ÚTIKRITIKA.HU / Olasz adriai part / Jesolo


Olasz adriai part / Jesolo

Jesoloról dióhéjban|Tetszett&Nem tetszett|Vélemények|Odajutás|Szállás|Helyi közlekedés|Étkezés| Vásárlás| Szórakozás|Egyéb hasznos információk| Strandok| Látnivalók|Programlehetőségek| Programok gyerekeknek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.


j.s. fotója

Jesoloról dióhéjban

Lakosság (2022-ben): 30,600

olasz kiejtés: jezolo (hangsúly az első szótagon)

Két központja van, az egyik az óvárosban, a másik Lido de Jesoloban (a Piazza Aurora környéke). A partvonal (Lido de Jesolo) sűrűn tele van szállodákkal és üzletekkel. A Lido de Jesolo egy 15 kilométer hosszan elnyúló, finom homokos tengerpart.

Jesoloban van kórház.

A város közúton 42 kilométerre van Velencétől.

Lido di Jesolo magyarul annyit jelent, hogy Jesolo strandja, mivel maga Jesolo település csak beljebb, a parttól három-négy kilométerre található meg. Érdekessége, hogy két központja van, amelyből az egyik az Jesolo központja, a Centro Storico, míg a másik Lido di Jesolo főutcája, ami két sarokra található a parttól és több kilométeren szeli át a települést. Esténként 20 órától ezt az utcát lezárják a forgalom elől és sétálóutcává változik át.

Jesolo bár látnivalókban nem dúslakodik, de nem is baj, mert arra ott van a szomszédos Velence. Ettől függetlenül rettentően felkapott hely, így rengeteg szórakozási lehetőség közül választhatunk a strandolás mellett. Kezdésnek akár elmehetünk Olaszország legnagyobb víziparkjába, az Aqualandia-ba, ahol rengeteg medence és csúszda várja az ide érkezőket. Nem mellesleg a világ egyik legmagasabbról (42 méter) induló csúszdáját is itt találjuk meg. A városban továbbá felfedezhetjük a tengeri élőlényeket bemutató Sea Life-ot és Tropicarium-ot, illetve a gokart szerelmesei (Pista Azzura) Európa egyik legmodernebb pályáján élvezhetik ki a száguldás mindenegyes örömét. Ezenkívül a 18 lyukas golf-, és 24 lyukas minigolf pálya (Adventure Golf Jesolo), valamint a New Jesolandia vidámpark gondoskodik a garantált jókedvről. forrás

j.s. fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A végtelen hosszúságú (14 km) fő promenádon sétálni és egyszerűen bámulni az embereket, a sokaságot

2. a Piazza Bresci a látványos homokszobrokkal

3. Érthető módon elképesztően sok, csábító fagyizó

Nem tetszett

1. A strandon a feka mozgóárusok idegesítőek, és még idegesítőbb az árukészletük unalmas egyhangúsága (napszemüveg, őv, kézitáska)

2. A Lido nyaralókat megcélzó legalább száz boltjában a választék túlságosan hasonló

3. A Dinó múzem uncsi volt, még a gyereknek is

4. Az Aqualandiában (más néven: Caribe Bay) minden pofátlaanul drága, az ennivaló ráadásul silány, a fagyi legalább finom, de 3,50 euróba fáj

Vélemények

,, Jesolo szép volt, de turista város és akárhogy is néztem a számtalan turista között nem igazán találtam meg a boltokba belépve a hangos CIAO-n kívül az olasz mentalitást. " (CHV)


,, Én Riminibe többet nem megyek. Jesolo sokkal barátságosabb. (t.t., 2021)

Odajutás

Lido de Jesolo közúton 691 kilométerre van Budapesttől. Megállás nélküli vezetést feltételezve ez egy kb. 7 órás út. A távon 642 kilométeren az autópálya kénylemét élvezhetjük.

Szállás

Ajánlott szálláshelyek (2022):

2 csillagos: Hotel Rex ,                 

3 csillagos: Hotel Roby , Domino Suite Hotel , Bolivar , Frank ,

4 csillagos: Hotel Orient&Pacific , Hotel Cesare Augustus , Oxford , Baia Del Mar Suite , Byron Bellavista ,

Victoria Frontemare ,

5 csillagos: Almar jesolo Resort&Spa , Falkensteiner Hotel&Spa Jesolo ,

------------------

Nem ajánlottak: Hotel Astor , Hotel Miami , Hotel Antille&Azzorre , Hotel Harrys , Hotel Vianello , Hotel Helvetia , Hotel Florida ,

Helyi közlekedés

A helyi buszon a menetjegy ára átlagosan 1,30 euró.

Étkezés

Vásárlás

Szórakozás

Egyéb hasznos információk

Strandok

A víz lassan mélyülő, ami kedvező a gyerekeknek.

                   Napozóágyak (sdrai) és napernyők (ombrelloni) bérlésének ártáblája (a gg. az egynapi, a sett. a heti) - j.s. fotója

Il Lido

Cortellazzo

Látnivalók

Programlehetőségek

Pista Azzura

gokart pálya

Homokszobor kiállítás

Programok gyerekeknek

Aqualandia (hivatalos anolg nevén: Caribe Bay Water Park)

Bellépődíj  (2022-ben): 36 euró/fő, parkolás: 5 euró, öltözőszekrény: 5 euró

Van családi jegy! (4 főnek 79 euró - online)

t. o. fotója

Tropicarium park

New Jesolandia

vidámpark ötven attrakcióval

Olvasmányos linkek

,, Jesoloról nagyon megoszlanak a vélemények. Valaki vagy nagyon szereti, vagy egyenesen hallani sem akar róla. Magam is próbálom kerülni a futószalag szerű turizmus-kiszolgálást. Nem szeretek heringként feküdni a strandon a több ezer ember között és küzdeni a napágyakért. Persze még számos aggodalom felmerül a nyaralásnak ezzel a módjával.

Ha továbblépünk a félelmeinken könnyen felfedezhetjük, hogy Jesolo nagyon jó adottságokkal rendelkező hely. Ha csak azt vesszük figyelembe, hogy autópályán számunkra egészen könnyen elérhető homokos OLASZ tengerpart. De vannak itt más szempontok is. A víz gyönyörű, kellemes hőmérsékletű, lassan mélyülő, a part végig homokos.

A tengerparton egyébként tökéletesen ki van építve egy sétálósáv, melyről be lehet kukkantani a szállodák medencéihez, és teljes hosszában végigsétálhatunk a lungomare-n. Akár mezítláb, akár babakocsival, akár kutyákkal, ahogyan csak szeretnénk.

Jesolo tökéletes választás ha az ember másra sem vágyik, minthogy pihenjen, napozzon és strandoljon. Lehetőség van a tengerparton sétálni, futni, romantikus estét tartani, kutyát sétáltatni. A Pínea fenyők kellemes árnyékot adva magasodnak az ember fölé, mely szintén tökéletesen adja a mediterrán hangulatot. Ha jókat szeretnénk enni, akkor sem kell csalódnunk. A tengerből kifogott halak, tenger gyümölcsei szinte minden fogásban megtalálhatók, ráadásul prémium minőségben.

Jesolo titka, hogy szezonon kívül kell meglátogatni. Persze van amikor ezt nem lehet megoldani, de ha az ember teheti, akkor csak így érdemes menni. Június legelején (az első 2 hétben) a víz már kellően meleg, nincs még felkavarva. A vendéglátó egységek tárt karokkal várják a vendégeket. A helyiek szívesen beszélgetnek, nem kell rohanniuk rögtön a következő asztalhoz. Olyan barátságos és emberi az egész. Ugyanez elmondható a szeptemberről is. Az időjárás tökéletes a fürdésre, de már gyakorlatilag nincsen senki a parton. Valóban élvezetes az egész és minden természeti adottságot nyugalomban fel lehet fedezni.

A másik nem elhanyagolható szempont ilyenkor, a szálloda foglalása. Erre a szezonon kívüli időszakra azok a szállások is elérhető áron lefoglalhatóak, melyekért a szezon idején egy vagyont elkérnek. (2017)" forrás


,, Jesolo szép volt, de turista város és akárhogy is néztem a számtalan turista között nem igazán találtam meg a boltokba belépve a hangos CIAO-n kívül az olasz mentalitást. " forrás

Fotóegyveleg

j.s. fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon