ÚTIKRITIKA.HU / Verona


hirdetes

útikritikák


Verona

Verona dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények |Szállások|Helyi közlekedés|Étkezés| Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Porta Borsari - p.a. fotója

Verona dióhéjban

 • Budapestről autóval non-stop 8 és fél óra - 800 km; Verona az azonos nevű észak-olaszországi tartományban található.
 • Verona kb. 258 ezer lakost számlál, az agglomerációval együtt 636 ezret. (2024-es adat). A lakosság kb. 10 százaléka bevándorló (többnyire románok, dél-kelet-ázsiaiak, észak-afrikaiak)
 • Verona város egésze az UNESCO kulturális világörökségének része, főleg a híres ókori Arénája révén, ahol a nyári hónapokban operafesztiválokat tartanak.
 • Veronát persze a Rómeo és Júlia történettel társítják. Tudjuk ugyebár, hogy a tragikus love story, a szereplőivel együtt Shakespeare kitalációja. Shakespeare nagy valószínűséggel egyáltalán nem is járt Veronában, sőt a mai Olaszország bármely területén sem. Shakespeare a már létező irodalmi művekre, versekre, novellákra és korabeli ismeretekre támaszkodva alkotta meg a "Rómeó és Júlia" történetét.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Történelmi emlékekben (ókor, középkor) dús, mégis gyalog könnyen bejárható, felfedezhető, időutazásos város 
 2. A csaknem autómentes városközpont
 3. A Ponte Pietra és arrafelé a folyóparton sétálgatni
 4. A templomok közül a 12. századi (!) San Zeno Maggiore
 5. Este beülni egy hangulatos bárba a Piazza Delle Erbe-n
 6. A Via Mazzini és a Via Cappello üzletei
 7. A város szívében a Piazza Bra bámulatos Aréna látványával
 8. Felmenni a Torre dei Lamberti tetejére
 9. A Verona Card-ot jól ki lehetett használni
 10. Kulturális turizmus szempontjából szuper tartalmas város

Nem tetszett

 1. Túl nagy a turistatömeg, mindenhol turista hordák, zajos osztálykirándulók, ha fellökik folyton az embert, akkor a Rómeó&Júlia sztori romantikusságának is annyi 
 2. A fagyi eléggé drága (bár a jók már nálunk is)
 3. Főszezonban (május-szeptember) nagyon nehéz hotelszobát találni tűrhető áron
 4. Nyáron (július második fele, augusztus) durva a hőség
 5. Kicsi az éjszakai szórakozási lehetőségek választéka
 6. A pályaudvar környéke elég lepukkant, kicsit ijesztő is
 7. Még Júlia házának falán is van csúnya falfirka
 8. A külvárosi negyedek némelyike elég ronda
 9. A zsebtolvajok miatti aggodalom

                                      Ez a cicifogdosós őrület - H. Andrea fotója

Vélemények

Érdemes megvenni előre a Veronacardot, főleg a szezonban nagy segítség. Belépjegyeket és különböző kedvezményre jogosító kuponokat tartalmaz. Bár a város gyalogosan is bejárható, érdemes megfontolni a helyi hop on hop off busz igénybevételét.


,, Hagytuk hogy meglepjen a város. Meg is tette, Rómeón és Júlián kívül is bőven van mivel elfoglald magad. Mivel nem nagy város, tökéletesen megfelel néhány órás városnézésre, de akár napokat is kényelmesen el lehet itt tölteni. Az óváros szélén bőséggel állnak rendelkezésre parkolóházak, a Garda-tó egy köpésre. És szép is, hangulatos is, csak helyenként rengetegen vannak.

A Piazza Brá-n kezdtük a túrát a veronai arénánál, ami egy élő rendezvényhelyszín. Ahogy láttam elég komoly színpadtechnika is bele van erőltetve. Egyébként az amfiteátrumok közül csak a Colosseum és a capuai nagyobb nála.

Gyorsan túl lettünk a kötelezőn, Júlia erkélye, ami nyilvánvalóan egy ordas kamu. Hosszú-hosszú percekig vártam, hogy se az erkélyen, se valamelyik ablakban ne legyen valami szláv kisasszony. Felmennek 5 euróért, aztán egy órát pózolnak az erkélyen, amíg apu lentről fényképez.

A tömeg fele az erkélyt (és a szláv csajokat), a másik fele meg a Júlia szobor melleit fogdozó turistákat fényképezi. Van néhány helyszín Olaszországban, ahol nem egyszerű kibírni a népeket, hát itt is nagyon kellemes a 30 fokban. (2017)" forrás


,, Verona szerintem olyan, mint egy különleges és drága Tokaji esszencia: elég csak belekóstolni és már néhány cseppje is maga a teljes mámor." forrás


,, Igazság szerint egyáltalán nem szerepelt a terveim között, hogy ellátogassak Veronába. Mármint ki vágyna arra, hogy letaperolja Júlia mellét, falra vésett szerelmes üzenteket hagyjon az utókornak vagy, hogy álmatag tekintettel a nagy Ő után epekedjen azon a bizonyos erkélyen. A képzeletemben Verona csöpög a nyáltól és én köszönöm, de nem kérek belőle.

Azonban: Engem azonnal lenyűgöztek a homlokzatukon freskókat viselő épületek és a futónövényekkel díszített erkélyek. Veronában még a legegyszerűbb lakóház is olyannyira meg tudta ragadni a figyelmem, hogy legszívesebben minden erkélyt és ablakot hazahoztam volna a memóriakártyámon – sok-sok lépcsőt megmászva feljutottunk a Piazzale Castel San Pietro-hoz, ahonnan megpillanthattuk a több évszázados történelmet magában hordozó város látképét a naplementében.  (2019)" forrás


.Harmadjára jártam itt, harmadjára is vegyes érzelmekkel. Milliònyi turista, szinte ellepik a várost, így nehezen érvényesül az a rengeteg szépség. Sok helyen érződik a lehúzásra való hajlam, a közbiztonságot sem a legjobbnak ítéltük meg. Megnéztük Júlia erkélyét, az Arénát, sétáltunk a folyòparton (2022)


A legutolsó olasz életérzést a barátságos, de ugyanakkor romantikus hangulatot árasztó Veronában éltük át. A városról elsőre szinte mindenkinek az jut eszébe, hogy itt játszódik a Rómeó és Júlia, ami nem igaz történet. A legenda szerint a Piazza delle Erbe közelében lévő ház Shakespeare Rómeó és Júliájának híres erkélyes jelenetének a színhelye. A valóságban ugyanakkor az írót nem ez a ház inspirálta.

Az épület ugyan elég régi, de az erkélyt csak 1936-ben építették hozzá, hogy turistákat csalogassanak ide. A ház udvarában egy bronz Júlia-szobor áll, mindig zsúfolásig tele turistával. Sajnos a szerelmes levelekkel teli falat szinte teljesen megszüntették, a helyébe egy giccses ajándékboltot létesítettek.

A Piazza delle Erbe tipikus olasz, négyszögletű tér, éttermek, kávézók teraszaival, kis boltokkal, Verona történelmi városközpontjának a centruma, nyüzsgő hely. Korábban itt volt a római Forum, a tér körül ma is középkori házak és tornyok láthatóak. A tér közepén egy lenyűgöző 14. századi szökőkút és egy 4. századi Madonna-szobor csodálható meg, valamint a 13. századi szónoki emelvény, a Capitello. A tér északi oldalán Verona egyik jelképe, a messziről látható torony, a 84 méter magas, 12. századi Torre dei Lamberti áll. Csendesebb és kevésbé zsúfolt a Piazza dei Signori. Leghíresebb része a közepén lévő 1865-ös Dante-szobor, de a teret szegélyező 14-15. századi paloták is szemet gyönyörködtetőek.

Utolsó meglátogatott helyszínünk, a Castelvecchio (“régi kastély”) volt. Az 1354-1376 között, egy korábbi római erőd helyére épült hatalmas várban egy múzeum működik. A múzeum nemcsak a benne található festmények, freskók és szobrokról nevezetes, hanem Olaszország legnagyobb műkincsrablása is itt történt 2015-ben, amikor 17 festményt raboltak el. A Castelvecchio 120 méter hosszú hídja (Ponte Scaligero) 1354 körül épült, azonban a II. világháború idején teljesen elpusztult. 1949-1951 között építették újjá. Verona legszebb hídját este kivilágítják, így az itt készült utolsó fotóink szívbemarkolóan hangulatosak lettek.  (Vad Zoli, 2022)

Szállások

Ajánlott hotelek (2024):

3 csillagos: Hotel Piccolo

4 csillagos: Hotel Indigo Verona - Grand Hotel Des Arts

Helyi közlekedés

Parkolás

Az autóval érkezőknek fontos tudni, hogy Verona belvárosa kamerákkal ellenőrzött korlátozott forgalmi zónába (ZTL) esik, ahova nem lehet behajtani, csak a helyiek közlekedhetnek a zónán belül. Ha a ZTL-en belül van a szállás, a szállodával kell kapcsolatba lépni, ők tudnak segítséget nyújtani a behajtási engedély megszerzésében, az autó rendszámának regisztrálásában. A zóna térképe ITT látható.
Szennyező autók kitiltása: Hétfő-péntek 7:30-19:30 az Euro 1 alatti benzines, és az Euro 3 alatti dízel, továbbá október 1.-március 31. között csak hétfő-péntek 8:30-18:30 között az Euro 2 alatti benzines, és Euro 5 alatti dízel autók nem hajthatnak be Verona egész területére. Elektromos járművekre, valamint gázüzemű autókra (ha gáz üzemmódban közlekednek) a tiltás nem vonatkozik. (2023)

Nem csoda, hogy izgatottan hajtottunk be az óváros közelében lévő mélygarázsok egyikébe. A háromeurós óránkénti tarifa elég borsos, főleg így négyszáz feletti euró árfolyamnál, de hát így adózik az autós turista, miután már kifizette az idáig vezető út pofátlanul magas autópályadíjait, és a kéteurós benzinár sokkhatása ellenére idelátogatott. (2022) forrás


A Burger King étterem alatt van egy mélygarázs. Mi ott szoktunk parkolni. Egy rövid sétára van az Arénától. A GPS segít. (2023)

Étkezés

Verona és környéke híres az ételek és borok gazdagságáról. Az egyik legismertebb és legnépszerűbb veronai étel a "risotto all'Amarone", amelyet a helyi Amarone borból készítenek. Az "agnello di Verona" - helyi bárány - is különleges étek, amelyet többféle módon lehet elkészíteni, például rozmaringos vagy fokhagymás ízesítéssel. A "pastissada de caval" egy másik híres veronai étel, amely egy marhahúsból készült ragu, amelyet lassan főznek a helyi Valpolicella borral. A "gnocchi di malga" is népszerű helyi étel, amely sajtos és tejszínes szószban tálalják. A desszertek közül az "espresso e grappa" vagy "caffè corretto" (espresso kávé grappával) és a "tiramisu" is különleges veronai édességek, amelyeket érdemes kipróbálni. Emellett Veronában számos kávézó, pékség és cukrászda található, ahol finom édességeket, péksüteményeket és helyi specialitásokat lehet kóstolni.

,, A Piazza delle Erbe-n beültünk egy gyors ebédre a Tosca Cafè Bistrotba. Ezt a helyes kis bisztrót csak ajánlani tudom: kedves és gyors a kiszolgálás, az ételek pedig nagyon ízletesek." forrás

Vásárlás

Veronában több termelői piac is található, ahol a helyi élelmiszerek mellett kézműves termékek és virágok is kaphatóak.

A város központjában található a Piazza delle Erbe, amely minden nap piactérként szolgál, ahol friss gyümölcsöket, zöldségeket, halat, sajtot, sonkát és olajat árusítanak.

A Piazza San Zeno-n, a San Zeno bazilika közelében szombat délelőttönként tartanak piacot, ahol helyi termékek, élelmiszerek és kézműves ajándéktárgyak is kaphatóak.

A Borgo Roma-ban található a Mercato Contadino del Borgo Roma, amely minden hétfő délután 16:00-19:00 óra között nyitva tart.

A Borgo Venezia negyedben található a Mercato Contadino di Borgo Venezia, amely minden szerdán délután 16:00-19:00 óra között van nyitva.

Fontos megjegyezni, hogy az időpontok változhatnak, ezért érdemes az aktuális információkat ellenőrizni az interneten vagy a helyi turisztikai irodában.

A Via Giuseppe Mazzini sétálóutcán folytattuk a látványosságok felfedezését, amit nejem kissé félreértelmezett, hiába mondtam neki, hogy a Gucci és LV butik nem része az ókori emlékeknek. A kelleténél lényegesen több időt töltött a kirakatok tanulmányozásával, de végül elérkeztünk a következő ikonikus pontra. forrás

Szórakozás

Traviata az Arenában - H. Andrea fotója

Közbiztonság&Kellemetlenségek

Verona a turisták számára általában biztonságos város, azonban ajánlott óvintézkedéseket tenni az értékeink védelme érdekében. Az utcai tolvajlások és zsebtolvajok jelenléte sajnos tapasztalható, ezért érdemes figyelni a környezetünket, és az értéktárgyakat zárható táskában, zsebben vagy övben tartani.

A Centro Storico, az óváros teljesen biztonságos, márpedig itt vannaka fő nevezetességek. Verona messze biztonságosabb város, mint Róma, Nápoly vagy Milánó.

A turistákra jellemző átverések közé tartozik például a szuvenír árusok által nyújtott átverések, mint például hamisított, gyenge minőségű vagy túlárazott termékek eladása. Ajánlott az eredeti boltokat és ajándékboltokat keresni, ahol a minőség és az ár is megbízhatóbb lehet.

Fontos tudni, hogy Veronában, ahogy más olasz városokban is, szigorú szabályok vonatkoznak a szemetelésre és a falfirkálásra. Ezeket megszegni komoly pénzbüntetéssel járhat.

Azonban általánosságban elmondható, hogy Verona nyugodt és barátságos város, és a turistáknak nem kell aggódniuk a biztonságuk miatt, ha betartják a szokásos óvintézkedéseket.

Egyéb hasznos információk

VERONA - Tiszteletbeli főkonzul: Prof. Dr. Pintér Lajos - Cím: Via Leoncino 30., 37121 Verona, Italy

Látnivalók

Piazza del Erbe

Érdemes nappal és este is ott időzni (leginkább kiülni egy teraszra, jó kávét inni). A piac túl turistás. A tér példásan tiszta. A Júlia erkélyének meglátogatásával praktikusan kombinálható. A tér a gyalogos övezetben található, s nincs messze az Arénától.

m.j. fotója

 A Piazza Delle Erbe Verona történelmi városközpontjának a centruma. A szabálytalan négyszög alakú tér a rómaiak idején a Fórum helyszíne volt. A teret ma középkori házak szegélyezik: az 1301-ben épült Casa dei Mercanti vagy a XV. században emelt Palazzo Maffei. Megpihentem a tér közepén álló XIV. századi szökőkút lépcsőjén, és egy IV. századi Madonna-szoborral szemeztem, miközben Kata felment fotókat készíteni a Lamberti toronyba. forrás


Ponte Pietra

,, A folyón a Kr. e. 100-ban épített Ponte Pietrán lehet átkelni. Ez a kis híd nem az eredeti, mivel azt a II. világháborúban a németek felrobbantották, azonban 1957-ben az eredeti alapanyagokból újjá lett építve. Nem túl hosszú, de nagyon hangulatos átsétálni rajta. Visszafelé jövet még egy menyasszonyt és egy vőlegényt is láttunk ott fotózkodni. (2019)" forrás


v. v. fotója

Piazza Bra

Különleges, bár nem takarákos élmény kiülni a tér valamelyik kávézójának vagy éttermének a teraszára és csodálni az Arénát és a környezetét. A vendéglátóhelyek megfizettetik a felárat azért, hogy a turistának ilyen élményben legyen része. Késő délutánonként a tér amolyan mindenki találkozóhelye.

S. Mari fotója

Sétánkat a város központi és egyben legnagyobb terén kezdtük a Piazza Bra (Amit olaszosan brának ejtünk és nem brének.) Elnevezése egyébként német eredetű, a breit (széles) szóból származik. A tér közepén egy gondozott park terpeszkedik, az elmaradhatatlan szökőkúttal és lovas szoborral. A parkot délutánra már ellepték az egész napos sétától megfáradt turista hordák. A teret számos történelmi épület szegélyezi (Palazzo Gran Guardia és a Palazzo Barbieri), de a fő látványosság kétségtelenül az Aréna. forrás


San Zeno Maggiore templom

(szán zéno mádzsore)

Ez Verona egyik legszebb temploma. Tájékozódjunk előre a nyitva tartási időről, mert gyakran tartják zárva, illetve szertartások idején nem lehet mozogni az elülső részen, ami éppenséggel a legérdekesebb. Komoly nagy építmény, és jó álllapotban van. Verona némileg a központtól kieső részén áll. Az ajtók csodásan mívesek. Nem szabad kihagyni a programból (a kriptájátse). 


d. h. fotója

H. Andrea fotója

Szent Anasztázia-bazilika

(Chiesa di Sant'Anastasia)

A domonkos rend építtette.

A XIV. században épült gótikus Chiesa di Santa Anastasia kívülről nem tűnik nagy eresztésnek, de belépve elámultunk a sok szobor és freskó láttán. Az útikönyvünk szerint 3 euró lett volna a belépő, de mi ingyen jutottunk be, jegyárusnak nyomát sem láttuk. Ennek leginkább Szent Antal örülhetett, akinek szobra alatti perselybe dobtuk az előkészített pénzt. forrás

Ata fotója

Ponte Scaligero

(olasz kiejtés: ponte szkálidzsero)

Ponte Scaligero egy 120 méter hosszú, eredetileg a 14. században épült híd az Adige folyó felett. 1945 áprilisában a német hadsereg lerombolta, majd a háború után az eredeti anyagok felhasználásával újjáépítették.


P. Misi fotója

Castelvecchio

(kásztelvekkio)

Castelvecchio egy középkori erődítmény Verona városában, amely a város egyik legfontosabb történelmi és kulturális látnivalója. Az erődítmény a középkorban épült, és az idők során számos funkcióval rendelkezett, beleértve a katonai védelmet, börtön, fegyvergyár és múzeum.

Az erődítmény impozáns falai és bástyái, valamint az óvárosi híd, a Ponte Scaligero része, amely Verona város szimbólumává vált. Az erődítményt 1354-ben építette Cangrande II della Scala, a Veronai kormányzó, hogy megvédje a várost a külső fenyegetésektől.

Ma Castelvecchio múzeumként működik, és a város egyik legfontosabb művészeti múzeuma. A múzeum gazdag gyűjteménye a középkori és reneszánsz művészet remekeit mutatja be, ideértve a skálák által készített fegyvereket, ékszereket, porcelánokat, textíliákat és festményeket. A múzeumban látható kiállítások részletesen bemutatják Verona történelmét és kultúráját, valamint a régió fontos művészeti mozgalmainak történetét.

Az erődítmény megközelítése egyszerű, és könnyen elérhető a város tömegközlekedési eszközeivel. Az erődítmény előtt van egy kisebb parkoló is.


M. V. fotója

Aréna

A világ egyik legjobb állapotban fennmaradt római amfiteátruma. Az aréna az 1. században épült és az egyik legnagyobb szabadtéri színházi épület, amely a mai napig használatban van. Az Aréna di Verona építésekor 25 000 férőhelyes volt, de ma már csak kb. 15 000 főt tud befogadni. Az aréna mára az egyik legfontosabb turisztikai látványosság Veronában, és a városban rendezett operafesztivál fő helyszíne. A nyári hónapokban a színház rajongói Veronába zarándokolnak, hogy élőben lássák az előadásokat. Az Aréna di Verona külső és belső építészeti kialakítása is impozáns, és az épület évszázadok óta szimbólumának számít Verona városának.

Az Amfiteátrum, amire leginkább kíváncsiak voltunk, és ahová ezen a napon nem léphettünk be, ugyanis egy esti operaelőadásra készültek. Végül is, egyik aréna olyan, mint a másik: középen egy nagy placc, és körülötte ülőhelyek gyűrűznek lépcsőzetesen emelkedve. Igaz, hogy ezt az I. században építették szorgos rabszolgák fehér és rózsaszínű mészkőből, és még ma is olyan állapotban van, hogy tizenötezres rendezvényeket lehet benne tartani, de hát akkor is csak egy stadion, amiből nálunk minden mezővárosra jut egy. forrás


n.k. fotója

Júlia háza

2024: A veronai Júlia-házban található bronzszobrot nem kímélik a látogatók. Állítólag aki végigsimítja az alak mellét, szerencsés lesz a szerelemben. Mivel Júlia a bal mellét félig takarja, a jobb mell a turisták fő célpontja, ami nemcsak kifényesedett, de a sok simogatástól elfogyott az anyag, és ott kilyukadt a szobor!

,, Elmentünk megnézni egy olyan ház (Júlia háza) udvarát, ahol egy nem létező személy (a család létezett, de maga Júlia nem) egy másik nem létező személlyel (Rómeó nem létezett, csak a család) intim pillanatokat töltött. Ha nincs Shakespeare, ez az egész egy nagy nullával egyenlő lenne. Mindenesetre pénzért felmehetünk a nem létező Júlia erkélyére, de ingyenes maga az udvar látogatása, ahol idegen baromarcúak fogdossák a magasztos, tiszta szerelem jelképének számító Júliáról mintázott bronzszobor mellét és alkoholos filccel felírják a nevüket és szerelmükét a falra, ami legalább annyira bántó és felháborító, mint Oscar Wilde sírjának összerondítása a Pére-Lachaise-ben. (2017)" forrás


Bár több Shakespeare-darabnak is helyszíne ez a város, elsőként mindannyiunknak a Rómeó és Júlia ugrik be. Nem csoda, hogy már messziről lehet látni, melyik a Casa di Giulietta, annyi kíváncsiskodó tolong a bejáratnál. A háznak természetesen semmi köze sincs a Capulet-családhoz, de még csak nem is ez az épület inspirálta a nagy drámaírót, hiszen az erkélyt, amelyért 6 eurót gombolnak le a fényképezkedő balekoktól, csak 1936-ben építették, éppen ezzel a szándékkal. (2022) forrás

g.d. fotója

Júlia erkélye valójában a 20. század elején épült. A közvetlen környezet a sok papírszemét miatt gyalázatos. - n.k. fotója


Castel San Pietro

Verona városában található a Castel San Pietro, amely egy erődítmény a városközpont felett, a San Pietro hegyen. Az erődítmény már a középkorban is állt, de a jelenlegi épület a 16. században épült fel. A tetejéről csodálatos kilátás nyílik Verona városára, így nagyon népszerű turistalátványosság. A hegy tetejére fel lehet jutni gyalogosan, de van lehetőség felvonóval is feljutni. A Castel San Pietro a naplementében különösen szép látványt nyújt, így sokan keresik fel ezt az épületet a naplemente megtekintése céljából.

,, Amikor tervezgettük az utazást, akkor Veronáról volt egy tipikus felülnézeti kép a Castel san Pietroról fotózva, ami nagyon megtetszett. Szerettem volna én is látni, ezért megcéloztuk az Adige folyó túloldalát. Útközben vetettünk egy pillantást a Sant' Anastasia templomra, majd a folyó belvárosi oldaláról is megcsodáltuk a túloldalt található domboldalt. (2019)" forrás


k. l. fotója

Via Guiseppe Mazzini

(vijá dzsuzeppe máccini)

A Via Mazzini a város fő bevásárlóutcája. Tele van exkluzív üzletekkel. Az Arénától ezenaz utcán átsétlva juthatunk el az Erbe térre, így rengeteg helybéli és turista korzózik itt. A drága butikok mellett éttermek, ajándékboltok és fagylaltozók találhatók.


c.e. fotója


Giardino Giusti (kert)

(dzsárdino dzsuszti)

Olaszország egyik legszebb, és legjobban fennmaradt reneszánsz kertje. A kertet 500 éves ciprusfák és 200 éves sövénylabirintus ékesítik. Szobrok, szökőkutak, sőt barlangok láthatók.

g. m. fotója

Piazza del Signori

A Piazza dei Signori Verona történelmi belvárosának központi tere, amely közvetlenül a Piazza delle Erbe mellett található. A tér gazdag történelmi és kulturális jelentőséggel bír, és a város egyik legfontosabb középkori látnivalója.

A tér központi helyén található a Palazzo della Ragione, egy hatalmas középkori épület, amelyet a 12. században építettek. A palotát később kibővítették és átépítették, és ma múzeumként üzemel, amely bemutatja Verona történelmét és kultúráját.

A tér másik fontos látnivalója a Loggia del Consiglio, amely a Piazza dei Signori északi oldalán található. Ez az impozáns épület a középkorban a városi tanács székhelye volt. A Loggia del Consiglio ma is működik, és rendszeresen tartanak itt kulturális eseményeket, koncerteket és kiállításokat.

A Piazza dei Signori további fontos látnivalói közé tartozik az Arche Scaligere, a Scaligeri család mauzóleuma, valamint a Santa Maria Antica, egy középkori templom, amelynek homlokzata a Piazza dei Signori keleti oldalán található.

A tér hangulatos kávézókkal és éttermekkel is rendelkezik, így egy kellemes sétát követően itt lehet megpihenni, és élvezni a történelmi környezetet.

,, A Piazza dei Signori tér közepén közepén található a Dante szoborl. A firenzei születésű költő idejében a város két részre szakadt, a pápa és a császár híveire. Ő úgy gondolta, hogy a pápák inkább az egyházzal foglalkozzanak. Ennek a vége számára száműzetés lett, mely során először Veronában kapott menedéket. Itt írta fő művének, az Isteni színjátéknak a nagy részét, ennek állít emléket a város ezzel a szoborral." forrás

jobbra a Palazzo del Podestá, balra a Loggia del Cocsiglio - c. tomi fotója 


Torre dei Lamberti

Verona egyik jelképe, a messziről jól látható, 12. századi Lamberti-torony.

A Torre dei Lamberti Verona központjában található, a Piazza delle Erbe-n. Ez egy 84 méter magas torony, amely Verona egyik legjelentősebb látnivalója. A toronyt az 1172-ben építették, majd később többször is átépítették és felújították.

A torony a középkori Verona őrtornya volt, és fontos szerepet játszott a város védelmében. A 18. században azonban a toronyt egy óraművel látták el, és azóta is a város egyik legjelentősebb órája található benne.

Az épület tetejére kilátópontot alakítottak ki, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra és a környező hegyekre. Az emeletre lépcsőn lehet feljutni, de azoknak, akik nem szeretnének sétálni, lift is rendelkezésre áll.

A torony jellegzetes külseje, hatalmas mérete és fantasztikus kilátása miatt nagyon népszerű turistalátványosság Veronában.

c.g. fotója

Látnivalók Verona közelében

Verona közelében található a Valpolicella borvidék, amely híres olasz borokat kínál, például az Amarone és a Valpolicella borokat. A borvidék gyönyörű lankás dombokkal és szőlőültetvényekkel rendelkezik, és ideális hely a borkóstolásra és a romantikus kirándulásokra.

Olvasmányos linkek

"Verona igazi történelmi és irodalmi fellegvár, az idők során számos híres ember megfordult itt, mint például Dante, Goethe vagy Stendhal. Jó néhány épület marad fenn régi időkből, egészen az ókorig visszanyúlóan. Legismertebb nevezetessége az Aréna, amely az első században épült. 25000 néző befogadására alkalmas, és nyáron még mindig színházi előadásokat tartanak itt. Másik híres építmény a városban a San Zeno Maggiore–bazilika, amelyet a helyi építészet csodájának tartanak számon. A hangtorony az egyik legszebb része, amelyre Dante is utal az Isteni színjátékban.

A kulturális élet fontos színtere a Veronai Természetrajzi Múzeum, ahol egy hatalmas gyűjtemény tekinthetünk meg. A Castelvecchio Múzeumban pedig értékes szobrokat és festményeket őriznek. A város főtere állandóan pezseg, az utcákon mindig sok ember van. Az ott található parkban télen korcsolyázásra is van lehetőség. Egyik legjelentősebb korzó a Via Mazzini, ahol rengeteg bolt és kirakat van, egy kellemes sétára kitűnő úti cél. A már említett Rómeó és Júliához talán a leghíresebb a motívum az erkély, amely Casa di Guilettán található. A városban szinte mindenhol ki van táblázva, hogy merre található, így lehetetlen eltéveszteni." forrás


"Verona két évezrednyi történetével ma a második Veneto megyei központ. Közismert a művészetéről és történelméről. Igazi turistaparadicsom a művészetet kedvelők körében. Úgy is hívják, hogy a "Szerelmesek Városa", Shakespeare közismert drámája óta. Ma is turisták ezreit vonzza az Arénával, Rómeó és Júlia mítoszával, és a belváros rafinált szépségével. Az utóbbi években a nagyvárosok létszáma egyre csökken, de ez Veronára nem igaz, mert az utolsó statisztikák szerint is a lakosság száma kb. 1.300.000-re becsülhető. A város széleskörű választékot kínál a sportkedvelők számára is. A közlekedés viszont elég zsúfolt és rugalmatlan. A tömegközlekedési eszközök is gyakran túlzsúfoltak és az esetek többségében pontatlanok." forrás

"Az Adige partján nyilak jelzik az útirányt, a város főutcáján, a Via Mazzinin elindulva pedig sodorja magával a tömeg, amely egyenesen a Casa di Giuliettához, Júlia házához tart. Ott már csak két kérdés vetődik fel: vajon élt-e a valóságban a két ellenséges család, és ha igen, így végződött-e a fiatalok szerelme? A másik, kissé gyakorlatiasabb kérdés, hogy vajon mikor szakad le Júlia erkélye a turisták hada alatt? Verona persze nemcsak a legendák városa. Az operarajongók az Arénában megtartott híres Ünnepi Játékokra látogatnak ide, más csak néhány órát akar itt eltölteni, hogy meglátogassa Júlia sírját. De aki egyszer eljut ide, elveszett. Nincs ember, akit ne fogna meg a város középkori hangulata, reneszánsz palotái, különös, vonzó légköre. A tervezett néhány órából néhány nap vagy hét lesz, de az is lehet, hogy még ugyanazon az itáliai úton visszatér álmai városába.

Az óváros egységes történelmi hangulata lenyűgöző. Sok helyütt megmaradtak a 10-12. századbeli lőréses, vörös tégla várfalak, amelyeket bástyák, cakkos pártájú szögletes tornyok szakítanak meg. A nap hevétől aranybarnára, rozsdás-vörösre égett, évszázados házait ma is lakják. A régi városközpont, a Piazza delle Erbe egymásra boruló ernyői alatt ma nyüzsgő piac működik. Csak délután - amikor az árusok összepakoltak - tárulnak a turista szeme elé a tér patinás, freskós házai. A forgalmas, árusok kiabálásától zajos főteret csupán szűk, sötét sikátor választja el Itália egyik legszebb terétől, a Piazza dei Signoritól." forrás


"Ugyan állítólag semmi bizonyíték nincs arra nézve, hogy Júlia valóban ezen a bizonyos erkélyen epekedett volna Rómeo után (sőt, sokkal inkább az ellenkezőjéről hallani, miszerint egyszerűen kamu az egész), de ez egyáltalán nem zavarja a romantikus lelkű fiatalokat (és idősebbeket) hogy zarándokként vándoroljanak ide. Szerintem is igazán romantikus beleélni magunkat Júlia szerepébe :-)

A város meg hülye lenne nem kihasználni, szépen berendezték az ominózus házat, lehet fényképezkedni az erkélyen és persze nagy biznisz a Júliás kulcstartó, póló, hűtőmágnes árusítása is. (A legjobb a Júlia cicije mágnes volt, ugyanis az épület előtt álló szobornak mindenki megfogja a mellét és sorban állnak a fényképezkedéshez. Ez meg is látszik rajta, gyönyörű fényesre van sikálva :-) )

Szegény Rómeóról nincs szobor, bár nem tudom neki is a mellkasát simogatnák-e fényesre... ;-) meg úgy általában, szegény fickó közel nem szerepel annyi kütyün mint a nője. Persze ezt most nem azért kritizálom, mintha mi nem estünk volna bele a csapdába, mi sem tudtunk eljönni Júlia cicije mágnes nélkül és a gyerekeknek is vettünk egy-két kacatot, hiszen ismerik a történetet. (2014)" forrás


"Nekem ez a város a szűk utcácskáival nagy kedvencem lett. Az óváros a kétezer éves aréna robusztus falaival elképesztő látványt nyújt.  Anno 30 ezer ember befogadására volt alkalmas. Ma a biztonságra hivatkozva fele ennyi fér el benne. Az ókori csoda mellett, rögtön balra megpillanthatjuk a belváros csillogó, nyüzsgő, exkluzív üzletekkel tűzdelt negyedét. A via Giuseppe Mazzini a város kedvelt bevásárló utcája, fényes gránitkövekkel Júlia házához vezet minket.

Két kis tér nyílik még innen, a Piazza delle Erbe, amely a piacnak ad otthont és a Piazza Signori, amely a kulturális ünnepségeknek. Mindkettőt festett, díszes épületek veszik körül. A legszebb az egészben, hogy olyan minden, mintha az idő vasfoga jól megrágta volna, az erkélyek korlátjain már nincs egy ép darab, szinte csupa rozsda, néha a frissen vakolt házfalak is rusztikusra vannak dörzsölve. Ettől érezhetjük olyan igazinak. Viszont belül a lakások nagyon szépek, a légy elcsúszik a márványpadlón! A kötelező látnivalók közül a Castelvecchio (Öreg vár), a Basilica of San Zeno és a Verona Catedral és a Santa Anastasia fért bele a látogatásba." forrás

Fotóegyveleg

g.v. fotója

Fontana Madonna - p.a. fotója

d. e. fotója

n.k. fotója

Ponte della Vittoria - Ata fotója

Ponte Scaligero - Ata fotója

Ata fotója

Piazza del Erbe - Ata fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Gábor, 2022. 06. 28. 10:19
Verona most. (2022.június)
https://fikatours.blogspot.com/2022/06/verona.html


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon