ÚTIKRITIKA.HU / Ferrara

Ferrara

Ferrara

Ferrara dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények |Helyi közlekedés| Étkezés |Vásárlás| Hasznos információk |Castello EstenseKatedrális|Főtér| Via delle Volte|Terek| Más látnivalók |Savonarola| Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Ferrara - az óvárosi sétálóutcák egyike, a Via Giuseppe Mazzini - Kriszta fotója

Ferrara dióhéjban

(ferárá, hangsúly a második és harmadik szótagon)

  • A 136 ezres lakosságú Ferrara az észak-olaszországi Emiglie-Romagna régióban található, Bolognától északnyugatra, a Pó folyó partján.
  • Ferrara autópályán 800 kilométerre van Budapesttől. Ez 7 és fél óra autózás megállás nélküli utazásra kalkulálva.
  • Ferrara egyik fő jellegzetessége, hogy kilenc kilométer hosszúságú fal veszi körül. A falat  nagyrészt a 15 és 16. század folyamán építették fel.
  • Egynapos program a felfedezése
  • Havi nettó átlagfizetés (2022-ben): 1650 euró (olaszországi átlag: 1440 euró)

Varga Gábor fotója

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

1. A középkort idéző, macskaköves mellékutcák, közülük is a nagy kedvencünk, a Via delle Volte 

Kriszta fotója

2. Olasz viszonylatban kiemelkedően kerékpárbarát város. 85 kilométernyi kerékpárútja van, és jó volt látni, hogy hetven év feletti helyiek is lezseren kerekeznek. 

3. Nincs túl nagy turistatömeg, pedig, rengeteg a szemet gyönyörködtető látnivaló. 

4. A példás tisztaság, ami amiatt is feltünő volt számunkra, mert 2 héttel előtte Palermót látogattuk meg.

5. Ferrarában kevesebb modern épület keveredik a műemléképületekkel, mint Ravennában. 

6. A Castello Estense oroszlános tornyának (Torre dei Leoni)  tetejéről a szuper kilátás

kr

7. Ahogy a Castello Estense két termében a mennyezeti freskókat tükörképükkel teszik látványosabbá.

(A restaurálós ragtapaszokat a 2012-es földrengés után rakták fel.)

Kr

8. Látni az általam nagyon izgalmas történelmi személy, Savonarola szobrát. A tekintete és a hosszú ujjai éppen annyira félelmetesek, mint amilyennek e 15 századi fanatikus domonkos szerzetest a róla szóló könyvből megismertem.

9. Roppant segítőkészek a helyiek és nagyon díjazták, hogy olaszul próbáltam kérdezősködni.

10. Úgy tűnt számunkra, hogy a helyiek jól érzik magukat a bőrükben, kedélyesek, és nagyon ízlésesen öltözködnek.

Nem tetszett

1. A kevés turistát látva érzékelni azt az igazságtalanságot, hogy Ferrrara méltatlanul elkerüli sok turista figyelmét

2. A ciupeta nevű, furcsa alakzatú kenyerük látványra izgalmas, de túl száraz ízűnek bizonyult 

3. Hihetetlen, hogy milyen kevés órán át tart nyitva elég sok üzlet.

4. Nem ettünk olyan finomakat, mint Palermóban

5. Sok vendéglőben csak olaszul van az étlap, és még kevés olasz tudással is nehéz megfejteni, hogy mi is egy-egy étek.

6. Sajnos (nekünk) a katedrálist a jelentős, hosszú felújítása miatt nem láthattuk belülről és kívülról sem volt rendesen fotózható (2022. április) - (Nem volt meglepetés, mert előre olvastunk erről.)

7. Az amúgy csodásan hangulatos durván macskaköves mellékutcákban még edzőcipőben is kényelmetlen a lépdelés.   

Kriszta fotója  

Vélemények

,, Ferrara totál bejött nekem. Ebben nem kis szerepet játszott, hogy a régi téglaházak nagy hányada kedvenc pasztellszíneimre lettek festve.

kr

Az óváros középkori házain nincs semmi gögös pompázatosság, inkább lágy szelidség, amit a sok spaletta tesz még barátságosabbá. Nem tudok jobb szót biggyeszteni Ferrarára, mint hogy gusztusos. (aji, 2022)


,, Abszolút megfelelt az igényeinknek. Ha Bolognára azt írtam pörgős, Modenára pedig, nyugodt és kellemes, akkor az én Ferrarám valahol e kettő között helyezkedik el. Van itt éjszakai élet, tele fiatalokkal és bella ragazzákkal, de valahol sugárzik belőle a harmónia és az, hogy nem kell itt ám rohanni, legfeljebb kerékpárra pattani.

Ó, azok a szűk középkori macskaköves utcák, sétálás közben. Tiszta időutazás az egész. Szeresd ám a történelmet, mert a kép csak ezután fog összeállni Ferraráról. Itt minden épületnek van a saját sztorija. A reneszánsz egyik csúcsa a város, ahol született egykoron Savonarola, az előreformátorok egyike.

Ami nekem nagyon szimpatikus volt, hogy autót szinte alig láttam a belvárosban. Itt mindenki jóformán kerékpárral közlekedett. . " (felvidéki csavargók) forrás


Érdekessége, hogy a várat a mai napig több km hosszú várfal veszi körül. Főbb látnivalói közé tartozik a Castello Estense, amelyet a vízzel teli várárok vesz kerül, ami nagyon hangulatos. Tipikus helyi kenyér az ún. ciupeta, de ezen kívül híres a szalámi, a panpepato (csokis sütemény), tenerina (szintén csokis sütemény). (bono)

 -

Ajánlott hotelek

2 csillagos: Le Corti

3 csillagos: Hotel Nazionale

4 csillagos: Best Western Hotel Inn

Helyi közlekedés

Parkolni itt is nehéz, az óvárosban lehetetlen. Nem is az a cél, hiszen hosszú évek kemény munkájával érték el azt, hogy a lakosok biciklivel közlekedjenek.

Az óvárosba be se menjünk autóval - Kriszta fotója

Bicajbarát város - Kriszta fotói

Kriszta fotója

Étkezés

Pasta tekintetben Ferrarában kötelező megkóstolni a helyi specialitást: a cappellaci di zucca-t, ami kerek formájú, ravioli jellegű tészta pépes tökkel. Rá jön vagy zsályás vaj (al burro e salvia) vagy húsos szósz (al ragu). 

 

Szarvasgombák is a kínálatban - Kriszta fotója

Vásárlás

Kriszta fotója

Közbiztonság

Tökéletesnek éreztük a közbiztonságot. Még veszélytelenül is kellemetlen alakokat sem láttunk. (aji, 2022)

Hasznos információk

1. Vásárlás szempontjából a Via Mazzini és a Via Garibaldi a legérdekesebb.

Castello Estense

Kriszta fotói

Szent Katalin-kapu (Torre di Santa Caterina) - Kriszta fotója

Belül - Kriszta fotói

De ezek kortárs szobrok - Kriszta fotója 

Katedrális

Szent György katedrális

(Cattedrale di San Giorgio)

Felújítások miatt zárva (2022. április)

Csak ennyit láthattunk belőle - Kriszta (2022. április)

m. m. fotója

Főtér

azaz a Piazza Trento e Trieste

Kriszta fotója

Harangtorony (campanile)  - Kriszta fotója 

A Palazzo Municipal (avagy a Hercegi palota) tornya - Kriszta fotója

Via delle Volte

Nem szabad kihagyni! Időutazás. - Kriszta fotói

Terek

Más látnivalók

Terek

Piazza della Cattedrale

,, Girlocamo Savonarola /1452-1498/ említése nélkül a város nem lenne teljesen körülírva. Az itt született Domonkos rendi szerzetes a hit és az egyház puritán létéért prédikált haláláig: szöges ellentétben a firenzei, a Mediciek álmodta fényűzés ellen. Firenzében akasztották fel és égették el testét eretnekként: nem azt vállalta fel, ami a trendi volt. Szobra ott áll a város főterén." forrás

Piazza Ariostea

s.a. fotója

Piazza Trento e Trieste

Piazza Trento e Trieste - c. t. fotója

Paloták


Palazzo Municipale - j.s. fotója

A 15. századi Palazzo de Renato di Francia - j.s. fotója

S


Zsidó negyed

,, Kihagyhatatlan séta Ferrarában a zsidó negyed. Ide se szabad felkészületlenül lépni. Annyira nem direkt, néhol épp diszkréten jelzi csak a jelképrendszereket, hogy ott valóban csak az ismerők kapnak üzenetet. Amikor gettóról beszélünk, sok város analógiájaként a huszadik század borzalmaira gondolunk. Ám itt évszámaink 1627-1859- et jeleznek! Sokkal inkább egy autonóm szeparáció jelenlétét tükrözik, mint a kiközösítettséget. Itáliában sokszor látunk hasonlót. " forrás


Középkori gettó. Néhány zsinagógát is találhatunk a városban, és a Zsidó Múzeumot is, a középkori városrész szívében, közel a Castello Estense katedrálishoz. forrás

Savonarola

Girlocamo Savonarola (1452-1498), ez a Domonkos rendi szerzetes Ferrarában született és Firenzében akasztották fel és égették el testét eretnekséggel vádolva.  A hit és az egyház puritán létéért prédikált haláláig, szöges ellentétben a firenzei Mediciek által ösztönzött  fényűzés ellen. A szülővárosa lényegében büszke rá.

Szobra a Castello Estense előtt, a Katedrális téren:

Kriszta fotói

Girolamo Savonarola szobrának talapzatán a szöveg: A bűnösök és önkényurak korrupt és szervilis korában - Az önostorozó - a Kriszta fotója

Olvasmányos linkek

"Ferrara tudatos tervezésnek köszönheti mai arculatát. Épületeit a “tökéletes reneszánsz város” koncepciója szerint hozták létre humanista városépítészek 1492-től. A reneszánsz álmot a város szerkezete ma is őrzi, de az idők során eredeti állapota néhol változott. Ferrara nem hagyományos római rendszer szerint, utcái nem körkörösen épültek, hanem hosszanti irányban, számos keresztutcával övezik a központot. Ezt az Európában először itt alkalmazott városrendezést használják ma is a modern nagyvárosokban.

Nem lehet kihagyni Ferrara egyik nevezetességét, a Via Delle Volte utcáját. A középkorban itt zajlott a város kereskedelme, a szűk utcát árkádok kötik össze – az egyik oldalon laktak a kereskedők, a másik oldalon a raktáraik voltak. Még az utcaköveket sem változtatták meg, így kegyetlen a gyaloglás a nagy kavicsokból lerakott úttesten. (2015)" forrás


,, Ferrara óvárosában kóstoljuk meg a város jellegzetes édességét is. Különleges édesség ez melyet eleinte karácsonykor, ünnepek alkalmából készítettek. 1600-ban a Ferrarai Monastero del Corpus Domini szerzetesei Cristoforo da Messisbugo-híres reneszánsz szakács antik receptjét feldolgozva készítik el ezt az édességet, melyet a kor nemeseinek küldtek ajándékba. A sütemény fő alkotója a kakaó ami éppen ekkoriban jutott el Európába-luxusnak számított még ez időtájt. Mandula, mogyoró - étcsokoládéval löntve. Pan del Papa-nak nevezik el. Ebből lesz a Pampepato." forrás


Ferrara látszólag unalmas kisváros, azonban mozgalmas múlttal és nagyszerű műkincsekkel dicsekedhet. Déli végében jó állapotban maradt fent az óváros, míg északon hosszú sétaútjait reneszánsz paloták és gyönyörű kertek szegélyezik. Ferrara a 15-16.században élte fénykorát, az Este család uralma alatt, akik fényűző, de egyben művészetpártoló udvarukba vonzották a kor legnagyobb költőit. A város látnivalói is főként az Este családhoz kapcsolódó művészeti emlékek.

A várost a mai napig is 9 km hosszú fal veszi körül, amelynek legnagyobb része a 15-16. század során épült. A legismertebb épületek egyike a Castello Estense, ami a város közepén található, téglából épült, négy tornya van, és várárok veszi körül. 1385-ben emelték és 1554-ben részlegesen helyreállították. (2017)" forrás

Fotóegyveleg

Palazzo dei Diamanti - b.s.fotója

Via Garibaldi/Piazza Repubblica - j.s. fotója

Kriszta fotói

Óratorony (Torre dell'Orologio) - Kriszta fotója

Kortárs festmény a Castello Estense egyik kiállítótermében - Kriszta fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon