ÚTIKRITIKA.HU / Olasz adriai part


hirdetes


útikritikák


Olasz adriai part

Az olasz adriai tengerpartról dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállásválasztás | Ajánlott szállások | Strandok | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Egyéb hasznos tanácsok | Programlehetőségek | Étkezés | Olvasmányos linkek |Fotóegyveleg

Cavallino strandja szeptember közepén. Na, augusztusban tök más a helyzetkép. - cs. l. fotója

Az olasz adriai tengerpartról dióhéjban

 • Az olasz Adria mintegy 600 kilométeres és Velencétől le Puglia-ig nyúlik el, sík terület, csak nagyon kevés helyen húzódik ki hegy a partra.
 • Átlagos autózás a térségbe Budapestről ezer kilométert jelent.
 • Legismertebb helyek a magyarok körében: Lido di Jesolo, Lignano, Rimini, Bibione, Caorle.
 • Magyarok közül kiknek megfelelő? Csakis kisgyermekes családoknak az egész napos strandolás, homokvárépítés, könnyű tengeri fürdőzés reményében, romantikára vágyó pároknak nem érdekes, városlátogatóknak lehet jó kikapcsolódás pár napra a kulturális turizmust megszakítva, no de nem augusztusban.
 • A sok száz kilométeres keleti parton vannak homokos és kavicsos strandok is, a hétvégéken, és augusztusban iszonyatosan nagy a tömeg, főleg maguk az olaszok révén; a természetes homokfövennyel megáldott strand kínálkoznak Rimini térségében, vagy a Le Marche partszakaszon Senigallia-nál a Velvet Beach.
 • A tenger jellemzően lassan mélyülő. Bibione-nél pl. 50 métert befelé haladva sincs még mély vízben egy felnőtt.
 • Az olasz Adria északi részén a tenger vize nem átlátszó, és ez nem a homok miatt van így, ez ottani sajátosság, fél méternél már nem látszik a tenger alja, persze ha a vízben sokan vannak az önmagában felkavarja, zavarossá teszi a tengert, valamint az apály és a dagály is befolyásolja, hogy mennyire áttetsző a víz. Az olasz adriai tengernek az átlagosnál alacsonyabb a sótartalma a sok odatorkolló folyó édesvize miatt, az olasz Adriánál a tengervíz tiszta, és kevesebb az alga, mint régen.
 • A fizetős strandokon a belépődíjért a strandoló kap napozóágyat és napernyőt. A szabad strandokat így jelölik: entra libera vagy spiaggia pubblica. A strandoknak nevei vannak és gyakran egyben számozásai is a beazonosítást megkönnyítendő, csak Jesoloban létezik az a szállodai, vagy apartmanházas szolgáltatás, hogy az árban benne van a strandoláshoz szükséges napozóágy és -ernyő használat.
 • Jesolo közel van Magyarországhoz (autóval 690 km. Budapesttől számítva), homokos a tengerpart, nagyon lassan mélyülő a tenger. A tenger egyébként tiszta, normálisan lehet fürdeni benne. Egész Jesolo is tiszta és rendezett.
 • Emilia-Romagna tartomány partjainál van egy kicsi, de annál nevesebb szakasz, amit az olaszok Riviera Romagnola-nak neveznek, jellemző, hogy itt a strandolás mellett nagy a jelentősége az éjszakai életnek; egy következő partszakasz a le Marche sok színvonalas, kék zászlós stranddal, az adriai part Abruzzo szakasza (ide tartozik Pescara kb. 15 kilométeres partszakasza is) kevésbé látogatott felkapott, viszont így vannak jócskán nyugis homokos strandok; lent délen, Puglia tartományban az adriai part nagyon népszerű az olaszok körében, a homok aranyszínű vagy fehér.
 • Nyaranta a velenceiek vaporetto-ra szállnak és a város saját strand szigetét, a keskeny, homokos Venice Lido-t szállják meg. Itt a homok szemcsés, apró-kavicsos.
 • Nem vitás, hogy az utóbbi 10 évben a horvát Adria leelőzte vonzerőben az olasz Adriát; az olasz Adria egyhangúbb, unalmasabb mint a horvát Adria. Az olasz Adria előnye még mindig az, hogy kisgyerekekkel utazó családoknak egyszerűbb a strandolás a sík partokon, a lassan mélyülő tengervízzel; a horvát Adrián kreativitást igényel itt-ott az, hogy a kisgyerekek számára (na és persze maguknak is) komfortossá tegyék a szülők a strandolást. Korábban az olasz Adria előnye volt a divatosabb éjszakai élet, de ez az előny is elveszett, mert ma már a horvát Adria nyaraló településein menőbb a buliélet.
 • Az olasz Adria északi része nyilván népszerűbb a magyarok körében a rövidebb autózás miatt, az olasz Adria középső vagy déli szakasza strandolás szempontjából sokkal többet nem kínál, mint az északi rész, de érdekes lehet azoknak, akik már unják az északi részt és új helyeket akarnak felfedezni, akár több autókázás árán is.
 • Az olasz Adrián a szolgáltatások teljessége többnyire a húsvéti ünnepnapoktól szeptember végégig működik, a legtöbb üzlet, vendéglő októberben bezár, csak kevés tart nyitva egész éven át.

Előnyök:

Tiszta víz és homokos partok: Az olasz adriai partvidéknek számos homokos strandja van, amelyek nagyon tiszták és jól karbantartottak.
Számos lehetőség kulturális és történelmi látnivalók megtekintésére: Az adriai partvidék tele van történelmi városokkal és épületekkel, amelyeket érdemes meglátogatni.
Kedvező éghajlati feltételek: Az adriai partvidéknek általában kellemes, mediterrán éghajlata van, ami a turisták számára ideális időjárási feltételeket biztosít.
Nagy választék: Az adriai partvidéken található számos város és üdülőhely, így mindenki megtalálhatja az igényeinek és költségvetésének megfelelő lehetőséget.

Hátrányok:

Túlzsúfoltság: Az olasz adriai partvidék nagyon népszerű turisztikai célpont, így a nyári hónapokban rendkívül zsúfolt lehet.
Magas árak: Az adriai partvidék turisztikai céljait magas árak jellemzik, különösen a szezonban.
Autózás nehézségei: Az adriai partvidéken közlekedési problémák lehetnek, különösen a forgalmasabb időszakokban. Az autózás nehézségei miatt a közlekedés kényelmetlen lehet azok számára, akik nem szeretnek vezetni.
Elhelyezkedés: Az adriai partvidék messzebb található Olaszország néhány más részétől, ezért hosszabb utazással kell számolni a régióba való eljutáskor.


Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Cavallino strandja a gyerkőcökkel, vagy Cáorle nem túl zsúfolt és nagyon szép strandja
 2. Az adriai napfelkelték, a napkorong felbukkanása
 3. A 26 fokos tengervíz kellemessége, ritkán esik az eső
 4. Egyszerűbb az egész strandolás, mint a horvát tengerparton
 5. Monfalcone és Miramare, mert főszezonban sem túlzsúfolt
 6. Grado, ami tulajdonképpen egy sziget
 7. Jesolo igenis jó választás kisgyermekes családoknak (vidámparkok, vízi parkok)

Nem tetszett

 1. A strandon az olasz családok hangossága, néha fülsüketítő erővel, még a németeknél is hangosabbak, plusz egyes helyeken még üvölt a hangszóróból is valami
 2. Mezítláb eljutni a vízig miközben a forró homok égeti az ember talpát
 3. A rengeteg árus a strandon: kókuszdió árus, masszázsszolgáltató, afrikai fiatalemberek unalmasan azonos áruválasztékkal, 10 percenként jön valaki és zaklat
 4. A 30 fokban folyton kenegetni kell magunkat napvédőkrémmel
 5. Alkonyat után a szúnyogok (zanzare) offenzívája
 6. A horvát tengerpartnál a tengervíz sokkal szebb
 7. A kóbor kutyák a strandokon
 8. Csaknem minden épület üzletsora monoton módon pizzásból, fagyizóból és szuveníresből áll
 9. A boltokban a sok gagyi ruha és lábbeli

Vélemények

,, Ha Olaszország valódi szépségeit szeretnéd megismerni, akkor messzire kerüld el az olasz Adria-partot. Ha kisgyerekkel akarsz menni egy közeli, nagy homokos tengerpartra és semmi más elvárásod nincs, arra jó. De ettől eltekintve ezek az olcsó tömegturizmus tipikus példái. Ha viszont többet szeretnél, akkor menj le délre, teljesen más világ. (p.l., 2021)


Bibione partja picit tisztább, de borzasztó zsúfolt, és Velencén kívül semmi nincs a közelben. Rimini városa nagyon szép, közel van San Marino, Bologna, Ancona. Nekem Rimini jobban tetszett, Bibione csak egy nyári üdülőhely, míg Rimini régi város.


Amíg kicsik voltak a gyerekeink, addig Jesolo, Caorle, Bibione volt a célállomásunk. A kicsi nálunk 8éves volt amikor Riminiig merészkedtünk. Soha többet nem nyaraltunk az Észak-adriai részen. Igaz azóta (20 év alatt) keresztül-kasul bejártuk Olaszországot. Aki adriai tengerpartra vágyik és nem akar messze utazni, annak tökéletes Rimini-Riccione-Cattolica. Aki viszont az igazi Olaszországra vágyik délre megy. (2021)


Feltétlenül kiránduljatok el Caorleba, Gyönyörű óvárosa van, Beleszerettek majd😀. Érdemes elmenni Gradoba, Aquileiaba, Duinoba, csak hogy pàrat említsek. (2021)


Caorle csodálatos...Lignano is bár az kissé húzósabb..de ott is vannak megfizethető appartmanok. (2021)


Rimini egyebkent ugyanaz lenyegeben mind Jesolo. Caorle jo, de draga. Jesolo jo de draga. Bibione jo es olcso. Lignano olcso, de nem tul jo. Grado elmegy, picit draga. Monfalconet felejtsd el, putri, mar bocsanat a kifejezesert.
A trieszti regio (ide tartozik Monfalcone is) teljesen mas jellegu mint a tobbi. Kavicsos, sziklas, gyorsan melyul, gyerekkel alapbol senkinek nem ajanlom. (2021)


"Jesoloban a szállodák árában benne van a szobákhoz a strandon használható egy napernyő és két napozóágy vagy nyugágy. Tehát a strand csak annak fizetős, aki nem itt szállt meg. Természetesen vannak szabad strandok is. Kb. két éve pedig vannak olyan strandrészek, ahová le lehet vinni a kutyákat is. A legtöbb szálloda nem kér külön pénzt a vendég által hozott négylábúakért." (a Jesoloban élő Vali, 2016)


"Kedvenc olasz adriai városaim: Jesolo, Bibione, Caorle. Aki nagyvárosi nyüzsgésre vágyik, annak kitűnő választás ez a három város. Bibióné Pineda tökéletes választás lehet azoknak, akik nyugalomra vágynak a nyaralásuk alatt, de egyszer-kétszer szeretnének kirúgni a hámból. A Bibione melletti kisváros nem annyira zsúfolt. Ilyen csendes kis kikötőváros még Porto Santa Margherita, Caorle szomszédságában. A tengerpartok elég zsúfoltak a közkedvelt adriai nagyvárosokban. A szabad strandokon a part elég szemetes, a fizetős részen pedig heringszerűen helyezkednek el a turisták. Én a fizetős strandokat preferálom, mert igaz elég drágák, de legalább tiszták. A szabad strandok többsége meglehetősen elhanyagolt, sajnos nem fordítanak elég gondot a tisztán tartásukra.

A tengerpartokon diszkók, bárok sokasága várja a bulizni vágyó fiatalokat. Az olasz Adrián nagyon sok jó hangulatú bár van. Sziesztaidőben (kb. 13.00-15.00-ig) nincsenek nyitva a boltok. Étteremben nem lehet akármikor ebédelni vagy vacsorázni, nem folyamatos a konyha nyitva tartása. Zsebtolvajok akadnak. Érdemes nagyon résen lenni, ha a parton egy árus odajön hozzánk és nagyon ránk akarja tukmálni az áruját. Sajnos ők sokszor lopnak. Gyerekes családoknak jó program lehet ellátogatni egy állatkertbe, aqua parkba vagy vidámparkba. (Acquasplash & Gulliverlandia – Bibione, Punta Verde Állatkert – Bibione, Aqualand - Jesolo). Lehetőleg ne főszezonban látogassanak el Olaszországba, a turistatömegek miatt. Júniusban és augusztus végén is kiváló az időjárás." (H. Diána,


"Jesolo télen kihalt mint a fene, olyan mint a Balaton. Az üzletek 90 százaléka bezár szeptember végén, mert csak szezonálisan üzemelnek. Nyáron nagyon meg sokan vannak és túl nagy a nyüzsgés. Ez a nyári szezon szempontjából jó dolog, de túlságosan nagy a kontraszt a tél és a nyár között." (K. V.,)


"Jesolo tengerpartja az utóbbi években jelentős változásokon ment keresztül (először 1993-ban jártam ott, majd 2001-ben). A part remekül kiépített, a szállodáknak, apartmanoknak saját strandrészük van (itt nem fizetős a napernyő, napágy), szabad strand is akad egy pár a part mentén. A parton a gyerekeknek játszótér áll a rendelkezésére, a felnőtteknek bárok, mini "éttermek". A tenger lassan mélyülő, tiszta, homokos. Rettenetesen sok a nyaraló ember Jesoloban, nagy a tömeg. Emiatt annyira nem tetszett. Jesolo keleti részén volt a szállásunk, ez a része Jesolonak kicsit „kihaltabb”, esténként a nyugati részen nagyobb az élet, több az üzlet, szórakozási lehetőség." (T. K.)Szállásválasztás

Nem árt tudni, hogy az olasz Adrián sok szálláshelyen egyáltalán nem adnak gyerekre kedvezményt, még csecsemőre se! Az apartman műfajban nagyon olcsónak minősíthető egy 260-260 euró/hét/4 fős ajánlat, jellemzőbb a 400-450 euró feletti szint.

"Amennyire én tudom, a magyarok szívesen bérelnek lakásokat, ezeket általában szombattól-szombatig adják ki. Itt a magyar háziasszonyok kedvükre süthetnek, főzhetnek. Általában kell ágyneműt és törölközőket hozni. A tengerparton csak az appartmanok egy része rendelkezik hellyel, vagyis napernyővel és napozó ággyal. (Ezzel szemben ez a szolgáltatás a szállodai árakban benne van). Ha jók az értesüléseim a napernyő-bérlés minimum 100 euró egy hétre. Nekünk volt itt Jesoloban már olyan szállodánk (mármint bérlemény), ahol volt reggeli, ebéd és vacsora. Ezt általában a magyarok többsége reggeli es vacsora formájában veszi igénybe. Ha valaki szállodába megy, célszerű befizetni étkezésre is, főleg ha nagyobb a család, mert az sokkal olcsóbb, mint étterembe járni. Viszont kötve vannak az étkezések idejéhez, hiszen egy szállodában meghatározott időben van ebéd és vacsora.

Az elmúlt években olyan szállodát üzemeltettünk, ahol csak reggeli volt, de szerencsére megmaradtak a régi magyar vendégeink így is. Sokan belátták hogy így kevésbé vannak kötve, és mindig akad valami étterem, aki ad kedvezményt a szállodák vendégeinek (megegyezés szerint). Aki nagy nyugalomra vágyik annak Jesolo Pineta részét ajánlom, aki pedig szereti a nyüzsgést, annak inkább a Piazza Marconi es Piazza Aurora közötti területet. A Piazza Aurora után meg minden nagyon szép egészen a világítótoronyig, azaz a Faro-ig, azon a részen egyre kevesebb a zajongás. A szállodák nagy többségében az árakat egy főre adják meg, és nem szobára. Úgyhogy mindig célszerű rákérdezni, hogy mennyibe fog kerülni a szoba reggelivel, vagy étkezéssel az összes fő részére." (a Jesolo-ban élő Vali tanácsai, 2013)

Ajánlott szállások

Strandok

Jesolo

A tengerpart homokos és pár éve egy nagyon szép, hosszú (több mint 10 kilométeres) sétányt építettek ki Jesolo teljes hosszúságában. A strandolás vonatkozásában kalkulálni kell a parkolási díjra is, ha kényelmesen közel akarjuk letenni az autót. Akár 8 euróba is kerülhet egy egész napos parkolás, persze jóval odébb egy mellékutcában szerencsével lehet ingyenes lehetőséget is kifogni. A strandokon vannak a bagnino-k, azaz a strandfelügyelők, akikkel lehet egyezkedni arról, hogy hogy hol és mennyiért kapunk állandó helyet a strandon a turnus idejére. Minden egyes strandnak saját betű- és számjelzése van, amivel be lehet azonosítani az adott partszakaszt.

,, Lido di Jesolo kiváló haléttermekkel is büszkélkedhet. Ahogy azt az északi tartományokban megszokhattuk a főételek mellé gyakran szolgálnak fel polentát. Egy fritto misto grillezett polentával vagy vagy sűrű, krumplipüréhez hasonlító állagú kukoricakásával mindenképpen megkóstolandó legalább egyszer az életben.Lido di Jesolo kiváló hal éttermekkel is büszkélkedhet. Ahogy azt az északi tartományokban megszokhattuk a főételek mellé gyakran szolgálnak fel polentát. Egy fritto misto grillezett polentával vagy vagy sűrű, krumplipüréhez hasonlító állagú kukoricakásával mindenképpen megkóstolandó legalább egyszer az életben." forrás

Rimini

Riminiről részletes tartalom olvasható ide kattintva

Bibione

Bibionéről külön tartalom olvasható ide kattintva

Közlekedés

Repülővel

 • A Wizzair repül Forli-ba (kb. 55 km Riminitől), a repülőtéren lehet  autót bérelni.

Autóval

 • Riminibe: Budapest - Tornyiszentmiklós (határ) - Maribor - Ljubljana - Razdrto - Nova Gorica - Trieszt - Velence - Mestre - Padova - Ferrara - Bologna - Rimini

Vásárlás

A magyarok körében is nagyon népszerűek a hétvégi piacok az olasz Adrián. Főleg a gyümölcsöket érdemes piacon venni, mert frissebbek és olcsóbbak, mint a szupermarketekben.


"Kaja: mi indulás előtt jól bevásároltunk az Auchanban. Sőt egy adag pörköltet is vittem lefagyasztva gulyásnak, amit mindjárt meg is csináltam. Olaszország – gulyás… nagyon gáz, de imádjuk és a költségek optimalizálása is fontos szempont volt, tekintettel arra, hogy rengeteg tervünk van még a nyárra. Szóval csináltam még paradicsomlevest meg krumplit hússal. A hozzávalókat és hazára szánt cuccokat a Via Cellina és a Via Natisone sarkán található Winner nevezetű nagy élelmiszerboltban tudjátok megvásárolni. Széles a választék, és olcsóbb sokkal mint bent a parthoz közel. Pl 1 kg Barilla tészta (ami itthon a Sparban 600 Ft, ugyanaz ott) 1 E körül mozog. Rengeteg tészta, finom olasz keksz, húsáru, szalámik, sonkák – na jó ez már csillagászati volt, de friss halakat, rákokat, sokféle sajtot lehet kapni.

Olyan isteni sárgadinnyét lehet kapni, de abból is vagy 5 félét. Érdemes nem szombat estére – a hazaút előtti órára hagyni a bevásárlást, mert a turnusváltás miatt mindenki ezt teszi, de ekkor már kissé le voltak rabolva a polcok és lapjával fértünk el a hatalmas üzletben. Az egyik zöldségesnél a Via Pegaso végén a vidámparknál meg olyan sárgabarackot vettem, hogy hmmm itthon évek óta nem ettem olyan lédús édes aromást és azok az érett hatalmas fügék!- itt sose kapsz olyat. Mondjuk egy zöldségesbe mindenképp érdemes bemenni. (2015)" forrás

Szórakozás

"Vidámpark: csalódás volt számomra, kevés érdekes dolog van és drága. Az ügynökségeknél mindenhol vannak kitéve szórólapok, kuponok, hogy szerdán, hétfőn és pénteken vagy 50%-os kedvezmény van vagy 1-et fizetsz kettőt kapsz akció, de nem nyerő, sőt olyan zajos és idegesítő az egész. (Bibione, 2015)" forrás

Közbiztonság

"Strandra nem célszerű iratokat, értékeket levinni, mert azokat kockázatos őrizetlenül hagyni. Az olasz Adrián is vigyázni kell a tömeges, zsúfolt helyeken a táskákra a zsebtolvajok miatt.

Sajnos régebben errefelé olykor nem volt jó megtapasztalni, hogy a tolvajok éjjel felmásztak az első emeletre, ha észrevették, hogy nyitva van valahol a szálloda, vagy apartmanház valamelyik szobájának az erkélye vagy ablaka. Szerencsére mostanság az ilyen besurranások már nagyon elvétve fordulnak elő, azaz egyáltalán nem kell előre megijedni ilyesmitől. A legtöbb helyen redőnyök vannak, s azokat célszerű egyszerűen lehúzni éjszakára. Ilyesmire a Balatonon is szokás ügyelni. Az olasz Adrián a tolvajbandák egy ideig aktivizálják magukat, aztán évekre eltűnnek egy-egy nyaraló régióból" (K.V., 2015)

Egyéb hasznos tanácsok

Jön!

Programlehetőségek

"Jesolo: A gyerekeknek van egy csomó jó programlehetőség. Van egy akvárium rengeteg különleges hallal, én nem jártam benne, de allítólag nagyon élvezetes. Az egzotikus állatok, kígyók, békák bemutatója. Van vidámpark és van kalózhajó, amit a felnőttek is élveznek. A fiataloknak számára vannak nyáron működő sínvonalas szórakozóhelyek, többsége a tengerparton. A középkorúak számára viszont kevesebb a szórakozási lehetőség. Nincs egy normális mozi, állítólag tervben van az építése. Van egy nagyon jó gokart pálya a központtól 10 perces gyalogtávolságra. Van egy golfpálya, és több minigolfpálya." (Vali, 2013)

Italia in Miniatura Park (hétfőn kedvezményes belépőárak vannak!)

Étkezés

Egy egész pizza ára 4 és 8 euró között mozog, a fagylalt 1,7 euró (az adag itthoni 3-4 gombócnak felel meg); paradicsom kb. 1,5-2 euró, szőlő egy euró/kg, szilva 1,5 euró/kg

"Az étkezés nagy többségében az olasz konyhára épül, de vannak éttermek, ahol lehet enni különbözőféle leveseket (mert amúgy a legtöbb helyen csak a szegényes zöldségleves, a minestrone létezik). Ezenkívül most már néhány éve van itt is MCDonalds és Burger King, úgyhogy ha valaki nagyon nem bírja az olasz kaját, akkor ez is van. Majdnem minden étteremben van cotoletta alla milanese, vagyis rántott hús. Ezt szívesen ették a mi magyar vendégeink is." (Vali Jesolo-ból, 2013)


"Ami a vendéglátást illeti egy pizza átlag 7-8 euró, extra feltét esetében 10-12 euró táján mozog. Fagyi minden sarkon átlag 1-1,50 euró egy malteroskanál. Illetve van a kimért, ahol te töltöd poharakba: 1.80 euró. Amúgy számtalan fagyit kipróbálva nekünk Bibionéban a Via Pegaso és a Viale Aurora sarkán lévő ízlett a legjobban és meglepő mód ott volt egy adag csak 1 euró. Amikor megúntuk a sok pizzát, fish and chipset ettünk kis adag 4 euró plusz 50 cent az öntet. Én imádtam a pizzatésztába göngyölt olívát tonhallal: 3 euró.

Vettünk a parton kókuszdarabkákat 5 euróért. Mindenképp ki akartuk próbálni hogy az állandóan száguldva ordító (bello, bello, bello cocobello, coconaaaaat) srác mit árul. Amúgy fini volt de nagyon kevés 5 euróért. Egyszer Bibionéban beültünk vacsorázni, ajánlom az Atmosphera nevezetű pizzériát, nagy, nagyon hangulatos, gyerekmászóka is van a sarokban, a kaja finom, gyors a kiszolgálás annak ellenére h esténként tele van és még árban is jó. Aki szintén nem gyakran jár Olaszországba annak új lehet, mint ahogy nekünk is, hogy ott nincs borravaló – mi adtunk, csodálkozott is a pincér – először azt hittük kevesli, de utána szóba elegyedtünk egy olasz fagyissal és ő mondta, hogy ott nem szokás. Amúgy 3 felnőtt 2 gyerek jóllakott 52 euróból , itallal együtt. Alig bírtuk elfogyasztani a kihozott ételt. Ettünk bolognais pennét, meg lasagnet, meg marhahúsos gnoccit meg füstölt lazacos spagettit….. (2015)" forrás

Olvasmányos linkek

"Magyarországról közelebb van és jóval olcsóbb az Adria, mint pl. a Toszkán tengerpart. Érdemes tudni, hogy – az olaszok véleménye szerint mindenképp – a tenger szebb a nyugati és a déli partokon. De az Adria kicsit olyan, mint a Balaton déli partja, lassan mélyül, biztonságosabb, melegebb is, tehát gyerekekkel mindenképp praktikusabb. Nyári időszakban Jesolotól Riminiig nagyjából nyolcmillió turistát szolgálnak ki. Arról nem is beszélve, hogy – szintén a helyi sztereotípiák szerint az Emilia Romagnaiak szorgos nép, és mindent megtesz, hogy a nem túl szép tengerpartja ellenére odavonzza a turistákat.

Az elmúlt évtizedekben minden kitalálható szolgáltatást kitaláltak, a gyerekek fakultatív szórakoztatásától a kisállatok ellátásáig és az ingyen biciklikig (a legtöbb hotelben), nem beszélve az egész éjszakai nyitva tartásról, a sok bulihelyről, és a mindig, minden körülmények közt udvarias kiszolgálásról. Tudom, itt biztosan van, akinek van negatív tapasztalata is, de garantálhatom, hogy az Adrián sokkal szívélyesebbek a vendéggel, mint a másik oldalon (hacsak nem a vip-helyekre megyünk). Ami az árakat illeti, ha előre lefoglaljuk (egy hétre, több személynek), akkor fejenként 30-40 euróért is találhatunk teljes ellátással szállodát (esetleg last minute-ben is). Nem mellesleg két nyugágy és egy napernyő napi dìja is 10-15 euró körül van, ami jóval olcsóbb, mint máshol. Egyszóval én nem írnám le olyan hamar az Adriát. " forrás


Ismét Caorléban búcsúztunk Olaszországtól, délelőtt fürödtünk egy utolsót a tengerben. Meglepetesünkre a sekély vízben roppant gazdag élővilággal találkoztunk. 30 cm-es halacskák rajokban, a part közelében pedig hemzsegtek a rákok. Egy kisebb előbb Kata lábát csiklandozta meg, aztán Tomi és Dani fedeztek fel egy óriási, vehemensebb példányt. Ezek után mondjuk mindig megnéztük hova lépünk a vízbe, és amíg csak lehetett, inkább úsztunk, csak hogy ne kelljen letenni a lábunkat. (Aki járt már Caorléban, az tudja, hogy ez nem egyszerű mutatvány, mert vagy 200 méteren keresztül kell befelé gyalogolni, hogy legalább derékig érjen a víz!) Még utoljára ettünk egy meglepően jó pizzát ebédre a parti sétányon. Caorle megint szívesen látott minket, és ismét új oldalát mutatta nekünk.
Hazafelé beugrottunk La di Anselmi pincészetbe Muzzana del Turgnano-ban és vettünk egy kartont a kedvenc Reguta prosecco-nkból (4,5 EUR egy üveg, igazán jutányos áron kaptuk 🙂 ) (2023)


"Ha tengerpartról van szó, Horvátországot a magyar családok kedvenc úti céljait tekintve aligha lehet letaszítani az első helyről, pedig az Olaszország legkeletibb csücskében található Friuli-Venezia Giulia tartomány is tartogat meglepetéseket. A kínai áruk dömpingje előtt Tarvisio kultikus helynek számított, manapság sokkal inkább a természeti szépségekre, a mesés hangulatú lagúnákra, a homokos strandokra helyeződik a hangsúly, és nincs is ezzel semmi baj. Célpontunkig Budapestről indulva a távolság 644 km, vagyis nincs messzebb, mint némelyik kedvelt horvát üdülőhely, kényelmes tempóban, a családdal megpakolva hat és fél óra alatt odaérhetünk, ráadásul szinte végig autópályán haladhatunk. Szlovéniában az autópálya fizetős, a díj egy hétre tizenöt, míg egy hónapra harminc euró. Maga Lignano három részből áll, a legnépszerűbb része az egy félsziget csúcsán elhelyezkedő Sabbiadoro, ha tehetjük, mi is ezt célozzuk be.

Maga Lignano az ötvenes években vált népszerűvé, ma már aligha lehet megtalálni az eredeti települések nyomait, sokkal inkább egy mesterségesen kiépített, gigantikus üdülőparadicsomra hasonlít. Ha a városban járkálunk, gyorsan rájöhetünk, hogy hová tűntek a német turisták a Balaton mellől – mind itt vannak. A legjobb családi üdülőhelyekre jellemzően minden közel van, értsük ezalatt az éttermeket, bárokat, és a boltokat, amelyekben a ruháktól elkezdve a gagyi szuvenírekig mindent meglehet kapni. Történelmi belváros, múzeumok, színházak, kultikus éttermek, jazzbárok és hasonló városi jelenségek errefelé nincsenek, ez a hely a családosok kényelmét szolgálja ki, akik párosban szeretnének romantikázni, azoknak sokkal jobb helyeket is találhatnak maguknak. A strandon is leginkább a gyerekekkel felszerelt famíliák dominálnak, ami nem véletlen, ugyanis a 8 km hosszú part kialakítása kicsit a Balaton déli partjára hajaz, nem hirtelen mélyül, hanem relatíve sokat kell caplatni, amíg mély vízbe érünk. Lignanóban mindenféle vizisportot ki lehet próbálni a szörftől a jetskin át addig az izéig, amikor egy nagy felfújt hernyóra ültetik rá az emberfiát, és motorcsónakon húzzák. Akad errefelé egy mini állatkert, vízi vidámpark, és a családosok kedvenc helye, a Gulliverlandia élménypark ('fantasztikus' honlapjuk van).

Aki szeretné felfedezni a környéket, annak érdemes megtekintenie a Laguna di Maranóban található két természetvédelmi parkot, és az itt található festői halászfalut, Marano Lagunarét. Aquileia az ókorban a római birodalom negyedik legnagyobb városa volt, innen indult a Pannóniába vezető borostyán-út is. Ennek megfelelően a városka tele van római kori emlékekkel, templomokkal, múzeumokkal és itt található a világ legnagyobb ókeresztény mozaikpadlója is. Lignanótól 20 km-re található a szintén egy lagúnában elhelyezkedő Grado, de ha délre szeretnénk menni, akkor alig egy órás út a világ egyik legkedveltebb turistacélpontja, Velence. Itt akkor sem lehet unatkozni, ha éppen nincsen strandidő! " forrás


"Ha a tengerparton, a Pluto strandtól észak felé elindultok, lassan magatok mögött hagyjátok a nyüzsgő tömeget, és a mediterrán fenyőerdőn túl már csak a természet hangjait halljátok: a hullámzó víz csobbanásait, a hajók kürtjét. Indulástól számítva 20-30 perc múlva elérkeztek a Világítótoronyig. A Faro látványa eléggé jelentéktelen, de a megtett út és a természet csendje kárpótolni fog benneteket ezért. Ez a hely nemcsak gyalog, hanem kerékpárral is megközelíthető. Bibionéban vannak kerékpárkölcsönzők, így nem kell feltétlenül otthonról a bringákat magatokkal vinni." forrás


,, A tengerparti nyaralás központi színtere a Lido. Napernyők és nyugágyak (reggelente) katonás sorban amerre a szem ellát, hozzácsapva minimum egy bár, de méginkább egy étterem, hogy a reggeli sütinket már a víz morajlásával a háttérben fogyaszthassuk, és ebédnél se kelljen lemondani erről a kellemes alapzajról. Kilométereken keresztül sorjáznak egymás mellett a strandok, egymástól csak a napernyők színvilága választja el őket. A frekventáltabb, homokos partú üdülőhelyeken szabad strandot gyakorlatilag nem is lehet találni.

Az olaszok sok mindenben a szokások rabjai, így könnyedén előfordul, hogy valaki éveken, vagy évtizedeken keresztül ugyanarra a Lidóra jár, ugyanannak az ernyőnek az árnyékában hűsöl és az ugyanannál az árusnál vásárolt jégkásáját kortyolgatja. Ezért aztán itt is, csakúgy, mint a reggelinél a bárban, régi ismerősök köszönnek vissza, és minden évben ugyanazokkal az arcokkal lehet izzadtan kártyázni, szidni a rendszert, esetleg délutánonként idétlen táncos programokon meg vízi-aerobikon részt venni (éljen!). Nyáron ez a közösségi tér. Virágzik a feketekereskedelem, gyakorlatilag félpercenként halad el egy-egy árus a nyugágyak közt és próbál rád tukmálni valami bizsut, hamisított táskát, napszemüveget, felmosószettet, és a legszolidabb esetben friss kókuszt. (Aki nyaralt már Olaszországban, annyit biztos megtanult olaszul, hogy Cocco bello frescooooooo). Estére a part vagy éppen a korzó gyakorlatilag egy illegális kamu designer bevásárlóközponttá változik, a hatóság meg békésen szemet huny, mert végülis ez csak a turisták igényeinek kiszolgálása, nem?" forrás

Fotóegyveleg

Június - r. b. fotója

h. p.fotója

Caorle - j. d. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2018. 08. 20. 08:44
mivan!

Azt írod, hogy ,, minek utazik, aki ennyire nem élvez semmit". Én meg az mondom Neked, hogy ,,minek olvas utazók által megfogalmazott véleményeket olyan, aki nem bírja elviselni azt, hogy más ember másként vélekedik egy helyről?". Azt írod, hogy sok hülyeség van a cikkben. Ha az általad említett nem annyira súlyos hülyeségen kívül még van más is, akkor miért nem írod le ezeket? A Te véleményed is ugyanannyit számítana, mint a már szereplőké. Így a kommented egy tipikus gyenge fikázó produktum. Amúgy a tartalom java részét ott élő magyar ellenőrizte. Spiace dirlo.


mivan, 2018. 08. 20. 05:29
hát elég sok hülyeség van ebben a cikkben...
1. romantikázásra pároknak nem alkalmas? a fenét nem
2. nem csak jesoloban van olyan, h a szállás árban benne van a napernyő
meg ezek a vélemények...pfff
minek utazik, aki ennyire nem élvez semmit


Segesdi Magdolna, 2016. 08. 23. 16:52
A Horvát tengerpart is gyönyörű, de betonozott vagy kavicsos. Viszont az árusok és a lakosság nagyon barátságos. Az Olasz tengerpart homokos, ők már más vérmérsékletuek, de vendégszeretők. A tengerpartjaik viszont sokkal barátságosabbak, családiasabbak.Ők sokkal élménnyel gazdagabb tengerparti nyaralást kínálnak.


dr. bundik, 2015. 04. 08. 21:13
kellemes, lassan mélyülő, homokos tengerpart található orbetello-nál, gianella-nál, ez rómától északra kb. 50 km-re található. nápoly környékén, hideg, mély a tenger, sorrento-nál, amalfi-nál és positano-nál ez különösen igaz.


nagy lászlo, 2014. 07. 21. 15:19
Ha nem szertenél turistákkal teli helyen nyaralni akkor délre kell menned.Nápoly előtti partszakasz vagy Salernotól délre egészen calabriáig.Igaz hogy sok helyen kicsit puritánnak tünik a part de megéri.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon