ÚTIKRITIKA.HU / Szicília / Trapani tartomány


hirdetes


útikritikák


Szicília / Trapani tartomány

Erice, Trapani

Trapani tartomány dióhéjban | Vélemények | Megközelítés | Egyéb hasznos információk | Castellamare del Golfo | San Vito Lo Capo |Trapani |Erice|Marsala| Strandok | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Trapani - A Palazzo Senatorio az ikerórákkal - Kriszta fotója

Trapani tartomány dióhéjban

 • Ez Szicília északnyugati része.
 • A tartomány egyik legjelentősebb turisztikai pontja: San Vito Lo Capo.
 • San Vito Lo Capo mögött fekszik a Lo Zingaro természetvédelmi park a maga 6 kilométer hosszú, nyers természeti képe miatt izgalmas partvonalával, Szicília legszebb strandjaival.
 • Trapanitól nyugatra emelkedik a Cofano-hegy a látványos piramisos alakjaival.
 • A térségben nagyon izgalmas a gasztronómia az olasz, a szicíliai és az arab konyha keveredése miatt. A térség egyik fő specialitásában éppenséggel az észak-afrikai konyhából közismert kuszkusz a főszereplő.
 • Sokaknak a legnagyobb szicíliai élménye az Egadi - szigetek meglátogatása

Nyugat-szicíliai táj - Elter fotója

Vélemények

,, Trapani város szerelem volt első látásra! Sok előnye közül kiemelném az Egadi-szigetekhez való közelségét, a csodálatos tengerparti sétányát és az Erice hegyet, amely védelmező szemmel tekint le a városra. A belvárosban sétálva elegáns barokk palotákat és templomokat csodálhatunk meg. A trapéz alakú város hangulatos, mindössze pár kilométerre tőle pedig megtaláljuk a sókitermelőket szélmalmaival és sómedencéivel." forrás

Megközelítés

A Szicília északnyugati részén lévő Trapani tartomány központja, Trapani város 110 kilométerre van Palermótól, 175 kilométerre Cefalútól, 315 kilométerre Cataniától, 370 kilométerre Taorminától, 330 kilométerre Messinától.

Egyéb hasznos információk

"Szícilia útjain a tökéletes ernyedtség bármikor átcsaphat vad káoszba, főleg a nagyobb városok környékén. Ilyen volt, amikor a 750 méter magas ormon széllel dacoló Erice középkori hangulatából felocsúdva elértük Trapani környékét. Halrajként cikázó robogók, belüket vonszoló roncsok, sávtalan, és elvtelen stílus, kavargó mocsokkal szegélyezett utak. Egyszerűen félelmetes mennyiségű szemét hömpölyög az utakon, és kevés kivételtől eltekintve ez szinte minden vidéki országútra jellemző, ahol emberek laknak). Stop táblák, ahol senki sem áll meg, útburkolati jelzések, amiket senki sem vesz észre. " forrás

Castellammare del Golfo


Kriszta fotója

Castellammare del Golfo dióhéjban

Castellammare del Golfo egy vonzó tengerparti városka Szicília északnyugati partvidékén, Palermo és Trapani között. A városka a San Vito-fok és aRama-fok közötti Castellammare-öbölnek a legmélyebb pontján húzódik meg. Castellammare del Golfo régebben elsősorban kikötője és kereskedelem miatt volt jelentős, de ma már inkább a fürdős turizmusból él. Középkori vár ékesíti a leginkább. A városkának igazi, autentikus szicíliai hangulata van, amit még a sok turista se tud teljesen elrontani. Mindenképpen szükség van bérautóra, mert buszos közlekedéssel nem lehet praktikusan felfedezni a városka környékének látnivalóit. Maga a városka legfeljebb 2 éjszakás tartózkodást érdemel meg, de persze ha van autónk akkor lehet hosszabb ideg maradni a csillagtúrázás központjaként. A városkán belül nincs elfogadható minőségű strand. Optimális utazási időzítés: tavasz és szeptember második fele, október. Még szeptember elején is nagy a hőség.

Városkép - Kriszta fotója

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A vendéglők előtt kihelyezett friss halak, tenger gyümölcsei gusztusos látványa
 2. Csodás öböl a tengerrel a lágy lankákkal
 3. A közeli Zingaro természetvédelmi park strand+ kirándulás kombinációja
 4. A közeli Baglio di Scopello kötelező program
 5. Szebb mint Giardini Naxos
 6. A hangulatos alakú kikötő (Cala Marina) a halászbárkákkal, bárokkal, vendéglőkkel, ahogy a halászok kirakják az aznap fogott halakat
 7. Esténként a partmenti utat gyalogos zónává alakítják, kellemes a parti sétány
 8. Felmenni a városka felső óvárosába
 9. A csaknem karibi jellegű San Vito lo Capo közelsége

Nem tetszett

 1. A Zingaro park strandjai gyakran túlzsúfoltak, Castellammare del Golfo strandjai i is hétvégeken
 2. A strandokon sok a szemét, és a tengervíz nem olyan szép, mint Cefalunál
 3. A települések bejáratánál behajtott parkolódíjak (kb. 3-4 euró)
 4. Nehéz a városkában autóval mozogni a sok egyirányú utca és behajtási tilalmak miatt (a GPS se segít)
 5. Magában a városkában nincs igazán sok érdemleges kultúrturisztikai látnivaló, sok a turista, de nincs igazi nyaralóhelyes jellege
 6. Napközben a parti úton túl sűrű a közlekedés (az olaszok feneke oda van ragasztva az autóhoz vagy a mopedhez)

Vélemények

"Következő szállásunkra, Valdericébe Trapanin keresztül, a csodálatos ericei szerpentinúton jutottunk el. Ezen a környéken érdemes kiruccanni Castellamare del Golfo-ba, ahol a legtöbb szicíliai maffia filmet forgatták. A Lo Zingaro természetvédelmi területre csak gyalog lehet bemenni és a csodás, tiszta vizű öblökben és strandokon egy napot érdemes eltölteni. A védett terület túlsó fele a San Vito Lo Capo-i hatalmas, homokos partszakasz." forrás

Felső város - Kriszta fotója

A kikötő a felső városból nézve - Krszta fotója

Kriszta fotói

Üres főutca a szieszta idején - Kriszta fotója

Megközelítés

 • Palermóból menetrend szerinti buszjáratból van naponta 5, kivéve a vasárnapot. Trapaniból csak napi két buszjárat közlekedik Castellemmare del Golfo-ba.
 • A vasútállomás 2 kilométerre van a központtól.
 • A városka kb. 40 kilométerre van Palermo repülőterétől.
 • A település könnyen megközelíthető az autósztrádáról.

Szállás

Nincs igazán nagy szállásválaszték a városkában.

Ajánlott szállodák:

 • 2 csillagos: Residence Guidaloca
 • 3 csillagos: Punta Nord Est, Residenza Le Zagare, Cala Marina
 • 4 csillagos: Casa Dante


Étkezés

Lényegében minden vendéglő tésztát és halas ételeket kínál.

,, Trapaniban a főtéren egy nem luxus étteremben friss, grillezett farkassügért ettem. A mennyei élmény 30 euróba fájt. Mondták, hogy nagy hal lesz, de balga módon nem kérdeztem rá, hogy mennyibe fog kerülni.) (aji, 2022)

Nudli Trapani-módra - r.m. fotója


Ajánlott vendéglők: Cambussa (halas), a szikla oldalára épített La Timpa a fantasztikus panoráma élménnyel

Egyéb hasznos információk

 1. A kikötőből a hajós programok inkább csak a nyári főszezonban indulnak.
 2. Castellammare del Golfo-nak van a kastélynál egy kicsi turista információs irodája, de nem sok hasznát lehet venni. Több információt lehet kipréselni a szállodák recepciósaiból.
 3. Ajándékként lehet vásárolni sokféle ízesítésű likört (fahéj, mandarin, kaktusz stb.)

Vár (Castello)

A vár a 14. században épült a normann-normann uralkodók idején, majd a spanyolok birtokába került. A vár falai és bástyái nagyon impresszívek, a látogatók a várfalakon sétálhatnak, és gyönyörű kilátás nyílik a környező tengerre és a városra. A várban múzeum található, ahol a látogatók megismerhetik a régi erődítmény történetét. A Castellammare del Golfo vára népszerű turisztikai célpont Szicíliában, és a helyi turisztikai látnivalók egyik legérdekesebbike.

Scopello szirtjei (Faraglioni di Scopello)

A Faraglioni di Scopello egy sziklasorozat, amely a tengerből emelkedik ki, és lenyűgöző látványt nyújt a látogatóknak. A sziklák magassága eléri a 20-30 métert, és számos üreggel és barlanggal rendelkeznek, amelyek egyedülálló élményt nyújtanak a búvároknak és a sznorkelkedőknek.

A Faraglioni di Scopello-t több mint tíz évvel ezelőtt természetvédelmi területté nyilvánították, és ma is folyamatosan védik a területet és a benne található élővilágot. A sziklák közelében található homokos és kavicsos strandok kiváló lehetőséget nyújtanak a pihenésre és a fürdőzésre.

A Faraglioni di Scopello sziklái a környék egyik legismertebb és leglátogatottabb látnivalója, és érdemes felkeresni őket, ha a környéken járunk. A látvány csodálatos, és az élmény felejthetetlen marad.


Segesta

"Noha Segesta nem görög település, legfőbb látványossága az i. e. 5. században dór stílusban épült templom. A szakértőket kissé elgondolkodtatja a tény, hogy az oszlopsorokon belül nincsen cella, azaz hiányzik a kultuszszobor, és az azt körülvevő fal. Engem ez nem különösebben zavart, inkább elbűvölőnek találtam, hogy szabadon sétálgathatok a szinte teljes épségben ránk maradt, nyaktörő magasságú oszlopok között. Néhány száz méterre a templomtól van egy színház is, feleakkora, mint a siracusai. " forrás

"A hegytetőre épült görög színházból csak a nézőtér maradt meg. Maga az építmény kevés izgalmat tartogat, de a kilátás innen is nagyszerű az odalent többnyire pilléreken kígyózó autópálya, a tengerpart Castellammare Del Golfo felé, meg azon túl a 30 km-re fekvő Terrasini partjai is kivehetők jó időben, és akkor épp jó idő volt. A görög színházhoz busz visz fel a fogadóépülettől és hoz vissza. A görög templomromhoz gyalogolni kell – hegynek felfelé. Az óriási 6*14 dór oszlopos templomról azt tartják, hogy talán soha nem fejezték be az építését, így aztán különösebb rombolásnak sem kellett áldozatul esnie. " forrás

Egyéb látnivalók

A Corso Garibaldi a városka hétköznapias utcája boltokkal és helyiekkel.

Strandok

Castellammare del Golfo strandjai május előtt és szeptember utolsó harmadában már lényegében nem működnek, pedig az időjárás ezt nem indokolja. A kikötő mögött van egy durva homokos strand, de ez nem igazán tiszta környezetű. Van egy másik városi strand, a kastélytól keletre, magas sziklák mögött. A leglátogatottabb, és jól felszerelt strand azonban a városkától keletre pár kilométerre található. Ez egy hosszú homokos strand, ami nyújtózkodik a Castellmare-öböl partján. Ha a turista busszal akarja megközelíteni a strandot, akkor a Spiagga Playa-t kell keresnie.

Aki szeretné elkerülni a sok strandolót, annak érdemes Scopello és Zingaro kis öbleit keresnie.

San Vito lo Capo 2.

Strandja európai legszebbjei közé tartoznak!

,, San Vito lo Capo elvileg Szicília egyik legszebb tengerpartja. Gondoltuk, így a harmadik napon épp ideje egy kicsit süttetni a hasunkat. Végül is nyaralni jöttünk. Útközben azonban megláttunk egy táblát: Riserva Naturale Dello Zingaro.
M. rögtön mondta, hogy úgy emlékszik, ezt érdemes megnézni, így elindultunk megkeresni. Amúgy a hely neve szabad fordításban a Cigány Nemzeti Parkja, és egy gyönyörű természetvédelmi terület. Igazából fogalmunk sem volt hova megyünk, mi ez a hely.

A parkolóban a srác mondta, hogy csoda szép tengerpartok vannak, így mi elindultunk strandpapucsban, törölközővel meg búvárszemüveggel. A bejáratnál kiderült, hogy 10 euró a belépő fejenként és akkor kezdett az egész gyanús lenni, amikor a pénztáros egy térképen mutogatta nekünk, hogy melyik öböl hány kilométerre van. A lényeg, hogy ez egy hatalmas dombon tekergő ösvény, ami öt öbölhöz vezet el. A teljes útvonal 8,5 km, amelyet elvileg „csupán” négy és fél óra alatt meg lehet tenni.

Az első öböl kb. 10-15 percnyire volt a bejárattól, így mi gyorsan le is másztunk az öbölhöz. Maga az útszakasz egy sivatagos, bozótos, kaktuszos tájon vezetett végig, de amikor megláttuk a tengert! Csoda szép kristálytiszta kék víz. Kis viszolygás után sikerült bemerészkednem a rengeteg hal és egyéb tengeri élőlény közé, hogy utána órákig búvárkodjunk. forrás

r.m. fotója

Trapani

Lakosság (2022-ben): 70,700

Lenyűgözően szépen helyreállított az óváros.

Fő látnivalók: a város jelképe, a Castello della Colombaia (egy erődítmény), a barokk épültekkel teli Corso Vittorio Emanuele, A Garibaldi-tér Garibaldi fotóval, a 1. századi barokk katedrális, a San Lorenzo, Maria Santissima Annunziata bazilika, Agostino Pepoli múzeum hagyományos korallalkotásokkal, A Sómúzeum, a városi park (Villa Margherita)

Kriszta fotója

"Trapani, e kedves kisváros a sólepárlóiról vált híressé. Trapani tengerpartja homokos, rendezett és tiszta, a város szélén található, sekély, így kisgyermekeseknek is megfelelő. Trapani hangulatos sétálóutcáján helyi specialitásoktól kezdve, fagyikon, olasz pizzán keresztül bármit megtalálsz. Apró utcáit felfedezve bepillanthatsz a helyiek életébe, a kikötőből hajó túrára indulhatsz, és autóval könnyen bejárhatod Szicília nyugati részét." forrás

Kriszta fotói

r.m. fotója

Eléggé disszonáns az óceánjáró közvetlen közelsége az óvároshoz - Kriszta fotója

Erice

Kriszta fotói

"Erice nagyon elbűvölő kis hely. Biztos tiszta nyüzsgős Szentendre hangulat van itt nyáron, de most aztán a madár se járt erre. Nagyon bírtam, hogy totál egységes az egész, nem rontja el semmi a régies, macskaköves hangulatot, eléggé rendet tarthat itt a város vezetése a hangulat megőrzése érdekében. A másik kellemes dolog, ami megalapozta a hangulatot, a friss süteményillat, ami az egész várost belengte. Mintha egy vidéki nagyihoz menne az ember látogatóba, már messziről érzi az ember, hogy cukrászda közelében van. A kedvenc édességbolt a La Pasticceria di Maria Grammatico, sütiből és marcipánból is igen gazdag kínálattal. Én a genovesi nevű sütit kértem, mert errefelé az a menő, és hoztak egy abszolút frisset a konyhából, isteni volt. Persze muszáj volt egy marcipánt is kipróbálni, egy narancsot kértem, ami totál úgy nézett ki, mint az igazi, csak szerencsére kisebb méretben, mert így is tömény volt. " forrás

Chiesa Madre, normann templom - Kriszta fotója

"Antica Erice egy viszonylag lapos területből hirtelen kimagasló dombra épült. A helyhiány itt is megakadályozta a terjeszkedést, a házak és az erőd megőrizték sok száz éves képüket. Akárki uralta is ezt a helyet messzire elláthatott innen, egy kukkerrel például kiválóan követhette, hogy mi történik Trapani 8 km-rel távolabb fekvő kikötőjében." forrás

Kriszta fotói

Lo Zingaro természetvédelmi park

Mind Scopello, mind San Vito felöl könnyen megközelíthető a park, mégpedig gyalogosan. A parknak csodás tájai vannak, elbűvölő kis öblei. Ajánlatos csaknem túracipő jellegű lábbelivel odamenni. A park a tenger szintje fölött kb. 100 méterre húzódik. Nyáron a nagy hőségben hátrány, hogy kevés az árnyékos terület. A strandok kavicsosak.

"A nemzeti parkban csodaszép tengerpartok vannak, így mi elindultunk strandpapucsban, törölközővel meg búvárszemüveggel. A bejáratnál kiderült, hogy 10 euró a belépő fejenként és akkor kezdett az egész gyanús lenni, amikor a pénztáros egy térképen mutogatta nekünk, hogy melyik öböl hány kilométerre van. A lényeg, hogy ez egy hatalmas dombon tekergő ösvény, ami öt öbölhöz vezet el. A teljes útvonal 8,5 km, amelyet elvileg "csupán" négy és fél óra alatt meg lehet tenni. Az első öböl kb. 10-15 percnyire volt a bejárattól, így mi gyorsan le is másztunk az öbölhöz. Maga az útszakasz egy sivatagos, bozótos, kaktuszos tájon vezetett végig, de amikor megláttuk a tengert! Csodaszép kristálytiszta kék víz. Kis viszolygás után sikerült bemerészkednem a rengeteg hal és egyéb tengeri élőlény közé, hogy utána órákig búvárkodjunk. Pár óra után felkerekedtünk, hogy megnézzünk legalább még egy másik öblöt is az ötből. Én ekkorra már csillagokat láttam az éhségtől, mivel semmilyen kaját nem vittünk magunkkal. Szerencse, hogy víz volt nálunk. Ugyanis a második öböl kb. 40-45 percnyi erőltetett menetre volt. Tűző nap, 40 fok, hegynek fel a sziklás úton strandpapucsban! Épp feladtam volna, amikor is megláttunk egy táblát: FRISS GYÜMÖLCS!

Egy kis ösvény vezetett lejjebb a hegyoldalon, ezen ereszkedtünk lefelé. Kicsit úgy éreztem magam, mint Jancsi és Juliska, akik épp a boszorkány mézeskalács-házához mennek, de a hasam jobban korgott ahhoz, hogy túlkiabálja a gondolataimat. Megérkeztünk egy kis kunyhóhoz, ahol egy nagyon kedves idősebb férfi fogadott minket, egy idős halász. Kiderült, hogy potom 4 euróért már ehetjük is a jéghideg gyümölcsöt. Normál körülmények között nem költöttem volna ennyi pénzt szőlőre és dinnyére (főleg, hogy előző nap 3 euróért komplett ebédet kaptunk), de a körülmények mást kívántak, és hát be kell vallani, hogy életem legfinomabb szőlője és dinnyéje volt! A kertből le lehetett látni a tengeri öbölre, körben gyümölcsfák sorjáztak. Mennyei manna az Édenben! (2015)" forrás

Egadi-szigetek

Az Egadi szigetek legnagyobbikához, Favignana-hoz komppal lehet eljutni. Két komptársaság is működik: a Siremar és az Ustica Lines.

Favignana a felkapottabb sziget, több a látogató, többféle szolgáltatás elérhető. Sokak szerint viszont Levanzo az igazi nagy élmény, sokkal szebb és érintetlenebb, mint Favignana. Ott találhato a Grotte dei Genovesi barlang, ősi barlangrajzokkal. Nagyon kevesen mennek Marettimo szigetére, ahol csak pár apró halászfalu található. Formica és Maraone kihagyhatóak, gyakorlatilag két kopár szirtről van szó.  Ami biztos: bármelyik lakott szigetre is látogatunk, érdemes ott eltölteni egy hetet legalább. Gyönyörűek  strandok, nincsenek nagy szállodák, se tömegturizmus.

"Palermótól nyugatra, Szicília északnyugati felén találjuk az Egadi-szigeteket. Trapani és Marsala városka előtt látótávolban fekszik a szigetcsoport három legnagyobb tagja Favignana, Levanzo és Marettimo, illetve Maraone és Formica sziklaszirtjei, egymástól 10 mérföldes távolságon belül. 10-20 km2 területű, 300-700m magas szigeteket kell elképzelnünk. Ustica-hoz hasonlóan területük természetvédelmi tengeri park. A szigetek kristálytiszta vize, víz alatti világa a horgászat és búvárkodás szerelmeseit is várja. Favignana a szigetcsoport fő tagja. Partjai mentén homokos öblök és sziklabarlangok váltakoznak. Favignana a tonhal-halászatáról ("mattanza") híres, és Vörös-barlangját érdemes meglátogatnunk. Míg ez nyaraló-paradicsom, a többi kis szigeten inkább a halászatból élnek, mint a turizmusból. Az intenzív halászat miatt fokozottan kell figyelnünk a halászhálókra, egész rendszereket kell kerülgetnünk a vízben. A szicíliai Trapani városához legközelebb, 10 mérföldre fekszik a kicsiny Levanzo sziget. Leghíresebb és talán egyetlen látnivalója a Genovai-barlang, amelyet őskori festő sziklarajzai díszítenek. Az Egadi-szigeteknél állandó, erős, nyáron északkeleti, télen délnyugati áramlással találkozhatunk, mely akkor tud kényelmetlen lenni, amikor a szél az ellentétes irányból fúj." forrás


"FAVIGNANA: Az Egadi-szigetcsoport legjelentősebbike, egy igazi földi paradicsom Trapanitól mindössze 7 kilométerre. Hajótársaságtól függően 40 perces -1 órás hajókázással. Ár: oda-vissza 18 euró. Legszebb strandja a Cala Rossa (vagy magyarra fordítva Piros medence). Ha valaki egyszer idetéved, egy életen át tartó élmény marad számára és hatalmas késztetést érez arra, hogy visszatérjen. Nem véletlen, hogy Szicília legszebb helyei közt tartják számon, a Google-ben szicíliai fotókat keresve ez a helyszín gyakran ugrik be találatként." forrás

Marsala

Marsala egy szép kisváros Trapani tartományban Szicília nyugati partján, és számos érdekes látnivalóval és tevékenységgel várja a látogatókat.

A város híres a marsalai borairól, és számos borászat található a környéken, amelyek lehetőséget nyújtanak a borok és borvidékek felfedezésére. A városban található a Florio borászati múzeum, amely a borászat történetét és folyamatát mutatja be.

Marsala számos kulturális és történelmi látnivalóval is büszkélkedhet, többek között a város központjában található Piazza della Repubblica, a Szent Tamás templom és a Cappella di San Giovanni Battista.

A város kikötője is lenyűgöző, és lehetőséget nyújt a hajózásra, vitorlázásra és a tengerparti tevékenységekre. A kikötőből elérhető a szomszédos Favignana szigete is, amely szép strandokkal, tengeri barlangokkal és kalandos hegymászási lehetőségekkel várja a látogatókat.

Porta Garibaldi - Elter Karcsi fotója

Duomo di San Mommaso di Canterbury - Elter fotója

A dóm belseje - Kriszta fotója

A városháza - Kriszta fotója

Az óvárosba vezető kapu, a Piazza Mercato-nál - Elter fotója

Óváros - Kriszta fotói

Scopello

Guidaloca nevű kavicsos strandja elég jó, kellemes ott a fürdőzés.

"Ha a "valódi" Szicíliát keresed, a sziget északnyugati sarkában egy igazán mesés helyre bukkanhatsz. Scopello, ez a festői falu a Tirrén-tenger partján található, és csodálatos öblével, sziklán álló őrtornyaival, idilli strandjával maga a képeslapszerű álom. Itt nincs tömeg, nincs zaj, csak zavartalan pihenés, feltöltődés és a természetközeliség semmihez nem fogható érzése. Ha megéheznél, kiülhetsz egy étterem teraszára, a lenyűgöző látvány mellett a feltálalt ételek illata, íze is fokozza a nyaralás élményét. Scopello és híres sziklatornyai szerepeltek az OceansTwelve című filmben, és Catherine Zeta-Jones a forgatás alatt teljesen beleszeretett ebbe a mesés tengerparti faluba. (2015)" forrás

Strandok

San Vito lo Capo strandját nagyon ajánljuk. Olaszos, de nem zsúfolt.

Guidaloca strand - r.m. fotója

Sznorkelezés és búvárkodás

Sziciília északnyugati partvidékéhez közel pompás sznorkelezési és búvárkodási terepek kínálkoznak. Az Egadi-szigetekhez tartozó Favignana szigetnél a tengervíz minősége miatt nagyon jók a körülmények a sznorkelezéshez, búvárkodáshoz, fürdéshez. Konkrét ajánlott búvárkodási (sznorkel) terepek: Cala Rossa, Punta Marsala, Secca del Toro, Punta Ninfaio és Punta Ferro.

Szuper a búvárkodási terep a Lo Zingaro természetvédelmi övezetben (La Riserva dello Zingaro), a 7 kilométer hosszú partvidéknél lévő vizekben. A legjobb sznorkelezési terepek a kis, kavicsos fövenyű öblöknél vannak. Ezeket az öblöket leginkább gyalog lehet csak megközelíteni. A terep miatt kell a jó erős fürdőszandál (nemcsak a vízben). A természetvédelmi övezetbe való belépésért fizetni kell 3 eurót. Bőven megéri, mert nagy élmény a vízalatti, színes homlokzatú barlangjáratokban (grottókban) kalandozni. Mélyebb vizekben vannak vörös korallok. Tonnara di Scopellonál egy "vízalatti múzeum" látogatható, ugyancsak 3 euróért. Scopelloban található egy szuper búvárközpont, a Diving Center Cetaria.

Olvasmányos linkek

"Elvileg az Egadi-szigetekre terveztem kirándulni, sőt, meg is vettem a jegyet a hajóra, de egyre inkább elbizonytalanodtam. Már a jegyárus is próbált lebeszélni, mondván, durva lesz a tenger, de ahogy vártam a beszállásra, egyre erősebb lett a szél, majd levitte a fejem, és persze egyre fenyegetőbbek a hullámok. Rájöttem, annyira nem kihagyhatatlan ez a program, hogy megérje a szenvedést, úgyhogy inkább visszaváltottam a jegyem, szerencsére visszaadták a pénzt. Gondoltam, akkor felmegyek az északnyugati csücsökbe, amit a délutánra terveztem. Scopelloig el is hajtottam, ahol meg akartam nézni a régi tonhalfeldolgozó üzemet, plusz kicsit gyalogolni a közeli nemzeti parkban, de az idő egyre cudarabb lett. Akkor ismét újratervezés, irány Segesta. Hát ott se volt jobb idő, de azért megnéztem a templomot, és a régi színházat is, bár ez utóbbinál már olyan viharos szél volt, hogy mindenki csak tántorgott, mintha részeg lenne.

Vissza az autóba, ekkor már az eső is csepergett, irány Gibellina. Úgy számoltam, hogy ha itt megnézem a régi eltemetett várost, még pont odaérek Marsalába fél 4-re, amikor a boros túra kezdődik. Csak azt nem tudtam, hogy a régi város jó messze van a mai Gibellinától, amit megtaláltam a GPS-ben, ráadásul a romvárost irtó nehéz volt fellelni. Ráadásul nem is volt olyan izgalmas, mint az interneten látott fotókon, mert rettentő elhanyagolt volt – de azért nem bántam meg, mert ilyet nem minden nap lát az ember. Padlógáz Masaláig, hátha elérem a vezetett túrát. És sikerült. Ilyenkor szezonon kívül ugyanis naponta csak egy időpontban vannak túrák az üzemben, fél 4-kor, míg nyáron délelőtt 11-kor is. " forrás

Fotóegyveleg

Ey sólepárló szélmalma - Elter Karcsi fotója

Erice - Kriszta fotója

Castelmare del Golfo - világháborús emlékmű - Kriszta fotója

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2022. 06. 14. 18:50
Henriettának,

Sajnos tömegközlekedéssel nagyon komplikált, szóval a taxi a legbiztosabb megoldás. Ez viszont kb. 130-150 euró költséget jelent. 1 óra 10 perc lehet az út. Busszal persze sokkal olcsóbb lenne, de a menetrend nem biztosit megfelelő csatlakozást.


Kun Henrietta, 2022. 06. 14. 18:11
Tudnátok segíteni,hogy a Palermói reptérről hogyan jutok el tömegközlekedéssel San Vito lo Capo-ba?


úti kritikus, 2016. 02. 20. 08:45
Kedves Csaba!
Kérésedre bővítettük a Castellammare del Golfora és környékére vonatkozó tartalmat. Reméljük az utazásotok után kommentben segítesz személyes tapasztalataiddal gazdagítani ezt a tartalmat. Úti kritikus


Csaba, 2016. 02. 18. 19:09
Sziasztok! Júniusba utazunk Castellammare del Golfora egy hétre, esküvőre! Szeretnék minden de minden információt megtudni, erről a helyről és a környékéről... Köszönöm előre is!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Autóbérlés Szicíliában!!! Autóbérlés Szicíliában!!!
Online autóbérlés a Vistánál
Béreljen autót itthonról online - kellemetlenségek nélkül!
SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes