ÚTIKRITIKA.HU / Genova


Genova

Genova dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Ajánlott hotelek | Közlekedés | Vendéglátás |Közbiztonság| Egyéb hasznos információk | Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Raffaele Rubattino (Garibaldi harcostársa) szobra, ami az óvárosi kikötő felé néz. - c.m. fotója

Genova dióhéjban

(dzsénová)

 • Genova a Ligúria régió fővárosa, fontos kikötőváros. Sok magyar utazó azért látogat Genovába, mert onnan indul a tengerjárója. Genovának 594 ezer lakója van (2022-es adat).
 • Budapestről Genovába autóval a távolság 1085 kilométer (ebből 1056 km. autópálya), amit megállás nélküli vezetést feltétezve 11 óra 10 perc alatt lehet megtenni, egy útra kb. 190 euró üzemanyag és autópályadíj költséggel.
 • Genovának hatalmas kereskedelmi kikötője van.
 • Genova, anagy Genoa a16. században elhunyt Kolumbusz Kristóf szülővárosa.
 • Genova lényegében az óvárosból és az új városból áll. Az óvárost a szűk utcák (caruggi), régi templomok, úriházakl (palazzo) jellemzik. Az új város sem ultramodern. Legjelentősebb utcája a Via Garibaldi.  
 • Havi átlag nettó fizetés (2022-ben): 1340 euró - (olaszországi átlag: 1450 euró)

Fő látnivalók és nevezetességek:

Robinia Apartmanház *** Imperia (Porto Maurizio)

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Érdekes, többnyire jó állapotban megőrzött és meglepően nagy kiterjedésű a középkori Óváros, szépek a régi épületek (pl. palazzo-k)
 2. Céltalanul sétálni pici hangulatos mellékutcákban (caruggi)
 3. Finom kávét (espresso) lehet inni
 4. Nincs annyi turista, mint a sok menő olasz városban
 5. Az észak-olasz elhelyezkedése dacára a sok pálmafa
 6. A tengeri levegő, szellők, a tengeri kikötői izgalmasság
 7. Az eseménydús történelmi múlttal való megismerkedés
 8. Szuper tenger gyümölcsei&halas éttermek
 9. Első benyomásra Genova csúnyának tűnhet, de kicsit is alaposabban bejárva javulni szokott a vélemény, szebb időket megélt város, amelynek szépségei felfedezhetők némi türelemmel
 10. Látni Kolumbusz szülőházát és Európa legrégebbi világítótornyát, a Lanternát
 11. A Boccadasse negyed falusias karakterrel (hiszen volt halászfalu) 

Nem tetszett

 1. Borzasztóan nehéz (csaknem lehetetlen!) parkolóhelyet találni a városban, Genova szervezetlennek tűnik
 2. Sok a jobb állapotra érdemes műemléképület
 3. Egyes városrészek, utcák lestrapált állapota, koszos, lehangoló világa, büdös szagok, vannak éjszaka (vasárnap napközben is) kifejezetten rossz közbiztonságú, gyengén megvilágított utcák (a Porto Antoco egyes mellékutcái)
 4. Betévedni autóval a keskeny utcák valamelyikébe; túl sok autó túl kicsi utcákban
 5. A Porto Antico-ban az unalmas árusok, éjjel veszélyesek a kocsmai bajkeverők
 6. A csúnya ipari elővárosok és a jellegtelen toronyépületek
 7. A sok prostituált éjjel-nappal az óváros mellékutcáiban, a zsebtolvajok (többségük roma/cigány) aktivitása
 8. Fél nyolc, nyolc előtt nagyon nehéz nyitva lévő vacsorázó helyet találni
 9. A vadul, fegyelmezetlenül, a gyalogosokat veszélyeztetően közlekedő motorosok és bicajosok
 10. A Genova-i strandok nem annyira kellemesek, gyorsan mélyülnek, a víz szemetes

Vélemények

"Genova nagyváros, mégis meglepően nyugalmasabb, mint más, hasonló méretű olasz városok. Este nyolc után a történelmi óváros gyakran csaknem üres, kevés bolt, bár marad nyitva. A városközpontban sok a zugárus, a lejmolós alak, a lepukkantabb emberkék. Nem egy kifejezetten vidám város, kevés olyan része van, ahol az embernek kedve lenne hosszasan sétálgatni. Jópofák az utcai liftek, amelyek révén több príma kilátó pontot lehet elfoglalni. Persze van mit nézni. A Via Garibaldi a palotáival az UNESCO kulturális világörökségének a részét képezi. Izgalmas nézelődni a kikötőben. Látványosak a teherhajók, a tengerjárók és a jachtok." (M.M., 2014)


,, Nem egy tipikus turista város, keveredik a tengerparti érzés egy kis történelmi hangulattal, éppen ezért volt számomra annyira varázslatos. Itt a “modern” részek is inkább régies hangulatúak voltak, volt nyüzsgés is bőven, de mégsem kellemetlen tolongás. Ha egy fürdőzéssel egybekötött városnézést tervezünk, Genova ideális lehet, feltéve, ha a fürdéshez bevállalunk egy rövidebb-hosszabb utat, mert a közvetlen tengerpart sajnos vállalhatatlan. (2016)" forrás


Tudtuk, hogy 10:00-kor nyitnak a látnivalók. Kicsit hajkurásznunk kellett a helyet, ahol meg tudtuk venni a 24 órás Genova múzeum kártyát, ami 15 € /fő, de első felhasználástól 24 órán keresztül érvényes…megadott múzeumokba, buszon, villamoson és 10:00-16:00-ig a metrón. Mivel a tengerészeti múzeum is beletartozik, ami kapásból 17 €, így nem volt kérdés, hogy ezzel kezdünk. Sajnos a múzeumnál nem árusítják, a múzeumhoz közel eső Turistic officeban nem árusítják, a Balbi – Dogalio oldalirányú sikló megálló éppen vasárnap nem üzemelt, így ott sem jártunk sikerrel. Végül az akváriumnál található Információs irodában tudtuk megvenni, minden szükséges infóval. 🙂

A múzeumban van interaktív rész is, gyerekeknek tökéletes figyelem lekötés és élmény, de az egész 4 emeletes látványosság…a belépő tényleg ingyenes ide, csak a tengeralattjáróhoz kellett egy 6 €/fő kiegészítő jegyet venni. Nagyon látványos, több órás program. 

Columbus házát is megnéztük, az mondjuk kis csalódás volt, de onnan már buszra kellett szállnunk, hogy a világító toronyba még a naplemente előtt odaérjünk. Hát, nem volt egyszerű megtalálni a kis kacskaringós utat, ami odavezet. Így rohanás volt, és még a fordulóban minden táskát, ruházaton kívüli táskát le kellett adni. A pici, lapos szűtyömet is be kellett tenni egy szekrénybe, mert nem mehettem volna fel. Első teraszra még könnyedén felrohantunk, éppen a nap széle a hegyeket érte. De pillanatok alatt le is ment, így a torony felső szintjéig mentünk, mit mentünk…nem volt egyszerű. Lift nem volt, gyalog, nagyon sok szűk lépcső…fent a levegőért kapkod az ember. De már csak a vöröslő felhőket láttuk, így is a város esti fényei is látványos volt. (b.b., 2023)

Ajánlott hotelek

(online foglalhatók is)

Más Genova-i szálláshelyek online foglalása itt - hotelscombined.com - több mint a booking.com

Közlekedés

A késő délutáni csúcsforgalom után este meglepően gyér az autós forgalom a városban.

"A 'La metropolitana', vagyis a metró megtalálható Genovában is. Még nem olyan nagyon kiépített, mint más nagyvárosokban, de folyamatosan bővül. A metróra ugyanaz a jegy érvényes, ami a buszokra és helyi vonatokra is. Míg a vonathoz külön érvényesíteni kell a jegyet, a metróhoz csak akkor, ha előtte nem érvényesítettük már a buszon (és még az érvényes. Hétfőtől-péntekig 6.00-tol 21.00-ig jár a metró, szombaton szintén 6.00-kor nyit, de ritkábban jár és 20.00 h után még ritkábban jár egész 21.00 h-ig. Vasárnap reggel 7.00-kor nyit és jár egészen 21.00-ig. Persze ritkábban, mint hétköznap. Kb. 10 percenként. 21.15-kor minden este lezárják a metróállomásokat! Nehogy bennmaradjatok!

Távolsági buszok: “Autobus extraurbani” Genovából én csak 1x utaztam ilyenen, az AMT oldalán részletesebb infót lehet találni, órarenddel és egyebekkel. 7 nagyobb zónára van felosztva a távolsági buszjárat területe. A kb. 20km-es távhoz 1,5 eurós távolsági buszjegyet kellett venni, ami szinten 100 percig érvényes. Ilyen jegyet a megállóhoz közeli “Tabacchino'-nál vagy 'Edicola'-nál (újságos) lehet kapni. Nem mindenhol, csak a távolsági buszmegállók közelében!

Navebus: A tengeren közlekedik és Genova 2 kikötőjét köti össze: Genova, Pegli és a Porto Anticoközött. Erre is a sima buszjegy érvényes. Útidő kb. 30 perc és úgy 315 utas fér fel rá.

Villamos avagy fogaskerekű: 'Tramvia a cremagliera Principe-Granarolo'. Szinte már érdekességnek számít. Az elsőt 1901-ben adták át, Olaszországban az utolsó, még működők között van. A teljes hossz kb. 1136 m és 194 m-es szintkülönbséget tett meg annak idején. A 10 perces távot (4 megállóval) mára már a felére csökkentették (2003 óta). (Be van tervezve a teljes hosszra kiterjedő felújítás, ami miatt előreláthatólag kb. 2 évre le lesz zárva.) A 20-30 percenként induló kocsi kb. 45 utast tud egyszerre felvinni.

Sikló: 'Funicolare Sant’Anna'. 30 utast visz fel egyszerre és 5-10 percenként indul, 1,5perc útidővel. A kocsik működtetése irányítópultról történik, nincs személyzet a fedélzeten. " forrás

Motorkerékpárok tömege - cs.m. fotója

Vendéglátás

 • A turistának nem könnyű nyitva lévő vacsorázó helyet találni kora este. Késő este telnek meg a vendéglők. A legjobb éttermek a régi kikötőnél vannak.
 • Javasolt étterem: Chichibio (mert nem a szokványos sablon olasz konyha)

Közbiztonság

,, Genova közbiztonsági szempontból nem a legjobb, de ha az ember mindig attól tart, hogy történik vele valami, akkor még a saját házában sincs biztonságban. Én nőként egyedül nem féltem, bár egyszer eltévedtem és egy elég kétes helyre jutottam, ahol nem csak óriási kosz és bűz volt, hanem kevésbé szimpatikus alakok is mászkáltak, de szerencsére gyorsan kikeveredtem és nem történt az ijedségnél nagyobb baj. (2016)" forrás

Egyéb hasznos információk

GENOVA - TISZTELETBELI KONZULÁTUS

Látnivalók

Tudtuk, hogy 10:00-kor nyitnak a látnivalók. Kicsit hajkurásznunk kellett a helyet, ahol meg tudtuk venni a 24 órás Genova múzeum kártyát, ami 15 € /fő, de első felhasználástól 24 órán keresztül érvényes…megadott múzeumokba, buszon, villamoson és 10:00-16:00-ig a metrón. Mivel a tengerészeti múzeum is beletartozik, ami kapásból 17 €, így nem volt kérdés, hogy ezzel kezdünk. Sajnos a múzeumnál nem árusítják, a múzeumhoz közel eső Turistic officeban nem árusítják, a Balbi – Dogalio oldalirányú sikló megálló éppen vasárnap nem üzemelt, így ott sem jártunk sikerrel. Végül az akváriumnál található Információs irodában tudtuk megvenni, minden szükséges infóval. (b.b., 2023)

Boccadasse

Boccadasse egy festői kis halászfalu, amely Genova városában található. A városközponttól délre helyezkedik el, a közeli hegyekkel határos tengerparton.

Boccadasse a középkorban alakult ki, és a 18. században vált egyre népszerűbbé. Ma azonban inkább a turisták látogatják, akik élvezni szeretnék a kis falu bájos hangulatát és a tengerparti nyaralók egyedi stílusát.

A falu fehérre meszelt, lapos tetős, színes halászházai minden látogatót lenyűgöznek. A kis kikötőben csónakok és halászhajók állnak, amelyek kiváló fotótémát biztosítanak. A parton pedig rengeteg kávézó, étterem és fagyizó található, ahol az emberek élvezhetik az olasz kávézás kényelmét.

A Boccadasse-ban található homokos strandok és a kristálytiszta víz nagyszerű helyet nyújtanak a fürdőzésre és a napozásra. Azok, akik inkább kalandosabb élményre vágynak, kajakozhatnak, vitorlázhatnak, vagy akár búvárkodhatnak is a közeli tengerpartokon.


v. a. fotója

Palazzi dei Rolli

A Palazzi dei Rolli egy gyönyörű, műemléki jellegű épületegyüttes Genovában, amely a város történelmi központjában található. Az épületegyüttes összesen 42 palotából áll, amelyeket a 16. és a 17. században építettek. Az épületegyüttes neve a „rolli” listákra utal, amelyek a 16. és 17. században voltak használatban, és az adományozott vendéglátóhelyek és paloták listáit tartalmazták, amelyekre az államférfiak hivatalos látogatásaik során számíthattak.

A paloták különleges stílusa és építészeti részletei lenyűgözőek, és jól tükrözik az akkori gazdagságot és hatalmat. Az épületek homlokzatai rendkívül gazdagon díszítettek, és rengeteg művészi részletet tartalmaznak, mint például faragott ablakkereteket, kovácsoltvas rácsokat, márványoszlopokat, stukkókat, freskókat és egyéb művészi elemeket.

A paloták eredetileg arisztokrata családok otthonai voltak, de ma többségük műemlékként vagy közösségi épületként működik. A paloták nagy része látogatható, és az építészeti szépségük miatt népszerű látványosságok Genova turistái között.

Az épületegyüttes 2006 óta az UNESCO világörökségi helyszínei közé tartozik, és azóta folyamatosan felújítják és restaurálják az egyes palotákat. A Palazzi dei Rolli egy olyan látványosság, amely nemcsak a történelem szerelmeseit vonzza, hanem azokat is, akik szeretik az építészetet és a művészetet, valamint azokat, akik szeretnének bepillantást nyerni a genovai arisztokrácia életébe és stílusába.


Spianata Castelletto

,, Genova kilátóterasza a Spianata Castelletto, ahol egy csodaszép körpanoráma terül elénk Genova utcáiról, épületeiről, a kikötőről, dombokról. Mindenképpen érdemes ide elmenni, hiszen így láthatjuk igazán Genova szépségét. Fel lehet jutni a Funicolare Sant’Anna nevű felvonóval, illetve lifttel a Piazza del Portelloról. De talán a legizgalmasabb gyalogolni, igaz, egy kicsit fárasztó, mivel meredek és szűk utcákon vezet keresztül. A Piazza della Meridianaról érdemes elindulni, a Salita di S. Francesco sikátorba befordulni és onnan már nem lehet eltévedni. A kilátás csodálatos, a téren rengeteg árnyékos pad található, ahol kényelmesen meg lehet pihenni a visszaút előtt. (2016)" forrás


Via Garibaldi

A Via Garibaldi, amely korábban Via Aurea néven ismert volt, Genova egyik legfontosabb és legszebb történelmi utcája. A Via Garibaldi a 16. században épült, és azóta az egyik leglátogatottabb látnivaló Genova központjában.

A Via Garibaldi három palotája, amelyeket a 16. században építettek, a Palazzo Rosso, a Palazzo Bianco és a Palazzo Doria Tursi, a világörökségi helyszínek közé tartoznak, és az UNESCO által védettek.

A Palazzo Rosso és a Palazzo Bianco Genova legjelentősebb múzeumai, melyek gazdag művészeti gyűjteményt tartalmaznak. Az épületek külső homlokzatai is lenyűgözőek, és rengeteg művészi részletet tartalmaznak. A paloták szobái és termei gyönyörű freskókkal, faragott bútorokkal, márvány oszlopokkal és stukkókkal díszítettek.

A Palazzo Doria Tursi, amely ma a városi tanács épülete, szintén lenyűgöző palota, amelynek homlokzata az egyik legszebb példája a barokk építészetnek. Az épület belső terei szintén díszesek, különösen a díszterem, ahol a városi tanácsülések zajlanak.

A Via Garibaldi mentén sétálva nem csak a paloták lenyűgöző építészeti stílusát csodálhatjuk meg, hanem a látnivalók sokaságát is. A Via Garibaldi az utcaképével, hangulatával, üzleteivel, kávézóival és éttermeivel vonzza a turistákat.


sz. viki fotója

Genoa Aquarium

A Genoa Aquarium, vagy az Acquario di Genova, az egyik legnagyobb és leglátogatottabb akváriuma Európában. Az akvárium a világ vízalatti világának különleges utazására invitálja a látogatókat, lehetővé téve számukra, hogy megismerjék a világ különféle tengereinek és óceánjainak életét és élővilágát.

Az akvárium területe több mint 10 ezer négyzetméter, és közel 70 életképes vízi élőhelyet tartalmaz, beleértve az amazonasi esőerdők, a tengeri barlangok és a korallszirt világát. A látogatók számos tengeri élőlényt láthatnak, köztük cápákat, delfineket, fókákat, teknősöket és egyéb ritka halakat. Az akvárium egyik legkedveltebb attrakciója a hatalmas, négy emeletes Medusa terem, amely számos különleges medúzát tartalmaz.

Az akvárium emellett interaktív élményeket is kínál a látogatóknak. A gyerekeknek szóló játszóterek, a 4D moziterem és a különféle tárlatok mind hozzájárulnak az élményhez. Az akvárium célja az ismeretterjesztés és a környezettudatosság előmozdítása, így a látogatók nemcsak a tengeri élet megismerése során élvezhetik az élményt, hanem betekintést nyerhetnek a tengerek és óceánok védelmének fontosságába is.


Szent Lőrinc-székesegyház (San Lorenzo)

A Szent Lőrinc-székesegyház (San Lorenzo) a genovai történelmi központ egyik legjelentősebb műemléke és látványossága. Az épület az egyik legnagyobb, leglátványosabb és leggazdagabb építészeti stílusú templom Genovában.

A székesegyházat az 5. században alapították, de az épület mai formáját a 12. és a 13. században készült el. A székesegyház számos történelmi eseménynek volt szemtanúja, és az évszázadok során sokszor átépítették és renoválták.

Az épület homlokzata két toronnyal rendelkezik, és egy impozáns, íves bejárattal nyílik. Az épület belseje hatalmas és lélegzetelállító, amelyet magas mennyezete, márvány oszlopai és gazdag díszítései tesznek különlegessé. A székesegyházban számos értékes műalkotás található, többek között két tizenkettedik századi szobor és Giovanni Battista Carlone "A passió" című műve. Az épület egyik legimpozánsabb része a kupola alatti apszis, ahol a szentek és az apostolok szobrai találhatók.

Az épületet körülvevő teret rengeteg kávézó és étterem szegélyezi, amelyek remek helyek arra, hogy megpihenjünk és élvezzük a látványt.

sz. k. fotója


Passegiata Anita Garibaldi a Nervi

A Passegiata Anita Garibaldi egy gyönyörű sétány a Nervi városrészben, amely az olasz Riviéra egyik legszebb és legnépszerűbb látnivalója. A sétányt a tengerparton, a sziklás part mentén alakították ki, és több kilométeren keresztül vezet Genova és Portofino között.

A sétány elnevezése az olasz forradalmár, Giuseppe Garibaldi feleségéről, Anita Garibaldiról kapta a nevét, aki sok időt töltött Nerviben a 19. században. A Passegiata Anita Garibaldi rengeteg természeti szépséget és látványosságot kínál a látogatóknak, köztük sziklás partokat, kristálytiszta vizet, kis öblöket, zöldellő parkokat és kerteket.

A sétány mentén található számos sziklás strand és fürdőhely, ahol a látogatók élvezhetik a napfényt és a tengerparti hangulatot. Az út során lehetőség van megpihenni a sétány melletti padokon, kávézókban és éttermekben, és élvezni a lenyűgöző kilátást a Ligur-tengerre.

A sétány végén található a Villa Grimaldi, egy elegáns 19. századi villa, amelyet az olasz író, Dino Campana ihletett versei ihlettek. A villa ma múzeumként funkcionál, és a látogatók megtekinthetik az író emléktárgyait és személyes tárgyait.

A Passegiata Anita Garibaldi egy kivételes élmény, amely mind a turistáknak, mind pedig a helyieknek kedvelt sétahelye. A sétány nyugodt és békés légkörét, a kristálytiszta tengerpartját és a lenyűgöző kilátást a Ligur-tengerre azonban mindenki élvezni fogja.


j. m. fotója

,, Ha Ligúria fővárosában Genovában járunk, keressük fel a panoráma liftet is, “il Bigo”, mely a régi kikötő jelképe is egyben. Fentről az egész kikötőt beláthatjuk, Olaszország legnagyobb Akváriumának épületével." forrás

Látnivalók Genova közelében

San Fruttuoso

Ez egy csendes kis falu, amely csak tengeri úton vagy gyalogosan érhető el. A falu központjában található egy kolostor, egy apátság és egy 11. századi ciszterci kolostor.

Olvasmányos linkek

"A legfájóbb pont azonban a nyilvános ruhaszárítás tilalma, amelyre egyelőre fittyet hánynak a lakosok, akik nem hagynak fel a régi szokással, így a keskeny utcák és a magas paloták szürkéjét továbbra is fehér, kék, piros, zöld színek világítják vidámra." forrás

Fotóegyveleg

g.c. fotója

m.f. fotója

Genova - tipikus - k.p. fotója

g.a. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon