ÚTIKRITIKA.HU / Olasz adriai part / Grado


hirdetes


útikritikák


Olasz adriai part / Grado

Gradoról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett |Vélemények |Odajutás |Szálláskeresés | Ajánlott szálláshelyek |Étkezés |Vásárlás |Szórakozás |Egyéb hasznos információk |Strandok |Programlehetőségek |Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg.

.

a.m. fotója


Gradoról dióhéjban

Grado kisváros, kb. 8200 álllandó lakossal.

Ausztria és Németország közelsége miatt Gradoban jelentős a német és az osztrák nyaralók aránya.

Trieszt 54 kilométerre van Gradotól (1 óra 13 perc).  Velence 138 kilométerre (2 óra 15 perc).  Udine 52 kilométer (alig 1 óra).

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Nem egy sznob hely, pedig, hajdanán az volt

2. Az óvárosa csodás aszűk utcák labirintusával

3. Kirándulás a régészeti leletekben baromi gazdag Aquileia városkába (15-20 perc Gradotól)

4. A lakóházak ablakaiból, erkélyeiről a virágkosarakból lelógó virágok hangulatossága

5 Az óváros (Città vecchia) és a gyalogos övezet között található kikötőben nézelődni

6. Szuper, hogy Gradoban valamennyi strand teljesen déli fekvésű, és így a a nap folyamán az összes napos óra rájuk süt.

7. Helyiek bennfentes tanácsára kora este meglátogatni az úgynevezett régi strandot, ami a Spiaggia Azzura legvégétől  a világítótoronyig húzódó szakasz.

8. A keleti  Spiaggia dell’Imperatore im Osten és a nyugati Costa azzurra között van egy kis gát, amit a helyiek ,,digának" neveznek. Nos ott a sziklákon egyensúlyozva be lehet menni (inkább tán ugorni) fürödni, csaknem teljesen magunk mögött hagyva a strandok tömegét. Nem kényelmes,de ha elhatalamsodik rajtunk a tömegiszony, akkor ez egy jó kis menekülő lehetőség. 

Nem tetszett

1. Gradonál a tengervíz nem olyan szép azúrkék (inkább kicsit barnás), mint sok más helyen az Adria partjain

Vélemények

A város 1815-től 100 évig Ausztriához tartozott. A mai napig látható a germán kultúra nagy hatása a kis olasz üdülőhely lakóira és irényítására. Ebből a szempontból Grado kicsit Dél-Tirolra emlékeztet . A germán kultúra hatása a város tökéletes menedzselésére  irányuló rendkívüli törődésben nyilvánul meg. Itt minden rendben van, a műemlékeket felújítják, kiállítják, a város épületei egymáshoz illeszkednek, az utcák, sétányok virágokkal díszítettek, az óváros számos térrel és szökőkúttal gyönyörködtet, a tengerparti körút pedig, gyönyörű sétaútvonal. sok szép építészeti részlettel.

A városi sétány és az utcák nagy része nem giccses macskakövekkel van kirakva, hanem gránitlapokkal, amelyek változatos formákat öltenek. (aji)


Grado nem „csak“ a Nap szigete, hanem a vízé is. És itt most nem kifejezetten a tengerre gondolok, - persze amiatt is, hisz körbeveszi, - hanem a belvárosban oly sok szökőkút, csobogó miatt is. A különböző utcai frissítők formája, nagysága mind más, esténként megvilágítva még hangulatosabb. Kellemes a közelében lenni, főként a forró melegben és ebből nem csak mi emberek, hanem a madarak és a rovarok is profitálnak.

Ami szintén gyakran visszaköszön a városról, utcaképekről, épületekről kihelyezett tábla nagyságú egykori fotók. Ez egyébként más olasz városokban, hotelekben is feltűnt. Nekem nagyon tetszik ez a hagyomány, emlékezés a múltra, a változás bemutatása, a fekete-fehérből a színesbe. A mi hotelünk (Hotel Carol) is követi ezt a hagyományt, ott is több régi felvételt láttunk a folyosók falain.

Nagyon érdekes és szép dísze minden településnek, büszkeség az ott élőknek, érdekesség a turistáknak. Andalúziában láttam először hasonlót. Jó lenne, ha más országok településeinél is átvennék ezt a szokást!

Sétálni, andalogni az utcákon, elveszni a részletekben, megfigyelni az épületeket, azok stílusát, a növényeket, virágokat, az embereket - számomra a legkedvesebb kis olasz hangulatot magamba szippantani. A különböző stílusú házak, hol kőből összerakott, hol toldott, felújított, modernebb. A különböző zsalugáterek, fecskefarkos párkányzatok, az egyszerű hullámcserepek látványához a csillagjázmin vagy a leander varázslatos illata órákra elfeledteti velem az időt. (k.g., 2022)


Fantasztikusan éreztük magunkat, nagyon szép kisváros- nincs tömegturizmus érzésed. A tengerpartja és a környék bicikliútjai kiválóak, az ételek finomak, az emberek kedvesek. (2022)

Odajutás

Grado autóval 600 kilométerre van Budapesttől. Megállás nélküli autózást modellezve ezt a távot 6 óra 20 perc alatt tudjuk megtenni. 550 kilométeres szakaszon az autópálya kényelmét élvezhetjük. 

Szálláskeresés

Grado városában sok szállást találunk, és az árak meglehetősen magsak, és erősen függenek az ott-tartózkodás időpontjától és tartamától. A város luxusnak számít, és az árak összehasonlíthatatlanul magasabbak, mint a közeli városokban. A legolcsóbb szállodák, amelyekkel találkozhatunk, több mint 16 ezer forintba kerülnek éjszakánként két felnőtt számára. A magánlakások vagy motelek olcsóbbak lehetnek.

Érdemes az Airbnb-n is nézegetni az ajánlatokat, mert ott nagyon jó árakat találhatsz. Például az Airbnb-n található legolcsóbb szállás éjszakánként körülbelül 11 ezer forintba kerül két felnőtt számára. Ez alacsony ár az ottani szállodákhoz képest. Érdemes ezért rendszeresen ellenőrizni ezeket az ajánlatokat, mert változhatnak.

Ha azonban megengedhetjük magunknak a drágább, fényűző vagy akár exkluzív szállodákat, akkor számos lehetőség áll a rendelkezésünkre, amelyek mindegyikében biztosan mindenki talál kedvére valót. A szálloda kiválasztásánál nem csak a helyszínt érdemes figyelembe venni, hanem azt is, hogy a szálloda által kínált szolgáltatások megfelelnek-e az elvárásainknak. Érdemes odafigyelni a szálloda által kínált ellátás részleteire.

Ajánlott szálláshelyek (2023)

3 csillagos: Hotel&residence Le Palme , Argentina , Fonzari , Europa Grado , Villa d'Este , Adriaco ,

4 csillagos: Savoy , Villagio Turistico Europa , Villa Venezia , Rialto , Hannover,

Apartmanok: Aparthotel Touring ,

-------------------

Nem ajánlottak: Hotel Regina , Hotel Friuli , Villa Erica ,

Étkezés

,, Grado cuki hely, sok látnivaló ugyan nincs, de mikor leültünk megenni egy pizzát, és angolul kezdtünk diskurálni a pincérrel, már az ásványvíznél feladta a színjátékot és inkább megkérdezte, hogy „szénsavasat, vagy menteset?”. Szeretem az igazi olasz pizzát, nem fél kiló kenyér, ráhányva mindennel, hanem papírvékony, de finom tészta, igazi paradicsomszósszal és kulturált mennyiségű feltéttel. Ha azt írják bárhol, hogy „Ungherese salami” van rajta, ne hidd el, nem az, tudjuk a hazánkból szakadt pincértől. Borravalót itt nem szokás adni, úgyis kiszolgálják magukat ezen a téren, szerepel a számlán. Mindeféle tésztaételt érdemes itt megkóstolni, mert nagyon más, mint az az oszlásig főzött, amihez mi szoktunk. (2017)" forrás

Vásárlás

Üzletek nyitva tartása: általában 09:00 - 12:30 és 15:30 - 19:00 a hét minden napján, a nyári főszezonban egyes üzletek 23:00 óráig tartanak nyitva. Ettől persze némileg eltérhetnek az egyes boltok nyitva tartásai.
A kempingben lévő szupermarket is a hét minden napján nyitva van, és a fent említett bankkártyákkal is fizethetünk a pénztárnál.
Valamivel olcsóbban vásárolhatunk élelmiszert a Grado belvárosának szélén elhelyezkedő "Eurospar" áruházban, amelynek kínálata a magyarországi "Interspar" áruházakéhoz hasonló.
Piac

Grado-ban és a környező városokban minden héten van piac. Hétfőn Palmanová-ban, szerdán Ronchi del Legionari-ban, csütörtökön Cervignano del Friuli-ban, pénteken Gomars-ban, szombaton pedig Grado-ban. forrás

Szórakozás

Covo Nord Est: Ez az éjszakai klub a városban található és a legjobb hely az éjszakai szórakozásra. Rendszeresen rendeznek itt élő zenés eseményeket.

Sottomarino Giallo: Ez egy bár a város szívében, amely nagyszerű hely a koktélok, sörök és borok élvezetére. A hangulata pihentető és barátságos.

La Cantina: Ez egy helyi bár, ahol helyi italokat és finom olasz borokat szolgálnak fel. A kis bár hangulatos és szórakoztató.

Bar Pasticceria Gelateria Girasole: Ez egy másik nagyszerű hely a koktélok és fagyik élvezetére. Az élő zenés események szórakoztatóak és kellemesek.

N'Joy: Ez egy másik éjszakai klub, amely nagyszerű zenei eseményeket és bulikat szervez. Az italok és a hangulat remek.

Egyéb hasznos információk

1. A turista információs iroda a centrumban van a Piazza Biagio Marin (téren). Olasz neve: Uficio Informazioni Turistiche),  A címük: Piazza Biagio Marin 4, 34073 Grado

Strandok

Gradonak lényegében hat strandja va. Ezek közül a főstrandot és a Costa Azzura strandot egy promenád kötö össze, a főstrandot a Grado Pineta stranddal pedig egy kerékpárút.

A központi strandszakasz pont 3 kilométer hosszú és az idetartozó strandok teljesen sík területen helyezkednek el.

17 óráig a belépőjegy 3 euró, 17-18 óra után (pénztári zárás után) a fizetős strandokra is ingyen mehetünk be.

Gradonak két kutyás strandja van: a Spiaggia di Snoopy és a Lido di Fido.

Aki a Balatont szereti, annak Grado strandjai sem okoznak csalódást. A part itt ugyanolyan lassan mélyül, mint a magyar tenger déli partján, így gyermekeseknek is ideális. Legfeljebb arra kell vigyázni, hogy ne lépjünk rá a víz alatt is rohangászó apró rákokra. Kelet felé haladva egyre több kemping is erősítette bennem a balatoni hangulatot, amelyek dugig voltak német, osztrák és a más vendégekkel. Különbség talán csak az árakban volt: az egyik strandbüfében például 4,30 euróba (1400 forint) került egy korsó csapolt sör, ami azért nagy tivornyát nem tesz lehetővé. (2018)  forrás

m. s. fotója

Spiaggia Principale

Ez a főstrand, a városi strand: fizetős 3 euró per fő, 3 km hosszú, a napozóágyak és a napernyők külön fizetendők.

Jolly Costa Azzurra szabadstrand

Stabilimento Tivoli

Tiszta, gondozott strand.

s. r. fotója

Stabilimento Piper

Homokos fövenyű városi strand. Tiszta, gondozott. Ingyenes a belépés. A napernyőért persze fizetni kell. Itt legalább nincsenek a napernyők túl közel egymáshoz. A tengervíz finom meleg. Ingyenesen lehet hozzájutni ivóvízhez. Amúgy vannak bárok is. Hátrány: júliusban és augusztusban rémesen zsúfolt, zajos. 

f. d. fotója

Stabilimento Key West

Spiaggia Airone

m. s. fotója

Programlehetőségek

2018 táján vált Gradoban új trenddé a SUP (Stand-Up-Paddling, magyarul álló evezés)). Most már domináns vizi sporttá vált a városban. A főstrand és a Costa Azzurra mellett bérelhetők SUP-ok. Emellett felnőtteknek és gyerekeknek is kínálnak kurzusokat, valamint izgalmas kirándulásokat. Vannak teliholdas, napfelkeltés és nagynyugtás SUP kirándulások, amik reggelivel vagy vacsorával kezdődnek és zárulnak.

Olvasmányos linkek

Grado szépsége egyrészt a térség és a városka érintetlen mivoltában rejlik, másrészt pedig az emberekben. Sok helyen jártam már, sokat utaztam, de ez a környék és vidék azért is fogott meg, mert emberi, kedves, bájos, őszinte és minden túlzástól mentes. Azoknak nyújt legnagyobb élményt, akik az autentikus egyszerű, olaszos lét elemeit keresik, egy olyan tengerparton, ahol még ráadásul remekül is főznek, csodásak a strandok és a pihenés közepette, akár a lagúnák között is pihenhetünk egyet, a vadlovakat vagy éppen a csodás madárvilágot figyelve. Gradoban nem kell attól félni, hogy nagy a forgalom, vagy hogy mi lesz napközben a gyerekekkel, mert a belváros nyugalma és zárt részei tökéletes lehetőséget adnak a nagy családi sétákhoz, rollerezéshez, futkározáshoz. A belvárosi nagy tengerparti sétán alatt csodás kagylókra is vadászhatunk, s a sirályok etetése is egy külön feladat.

Grado természetes kéksége és szépsége, sokakat vonz már most is, s mivel egész évben látogatható a kisváros mert mikroklimája igen kedvező, így nemcsak egy tengerparti desztináció, de télen is csodaszép, napos és megannyi látnivalót programot kínál. Az óváros festői szépsége ellenállhatatlan, a kis utcák köves házai által olyan mintha filmdíszletek között egy - egy mesében lennénk, s a házacskákból kiszűrődő kellemes illatok azonnal arra irányítanak minket, hogy ki kell próbálnunk a helyiek által készített megannyi finomságot. A színes falak, a mindenhonnan lógó virágok, nagy kőedényekben figyelő mediterrán zöldek, s az óvárosban a templom mellett lévő olivafák és mesés kisházak, igazán olyan "itt azonnal fotózni" kell helyszínek. (2019) forrás

Fotóegyveleg

Július - a. p. fotója

Grado júliusban - g. m. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon