ÚTIKRITIKA.HU / Szicília / Taormina


hirdetes


útikritikák


Szicília / Taormina

Taormina dióhéjban | Tetszett & Nem Tetszett | Vélemények | Közlekedés | Közbiztonság | Étkezés | VásárlásLátnivalók és programlehetőségek| Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Gy. Gabi fotója

Taormina dióhéjban

 • A (2023-as becslés szerint) közel 11 ezres lakosságú Taormina Szicília turizmusának egyik fő ékköve.  Taorminának különleges szépséget ad az, ahogy a várost teraszszerűen domboldalra építették. 
 • Fő turisztikai látványossága persze a görög színház (Teatro greco), amit a magyarok Csontváry Kosztka Tivadar festményével asszociálnak.
 • Taormina strandja kavicsos, nem különleges, igaz szép a kilátás a szemben lévő kis szigetre (Veduta dell'Isola Bella).
 • A görög színház meglátogatására a belépődíj 8 euró fejenként.
 • A hegyek között található nem messze Sávoca, ahol a Keresztapa egyes olaszországi jeleneteit forgatták.

Tetszett & Nem Tetszett

Tetszett

 1. A görög színháznál a rengeteg parádés fotótéma (tenger, Naxos-i öböl, Etna, romok sokféle beállításban, kombinációban)
 2. A romantikus utcák gyümölcsstandokkal, még a turista tömegek sem bombázzák szét a szicíliai kisvárosi karaktert
 3. Okosan kora délelőtt néztük meg a görög színházat, mielőtt (késő délelőtt) áradnak a turista csoportok
 4. Egy kis botanikus kert, a Giardini de la Villa Comunale, csodálatos kilátással (nincs belépő)
 5. Fagyizás, embernézés, jópofa kirakatok bámulása, kerámia ajándéktárgyak mustrálása, utcai zenészek
 6. A tengervíz nagyon szép átlátszó (sokan scuba búvárkodnak)
 7. Gelato Mania (Corso Umberto 7), a város legjobb fagyizója

Nem tetszett

 1. Sajnos a görög színházról készített fotókba belerondít a színpadi technika gépezete
 2. A görög színháznál a rötyi állapota förtelmes (még ajtózár sincs, vécépapír nuku)
 3. Az olasz autósok és motorosok Taormina szűk utcáin vadul közlekednek, s tojnak a gyalogosok épségére
 4. Itt is a zsiványok által kizsákmányolt cigány koldusok (főleg Romániából)
 5. A tengerjárókról napközben kiránduló turista tömegek tolakodása a görög színháznál és a sétáló utcában (jó időzítéssel elkerülhetők: kora délelőtt, késő délután)
 6. Taormina strandjáról szinte mindenki 6. fél hét között indul a szállására, és ilyenkor a közlekedés, még a gyaloglás is tömegiszonyos
 7. Taormina vendéglőiben a magas árak (egy kardhalas étel 17 euró!, igaz frissnek tűnt)
 8. A boltokban a sok gagyi ajándéktárgy

Vélemények

Taormina teljesen elvarázsolt engem, de szerintem az anyukámat is. Már csak a nehezített terep miatt is, ugyanis ez a nap volt a legfárasztóbb. A vasútállomástól fel kellett mászni kb 200 m szintkülönbséget a városba. Útközben a látvány kárpótolta a fáradozást. A hegy tetején egy park várt minket paddal és Etnára néző panorámával! A taorminai ókori görög színház pedig nem okozott csalódást! Fantasztikus még ma is, milyen lehetett építése idején, i.e. a 3. században?
Következő napunk délelőttjét Cataniában töltöttük. Itt is vannak ám megmászható templomok, kettőt meg is hódítottunk. Az egyik a Szent Agata, a másik pedig a Szent Nikola templom. Mindkettőről remek a rálátás az Etnára! (l. v. , 2023)


"Egyedülálló panorámák, romantikus kisugárzás, sok-sok lépcső és emelkedő, menő, brutálisan drága butikok, hangulatos kávézók, laza légkör. A nagy tengerjárók (cruise) ontják a turistákat Taorminába, ezért a nem hajós turistáknak javasolom, hogy 11 és 16 óra között lehetőleg kerüljék az ismertebb nevezetességeket, és Taormina központját (Corso Umberto). Ilyenkor kell inkább strandolni, napozni a hotel medencéjénél.

A turista információs egyének a lehető legunottabban végzik a munkájukat, ha egyáltalán nyitva tartanak. Taormina térség strandjai nem a legszuperebbek. Taormina nem igazán érdekes fiataloknak és gyerekeknek. A környék, kb. száz kilométeres sugárban tele van izgalmas tájakkal, településekkel. Mi inkább a kisebb falvakban kajáltunk és nem a nagyobb városokban. Ezzel spóroltunk. Bent Taorminában az éttermi árak durvák, kivéve a mellékutcákban lévő vendéglőkben. Vidéken, a híres turistás helyeken kívül meglepően kevés a turista.

Ahogy hallottuk, Taorminában nyáron, egészen szeptember közepéig baromi nagy a tömeg. Érdemes Mazzaroból a Teleferique siklóval (egy út 3 euró) közlekedni a dombtetőre, lefelé meg gyalogolni. A szicíliaiak rohadt vadul vezetnek, tojnak a közlekedési szabályokra, még az alapvetőkre is. Észnél kellett lennem a bérautó volánjánál. A strandon 16 eurót kértek egy napozóágyért (plusz napernyő), a sör 5 euró." (Vargáék)


"A színházat valahogy nem így képzeltem el. Azt hittem, a megmaradt romok között látni fogom a tengert, de a közel állandóra épített óriási fekete színfal meghazudtolja Csontváry képét, elveszi a kilátást. De még így is csoda a 15000 nézőt befogadó aréna, az épségben megmaradt oszlopok, falak, alagutak." (Laci)


,, A város panorámája, a kis utcák szűk lépcsőikkel és a romantikát idéző hangulat teljesen elbűvölik az idelátogató turistát. Strandolni vágyóknak is ideális hely, mert itt találjuk a legszebb tengerpartokat, a Jón-tenger vize ráadásul igen meleg." forrás


,, Egy amatőr fotós számára is egy álom téma a színház, háttérben az Etnával, az utóbbi elmaradt, de a színház felejthetetlen volt, többek közt a borsos belépőjegy ár miatt is.

Taorminának elképesztően hangulatos utcái vannak, meg kell említeni az itteni kirakodóvásár-szerű precíz zöldséges és gyümölcs standokat, a souvenir árusokat és persze elmaradhatatlan kávézókat, cukrászdákat is.

Nagy látványosság még Taormina tövében elterülő Isola Bella sziget, ami félsziget is lehetne az apály-dagály miatt. Az olaszok ezt is elintézték, legyen természetvédelmi terület és kész, nem megyünk bele a mélységekbe. (2017)" forrás


,, Színes házikóival, sikátoraival, tengerével, turistákra szakosodott mivoltával engem egészen a szlovén Piranra emlékeztetett. Valószínűleg Taormina elviselhetetlenül zsúfolt nyáron, de januárban pont a legjobb formájában fogtuk ki. Sétáltunk egy nagyot, gyönyörködtünk a panorámában, ittam jegeskávét, aztán lekéstük a buszt visszafele, szóval még vacsizni is ott maradtunk. A Taorminai naplementéért megérte. (2017)" forrás

m.i. fotója


,, Taormina aranyos kis város, úgy éreztem, ez egy kicsit olyan, mint Segovia, turistákra kihegyezve ugyan, de igazi déli hangulattal. Szicíliából ha egy várost kellene mondanom, Taormina lenne az. Kétségek nélkül. Taormina egyébként - meglepő módon - nem világörökségi helyszín, csak amolyan várományos. Lényegében egy igazán impozáns látnivalója van, de az tényleg hatalmas, lenyűgöző dolog: a görög színház. (2017)" forrás


,, A városban elég kevés “kötelező” látnivaló van. Ilyen mondjuk a görög színház – amit maga Csontváry Tivadar is megfestett – és a part menti Isola Bella sziget, de ezen kívül inkább a hangulatot érdemes átvenni. Taorminát pókháló szerűen szövik át a lépcsők, amik egészen a parttól a csúcsig vezet fel, a legkülönbözőbb kis utcákon. Abba biztosak lehetünk, hogy ha szeretjük a változatosságot, akkor mindig fel tudunk menni egy másik útvonalon, mint amin jöttünk.
Az Ancient Theatre of Taorminába, vagy ahogy a legtöbb magyar oldalon rátalálni a Görög színházba 10 euró a felnőtt és 5 euró a 25 év alatti jegy. A több, mint ezer éves színház nagyjából fele van az eredeti állapotban, egy részét felújították. Az alsó karimát ma is használják, igaz ide fém szerkezeteket hoznak, ami azért ront a látványon.
A több, mint ezer éves színház felső sorából elképesztő a kilátás a tengerre és az Etnára is.
Viszont ami a legjobb az egész helyben az a kilátás. Ha leülünk a legfelső sorban, akkor
“Egy olyan csodálatos látvány nyílik meg előttünk, amit nem hogy színházba nem láttunk még, de lehet hogy még egyáltalán máshol se “
és ha ehhez még hozzá képzeljük, hogy itt több száz évvel ezelőtt kik ültek akkor igazán felemelő érzés a hely. Mindezek összefoglalásaképpen igenis megéri kifizetni a 10 eurós belépőt. (d.i., 2019)


Taormina hihetetlen zsúfolt már most főleg esténként, sorban álltak az emberek az éttermek előtt. Nehéz ott autóval a közlekedés és a parkolás, nem tudom mi lehet ott nyáron. Bejártuk a kis utcákat, voltunk a parkban (Villa Comunale), görög színházban, Isola Bella fentről és lentről, felvonóztunk és ettünk.  (k.b., 2022. május)

Szállás

Ajánlott szálláshelyek (2023):

3 csillagos: Agriturismo Terrenia , Villa Belvedere , Vello d'Oro ,

4 csillagos: Unahotels Capotaormina, Hotel Villa Paradiso , Hotel Villa Diodoro , Htel Monte Tauro , Hotel Ariston@Palazzo Santa Caterina , Sirius , Hotel Villa Schuler , Hotel Villa Esperia ,

5 csillagos: Hotel NH Collection Taormina , Grand Hotel San Pietro ,

-----------------------

Nem ajánlottak: Hotel Caparena , Hotel Bel Soggiorno ,

Közlekedés

 • Catania - Taormina autóval: 56 kilométer, 1 óra 10 perc
 • Messina - Taormina autóval: 52 kilométer, 50-55 perc


,, Taormina egy hegyen van, szűk utcákkal - mind micsoda meglepetés -, gondoltam, az első adandó alkalommal megállok az autóval, és volt olyan mázlim, hogy egy parkolóház akadt utamba. Még nagyobb mázli, hogy a parkolásért sem kellett fizetni, mert egy éppen menni készülő odaadta a parkolójegyet. Megköszöntük, de gyanakodva nézegettem, hogy hol a trükk, ilyen nálunk nem szokás. Később - Siracusában - rá kellett jönnöm: ez itt a dolgok rendje, igen, az emberek (legalábbis ezen a módon) kedvesek egymással, és talán ez az a magatartásforma, amit hazahozhatnék magammal Magyarországra. Az ottani gyanakvásomra ma is röstelkedve gondolok vissza. (2017)" forrás


,, A városban 2 buszjárat van. Az egyik az úgy nevezett narancssárga, ami a tengerpartot köti össze az 500 méter magasan fekvő Castelmolával. A másik a kék busz ami Taormina városközpontjából visz fel úgyszintén Castelmolába. Az narancssárga buszra – ez is érinti a központot – 1,1 euró a jegy, míg a kékre 1,9 euró. Hiába az utóbbi a rövidebb járat, nem sikerült rájönni miért ez a drágább, talán a méretből adódó különbség. Míg a tengerparti buszt egy rosszabb BKV buszhoz tudnám hasonlítani – igazi helyi járat – addig a kék busz egy rendes 50 személyes nagy busz.

A főbb problémák a tömegközlekedéssel nem is ott kezdődnek, hogy csak 2 járat van, hanem hogy ezek milyen gyakran járnak. Átlagos 1-1,5 óránként közlekednek fel és le egyaránt, így ha ezzel nem kalkulálunk jó előre – meg az olaszos életérzéssel, hogy akár 10 perccel is korábban jöhet – akkor könnyedén ott ragadhatunk egy adott helyen.
Ezért érdemes szót ejteni az alternatívákról. Ami leginkább a gyaloglásban merül ki, ha nincsen kocsink. De azért van egy felvonó is 3 euró / út áron a parti város Mazzaro és Taormina között.

Utazás előtt még érdemes lehet információt gyűjteni a vonatról is ami a már korábban említett Taormina-Giardinin áll meg. Ez a település közvetlen a tenger mellett helyezkedik el, de gyalog bő 1 óra távolságra Taormina központjából. Így ha vonattal érkezünk, akkor azt vagy nappal tegyük, amíg jár még busz – igaz erre is lehet, hogy 1 órát kell várnunk – vagy taxival közlekedjünk, mert gyalogosan egy igen meredek úton tudjuk csak megközelíteni a központot. (d.i., 2019)


,, A cataniai reptérről Taorminába busszal másfél óra az út, 7,50 euróba kerül. A busz a reptér épülete elől indul, jegy rá egy kis trafikban kapható, a menetrendről itt lehet tájékozódni. Átszállós vonatos megoldás is van, de a vasútállomás (Giardini-Naxoséval közös) Taormina alatt, a tengerparton található, ahonnan a városig még fel kell buszozni helyijárattal, így a közvetlen távolsági buszos opció jóval egyszerűbb. (2020)" forrás


Megnéztük az ókori görög színházat, ami önmagában is csodás, fent a hegytetőn pedig, egy kis kávézóban pihenhettünk rendkívüli panorámával. A tömegközlekedés itt teljesen kiszámíthatatlan, ki van téve buszmenetrend (bár nem feltétlen oda, ahol ténylegesen megáll a busz), de használhatatlan volt, teljesen random módon szálltunk fel a buszra, ami jött (körülbelül az ötödikkel sikerült elindulni a jó irányba). (2022)

Közbiztonság

Taorminában a közbiztonság átlagon felül jó szicíliai, vagy akár olaszországi viszonylatban. A helyiek nagyon civilizáltak, a többségük a turizmusból él, azaz nagyon ügyelnek arra, hogy senki semmivel ne rontsa a város presztízsét.  A helyi fiatalemberek bátran csajoznak, azaz leszólítják a férfi kíséret nélküli turistalányokat, de a srácok legfeljebb szívtiprói minőségükben minősíthetők ,,veszélyesnek". A csajozás amúgy nem is agresszív, könnyen le lehet a fiúkat szerelni, ha valaki ne akar ismerkedni.

Étkezés

Ajánljuk ezeket a cukrászdákat, kávézókat: Pasticceria Etna

,, Nem meglepő módon mára már ennek a városnak is a legnagyobb bevételi forrása a turizmus lett. Ezt összehozva úgy, hogy még jóval kevesebben vannak itt, mint a főbb Európai nagy városokban.
A turizmus előtérbe kerülésének egyik nagy előnye, mint az éttermek felvirágzása ebbe a városban is tetten érhető volt. Köszönhetően a turistáknak, az éttermek próbálnak jobbnál jobbak lenni és ezt mind teszik olyan helyekről ahol a kilátás valami hihetetlenül jó. Például a Ristorante Granducában egyszerre nyílik kilátás az öbölre és az egész városra is. Az Al Saracenoban madár távlatból tudjuk végig pásztázni az egész várost, míg a Pizzichella egy csodás tenger parti étterem. Persze azért itt is érdemes segítségül hívni a Tripadvisort. Én is mindegyik étterem kiválasztása előtt megnéztem az értékelésüket.
Mindegyik helyre igaz volt, hogy megadták a módját, kellő elegancia volt bennük, de nem vitték túlzásba. Úgy szintén közös volt bennük – ami amúgy a legtöbb olasz helyre igaz – hogy baromi jó tésztát,pizzát,desszertet készítenek. Továbbá az is, hogy fejenként 2-3 euró szervizdíjat számoltak fel – fogyasztástól függetlenül – csak azért, hogy beültünk.

Árazás szempontjából az mondható el, hogy egy nagy ~32cm-es pizza 8-12 euró, a tészták 9-13 euró között vannak, a desszertek pedig 6 euróba kerülnek. Ezen kívül, még nagyon népszerűek a halas ételek , de most mi azokat kihagytuk – lehet az áruk tántorított el – mivel a legtöbb halas étel 20 euróba került, és még mindig csak 1 fogásról beszéltünk. A kávé és a palack víz 2-3 euró volt, a koktélok sörök 4-5 eurók.
“Így egy főétel,desszert,ital trió 2 fő része úgy 10-15 ezer forint. “
Ami nem olcsó, de ilyen kilátás mellett, egy turizmusból élő városba elviselhetőnek számít és még mindig tudunk a boltban vásárolni, ha sokalljuk az árakat.
Viszont amit hiányoltam azok a lazább, kötetlenebb kis kajálós helyek voltak. Persze Olaszországban vagyunk, nem akar az ember gyrost enni, de azért lehetett volna több szelet pizza árus vagy például pár Street food hely. Utóbbiból egyetlen egyet se láttam itt létünk alatt. " (d.i., 2019)


A város felfedezése közben természetesen megéheztünk, ezért kipróbáltuk a helyi konyha finomságait. Olaszországban szerintem nem lehet nem jókat enni, az olasz konyha fantasztikus, ízletes és egyedi mediterrán hangulata visszaköszön az ételeiben, italaiban is.

Mi két étteremben jártunk ittlétünk alatt, egyik a Ristorante Le Buca, másik a Ristorante Pizzeria Taormina volt. Mindkettő úgy van kialakítva, hogy gyönyörködhetünk a tengerre néző panorámában vacsora közben. Az ételek mindkét helyen nagyon finomak voltak, előbbinél carbonara tésztát ettem, utóbbinál pedig olivabogyós-cukkinis-sajtos pizzát. A pincérek kedvesek, beszéltek angolul, ajánlottak bort az ételekhez, illetve magától értetődően hozták a frissen facsart narancslevet is. Az árak hasonlóak az itthoniakhoz, kb 40-45 eurós összegre kell számítani két személyre egy-egy főétel és egy-egy pohár ital kapcsán.

Ha napközben nincs kedvünk étteremben enni, akkor kisebb bisztrókban érdemes a már említett arancinit vagy cannolit fogyasztani. Előbbi egy zsemlemorzsában megforgatott sajtszószos golyó, amit ízesítenek zöldséggel vagy bacon-nel, esetleg mozzarellával - ahogy kérjük. Utóbbi pedig a híres édesség, a ropogós sült tésztába tekert különféle ízesítésű (csokis, vaníliás, pisztáciás stb) puding, amelynek a kilógó két végét megszórják csokidarabokkal. Mindkettő amellett, hogy nagyon finom, laktató is, 1-2 arancini és egy 1 cannoli megfelel egy kiadós ebédnek. A 16 fokos melegben a bátrabbak már simán próbálkozhatnak a fantasztikus olasz fagyi gombócok elfogyasztásával, de mi még azért nem mertük bevállalni. (2023) forrás


,, Taorminában nyitásként a tíz nap legjobb lasagnéjét ettük a La Vecchia étteremben. Második lecke: ha nem szólsz, hogy nem kérsz előételnek friss pékárut, hoznak és felszámolják. A szervízdíj per fő szerepel a számlán. Másnap pedig a szállásunk tetőteraszán reggeliztünk, az asztaltól az Etna csúcsát láttuk, a kapucsínó mellé isteni briós járt! A B&B Varó Taorminát egy német-olasz pár, Alessandra és Federico üzemelteti, közel van mindenhez, a környékbeli kerthelyiségekből este olasz világslágerek dallamai szűrődnek fel a szobákba. (2020)" forrás

Vásárlás

k. a. fotója

Látnivalók és programlehetőségek

Görög színház

,, Délutáni program Taormina görög színháza. Szieszta időben indulok, és csodák csodája, nincs sor a jegyvásárlásnál, még van időm megbeszélni a helyi hop on hop of útvonalát a sarkon álló kollégákkal. 10 euro a 2,5 órás út, le lehet szállni a beszámozott megállókon és visszaszállni bármelyik óránként közlekedő járatra. A turistabusz Letojanitól Giardini Naxosig közelkedik, megkerüli Taorminát és felmegy egészen Castelmolába. Taorminából Castelmola kb. 5 km, taxival 15 euro, és a taxissal meg lehet beszélni hogy várjon meg és vigyen tovább a Madonna della Rocca kilátóhoz és kápolnához potom 50 euróér. De megyek sorban.

A görög színházban már készülődnek az esti Tosca előadására. Áll a díszlet, a látvány megragad és ott tart. Elképzelem ahogy Csontváry itt ült valahol a nézőtér felső sorában és addig simogatta a vásznat amíg vissza nem adta azt a képet amit látni akart. Én nem tudnám még szóban sem behatárolni azt a látványt amit nyújt. Mert ha leírnám, már azzal is korlátok közé szűkíteném a végeláthatatlan látnivalót, a színház terjedelmét, a masszív falak körbefont tartósságát, a lefele hömpölygő nézőteret, a színpad templomi szentélyének vázát és a mögötte elterülő lávák útjának vájatát a völgyben egészen bele a tengerig." forrás

Elter Karcsi fotója

,, A görög színházban már készülődnek az esti Tosca előadására. Áll a díszlet, a látvány megragad és ott tart. Elképzelem ahogy Csontváry itt ült valahol a nézőtér felső sorában és addig simogatta a vásznat amíg vissza nem adta azt a képet amit látni akart. Én nem tudnám még szóban sem behatárolni azt a látványt amit nyújt. Mert ha leírnám, már azzal is korlátok közé szűkíteném a végeláthatatlan látnivalót, a színház terjedelmét, a masszív falak körbefont tartósságát, a lefele hömpölygő nézőteret, a színpad templomi szentélyének vázát és a mögötte elterülő lávák útjának vájatát a völgyben egészen bele a tengerig." forrás

Közterek

Piazza IX Aprile: A Piazza IX Aprile Taormina egyik legismertebb tere, és egyedülálló kilátást nyújt a városra és a környező hegyekre. A tér közepén egy hatalmas óra található, a teret körülvevő épületek pedig különböző stílusban épültek, például a barokk Palazzo Corvaja, a normann stílusú San Giuseppe templom és a spanyol barokk építészeti stílusú Santa Caterina templom.

Piazza del Duomo: A Piazza del Duomo egy másik gyönyörű tér Taorminában, amely a középkori városközpontban található. A tér közepén található a San Nicola katedrális, amely a 13. században épült és számos műalkotással és freskóval rendelkezik. A tér körül számos hangulatos, kávézó, bár és étterem található.

Piazza Badia: A Piazza Badia egy kisebb tér Taorminában, amely a középkori Badia Vecchia kolostorral található. A tér csendes és békés hangulata, valamint a körülötte található gyönyörű épületek és az óceánra nyíló kilátás miatt nagyon népszerű a turisták körében.

Piazza del Carmine: A Piazza del Carmine Taormina legújabb tere, amely a Carmine-templom körül található. A tér gyönyörű kilátást nyújt a környező hegyekre és a városra, és számos bár, étterem és üzlet található a környéken.

Piazza Vittorio Emanuele - l. a. fotója

Piazza Duomo - f. l. fotója

Palazzo Corvaia

A Palazzo Corvaja egy híres műemlék Taorminában. Az épület a középkorban épült, majd a későbbi évszázadokban bővítették és átépítették, így a ma látogatható épület egy keveréke a középkori és a barokk stílusnak.

A Palazzo Corvaja ma múzeumként üzemel, és számos kulturális programnak ad helyet, mint például kiállításoknak, koncerteknek és színházi előadásoknak. Az épületben találhatók múzeumi tárgyak, műalkotások és antik tárgyak, amelyek bemutatják Taormina történelmét és kulturális örökségét.

Az épület egyik legmegkapóbb jellemzője az udvarán található belső kert, amely egy zöld oázis a város zajos utcáinak közepén. Az udvarban található egy kút és egy szökőkút, valamint a körülötte lévő falakon néhány antik szobor és műalkotás.

a. g. fotója

Castelmola

Castelmola egy varázslatos kis hegyi falu Taorminában. A falu egy dombtetőre épült, és festői kilátással rendelkezik a környező hegyekre és az Ion-tengerre.

Castelmola a középkorban alakult ki, és sok történelmi és kulturális látnivalót kínál a látogatóknak. Az egyik legfontosabb látnivaló a középkori vára, amely a falu központjában található, és amelyről csodálatos kilátás nyílik a környező tájra.

A falu számos szűk utcája és lépcsője kanyargósan vezet fel a hegyi csúcsra, ahol az utazók megcsodálhatják a népi építészet szépségeit és az öreg szicíliai kőházakat. A városi piac, ahol helyi ételeket és italokat lehet megkóstolni, szintén vonzó látványosság.

A faluban található a San Giorgio templom, amelyben gazdag történelmi és művészeti örökség található. A templomot két román-stílusú kapu és két tufakőből készült harangtornyok díszítik.

A Castelmola-ban található lélegzetelállító kilátás, a barátságos helyiek, az óváros és a történelmi látnivalók mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a látogatók különleges élményekkel gazdagodjanak, és megértsék az évszázadok óta fennálló szicíliai kultúrát és hagyományokat.

j. sz. fotója

Corso Umberto

A Corso Umberto Taorminában található, és a város egyik fő sétálóutcája. Ez az út azonban több mint egyszerű sétálóutca - Taormina legismertebb és legforgalmasabb utcája, ahol a látogatók számos üzletet, éttermet, kávézót és látnivalót találhatnak.

A Corso Umberto a város északi és déli részét köti össze, és körülbelül egy kilométer hosszú. Az út számos szép barokk és reneszánsz épülettel büszkélkedhet, amelyek az utazók számára lenyűgöző látványt nyújtanak.

Az utcán sétálva a látogatók érezhetik Taormina autentikus mediterrán hangulatát. A hangulatos kis utcák, a gyönyörű kőépületek, az elegáns üzletek és a hagyományos éttermek mind hozzájárulnak ehhez az érzéshez. Az utcában található számos szuvenírüzlet, ahol az utazók megvásárolhatják a helyi kézműves termékeket és emléktárgyakat.

Az utca egyik legismertebb látványossága a Taormina ókori színháza. Ez a híres épület körülbelül az út felénél található, és lenyűgöző kilátást nyújt a városra és a környező hegyekre.

l. v. fotójaTaormina és Mazzaro között a drótkötélpályás kabin (funivia)

A drótkötélpályás kabin (funivia) Taormina és Mazzaró között a közlekedési kapcsolatot jelenti. A kabin a Taorminai központtól északra található, és feljuttatja az utasokat a Mazzaró öbölbe. Ez az öböl Taormina egyik legnépszerűbb strandja, és csodálatos kilátást nyújt az Ion-tengerre.

A kabin rendkívül kényelmes és gyors közlekedési mód Taormina és Mazzaró között, amely az utazóknak lehetőséget biztosít arra, hogy élvezhessék a látványos tájat, miközben egyszerűen és gyorsan eljutnak az öbölbe.

A kabinjárat napi rendszerességgel üzemel, és körülbelül tíz percet vesz igénybe, hogy a látogatókat eljuttassa Taorminából Mazzaróba. Az utazás során az utasok áthaladnak a Monte Tauro hegyen, és a látványos kilátás miatt ez az utazás igazi élmény.

Aji fotója

Isola Bella

A buszparkolóból a szállásunk felé sétálva útba esett egy kilátó terasz a tengerre, gondoltuk, menjünk lessük meg a látványt! Nem csalódtunk, ugyanis a tükörsima és nyugodt tenger látványa mellett a sziklás hegyből 4 kisebb-nagyobb félszigetet fedeztünk fel, amelyek megmentették a tájképet az egyhangúságtól! Köztük volt az Isola Bella, vagyis „a szép sziget”. Magas vízállás esetén a félsziget szigetté alakul, vagyis az odavezető út víz alá kerül és egy másik tájképet varázsol az idelátogatóknak. A dús növényzettel borított szigeten található egykori tulajdonosának, Lady Florence Trevelyan-nak a háza és a hozzá tartozó kert. Az angol hölgy, aki szoros barátságot ápolt Viktória angol királynővel, 1890-ben vásárolta meg a kis félszigetet, amin felépítette lakhelyét. Halála után 1990-ig magánkézben volt, majd Szicília regionális kormánya vette kézbe és azóta is állami gondozásban van a félsziget és a ház is. (2023) forrás

Olvasmányos linkek

"Taormina nem véletlenül az egyik legnépszerűbb turistacélpont Szicíliában – az ennek megfelelő árakkal. A tenger fölé magasodó régi városban az ember az egyik ámulatból a másikba esik, szinte 20 méterenként muszáj újabb fotót csinálnia." forrás


"Valóban lélegzetelállító a görög színházból elénk táruló látvány a tengerrel és az Etnával. Igazán tudták hová érdemes építkezni! Taormina középkori és barokk kis utcácskái sem hagynak maguk után semmi kívánnivalót! Délután meglátogattam az aprócska helyi néprajzi múzeumot, és sok-sok érdekességet láttam. " forrás


"Taorminába a feljutás nem volt egyszerű, mert nagyon kanyargós utakon vitt a busz. Egy olyan 20-30 perc utazás után leszálltunk a főtéren. Nagy meglepetésünkre eszméletlen mennyiségű embercsoport mindenhol, a közlekedés araszolva haladt. A buszok tömve, ezek viszont legalább enyhítettek a tömegen. A megszokott kis, keskeny utcák jellemzik, de népességgel és forgalommal. Nagyobb életet tapasztaltunk itt. Árusok mindenfele, étel, ital, kis izékék vásárlására volt lehetőség. Meg akartunk kóstolni jó fagyikat, így az első utunk oda vezetett. Itt sem kellett csalódnunk. Isteni a fagyijuk! Amit tudtunk, megnéztünk a városban. Nagyon hangulatos volt, a nagy tömeg ellenére is." forrás

                                                                    Elter Karcsi fotója

"A görög színházban aznap este éppen valamilyen koncertet rendeztek ott, ezért a látványt egy picit csúfította a díszlet és a hangfalak, de így sincs ok a panaszkodásra, mert hihetetlenül szép az egész. Háttérben az Etna, Európa legmagasabb és legaktívabb vulkánja, ami folyamatosan pöfékelt akkor is, a tetején pedig még mindig hó volt. Balra pedig a tenger. A színház nagyon szép állapotban van. Leültem egy pár percre a legfölső sorban és csak néztem a tájat. Gyönyörű.

A színház után elindultam gyalog lefele a tengerpartra, ami nagyon hangulatos.  Habár nem homokos, hanem kavicsos, ezért mezítláb nem olyan jó ott mászkálni, viszont megint csak azt a szót tudom mondani, hogy gyönyörű. Van egy kis sziget is a parton, Isola Bella, amit egy homok híd köt össze a parttal. Be lehet sétálni. Kicsit időztem még a parton, majd felmentem a városba a botanikus kertbe. Onnan is gyönyörű a táj és jó volt egy kicsit hűsölni a fák árnyéka alatt. Délután, ahogy picit hűlt a levegő és a nap se tűzött annyira, visszamentem a tengerpartra ücsörögni.

A következő napra a taorminai vár és Castelmola volt a terv. A várhoz jó sok lépcsőn kell felmenni. Az út végig tele van kaktuszokkal. A hegy tetőn van egy kis templom is, ami egy sziklába lett kialakítva. Nagyon érdekes belülről. A látvány pedig szintén gyönyörű. Egész Taorminát belátni. " forrás

,, A taorminai vasútállomás a tengerpart mellett található, nem messze a kicsi, de nevéhez méltóan csinos Isola Bellától. Bár azt gondolná az ember, hogy itt minden a vízparton zajlik, ez nem így van: busz indul fel a meredek szerpentineken a hegy tetejére, ugyanis a helyiek úgy érezték i.e. 400 körül, hogy le van szarva a türkiz sós víz, a magaslati levegő sokkal jobb lesz.

Nem mondok újdonságot azzal, hogy nem voltak teljesen agyalágyultak. Erről már a busz küszöbéről való lelépés pillanatában meggyőződtem, Taorminában ugyanis bármerre néz az ember, fennséges látvány fogadja, akár a szomszédos, sziklára épült települést látja,

A helyi fő utca kezdetét is egy sokat látott kapu jelöli, csak hogy érezze az ember, hogy itt minden négyzetméteren visít a történelem.

Taormina egyébként egy szicíliai viszonylatban kimondottan kinyalt település. Elegáns apartmanok, butikok, éttermek sorakoznak, helyieket alig látni, de a templom körül azért feltűnik néhány "őslakos" a minden évszakban megállíthatatlanul hömpölygő turistaár holtágaiban.  Aki járt az Amalfi-parton, annak Positano vagy még inkább Ravello juthat eszébe, csak itt nagy fícsör az aktív vulkán látványa.

A hely kicsi, az érdeklődők száma viszont nagy, ez pedig mindig áremelkedéshez vezet: a Teatro Grecóba például 10 euróért válthatunk belépőt. Nem mintha rossz helyre menne ez az összeg, a látványt pedig nehéz lenne pénzben felbecsülni. (2017)" forrás

Fotóegyveleg

K. Susanna fotói (január)

k. a. fotója

 

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2024. 04. 17. 08:40
Évának:
https://www.viator.com/tours/Sicily/Tour-the-Set-of-The-Godfather/d205-36183P4


Mikes Éva, 2024. 04. 16. 13:13
Olvastam valahol, hogy Taorminából indul a Godfather tour, ami egy Hop on Hop busz.Valaki tud erről bővebb infót? Honnan-meddig, milyen gyakorisággal, feltételekkel,stb? Köszi!


úti kritikus, 2024. 03. 18. 10:23
Fekete Lajosnak:

Catania központi pályaudvarából (Centrale) vonattal 45-60 perc Taormina-Giardini állomás. kb. 35-45 percenként van járat. Kb. 6-8 euró a vonatjegy.
A busz csak picivel olcsóbb. Szerintem jobb a vonatozás.


Lajos Fekete, 2024. 03. 17. 13:54
Kedves Kirándulók!
Egy kis segítséget szeretnék kérni a közelgő kirándulásunkhoz,ami Catania lesz.Egy napot szeretnénk Taorminába eltölteni.Hogyan lehet a legkönyebben eljutni /busz,vonat/ Taorminába?Mivel, hogyan jutunk fel a látnivalokhoz?
Köszönöm a segítséget.


Horváth Rita, 2022. 11. 23. 18:53
Update! A belépő a taorminai Antik (Görög) Színházba az idén 10€. Most kezd lecsengeni a turistaszezon, de azért érdemes idejönni, kirándulgatni feltöltődni. A havas Etna így különösen izgalmas! Jómagam, 23 éve élek Taorminában, idevenvezető és történész vagyok. Ha bárki szakszerű idegenvezetésre, kirándulásra vágyik Taorminában, az Etnán, Cataniában vagy Siracusában, jelentkezzen bátran. e-mail: rithorv@hotmail.com tel: 00393420613039


Horváth Rita, 2022. 06. 19. 16:44
Kedves érdeklődők, látogatók! Horváth Rita vagyok.23 éve élek Szicílián, helyi engedéllyel rendelkező, nemzetközi idegenvezető vagyok.Szívesen tartok vezetett sétákat szeretett városomban és a környéken is. Szállással, autóbétléssel nem foglalkozom csak kirándulásokkal.Tel. 00393420613039


Brezán Jánosné, 2018. 09. 19. 09:02
Kedves Gyarmti Gabi!

Nagyon szépen köszönöm a segítséget. Nagyon hálás vagyok, mert aggodtam nagyon. Hatan megyünk és én vagyok a szervező, nem szeretném ha leharapnák a barátaim a fejemet mert nem tudok semmi lehetőséget felmutatni. Kinyomtatom az Ön levelét és megmutatom nekik, lehet dönteni, busz vagy taxi.
Még egyszer nagyon szépen köszönöm.

Szép napot.


Gyarmati Gabi, 2018. 09. 18. 16:33
Kedves Brezán Jánosné!

Az alábbi kérdés megválaszolásához tudok egy kis segítséget nyújtani, mert voltam nemrég Taorminában.
A reptérről tényleg mennek buszjáratok Taormina központjába, viszont Önöknek nem arra a járatra van szükségük, ami felkanyarodik a városközponthoz a szerpentinen, hiszen ha jól láttam, akkor az őnök szállodájuk a tengerpart közelében van. Onnan egy kb. fél óra-órás órás lépcsős túrázás által lehet lejutni csak a tengerparti részre gyalog. Van olyan járat, ami a tengerparti részre megy, de az nem megy fel Taorminába. A buszjárat számát sajnos nem tudom, de az a járat lesz, amivel az Isola Bella szigethez is el lehet jutni.

Illetve ha jól tudom, egy vonat is megy azon a szakaszon, ami nem tudom, honnan indul, a reptért érinti-e, de Giardini Naxos-ban fel lehet rá szállni.

A taxi sokkal drágább, a busszal szerintem olcsóbban meg lehet oldani, ha ez szempont.
úgy tudják könnyen beazonosítani, hogy azt a buszt kell keresni, ami Capotarminánál a tengerpart felé megy és nem a városközpontba, ott van az elágazás, vagy annál a megállónál leszállnak és átszállnak a másik buszra, vagy egy kb. 15 perces sétával elsétálnak onnan a hotelig az út mentén.


Brezán Jánosné, 2018. 09. 18. 14:01
Segítséget szeretnék kérni olyan valakitől aki volt Taorminában. Nem tudom, hogy jutunk el a repülőtérről a Jonik Hotel Mazzaroba. Nem találtam buszjáratot pedig a szállodábol azt írták, hogy Taormina központjába van busz. 6-an vagyunk és akkor a taxival hogy oldjuk meg. Köszönöm a segítséget.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Autóbérlés Szicíliában!!! Autóbérlés Szicíliában!!!
Online autóbérlés a Vistánál
Béreljen autót itthonról online - kellemetlenségek nélkül!
SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes