ÚTIKRITIKA.HU / Orvieto/Umbria


hirdetes

útikritikák


Orvieto/Umbria

Orvietoról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk| Duomo|Torre del Moro|Szent András-templom a tízszögű toronnyal | Más látnivalók| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

Már csupán e meseszép dóm miatt is megérte külön umbriai körutazást tenni. - Kriszta fotója 

Orvietoról dióhéjban

Lakosság (2022-ben): 21,000

Autóval egy óra 10 percre van Perugiától délre (77 kilométeres távolság).

Ez a festői város domboldalon terül el látványosan, hatalmas vukáni tufa sziklák tetején. Népszerű turista célpont.

Orvieto turisztikai stratégiáját a cittaslow mozgalomhoz kapcsolta. A cittaslow mozgalom elkötelezett a lassabb életmód, a helyi szokások tisztelete és a lokális ételek fogyasztása mellett.

Kriszta fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1.

Nem tetszett

1. 

Vélemények

,, Orvietóban nem véletlenül méltán híres a dóm, amely már kívülről is lélegzetelállító mérete és részletes kidolgozottsága miatt. Amennyiben a benti részt is meg szeretnénk nézni, jegyet szükséges vásárolni (ez 5 euróba kerül, egy múzeumi belépőjegyet is tartalmaz), illetve a mostani időszakban rendelkeznünk kell COVID-igazolvánnyal is. A templomon túl kimagaslik a város látványosságai közül a Torre del Moro, mely egy 40 méter magas, a 13. század végén épült négyszögletes torony. Jegyet vásárolva a toronyba föntről is megpillanthatjuk a város szépségeit. Kulturális és történelmi látványosságok kapcsán érdemes továbbá kiemelni a Szent Patrik-kutat, az etruszk maradványokat és emlékeket őrző múzeumi gyűjteményeket és sírokat, ahogy a Via della Cava földalatti szobáit is.

Ha nagyon szép panorámát akarunk, választhatjuk még a sikló fenti megállója mellett található közparkot is, ahonnan egyrészt a távoli dombokat, másrészt Orvieto lenti részét is megcsodálhatjuk.

Érdemes azonban a meghatározott desztinációkon túl időt hagyni magára a városra is: a Corso Cavour főutcán haladva egyrészt kiváló éttermek és kávézók várnak ránk, meg persze egy élettel teli város zaja. Ha pedig kis nyugalomra vágyunk, tegyük el a térképet és kezdjük el felfedezni az eldugott hangulatos kis utcákat, ahol – már amennyiben figyelünk a részletekre – megannyi érdekességet találunk majd.

Orvieto egy olyan mesés és idilli hangulatú város. Gyönyörű panoráma, finom ételek, fantasztikus építészeti megoldások. (2021) forrás

Kriszta fotója

Odajutás

A hegy alatti tágas parkolóból siklóval lehet felmenni a városba. A fenti megálló a Piazza Cahen.

A sikló ára 1 euró 30 cent, járatok 10 percenként indulnak, a jármű által pedig néhány perc alatt fel is tudunk jutni a fenti városrészbe. A sikló fenti megállója szintén kiváló helyszínen található, laza séta által is 10-15 percen belül a főbb látványosságoknál vagyunk. (2021) forrás

Szállás

Ajánlott hotelek:

2 csillagos: Hotel Posta

3 csillagos: Hotel Picchio

4 csillagos: Villa Ciconia,

Helyi közlekedés

Parkolás: 

A legjobb parkoló tán a Campo della Fiera (ex Foro Boario), mind a méretét, mind kényelmességét tekintve. A várostól nyugatra található, az úgynevezett "középkori kerület" ("quartiere medievale") alatt és az SS 71-es úton érhető el. Innen lifttel, mozgólépcsőn vagy lépcsőn keresztül közvetlenül elérhető a városközpont. Valamennyi mozgólépcső fent a Piazza della Repubblica közelében ér véget. A mozgólépcsők csak 21 óráig közlekednek, kivéve a Ripa Medici nevűt, ami későbbig.

Az északi Via Roma Parking az alternatív többszintes parkolási lehetőség, további parkolási lehetőség van a Piazza Marconi téren, délkeleten, közvetlenül a Piazza Duomo mögött (csak a kijelölt „kék” helyeken parkoljon) vagy a Piazza Cahen. , északra, ahol ingyenes és fizetős parkolási lehetőség is van.

Étkezés

A legfinomabb fagyit a Piazza del Duomo-n lehet vételezni.

Vásárlás

Orvieto régóta a kézműves kerámia központja volt és ma is az. A Dóm közelében sok kerámia ajándékokra specializálódott üzletet talál, gyakran versenyképes árakkal. Ezenkívül a város tele van számos enotecával, amelyekben az Orvieto Classico - a városról elnevezett fehérbor - vásárolható. 3 euróért kaphatsz egy üveg jó Classicót.

Kriszta fotói

Szórakozás

Közbiztonság

sz. a. fotója

Egyéb hasznos információk

A dóm előtti tér - Kriszta fotója

Duomo

Kriszta fotója

Amikor a dóm dolgában elkezdődőtt a Wow!-tényező - Kriszta fotója

Bámulatos! - Kriszta fotója

Az egyik zebrás oldal - Kriszta fotója

Kriszta fotói

Torre del Moro

Kriszta fotója

Látkép a torony tetejéről - Kriszta fotói

A Szent András-templom a tízszögű toronnyal

(Sant'Andrea)

Kriszta fotója

Más látnivalók

Olvasmányos linkek

Kriszta fotója

Fotóegyveleg

A Corso Cavour - Kriszta fotója

Kriszta fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon