ÚTIKRITIKA.HU / Olaszország


hirdetes


útikritikák


Olaszország

Repülőjegy | Szállásválasztás | Úti okmányok | Fotóegyveleg

.

v. .j. fotója

Repülőjegy és repülés

Budapestről Olaszországba közlekedő repülőjáratok:

Busszal vagy vonattal Olaszországba

Mindkettő reális és jó opció lehet, de mindig kalkulálni kell a legendás olasz pontosággal.

Autóval Olaszországba

"Érdemes itthon még, vagy Szlovéniában teletankolni az autót. Egy árban van a 2 országban. Diesel üzemanyag itthon most kb 360 Ft, Szlovéniában 1.19 euró. Viszont Olaszországban 1,4 - 1,6 euró között van 1 liter gázolaj. Amire fontos még figyelni hazafele, hogy ha átléptük a határt Letenyénél, nem tudunk azonnal tankolni. Az autópályán az első benzinkút a határtól több mint 40 km-re található." (B. Edit, Vista Miskolc, 2015)

Természetesen Olaszországban is kombinálható a repülés és az ottani autóbérlés. Kicsit talán lazábbak, mint máshol, de feltétlenül szükség van érvényes jogosítványra, arcképes személyazonosítóra, dombornyomott hitelkártyára. Érdemes az autó felhasználásán elgondolkodni, mert a sok kis kacskaringós út miatt a kisautók sokkal praktikusabbak, mint nagyobb, mutatósabb társaik.

Szállás választásánál érdemes összehasonlító linken kereni

Érdemes az ár mellet a környéket és a közlekedési lehetőségeket is alaposan megnézni előre.

Szállodák

Olaszországban az alsóbb kategóriás szállodák szobái általában kőpadlósak, kis alapterületűek. A kis területből adódóan sok helyen nincs a fürdőben külön zuhanykabin, hanem csak padlóösszefolyó van. Különösen figyeljünk oda, hogy a légkondicionáló benne van-e az árban, vagy külön kell igényelni, mert például egy római nyaralás - sok-sok programmal - igen kimerítő lehet, ha nem tudunk aludni a melegtől. Ahol van úszómedence, az többnyire június és szeptember között üzemel, de ez függhet a szobák kihasználtságától is. Sok helyen a nyugágy és a napernyő csak pénzért bérelhető. Érdemes érkezéskor megnézni, hogy az előre kifizetett étkezések milyen időpontokban vehetők igénybe, mert ha lemaradunk egyről, az árát nem kérhetjük vissza.

Apartmanok

A legfontosabb tudnivaló, hogy az apartman tulajdonosa mindig kauciót kér a beköltözéskor, amiről elismervényt ad. Ezt tartsuk meg a kiköltözésig, mert csak a papír ellenében kaphatjuk vissza biztosan a pénzt. Apartmanoknál bevett gyakorlat, hogy annyian tartózkodhatnak egy apartmanban, ahány főre azt kivették - ebbe a csecsemők és kisgyerekek is beletartoznak (tehát ne szervezzünk apartman-bulit, mert kivívhatjuk a tulajdonos haragját). Az olasz apartmanokban mindig van fürdőszoba és konyha, a szükséges alap felszereltséggel (zuhany, tűzhely, mosogató, hűtő) - kategóriától függően kád és mosogatógép is lehet. A konyhában evőeszközök és tányérok mindig vannak, de ha speciális dolgokat akarunk főzni, akkor lehet, hogy jobb ha viszünk magunkkal például sajtreszelőt, vagy a kedvenc kotyogós kávéfőzőnket. A konnektorok feszültsége 220-230V, tehát a hazaival megegyező - ugyanakkor problémák adódhatnak a dugókkal. A méret nagyjából megegyezik, de mégsem illeszkedik pontosan. Ezekre az esetekre jobb helyeken adnak adaptert (spina adattatore), de mi is beszerezhetjük bármelyik helyi villamossági boltban. Apartmanok elhagyásakor alapvető elvárás, hogy rendben hagyjuk ott a szobát - elmosogatva, ágyneműt lehúzva.

Internet - Wifi

Szállodák és apartmanok esetében is járjunk utána, hogy van-e hozzáférés az árban. Ha munkaügyben kívánjuk használni a hozzáférést, akkor kérdezzük meg, hogy engedélyezett-e az adott folyamat a helyi hálózaton. Általában él az a szabály, hogy délen kevésbé érzik át a szolgáltatók a szélessávú internet fontosságát. Csak lazán.

Úti okmányok

  • Az Olaszországba egyedül utazó, 18 életévét be nem töltött kis- vagy fiatalkorú esetében az olasz hatóságok kérhetik annak igazolását, hogy a kiskorú a szülők tudtával és beleegyezésével utazik, célszerű ezért az utazás előtt közjegyző előtt nyilatkozatot tenni és azt angol vagy olasz nyelvre lefordíttatni.
  • A vámelőírások nem országspecifikusak, Olaszország mindenben az uniós szabályokat követi.
  • Kisállatok utaztatásához gondoskodni kell az ún. állatútlevél (Pet passport) beszerzéséről.

Fotóegyveleg

Velence - Hajni fotója

Calabriai esküvő - Kriszta fotója

Polignano a Mare - P. A. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon