ÚTIKRITIKA.HU / Matera és Puglia / Matera


hirdetes

útikritikák


Matera és Puglia / Matera

Matera dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Szállás | Étkezés | Vásárlás | Egyéb hasznos információk |Óváros|Katedrális| Barlanglakások| Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

R. Gy. fotója

Matera dióhéjban

Lakosság (2023-ban): 59,200

Matera a dél-olaszországi Basilicata régiójában helyezkedik el, és híres a sassi nevű barlanglakásairól. Ezek a barlanglakások a város sziklafalába épültek, és egyedülállóak az építészeti stílusuk miatt.

Matera történelme rendkívül gazdag, és az egyik legrégebbi folyamatosan lakott település Európában. A város óvárosa, a Sassi di Matera, a világörökség része, és lenyűgöző látványt nyújt a sziklafalakba vájt barlanglakásokkal, keskeny utcákkal és bazilikákkal.

Baritól Materáig autóval körülbelül 64 kilométer az út. .

A materai barlanglakások az UNESCO kulturális világörökségi helyszínek listáján szerepel.

"James Bond - No Time to Die" túra Materára.
A film kezdő jelenetei itt készültek. A Mel Gibson féle Passió film keresztrefeszítés jelenetét szintén itt forgatták.
Olaszország legnagyobb nyomornegyede itt volt. 2019-ben Európa kulturális fővárosa volt Plovdiv mellett.

R. Gy. fotója

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

  1. Materában a barlanglakásokat bemutató múzeum
  2. Materában nincs nagy turistatömeg és ettől önmagában sokkal hangulatosabb és hitelesebb
  3. Varázslatos,bibliai a fekvése

r. gy. fotója

Nem tetszett

  1. Materában pokoli nehéz parkolóhelyet találni és manőverezni a szűk utcácskákban

Vélemények

,, Szó szerint leesett az állunk, amikor a modern város közepén húzódó szurdokvölgyben megpillantottuk a régi települést. Ahogy korábban erről a különleges helyről készült fotókat nézegettem mindenképp az „ezt látni kell” lista valamelyik dobogós helyére soroltam volna, azonban a fotók alapján inkább egy hangulatos, dombra épült, takaros települést képzeltem el.

Matera-t azonban nem dombra, hanem völgybe építették, pontosabban vájták. Az itt található nyomorúságos életterek pedig valójában nem is lakások, hanem sokkal inkább barlangok voltak. A barlanglakások rengeteg embernek adtak otthont, ahol víz és áram nélkül, az alapvető higiéniás feltételeket teljesen mellőzve generációk tengették az életüket. Ennek köszönhetően a 8000 éve lakott Matera Olaszország egyik legnagyobb nyomornegyedévé vált.

A II. Világháború idején a malária oly mértékben pusztított ezen a helyen, hogy a gyermekek 40 %-a meghalt. A tarthatatlan helyzetre válaszul az olasz kormány a nyomornegyed mellé közművesített házakat építtetett, és ide kényszerítette a barlangokban élőket. Az elnéptelenített barlangokat csak az 1980-as években kezdték el felújítgatni, melyekben később éttermeket, hoteleket, vendégházakat alakítottak ki. A sors fintora, hogy az ország egyik legnagyobb nyomornegyedét ma évente 400 000 turista látogatja. " forrás


,, Hát emberek, ez a város csúcsszuper. A barlangokból kivájt településszerkezete magával ragadó, brutális fotókat lehet itt készíteni. Peti hozta magával drónját és segítségével jól feltuningolt panoráma fotókat és ebből hamarosan elkészülő videós snitteket hozott össze.

Az óvárosnak volt egy megmagyarázhatatlan aurája és nyugodtsága. Persze, akadtak turisták, de valahogy mind elvesztek a szűk utcácskák egyikében.

Matera néprajzi szempontból is kivételes Európában. Ez a helyszín a Világörökség része. Már az őskorban is éltek errefelé, hogy aztán a múlt század ötvenes éveire az ország legnagyobb nyomornegyedévé változzon. Itt még a 20. század vége felé sem kötötték be a vizet, áram szintén nem volt, és a szennyvíz elvezetését sem oldották meg. Ráadásul a lakók sokszor állataikkal együtt éltek otthonaikban, így a fertőzéses megbetegedések hétköznapi dolognak számítottak a térségben. Szerencsére az óvárosban jókora fejlesztések mentek végbe az elmúlt évtizedekben. " (felvidéki csavargók, 2022) forrás

Odajutás

Bari-ból Matera-ba mentünk egy kora reggeli busszal. Azért a buszozást választottuk, mert ekkor még nem tudtuk, hogy a két település között vonatok is járnak, ráadásul a vonatjegy fele annyiba került volna, mint a buszjegy. Vonattal egy út öt euró, míg busszal tíz. Bármelyiket is választjuk, valamivel több, mint egy óra az út. A busz a matéra-i vasútállomás előtt tett ki minket, innen pedig gyalog mentünk az óvárosba. (2022) forrás

Szállás

Nagyon fontos megtudni, hogy a választott szálláshelynek van-e saját parkolója.

Ajánlottak:

Hotel Cave del Sole: Ez a barátságos és hangulatos szálloda a sassi régióban található, közel a város főbb látnivalóihoz. A barlangstílusú szobákban kényelmes elhelyezést nyújtanak, és egyedi élményt biztosítanak. Az árak általában kedvezőek.

Residence San Pietro Barisano: Ez a szálloda szintén a sassi régióban helyezkedik el, közel a San Pietro Barisano bazilikához. A szobák tradicionális stílusban vannak berendezve, és egyedi légkört teremtenek. Az ár-érték arány itt is kedvező.

Il Belvedere: Ez a családi vezetésű szálloda a sassi régióban található, és gyönyörű kilátást nyújt a városra. Az egyszerű, de kényelmes szobák és az otthonos környezet kellemes tartózkodást biztosít. Az árak általában megfizethetőek.

Casa Diva Matera: Ez egy vendégház a városközpontban, közel a főbb nevezetességekhez. A szálláshely modern és kényelmes szobákat kínál, valamint barátságos személyzetet. Az árak általában mérsékeltek.

Étkezés

Néhány ajánlott családias és a helyiek körében nagyon népszerű vendéglő Materában:

Trattoria Lucana: Ez a hangulatos vendéglő autentikus lucániai régióra jellemző ételeket kínál, amelyek a régió hagyományaira épülnek. A helyiek körében népszerű, és barátságos légkört teremt. Kóstolja meg a friss tésztaféléket, a helyi sajtokat és a húsételeket.

Osteria Malatesta: Ez a tradicionális osteria a város központjában található, és híres az ízletes ételkülönlegességeiről. A hangulatos belső térben kényelmesen étkezhet, és élvezheti a helyi specialitásokat, például a tarallót és a helyi bort.

Ristorante Francesca: Ez a családi vendéglő hagyományos olasz ételeket kínál, és a helyiek körében is népszerű. Kóstolja meg a friss tenger gyümölcseit, a házi készítésű tésztákat és a helyi borokat. A személyzet barátságos és figyelmes.

Ristorante Da Nico: Ez az autentikus olasz étterem egy barátságos család által üzemeltetett. Itt igazi olasz ízeket találhat, például friss tésztákat, pizzákat és ízletes húsételeket. A vendéglő hangulatos és barátságos légkört teremt.

--------------------------

Materában néhány étterem, amelyek nem csak ebédidőben vagy este 7 után vannak nyitva:

Ristorante Francesca: Ez a családi étterem egész nap nyitva tart Materában. Kínálnak ebéd- és vacsoramenüt, valamint a nap bármely szakában rendelhetünk az á la carte étlapról is. Az étterem elhelyezkedése: Via Nazionale Appia, 157.

Ristorante Soul Kitchen: Ez az étterem az egész napos étkezést szolgálja ki Materában. Az általuk kínált ételek a helyi és a mediterrán konyha ízeit kombinálják. Az étterem elhelyezkedése: Via Bruno Buozzi, 15.

Ristorante Il Cantuccio: Ez az étterem is egész nap nyitva tart és változatos menüt kínál. Az étlapjukon megtalálhatók az olasz specialitások, tenger gyümölcsei, tésztafélék és húsételek. Az étterem elhelyezkedése: Via Casalnuovo, 7.

Trattoria del Caveoso: Ez a hangulatos trattoria szintén egész nap nyitva tart Materában. Az autentikus olasz ételek mellett gyönyörű kilátást nyújt a városra. Az étterem elhelyezkedése: Via San Potito, 7.

Fontos megjegyezni, hogy a nyitvatartási idők és az elérhetőségek idővel változhatnak. Mindig érdemes előzetesen ellenőrizni az aktuális információkat, valamint foglalást tenni, hogy biztosítsa a helyet az éttermekben.

Vásárlás

Materában a boltok általában az alábbiak szerint tartanak nyitva:

Hétfőtől péntekig:

Reggel 8:00 vagy 8:30 órától nyitnak.
Délben általában 13:00 és 16:00 óra között zárva tartanak a siesta időszak miatt.
A délutáni nyitvatartás általában 16:00 vagy 16:30 órakor kezdődik.
Este 19:30 vagy 20:00 óráig tartanak nyitva.

Szombaton:

Általában reggel 8:00 vagy 8:30 órától nyitnak.
A déli siesta időszakban, azaz 13:00 és 16:00 óra között zárva tartanak.
A nyitvatartás délután 16:00 vagy 16:30 órakor kezdődik.
Általában este 19:30 vagy 20:00 óráig tartanak nyitva.

Fontos megjegyezni, hogy a sziesta időszakban, különösen a kisebb üzletekben és helyi boltokban, az üzletek zárva lehetnek. Ez a hagyományos déli pihenőidő, amikor a város általában csendes és sok üzlet bezár. Azonban a turisztikai területeken, nagyobb bevásárlóközpontokban és szupermarketekben előfordulhat, hogy a sziesta időszakban is nyitva tartanak.

Vasárnaponként sok kisebb bolt és üzlet zárva tart Materában. Azonban a turisztikai területeken és népszerűbb helyeken néhány üzlet nyitva lehet.

Materában több nagy szupermarket is található, ahol a mindennapi élelmiszereket és egyéb szükséges termékeket beszerezheti. Az alábbiakban található néhány ismert szupermarket és nyitvatartási információk:

Supermercato Eurospin: Ez az egyik legismertebb szupermarket lánc Olaszországban, és Materában is található üzletük. Az Eurospin általában hétköznapokon 8:30 és 20:00 óra között, szombaton pedig 8:30 és 19:30 óra között van nyitva. Az üzlet elhelyezkedése: Via Don Giovanni Bosco, 60.

Conad: A Conad egy másik népszerű szupermarket lánc Olaszországban, amelynek egy áruháza is megtalálható Materában. A Conad üzletek általában hétfőtől szombatig 8:00 és 20:00 óra között tartanak nyitva. Az üzlet elhelyezkedése: Via Madonna delle Virtù, 33.

A Conad-ot nagyon javasoljuk saját tapasztalataink alapján! (aji, 2023)

Dok: A Dok szupermarketláncnak is van egy üzlete Materában. A Dok áruházak szokásos nyitvatartási ideje hétfőtől szombatig 8:00 és 20:00 óra között van. Az üzlet elhelyezkedése: Via dei Vagabondi, 2.

Egyéb hasznos információk

Materában a turista információs iroda az alábbi címen található:

Ufficio Informazioni Turistiche di Matera
Piazza San Pietro Caveoso, 64, 75100 Matera MT

A turista információs iroda nyitvatartási ideje általában a következő:

Hétfőtől péntekig: 9:00 - 18:00 óra - Szombaton: 9:00 - 13:00 óra -Vasárnap: Zárva

Óváros

Matera óvárosa, más néven Sassi di Matera, egy lenyűgöző és egyedülálló történelmi része a városnak. Ez a régió a világörökség része, és a sassi (sziklafalakba vájt barlanglakások) híresek. Itt találhatók azok a hagyományos lakóhelyek, amelyeket a város lakossága az évszázadok során a sziklafalakba vájt.

A sassi lakónegyedeket két fő részre osztják: a Sasso Caveoso és a Sasso Barisano. Mindkét terület rendkívül érdekes és izgalmas, tele szűk utcákkal, barlanglakásokkal és festői kilátással. A régióban sok épületet restauráltak és átalakítottak szálláshelyekké, éttermekké, üzletekké és múzeumokká.

A Sassi di Matera történelme rendkívül gazdag, és az egyik legrégebbi folyamatosan lakott település Európában. Az óváros az ókori idők óta lakott, és a barlanglakások hagyománya évszázadokra nyúlik vissza. A sassi terület egyedülálló és lenyűgöző látványt nyújt, és sok turista vonzza a világ minden tájáról.

Matera óvárosa az utóbbi években ismét népszerű turisztikai célponttá vált, és az UNESCO Világörökség részeként kiemelt figyelmet kapott. A régió számos nevezetességgel rendelkezik, köztük a Sasso Caveoso és a Sasso Barisano, a Dóm és a Szent Mária Születése templom, valamint múzeumok és galériák. A régió sétálóutcái, hangulatos teraszai és a bazilikák szépsége is megkapó élményt nyújtanak a látogatóknak.

Városháza

R. Gy. fotója

Katedrális

Matera katedrálisa, amelyet hivatalosan a Cattedrale di Maria Santissima della Bruna e di Sant'Eustachio-nak neveznek, egy fontos vallási épület Materában. A katedrális a városközpontban, a Piazza Duomo-n található, és lenyűgöző vallási és történelmi jelentőséggel bír.

A Matera katedrálisa az 1200-as években épült, és eredetileg román stílusban emelték. Azonban az évszázadok során több átalakításon és bővítésen ment keresztül, és a későbbi stílusok, mint a gótika és a barokk is megjelennek az épületben. Ez a stíluskeveredés adja a katedrális egyedi karakterét.

Az épület homlokzata impozáns, és a közepén egy mély, íves portikus található, amely számos díszes oszloppal és kőfaragványokkal rendelkezik. A homlokzat felett egy rosetta ablak és egy torony található, amelyek még inkább kiemelik a katedrális szépségét.

Belül a Matera katedrálisa gazdag díszítéssel rendelkezik. Az oltár fölött látható a gyönyörű freskó, amely a Szűz Máriát ábrázolja. Az épületben több más műalkotás is található, például festmények, szobrok és díszes faragások.

A katedrálishoz tartozik egy belső kápolna is, amelyet Sant'Eustachio-nak neveznek, és itt található az ereklyetartóban Assisi Szent Ferenc csontjai. Ez az Assisi Szent Ferenchez kapcsolódó részlet fontos szerepet játszik Matera vallási hagyományaiban.

Matera katedrálisa emblematikus helyszín a városban, és jelentős szerepet játszik a helyi vallási és kulturális életben. A látogatók számára lenyűgöző élményt nyújt a történelem, az építészet és a vallás szempontjából.

Barlanglakások

R. Gy. fotói

Érdekességek

R. Gy. fotója

Olvasmányos linkek

"Filmeken látható domboldalak - Matera

Könnyen indult ráhangolódásunk Matera városára, mert már az elején a szálláshelyünk megtalálása is önálló élménynek bizonyult. A 18. századi elegáns úrházból szállodává alakított Palazzo Gattini eleve pompás helyen áll a katedrális mellett, és kitűnő ízléssel kialakított kívül és belül is. Belsőépítészetileg egy remekmű, csodálatos hangulatú igazi palota. A hotelből rögtön láthatóvá is válik az, hogy mitől olyan speciális ez a város. A várost az egyik oldalán határoló természeti környezet látványos sziklákkal és folyómedrekkel van tele. A sziklaoldalakban azon barlangok nyílásai tátonganak, amelyeket az őstörténeti idők óta lakóhelyként használtak. Bent a városban ma már turistalátványosságként mutatják a barlanglakásokat, amelyeket még 1995 táján is lakásként használtak szegényebb helyiek. Izgalmas élmény sétálni a barlanglakások mellett, sőt fölött. A barlanglakások itteni összessége (sassi) része az UNESCO világörökségének.

Matera legnagyobb szenzációja azonban a domboldalaira épült házak, girbegurba, meredek utcáinak döbbenetes összképe. Krisztus korának szentföldi városképei jelennek meg a szemeink előtt, csak éppen itt Dél-Olaszországban. Naná, hogy ezt az érzést nem mi fedeztük fel. Az ötvenes-hatvanas években több bibliai témájú olasz filmet itt forgattak, és ezek a domboldalak, agg házak voltak a háttérdíszletek Mel Gibson filmjében, a Passióban. Matera az olaszok, és a nyugat-európai turisták körében egyre ismertebbé válik. Azonban ezt a bámulatos városkát a nyári főszezonon és a hétvégéken kívül még alig látogatják. Ilyenkor idilli nyugalomban lehet élvezni Matera markánsan egyedi városképét, beleértve központjának modernebb, elegáns és igazán barátságos főutcáját is." forrás

k.o. fotója

"A sasso is egy tipikus pugliai lakásféleség, egész pontosan sziklába vájt barlang. Elindultunk a völgyben, kétoldalt sziklafalak magasodtak, amelyekbe egykor az otthonukat vájták az emberek. Olaszországban a mérhetetlen szegénység jele volt, ha valaki csak így tudott élni. A nyomorúságos dél mementója ez a völgy, amely egyébként szintén az UNESCO Világörökség része. A nyolcvanas-kilencvenes években számolták fel végleg a sassókat. Jellemző azonban, hogy mostanában trendi lett sassót venni, és visszaköltözni a sziklába. A perzselő nyár elől ez nyújt leginkább menedéket. Természetesen van sassomúzeum is. A sötét barlangskanzenben életnagyságú bábukkal modellezték, hogyan éltek itt együtt még nem is olyan régen az emberek és az állatok. Tyúk, disznó, kutya, gyerek, asszony, férj, nagyi, stb. Ezután jött a nem várt fordulat. Szerettünk volna enni és inni valamit. A nap hét ágra sütött, tikkadt szöcskenyáj legelészett, cserepesedett a szánk. A völgyben levő néhány étterem meg bezárt. Siesta. Azért sem adtuk fel, folytattuk az utat. Háromórás erőltetett menet után már a csúcsról ereszkedtünk lefelé. A civilizált körzetben aztán tébolyult tekintettel rontottunk rá egy paniniárusra, aki valószínűleg érezte, hogy ha egy percen belül nem szolgál ki minket, itt emberhalál lesz. Némán és dühödten faltuk a szendvicset, aztán már arra is volt erőnk, hogy megcsodáljuk a várost. A sassók nyomora után a belváros palotákkal tarkított pompáját." forrás


"Matera, a kőbe vésett város. Az egyik legszegényebb város volt Dél-Olaszországban, Basilicata régióban. Út közben a tipikus olajfaültetvények láthatóak. Matera barlanglakásai már az őskorban is lakottak voltak, majd a körülmények szinte változatlanok maradtak a 20. század közepéig. A lakások nem voltak árammal és vízzel ellátva. Az emberek szinte az állatokkal együtt laktak, majd a 80-as években az olasz kormány programot indított a város megmentésére. Én pont a szieszta időben érkeztem. A város teljesen ki volt halva, csak pár turistát lehetett látni. A történelmi belváros sokkal nagyobb, mint amire számítottam. Nekem nagyon tetszett, mivel teljesen más, mint amit előtte láttam Olaszországból. " forrás

t.m. fotója

"Matera kicsit kiesik a hagyományos turistaútvonalakból, nem nagyon ismert ezt a kis dél-olaszországi település, pedig a hely olyan hangulatot áraszt mintha kétezer évet visszamentünk volna az időben. (Ezt Mel Gibsonék is így gondolták ha itt forgatták A Passio című filmet) Az UNESCO ezt a helyszínt is magáévá, illetve az egész világévá tette mikor oltalma alá vonta a falucskát. A házak úgy beleolvadnak a környezetükbe, mintha a sziklákból nőttek volna ki. Ha feltenném a 20 forintos kérdést, hogy meddig voltak ezek a barlangok lakottak, azt hiszem van aki az évezredet is mellélőné, de az évszázadot biztosan. Merthogy a helyi szegények még a 2. világháború után is itt éltek, áram, víz, villany nélkül, együtt az állataikkal. Az olasz kormány 1950- es években telepítette ki őket, "normális" lakásokba. Ezek a barlanglakások ma múzeumként működnek, néhány eurós belépőjegyért cserébe még idegenvezetést is kapunk (angolul és olaszul). A barlangok már az őskorban is lakottak voltak. Mivel a település elég magasan fekszik, az ivóvizet többnyire a megolvadt hólé biztosította. ehhez csatornákat vájtak a sziklákba, amiken a víz lefolyhatott az alacsonyabban fekvő barlangokhoz. A lakás alatti részbe üreget alakítottak ki és ide vezették a vájatokon a hólét, ami később a lakásból elérhető volt és mint egy kútból, vödrökkel húzták fel a vizet. Ma már egyes barlangokat szállodává alakítottak, így akár ki is próbálhatjuk milyen lehetett bennük aludni: bár légkondival felszerelve, anélkül hogy egy ló nyerítene az ágyunk mellett ... szerintem nem az igazi :-) Az utcák labirintusszerűen keresztül-kasul szelik át a hegyet, jó bennük bóklászni, magunkba szívni a hangulatot. Azt nem bánom, hogy Nápolyt végül nem láttuk, de ha ezt kihagytam volna, azt bizony sajnálnám. (2014)" forrás

,, Brindisi
Az első állomás, ahova megérkezett a hajónk. Általunk eddig soha nem ismert városkába, Brindisibe a kirándulásra nem fizettünk be, mind kiderült jól tettük.
Már a kikötő is borzalmas volt, szénkupacok és csőhegyek mellé állt be a hajó. Ingyenes shuttle buszok szállítottak be minket a városkába lepusztult helyek között.
Brindisi központjában tett le minket a shuttle, ahol több lehetőséget kínáltak a városnézésre. Volt egy kisvonat, ami 15€-ért egy órás körúton végig visz a városkán, lovaskocsival is egy gyalogos városnézést is szerveztek. Szerencsére mi mindegyikről lemaradtunk igy önállóan gyalogosan vágtunk neki a városnak a helyszínen kapott térképecske és a Google segítségével. Kb. egy óra alatt bejártuk az összes valamire való jelzett helyszínt és olyan helyekre is bementünk, ahova sem a kisvonattal sem a lovaskocsival valószínűleg nem jutottunk volna be.
A leghíresebb egy római kori oszlop pár kődarabbal (nálunk Aquincumban vagy Gorsiumban százszor több van) ami állítólag a városka kikötőjét és Romát az ókorban összekötő út vége volt.
A legnagyobb élményünk egy remek olasz pizza volt két pohár finom olasz bor társaságában a parton egy kellemes étterembe, amit meg nagyon hangulatos olasz élőzene is ksért.
Így ezen az esten kihagytuk az MSC vacsorát a hajón, de nem bántuk." (D. Ákos, 2018)

Fotóegyveleg

R. Gy. fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon