ÚTIKRITIKA.HU / Padova

Padova

Padova dióhéjban | Tetszett & nem tetszett | Vélemények | Látnivalók | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

m. v. fotója

Padova dióhéjban

 • Kb. 203 ezer lakosú (2022-es becslés), - a vonzáskörzettel együtt 692 ezer.
 • Az északkelet-olasz város Velencétől 42 kilométerre nyugatra, Veronától 81 kilométerrel keletre. Gyalogosan könnyen bejárható a város központi, a turisták számára érdekes része.
 • A külföldi lakosok száma 35 ezer.
 • Egyik fő látványossága a 90.000 négyzetméteres (!) tere, a Prato della Valle.
 • Havi nettó átlagfizetés (2022-ben): 1500 euró

Padovai hotelek foglalása - hotelscombined.com, több mint a booking.com

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A melegben az árnyat kínáló árkádok sokasága alatt várost nézni
 2. A város nem túl nagy méretéhez képest látnivalókban igazán gazdag
 3. A legnagyobb olasz tér, a Prato della Valle, ami csodás, lenyűgöző, és főleg kellemes vasárnap délelőtt, amikor piacot tartanak
 4. Az óriási Szent Antal-bazilika sajátos stílusa, a csodás freskók
 5. A Piazza dei Signori a sok rokonszenves diákkal, hisz Padova egyetemi város
 6. Igazi, élő, hiteles északkelet-olasz város, nem annyira dominál benne a turista show, no meg tiszta
 7. A jó közbiztonságú olasz városok közé tartozik
 8. A régi zsidó gettó negyed karakteres és nyugalmat árasztó miliője
 9. Giotto freskói a szépen restaurált Scrovegni kápolnában

Nem tetszett

 1. A parkolási kísérletek gyötrelmei
 2. Nyáron az egyetemisták távollétében az éjszakai élet lelohad
 3. Velence meglátogatása után persze nem tűnik olyan szenzációsnak
 4. Vannak azért rázós környékek, pl. a pályaudvar északi környéke, a via Venezia és a Centro Giotto, nincs rablásveszély, de a drogosokból, és gyanús alakokból sok van ezeken a helyeken
 5. Valamiért Padovában gyakran van köd
 6. Itt is elrondítanak csomó épületet a falfirkákkal
 7. Hétköznap este nyolc után kihalttá válik a város
 8. Az útikönyv nagyon felmagasztalta Európa egyik legrégebbi kávéházaként a Café Pedrocchi-t, aztán kiderül, hogy csupán egy megkopott fényű étterem
 9. Az egyik legszennyezettebb levegőjű olasz nagyváros (Velence, Milánó, Torinó még rosszabb)

Vélemények

"Padova a tiltások városa és ez t a turistának is figyelembe kell vennie. Brutális pénzbírsággal sújthatják azokat, akik az utcán vagy egy parkban leülnek a földre, vagy lefeküdnek egy köztéri padra. A Tilos kerékpárt közlekedési táblához, fához láncolni. A külföldi turista nem hivatkozhat arra, hogy nem volt tudomása a szigorú rendszabályokról. Amúgy a koldulást is szigorúan tiltják, sőt a belvárosban az ablakokban nem szabad kirakni ruhát száradni."

,, Teljesen belehabarodtam Padovába! Ez a város annyira, de annyira olasz! Milánó egy nyüzsgő világváros, Róma az örök város, Firenze, Velence és Verona akármilyen szépek is, de nehezen élvezhető turistavárosok lettek az idők során, Padova azonban az a hely, ahol tényleg azt a hamisíthatatlan olaszos életérzést kapja az ember. Ráadásul gyönyörű szép és remekül karbantartott, tiszta és igencsak gazdag látnivalókban. (2018)" forrás

Látnivalók

Piazza dei Signori

Ez Padova főtere. Egy történelmi tér, amely a középkori időkből származik. A tér közepén található a monumentális Palazzo della Ragione, amely egykor a városi bíróság és az ügyészség székhelye volt.

A tér körül számos más jelentős épület található, mint például a Torre dell'Orologio, azaz az óratorony, a Loggia della Gran Guardia, a Palazzo del Capitano és a Palazzo del Podestà. Ezek az impozáns épületek és szobrok a történelemről és a művészeti értékekről mesélnek.

A Piazza dei Signori nagyon elegáns és hangulatos hely, ahol a látogatók élvezhetik az olasz életet, sétálhatnak a történelmi utcákon és kávézókban, bárokban, éttermekben és üzletekben pihenhetnek.

Az éjszakai élet is nagyon élénk a téren, különösen a nyári hónapokban, amikor a helyiek és a turisták egyaránt élvezik a nyári estéket a hangulatos teraszokon, bárokban és éttermekben.

Piazza dei Signori - s.e. fotója

Szent Antal-bazilika

,, Padova városának védőszentje Szent Antal, teljes nevén Páduai Szent Antal, de a helyiek egyszerűen csak a Szent elnevezéssel utalnak rá. Senki sem mondja, hogy menjünk a Szent Antal-bazilikába, egyszerűen csak a „Szentbe”.

A bazilika egy nagyon fontos építészeti alkotás, amely a román és a gótikus stílus jegyeit is magán hordozza. A templomban található oltárok Giotto és Mantegna remekművei, és a bazilikában őrzik Szent Antal (vagyis a Szent) maradványait, a ruháját és a csontvázának megmaradt részleteit." forrás

p.g. fotója

Kápolna Giusto de' Menabuoi freskóival - g.l. fotója

Piazza del Erbe

Ez gyönyörű tér híres a történelmi és kulturális jelentőségéről, valamint a helyi piacról. A tér közepén található egy szép kút és egy bronz szobor, a Madonnina del Verona, amelyek a tér jelképei.

A tér körül számos történelmi épület található, köztük a Palazzo della Ragione, a Palazzo del Capitano, a Casa dei Giudici és a Torre dei Lamberti. Ezek a régi épületek impozáns látványt nyújtanak a tér környékén, és lenyűgöző összhangot alkotnak a környező terekkel és utcákkal.

A Piazza del Erbe egy nagyon élénk hely, ahol a helyiek és a turisták egyaránt találkoznak és élvezik az olasz életet. A piacon számos kávézó, bár és étterem található, ahol az emberek élvezhetik az olasz ételeket és italokat. A helyi piac is nagyon népszerű a friss gyümölcsök, zöldségek, fűszerek és egyéb termékek széles választéka miatt.

Piazza della Frutta

Piazza della Frutta híres a gyümölcsök és zöldségek piacáról. A tér közepén található egy nagy piactér, ahol a helyiek friss gyümölcsöket, zöldségeket, fűszernövényeket, virágokat és helyi termékeket árusítanak.

A tér körül számos szép középkori épület található, köztük a Palazzo della Ragione és a Torre dell'Orologio. A tér a város egyik legfontosabb találkozóhelye, és tele van élettel és aktivitással egész évben.

Piazza della Frutta - g.t. fotója

Scrovegni kápolna

(kiejtés: szkrovenyi)

A világhírű kápolnát megtekintése, mely Giotto legépebben fennmaradt műve, művészi színvonala alapján pedig ismert életművének, és a korszak festészetének talán legkiemelkedőbb emléke. forrás


t. j. fotója

Középkori Művészetek Múzeuma

A Középkori Művészetek Múzeuma (Museo di Arte Medievale) rendkívül értékes gyűjteményt tartalmaz a középkori művészet különböző ágazataiból.

A múzeum kiállításai között találhatók olyan értékes műalkotások, mint freskók, szobrok, festmények, és más különböző művészeti tárgyak. A kiállított tárgyak nagy része a középkor különböző időszakaiból származik, és számos kiemelkedő művészeti iskolát és stílust képvisel.

A múzeum több teremből áll, és azokat a művészettörténeti szempontoknak megfelelően rendezték be. A múzeum széles körű oktatási programokat és tárlatvezetéseket kínál, így a látogatók lehetőséget kapnak, hogy mélyebben megismerjék a középkori művészetet és annak különböző stílusait.

A múzeum különleges jelentőségű, mert Olaszországban az egyik legfontosabb középkori művészeti gyűjtemény. A gyűjtemény magába foglalja az egyetemi gyűjteményeket, amelyeket évszázadokon keresztül a város különböző intézményei és egyházi közösségei hoztak létre.

Getto

A Pádova-i Ghetto egy történelmi negyed, amely az 1500-as években alakult ki. A gettó területe a városközpont közelében, a Piazza delle Erbe és a Piazza della Frutta között található.

A gettóban az 1500-as évek óta éltek a város zsidó lakosai, akiket a keresztény lakosság szélsőséges meggyőződése és a hatalom korlátozta. A gettó falai a 18. században lettek elbontva, de a területen sok zsidó kulturális emlék maradt fenn.

A Pádova-i gettóban található az olasz zsidó közösség egyik legrégebbi zsinagógája, a Scuola Grande Tedesca, amely 1575-ben épült. A zsinagóga a reneszánsz és a barokk stílus egyedi keveréke, és lenyűgöző freskói és díszítései találhatók a falakon.

A gettóban található egyéb fontos emlékek közé tartozik a zsidó temető, ahol a 16. századtól kezdve temetkeztek. A temetőben számos műemlék található, köztük a Scolari síremlék, amely egyike a legrégebbi reneszánsz síremlékeknek az egész Olaszországban.

A Pádova-i gettóban található számos kis bolt, kávézó és étterem, amelyek az olasz zsidó konyha ízeivel ismerkedhetnek meg a látogatók. A gettó területén sétálva érezhető a múlt és a jelen szerves egysége, amely mély nyomot hagyott az olasz zsidó kultúrában.

H. A fotója


Szállás

Ajánlott szállodák a jó ár-érték arány miatt:

2 csillagos: Hotel Al Fagiano

3 csillagos: Hotel Ibis Padova, Hotel Patavium

4 csillagos: NH Padova

Közlekedés

Autóval teljesen felesleges megközelíteni a városmagot. Az ottani nevezetességek gyalogtávolsságra vannak egymástól. A szűk utcákon amúgy nehézkes lenne autózni. A csúcsforgalomban ráadásul csak araszolni lehet. Keressünk egy parkolót, hagyjuk ott a kocsinkat és úgy fogjunk hozzá gyalog Padova felfedezéséhez.  

Étkezés

Egy középkategóriás étteremben 2 főre egy háromfogásos étkezés átlagos ára (2022-ben): 60 euró. Egy szerényebb vendéglőben egy főétel ára 15 euró körül mozog.

Nagyon jó a fagyi, meg amúgy a csokoládé választék: Cioccogelateria Venchi!

,, Padova gyönyörű és érdekes, nem csak az ősrégi belváros, a két fantasztikus piactérrel. Érdemes volt fél napra Velencéből idevonatozni. Hanem a nevezetes Pedrocchi kávéház (1831 óta!) csak augusztusban, csak hétfőnként zárva!" (t.a., 2017)


,, A Caffè Pedrocchi Olaszország egyik leghíresebb kávézója, melyet 1831-ben alapítottak. A különleges kávék mellett ízletes süteményeket is megkóstolhatunk náluk. Történelmi múltjából kifolyólag nem egy budget kávézó, de életreszóló élmény." forrás

Pedrocchi kávé, hideg édes mentás tejhabbal... - H. A. fotója

,, Padovában mondhatni minden sarkon akad egy fagyizó vagy egy cukrászda, ahová betérhetünk hűsölni egy nagy adag fagylalt társaságában. Az elmúlt hónapokban igyekeztem felderíteni azokat a helyeket, amelyeket semmiképp sem szabad kihagyni, ha a városban járunk. A turisták által az egyik leginkább elérhető helyen található a Gelateria Giotto, amely a főpályaudvartól nagyjából húsz perc gyalog, ráadásul a Scrovegni Kápolnához is igen közel fekszik. A fagyizó érdekessége – egy padovai orvostanhallgató állítása szerint legalábbis –, hogy a fagylaltot elítélt fogvatartottak készítik, akik ezzel kapcsolatos oktatásban részesültek az ítélethozatalt követően. A Giottohoz, valamint az egyetemi főépülethez (Palazzo Bo) is igen közel található a Gelateria Gianni, két ilyen fagyizó is van itt egymáshoz meglehetősen közel, amelyek a nyári időszakban este tizenegy után is nyitva tartanak. Az olasz tanárnő esküszik, hogy itt juthatunk hozzá Padova legjobb fagylaltjához, én azonban találtam néhányat, ami a Gianninál is fenomenálisabb élményt nyújt. (2019" forrás

Olvasmányos linkek

"Verona Padova 1 órás út csupán, jobban izgultunk, hogy találunk-e zökkenőmentesen parkolóhelyet. Itthonról kinyomtatott lapok tömegével indultunk útnak, köztük lista Padova parkolóiról, bejelölve melyik is lenne a legjobb nekünk. Ezen a térképen számos parkoló található, nekünk nagyon hasznos volt. Itt pontos nyitvatartási idők, árak találhatóak az egyes parkolókról. Még otthon megrendeltük a jegyet a Capella degli Scrovegnibe, mivel előre lefoglalt jegy nélkül nem látogatható. Este 8-ra volt jegyünk, így úgy indultunk el Veronából, hogy még tudjunk parkolóhelyet is találni és kényelmesen megtalálni merre kell kiváltanunk a jegyünket. (€8/fő, esti jegy)

Capella degli Scrovegni Giotto freskói miatt világhíres. Enrico degli Scrovegni 1303-ban építtette a kápolnát remélve, hogy ezzel megkíméli halott apját a pokolban való örökkévaló kárhozattól. A kápolna belsejének minden centiméterét Giotto által 1303 és 1305 között készített freskók borítják Krisztus életéről. Eszméletlen! Egy igazi gyöngyszem, és nagyon jó volt látni, hogy mindent megtesznek, hogy még sokáig látogatható legyen.

A kápolna picike, ezért meghatározott számú látogató léphet csak be egyszerre. Belépés előtt van egy 15 perces videóvetítés, miközben az emberek akklimatizálódnak a helységhez. Ezután szabad csak megcsodálni a freskókat, ami szintén maximum 15 perc. A bámulatos freskók után volt még annyi időnk, hogy egy kicsit körbe tudtunk nézni Padovában. Így megnéztük a Szent Antal Bazilikát (Basilica di Sant'Antonio, The Basilica of St Anthony). A bazilika után még sétáltunk a Prato della Valle téren, a Chiesa di Santa Giustina mellett. A tér egy ovális, füves, fás terület, körbe 82 szobor látható, tekintélyes padovaiakról megformázva. Nagyon szép tér, ahogy a közelében lévő templom, és maguk a szobrok is tükröződnek az ovális teret körbevevő csatorna vizében." forrás


"Padova nem okozott csalódást. Bár az ott töltött rövidke délelőtt fájdalmasan kevés volt ahhoz, hogy mindent alaposan megnézzünk, mégis elég volt ahhoz, hogy átjöjjön a hangulata. Mivel közel van Velence, és egy ideig a Velencei Köztársaság része is volt, ezért sok helyen észrevehető a velencei hatás. Emellett pedig nekem a díszes árkádsorai miatt kicsit bolognás is volt. Imádtam. A város még épp csak ébredezett mikor mi már ott voltunk. A piacosok egy része már kipakolt, egy része még éppen pakolás közben volt, de voltak akik még ki sem mentek, és vevő sem nagyon járkált. Mi pedig a felkelő nap sugaraiban fürödve vágtunk át a hatalmas vizesárokkal és szobrokkal körbevett Prato della Valle téren.

Az árkádsorok alatt könnyen eljutottunk a Piazza del Santo-ra. Ez a tér több szempontból is fontos része a városnak, hiszen itt magasodik a Szent Antal Bazilika, aki Páduai Szent Antalról kapta a nevét, aki a védőszentje, és aki a templomban nyugszik egy mauzóleumban, és vonzza a zarándokokat. A templomban több Donatello szobor is látható és a főoltárt is ő készítette, de mivel épp mise volt így nem jártuk körbe, csak a Szent Antal sírig mentünk el, pláne hogy előtte a kolostor kerengőjében jól elkerengtük az időt. Mivel már késésben voltunk, így csak egy röpke pillantást vetettünk a templom előtti hatalmas Donatello rézszoborra, a Gattamalata-ra, ráadásul szembe a nappal, ami a szobrász egyik fő műve és egy római hőst ábrázol. (állítólag) Innen néptelen utakon átvágtunk a Piazza Delle Erbe térre, ahol az Igazságügyi Palota áll, kicsit arrébb pedig a Padovai Egyetem egyik épülete.

Az egyetem kapcsán mindenképpen megemlítendő hogy ez az első európai egyetemek egyike, hogy egy ideig itt tanított Galileo Galilei, és hogy az anatómiai tanszékén végezték az első boncolást az 1500-as években, amikor ez még tilos volt. A téren persze piac volt, hatalmas zöldséges standok foglalták el a tér egészét, így egyáltalán nem lehetett belátni, de a piac is nagyon szép volt. Tényleg! Innen már visszafelé fordultunk, mert sürgetett az idő, hiszen csaknem 7 órás autózás volt még előttünk. Mire visszaértünk a vizesárkos térre, addigra az is megtelt a piacozókkal, jó nagy volt a nyüzsi. Olyan olaszos." forrás

Fotóegyveleg

p. v. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Anita, 2019. 07. 19. 20:12
Nagyon szép város. Tiszta, vidám, érződik az egyetemi hangulat is. Lehet aznap is jegyet venni a Giotto kápolnába, csak nem azonnalra. A Szent Antal Bazilika belülről is különleges, nem hagyományos. A város hangulata összességében remek. Piacokon sok finom helyi főtt étel is van. Fagyi nagyon extra. Meglepően olcsónak találtam bizonyos boltokat, pl ruházat. Vonatjegy Bibionéből retúr 17 euró, kellemesek a vonatok.


Horváth Zoltán, 2018. 03. 04. 18:25
Turistákat viszek a főtérre autóbusszal, hol tudok parkolni köszönöm.


Eszter, 2017. 08. 27. 23:54
Aprilisban jartunk Padovaban. Nem ismertuk a varost,de a rendorok nagyon segitokeszek voltak, lerajzoltak, hogy hol tudunk parkolni. Rovid ido alatt sok szep dolgot lathattunk,a piac nagyon tetszett, a viragboltok,a sok diak,stb. Egy olcso kis hotelban szalltunk meg, ahol a sajat nyelvunk hallatan nem tudtak azt sem, hogy honnan erkeztunk, de jot derultunk rajta,. Magyarok? Talaltunk egy igazi hazias pizzeriat, ami egy csaladihazbol lett kialakitva. Kiszolgalas, etelek jok voltak.Tetszett, hogy belelathattunk az olasz hetkoznapokba. Nekunk nagyon tetszett minden.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon