ÚTIKRITIKA.HU / Cinque Terre / La Spezia


hirdetes

útikritikák


Cinque Terre / La Spezia

La Spezia-ról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Cinque Terre megközelítése |Szállásválasztás|Parkolás| Étkezés| Vásárlás |Egyéb hasznos információk|Látnivalók|Érdekességek| Fotóegyveleg


k. i. fotója

La Spezia-ról dióhéjban

Olasz kiejtés: lá szpeccijá

Lakosság (2023-ban) közel 93,000

La Spezia egy város Olaszországban, a Liguria régióban, a La Spezia-öböl partján. A város a Cinque Terre nemzeti park közelében található, és ideális kiindulópont a környék felfedezéséhez vonattal vagy hajóval. La Spezia Olaszország egyik legnagyobb katonai és kereskedelmi kikötője és a haditengerészet fő bázisa. A városban számos múzeum, park, templom és palota található, valamint érdekes piacok és üzletek.

A városban évente megrendezik a Palio del Golfo evezős versenyt, amelyen a környező falvak csapatai mérkőznek meg egymással.

A város legismertebb nevezetességei közé tartozik az 1869-ben épült San Giorgio katedrális, amely egy 14. századi templom helyén áll; a Cristo Re dei Secoli székesegyház, amely egy modern épület, amelyet 1975-ben szenteltek fel; a Castello San Giorgio, amely egy 13. századi erődítmény, amelyben ma a városi múzeum működik; a Lia Múzeum, amely egy gazdag művészeti gyűjteményt őriz; és az Amedeo Lia Múzeum, amely egy magánmúzeum, amely egy mecsetből alakítottak ki

La Speziában több főtér is van, de a legismertebb a Piazza Verdi, amely a város szívében található. Itt áll a városháza, a színház és a posta épülete. A téren szökőkutak, szobrok és virágok díszítik a környezetet. A téren gyakran rendeznek koncerteket, kiállításokat és ünnepségeket.

La Speziában a legfontosabb sétálóutca a Via del Prione, amely a Piazza Verdi-től indul és a kikötőig vezet. Ez az utca tele van üzletekkel, éttermekkel, bárokkal és kávézókkal. Itt található az egyik legjobb múzeum is, a Museo Amedeo Lia, amely egy 17. századi kolostorban működik2. A Via del Prione egy élénk és hangulatos utca, ahol megismerheted a la speziai életstílust.

La Spezia a Cinque Terre legközelebbi településétől, Riomaggiore-tól kb. 10 km-re van. A legegyszerűbb módja a közlekedésnek a vonat, amely kb. 15 perc alatt ér oda. A vonatok gyakran járnak La Spezia Centrale és Riomaggiore között1. A vonatjegy ára 1-3 euró.

La Spezia-ból hajóval is el lehet jutni a Cinque Terre falvaiba, de ez csak a turistaszezonban lehetséges2. A hajók a kikötőből indulnak és megállnak Portovenere-ben és Palmaria szigetén is. A hajójegy ára 18-35 euró, attól függően, hogy hány falut szeretnél meglátogatni

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A sokszínű házak pompásan néznek ki a tenger felől

2. A pálmás fasorok

sz. k. fotója

3. A kikötői sétány

sz. k. fotója

Nem tetszett

1. Keskeny, veszélyes szerpentínutak a város környékén

Vélemények

Körülbelül félúton fekszik Genova és Pisa között. Festői öböl, csodálatos és nagyon élénk város a Ligur-tenger partján, amelyet a “költők öblének” neveznek. Pont itt szerettek pihenni olyan híres írók, mint Byron, Dante és George Sand.

Tulajdonképpen itt minden gyönyörködteti a szemet és minden arra teremtett, hogy élvezzük az életet.

A legnagyobb benyomást rám a San Giorgio kastély tette. Azt írják, hogy már a 12. században építették. Mivel egy magas sziklán fekszik, onnan rálátni a városra. A kastélyhoz gyalog mentünk fel, bár lehetett volna felvonóval is. Körbejártuk a kastélyt, és megnéztük a környéket is.

Biztosak voltunk benne, hogy a kastély zárva lesz, mert valami nagy ünnep volt. De amikor felértünk a tetejére, kellemesen meglepődtünk azon, hogy a kastély és az összes múzeum nyitva van a látogatók számára. A kérdésünkre - hogy miért vannak nyitva ilyen nagy ünnepen - a dolgozók azt válaszolták, hogy amikor a kikötőbe érkezik egy hajóút, ők azonnal kinyitnak, mert ez az érdekükben van!))) A város, a kikötő, a sétány és a mi hajónk - mind látszik a kastély teraszáról.

Körbejártuk a kastélyt, és megnéztük a környéket is. Egy lágy meleg szellő simogatta az arcunkat és különleges boldogságérzetet adott! Megmaradtak bennem emlékként a mandarinfák és a sétány zöld pálmafái. (aji, 2023)

Odajutás

Budapestről többféleképpen is eljuthatsz La Speziába, de a leggyorsabb és legolcsóbb módja a repülővel való utazás. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről (BUD) közvetlen járatok indulnak Pisa Galileo Galilei Nemzetközi Repülőterére (PSA), ahonnan vonattal kb. 1 óra alatt elérheted La Speziát1. A repülőjegyek ára kb. 50-150 euró között mozog1, a vonatjegyek ára kb. 1-3 euró2. A repülőút kb. 2 órát vesz igénybe1.

Ha vonattal szeretnél utazni, akkor számolnod kell több átszállással és hosszabb utazási idővel. A Budapest-Kelenföld állomásról induló vonatok Bécsen, Velencén és Firenzén keresztül jutnak el La Speziába. A vonatjegyek ára kb. 100-250 euró között mozog, az utazási idő kb. 16-20 óra.

Ha busszal szeretnél utazni, akkor vehetsz egy buszt a Budapest Népliget buszpályaudvarról Bolognába, majd onnan egy másik buszt La Speziába. A buszjegyek ára kb. 80-120 euró között mozog, az utazási idő kb. 17 óra.

Ha autóval szeretnél utazni, akkor kb. 10 óra alatt odaérhetsz Budapestről La Speziába, ha az A4-es és az A1-es autópályán haladsz Ausztrián, Szlovénián és Olaszországon keresztül. Az autóút költsége kb. 170-260 euró üzemanyagra és útdíjakra.

sz. k.

Cinque Terre megközelítése

La Speziából a legkönnyebb vonattal eljutni a Cinque Terre-hez. La Spezia a Cinque Terre kapuja, mivel a város vasúton összeköttetésben áll Rómával, Genovával, Milánóval és Firenzével. A La Spezia Centrale állomásról indulnak a vonatok a Cinque Terre falvai felé, és csak néhány percet vesz igénybe az út. A vonatjegyek ára 1-3 euró között mozog. A vonatok gyakran járnak egész évben, de a menetrend változhat a hétvégén és az ünnepnapokon, ezért érdemes előre tájékozódni.

Ha busszal szeretnél menni, akkor vehetsz egy buszt a La Spezia - Instituto Cardarelli megállóból a La Spezia - Stazione FS megállóig, majd onnan átszállhatsz egy vonatra Corniglia felé. A buszjegyek ára 2-5 euró között mozog. A buszok ritkábban járnak, mint a vonatok, ezért érdemes figyelni az indulási időket.

Ha taxival vagy autóval szeretnél menni, akkor kb. 35-40 perc alatt odaérhetsz La Speziából a Cinque Terre-hez4. A taxi ára kb. 35-45 euró4, az autóút költsége kb. 4-7 euró üzemanyagra. Az autóparkolás nehézkes lehet a Cinque Terre falvaiban, ezért érdemes előre foglalni egy parkolóhelyet vagy használni a parkolóházakat.

Szállásválasztás

La Speziában számos nem drága apartmanházat találhatsz, ahol kényelmesen és otthonosan érezheted magad. Íme néhány ajánlatom:

A Casa Vacanze La Spezia egy modern és tágas apartmanház a városközpontban, közel a vasútállomáshoz és a kikötőhöz. Az apartmanok teljesen felszereltek és berendezettek, és ingyenes wifi-vel rendelkeznek. Az árak 40-80 euró/éj között mozognak1.
A La Casa di Silvia egy hangulatos és barátságos apartmanház a városközpontban, közel a fő látványosságokhoz. Az apartmanok világosak és tiszták, és ingyenes wifi-vel rendelkeznek. Az árak 50-90 euró/éj között mozognak.
A La Casa di Gabriella egy elegáns és stílusos apartmanház a városközpontban, közel a Piazza Europa térhez. Az apartmanok jól felszereltek és berendezettek, és ingyenes wifi-vel rendelkeznek3. Az árak 60-100 euró/éj között mozognak.
A La Casa di Chiara egy családias és meghitt apartmanház a városközpontban, közel a Piazza del Mercato térhez. Az apartmanok otthonosak és kényelmesek, és ingyenes wifi-vel rendelkeznek. Az árak 70-110 euró/éj között mozognak.

Parkolás

La Speziában több lehetőséged is van őrzött parkolóházat vagy parkolótelepet találni, de az árak és a távolságok változhatnak. Íme néhány ajánlatom:

A Parcheggio del Porto egy nagy parkolóház a kikötő mellett, ahol 24 órás őrzés és videó megfigyelés van1. Az ára 1,20 euró/óra vagy 15 euró/nap1. Innen kb. 15 perc sétára vagy a városközponttól és a vasútállomástól.
A Parcheggio Piazza Europa egy fedett parkolóház a Piazza Europa téren, ahol 24 órás őrzés és videó megfigyelés van. Az ára 1,50 euró/óra vagy 18 euró/nap. Innen kb. 10 perc sétára vagy a városközponttól és a vasútállomástól.
A Parcheggio Piazza Bayreuth egy nyitott parkolótelep a Piazza Bayreuth téren, ahol nincs őrzés és videó megfigyelés. Az ára 0,80 euró/óra vagy 10 euró/nap. Innen kb. 10 perc sétára vagy a városközponttól és a vasútállomástól.
A La Spezia Parking egy fedett parkolóház a Via Francesco Crispi utcában, ahol 24 órás őrzés és videó megfigyelés van. Az ára 1,50 euró/óra vagy 18 euró/nap. Innen kb. 5 perc sétára vagy a városközponttól és a vasútállomástól.
A Viale Italia egy nyitott parkolósáv a Viale Italia sugárúton, ahol nincs őrzés és videó megfigyelés. Az ára ingyenes napközben (8:00-20:00), de éjszaka (20:00-8:00) fizetni kell. Innen kb. 15 perc sétára vagy a városközponttól és a vasútállomástól.

Étkezés

A város gasztronómiája tipikusan liguriai, sok tenger gyümölcseivel, zöldségekkel és fűszernövényekkel. A pesto szósz eredete is ebből a régióból származik. A helyi specialitások közé tartozik a trofie al pesto (egy kis csavart tészta pestoval), a muscoli ripieni (töltött kagylók), a spaghetti ai frutti di mare (tenger gyümölcsei spagetti), a testaroli (egy palacsintaszerű tészta), és az acciughe (szardella)

La Speziában számos hangulatos, nem drága és helyi lakosok által kedvelt vendéglőt találhatsz, ahol megkóstolhatod a tipikus liguriai konyhát. Íme néhány ajánlatom:

A Ristorante Roma egy elegáns és barátságos étterem, ahol friss tenger gyümölcseit, házi tésztákat és ízletes desszerteket kínálnak. Az árak közepesek, a kiszolgálás kiváló. A vendégek szerint ez az egyik legjobb étterem La Speziában.

A La Taverna del Metallo egy kis és hangulatos osteria, ahol hagyományos olasz ételeket kínálnak, mint például a farinata (csicseriborsó-lisztből készült lepény), a focaccia (olajjal és sóval ízesített kenyér), a pesto szósz és a testaroli (egy palacsintaszerű tészta)2. Az árak alacsonyak, a porciók bőségesek. A vendégek szerint ez egy igazi rejtett gyöngyszem La Speziában.

Az Osteria 17 Bix egy modern és stílusos étterem, ahol kreatív és ízletes ételeket kínálnak, mint például a tonhal carpaccio, a tenger gyümölcsei risotto, a csokoládé mousse és a tiramisu. Az árak elfogadhatóak, a kiszolgálás udvarias. A vendégek szerint ez egy remek hely egy kellemes vacsorához La Speziában.

A Resilience Cafe egy trendi és vidám kávézó, ahol finom koktélokat, söröket, borokat és szendvicseket kínálnak. Az árak alacsonyak, a hangulat élénk. A vendégek szerint ez egy jó hely egy italra vagy egy harapnivalóra La Speziában.

A Giardino Dei Glicini egy családias és meghitt étterem, ahol házi készítésű ételeket kínálnak, mint például a gnocchi (burgonyás tészta), a lasagne (réteges tészta), a polpette (húsgombóc) és a panna cotta (tejszínes desszert)5. Az árak alacsonyak, a személyzet barátságos. A vendégek szerint ez egy csodálatos hely egy autentikus olasz étkezéshez La Speziában.

Vásárlás

La Speziában van egy állandó piac a Piazza Cavour téren, amelyet Piazza del Mercato-nak is neveznek. Ez a piac minden nap nyitva van (kivéve vasárnap) 8:00 és 13:00 között. Itt friss gyümölcsöket, zöldségeket, virágokat, sajtokat, felvágottakat és széles választékú friss tenger gyümölcseit árulják. A piac hangulatos és élénk, és jó hely a helyi termelőkkel való beszélgetésre és alkudozásra.

La Speziában van egy heti piac is, amely minden péntek reggel 13:00-ig tart. Ez a piac főleg ruházati és cipőárusokat vonz, de vannak háztartási cikkek és különleges árusok is. A piac főleg a Viale Garibaldi mentén terül el, amely néhány háztömbnyire van a fedett piactól.

La Speziában vannak más piacok is, amelyek különleges alkalmakkor vagy időszakosan működnek. Például:

A Mercato Ittico egy halpiac a kikötő mellett, amely minden nap nyitva van (kivéve vasárnap) 7:00 és 13:00 között3. Itt friss halakat, rákokat, kagylókat és más tenger gyümölcseit árulják a helyi halászok.
A Mercato delle Pulci egy bolhapiac a Piazza del Mercato téren, amely minden hónap első vasárnapján nyitva van 9:00 és 18:00 között4. Itt régi bútorokat, könyveket, lemezeket, ékszereket és más régiségeket árulnak.
A Mercato dell’Artigianato egy kézműves piac a Piazza del Mercato téren, amely minden hónap harmadik vasárnapján nyitva van 9:00 és 18:00 között. Itt helyi kézművesek mutatják be és árulják el termékeiket, mint például kerámiák, festmények, szobrok, ékszerek és textíliák.

Egyéb hasznos információk

La Speziában van egy turista információs iroda a Viale Mazzini 45. szám alatt, a kikötővel szemben. Itt kaphatsz térképeket, prospektusokat, tanácsokat és információkat a Cinque Terre és a környék felfedezéséhez. Az iroda nyitvatartása változó, de általában 10:00 és 18:00 között van nyitva.

La Speziában van egy másik turista információs pult is a vasútállomás előtt. Itt is kaphatsz hasznos információkat a Cinque Terre-hez kapcsolódóan, például a vonatmenetrendet, a Cinque Terre Card-ot, a hajójegyeket és a túraútvonalakat. A pult nyitvatartása változó, de általában 8:00 és 20:00 között van nyitva.

A Cinque Terre falvaiban is vannak turista információs irodák, amelyek mind a vasútállomások közelében találhatók. Itt is kaphatsz térképeket, prospektusokat, tanácsokat és információkat a falvakról és a környező természetvédelmi területről. Az irodák nyitvatartása változó, de általában 9:00 és 17:00 között vannak nyitva.

Látnivalók

San Giorgio katedrális

A La Spezia-i san Giorgio katedrális egy római katolikus templom és a La Spezia-Sarzana-Brugnato egyházmegye székesegyháza. A templomot 1956 és 1975 között építették Adalberto Libera tervei alapján. A templomot Krisztus Királynak (Cristo Re dei Secoli) szentelték.

A templom külső megjelenését a kör alakú alaprajz és a hiperboloid alakú külső fal határozza meg, amelyen nincsenek nyílások1. A nagy templomudvar részben kert, amelyre három bejárati portál nyílik.

A templom belső terét a hatalmas kupola közepén lévő nyílás világítja meg, amelynek átmérője 50 méter, és amelyet 12 masszív oszlop tart, amelyek az apostolokat szimbolizálják. Egy másik fényforrás a fő tér körül futó üvegablakok sora1. A fehér és szürke márványból készült padló enyhén lejt a fehér márványból készült központi oltár felé, míg a vörös márványból készült szentély kissé emelkedik.

A boltíves kriptában őrzik San Venerio (Szent Venerius) relikviáriumát és Itala Mela (egy la speziai misztikus) és az egyházmegye első püspökeinek sírjait: Monsignor Giovanni Costantini [it] (püspök 1929-től 1943-ig) és Monsignor Giuseppe Stella [it] (1898-1989, püspök 1943-tól 1975-ig); egy a kripta szentségéhez csatlakozó helyiségben van a harmadik püspök, Monsignor Siro Silvestri (1913-1997, püspök 1975-től 1989-ig) sírja.

A templomban több műalkotás is látható, például:

A Krisztus Király című mozaik a kupola belső felületén, amelyet Gino Severini tervezett és Luigi Fabris készített el.
A Keresztelő Szent János című bronzszobor az egyik bejárati portál felett, amelyet Francesco Messina készített el.
A Szent Család című márványszobor az egyik oldalkapella oltárán, amelyet Arturo Dazzi készített el

Érdekességek

A város történelme a római időkig nyúlik vissza, amikor Luni volt a legfontosabb központ a térségben. A középkorban a város a Genova-i köztársaság része volt, majd 1797-ben az osztrák császárság uralma alá került. 1861-ben csatlakozott az olasz egységhez, és fontos szerepet játszott az első és a második világháborúban.

Fotóegyveleg


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon