ÚTIKRITIKA.HU / Cremona


hirdetes

útikritikák


Cremona

Cremonáról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállásválasztás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Egyéb hasznos információk|Óváros| Hegedűmúzeum|Katedrális| Más látnivalók|Stradivariról | Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

v. v. fotója

Cremonáról dióhéjban

Lakosság (2024-ben): 72,100

Cremona a Lombarda régió egyik városa, ami a Pó folyó partján fekszik. A vonós hangszerek múltbeli és jelenbeli mesterműhelyeiről híres. Itt készítette a világ legjobb minőségű hegedűit Antonio Strandivári.  1644-ben született Cremonában és itt is halt meg 1737-ben. Nicolo Paganini, a legendás hegedűművész szerint Stradivari csak olyan fa anyagát volt hajlandó felhasználni, amin (előtte) csalogány énekelt.

Állítólag 150 hegedűkészítő mühely van a városban.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Bekukkantani a hegedűkészítő műhelyekbe az ajtón és ablakon keresztül 

2. A harangtoronyból a kilátás

3. A főtéren a szombati vásár hangulata, a hatalmas sajttömbök 

4. Kedvesek, meglepően nyugisak a helyiek

5. A város vidéki környezetén látványosak a Pó-folyó által vízzel ellátott gazdag termőföldek

Nem tetszett

1.

Vélemények

,, Autóval, a falakon kívüli részre érkeztünk. Itt is működött jól bevált módszerünk, hogy nem túl messze az óvárostól szállunk meg, abban a zónában, ahol még nem kell parkolási díjat fizetni. A felfedezendőket innen gyalog mindenütt könnyen el lehet érni.
A zeneszerszámok városában járunk, ezt lépten-nyomon tapasztalhatjuk. A legkülönbözőbb helyeken eligazító táblák mutatják, merre találunk hegedűkészítőt.

Az édességboltok kirakatában hegedű alakú helyi különlegesség kínálja magát. A torrone cukor, méz, mandula, tojás keverékéből készül, fehér színű, különböző formákban kapható. Klasszikusan, a nagy tömbökből törnek le egy-egy darabot a vásárlónak.

Cremona története nem csak a hegedűkről szól. Az utcáin sétálva lépten-nyomon szép, a valaha volt gazdagságot sugalló palotákba botlik az ember. Ilyen a színház, amelynek építéséről 1747-ben a cremonai arisztokrácia döntött. A 19. század elején leégett épület újjászületett.  (2019)" forrás

Odajutás

Milánóból óránként közlekedik regionális vonatjárat Cremonába. 60-90 perc az utazás és egy útra a jegy 7 euró.

Szállásválasztás

Ajánlott szállodák:

3 csillagos: B&B Hotel Cremona

4 csillagos: Cremona Palace Hotel, Hotel Le Ruote

Helyi közlekedés

Parkolás

Itt van néhány példa a központi területeken található parkolóházakra és parkolókra:

Parcheggio Violino: Ez a parkolóház a városközpontban, a Piazza del Comune közelében található. A címe Via delle Torri, 1. Az épület földalatti és emeleti parkolóhelyekkel rendelkezik, és biztonságos parkolási lehetőséget nyújt.

Parcheggio Ex Palazzo Comunale: Ez a parkolóház a városközpontban, a Palazzo Comunale közelében található. A címe Via Dante Alighieri, 37. Szintén rendelkezik földalatti és emeleti parkolóhelyekkel, és közvetlenül a városközpontban található.

Parcheggio Stazione: Ez a parkolóház a vasútállomás közelében található. A címe Via Giuseppe Verdi, 7. Ideális választás lehet, ha a vasútállomás közelében szeretne parkolni, és a városközpont is könnyen elérhető innen.

Étkezés

Trattoria del tempo perso12: Egy hangulatos olasz étterem, ahol lombard specialitásokat kóstolhat, mint például a risotto con la zucca (tökkel) vagy a cotoletta alla milanese (rántott szelet). Az étterem zárva van hétfőn és kedden.

Vásárlás

Nem antik, de magas minőségű hegedűk jellemzően 10-15 ezer euróba kerülnek. A Stradivari másolatok viszont 35 ezer euró körüli összegbe kerülnek.

Manapság készített hegedűk - Már 500 és 1000 euró közötti áron is vehetők a legolcsóbb modernek -  l. t. fotója

Szórakozás

A legtöbb bár a katedrálistól nyugatra lévő kis utcákban találhatók. Pl. Bar Rio, La Hacienda, Dream Bar

Egyéb hasznos információk

1. Infopoint néven a Turista Információs Iroda a Katedrális téren található, az árkádok alatt, pont szemben a Torrazzo toronnyal. Van csomagmegőrzőjük is.

2. Cremonában jó a közbiztonság, de az utóbbi években némileg romlott.

Óváros

Cremona óvárosa egy varázslatos és történelmi része a városnak. Gazdag kulturális örökséggel és építészeti szépséggel rendelkezik. Itt van néhány jellemző, amelyeket érdemes tudni Cremona óvárosáról:

Piazza del Comune: Ez a központi tér Cremona óvárosának szíve. A tér körül néhány fontos épület található, például a Cremona városháza (Palazzo Comunale), amely a középkori városi tanács székhelye volt. A tér környékén hangulatos kávézók, éttermek és üzletek várják a látogatókat.

Cremona dóm (Duomo di Cremona): Ez a lenyűgöző székesegyház az óváros egyik fő jelképe. A dóm építése a 12. században kezdődött és több száz évig tartott. A belső tér gazdag művészeti alkotásokkal van díszítve, és az egyik fő látnivalója a Cremona-i hegedűkészítők műveinek bemutatása.

Torrazzo: Ez a híres torony a Cremona-i dóm mellett található, és a város egyik legmagasabb toronya. A 12. században épült és egy híres órát is tartalmaz. A Torrazzóból gyönyörű kilátás nyílik Cremona városára.

Via Solferino és Via Dante: Ezek a festői utcák Cremona óvárosában találhatók, és számos éttermet, kávézót és üzletet kínálnak. A középkori hangulatot megőrző épületek, az érdekes kirakatok és az utcák hangulata varázslatos atmoszférát teremtenek.

Palazzo Affaitati: Ez a reneszánsz stílusú palota egy másik látványosság Cremona óvárosában. A 16. században épült és gazdag díszítéssel rendelkezik. A palotában múzeum található, ahol a látogatók megismerhetik a Cremona-i művészeti és történelmi gyűjteményeket.

Cremona óvárosa gyalogosan könnyen bejárható, és a középkori hangulat, a művészeti kincsek és az építészeti remekek együttesen teszik varázslatossá. A hangulatos teraszok, éttermek és üzletek pedig lehetővé teszik, hogy a látogatók élvezzék az itt eltöltött időt.

Corso Giuseppe Mazzini - p. h. fotója

Hegedűmúzeum

A Cremona-i hegedűmúzeum, más néven Museo del Violino, a világhírű hangszerkészítők, a Stradivari, a Guarneri és a Amati családok által készített hegedűk hírnevére és örökségére összpontosít. Itália északnyugati részén, Lombardiában található, Cremona városában, amely híres a hegedűkészítés hagyományairól.

A múzeum a hegedűművészet, a hangszerkészítés és a kulturális örökség iránt érdeklődők számára izgalmas hely. Itt találhatók olyan kiállítások, amelyek bemutatják a hangszerkészítés technikáját, a híres hegedűk történetét, valamint a Cremona-i műhelyek és készítők életét és munkáját.

A múzeum gyűjteménye magába foglalja többek között a világ leghíresebb hegedűit, mint például Antonio Stradivari, Giuseppe Guarneri del Gesù és a többi kiváló hangszerkészítő művei. Ezek a hangszerek nem csak művészi értékük miatt különlegesek, hanem a hangzási minőségük és a hangszerkészítési technikák terén elért magas színvonaluk miatt is.

A múzeumban található interaktív kiállítások és bemutatók lehetőséget nyújtanak arra, hogy a látogatók mélyebben megismerkedjenek a hangszerkészítés művészetével. A látogatók megtekinthetik a hangszerkészítők műhelyeit, betekintést nyerhetnek a hegedűkészítés folyamatába, és megérthetik a hangszerkészítés hagyományait és innovációit.

Katedrális és a harangtornya

Duomi di Cremona

i. i. fotója

,, A 13. században épült torony, a Torrazzo 112 méteres magasságával hívogatott bennünket, hogy másszuk meg több mint ötszáz lépcsőjét. Meg is tettük, s nem bántuk meg. Emberbaráti pihenőket iktattak közbe, az óraszerkezetnél az időről szóló kis kiállítás fogadott bennünket.

A torony jelentőségét jelzi egy kapcsolódó középkori latin mondás, amely így kezdődik: „Unus Petrus est in Roma, una turris in Cremona…”. Azaz a Rómában székelő pápa nagyságához hasonlították. Az óra a középkori mechanika csodája, az egyik legnagyobbként tartják számon nyolcméteres átmérőjével.

k. l. fotója

S hogy mit láttunk fentről? Hadd hívjam segítségül Szántó Györgyöt, aki a Stradivari című regényében így ír: „A város fehérek, szürkék, halványsárgák és téglavörösek árnyalatainak színskálája az olajfák barnászöldjének, a dombok fűzöldjének és a szántóföldek aranysárgájának hátterében. A téglafalak piroslanak a napsütésben, a kapuknak és bástyáknak halványlila árnyéka szakítja csak meg ezt a hosszan elnyúló piros vonalat. A negyven márványoszlopon nyugvó dómhomlokzat kékesszürkén terpeszkedik a négyszögletű alapból nyolcszögletbe magasodó, csúcsíves ablakú Torrazzo alatt… " forrás

Más látnivalók

Városháza (Palazzo del Commune) és a tere

,, Cremona vitathatatlan szépségű központja a Városház tér. A Városháza, a Loggia dei Militi, a Keresztelő kápolna, a Katedrális, az Óratorony lelket megragadó, harmonikus középkori hangulatot áraszt. A Városháza tipikus lombard építészeti stílusú, a kis belső teret közrefogó falai a nép gyűléseinek biztosítottak helyet. A 13. század elején emelt épületet a századok során többször bővítették. Ma egy része látogatható, s örömmel szemrevételeztük belső szépségét is.

A Városház melletti Loggia dei Militi bolthajtásos épülete is a 13. század alkotása. " forrás

Matteotti korzó

(Corso Mateotti)

,, A Matteotti korzón sétálva tekintélyes palotákat szemlélhettünk meg: a Fodri, Pallavicini, Cavalcabo család egykori lakhelyeit. A Garibaldi korzón is lelhettünk szép épületeket, egyebek mellett a Trecchi, a Cittanova, a Raimondi és a Strozzi palotát. Ezek nagyrészt csak kívülről láthatók, az épületekben lakások vannak. Ottlétünkkor a korzó egy részét árusítóhelyek foglalták el, ahol a sajtfesztivál különleges termékeit kínálták." forrás

Stradivariról

A város emléket állít az 1644-ben itt született, s hosszú életében itt alkotó hegedűkészítőnek, Antonio Stradivarinak. Brácsa, cselló, hárfa, viola da gamba, lant, gitár megálmodója is volt. Az általa készített hangszerek hangzásának titkát legendák lengik körül, kutatások témája, egy-egy műve a mai napig több millió dollárért talál gazdára. A róla elnevezett téren és a Hegedűmúzeum előtt is szobra áll.

A Garibaldi korzón levő volt lakóházán, amelybe a frissen házasodott mester költözött, emléktábla tudatja: 1667–1680-ig itt élt Antonio Stradivari első feleségével, Francesca Ferraboschival. Az épület előtt valós méretű pad, rajta ül bronzba öntötten Stradivari. Nehéz őt fényképezni, mert mindig mellételepszik valaki. Másik cremonai háza, műhelye emlékét egy márványtábla őrzi a modern Április 25. üzletház falán.

Stradivarinak a nála jóval idősebb első feleségétől – aki férje művészetét vagyongyarapító eszköznek tekintette – hat, míg második nejétől, Antoniától – aki szellemi, lelki társa is volt az alkotásban – öt gyermeke született. A mester sírját rejtő templom nem létezik már, helyén a Római közpark található. Stradivari sírkövének bronzmásolatát láthatja a sétáló, az eredeti helyen." forrás

Irén fotója

Olvasmányos linkek

,, A zenei hagyományokat jelenítik meg a Szent Abbondino-templom freskói. A 16. századi falfestmények korabeli hangszereket ábrázolnak. A kis múzeum érdekessége egy másik zenei nagysághoz kapcsolódik, itt őrzik a Claudio Monteverdi születéséről szóló dokumentumot. Két múzeum is teret ad igényes hangszerkiállításnak.

Cremona hangulatának átéléséhez egy dolgot még mindenképpen ajánlok: ha a városba tévednek, a katedrálissal szemben üljenek be egy kávézóba, nézzék az áramló embertömeget, a külföldi, belföldi turistákat, az egymást köszöntő ismerősök nekünk feltűnő gesztikulálását, hallgassák a pergő nyelvű olaszok beszédét, szippantsák be a teret belengő kávé illatát, s kóstolják is meg az ott főzött nedűt. " forrás

Fotóegyveleg

J. Sz. fotói

p. h. fotói

g. m. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon