért kaptuk meg a szobát 2 főre, 2 éjszakára. Nem volt reggeli az árban, de mégis volt. Kétszersült, sütik, gyümölcs, kávé, tea valamint egy teljesen felszerelt konyha állt rendelkezésünkre.(2020)

Közlekedés

Catania nemzetközi repülőtere (Catania-Fontanarossa - CTA jelzéssel) a várostól délre, a központtól kb. 7 kilométerre található.

Az Alibus néven közlekedő reptéri busz viteldíja egy útra 4 euró.
Ami az élelmiszer vásárlást illeti a Corso Sicilián a van Penny Market és vele szemben egy nagy szupermarket, ahol meleg étel is kapható. Mindkettő egészen közel van a nagy piachoz és hétvégén is nyitva van este 9-ig

"A Fontanarossa repülőtér nincs messze a várostól. A buszmegálló a reptér kijáratától jobbra helyezkedik el. Keressük a 3 bódét (itt árusítanak jegyeket több szicíliai városba), a buszra a kijárattól legtávolabb elhelyezkedő pavilonban lehet jegyet venni. A busz elvileg 15 percenként közlekedik, de erre ne vegyünk mérget... Visszafelé 45 percet vártunk rá, úgyhogy ne centizzük ki az időt a repülőtérre menet. Vannak elektromos jelzőtáblák, ezek jelzik, hogy mikor jön a busz, de még véletlenül sem stimmel a járatok száma, az időről nem is beszélve. Érthetetlen okokból a Google Maps nem hajlandó Catania-n belül tömegközlekedésre tervezni, ami kissé bonyolítja a helyzetet, úgyhogy egy térképet mindenképpen töltsünk le a helyről, ahol lakni fogunk." forrás

Cataniában a turista kevéssé tud számítani a helyi tömegközlekedésre. Ugyan van metrójuk, de ez a turistának városnézés szempontjából nem annyira praktikus. Jó, a közlekedési dugók idején gyorsabb, mint a busz. Cataniában nem ajánlatos bérautónkkal közlekedni. Valahol gyorsan le kell tenni, mert a keskeny utcákban idegölő araszolni az autótömegben, s este még rosszabb a helyzet. Cataniában nem könnyű parkolóhelyet se találni, szóval az jár a legjobban, aki nem is jön be a városba autóval.

Utcán szabad taxit leinteni ritkán lehet. Keresni kell drosztot valami forgalmasabb helyen.

,, A hogyan jussunk ki Cataniából problémakör a sok lezárás és útfelújítás miatt talán nem is volt annyira egyszerű, így a már Taorminában eljátszott "kövessünk egy látszólag helyi autót, az majd kivezet" módszerét követtem. Gondoltam, mi lehetne helyibb egy jól megrakott szemetes autónál? És igazam volt, mert simán kivezetett a városból. Amire nem számítottam, hogy a szemetes autó nem a szemét gyűjtését célozta meg, hanem a szemét elhagyását, ugyanis a fedetlen teherautóból folyamatosan szállt kifelé a szemét - pláne teljes szicíliai tempót diktálva -, kanyarban az erőhatások révén még több is, nem tudom, hogy mire elért a célállomásig, addigra maradt-e bármi is az összegyűjtött szemétből. Nem baj, legalább másnapra is volt munkájuk... (2017)" forrás


,, Dél körül érkeztem Cataniaba, küszködtem a parkolóhely keresésével. Találtam egyet a kínai negyedben, nagyraktárok és különféle üzletek gyűrűjében. Nagy volt a jövés-menés, de reménykedtem, békén hagynak, még ha zajos utcán is álltam le. Bár a sikátorban járva azért nem volt mindegy. Jó hely, csak távol volt a városközponttól. (2019)" forrás


Csak estére értünk be Catania városába. Egy fél órát keringtünk, mire sikerült leparkolni a kocsit, azt is tilosban. Mivel este 9 volt és tudtuk, hogy reggeli után megyünk vele, nem foglalkoztunk vele, de a parkolási helyzet irgalmatlan. Több autót láttunk szerintem tilosban parkolni, mint helyesen (a következő albumban az első képen az autó éppen behajt a mi egyirányú utcánkba…). Még kimentünk sétálni egy kicsit, hogy minél kevesebbet kelljen a hotelszobában tartózkodni, mert pont az ablakunk alatt volt a kipakolós terasza egy étteremnek. Szerencsére az hajnal 1-kor már be is zárt. forrás


Közbiztonság

Ha autóval közlekedünk a városon belül, akkor tartsuk zárva az ajtókat, ugyanis történnek néha rablások, amiket motorosok hajtanak végr, főleg ha az autóba bekukkantva látnak valami zsákmányolni valót. Az értékeinket, holmijainkat lehetőleg takarásban tartsuk, pl. a lezárt csomagtérben. Parkoláskor SEMMIT ne hagyjunk az üléseken, s egyéb látható helyeken (sőt a kesztyűtartóban se). A városban sétálva értékeinket tartsuk rejtve, ne tegyük folyamatos közszemlére a mobiltelefont, a fényképezőgépet agy videófelvevőt. Ne legyenek rajtunk értékes ékszerek, óra. Az oldaltáskánk ne legyen az úttest felőli oldalon, mert lekaphatják motoros suhancok. Nagyon ügyesek.

Magányosan ne mászkáljunk kies utcákon, kerüljük a rosszabb negyedeket és a sötétben legyünk körültekintőek. Lényegében azonban mindenhol, bármikor számítani kell rablásra, lopásra. Legyünk óvatosak, ha bármi különös, szokatlan történik körülöttünk, mert ez lehet valami figyelemelterelő csel. Egyébkét nem kell azért folyton félelemmel telve várost nézni, mert a turisták nagy részét nem éri bántódás, baj. Az elemi óvintézkedési szabályokat nem betartó turisták szoktak bajba kerülni.  

Étkezés

Ajánlunk két olyan vendéglőt, amiket a helyiek körében való népszerűség legitimizál. Nem turistásak:

Trattoria dei Sapori - Ez egy kicsi, családi étterem a városközponttól kicsit távolabb, de nagyon népszerű a helyiek körében. Az étterem szolgáltatása egyszerű, de az ételek rendkívül finomak és autentikusak. A menü változatos és olcsó, és mindig friss alapanyagokat használnak a főzés során.

Antica Sicilia - Ez az étterem a városközpontban található, de nem annyira ismert a turisták körében. Az ételek itt is nagyon autentikusak, és a helyiek körében nagyon népszerűek. Az étterem hangulatos és barátságos, és az ételek ízei egyszerűen fantasztikusak. Az étlap kicsit drágább lehet, mint más helyeken, de az árak még mindig elfogadhatóak, és megéri kipróbálni.

Ajánljuk: Savia cukrászda

Cataniában egy különleges étterem, melynek egy része barlang, ahol alul még patak is folyik, és az étellel is meg voltunk elégedve: A Putina Dell’ Ostello.

A Dopo Teatro szendvicsező helyen lóhúsos pisztáciás szendvicset árulnak! Isten mentsen tőle, avagy olaszul: Dio non voglia!

Vásárlás

A cataniai bolhapiacok közül a legjelentősebb és legnagyobb a Piazza Carlo Alberto-n (téren) van, vasárnap kivételével mindennap 8-tól 14-ig, szombaton egész nap. Vásárolhatók élelmiszerek, ruhák, kacatok (sok világmárka-hamisítvány). Neve: Mercato di Piazza Carlo Alberto, avagy Fera 'o Luni (régen csak hétfőn tartották), de a helyiek úgy is nevezik, hogy La Fiera. Vigyázni kell a zsebtolvajokra! Nagyon zsúfolt piac, itt-ott intenzív szagokkal, jobb esetben illatokkal. A helyiek is nagyon szeretik ezt a piacot. Az alábbi kép nem ott készült.

Élelmiszervásárlásra a Corso Sicilián van Penny Market és vele szemben egy nagy szupermarket, ahol melegétel is kapható. Mindkettő egészen közel van a nagy piachoz és hétvégén is nyitva van este 9-ig

,, Cataniában néha olyan érzésed lesz, hogy itt az emberek mást sem csinálnak csak
vásárolnak. Teljesen mindegy milyen napszak van, akárki jön szembe veled, 5ből 5nek van kezébe
szatyor a legújabb szerzeményeivel, amire a város főutcáján (Via Etnea) található márkák (H&M,
Benetton, Zara, stb.) nyomós okot adnak. Sajnos az árak nem egyetemi pénztárcához vannak
szabva, de érdemes nézelődni, jó akciókat is ki lehet fogni.
Tipp: Ajánlom a Terranova ruhaüzletet és a Primadonna cipőket
A finom ebédhez, vagy vacsorához a hozzávalókat érdemes a piacról, vagyis a Fiera-ról (Fiera
luni, Piazza Carlo Alberto) beszerezni.
Itt nagyon jutányos áron bevásárolhatsz a friss zöldségekből és gyümölcsökből, ezen kívül itt
bolhapiac is működik. Bármire van szükséged, először itt nézz körül, és biztos, hogy megtalálod,
amit keresel. A piac reggel 9től olyan 13 óráig tart. A tömeg miatt a zsebesekkel nem árt vigyázni.
További zöldség, gyümölcs és halpiac működik a Dóm tértől nem messze, ez a Pescheria, ide is
érdemes ellátogatni.
A spórolásban az eurós boltok segítenek, itt minden egyéb dolgot beszerezhetsz, ami a
háztartáshoz kellene, például itt: Via Matteo Renato Imbriani (a sarkon) vagy itt: Punto Shopping,
Via Delle Medaglie D'oro.
Élelmiszer: Eurospin, Decó,Simply" forrás

Ata fotója

,, Cataniában naponta két piac működik. És ezek nem ám egy rövid utcányi, jobbra-balra pultos piacok, hanem olyanok, amelyeknek nincs is végük. Elindulnak valahol, és úgy burjánzanak, ahogy az utcák, terek engedik. Tulajdonképpen kisebb városrészeket foglalnak el.

És ahol ilyen kultúrája van a piacnak, az bizony érződik az éttermeken, a háztartásokban is. Cataniában például a nagy piac környékén gyakorlatilag nincs élelmiszerbolt. A legközelebbiig messze kellett volna gyalogolni. Olyan nincs, hogy este leugrom még egy nemtudommiért, mert nincs hova. Egy pici boltocskát találtunk, amely este is nyitva van, és tejterméket, kenyeret árult. A sajt és a sonka ugyanannyiba került, mint a piacon. Házigazdánk elmondta, hogy mindenki a piacon vásárol be, ott szép, friss az áru, nagyobb, több boltot nincs értelme üzemeltetni a környéken. (2017)" forrás

Ajándékbolt - kerámiák - szerecsenek (szaracénok) - V. Jancsi fotói

Szórakozás

"Cataniáról érdemes tudni, hogy gyakorlatilag Szicília szórakoztató központja, de mivel hétfő volt, így egyetlen hely volt nyitva, az Ostello. Megkóstoltam Catania híres fogását, a „cippollinát”. Ez gyakorlatilag kicsit édes leveles tésztába csomagolt prosciutto, mozzarella, paradicsom és mindenféle zöldségek. Friss volt, ropogós, és az enyhén édes tészta igazán remek harmóniában van a sós töltelékkel. Gyors vacsoránk után az Ostello felé vettük az utunkat. Éppen olyan, mint a budapesti romkocsmák, azzal a különbséggel, hogy még ebben az időszakban is igazán kellemesen lehet a szabad ég alatt üldögélni. (2011)" forrás

Látnivalók

Dóm tér (Piazza Duomo)

A Dóm tér, vagy Piazza Duomo Catania városának központja és legfontosabb tere. A tér Catania város történelmi központjában található, és az egyik legforgalmasabb hely a városban. A Dóm tér körül számos fontos épület található, köztük a Cataniai Székesegyház és a Palazzo degli Elefanti is.

A Dóm tér számos szép barokk épülettel és szoborral rendelkezik, valamint egy hatalmas, nyitott téren, amely kiváló kilátást nyújt a városra. Az egyik fő látványosság a székesegyház, amelynek homlokzata díszes, két toronnyal és Sant'Agata, a város védőszentjének szobrászati ábrázolásával. Az épület belső terei szintén lenyűgözőek, többek között egy aranyozott oltárral és számos festménnyel rendelkeznek.

A tér másik fontos épülete a Palazzo degli Elefanti, amely eredetileg egy középkori erődítmény volt, majd a 18. században átalakították és bővítették. Az épület ma a város polgármesteri hivatalának otthona.

A Dóm tér egyéb látványosságai között szerepelnek a szökőkutak, a kávézók és az éttermek, valamint az utcák és a sikátorok, amelyek a tér körül találhatók. A tér rendszeresen rendezvényeknek ad otthont, például a városi fesztiválok és koncertek számára.

Elefántos szökőkút - Vörös Jancsi fotója

Cataniai székesegyház

A cataniai székesegyház, vagy más néven a Cattedrale di Sant'Agata, Catania város egyik leglátogatottabb és legimpozánsabb épülete. A székesegyház az ősi római városfalak helyén épült, a Piazza del Duomo nevű főtéren található, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a városra és a környező hegyekre.

Az épületet az 11. században építették, majd a következő évszázadokban további átalakításokon és bővítéseken esett át. A székesegyház homlokzata a barokk stílusban épült, és két óriási csipkézett tornya magasodik az épület fölé. Az épület bejárata fölött látható Sant'Agata szobrászati ábrázolása, aki Catania városának védőszentje.

Az épület belseje is rendkívül díszes és impozáns. A szentély ékessége a Sant'Agata ereklyéjével ellátott arany arkangyalokból álló oltár. A székesegyház hatalmas kriptájában állítólag az első keresztény mártírok maradványait őrzik.

Az épület többi része is gyönyörű, köztük a kupola és a mennyezet festményei, az antikolt kőből készült oszlopok, és az oltár mögötti orgona.

A cataniai székesegyház nagyszerű látványosság és az építészet és a vallás iránt érdeklődő látogatók számára is különösen érdekes. A belépés általában ingyenes, és a turisták általában engedélyezik a fényképezést is.

avagy a Szent Ágota székesegyház (Cattedrale di Sant'Agata) - Vörös Jancsi fotója

Benedettini kolostor

A belépés ingyenes, fotózni engedélyezett.

A Benedettini kolostor, vagy más néven a Monastero dei Benedettini, Catania városának egyik legfontosabb műemléke, amely a 18. században épült. Az épület az UNESCO Világörökség része, és az egyik legnagyobb barokk kolostor Európában.

A Benedettini kolostor rendkívül nagy épület, területe mintegy 55 000 négyzetmétert foglal el. Az épület belseje és kertjei lenyűgözőek, és egyedülállóak az építészeti és művészeti stílusok keveredése miatt.

Az épület belső része a barokk stílusban épült, és lenyűgöző aranyozott díszítéssel van ellátva. Az épületben két templom található, a San Benedetto és a San Nicolò, valamint számos kapu, termek és udvarok.

Az épület különlegessége a kolostorban található hatalmas könyvtár, amely a világ egyik legnagyobb és legfontosabb barokk könyvtára. A könyvtárban több mint 40 000 kötet található, köztük sok ritka és értékes könyv.

A Benedettini kolostor kertjei is lenyűgözőek, és az olaszországi legnagyobb botanikus kertnek számítanak. Az összesen 5 hektáros területen több mint 500 növényfaj található, köztük számos trópusi növény, valamint sziklakertek, tavak és szobrok is díszítik a kerteket.

t. szabi fotója

Palazzo Biscari

A magántulajdonban lévő Palazzo Biscarit a Paterno Castello családból származó Biscari hercegek számára emeltek. A palota építése a 17. század végén, az 1693-as pusztító földrengés után kezdődött, és csaknem egy évszázadon át tartott. A Palazzo közvetlenül a városfalak (az úgynevezett V. Károly falai) előtt épült, és részben túlélte a földrengést.

a. évi fotója

Halpiac

(La pescheria di Catania)

Vasárnap zárva van!

sz. v. fotója

,, Elképesztő élet van ott: alkudozás, portékadicsérés ezerrel, aggódó, mosolygó arcok, röhögés, viccelődés, szellemeskedés, méricskélés, kevés turista, dialektus, délutántól tömött vendéglők és – amit még nem láttam – talán trófeák, mármint halasak. A halpiacra befutó utcákban, a környező utcácskákban pedig zöldség és egyéb ételek piaca, testes férfiakkal, fiatal tanoncokkal, néhány kofa. Sajtok, olaj, olajbogyók tömkelege és szicíliai szózuhatag. (2017)" forrás

Méretes tonhal - i. a. fotója

Olvasmányos linkek

"A barokk óváros egyike a legszebbeknek, amit a környéken valaha is láthatunk. Persze itt is találunk olyan helyeket amiket mindenképpen megéri felkeresni, és amiket jobb elkerülni, de ez senkit se tántorítson el attól, hogy inkább a sétákat válassza a felderítésre. A taxi egyébként is jóval drágább és így biztos kimarad egy két érdekesség. Ha tehát eldöntöttük és gyalogosan nézünk szét a városban, akkor érdemes a főtereket egymásra fűzni. A Piazza Stesicoro, a Piazza Universita és a Piazza Duomo egyébként is egymás után következnek, mint bevásárló utcák, végig az Etnea sétálóutca mentén, a Bellini parktól kezdve. A város hangulatát leginkább az határozza meg, hogy nem kifejezetten turista célpont; megmaradt igazi olasz városnak ahol kevés külföldi szót hallani; így aztán nem árt ha megtanulunk pár hasznos kifejezést olaszul, mielőtt utazunk. A városképet nem csak a bevásárlóutca és a terek alakítják. Catania két gyönyörű barokk templommal is büszkélkedhet, melyek csupán 50 méterre állnak egymástól. (2014)" forrás


,, Főtere viszonylag kicsi, mégis elbűvölő, városnézésünk fő kiindulási pontja a Piazza Duomo lehet. A Santa Agata (a város védőszentjéről elnevezett) katedrális is a főtéren található, mely a földrengés alkalmával szintén majdnem teljesen le lett rombolva.

Mindössze pár percnyire a főtértől nézzünk be halpiacára, mely a palermóihoz képest kisebb, de egyáltalán nem elhanyagolandó. Néhány útikönyvben igen keveset írnak róla, pedig a vulkán lábánál fekvő várost kár lenne mellőzni. Innen nagyon jó a közlekedés, ha vonattal vagy busszal szeretnénk továbbutazni. A reptér mindössze 20 kilométeres távolsága, az Etnára közlekedő buszok és Taorminába, Szirakúzába, Messinába induló vonatok megkönnyítik a turisták dolgát." forrás


,, Amit mindenképpen érdemes kipróbálni, megkóstolni, illetve felkeresni a városba:
Cannolo alla ricotta, a legfinomabbat A Caffeteria Etnea-ban találod (2 €)
Arancino, sült rízsgolyó, többféle ízben, finom, nagyon laktató (1€)
Crispelle con ricotta/ al miele, olajban sült rízsfánk, mézzel, vagy sós ricottáva töltve (10
€/kg)
Pasta alla Norma, a város helyi étele, a padlizsános tészta, kötelező!
Klassz étterem, jó pizzás hely, baráti vacsorák tökéletes helyszíne: Al Vicolo Pizza & Vino
(Via del Colosseo 5/7 )
Apericena, kellemes kiülős, beszélgetős, borozgatós hely: Cantina al Massimo, Via Teatro
Massimo 10, kipróbálandó: Zibibbo, Vino nero, Vino di Mandorla ( 1-2 €)
Monastero dei Benedettini, kolostor, jelenlegi egyetemi campus, (idegenvezetés, 6 €)
Botanikus Kert
Cattedrale di Sant’Agata, főtér, Fontana Amenano, Piazza Duomo
Chiesa di Badia di Sant’Agata, látogatható kupola, pazar kilátás a városra (3 €)
San Giovanni Li Cuti, fekete homokos, sziklás strand" forrás


,, Határozottan jól esett, hogy nem botlottunk lépten-nyomon turistákba. Főleg helyiekkel, vagy északabbról érkező olaszokkal, néha egy-két német és francia turistával találkoztunk. Kivéve Cataniát, ahol már magyarok is voltak. Szemmel láthatóan nem tudták hol vannak, és ettől befeszültek. "Hát itt kávéztunk az előbb, b@zdmeg" - kiáltott fel az egyikük, pont, amikor mellénk értek. Zene volt füleinknek. Ja, nem." forrás


,, A téli Catania különösen családias meg barátságos hely, legalábbis a vendéglátás tekintetében mindenképp. Turista alig, a vendéglátóhelyek alkalmazottai pedig nagyon-nagyon kedvesek. És emiatt, még más olasz városokhoz képest is maximum respect nekik. Ugyan angolul nem beszélnek, de kézzel-lábbal elmutogatva úgyis kapsz valami finomat a tányérodra. Tök mindegy, csak hozzad. Szí szíí, grazie, bene bene. Birra Moretti? Ja, azt legalább értem. De mi a fene az a cipolla, amit annyira emleget, hogy mindenképp bele akarja tenni a paninimbe? Mindegy is, bármit megeszem, hozzad a cipollás paninimet. Egyébként hagyma, újabb olasz szó a repertoáromban. (2017)" forrás

Fotóegyveleg

Teatro Bellini és egy póz a kötelezően emelt fővel - Ata fotója

Fotóegyveleg

m.j. fotója

Vörös Jancsi fotói

Aji fotója

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2022. 11. 14. 19:43
Jánosnak. Éjfél után nincs busz, hajnali 4:40-kor indul az első busz. Taxizni kell, ami a Catania címtől függően kb. 28 euró körül.


János, 2022. 11. 13. 08:29
Lenne egy kérdésem kedves olvasók és szerkesztők.A gépem éjfél után érkezik a reptérre, lehet már olyankor buszt kapni be a városba, ha nem akkor a taxi mennyibe kerül?


Albert Zsuzsa, 2019. 11. 20. 10:21
Már nincs számozva (457) a reptéri busz. Csak Alibusz néven fut 4 euróért.
Ami az élelmiszer vásárlást illeti a Corso Sicilián a van Penny Market és vele szemben egy nagy szupermarket, ahol meleg étel is kapható. Mindkettő egészen közel van a nagy piachoz és hétvégén is nyitva van este 9-ig


Balázs, 2018. 11. 14. 11:51
A reptéri busz 4 euroba kerül, lehet fizetni bankártyával is.(2018.11.12)
A kijelzőn látszik a repülőjelzés, úgy mint Budapesten a 200E vagy a 100E reptéri buszjáratokon.
Össze-vissza jár, olyan olaszos módon.
Mi reggel 30 percet vártunk rá, ne centizzétek ki!:)


csigasfiu, 2018. 05. 20. 09:24
Ketszer voltam Cataniaban, minden alkalommal egy honapot majusban. Amikor eloszor voltam a kb. 4 kilometer hosszu homokos tengerparton csalodas volt. Koszos volt es semmi sem volt nyitva. Iden azonban talaltam ketto parszakaszt is, amelyek nyitva voltak a napos napokon, es volt etterem, wc, radasul lehetett berelni napernyot es napozoagyat is 4-4 Eur aron. Ami pedig a hab volt a tortan, hogy mind a ketto szakaszt tisztan tartottak. Az egyik a Pyramid Beach Centre a masik kozvetlenul mellette. A Borsellinorol a D jelu busszal lehet eljutni oda, ami 50 percenkent indul, a jegy 1 Eur. A Miramar hotelnel kell leszallni. Radasul latnivalo is akad, mert az ember felett szallnak fel es le a repulogepek.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Autóbérlés Szicíliában!!! Autóbérlés Szicíliában!!!
Online autóbérlés a Vistánál
Béreljen autót itthonról online - kellemetlenségek nélkül!
SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes