ÚTIKRITIKA.HU / Padova


hirdetes

útikritikák


Padova

Padova dióhéjban | Tetszett & nem tetszett | Vélemények | Látnivalók | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

m. v. fotója

Padova dióhéjban

 • Kb. 203 ezer lakosú (2023-as becslés), - a vonzáskörzettel együtt 691 ezer.
 • Az északkelet-olasz város Velencétől 42 kilométerre nyugatra, Veronától 81 kilométerrel keletre. Gyalogosan könnyen bejárható a város központi, a turisták számára érdekes része.
 • A külföldi lakosok száma 35 ezer. A lakosság kb. 16% egyetemista.
 • Egyik fő látványossága a 90.000 négyzetméteres (!) tere, a Prato della Valle.
 • Havi nettó átlagfizetés (2023-ban): 1500 euró
 • Meglehetősen csapadékos Padova éghajlata. Októberben és novemberben esik a legtöbb eső, míg a nyári hónapok nem vészesek ilyen szempontból. 
 • Padova óvárosa az UNESCO kulturális világörökségének a helyszíne, pontosabban hét hozzátartozó műemlékkel.

Padova egyetemi város, ahol az egyik legrégebbi egyetem található Olaszországban. Az egyetem alapításának éve 1222, így több mint 800 éves múltra tekint vissza.

Jóllehet zömében Velencében élt, de Padovában alkotta több művét a híres reneszánsz festő, Tiziano Vecellio. Egyik legfontosabb műve, a Mária mennybevétele (latinul Assumptio) a Szent Antal-bazilikában tekinthető meg. (A ferencesek eleinte vonakodtak a kép átvételétől, mert túlságosan újszerűnek és érzékinek tartották.) Tiziano az 1480-as években született (a pontos születési éve nem ismert) és 1576-ban hunyt el.

Padova egyik jellegzetessége, hogy tele van árkádokkal. A középkorban és a reneszánsz idején ugyanis a gazdag kereskedők, bankárok és mesteremberek eleve úgy építették fel palotáikat és magánházaikat, hogy legyen árkádos részük is. Az árkádok két fontos célt szolgáltak: egyrészt védelmet nyújtottak az időjárás viszontagságaival szemben, másrészt a kereskedők az árkádok alatti boltok vonzerejét növelhették, hiszen a nagy melegben vagy az esők idején a járókelők védettebbnek érezhették magukat és több figyelmet szentelhettek a portékákra, szóval nagyobb kedvet kaptak a vásárláshoz. A városban található egyik leghíresebb árkádos épület a Palazzo della Ragione, amelynek hatalmas tere jószerével az árkádok alatt helyezkedik el.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A melegben az árnyat kínáló árkádok sokasága alatt várost nézni
 2. A város nem túl nagy méretéhez képest látnivalókban igazán gazdag
 3. A legnagyobb olasz tér, a Prato della Valle, ami csodás, lenyűgöző, és főleg kellemes vasárnap délelőtt, amikor piacot tartanak
 4. Az óriási Szent Antal-bazilika sajátos stílusa, a csodás freskók
 5. A Piazza dei Signori a sok rokonszenves diákkal, hisz Padova egyetemi város
 6. Igazi, élő, hiteles északkelet-olasz város, nem annyira dominál benne a turista show, no meg tiszta
 7. A jó közbiztonságú olasz városok közé tartozik
 8. A régi zsidó gettó negyed karakteres és nyugalmat árasztó miliője
 9. Giotto freskói a szépen restaurált Scrovegni kápolnában
 10. A botanikus kertbe menekülni a turistatömegek elől

Nem tetszett

 1. A parkolási kísérletek gyötrelmei
 2. Nyáron az egyetemisták távollétében az éjszakai élet lelohad
 3. Velence meglátogatása után persze nem tűnik olyan szenzációsnak
 4. Vannak azért rázós környékek, pl. a pályaudvar északi környéke, a via Venezia és a Centro Giotto, nincs rablásveszély, de a drogosokból, és gyanús alakokból sok van ezeken a helyeken
 5. Valamiért Padovában gyakran van köd
 6. Itt is elrondítanak csomó épületet a falfirkákkal
 7. Hétköznap este nyolc után kihalttá válik a város
 8. Az útikönyv nagyon felmagasztalta Európa egyik legrégebbi kávéházaként a Café Pedrocchi-t, aztán kiderül, hogy csupán egy megkopott fényű étterem
 9. Az egyik legszennyezettebb levegőjű olasz nagyváros (Velence, Milánó, Torinó még rosszabb)
 10. A hétköznapi csúcsidőszakokban a villamosok és a buszok túlságosan tömöttek.

Vélemények

"Padova a tiltások városa és ez t a turistának is figyelembe kell vennie. Brutális pénzbírsággal sújthatják azokat, akik az utcán vagy egy parkban leülnek a földre, vagy lefeküdnek egy köztéri padra. A Tilos kerékpárt közlekedési táblához, fához láncolni. A külföldi turista nem hivatkozhat arra, hogy nem volt tudomása a szigorú rendszabályokról. Amúgy a koldulást is szigorúan tiltják, sőt a belvárosban az ablakokban nem szabad kirakni ruhát száradni."

,, Teljesen belehabarodtam Padovába! Ez a város annyira, de annyira olasz! Milánó egy nyüzsgő világváros, Róma az örök város, Firenze, Velence és Verona akármilyen szépek is, de nehezen élvezhető turistavárosok lettek az idők során, Padova azonban az a hely, ahol tényleg azt a hamisíthatatlan olaszos életérzést kapja az ember. Ráadásul gyönyörű szép és remekül karbantartott, tiszta és igencsak gazdag látnivalókban. (2018)" forrás

Látnivalók

Piazza dei Signori

(piáccá dej szinyori) 

Tágas, népszerű, élettel teli, pádovai eleganciával

Ez Padova főtere, és az volt a középkorban is. A tér közepén található a monumentális Palazzo della Ragione, amely egykor a városi bíróság és az ügyészség székhelye volt.

A tér körül több más jelentős épület áll, mint például a Torre dell'Orologio, azaz az óratorony, a Loggia della Gran Guardia, a Palazzo del Capitano és a Palazzo del Podestà. Ezek az impozáns épületek és szobrok a történelemről és a művészeti értékekről mesélnek.

A Piazza dei Signori nagyon elegáns és hangulatos hely,. Az éjszakai élet is nagyon élénk a téren, különösen a nyári hónapokban, amikor a helyiek és a turisták egyaránt élvezik az estéket a hangulatos teraszokon az Óratorony által uralt reneszánsz műemlékek koszorújában.

Ha piacot tartanak, akkor az a haspók turistákat feldobka, másokat zavar, hogy a kereskedelem gyengíti a térnek járó figyelmet.

A piaci nap után azért este visszatér a normalitás. A turistákon kívül megjelennek az elegáns helyi öregurak, hogy jókat diskuráljanak, persze heves gesztikulálásokkal. Történelmi összefüggés: a teret a 14. században alakították ki, és a máig megmaradt neve a Piazza de Signori azt jelenti, hogy az Urak tere. Igaz a középkorban az urak alatt kizárólag a nemeseket értették, főleg a várost akkortájt uraló Carrara-klánból valókat.  

Piazza dei Signori - s.e. fotója

Szent Antal-bazilika

,, Padova városának védőszentje Szent Antal, teljes nevén Páduai Szent Antal, de a helyiek egyszerűen csak a Szent elnevezéssel utalnak rá. Senki sem mondja, hogy menjünk a Szent Antal-bazilikába, egyszerűen csak a „Szentbe”.

A bazilika egy nagyon fontos építészeti alkotás, amely a román és a gótikus stílus jegyeit is magán hordozza. A templomban található oltárok Giotto és Mantegna remekművei, és a bazilikában őrzik Szent Antal (vagyis a Szent) maradványait, a ruháját és a csontvázának megmaradt részleteit." forrás

p.g. fotója

Kápolna Giusto de' Menabuoi freskóival - g.l. fotója

Piazza delle Erbe

Napközben piaci forgatag, este a szépen megvilágított téren elegánsan öltözött, mértéktartóan iszogató helyiek gyülekezete, s az őket bámuló turisták. Nincs vita: ha Pádovában van a szállásunk, akkor nappal és este is meg kell látogatni.  

Ez gyönyörű tér híres a történelmi és kulturális jelentőségéről, valamint a helyi piacról. A tér közepén található egy szép kút és egy bronz szobor, a Madonnina del Verona, a tér jelképei.

A tér körül számos történelmi épület áll, köztük dominánsan a Palazzo della Ragione, valamint pluszban a Palazzo del Capitano, a Casa dei Giudici és a Torre dei Lamberti.

A "Piazza delle Erbe" (fűszer tér) és a "Piazza della Frutta" (gyümölcs tér) két tér, amelyeket a Palazzo della Ragione igazságszolgáltatási palota választ el egymástól. A két név arra utal, hogy mindkét téren naponta (reggelente) tartanak mindig sűrűn látogatott piacot.

A Piazza delle Erbe nagyon élénk hely, ahol a helyiek és a turisták egyaránt élvezik az olasz hangulatot. A helyi piac is nagyon népszerű a friss gyümölcsök, zöldségek, fűszerek és egyéb termékek széles választéka miatt.

A Piazza delle Erbe esti látógatói régebben a pórnépból valók voltak ellentétben a Piazza dei Signori nemesi látogatótól. Manapság már nincs társadalmi réteg szempontjából akkora különbség, de azért a Piazza delle Erbe a kevésbé menőzős hely.

Piazza della Frutta - g.t. fotója

Scrovegni kápolna

Cappella degli Scrovegni

(kiejtés: szkrovenyi)

Nyitva 9-től 19-ig, mindennap. - Cím: Piazza Eremitani, 8 - (A Piazza delle Erbe közelében található)

Csak a miheztartás végett: UNESCO világörökségi helyszín. A kápolna a nevét az azt építtető, az aranybányászat révén dúsgazdaggá vált  Scrovegni-családról kapta.

A 13. században épült kápolna adukártyája az, hogy freskóit Giotto di Bondone alkotta. Giotto az életének utolsó éveiben, 1305 és 1306-ban (tehát a 14. század legelején) készítette el a freskókat, amik a középkor olasz reneszánsz korának fő ékesséei közé sorolhatók.

A freskók az Újszövetség egyes történéseit jelenítik meg, de a két fő témája az Emberiség Megváltása és a Szűzanya élete.

A látogatók a nagyon pici kápolnába csak kisebb csoportokban mehetnek be, és rövid ideig tartózkodhatnak, mivel a freskók megóvása érdekében korlátozzák a belépő tömeget. Úgy szervezik, hogy 15 percnél tovább nem maradjon a látogató. A Giottoról és a freskokról szóló, tartalmas, kb. 15 perces videó (külön helyen) ebbe  nincs beleszámolva.

Említenem sem kellene, hogy csak előzetes foglalással szabad idejönni, előre meghatározott (15 percenkénti) időpontra szóló belépéssel. Az online foglalás eléggé körülményes, mert feleslegesen túl sok adatot kell megadni.

Ez a hivatalos foglalási oldal angolul: http://www.cappelladegliscrovegni.it/index.php/en/information/modalita-operative (magyarul nincs)

A foglalás bizonylata alapján kapjuk meg a jegyet, a megadott időpont előtt 30 percnél nem korábban. A kedvezmény nélküli felnőtt jegy: 14 euró/fő.

Kéretik a helyszínen nem akadékoskodni a látogatás időtartamának szűk időkerete miatt. Meg kell érteni, hogy a kis kápolnába ennyien férnek be, ha ilyen nagy a látogatói igény. Nem mellesleg: az egyetemes kultúra egyik kimagasló értékének megóvásáról van szzó. ,,Pariban van" Leonardo da Vinci Utolsó vacsorájával. Néhány faragatlan amerikai  hőzöng azzal, hogy a szűk időkeret a kápolna üzemeltetőinek pénzéhségével magyarázható, de ez - szerintem - baromság. Igenis kulturáltnak mondható a szervezés a puszta adottságok figylembevételével. Ha értjük a természetvédelmet, akkor értenünk kellene az egyetemes kultúra megóvását is.

A kijelölt időpontot kéretik komolyan venni! Tanácsos legalább 20-30 perccel korábban megérkezni.  


t. j. fotója

A Padova-i gettó

olaszul: Quartiere dell'Antico Ghetto Ebraico di Padova

A Pádova-i Gettó egy kicsi negyed, négy utca nyomvonalán belüli terület, ahová 1603-ban lakóhelyként a város zsidó népességét kényszerítette a pádovai lakosok antiszemitizmusára rájátszó  helyi hatalom. Az irigységre és abszurd babonákra épülő  gyülőletkampány már a 16. században uralkodott el. A pádovai zsidók a kereskedelemben főszerepet játszottak, sokan közülük meggazdagodtak és ez szúrta a a katolikus lakosok hangadóinak a szemét. Itáliában ez volt az első zsidó gettók egyike. 

A hajdani gettó területe a városközpont közelében, a Piazza delle Erbétől délre, az és a Piazza della Frutta között található.

A gettó négy falát 1797-ben, a város Napoleon-i uralma idején bontották el. Napoleon - a francia felvilágosodás emberjogi eszményeit nem feledve - mindenhol ellenezte a zsidók diszkriminatív megkülönböztetését. 

A területen néhány zsidó kulturális emlék maradt fenn.A Pádova-i gettóban található az olasz zsidó közösség egyik legrégebbi zsinagógája, a Scuola Grande Tedesca, ami 1575-ben épült. A zsinagóga a reneszánsz és a barokk stílus egyedi keveréke, és lenyűgöző freskói és díszítései láthatók a falakon.

A gettóban található egyéb fontos emlékek közé tartozik a zsidó temető, ahol a 16. századtól kezdve temetkeztek. A temetőben számos műemlék található, köztük a Scolari síremlék, ami egyike a legrégebbi reneszánsz síremlékeknek egész Olaszországban.

A 2. világháború előtt népes zsidó lakosság élt még Pádovában. A Olaszország 1943-as náci megszállása után az olasz hatóságok összehangolt akciója keretében pádovai zsidók nagy hányadát (közel ezret) koncentrációs táborokba vitték. Akik nem vesztek ott oda, azoknak a nagy része később emigrált. Csak kevesen,mára  kb. 200-an maradtak a városban.

A Pádova-i gettó éttermeiinek kínálatában ott vannak az olasz zsidó konyha jellegzetes étkei is (pl. Risi e Bisi:, Sarde in Saor,  putizza). Ezt és az említett történelmi helyszíneket nem számítva a negyed nem túl sok mindenben különbözik Pádova más régi környékeitől. Kis utcák, hangulatos lokálok.   

H. A fotója


Szállás

Általánosságban elmondható, hogy a belvárostól távolabb eső negyedek, mint például Arcella vagy Guizza, jellemzően csendesebbek és kevésbé zajosak, míg a belvárosban található szállások zajosabbak lehetnek, különösen az éjszakai élet és az autós forgalom miatt.

Ezen kívül ajánlott lehet a Prato della Valle környéke, amely egy gyönyörű történelmi téren található, és a környék nyugodt és kellemes. A Santo negyed szintén egy jó választás lehet, mert bár közel van a belvároshoz, csendesebb és nyugodtabb, mint a többi belvárosi negyed.

Ajánlott szállodák a jó ár-érték arány miatt:

2 csillagos: Hotel Al Fagiano

3 csillagos: Hotel Ibis Padova, Hotel Patavium

4 csillagos: NH Padova

Közlekedés

Autóval teljesen felesleges megközelíteni a városmagot. Az ottani nevezetességek gyalogtávolságra vannak egymástól. A szűk utcákon amúgy is nehézkes lenne autózni. A csúcsforgalomban ráadásul csak araszolni lehet. Keressünk egy parkolót, hagyjuk ott a kocsinkat és úgy fogjunk hozzá gyalog Padova felfedezéséhez. 

Parkolás:

Pádova belvárosában több mélygarázs is található, amelyek közül néhány központi helyen helyezkedik el.

A Piazza Garibaldi közelében található Cavour, egy viszonylag nagy parkolóház, és az óváros számos nevezetességétől és látnivalójától csak rövid sétára található. Ezenkívül a Piazza della Frutta mellett található Europa, amely a piacon és a környező bevásárlóutcákon való vásárláshoz is ideális, valamint közel van a Piazza dei Signorihoz is.

A Basilica di Sant'Antonio és a Prato della Valle közelében található Centro Storico kis parkolóház ugyancsak közel van a város legfontosabb nevezetességeihez és üzleteihez.

Fontos megjegyeznünk, hogy a belvárosban a parkolás korlátozott, és általában fizetős, így érdemes előre tervezni a parkolási lehetőségeket.

Étkezés

Egy középkategóriás étteremben 2 főre egy háromfogásos étkezés átlagos ára (2023-ban): 60 euró. Egy szerényebb vendéglőben egy főétel ára 15 euró körül mozog.

A Trattoria da Remigio egy egyszerű és hagyományos olasz vendéglő Padovában, amely híres a fantasztikus tésztáiról. Az étlapon szerepelnek friss házi tészták, ízletes szószok és helyi specialitások, mint például a baccalà mantecato (pépesített tőkehal - előétel). A hely nagyon népszerű a helyiek körében, ami mindig jó jel!

Nagyon jó a fagyi, meg amúgy a csokoládé választék itt: Cioccogelateria Venchi! (Via Roma, 1)

A legismertebb helyi ételspecialitások:

Risotto al tastasal - ez egy hagyományos risotto, amelyet sült kolbászdarabokkal, vöröshagymával és némi boros ízesítéssel készítenek.

Sardele in saor - ez egy előétel, sült szardellát vöröshagymával, cukorral, ecettel és rozskenyéren tálalnak.

Baccalà alla vicentina - szárított és sózott tőkehalfilé, amelyet fokhagymával, tejszínnel, olajbogyóval és vöröshagymával készítenek.

Bigoli in salsa - egy tésztafajta, amit hagymával, szardellával és valami péppel tálalnak.

Torta dei Frecce - édes sütemény, amely mák és más édes töltelékkel készül.

Radicchio rosso di Treviso - ez egy piros salátafajta, amelyet az évszakoktól függően különböző módon tálalnak.

,, Padova gyönyörű és érdekes, nem csak az ősrégi belváros, a két fantasztikus piactérrel. Érdemes volt fél napra Velencéből idevonatozni. Hanem a nevezetes Pedrocchi kávéház (1831 óta!) csak augusztusban, csak hétfőnként zárva!" (t.a., 2017)


,, A Caffè Pedrocchi Olaszország egyik leghíresebb kávézója, melyet 1831-ben alapítottak. A különleges kávék mellett ízletes süteményeket is megkóstolhatunk náluk. Történelmi múltjából kifolyólag nem egy budget kávézó, de életreszóló élmény." forrás

Pedrocchi kávé, hideg édes mentás tejhabbal... - H. A. fotója

,, Padovában mondhatni minden sarkon akad egy fagyizó vagy egy cukrászda, ahová betérhetünk hűsölni egy nagy adag fagylalt társaságában. Az elmúlt hónapokban igyekeztem felderíteni azokat a helyeket, amelyeket semmiképp sem szabad kihagyni, ha a városban járunk. A turisták által az egyik leginkább elérhető helyen található a Gelateria Giotto, amely a főpályaudvartól nagyjából húsz perc gyalog, ráadásul a Scrovegni Kápolnához is igen közel fekszik. A fagyizó érdekessége – egy padovai orvostanhallgató állítása szerint legalábbis –, hogy a fagylaltot elítélt fogvatartottak készítik, akik ezzel kapcsolatos oktatásban részesültek az ítélethozatalt követően. A Giottohoz, valamint az egyetemi főépülethez (Palazzo Bo) is igen közel található a Gelateria Gianni, két ilyen fagyizó is van itt egymáshoz meglehetősen közel, amelyek a nyári időszakban este tizenegy után is nyitva tartanak. Az olasz tanárnő esküszik, hogy itt juthatunk hozzá Padova legjobb fagylaltjához, én azonban találtam néhányat, ami a Gianninál is fenomenálisabb élményt nyújt. (2019)" forrás

Szórakozás

Nagyon megszerettem magát a várost is, Padova fantasztikusan szép és hangulatos, az idő során hihetetlenül a szívemhez nőtt. A helybéliek ne migazán beszélik az angol nyelvet, de mosolygósak, segítőkészek és vidámak, emellett a város tele van egyetemistákkal és a nekik szervezett programokkal. Rengeteg az étterem, a kávézó, a beülős-kiülős hely, melyek kora reggeltől egészen hajnalig tele vannak és az árak sem térnek el lényegesen a magyar áraktól. Nagyon sok szórakozási lehetőség volt, gyakran jártunk pl. a Factory-be valamint a Fishmarket-be, ahová a diákok járnak. 

Olvasmányos linkek

"Verona Padova 1 órás út csupán, jobban izgultunk, hogy találunk-e zökkenőmentesen parkolóhelyet. Itthonról kinyomtatott lapok tömegével indultunk útnak, köztük lista Padova parkolóiról, bejelölve melyik is lenne a legjobb nekünk. Ezen a térképen számos parkoló található, nekünk nagyon hasznos volt. Itt pontos nyitvatartási idők, árak találhatóak az egyes parkolókról. Még otthon megrendeltük a jegyet a Capella degli Scrovegnibe, mivel előre lefoglalt jegy nélkül nem látogatható. Este 8-ra volt jegyünk, így úgy indultunk el Veronából, hogy még tudjunk parkolóhelyet is találni és kényelmesen megtalálni merre kell kiváltanunk a jegyünket. (€8/fő, esti jegy)

Capella degli Scrovegni Giotto freskói miatt világhíres. Enrico degli Scrovegni 1303-ban építtette a kápolnát remélve, hogy ezzel megkíméli halott apját a pokolban való örökkévaló kárhozattól. A kápolna belsejének minden centiméterét Giotto által 1303 és 1305 között készített freskók borítják Krisztus életéről. Eszméletlen! Egy igazi gyöngyszem, és nagyon jó volt látni, hogy mindent megtesznek, hogy még sokáig látogatható legyen.

A kápolna picike, ezért meghatározott számú látogató léphet csak be egyszerre. Belépés előtt van egy 15 perces videóvetítés, miközben az emberek akklimatizálódnak a helységhez. Ezután szabad csak megcsodálni a freskókat, ami szintén maximum 15 perc. A bámulatos freskók után volt még annyi időnk, hogy egy kicsit körbe tudtunk nézni Padovában. Így megnéztük a Szent Antal Bazilikát (Basilica di Sant'Antonio, The Basilica of St Anthony). A bazilika után még sétáltunk a Prato della Valle téren, a Chiesa di Santa Giustina mellett. A tér egy ovális, füves, fás terület, körbe 82 szobor látható, tekintélyes padovaiakról megformázva. Nagyon szép tér, ahogy a közelében lévő templom, és maguk a szobrok is tükröződnek az ovális teret körbevevő csatorna vizében." forrás


"Padova nem okozott csalódást. Bár az ott töltött rövidke délelőtt fájdalmasan kevés volt ahhoz, hogy mindent alaposan megnézzünk, mégis elég volt ahhoz, hogy átjöjjön a hangulata. Mivel közel van Velence, és egy ideig a Velencei Köztársaság része is volt, ezért sok helyen észrevehető a velencei hatás. Emellett pedig nekem a díszes árkádsorai miatt kicsit bolognás is volt. Imádtam. A város még épp csak ébredezett mikor mi már ott voltunk. A piacosok egy része már kipakolt, egy része még éppen pakolás közben volt, de voltak akik még ki sem mentek, és vevő sem nagyon járkált. Mi pedig a felkelő nap sugaraiban fürödve vágtunk át a hatalmas vizesárokkal és szobrokkal körbevett Prato della Valle téren.

Az árkádsorok alatt könnyen eljutottunk a Piazza del Santo-ra. Ez a tér több szempontból is fontos része a városnak, hiszen itt magasodik a Szent Antal Bazilika, aki Páduai Szent Antalról kapta a nevét, aki a védőszentje, és aki a templomban nyugszik egy mauzóleumban, és vonzza a zarándokokat. A templomban több Donatello szobor is látható és a főoltárt is ő készítette, de mivel épp mise volt így nem jártuk körbe, csak a Szent Antal sírig mentünk el, pláne hogy előtte a kolostor kerengőjében jól elkerengtük az időt. Mivel már késésben voltunk, így csak egy röpke pillantást vetettünk a templom előtti hatalmas Donatello rézszoborra, a Gattamalata-ra, ráadásul szembe a nappal, ami a szobrász egyik fő műve és egy római hőst ábrázol. (állítólag) Innen néptelen utakon átvágtunk a Piazza Delle Erbe térre, ahol az Igazságügyi Palota áll, kicsit arrébb pedig a Padovai Egyetem egyik épülete.

Az egyetem kapcsán mindenképpen megemlítendő hogy ez az első európai egyetemek egyike, hogy egy ideig itt tanított Galileo Galilei, és hogy az anatómiai tanszékén végezték az első boncolást az 1500-as években, amikor ez még tilos volt. A téren persze piac volt, hatalmas zöldséges standok foglalták el a tér egészét, így egyáltalán nem lehetett belátni, de a piac is nagyon szép volt. Tényleg! Innen már visszafelé fordultunk, mert sürgetett az idő, hiszen csaknem 7 órás autózás volt még előttünk. Mire visszaértünk a vizesárkos térre, addigra az is megtelt a piacozókkal, jó nagy volt a nyüzsi. Olyan olaszos." forrás

Fotóegyveleg

p. v. fotója

t. j. fotói

H. A. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Anita, 2019. 07. 19. 20:12
Nagyon szép város. Tiszta, vidám, érződik az egyetemi hangulat is. Lehet aznap is jegyet venni a Giotto kápolnába, csak nem azonnalra. A Szent Antal Bazilika belülről is különleges, nem hagyományos. A város hangulata összességében remek. Piacokon sok finom helyi főtt étel is van. Fagyi nagyon extra. Meglepően olcsónak találtam bizonyos boltokat, pl ruházat. Vonatjegy Bibionéből retúr 17 euró, kellemesek a vonatok.


Horváth Zoltán, 2018. 03. 04. 18:25
Turistákat viszek a főtérre autóbusszal, hol tudok parkolni köszönöm.


Eszter, 2017. 08. 27. 23:54
Aprilisban jartunk Padovaban. Nem ismertuk a varost,de a rendorok nagyon segitokeszek voltak, lerajzoltak, hogy hol tudunk parkolni. Rovid ido alatt sok szep dolgot lathattunk,a piac nagyon tetszett, a viragboltok,a sok diak,stb. Egy olcso kis hotelban szalltunk meg, ahol a sajat nyelvunk hallatan nem tudtak azt sem, hogy honnan erkeztunk, de jot derultunk rajta,. Magyarok? Talaltunk egy igazi hazias pizzeriat, ami egy csaladihazbol lett kialakitva. Kiszolgalas, etelek jok voltak.Tetszett, hogy belelathattunk az olasz hetkoznapokba. Nekunk nagyon tetszett minden.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon