ÚTIKRITIKA.HU / Salerno


hirdetes

útikritikák


Salerno

Salernoról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett|Vélemények|Odajutás| Szállásválasztás|Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás|Közbiztonság| Egyéb hasznos információk|Óváros|Dóm|Lungomare|Arechi kastély| Más látnivalók| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

a. sz. fotója

Salernoról dióhéjban

Lakosság (2022-ben): 133,00, a vonzáskörzetével együtt 421,000

Salerno a Campania régióban található.

A kikötőváros Nápolytól délkeletre fekszik, kb. 60 kilométer távolságban. Salerno Rómától délre, 260 kilométerre van közúton.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A dóm külső része, udvara elég egyedi, érdekes, főleg a négy oszlopsorával és oroszlános kapujával

2. Mivel nincsenek szenzációs turista nevezetességei, így nincs is sok turista, viszont a légkör kellemes, autentikusan dél-olasz.

3. Szinte minden olcsóbb, mint a felkapott Amalfi-parton (pl. a tenger gyümölcsei étkek)

4. A via dei Mercanti aranyos kis specilaista boltjai

5. A corso Vittorio Emanuele visszafogott eleganciája

6. A 19. század vége óta népszerű cukrászda, a Pantaleone

7. A parti sétányon, a Lungomare-n kora esténként a fél város korzózik. Csupa kedves ember.

8. Sok hangulatos lakóépület

a. sz. fotója

Nem tetszett

1. Olasz viszonylatban a dóm belső tere semmi különös

2. Amig nem jutunk el az óvárosba, azt hihetjük, hogy Salerno nem igazán szép.

3. Az óváros egyes mellékutcái lepukkantak, szemetesek. Néha rossz szagot érzünk.

4. Sajnos a második világháborúban a szovetségesek légiereje lerombolta a város több szép utcarészét, és ami a  helyükre épült, az nem annyira attraktív. 

Vélemények

A dél-olaszországi város nekem ideális kiindulópontnak tűnik, hogy bejárjuk a régiót, egyfajta epicentruma a legfontosabb látnivalóknak, mindent megad, amire szükségünk lehet, s nem mellékesen olcsóbb is, mint a környező városok.

Salerno egy alig több, mint százezres kikötőváros a Nápolyi-öbölben, amelyet magas hegyek ölelnek körül.

Érdekessége, hogy rövid ideig a magyar királysághoz tartozott, de itt élt Márai Sándor is, akinek egykori lakóházán ma emléktábla áll. A város a tengerparti sétányon állított egy mellszobrot is Márainak, de azt 2 év után ellopták, valószínűleg a márvány értéke miatt. Ez teljesen tükrözi a déli olaszok temperamentumát, életmódját, értékrendjét.

A könnyű pénzszerzés, a turisták lehúzása vagy akár kirablása nem számít egyedi esetnek, viszont ha elővigyázatosak vagyunk, akkor ennek az életvitelnek a pozitív oldalával fogunk főleg találkozni, felismerjük a káoszban a rendet, meglátjuk benne a nyitottságot és kedvességet, illetve megismerjük az olaszok által oly kedvelt szieszta lényegét.

Salerno maga egy tiszta, rendezett város, vonatállomása néhány méterre fekszik a kikötőtől, ahonnan a hajótúrák indulnak a különböző desztinációkra. A várost télen is érdemes meglátogatni, világhírű az ünnepi kivilágítása. forrás

a. sz. fotója

Odajutás

Nápolyból vonattal 43 perc alatt lehet eljutni Salernoba. Rómából 3 óra vonaton.

Rómából extra gyors vasúttal is el lehet Salernoba jutni.

Pályaudvar - a. sz. fotója

Szállásválasztás

Helyi közlekedés

Busz

Étkezés

Salerno halászváros, így az éttermekben különösen nagy választékban találhatók a tenger gyümölcsei. A látogatóknak érdemes kipróbálniuk a híres Salerno halászlét, amely olasz hagyományos ételek egyik legfinomabbja. Az étel tartalmaz halat, kagylót, garnélát és egyéb tengeri herkentyűket, amelyek ízesítéséhez oregánó, paradicsom és más fűszerek használják.

Vásárlás

A legalább másfél kilométer hosszú fő bevásárlóutca (corso Vittorio Emanuele) a vasútállomástól az óvárosig húzódik. Tele van boltokkal, butikokkal, bárokkal, étkezőhelyekkel. Bevásárlóközpontok inkább a városszéleken vam.

Szórakozás

Az éjszakai élet Salernoban különösen élénk és színes. A város számos éjszakai klubbal rendelkezik, amelyek a késő éjszakáig tartó szórakozási lehetőséget kínálnak. A klubok általában zenés bulikkal, DJ-kkel és koncertekkel várják a látogatókat.

Közbiztonság

Salerno olaszországi visoznylatban egy határozottan biztonságos városnak mondható. Leginkább arra kell ügyelni, hogy a gépkocsink ülésein ne hagyjunk láthatóan értékeket.

Egyéb hasznos információk

Óváros

avagy a Centro storico

Az óváros fő területe a Via dei Mercanti, amely egy hosszú, festői sétálóutcán keresztül halad. Az utca mentén találhatók a régi épületek, a kávézók, az éttermek és az üzletek, amelyek a látogatókat beengedik az óváros hangulatos hangulatába.

A városban található egyéb jelentős történelmi helyszínek közé tartozik a Salerno katedrális, amely a 11. században épült. A katedrálisban megtalálható a Szent Máté sírja, amely az egyik legfontosabb keresztény szentélynek számít. A katedrális díszítése sokkal elragadóbb, mint az átlagos katolikus templomoké.

Az óvárosban számos kis templom és szentély található, mint például a Szent György templom, a Szent Felicitas templom és a Santissima Annunziata szentély. A városban található számos múzeum, amelyek bemutatják a régió történelmét és kulturális örökségét, többek között az Archeológiai Múzeumot, amelyben a látogatók az ókori római város romjait is megtekinthetik.

a. sz. fotói

Dóm

San Matteo

Salerno városának egyik fő látványossága a San Matteo dóm, amely a város történelmi óvárosának szívében található. A dómot a 11. században építették, és Salerno egyik legfontosabb műemléke.

A dóm építészeti stílusa több stílus keverékéből áll, köztük a normann és a barokk stílusból. A homlokzaton láthatók a feszületek és a szentek, és a dóm körül található szép szökőkutak is.

A belső tér lenyűgöző szépségű. A mennyezetet finom freskók díszítik, amelyek különféle bibliai jeleneteket ábrázolnak. A főoltárt, amely az épület központjában található, az állítólagos Szent Máté apostol földi maradványainak ereklyéje díszíti.

Az oldalkápolnákban találhatók oltárok, amelyeket a későbbi korszakokban építettek. Ezek az oltárok kiváló példái a barokk művészetnek, és érdemes időt szánni arra, hogy közelebbről is megvizsgáljuk őket.

a. sz. fotói

Lungomare

Salerno városának Lungomare nevű sétányja az egyik legjobb hely a városban, ahol a látogatók élvezhetik a tengerparti sétát, a friss levegőt és a gyönyörű kilátást az Amalfi-part környékére. A sétány a város tengerpartján halad, és a látogatóknak lehetősége nyílik egy kellemes sétára, a tengerparti éttermek és kávézók élvezetére, valamint a város és a tenger közötti mesés panoráma megcsodálására.

A Lungomare Salerno város egyik legnépszerűbb helyszíne, amely kiváló lehetőséget nyújt a kikapcsolódásra, a pihenésre és az élvezetre. A sétányon számos kávézó, étterem és bár található, amelyek széles választékban kínálják a helyi ételeket és italokat.

A sétányon a látogatók számos szobrot, szökőkutat és emlékművet is láthatnak, amelyek az olasz kultúrára és történelemre emlékeztetnek. Az egyik legimpozánsabb látványosság a Verdi szökőkút, amely egy hatalmas művészeti alkotás és egy fontos találkozóhely a helyiek körében.

A Lungomare a város egyik legdinamikusabb helyszíne, amely napközben és éjszaka is élettel teli. A sétányon rendezvényeket, koncerteket és egyéb kulturális eseményeket is szerveznek, így mindig van valami, ami érdekes lehet a látogatók számára.

a. sz. fotói

Arechi kastély

Ez egy középkori kastély régészeti múzeumokkal, tanösvényekkel a parkban és lenyűgöző kilátással Salerno városára. A Castello néhány kilométerre található a belvárostól. A 19-es busszal kell odajutni. A legjobb, ha megkérdezed a buszsofőrtől, hogy pontosan hol kell leszállnod, mert a buszokon nincs használható információ a megállókról.

A belépő 4 euró. A Castello keddtől szombatig 9 és 17 óra között, vasárnap pedig 9 és 15:30 között tart nyitva. A kastély hétfőnként zárva tart.

Más látnivalók

Giardino della Minerva (egy szép kert)

3 euró a belépőjegy.

A Giardino della Minerva Salerno város egyik különleges nevezetessége, amely egy gyógynövénykertként funkcionál. Az ókori Római Birodalom idején a kertet egy ismert salernói orvos, Matteo Silvatico hozta létre, hogy segítse a gyógynövények és növények tanulmányozását az orvosi gyakorlatban.

A kert területe körülbelül 2 hektár, és az Amalfi-part fölött található, így lenyűgöző kilátás nyílik a tengerre. A kertben számos gyógynövény és növény található, amelyeket az orvoslásban használnak. A látogatók megismerkedhetnek a különböző növényekkel és gyógynövényekkel, valamint azzal, hogy milyen hatásuk van az egészségre.

A kertben megtalálható a középkori tornyok, amelyeket a 13. században építettek, és amelyek korábban részei voltak a városi falnak. A tornyok belső terei megtekinthetők, és egy nagyobb teraszon csodálatos kilátás nyílik a városra és a környező tájra.

A Giardino della Minerva Salerno város egyik legnagyobb és legfontosabb kulturális látnivalója, amely kiváló lehetőséget nyújt a látogatók számára az orvosi gyógynövények és növények megismerésére.

Olvasmányos linkek

a. sz. fotója

Fotóegyveleg

a. sz. fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon