ÚTIKRITIKA.HU / Szicília


hirdetes


útikritikák


Szicília

Szicília dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállásválasztási útmutató | Ajánlott hotelek | Közlekedés | Étkezés | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Földrajz | Éghajlat | Történelem | Manapság | A helyiekről | Helyi specialitások | Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Savoca pici városkának az a háza (Bar Vitelli), ahol a Keresztapa film (1972) egyik emlékezetes jelenetét forgatták - N. K. fotója 

A Ryanair ír fapados légitársaság hetente négyszer repül Budapest és Catania között. A repülés időtartama kb. két óra.

Szicília dióhéjban

 • Aki a maffia történetek kapcsán azt hiszi, hogy Szicília manapság a turista számára veszélyes az totálisan téved. Nem mintha a szicíliai maffia már nem létezne, de egyrészt már rég a múlté a fénykora, ami meg maradt belőle, az üzletileg nagyon is érdekelt a turisták számára fontos biztonságérzet, békesség fenntartásában.


Szicíliai maffiavezér

A szigeten még a maffiavezérek is mosolygósak, főleg amikor segítőkészen támogatják őket a lépcsőn lefelé.

 • Szicília meglátogatására az időjárás szempontjából a legmegfelelőbb időpont a május és a június, valamint a szeptember és az október. Ilyenkor a nap szépen süt, ritkán esik az eső, nyugodtabban lehet véghezvinni a szabadtéri programokat. A március, április és a november is kellemes lehet, de több az időjárási bizonytalansági tényező. Július és augusztus csak azoknak javasolt, akik kifejezetten nyaralás, tengerparti fürdőzés céljából akarnak odautazni. A júliusi, augusztusi hőségben megterhelő az aktív turisztikai jellegű utazás.
 • Augusztus a legmelegebb hónap (26C)) , február a leghidegebb (12C)) , december  a legcsapadékosabb, február a legszelesebb.
 • A sziget keleti partjain a strandok zömében kavicsosak. Aki homokos strandokat keres, annak ott van pl. Giardini Naxos (Cataniától kb. 45 percre). A keleti strandok többnyire kicsik, zsúfoltak. A Tripadvisor híres utazási véleményhonlap 2013-ban ranglistát tett közzé a világ legjobb strandjairól és az első helyezett a lampedusai Spiaggia del Coniglio!
 • A Földközi-tenger legnagyobb szigete a maga 25700 négyzetkilométerével. 5 millióan lakják. A sziget akár háromszög formájúnak is mondható.
  Távolságok autóval: Catania - Palermo: kb. 200 kilométer, Catania - Siracusa: kb. 60 kilométer, Catania - Taormina: kb. 50 kilométer, Palermo - Cefalú: 65-70 kilométer.
 • A szigeten az UNESCO kulturális világörökség részei: Agrigento régészeti lelőhelyei, a Templomok Völgye, a Villa Romana del Casale, a Val di Noto későbarokk városai a sziget dél-keleti részén, Siracusa városa és Pantalica nekropolisza.

Szicíliai hotelek ajánlatai itt - hotelscombined.com - több mint a booking.com!

Napfényes Szicília - csoportos utazás magyar idegenvezetéssel a húsvéti hosszú hétvégén 2022.04.15-18.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Taorminában abból a szögből nézni a görög színház romjait, ahogy azt Csontváry láthatta festéskor
 2. Az elszigetelt hegyi falvak, amilyen Savoca (ahol a Keresztapa egyik híres jelenetét forgatták)
 3. Siracusa roppant egyedi és régi századokat idéző óvárosa, ami valójában egy sziget
 4. A meseszép Spiaggia dei Coniglii (Nyúlak strandja) Lampedusán, a világ egyik legszebb partszakasza
 5. A templomok völgye Agrigento mellett, a sziget déli részén
 6. Az Etna vulkanikus talaja
 7. Szuper a klíma
 8. A vidéki tájak izgalmassága, bukolikus hangulata, Modica és Avola kisvárosok hangulatossága 
 9. Szívélyesek a szigetlakók
 10. Nem szippantotta annyira fel a globalizmus, többségben vannak a helyi hiteles dolgok

Nem tetszett

 1. Egy rövidebb (kb. 8 napnál rövidebb) utazás keretében szinte lehetetlen a sziget lényeges látnivalói végignézni, a bőség zavara
 2. Vadul közlekednek keskeny utakon, nehéz autózni a falvak meredek, pici utcáin
 3. Júliusban és augusztusban megterhelő a hőség
 4. Délután háromtól este nyolcig nehezen lehet találni nyitva tartó vendéglőt
 5. Autóbérlés nélkül nem megy a sziget meglátogatása
 6. Palermoban a turistáknak járó árdrágítások
 7. A szemétszállítás látható problémái a városokban
 8. Nincs elég pénz a házak renoválására, a műemlékek rendbe tartására
 9. A legtöbb múzeumban nem engedik a fényképezést
 10. Nem lehet bedobni a vécépapírt a vécébe, mert eldugul gyorsan a keskeny cső
 11. Messina koszossága

Vélemények

"Etna: Kötelező túra, és óriási élmény! Nem olcsó, de megéri az árát! Érdemes látni Corlenonét (Palermótól kb. egyórás út). De: ne menjen oda a senki nagy elvárásokkal, mert itt semmit nem forgattak a Keresztapa filmből sem. (Ahol forgattak: az Savoca). De ha akarunk megtapasztalni egy kis igazi szicíliai életérzést, akkor mindenképpen érdemes megnézni! A belváros egész hangulatos, és egy teljesen más világba, egy zárt közösségbe csöppenünk, ahol szó szerint szemet szúrunk a helyieknek!

Más: Fontos tudni, hogy pl. Szicília egyik legszebb strandján, aminek partján fekete homokot mos a tenger (Spiaggia Sabbia Nera, Vulcano szigeten), vagy épp Taormina legszebb strandján, az Isola bellánál kedvezőtlen szélirány esetén sajnos a mélyebb vizekből rózsaszínű medúzák érkeznek, amiknek a csípése nagyon kellemetlen. Tehát úszásnál érdemes nagyon figyelni, illetve ha megcsípnek, borogatást kérni a helyi David Hasselhoff imitátor úszómesterektől. Egyébként a leírások alapján ecetes-vizes borogatás is segít." (N. K., 2012)


"Valószínűleg Szicíliába nem nyáron kell menni, mert a melegben minden kiszárad és gyakoriak a tüzek. A sziget belseje semmit sem mond, mint táj. A tengerpart szép, de Palermoban és főleg Cataniában nagyon szemetes. Építészetileg, pár várat leszámítva, csak templomokat lehet látni, melyből a kínálat néha már terhes. Mi nem lelkesedtünk annyira az antik ásatások iránt, de akit érdekel, itt megtalálja minden számítását."


"Az utazás kellemes volt, bár kicsit többet vártunk Szicíliától, mind a tájat illetően, mind építészetileg. Olasz viszonyok között a szállodák is rendben voltak. A közlekedés szerényen szólva is kaotikus, a vezetésre nagyon oda kell figyelni. Az emberek barátságosak, bár kevesen beszélnek idegen nyelven. Bűnözésnek nyomát sem láttuk, semmiféle rossz érzésünk nem volt. Az étkezési lehetőségek és az éttermekben felszolgált ételek minősége nagyon jó volt, elfogadható áron. A bérautó ugyan betegeskedett kicsit, de végül ez is megoldódott, úgyhogy a Maggiore kölcsönző is rendben volt teljesen."


"Nagyon tetszett nekünk Szicília, de sajnos csak a keleti részét láttuk, mert Cataniába repültünk. Az Etna izgalmas volt, bár egy kicsit fárasztó program, Siracusában az óváros lenyűgöző, viszont Messina egyáltalán nem jött be, egy zajos, érdektelen hely. Taormina központja nekünk unalmas volt, a görög színház viszont nagy élmény. A csendes vidéki (nem partmenti) tájakon autózás volt a legkellemesebb." (Évi és Balázs, 2012)


"Catania: A pár perces séta után visszafordulunk s Catániáig meg sem állunk. (Kivéve, amikor eltévedünk. Háromszor.) Megfog minket egy Hopp on Hopp off buszvezető, látja rajtunk a hülye, levágható turistát, s rádumál egy negyven perces útra. Ebből harminc percet a tengerparti sétányon fuvaroz, cammogunk a tűző napon vagy tizenöttel, a szokásosnál randább tengerparti panelek mellett hajtunk el, mögöttünk marad a belváros, ami miatt ide jöttünk. Ha a Zsuzsi vonatra szálltunk volna, legalább láttunk volna valamit.

Amit hosszabban meg kellene nézni, ott éppen zöldre vált, ami mellett unalmas álldogálni, na ott a dugó. Azért valamit látunk, kis benyomást kapunk. A lávakőből kifaragott elefántos oszlop, a város jelképe, a Bellini Operaház, a nemzeti sétány és park a régmúltat, az igazságügyi palota a közelmúltat idézi. A fasiszta építkezés, a megalomániás stílusjegyek mindegyike megtalálható a 37-ben épült házon. Apropos , fasizmus. A Duce feketés vulkáni kőből kifaragott szobra kapható a taorminai bazárban. Ott díszeleg a kirakatokban falangista sisakban, kopaszon és jobb kezét előre nyújtva is." (Laci, 2013)

,, Szicíliában júliusban és augusztusban kíméletlenül jön a délkeleti szél, a sirokkó a Szaharából. Augusztusban amúgy sem ajánlatos Szicíiliába látogatni, amúy sehova Olaszországba. Augusztus a ferragosto, az olaszoknak a szent általános szabadság. Az olaszok - korra való tekintet nélkül - áradnak a tengerpartokra. Eszük ágában sincs Olaszországon kívül nyaralni. Szícilia is leigázott hely ilyenkor. A strandokon tömegnyomor. Ráadásul augusztusban minden sokkal drágább: a szállodák, a szolgáltatások. Taorminában augusztusban előfordul, hogy egy napra 50 eurót (!) kell fizetni két napozóágyért és egy napernyőért. Szeptemberben és októberben érdemes idejönni." (ui, 2016)  


Szicília (keleti partszakasz)

Tetszett:

-Taormina óvárosában a jellegzetes zegzugos, mediterrán, hangulatos olasz utcácskák a kis éttermekkel, boltocskákkal, lépcsőkkel, narancsfákkal és mindenhonnan előbukkanó virágzó növényekkel
-Taorminában, a görög színházból elénk táruló, leírhatatlanul gyönyörű kilátás, melyhez a hátteret az Etna és a tengerpart adja
-Castelmola városkája és az oda felvezető lépcsős túraútvonal
-Siracusa Ortigia szigetén elterülő óvárosa, a helyi piac nyüzsgése - közvetlenül a halpiac mellett van egy kis street food büfé, a Caseificio Borderi, ahol a legfinomabb helyi alapanyagokból fenomenális (!!!) szendvicseket készítenek - arra készüljünk fel, hogy itt mindig minimum 1 órás sor áll, de minden percet megér a várakozás (a szemléltetés kedvéért: www.youtube.com/watch?v=zswRwwB3iyk)
-Isola Bella szigete, ahova egy kis homoknyelven apálykor be is lehet sétálni. A sziget természetvédelmi terület, ezért csak egy kis részét lehet bejárni (4 eurós belépő ellenében), szerencsére a sziget „házigazdája” épp ott volt és szóba elegyedve vele, személyesen vezetett körbe és mutatta meg annak rejtett kincseit is, ahova a turistákat nem engedik be
-Giardini Naxos hosszú tengerpartján felváltva találunk puha, aranyhomokos partszakaszokat és kavicsos részeket is, mindenki megtalálja az igényeinek megfelelő strandot
-ha nem is beszéljük az olasz nyelvet (sok olasz pedig például az angol nyelvet), mint Olaszországban a legtöbb helyen, a helyiek nyitottságának, lazaságának köszönhetően mégis könnyen meg tudjuk értetni magunkat, nagyon segítőkészek. Egyébként is igen barátságosak a szicíliaiak - a kisebb településeken első találkozás után megismerik az embert és már előre köszönnek a boltban, az utcán, a szomszédban, a kávézóban, stb.
-az olasz ételek, kávék, ízletes alapanyagok, zamatos gyümölcsök - a szicíliai konyha egyik alapanyaga a padlizsán, ami nagyon sok ételhez használnak
-Szicília keleti partszakaszán autóbérlés nélkül is tökéletesen bejárható minden város és nevezetesség az Interbus és a Hop-on Hop-off járataival (az előbbire 1 jegy kb. 1-3 euróba kerül, az utóbbira napijegy váltható 10 euróért, távolsági járatok - például Taormina – Siracusa közvetlen járat 17 euró)
-a helyiek vezetési stílusa - egyszerűen zseniális, ahogy a szűk utakon, szerpentineken manőverezni tudnak, a dudát egyfajta jelzésként használják (vigyázz, jövök!) és a gyalogosokkal kiváltképp figyelmesek - amint lelépünk a járdáról, azonnal megállnak
-az Etna, Európa legaktívabb és legnagyobb vulkánjának jelenléte - hihetetlen élmény a strandról a vulkán füstölgő kráterét figyelni - néha még kisebb kitörések hangját is lehet hallani - ilyen élményben aztán nem minden nap van része az embernek!


Nem tetszett:

-a tengerparton párpercenként zargatják a pihenni vágyókat a portékáikat kínáló árusok, ami miatt nem is érdemes értékes dolgokat levinni magunkkal a strandra
-a nyári, néha rekkenő hőségben kicsit kényelmetlen lehet várost nézni (nem véletlenül találták fel a délutáni sziestát), mindig vigyünk magunkkal naptejet és vizet
-a strandok nagyon zsúfoltak a nyári szezonban, azonban lehet találni kevésbé frekventált tengerpartokat is
-a helyi éttermek, boltok nagy része délután 13 és 16 óra között bezár és indul a sziesta ideje – aki ilyenkor éhezik meg, könnyen pórul járhat
-a látnivalók sokaságára kevés egy hét - nagyon hamar eltelt az itt eltöltött idő - ide feltétlenül vissza kell még jönni!

(Gyarmati Gabi, 2017.) 


,, Ha valaki megkérdezné, mit szerettem Szicíliában, ezt válaszolnám:

A tökéletes kávékat, a frutti di mare spagettit, a vékony tésztájú pizzát, az arancinit, a tiramisut, a helyi bort, a város fölé magasodó Etna csúcsait, a bársonyosan meleg tengeri szellőt, a láva által letarolt táj érdekes sivárságát, 2000 méteren, a hó tetején túrázni, lávakövet gyűjteni, a bolond közlekedésen röhögni (és megállapítani, hogy ezért van minden sarkon egy autószerelő), Taormina színes utcácskáit járni (és örülni, hogy itt januárban is tűz a nap), a tipikus olasz hajtűkanyarokat, az olasz nyelvet, az angol nyelvet olasz akcentussal, a narancsfákat, a pálmafákat, az egzotikus gyümölcsöket, a kedves embereket, na meg a Bialetti boltot. (2017)" forrás


,, Reggelire alapvetően édességeket esznek.
Jobban értik az angolt, mint gondolnánk. Mutogatni legalábbis angolul is tudnak.
A sziesztát szigorúan veszik, azaz 13-16 óra között hiába akarnánk ebédelni náluk, nem fogunk.
Büszkék rá, ha ismeretlenül is fotózzuk őket.
A postájuk sem kapkod: a kint feladott képeslapjaink Európán belül két hónap alatt értek célba…(2020)" forrás


,, Gondoltuk, hogy nem Svájc szintű tisztaság fog uralkodni délen, de minden várakozásunkat sikerült alulmúlnia annak az elképesztő reteknek, bűznek, mocsoknak, igénytelenségnek, rendezetlenségnek és hanyagságnak, ami Cataniában és Palermóban uralkodik. Ezt úgy tudom mondani, hogy jó pár balkáni országban megfordultam, tehát van összehasonlítási alapom. Teljesen biztos vagyok benne, hogy vannak csodálatos érintetlen vagy nagyon szépen rendben tartott helyek is a szigeten, amik esetében ezek az állítások nem állják meg a helyüket, de a két nagyvárosban jelen pillanatban ezeket tapasztaltuk.

A szemét mindenhol folyik ki a kukákból, nagyon kevesen beszélnek angolul, mocskosak az utcák (emberi, állati ürülék), düledező házak nagyon sok helyen. Már-már tiszteletlenségbe átcsapó lazaság és hanyagság. (Nem az északi területeken megszokott laza olasz bohókás stílus) Az utcán bizonyos árusok, nemhogy az EU-s szabályoknak nem megfelelően, hanem a harmadik világot megszégyenítő mocsokban és igénytelenségben kínálják az ételeket. Nem igazán ettem volna ezeken a helyeken. Cataniaban és Palermóban sincs normális rendbe tett strand… köves part van rengeteg szeméttel és régen elhagyott rátár épületekkel.

Kártyával a legtöbb helyen, kisebb boltokban is lehet fizetni. A Google maps a helyzetünket minden esetben kb 20-30 m-el arrébb mutatta a tényleges pozíciónknál.(több telefon esetében is) Ez csak akkor volt zavaró amikor kis sikátorokban kellett navigálni. A nagyobb szupermarketekben magyarországihoz hasonló árak vannak, talán kicsit drágábbak. (Carrefour, Lidl). A tömegközlekedés jól szervezett és tiszta is. Maga a közlekedés azonban elég kaotikus. (De persze ez meg belefér) Palermóban egy tömegközlekedési jegy 1,4 euró mely 90 percig érvényes és át is szállhatunk vele. A megállókban integetni kell a buszsofőrnek, mert különben nem áll meg 😃 A legtöbb belvárosi étteremben egy főétel 3000-5000 forint között van.

Összességében, a sok negatív tapasztalat ellenére is azt kell, hogy mondjam, hogy a fő programok miatt megérte elmenni. (2021) forrás


Szicília iszonyat mocskos, a tenger és a part is. Nagyon elszomorító látvány. A fél pár papucstól elkezdve a játékkatonákig mindent találtam (a nejlonzacskókról és műanyag hulladékról nem is beszélve)." (2015) forrás

Szállásválasztási útmutató

20 és 400 euró/éjszaka/szoba árak között minden van szállás vonatkozásában Szicíliában. A szálláskínálat olyan nagy, hog a főszezonon kívül a szállodák folyton akcióznak. A legtöbb turista a palermo környékén lévő szálláshelyeket keresi.

,, Ha novembertől áprilisig mentek valamikor, olyan szállást keressetek, ahol van fűtés. Nekünk ugyan nem volt szükségünk rá, de ha hidegebb van, akkor elég kellemetlen lehet. Amúgy a fűtést általában a légkondi jelenti." forrás

Ajánlott hotelek

 • Cefalúban: korrekt 3 csillagos a Hotel Tourist; a viszonylag új, 4 csillagos Hotel Cefalú Sea Palace
 • Marina d'Agro-ban: hangulatos kis szálloda a 3 csillagos Hotel Crystal Sea
 • Giardini Naxos-ban: a kicsi 3 csillagos Hotel Nike; a 4 csillagos Hotel Caesar Palace (nem annyira tengeri nyaraláshoz); a 4 csillagos, nyugis Hotel Santa Alphio Garden;
 • Taormina: a 3 csillagos Hotel San Pietro, de tengerre néző szoba kell; a 4 csillagos, régimódi Hotel Lido Caparena Taormina ,
 • Letojanni: a 4 csillagos Hotel San Vicenzo tengeri kilátású szobái
 • Milazzoban: a 3 csillagos Albergo Esperia

Agroturismo (falusi vendéglátás):  

Közlekedés

Busszal, vonattal

A távolsági buszok mrenetrendjében ritka az este nyolc óra utáni idulás. Utána már taxizásra kényszerülünk, ha nincs bérelt autónk.   

,,A járatok nem követik a feltüntetett időpontokat, egyáltalán legyünk hálásak, hogy van tömegközlekedés (nem minden esetben igaz ugyan, de előfordulnak jelentős késések, az ilyeneken már kár is meglepődni)." forrás


Érkezés után Cataniából busszal mentünk Szirakúzába, jegyvásárlás megoldható a reptéren irodában és a buszon is. Több busztársaság van, egymásnál vásárolt jegyeket nem fogadják el. Mi Interbusszal utaztunk, a pontosság nem igazán jellemző a Szicíliai buszokra (+- 10 perc, vagy nem is jön), az Interbus viszonylag pontos. Interbus applikáción próbáltam jegyet venni, de nem igazán működik, célravezetőbb személyesen.
Taorminába és Fontane Bianche-re vonattal mentünk. A vonatközlekedés rendben volt, pontos, komfortos, klímás vonatok vannak. A vonatjegyet elektronikusan, Omio appon keresztül vettem (van minimális költsége a közvetítésnek, de egyszerű és gyors).
Minden tömegközlekedésen FFP2-es maszkot kérnek és szigorúan is veszik (jegyvásárlásnál megkérdezik van-e, addig nem is ad jegyet). (2022. augusztus)

Autópályák

A szicíliai autópálya hálózat csupán a sziget egy részét hálózza be. Agrigento  (ágridzsento) és Siracusa kivételével minden nagyobb sziciliai város között van autópálya. Az autópályák kétsávosak.

Autópályadíjak Szicíliában

 • Olaszul az autópályadíj: pedaggio (kiejtése pédádzso, hangsúly a második szótagon)
 • Catania és Palermo között az A19-es autópályán nincs autópályadíj! (egyelőre, mert fontolgatják a bevezetését).
 • Csak két autópálya szakaszon szednek autópályadíjat: az A18-on és az A20-on.  Az A18 Catania és Messina között fut 90 kilométeren, és az autópályadíj 3,70 euró
 • Az A20-as autópálya szakasz Messina és az A19-es autópálya Palermo felé vezető elágazásáig fut, 180 kilométeren. 11,30 euró a pályadíj. Messina és Palermo között 225 kilométer a távolság, és ebből 217 kilométer autópálya. Tehát az A19-en még kb. 37 kilométert kell vezetni, de az A19-en nincs autópályadíj.

Autóbérlés Sziciliában  

Catania és Palermo nemzetközi repülőterén sok autóbérlő cég van jelen pulttal. A bőségnek van zavara, ugyanis, ha az utazó helyben akar autót bérelni, akkor kevésbé jut hozzá ahhoz a modellhez, ami szeretne. Sajátos módon praktikusabb még elutazás előtt, otthon megtenni a foglalást. Egyáltalán nem olcsóbb helyben intézni az autóbérlést. Tudni kell, hogy a nyári főszezonban nagyon nehéz kisautót foglalni helyben vagy akár otthonról, de röviddel az elutazás előtt. Sokan kénytelenek nagyobb autót bérelni, drágábban, mert persze az olcsóbb modellek elfogynak. Egy Fiat Punto bérlése két hétre kb. 500-550 euróba kerül. Főszezonban (pl. júliusban) egy kisméretű autó 3 napi bérlése minimum 43 ezer forint.

A szicíliai autóbérlőcégek rémesen nagy mértékű depozítot fagyasztanak.  A depozit mértéke persze függ a szolgáltatótól, az autó típusától, és a bérlés hosszától is. Átlagosan 500-1500 EUR közé tehető az összeg, amit zárolnak a kártyán, és később oldják csak fel (akár hetekkel). Ezt nem lehet megúszni sehogyan. Megfelelő mennyiségben fel kell tölteni a bankkártyát ehhez. A szicíliai utazás előtt minél korábban kell tehát autót foglalni. Ezen a linken talál egy optimális autóbérlés foglalási rendszert. Biztonságos, megbízható, sokat használt, sok autókölcsönző cég ajánlatából választja ki a legolcsóbbat és a legmegfelelőbbet ezen a linken.

"Bár ezt többen, több helyen megjegyezték már, de akkor is érdemes elmondani: Igen, a szicíliai közlekedés legjobb szinonimája a káosz! Meg lehet úszni, odafigyeléssel, és persze sok szerencsével, de jobb, ha egy pár dologgal tisztában vagyunk, mielőtt belevágunk. A szicíliaiak fejében a lentiek szerintem kb. így élnek:

 • Védettség a már körforgalomban haladónak: "Én csak megyek, megyek befelé, ha jön is ott valaki, mert ugye én oda be akarok jutni..."

 • Elsőbbségadás tábla: "Az meg mi???"

 • Stop tábla: "Jaa, valami érdekes piros dolog. Jól mutat az út mellett, kellemes hangulati elem."

 • Illetve számukra úgy látszik az hozza meg a csí-t, a belső egyensúlyt, ha legalább két sávon közlekedhetnek, legyen az autópálya külső és leálló sávja, vagy külső és belső sávja egyszerre.

 • Motorosok: össze-vissza haladnak. Kiszámíthatatlanul.

Pozitívum: a dudát hangulati elemként használják, mintegy beszélgetésre - de nem a magyar típusú "K...a anyád, kiirtom a családod, ha egyel előbbre kerülsz nálam a pirosnál" jellegű bosszúállásra.

Tipp: ha el akarunk jutni időre A-ból B-be, CSAK autópályát használjunk, mert a főutak kanyargósak, és bedugulnak. Az autópályák viszont jó minőségűek és nem minden szakaszuk fizetős!

Busz: Taorminában és Szicília jó pár környékén nagyon jó a buszközlekedés helyben és a Catania reptér felé is. Menetrend itt található: http://www.interbus.it/Orarietariffe.aspx

A helyi járatok pontos indulása általában kb. 10-15, akár 20 perccel is csúszik, viszont a reptéri járaté nem! Érdekesség, hogy míg helyben a Hotel Corallotól egy menet Taorminába kb. 1,70 euró, addig a reptéri járat díja csak 7 euró, ami kifejezetten jutányos. Gyengébb idegzetűek készüljenek fel előre, mert a helyi járat a partról hajtűkanyarokkal bőven tűzdelt szerpentinen jut fel és le Taorminába. Itt a sofőrök számunkra hajmeresztően, de mégis biztonsággal hozzák le a járgányaikat, miközben kedélyesen (sokszor hátranézve) diskurálnak, ha akad valakivel." (N. K. 2012)


"Én ezúttal nem akartam vezetéssel és parkolással bajlódni, ezért a tömegközlekedés győzött. Egy napra ugyan béreltünk autót Siracusában, hogy a tőle nem messze lévő gyönyörű városokat – Avola, Noto, Modica és Ragusa –, valamint egy kanyont, a Cava Grandét bejárjuk, mivel azt másképp nehéz lett volna, de busszal és vonattal különösebb gond nélkül kivitelezhető volt a körút.

Igazából csak két alkalom volt, amikor a tömegközlekedés némi bosszúságot okozott. Az egyik Siracusából Palermóba, amikor félúton, a vécészünetnél a busz hűtésrendszere megadta magát, így kb. egy órát kellett várnunk egy új járműre. A másik pedig a Messinából Taorminába vivő busz volt, amely minden elképzelhető helyre bement és megállt, így az autóval háromnegyed órás utat közel két óra alatt sikerült megtennünk. Jó, volt még egy szívás: a Catania pályaudvarától induló 457-es busz csinál egy kb. 20 perces hurkot a városban, mielőtt visszatérve a pályaudvar előtti tér egy másik pontjához kivisz a repülőtérre. De ez is belefért. (2014)" forrás


"Az autóvezetés rémálom Szicíliában, főleg a nagyvárosokban. A sávokat még véletlenül sem veszik figyelembe, és ha az ember az 50-es táblánál 70-nel cammog, szélvészként süvítenek el mellette. Nagy, böhöm autók egyáltalán nincsenek, mindenki kis ütött-kopott járgányokkal száguld – más nem is igen férne el a sikátorokban. Az is furcsa volt, hogy a férfiak mintha megváltoznának a volán mögött. Normál körülmények közt, ha egy olasz férfi beszél hozzám vagy akár csak végigmér, 10 évvel fiatalabbnak, 10 centivel magasabbnak és 10 kilóval könnyebbnek érzem magam. Ha viszont autóban ülnek, ez az élmény elmarad, szemernyi előzékenységet sem tapasztalhatunk a részükről. (2015)" forrás


"Ha kirándulni is akarunk, akkor célszerű autót bérelni. Az olcsóbb szálláshelyek megközelítése nehéz enélkül, ezt láthatóan tudják a turisták, mert rengetegen bérelnek autót, ezért sokat kell várni. Ezen az oldalon érdemes autót keresni. Ha lehet, minél kisebb autót válasszunk, az utak ugyanis annyira keskenyek, hogy a szembejövő autó nem fér el mellettünk. Látszik is az autóparkon, hogy itt a méret a lényeg: szinte nem látni nagy autót. Az utak az autópályáktól eltekintve nem túl jó minőségűek, megesett, hogy a GPS földutakra vitt bennünket. Nagyon sok a hajtűkanyar. A közlekedési táblák nem egyértelműek, a szabályokat (jobbkéz, parkolás) elég öntörvényűen értelmezik. És bárhol, bármikor, bármelyik oldalról felbukkanhat egy Vespa. Ennek ellenére egy balesetet sem láttunk. (2014)" forrás


"A több millió eurós autópálya fejlesztésnek köszönhetően Szicília északi részén – Messina és Palermo között – az úthálózat tökéletes. Sajnos a tervezők és az építők valahogy mégis elfeledkeztek a déli területekről, ahol egyáltalán nem ilyen rózsás a helyzet. Sőt! Kátyúk vannak bőven, útjelző táblák viszont nincsenek, jól jön ilyenkor a GPS. Amikor elérjük az Etnát, Cataniát és Siracusát az utak egyre rosszabbak és nem felemelő élmény rajtuk autózgatni, de természetesen valamit valamiért. A szépségért, illetve annak a látványáért, itt is meg kell szenvedni. (2014)" forrás


,, Bár a száguldás úgysem opció Szicíliában, jobb az ablakot lehúzva belemerülni a helyi forgalmi masszába, ahol karnyújtásnyira van a jégen mocorgó tintahal, és közelről látjuk a járdán kártyázó öregek lapjait. Erre idő kell, és ha egy-két úti célnál többet akarunk látni, akkor nagyon sok idő.

Ez egy átlagos utca, ahova a GPS nyugodt szívvel beküld. Ezért is érdemes mindig a legkisebb kategóriát választani, itt egy Ford Focus már cipőkanállal sem préseli át magát.

A sziget ugyanis nagyobb, mint amilyennek mutatja magát a térkép és az útvonaltervezők alapján. A leggyorsabb haladást az autópályák garantálják, amelyekért néha kell fizetni, néha nem.
Vagyis pontosabban a jobb minőségű, hegyeken alagutakkal, völgyhidakkal átvágó, Catania-Messina-Palermo szakasz az Olaszországban megszokott, fizetőkapus rendszerrel működik (A kapuknál a Biglietto felirathoz kell hajtani, ahol készpénzzel fizethetünk), de az A29 nyugaton például ingyenes. Nem sejtem a logikát mögötte, ha érti valaki, ne legyen rest megosztani az infót. Állandó a javítások látványa, ezek sokat dobnak a menetidőre.

Tehát ezek elvileg gyorsak, de a valóságban állandó sávlezárásokra, terelésekre kell felkészülni, A Cataniát Palermóval összekötő A19-est nemrég zárták le teljesen egy hosszú szakaszon, földcsuszamlás miatt. Mi is jártunk arra, hatalmasat kell kerülni a kanyargó hegyi utakon Polizi Generosa és Petralia Soprana felé. (2015)" forrás


,, Vezetési stílus: Kimerészkedünk a forgalomba? Jól meggondoltuk? Mert csakis rutinos és furfangos vezetőknek ajánlott! Itt a szabály az, hogy nincs szabály: bármit lehet, ami más országokban és „nálunk” amúgy normális körülmények között TILOS!

Parkolj a gyalogos átjáróra, esetleg keresztbe, vagy simán egy másik kocsi mögé ezzel elzárva az útját, itt minden megoldás megengedett!
Légy pofátlan, és jó hosszú dudálás kíséretében előzd ki az előtted levő kocsit!
Telefonálj menet közben! Ez itt már szinte kötelező kellék.
Ha nincs elsőbbséged a sorompónál a zöld lámpára való váltáskor, taposs a gázba, ha te nem, majd más biztosan megteszi helyetted és máris kész a tumultus, és a sok ideges szicíliai, akik általában csak a volánnál sietnek!
Ne használj biztonsági övet!
Dudálj bármikor, ha kedved támad, ez feloldja a közlekedés közbeni kaotikus hangulatot!
Ha STOP táblát látsz csak hajts tovább!" forrás

A szállodákba rendelt taxik nem mindig érkeznek időben, s ez kockázatos lehet a repülőtérre menetelkor.

,, Cataniában a reptéri busznak, az Alibus-nak a menetrendjén (ez van kifüggesztve az utazási irodákban, a szállásokon is), a végállomásról való indulási időt tüntetik fel. A Via Dusmetig kb 15 perc alatt jut el – ezzel számoljatok. (2016)" forrás


,, A szicíliai városokban a bérautónk vezetése közben kénytelenek vagyunk önkéntesen elfelejteni azt, amit itthon az autóvezetési tanfolyamon tanultunk. Itt is van KRESZ (Kurva Rossz Eszeveszett Szabálytalankodás). (aji 2017) 


,, Cataniaban landolva boldogan, az autóbérlő cég pultjához érve véget is ért a kis utazásunk egy rövid időre, mivel nem adták oda az autót, hiába volt minden kifizetve. Nem részletezném tovább a több órás huzavonát, borzasztóbbnál is rossz érzés volt. Lényege az lett, hogy EU-Fogyasztóvédelemmel sikerült elérni, hogy az autóbérlő cégek a bérlés legkisebb buktatóit is vegyék bele legalább az apróbetűbe. A kb. 5. autóbérlő cégnél sikerült bérelnünk egy új Fiat Pandát háromszoros áron, tízszer rosszabb állapotban. Elképesztő, hogy az olaszok és/vagy a turisták, hogy le tudnak élni egy autót pár hónap alatt. (2017)" forrás


,, Az olaszok imádják az autósportokat, és szerintem a Forma-1 is csak ő kedvükért van még mindig. Ferrari, Lamorghini, Maserati, Pagani, a Bugatti, hogy csak a luxus (de annak is a teteje), de a Fiat és az Alfa modelljeivel sem lőhetünk mellé, ha olasz autó kategóriát választunk. Ezekkel a gyökerekkel szinte természetes, hogy az olaszok mind Forma-1-es pilótának érzik magukat, és ez Szicíliában abszolúte így is volt.

A sebességkorlátozó táblák szépen kint vannak, nem is kevés, az embernek az az érzése, hogy ha volt valamiféle útfelújítás, akkor ott is hagyták a táblákat, biztos nem kellett senkinek. A tökéletes autópályán a random 60-as táblák egész egyszerűen szürreális élményt nyújtanak. Amúgy lehetetlen tartani, mert mindenki sokkal többel megy, és simán letolnak és ledudálnak, ha megpróbálod tartani a hivatalos tempót. Úgy vettem észre, hogy mivel az út mind a két oldalára raknak táblát, ezt az olaszok amolyan matematikai agytornának veszik, és önkéntelenül is összeadják a két értéket, így egy jobb és bal oldalra kirakott 50-es táblánál kb. 100-zal mennek.

Már a reptérről kihajtás sem volt egyszerű, abszolúte igaz, hogy amelyik autó eleje előrébb van, az a nyerő (tiszta autóverseny), annak van elsőbbsége. Ez ki is használják kanyarodáskor, mert ha úgy érzik, hogy bár nincs elsőbbségük, de kitolják az autó elejét, akkor két dolog történhet: te fékezel, és ennek következtében ők be tudnak sorolni, vagy beléjük mész, akkor nincs szerencséjük. Úgyhogy kurvára kell figyelni. Minden pillanatban potenciálisan veszélyben vagy.

Autópályán ha előznek, akkor először abszolút szélárnyékban vannak a seggedben, majd autóversenyzős előzéssel hirtelen kikerülnek (nem előznek, kikerülnek), de nem sorolnak vissza, mint a németek, hanem több száz méteren keresztül a felezőn mennek, mire elérkezettnek látják az időt egy besoroláshoz. Tulajdonképpen nem csak autópályán, normál úton is igaz ez. (2017)" forrás


,, Vezetési stílus, sztrádák, útminőség, sebesség, parkolás, díjak és átverések (2019 május)

A településeken belüli forgalomra jellemző, hogy hajmeresztően - a mi fogalmaink szerint teljesen szabálytalanul - tudnak közlekedni. TANÁCS: folyamatosan figyelni az összes lehetséges irányba, és mindenre, ami mozog!!! (mert még eléd sodródik) Egyébként a gyalogosok ugyanúgy megnehezítik az életet, mint a többi járművezető. Pozitívum: úgy tűnik, mégiscsak figyelnek egymásra, mert összesen két koccanást láttunk egy hét során. Az Égiek vigyáztak ránk is; az egyetlen karcolást - a bérautó dísztárcsáján - szerintem parkoláskor szereztük. (A kárrendezés egy másik történet…)

Két sztrádaszakasz fizetős jelenleg: az A18-as sztráda Cataniától északra, valamint az északi parton vivő A20-as (amíg bele nem torkollik az A19-be). Ahogy az lenni szokott, belépéskor egy tikettet kap az ember, és a sztráda elhagyásakor fizet. Érdemes ahhoz a kijárathoz besorolni, ahol készpénzzel (is), embernek lehet fizetni. (Pl. Catania – Taormina 1,70 euro volt.) TANÁCS: A cataniai sztrádakapunál, belépéskor egy mosolygós hölgy állt, aki kivette a gépből, majd odanyújtotta a tikettet, és el is kért tőlünk 2 eurót. Vagy egy „önkéntes”, vagy egy munkanélküli lehetett. Lényeg, hogy így duplán fizettünk a sztrádáért, ti ne járjatok így!
A többi sztrádáért nem kell fizetni, de érthető / jó is így, mivel nemcsak a táj volt változatos, hanem az útminőség is. A Palermot és Cataniát összekötő A19 teli van sebességkorlátozásokkal (80, 100 km/h), illetve néhány helyen útfelújítás (?) miatt elterelésekkel. Ennek ellenére a helyiek nyugodtan haladnak 120-130 km/h-val, vagy ennél is többel. (Hogy elérjük a repülőgépet, végül mi is ezt a módit követtük.)

Főutakon találkoztunk kátyúkkal itt-ott, de összességében egyáltalán nem volt vészes a sztrádán kívüli vezetés. Kimondottan kátyús szakaszon csak egy alkalommal vitt át az utunk valahol az A18-as sztráda és Piazza Armerina között. Az alsóbbrendű (hegyvidéki) utak természetesen sokszor szűkebbre voltak szabva, de nem durván.

A néhány órás nappali parkolással nem volt gond, nem túl hosszú keresgélés után mindig találtunk szabad helyet. A szállásunkat viszont direkt úgy választottuk, hogy ne kelljen a városi parkolásért - akár napi 10 eurókat - fizetni. (Cataniában egy szomszéd településen aludtunk, Palermoban pedig egy kevésbé központi kerületben.) A szokásos helyeken: üzlet vagy autókijárat előtt, tiltó tábla esetén tilos parkolni. Kék színű felfestés jelzi a parkolóhelyeket. Volt, ahol ingyenesen parkolhattunk, de általában kellett fizetni úgy 50-70 centet óránként, központibb helyeken pedig óránként 1 eurót. A visszapillantó tükröket jobb, ha behajtja biztonság kedvéért az ember. TANÁCS: az egyik város (Noto) parkolójában szintén találkoztunk hivatalos jelzés nélküli emberkékkel, „parkoló őrökkel”, akiknek - másokat követve - nagy nyugalommal adtunk pénzt a parkolásért. Egy másik helyen (Palermo) egy fiatalember próbált fontoskodni a napok óta ingyen ott pihenő autónknál (látta rajtunk, hogy turisták vagyunk). (Zám Balázs, 2019)


,, Nekünk először a cataniai reptéren válaszolta az igazat az a buszjegyárus, amelyik komótosan kinyomtatta a taorminai jegyünket, ráérősen visszaadott az eurónkból, mire érdeklődtünk nála, mikor indul a járat. „Fél perc múlva” – felelte. Kishíján összetörtünk magunkat – csomagokkal a nyakunkban – a buszig, ám a fél reptér döbbenten fordult utánunk: mi ez a para? Első lecke: Szicíliában nem szokás kapkodni. A busz is megvárt, s mi is legfeljebb a fejünket kapkodtuk rajta, mivel a közlekedésben jobbról-balról mindenki dudál. De ezt sem sürgetésként teszik, csak kommunikálnak: „hello, utolértelek”, „király a verdád”, „az enyém királyabb”, „nekem meg a csajom szebb!”. (2020)" forrás

Étkezés

A szigetre látogató turistának nem árt tudni a saját étkezéseinek időzítésével kapcsolatban, hogy a szicíliaiak meglehetősen későn fognak hozzá az ebédeléshez és a vacsorázáshoz. Ennek megfelelő sok vendéglő nyitva tartása is, mivel a helyiek szívesen frekventálják az éttermeket.

Vendéglőkben az ebédhez a nyitva tartás: 12,00-14,30 (legfeljebb 15,00), 17:00-19:00 között legfeljebb aperitív, vacsora - 19.00 és  22,00-23,30 között. Délután 3 és 7 között legfeljebb gyorsbüfékben tudunk enni. Éhségünket időzítsük ehhez a nyitva tartási szokáshoz.

Az étkezést szokás antipasto-val kezdeni. Lényegében kis tálnyi előételekről, étvágygerjesztőkről van szó, többnyire olívák, gombák, tengeri herkentyűk, párolt vagy marinírozott zöldségek, helyi sajtok, sonka, szalámi, vagy akár lehűtött sárgadinnye, esetleg friss füge. Az antipasto nem is számít első fogásnak.

Az első fogás többnyire tésztaféleség, de lehet rizottó is, vagy krumpligombócok könnyű paradicsomszósszal (gnocchetti). Észak-afrikai eredetű a cuscus alla trapanese, ami egy halakban, tenger gyümölcseiben gazdag étel kuszkusszal. A második fogás, a secondo piatti többnyire hús- vagy halétel. A szigeten a köretet (contorno) gyakran szándékosan hidegen szolgálják fel, mert így szeretik. Gyakran kínálnak a vendéglőkben friss kardoshalt, amelyet bőségesen tudnak kifogni a Messinai-tengerszorosban valamint az északi parti vizekből. A halat faszénen sütik meg. A szicíliaiak mindig desszerttel fejezik be az étkezést, szokásosan valamilyen szezonális gyümölccsel.

"Az olasz konyha amúgy vegyes érzéseket hagyott bennem, noha egyébként tésztapárti vagyok. Sok jó dolgot kipróbáltunk, de nem volt rám olyan mély hatással, mint a szintén egyszerű spanyol ételek. Halat kétszer ettem, az első egy turistás helyen büdös volt (visszaküldtem), a másik pedig eléggé jellegtelen ízű egy helyiek által látogatott étteremben. A gasztronómiai élvezetek hiányát az éttermi árak sem kompenzálták. Persze a kis boltokban 1,5-2,5 euróért vett pizzaszeletekkel és calzonékkal el lehet csapni az éhséget, de aki étterembe megy, az ennyiből nem ússza meg. Az egyszerű tésztaételekért vagy pizzákért simán elkérnek 7-10 eurót, a halért pedig akár a dupláját is (köret nélkül). Olaszország más részeihez hasonlóan a legtöbb helyen itt is van fejenként 1-2 eurós terítési díj, néhol pedig többet számítanak fel, ha a vendég a kinti teraszra ül. Ami bosszantó: a boltok és éttermek többsége délután bezár, ráadásul a turistás városokban olcsóbb élelmiszerboltot sem könnyű találni. (2014)" forrás


"Az ebédről mi gondoskodtunk magunknak. Bele is futottunk egy sziesztába és emiatt nem jutottunk kajához. Ugyanis beültünk egy étterembe, és mikor rájöttek, hogy mi enni szeretnénk, közölték, hogy zárva a konyha. Akkor hoppon maradtunk. Letojanni nem adja fel a sziesztát. Más városokban ez nem volt ilyen. Tudtunk enni Liparin és Siracusaban is. Érdekesség, amire nem voltunk felkészülve. Az utolsó napon ettünk két pizzát, hármónknak ez bőséges volt. A két pizza összesen 10 euró volt. Ez ugye még nem is sok. Viszont felszámolnak fejenként két eurót a terítékért, vagyis azért, hogy ott eszed meg. Az így kifizetett 16 euró már nem volt annyira jól eső. Ezt kétszer is megjártuk, de már tudjuk, ha legközelebb arra járunk. A pizzájuk jó volt, de sokkal kiemelkedőbbre, eredetibbre számítottam. Vagy az itthoni pizzák jók, vagy olyan helyen eszünk, rendelünk, ahol tényleg jóságokat eszünk. Egyszer a szállodában is volt pizza, de az tepsiben sütött, nem azzal akartuk megítélni az ottani pizzákat. (2014)" forrás


"Szicilíában a legjobb éttermekben még terítő sincs. Ez így igaz, ahol nincs étlap, terítő – sőt még néha fal sem – azok a legjobb éttermek a szigeten. A legolcsóbb bárok és trattóriák is olyan minőségű ételeket szolgálnak fel, hogy tátva marad a szánk. Természetesen Szicíliában is vannak puccos éttermek és híres szakácsok, de ha az igazi szicíliai konyhát szeretnénk felfedezni, azt ne ott keressük." forrás


,, Szicíliában nem ismerik a café lattét, csakis az espressot (ha a helyzet menthetetlen, mutasd meg nekik mekkora pohárból kéred a tejes kávédat, nekem egy espressos kávéscsészébe akarták tölteni – szerintetek belefért volna?)" forrás


,, Miket érdemes megkóstolni, amikor Szicíliában járunk? Granita con panna: tipikus helyi reggeli. Tipikus sziciliai reggeli. Zúzott jeges szorbet, aminek lehet kávés  és gyömölcsös íze. Messinában ettünk ilyenből a legjobbat. Próbáljátok ki a fagylalttal töltött brióst. Arancini: ez rizsgómboc. Pasta alla Norma:  padlizsánnos, rokottás penne. És jöjjön jani nagy kedvence: a sziciliai canolli. Ez tényleg itt a legfinomabb a világon." aji, 2016


,, - Szicíliában szinte csak helyi specialitásokat kínáló éttermek vannak: talán két indiait láttunk, és 2-3 kebabost, és mi nem futottunk bele rossz ételbe
- Szicíliában azt hiszem, nem lehet rossz fagylaltot enni, meg cannolot és cassatat sem, és állítólag a kávé is mindenhol finom
- Szicíliai ételeket lehet itthon reprodukálni, de igazából – hacsak nem onnan érkezik az alapanyag -, nem érdemes. Annyira finomabb, ízesebb kint minden:)" forrás


Szicíliában sok az olajban sült, panírozott étel, sokféle, ám tök egyformának kinéző krokettet készítenek. Zöldségekből, krumpliból, padlizsánból, de tejből, azaz valójában sajttal kevert besamellből is. Panírozzák a töltött szardíniát, a padlizsánt.

Az éttermekben mindig kaptunk friss kenyeret, ezeket lehetett eszegetni, míg megkaptuk az ebédünket, vacsoránkat. Szerintem az összes fogást lehetetlen végigenni, már három napja voltunk ott, és még nem ettünk desszertet, mert jóval korábban jóllaktunk. És figyeltem a helyieket, azért ők sem ettek mindenből.

Az egy hét alatt gyakorlatilag nem ettünk húst. (A panino alla meusat kóstoltuk meg.) Én máshol se, de Krmpl is inkább a halakból és a tenger gyümölcseiből válogatott. A tapasztalataink alapján a húsokkal sem lehet mellélőni, de nyilatkozni ezekről nem tudunk. (2017)" forrás


,, Szállodákban az olasz reggelitől sokat ne várjunk, croissant, édes feltétek, kávé és ennyi. Hol a többi? Hát nincs többi, ennyi! Jó tanács, ha nem kontinentális svédasztalos reggelit kínálnak, már annak is örüljünk, ha szépen meg van terítve." forrás

Vásárlás

,, Szicíliában nincsenek nagyon eltérő árak az egyes városok, árusok között – piacokról beszélek - max 50 centnyi különbségekkel találkoztunk.

Ha novembertől áprilisig utaztok tengerparti pici településre, feltétlenül vigyetek fürdőruhát, ne számítsatok arra, hogy majd ott vásároltok. A boltok 98 százaléka jövő áprilisban nyit:)  (2016)" forrás


Közbiztonság

A maffia sajátos módon nem rosszabb, hanem jobb közbiztonságot teremt a turisták számára, hiszen tán még a hatóságoknál is jobban érdekeltek az idegenforgalom nyugalmasságában. A maffia érdekelt a hoteliparban, a vendéglátásban, a turistákra szakosodott szolgáltatásokban, azaz a rendet akar. A helyi vállakozók számára tehertétel a maffia jelenléte, de ebből a problémából a turista semmit nem érzékel.

A maffiás filmeken felnőtteknek nem árt tudni, hogy a szicíliai maffia ma már nem gyilkolásokból, fizikai tettlegességekkel kikényszerített előnyökből, hanem ,,fehérgalléros" bűnözésből. Szóval Szicília a turista számára határozottan biztonságosabb, mint pl. Nápoly, vagy a szárazföldi Olaszország sok része. A szigetre látogató turisták sokszor meglepődnek, hogy a helyiek a kliséket megcáfolva mennyire visszafogott, halk szavú emberek, nem hangoskodnak, egyáltalán nem erőszakosak. Bizony nagyon ritkán látni olyan rossz arcú alakokat, akik hasonlítanak a maffiás filmek gengsztereire.

De: a szigeten is érvényes a mondás, hogy az alkalom szüli a tolvajt. Ez főleg a szicíliai nagyvárosokban kötelezi a turistát elővigyázatosságra. A bérautó ülésein ne hagyjunk értékeket, és ne járkáljunk az utcán ékszerekkel feldíszítve. Tanácsosabb a kézitáskákat a hotelszobában hagyni, az úti dokumentumokat meg mindenképpen. A legelemibb körültekintéssel, óvatossággal könnyen elérhetjük, hogy ne lopjanak el semmit tőlünk a szicíliai utazásunk folyamán.

"Cataniában akadt egy kis izgalom. Két motoros srác fel akarta tépni az autó ajtaját, ahogy a dugóban araszoltam, hogy ellopják az anyósülésről a táskám. Szerencsére bezártam az ajtókat, és egyébként is résen voltam, de ez jó figyelmeztetés volt, hogy az addig oly békésnek tűnő Szicíliában azért nem lehet mindig nyugodtan hátradőlni. (2015)" forrás


,, Ha már a migráns problematikát a közbiztonsághoz véljük tartozónak, akkor erről Szicília vonatkozásában annyit, hogy az illegális bvándorlók minél hamarabb északabbra, a gazdagabb Európa felé, akarnak menni. Átmenetileg időznek Szicíliában, és ott csak Palermóban, Cataniában és Messinában. Nem kell félni tőlük. nem bántják a turistákat (sem). A látványuk inkább elszomorító." (kj, 2016) 


,, Az egyszeri kiránduló nem sokat lát a maffiából. Bár a jó szemű megfigyelő a cataniai bolhapiacon észreveheti azért, hogy a standokon áruló, karakán arcú fiatal olasz férfiak közt méltóságteljesen jár-kel egy-két idősebb, testesebb úr, jól szabott öltönyben, menő napszemüvegben…
– Igen – mondták a szicíliai ismerősök, amikor a cataniai kirándulás után személyleírást adtunk az úriemberről –, egy maffiafőnök felügyelte épp az üzletmenetét.

Ha azt mondják, ne menjünk Corleonéba/Palermo Casa negyedébe vagy máshova, ahol erős a maffia jelenléte, akkor fogadjuk meg a tanácsot; egyébként nincs mitől tartani turistaként. (2017)" forrás

Egyéb hasznos információk

1. A kirándulásokhoz érdemes vinni itthonról távcsövet.

2. A palermói és a cataniai piacokon és egyéb macskaköves utcákon tessenek nagyon vigyázni, mert csúszásveszély van (tudományosan eltaknyolási rizikó) i 

3. Palermoban van egy magyar tiszteletbeli konzulunk: Boldizsár Andrea

Cím: Via Jacopo Tintoretto, 4, 90145 Palermo - Tel.: +39 091 6823708 - E-mail: consolatoungheriapa@gmail.com

4. A Keresztapa-túrát itt foglaltuk, és ez az iroda vitt minket, ajánlom őket.

Földrajz

Szicília háromszöghöz hasonlító alakú sziget a Földközi-tengerben. A messinai-szoros választja el a szárazföldi Olaszországtól. A szoros északi részén található a sziget és a szárazföld közötti legrövidebb távolság, mindössze három kilométer. A szoros déli részén a távolság 16 kilométer. Szicília területe 25711 négyzetkilométer. Szicília területének nagy része dombos, és ahol csak lehet megművelik a földet. A sziget északi partvidéke hegyes, de legmagasabb hegy éppenséggel a keleti parthoz közel van, az Etna, ami 3320 méter magas. Szicílián és a szomszédos szigeteken számos aktív vulkán áll.

"Az ókori görögök idejében Szicília egy erdőségekkel tarkított, gazdag növényvilággal rendelkező sziget volt. Később a római uralom alatt született az ötlet, hogy Szicília legyen búzatermő vidék. Ennek érdekében kivágták a fákat, de azzal nem számoltak, hogy ez súlyos eróziós folyamatot indít el. Ez az oka, hogy Szicília földközi-tengeri mércével mérve kopárabbnak tűnhet a többi társánál. Az Etna igyekszik kárpótolni a természetet, teszi a dolgát a keleti partvidéken, hisz kitörései nyomán termékeny talaj jön létre, ezzel ellensúlyozva az ember által elkövetett balgaságokat. Igaz a láva termőtalajjá válásához 200-250 év szükséges. Idegenvezető segítségével mertünk csak vállalkozni az Etnával való találkozásra. Roppant nehezen megközelíthető szakaszokkal tarkított utunk volt, így javasoljuk, ha van rá mód, a terepjáró használatát. A találékony helyiek az Etna felé vezető utak mentén szelídgesztenyefa szigeteket ültettek. 10-15 facsemete kerül egy csoportba, majd kifejlett korukban ritkítják őket. Október végén és november elején sorokban állnak az autók az utak mentén és a szicíliaiak a tökélyre fejlesztett, kedvelt „népi játékukat”, a szelídgesztenye gyűjtést végzik." forrás


NÖVÉNYVILÁG: tele a sziget a jellegzetes sárga virágú mimózával, ami nekem azért volt fura, mert az északabbra fekvő Toszkánában kora tavasszal elvirágzik. Dúsan burjánzik és hatalmas fává nő az indiai fügekaktusz, melynek ízletes termése van. A narancsfákat messziről felismerni bódító illatáról. Kedvenc virágom, a Strelitzia (paradicsommadárvirág néven lehet még ismert) bokrokban pompázik. Ezen felül persze pálma- és olajfák.
ÁLLATVILÁG: meglepően kevés sirályt láttunk, viszont annál több macskát, akiknek nyilvános etetőhelyük van pl. Siracusaban.
FÖLDRAJZ: nagyon változatos képet mutat a sziget. Az északi részen alagút alagút hátán. Alig lehet látni valamit is a tájból. Palermotól délfele autózva helyenként Toszkánában érzi magát az ember. Még ciprusok is sorakoztak fent a lankán az út mellett. Agrigento és Siracusa között található Szicília konyhakertje: elképesztő területen, míg a szem ellát, fólia sátrak ezrei. És ott vannak a „szúrós” kis hegyek, amelyekre durva szerpentinek visznek fel (pl. a keleti oldalon Taormina, Savoca). No, és persze az azúrkék tenger. (v. gy., 2022)

Időjárás és éghajlat

Szicíliában a mediterrán klíma májustól október közepéig lehetővé tesz strandolós nyaralást. Szicíliában a tél januártól márciusig tart, ésa hőmérséklet ilyenkor 8-15 fokra hűl le. Eső ilyenkor gyakran esik, a hegyekben pedig, a hó sem ritka. 2014 februárjában viszont 15-19 fok meleg volt, sok napsütéssel. Március elején viszont nagyon sokat esett, heves záporok voltak. Március közepén köszönt be a tavasz. Ilyenkor bezöldül és virágzik a sziget. Március második felében már 21-23 fokok vannak, a tengervíz azért még hűvös, kb. 18 fok körül. A nyár május végén kezdődik és októberig tart. Nyáron 23-31 fok között ingadozik a hőmérséklet, a tengervíz elérheti a 26 fokot is. A nyár kellős közepén igazi hőség lehet, és a szaharai forró szél, a sorokkó is átjárhatja a szigetet. Október végétől november közepéig gyakoriak az erős esők és a viharos szelek. Ilyenkor még a tengervíz akár elég meleg is maradhat. Napközben 21 fok körül van, éjszaka viszont akár 12 fok is lehet. A lehűlés azért jót tesz az embereknek és a természetnek is. Sok növény még egyszer virágzik és a táj felrázza magát a nyári hőség után.

Történelem

Úgy hiszik, hogy a sziget legkorábbi lakói a sicani nép tagjai voltak, valamikor az időszámítás előtt 8000 évvel. i.e. a 8 században kezdtek a görögök telepeket építeni itt. Az őslakosok folyamatosan elgörögösödtek. Az ókorban Siracusa görög gyarmat volt a sziget meghatározó ereje. A görög-pun háborúban a görögök és a karthágóiak küzdöttek meg a szigetért. Aztán i.e. a 3. században a rómaiak egyeztek meg a görögökkel úgy, hogy birtokba vehették a szigetet. Szicília római tartománnyá vált.

A korai középkorban különböző birodalmak, hatalmak, népek (pl. a vandálok, a bizánciak, az arabok és a normannok) gyakoroltak egymást váltogatva ellenőrzést a sziget felett. A 12. század elején létrejött a Szicíliai Királyság és abban a korban Európa egyik leggazdagabb államának tekintették. Egészen a 17. századig belviszályok dúltak a szigeten, majd a 18. század közepe táján Spanyolország kaparintotta meg magának a szigetet. A napóleoni háborúkban Szicília a franciák oldalára állt, majd Nápollyal alkotott közös államot. 1848-ban a forradalom elválasztotta Szicíliát Nápolytól, a sziget függetlenné vált. 1860-ban Garibaldi és serege ellenőrzése alá vonta Szicíliát és a sziget az olasz királyság részévé vált. 1946-ban Olaszország köztársaság lett és területén belül Szicília autonóm régióvá vált.

Manapság

A szicíliai gazdaság viszonylag erős, nagyrészt a vulkanikus talajának termékenységére alapozott földművelés miatt. A klimatikus viszonyok is kedveznek a mezőgazdaságnak. Fő agrár termékei a narancs, a citrom, a citrus, az olíva, az olívaolaj, a mandula és a szőlő. A bortermelés is jelentős. Ami az ipart illeti, fontos az ételkonzerv termelés, a vegyszer-, a műtrágya-, a textil-, a hajógyártás és a fakitermelés, faanyagok készítése. Persze növekvően fontos az idegenforgalom.

A helyiekről

"A szicíliaiak mintha génjeikben hordoznák az életörömet. Ha vidámak, akkor féktelenül vigadnak, ha bánatuk van, soha nem szégyellnek sírni. Kizokogják magukból a keservüket, hírből sem ismerik a depressziót. De a mi szemünkkel nézve néha talán lustának tűnnek. Megmosolyogjuk vagy irigyeljük őket az ebéd utáni sziesztáért, pedig ez tényleg jár nekik. És persze mindenre ráérnek. Rohanás? Az náluk nincs. Kizökkenthetetlenek a nyugalmukból." (N. É., 2013)


"A szicíliaiak nem szoktak berúgni, és nagyon furcsának, tragikomikusnak találják, ha egy külföldi turista leissza magát ott a sárga földig. Nem javasoljuk, hogy a turista férfi megpróbáljon kikezdeni egy helyi lánnyal, asszonnyal. Rossz vége lehet, na nem kell rögtön bicskadöfésre gondolni. Óvatosságból tán azt is érdemes elkerülni, hogy egy helyi lányt, asszonyt látványosan megbámuljunk. A Keresztapában Al Pacino kimagyarázta magát a fogadósnál, de annak aztán a házasodás lett a vége.

A szicíliaiaknak a pontossághoz és a megbízhatósághoz egyedien viszonyulnak. Van is egy olyan mondásuk, hogy "én soha nem kések, , csak éppen időben megérkezek". A mondásban szereplő "időben" azonban jelenthet egy-két óra késést. Korrekt, hogy a helyiek a külfölditől sem várják el a pontosságot, ellenkezőleg zavarba hozhatjuk őket, ha pontosan érkezünk valahová.

A helyiek roppant érzékenyek a sértegetésekre. ne szóljunk be, ne mutogassunk sértően még az autóból sem. Ha a turista éppen itt, a szigeten mutatja be autóból egy másik, éppenséggel helyi autósnak a felszarvazott (curnuttu) közismert jelzését, akkor számíthat arra, hogy autós üldözésben lesz része, majd esetleg kórházi kezelés is következik."


"Első Szicília, második Európa és harmadik Olaszország. Körülbelül így képzelik el magukat a szicíliaiak. Nagyon büszkék szigetükre, hagyományaikra és konyhájukra. Véleményük szerint az észak olaszok ridegek, hidegek, túl formálisak és arrogánsak is. Míg ők viszonzásul túl lobbanékonynak és megbízhatatlannak tartják őket. Ezek természetesen csak sztereotípiák, a legtöbb helyi tárt karokkal fogadja a külföldieket és ha még egy pár olasz szót szicíliai dialektusban elrebegünk, még meg is hívnak bennünket magukhoz vacsorára." forrás

Pénzügyőrök valamilyen ünnepsége a Cefalú-i dómban - Kriszta fotója

,, Egy szicíliai számára véresen komoly dolog a siesta. Senki, értsd SENKI nem dolgozik siesta idején, így tehát bezár még az itteni ‘tesco’ is és az emberek hazamennek humikálni. Amikor Lorenzo megtudta, hogy mi délután 1-re értünk a városba, hogy együnk valamit, majd utána szeretnénk bóklászni és nézelődni az árnyékos és zeg-zugos óvárosban, próbálta finoman tudtunkra adni, hogy ez nem az az időpont, mert hogy 1 és 4 között itt még a fű se nő. Megoldásként javasolta, hogy menjünk el megnézni a belvárosi múzeumot, amely a papnevelde mellett található, mert az azon kevés helyek közé tartozik, ami siesta idején is nyitva van. Lorenzo tévedett. Illetve az úgy történt, hogy ebéd után mi visszamentünk, úgy fél 3 körül, és csöngetnünk kellett. Egy álmos hölgy nyitott nekünk ajtót, mondott 2 mondatot a múzeumról, majd odaadta a belépőjegyeinket és útnak eresztett minket." forrás

Helyi specialitások

"A szicíliai emberek étrendjében minden megtalálható, ami az „olasz konyhára” jellemző, és könnyű is beszerezni: minden utca sarkon vagy egy zöldségárus vagy halas, aki friss portékáját kínalja megvételre. Mindenesetre ami nem hiányozhat egy szicíliai konyhából: tengeri herkentyűk, ricotta azaz, birkatúró, cacio cavallo (sajtféle), padlizsán, articsóka, friss fűszerek (fenyőmag, petrezselyem zöld, bazsalikom stb), mandula és természetesen a frisssen sajtolt házi extra szűz olívaolaj és a paradicsom.

Ahogy olaszok többsége, így a szicíliaiak sem fektetnek nagy hangsúlyt a reggelire : egy csésze capuccino és egy frissen sütött cornetto, és már indul az élet! Az ebéd és a vacsora az, amire inkább hangsúlyt fektetnek, ahol előnyben részesítik a “la mamma” főztjét. Az ebéd délután 14 órakor , a vacsora este 20-21 órakor van, amelyet vagy étteremben vagy otthonukban, de mindenesetre családi-baráti körükben fogyasztanak el. Természetesen nem marad el az ebéd utáni szieszta sem, ezért is inkább a délutáni órákban kezdődik az igazi élet. Az üzletek, hivatalok nyitva tartása is ehhez igazodott.

Előételeik közül mindenképpen említést érdemel a Caponata, amely egy zöldséges, édes-savanyú étel, amelyet paradicsomból, paprikából, zellerből, padlizsánból és édesköményből készítik. Előételként hidegen, köretként melegen fogyasztják. A szicíliai konyha tésztaspecialitása a Pasta alla Norma, amit főként spagettiből (ritkább esetben pennéből) készítenek el. Alapanyagai között megtaláljuk a paradicsomot, a kecskesajtot, a padlizsánt és a bazsalikomot.

Az egyik legkülönlegesebb étel, amit mi is megkóstoltunk, az a Pasta Nera, ami nem más, mint tintahal paradicsomos mártásban elkészítve, majd a végén a tintáját is belefőzik, ettől lesz fekete az egész tészta, majd evés után pedig az egész szánk. Érdekes íze volt... csak ínyenceknek ajánlom! A szicíliai specialitások közé tartozik a Pesce Spado, ami grillezett vagy tekercsekben készített kardhal. A szigetre jellemzőek a borjúételek, a helyi specialitások közé tartozik az Involitini alla Siciliana (sonkával, sajttal töltött borjútekercs) és a Scaloppine (kicsit borjúszeletek szalonnával, fokhagymával). Kifejezetten palermói étel a fenyőmaggal és különféle gyógynövényekkel töltött sült szardínia.

Természetesen nem maradhatnak el a különböző tengeri herkentyűk különbözőképpen elkészített változatuk sem: Calamari lisztbe forgatva forró olajban, vagy zsemlemorzsába hempergetve tepsiben a sütőben kisütve, amit ugyanígy polip változatban is előfordul. A szicíliai édességek egyik legfontosabb alapanyaga a mandula a másik a birkatúró." (2011)" forrás

Ricotta (olasz tejsavósajt) Corleone-i kecskébő fejt, bazsalikommal - Kriszta fotója 

"A turistának egyből furcsán indul a nap étkezés szempontjából. Szicíliában majd mindenhol édes péksütemény (például csokis croissant) vagy sütemény a megszokott reggeli. A jobb szállodákban, ahol büféasztalos kínálat van, a turisták kedvéért kitesznek mutatóba egy-két szalámiféleséget, de azért ott is az édességek dominálnak. A sütemények közül a legnépszerűbb és általunk is legismertebb a cannoli, a ropogós tésztába töltött édes ricotta, de elképesztő felhozatal van mandulás, pisztáciás aprósüteményekből. Szintén nagyon népszerű a cassata, a piskótatésztába töltött krém marcipán bevonattal és aszalt gyümölcsös díszítéssel. Szerintem a legmenőbb reggeli a briósba töltött pisztáciafagylalt – egyszerre laktató és frissítő, ráadásul ez aztán igazán helyi specialitás. (2015)" forrás


,, Narancsfa az utcákon. Ilyen helyen lehet jó élni. A citrusok nem csak a közterületeket díszítik, de fontos gazdasági tényezők is: Olaszország a világ kilencedik legnagyobb citrustermelője; a termés 60 százaléka Szicíliából származik. De vigyázat: Az utcán általában díszcitusok nőnek, termésük ugyan ehető, de igen savanyú, és telis-tele maggal. Tapasztalatból beszélek…" forrás


,, Imádjuk a halat, én a tenger gyümölcseit is. Ezért, kihasználva, hogy itt frissen kerülnek ezek az étkek az ember tányérjára, minden egyes alkalommal ilyesmit ettünk: pizzán, tésztával, salátában. A kardhal minden étlapon szerepel, és tonhal is van. Szicília jellegzetes édessége a cannolo és a granita, mely a fagyi és a jégkása között van valahol félúton. Meg persze, ha már Olaszország, akkor fagyi. A többi édességük nem vonzott, pedig nagyon sokfajta van. Viszont nem szabad kihagyni a pisztáciát, a narancsot, citromot, olíva bogyót. Mennyeien finomak! Mindenképpen érdemes betérni egy piacra, ahol szabadon lehet kóstolgatni: olajbogyót, szárított paradicsomot, magvakat, sajtot, szalámit, stb. Lehet enni friss osztrigát, melyhez a bor grátisz. És egyébként is nagy élmény egy piaci forgatag. Amit nagyon sajnálok, hogy articsókát nem sikerült ennem, pedig a piacon rogyásig voltak, mégis az étlapokon nem volt megtalálható. (v. gy., 2022)

Látnivalók

Taormina (részletes tartalom ide kattintva)

Giardini Naxos (részletes tartalom a kékre kattintva)

Val di Nota későbarokk városai (Dél-Kelet Szicília) - Az UNESCO kulturális világörökségének része!

"Noto-ban szerencsénk van, mert egy olyan Leonardo kiállítás mellett állunk meg, ami a zseni gépeinek modelljeit mutatja be. Hogy ez a faszi miket álmodott meg, azt ép ésszel nem lehet felfogni. A tank, a vízibicikli, az ejtőernyő, a helikopter és a siklórepülő mind-mind neki köszönhető. Belőlem előtör a hajdani mérnök, amikor meglátom, hogy a fokozat nélküli, azaz automata sebváltó vagy a differenciálmű is az Ő ötlete alapján született. Ha ezt Edit néni megtudná!! (Géptant tanított a Than Károlyban.) Noto kicsit hasonlít La Valettához. Párhuzamos utcái, egy sétáló utcája, a hegytetőre épített fekvése különleges, a barokk templomai, az érseki palota eleganciája pompázatos. Szűk utcáin autózni nem egy könnyű nyári viselet." (G. Laci, 2013. június)

Siracusa (részletes tartalom a kékre kattintva)

Etna (részletes tartalom a kékre kattintva)

Forza di Argo kisváros

"A szálloda közeli Forza di Argora Eszterrel megyünk. A parányi kisvárosba kevés turista jár, utcái hangulatosan elhanyagoltak, ám a főtere, a Keresztapából ismert esküvői templommal – na itt robbant föl az az autó – maga a gyöngyszem. Épp a kis templomot nézzük, amikor tudj isten honnan, megszólal az egész városkát beterítve az Ave Maria. Picit hangulatos? Nagyon! Volt már zenei élményünk! Amikor első vacsoránkra tartottunk a halvendéglőbe, a főtéren egy teljes díszbe öltözött helyi tűzoltózenekar az érkezésünk tiszteletére eljátszotta az olasz himnuszt." (G. L., 2013)

Castelmona

"Már Taormina is elég magasan fekszik, de úgy ezer méterre a tengerszint felett, mint egy borotvapamacs magasodik ez a kisváros, na itt aztán vannak turisták, semmi nem elhanyagolt. Hogy a fenébe jutott eszébe az elődöknek ide építkezni, ahová még egy tarajos gőte is nehezen kapaszkodik fel. Az a magyarázat, hogy állítólag arab portyázók sokszor támadták Taorminát, de idáig nem jutottak fel. A tetőre, a kilátóba nem engednek fel autókat, a néhány száz négyzetméteres falucska csak a turistáktól hangos, a pöfögéstől megkímélt. Az itteni butikok, trattoriák, pizzériák egytől egyig a Turissi család kezében vannak, a három emeletes kicsi étterem jelképe a hatalmas fallosz. Prűd lányok ne térjenek be a mosdójába, mert a vízcsap maga a nagy fütykös, a bal heregolyó csavarásával a meleg, a jobbal a hideg víz folyik a makkból. Amikor ezt Eszter elmeséli, a lányoknak azonnal pisilhetnékjük támad. ( Na jó, ez csak írói túlzás!) Aki csak teheti, ne hagyja ki ezt a kisvárost." (G. Laci, 2013)

Messina (részletes tartalom a kékre kattintva)

Cefalú (részletes tartalom a kékre kattintva)

Palermo (részletes tartalom a kékre kattintva)

Catania részletes tartalommal ide kattintva

Lettojaniról részletes tartalom itt

Olvasmányos linkek

"Szicília messze felülmúlta minden várakozásunkat. Mi autós körutazáson (fly and drive) voltunk. Az első három nap vulkánt vulkán után hódítottunk meg. Életre szóló élmény marad az Etna a maga monumentalitásával, a Stromboli az óriás láva fénycsóváival, és a Vulcano a kénköves kigőzöléseivel. Lenyűgöző, félelmetes és csodálni való a természet ősereje. Az ókorban nem véletlenül nevezték e tájat a pokol kapujának. Miloban kipróbáltunk vacsorára egy kis éttermet. Hihetetlen hangulata volt: olaszos, bensőséges, pezsgő, ínycsiklandó étkek, helyi fehérbor. Gardini Naxosban pancsoltunk, búvárkodtunk a Nike Hotel strandján. Épp ilyen sziklás, tömegtől eldugott öbölre vágytunk. Nappal kirándultunk, majd visszatérve a hotelhez búvárkodtunk.

Láttuk még a Villa Romanát, a Syracusát, Noto-t. Régészeti ásatások, barokk hangulatok, templomok, Zeusz, ahogy elsüllyed Syracusa főterén, a pogány isten felett győzedelmeskedik a kereszténység. Taormina olyan mintha Szicília ékszerdoboza lenne. Golo dell Alcantara váratlan meglepetés volt, hihetetlen izgalmakkal. Gardini Naxosban egy a Taorminára néző kis étteremben nyakba kötött előkével lakmároztunk a tenger gyümölcseit. A bor a jeges vödörben hűlve várakozott ránk. Bocs, hogy ilyen hosszú lett, órákat tudnék áradozni Szicíliáról! :)" forrás


"Tavaly voltam Szicíliában, gyönyörű hely, beleszerettem. Mi Letojanniba voltunk, ahol igaz, vannak turisták, de egy kis tengerparti pihenésre tökéletes! Az emberek iszonyú barátságosak, innen nem messze van Taormina, vagy az Isola Bella, amiket mindenképp érdemes megnézni és az Etnához is indítanak buszos kirándulásokat, ahova be tudtok csatlakozni." forrás


"Szicíliában az a jó, hogy nagyon változatos. Minden városnak, amit láttunk, más-más karaktere volt. Így aztán valamelyik biztosan bejön az oda utazónak. Nekünk a legjobban első állomásunk, Siracusa tetszett, ahol akár hosszabb időt is el lehetne tölteni. Egyrészt a görögök által Kr. e. 734 és 733 között alapított városban bőven akad látnivaló az ókori színháztól az Ortygia-sziget lenyűgöző épületéig. Másrészt az egész város emberi léptékű, gyalog is könnyen bejárható. Harmadrészt könnyű nem turistás helyeket is találni, következésképp viszonylag olcsó. (2014)" forrás"Szicília már nem olyan, mint Coppola Keresztapájában, de érdemes a helyi szokásokat tiszteletben tartani: a templomokban a hölgyek terítsenek kendőt a vállukra, és igyekezzenek elkerülni a kihívó ruhák viseletét. A szigetet még nem özönlötték el a turisták, bár ez már csak idő kérdése. A sziget egyik barokkékszerdoboza Catania, dél Milánója, a melegek fővárosa, amelyet a turisták még csak most kezdenek felfedezni. Catania Palermo után Szicília második legnagyobb városa. Hétszer öntötte el az Etna, az utcák, a házak nagy része ezért fekete lávakőből épült.

Központi helye a Piazza Duomo. Ez az a hely, ahol az este folyamán mindenkinek illik egyszer felvonulnia. Reggelre azonban a tér leveszi ünnepi ruháját, helyét bevándorlók, turisták, robogók váltják fel. Másik fontos tere a Teatro Massimo előtt található. Az egyetemi város diákjainak kedvelt gyülekezőhelye ez, ahonnét szép lassan felszippantja őket az éjszaka. A dóm előtti téren esténként mindenki megfordul egyszer. A város hanyatló szépsége azonban nem itt, hanem a szűk utcákban, például a Via Crociferin sétálva nyílik ki. Múzeumokból sincs hiány.

Cataniának két gyomra is van. A kisebbik a Piazza Duomo mögött található, amely egyben Szicília legnagyobb halpiaca is. Itt jóval több a turista, az árak is magasabbak, mint a Via Paciniból nyíló piacon, amely egyszerre varázslatos és nyomorúságos. Mindent lehet kapni az egyeurós napszemüvegtől a másolt DVD-ken át a kardhalig. Vásárlásnál érdemes ügyelni a sziesztaidőre. A kisebb üzletek, bárok többsége a mai napig zárva van délután egy és négy között. Négy óra körül szép kényelmesen újra kinyitnak az üzletek, kiülnek az árkádok alá a kártyázó öregurak, készülődnek az esti korzóra a lányok. Reggelire érdemes megkóstolni a garnitát meleg brióssal. Vacsorát általában fél kilenctől szolgálnak fel, ezért a korai vacsorákhoz szokott gyomroknak mindenképp érdemes arancinót, a bátrabbaknak egy-egy lóhúsos paninót elfogyasztaniuk a hírhedt Via Plebiscitón – amelyet este 10 után jobb elkerülni.

Aki repülővel érkezik, legegyszerűbben a 457-es busszal juthat be a központba. A városban sűrű szövetű a helyi járatok hálózata, menetjegyet legegyszerűbben az automatákban vásárolhatunk. Ha megvan, már csak intenünk kell a sofőrnek, aki biztosan elvisz valahova (egyes járatok olykor elég olaszos mentalitás szerint kanyarognak). Annak, aki szeretne tényleg a város szívéig hatolni, és nem rettenti vissza a kaotikus forgalom, érdemes motort bérelnie. Egy szabály van, minden kereszteződésben dudálni kell, ami itt annyit jelent: „Vigyázz, jövök!”

Aki tengerre vágyik, választhat a fekete homokos, sziklás part és a homokos playa között, ahol a lidók többségénél belépőt kell fizetni. De számos buszt és vonatot is választhatunk, hogy meglátogassuk Szicília további városait. Figyeljünk arra, hogy négyféle busztársaság van – nem mindegy hát, hogy az előzetesen megváltott jeggyel melyik járatra szállunk fel. Bár mindez egy működő vulkán tövében már valóban csak részletkérdés.

Hasznos infó

 • A tömegközlekedés kissé kaotikus ugyan, de aki nem akarja magát autóvezetéssel fárasztani, nyugodtan szálljon buszra: egy jegy 1 euró.

 • Az olaszok nem híresek arról, hogy túl jól beszélnének angolul, a szicíliaiak pedig különösen nem, érdemes tehát az utazás előtt beszerezni egy zsebszótárt." 


"Trapani, Nyugat-Szicília. Palermo városától nincs messze, a város a tonhal halászatáról és halkonzerv gyáráról híres. Nem igazi turista központ, inkább csak éjszakázni érdemes a városban és innen utazni a környéken lévő tengerpartokra és szigetekre.

A város maga egy tipikus szicíliai város, tele szűk sikátorokkal, régi házakkal, pálmafákkal és szeméttel. A közlekedés kriminális, semmiféle szabályt nem tartanak be, inkább a dudát használják, mint a féket. Olyan autót nem is nagyon láttunk, amelyik ne lett volna meghúzva valahol vagy ne lett volna behorpadva. Utólag örülök is, hogy nem béreltünk autót. Az idősek kiülnek kisszékkel az utcára és beszélgetnek, igazából imádnak csevegni, hangosan, jóízűen, mutogatva. Csak sajnos angolul nem nagyon beszélnek, így mi nem lehettünk részesei a kommunikációnak. Egyetlen egy embert sem találtunk, aki legalább alapszinten beszélt volna angolul, így ez nagyon megnehezítette a dolgunkat a tájékozódásnál és a kirándulásoknál. Sem a buszpályaudvaron, sem az éttermekben, sem az utazási irodákban nem beszéltek angolul….kénytelenek voltunk mi megtanulni egy két dolgot olaszul.

A szicíliaiak (ők nem elsősorban olasznak, hanem szicíliainak vallják magukat) nagyon szeretnek öltözködni, sok pénzt költenek külsőségekre, de valóban hétvégén este mikor a Trapani apraja-nagyja végigsétál a főutcán szinte az összes férfi szép öltönyben, a nők divatos ruhákban, drága táskákkal, szép frizurával, rúzzsal és magas sarkú cipőben "villog" az utcán. A fiatalok is nagyon adnak magukra.

Igyekeztünk sokféle olasz ételt megkóstolni, rengeteg pasta-t és pizzát ettünk és persze fagyit. Fantasztikusan finom fagylaltot készítenek, minden sarkon vagy egy cukrászda és állandóan tele vannak. Nem hiába, hisz Szicíliából a fagyi őshazája. Állítólag a gazdag főurak hozattak az Etna hegyéről jeget, amit aztán ízesítettek nekik. (2008)" forrás


,, FAVIGNANA: Az Egadi-szigetcsoport legjelentősebbike, egy igazi földi paradicsom Trapanitól mindössze 7 kilométerre. Hajótársaságtól függően 40 perces -1 órás hajókázással.  Ár: oda-vissza 18 euró.

Legszebb strandja a Cala Rossa (vagy magyarra fordítva Piros medence).

Ha valaki egyszer idetéved, egy életen át tartó élmény marad számára és hatalmas késztetést érez arra, hogy visszatérjen.

Nem véletlen, hogy Szicília legszebb helyei közt tartják számon, a google-ben szicíliai fotókat keresve ez a helyszín gyakran ugrik be találatként." forrás

,, Elkocsikáztunk az Agrigento-tól alig egy órányira lévő Sant’Angelo Muxaro nevű kisfaluba. Ide azért is érdemes ellátogatni, mert ha eddig nem érintett volna meg minket Szicília igazi arca, na itt biztosan megtörténik. A kis településen valóban megállt az idő. Kivételesen még szieszta előtt sikerült megérkeznünk. Ahogy bekanyarodtunk a település főterére, döbbenten láttuk, hogy minden sarkon, minden kis padon férfiak ülnek és beszélgetnek.

Nem tudom, hogy mi bámultuk őket jobban, vagy fordítva, mondjuk a kis piros ruhámban elveszni 40-50 szicíliai férfi között enyhén szólva lehetetlenség volt, szóval egy idő után nem is próbálkoztunk, hanem beültünk mi is az egyik ‘közösségi helyiség’ (értsd: kocsma) teraszára és csináltuk, amit ők: néztük a többieket." forrás,, Sokak szerint Olaszország Róma alatt kezdődik. Mások szerint minél délebbre megyünk, annál esszenciálisabb Itáliát találunk. Ebből kiindulva Szicília a "dél-olaszság" teteje, és bár decemberben nem lehet a nyárba menekülni, azért itt akkor is nyár van, ha egy téli kabát elkel napnyugta után.

Bár a sziget méretét tekintve nagyjából Magyarország negyedét teszi ki, mégis úgy el lehet ropogtatni két hetet a körbeutazásával, mint egy csomag grissinit a vino de la casa mellé, amíg nem érkezik a vacsora. Ehhez képest 3 nap tényleg csak egy kis ízelítőre elég, az ínséges téli mínuszokban azonban ez is tökéletes.

Az idő szűke miatt nem is variáltuk túl a villámtámadást: 2 nap Szirakúza, 1 nap Taormina és Catania. Bár az arányokon utólag változtatnék (Szirakúza igazi egynapos város, Catania pedig a rossz híre ellenére több időt érdemel), ez egy egész korrekt szicíliai kezdőcsomag, a 3 város ugyanis 3 teljesen más karakter: Szirakúza egy szimpatikus nyaralóváros viszonylag nagyobb óvárosi résszel, Taormina elképesztő kilátással kecsegtet, de kis mérete miatt steril turistacsapda, míg Catania az a hely, ahol az élet lakik.

Szicíliával kapcsolatban további két klisé ugrik be az embernek: narancs és maffia. Annyit elárulhatok, hogy maffiózókkal senki sem fog találkozni, hacsak nem nyit hirtelen felindulásból egy sajtkereskedést, de a helyiek szerint továbbra is meghatározó a sötét erő a szigeten, pedig köszönik, nélkülük is van elég bajuk.

Narancsba viszont szinte lehetetlen nem belefutni: míg Bariban mindenhol olajfákat, Nápoly környékén és az Amalfi-parton pedig citromültetvényeket látni, úgy itt a végtelen narancsligetek látványa nyugtatja a szemeket a településeken kívül, sőt, a városokban is a legváratlanabb helyeken bukkan fel néhány fa. Na jó, ott azért nem. (2017)" forrás


,, Magával söprő a szenvedély, ami a szicíliai temperamentumot illeti. Főleg, ha a felkeressük Savocát, a szicíliai települések legszebbikét. Ez az a hely, amely még a gyönyörű szicíliai városok közül is kiemelkedik természeti szépségével. Nem csoda, hogy Francis Ford Coppolát is azonnal rabul ejtette, amikor a Keresztapa szicíliai jeleneteihez keresett helyszínt.

A Keresztapa című film a filmtörténet meghatározó alkotása, így teljesen biztos, hogy minden szicíliai út egyik célja a film forgatási helyszíneinek felkeresése. Viszont jó tudni, hogy Corleone igazi városa sajnos nem szerepel a filmben. Ugyanis a 70’-es években már annyira ipari jellege volt, hogy Coppola nem tartotta megfelelőnek a film szicíliai jeleneteihez. A rendező így egy barátját, a híres szicíliai festőt, Gianni Pennisit kérte meg, hogy segítsen megfelelő környezetet találni a jelenetekhez. A művész számára nem volt kérdés, hogy Savocat és Forza d’Agrót ajánlja a rendezőnek. (2018)" forrásFotóegyveleg

Idős pár esküvője Palermoban - f.d.fotója

Palermo - kilátás a Santa Catarina d'Alessandria templom tetőteraszáról - Kriszta fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Kovacs Magdolna, 2022. 07. 07. 08:56
9 napot töltöttünk itt el néhány mondatban összefoglalom az itt tapasztaltatkak.Catania nagyon szemetes és büdös ezért nem ajánlom senkinek hogy itt szálljon meg.Taormina környékén sokkal szebb és tiszta környezet van szálláshoz és strandoláshoz egyaránt.
Mi tömegközlekedve jártunk be itt mindent itt felhivnám az utazók figyelmét arra hogy így sokkal olcsóbb de kaotikus a közlekedés.A buszok vonatok nem közlekednek túl sűrün nagyjából másfél óránként de volt olyan nap is amikor délután négyig nem indultak el a buszok az okát nem tudtuk meg.A vonaton kötelező au FFP2-es maszk de itt is a kalauztól függ hogy mennyire tartatja be.Volt olyan vonat amelyre maszk nélkül is fel lehetett szállni de olyan is hogy leszállitottak minket mert csak orvosi maszkunk volt a következő vonatra másfél óra múlva tudtunk gelszállni ahol ismét mindegy volt milyen tipusu maszkod van.A látnivalók szépek de a nagy melegtől élvezhetetlenek júliús augusztusban ezért tavasszal ősszel ajánlom az utazást ide.Catania strandjai többnyire köves lávafolyásosak de van homokos partja is a La Playa itt több kilóméteren keresztül váltakoznak a szabad és fizetős strandok,mi a Playa Azurrot próbáltuk ki .Ezt több busszal is meg lehet közelíteni D ,L-EX.
Taormina környékét a Hopp On Hopp Of busszal érdemes bejárni10 euro 1 db. jegy több útvonalon közlekedik három szinű járat amelyekről át lehet szállni.
Az olasz konyhában nem csalódtunk isteni tésztaételeket ettünk,kitűnő pékárukat lehet itt kapni az árak kicsit borsosak de megéri.Közért árak nagyjából az otthoni áraknak felelnek meg.Cataniában a piacot nem szabad kihagyni halpiac zöldség és ruhapiac egybe folyik utcákon keresztül hatalmas kinálattal és jó árakkal találkozunk itt.


adrian drive, 2020. 01. 21. 09:47
Sziasztok, írtam egy hosszabb cikket a szicíliai utamról, itt érhetitek el:

https://adrian-dr.com/2020/01/04/szicilia-a-foldre-csokolt-sziget/

Remélem, kedvet csinál! ;)


úti kritikus, 2019. 12. 15. 10:42
Helyesen : Piazza Carlo Alberto - vasárnap kivételével minden nap


úti kritikus, 2019. 12. 15. 10:41
Ország Péter!

A Catania-i piacok természetesen télen is nyitva tartanak, hiszen ezeket a helyi lakosság látogatja. A halpiac (Pescherie) zseniális. Másik: a Piazza Carlo Alberto-n mindennap van piac, persze délelőtt van igazán mozgalmasság.
Vasárnap és más napokon délutánonként nincs piac.
Január végén napközben 14-18 fok van, szóval a szabadtéri piacozásnak nincs hőmérsékleti akadálya...


Péter Ország, 2019. 12. 12. 12:17
Sziasztok!
Cataniába megyünk 2020 január végén 4 napra. Merre találunk állandó piacot, ami januárban is működik?


Bálint, 2019. 11. 25. 23:13
Erdeklodni szeretnek , hogy dombornyomott kartya nelkul tudunk-e autot berelni?


Dávid, 2018. 12. 01. 20:38
Rövid kis film 2018 Novemberi utazásról Catania,Taormina ,Siracusa
20 fok volt

https://youtu.be/HCz5PgYIkn4


úti kritikus, 2018. 07. 13. 15:31
Jellemzően 40 percenként indul komp.


úti kritikus, 2018. 07. 13. 15:28
Nikolett,
A Villa San Giovanni-Messina autós kompjáratra már az A3 autópálya végén lévő kijáratnál is lehet venni jegyet, picit olcsóbban is, mint a kikötőben. Ha a kikötőben vesszük meg a jegyet, akkor be kell állni az autóval a sorba, és az egyiketeknek oda kell fáradni a pénztárhoz (olaszul: biglietteria)oszt megvenni a jegyet a kompra felmenetelt megelőzően. Nem KOMPlikált...


Matuszka Nikolett, 2018. 07. 13. 14:24
Kedves Utazók!
Azok akik autóval mentek Sziciliába, azok kompra vettek előre jegyet? Vagy a kikötőben ezt megtudjuk tenni? Kb 20 perc a komp út, milyen gyakran mehetnek a kompok? Tudna ebben valaki segíteni? Előre is köszönöm!


andira72, 2018. 05. 19. 10:33
Kedves Ildikó!Nekünk Hedvig Tóth Antonino Mazzola lesz az idegenvezetőnk. Ők kint élnek. Nagyon kedvesek. Facebookon megtalálod őket.


Dániel, 2018. 02. 28. 20:14
Sziasztok!

Párommal idén márciusban szeretnénk körbejárni Szicíliát bérautóval és érdeklődnék, hogy valakinek van útitervajánlata (napokra lebontva), sokat segítene az utazásunk megtervezésében.
Köszönettel


Ildikó, 2018. 01. 22. 07:44
Sziasztok!
Tudna valaki ajánlani idegenvezetőt Sziciliában? Vagy akár Cataniában?
Köszönöm!


Antal Erika, 2017. 10. 19. 21:55
Nagyon jó leírás, sok hasznos infóval! Mi jövő év november végén-december elején mennénk Szicíliába, így az érdekel, hogy milyen ott a tél, a turizmus szempontjából mennyire élhető/élvezhető. A hideg idő nem zavar, csak lehessen busszal/vonattal utazgatni.


Alica, 2017. 09. 17. 12:53
Sziassztok, Szeretnék tanácsot kérni, hogy 5 napra megyünk barátnőmmel Catániába, még nem foglaltunk szállást, hol érdemes foglalni, ha szeretnénk egy helyben maradni, pihenni, fürdőzni, sétálgatni? Lesz még erre megfelelő időjárás? Tudna nekünk valaki tanácsot adni ? Előre is köszönjük.


úti kritikus, 2017. 08. 02. 16:57
Ildikó!
Cataniában van egy külön kis vasúti állomása (Borgo etrómegállónál, via Caronda) a Ferrovia Circumetnea vasútvonalnak. Randazzo állomáson kell leszállni és onnan busz visz fel az Etnára. A vonatjegy oda-vissza 8,20 euró.

Cataniából Palermóba gyorsabb busszal (2 óra 40 perc), a vonat legalább 4 óra.


Ildikó, 2017. 08. 02. 14:43
Szia!
Szeretném megkérdezni!hogy Catániából hogyan jutunk el az etnához egyénileg?
Pár nappal később Palermoba szeretnénk utazni vonattal, vagy busszal érdemes menni?


Emese, 2017. 06. 20. 17:16
Sziasztok! Azt szeretném kerdezni, hogy tud-e bárki bármit arról, hogy a menekültek mennyire árasztották el a szigetet az elmúlt időszakban? Észrevehető egyáltalán, hogy több hajó is ott kötött ki?
Köszönöm a válaszokat!


Sandor, 2016. 09. 13. 09:05
T.utikritika, valahol olvastam, hogy gyönyörű vízesés van Etna és az északi part között a hegyekben. Most itt vagyunk Catania közelében. Ha tudnak gyorsan válaszolni holnapra szép program lenne, nejem imádja a vizes helyeket


úti kritika, 2016. 07. 28. 22:01
Kedves Emese,
Minden nagyobb hotelben, sok üzletben, benzinkutaknál, busz-, komp- és vonatjegyek vásárlásánál használható a bankkártya. Autóbérlésnél pedig, csaknem mindenhol alapfeltétel a bankkártyával fizetés, de legalábbis a kaució biztosítása.


Emese, 2016. 07. 28. 21:44
Üdvōzlöm! Az érdekelne,hogy mennyire jellemző a bankkártya használat. Milyen típust fogadnak el inkább? Vagy érdemesebb készpénzzel számolni? Válaszát előre is köszönöm.


Krisztina, 2016. 05. 22. 07:00
2016.07.21 -28 között Trapani - Palermo-Cataniában leszünk .
Ha valakit érdekelne , szívesen látunk az autóban társakat , így mindenkinek olcsóbban jön ki az út . 22 Palermo ( Zingaro Nemzeti Park ) 23 Palermóból Cefalu és Polina , Castelbuono stb ) ,25 Cataniából Etna és Taormina- Isola Bella :-) Ha érdekel írj emailt .


D.Netti, 2016. 04. 29. 14:22
sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni, először szeretnénk Szicíliába menni, de ott szeretnénk összeházasodni is, egy kisebb falucskát kerestünk volna, van erre kint lehetőség? És hova lenne érdemes menni, ti mit ajánlanátok? nagyon köszönöm


Bandicsku, 2016. 04. 18. 14:37
Sziasztok!
Nyáron Szicíliát szeretnénk meglátogatni, szállást Taorminában nézünk. Olvastunk a közlekedést érintő kaotikus állapotokról, ezért lehet, hogy bérautó helyett tömegközlekednénk! :) Van olyan busztársaság, aminek járati az egész szigetre kiterjednek? Pl az Interbus honlapján nem találtam lehetőséget Taormina-Siracusa viszonylatra sajnos!:( Vonat is egyetlen db jár az italiarail szerint, naná, hogy este!
A 2. kérdésem, hogy Taormina városában illetve a közelében van-e olyan kis helyi utazási iroda, ami korrekt áron szervez a környékre kirándulásokat, pl Etna, Lipari szigete, stb! :)
Köszönöm a választ!
Üdv: Szandi


úti kritikus, 2016. 03. 01. 17:24
Milazzo és Vulcano között van kompjárat szezontól függő gyakorisággal közlekedve. Az Ustica Lines nevű hajótársaság az egyedüli, aki kompot működtet e relációban. Komppal másfél órás az út (hajóval csak 45 perc).

Valójában Volcano szigetén semmi szükség nincs autóra, szóval érdemesebb a járműt Milazzoban hagyni. Volcano nagyon kicsi, sok minden gyalogtávolságra van. Legfeljebb mopedet érdemes bérelni. Normál méretű autóval nem is kényelmes közlekedni a sziget keskeny útjain.

Tény és való, hogy Milazzoban nincs sok parkolási lehetőség azok számára, akik hátra akarják hagyni a járművet, amíg Volcano szigetén (vagy más kis szigeten) időznek. Van egy Garage delle Isole nevű parkoló, 600 méterre a kikötőtől. A parkolóból ingyenesen szállítják minibusszal a turistákat a kikötőbe.

Van egy parkoló a via G. Rizzo címen. A kikötőtől 100 méterre is van egy parkoló.

Ezek mind biztonságos, őrzött parkolók!!! Napi 10-12 euró körüli a parkolási díj.> Tisztelt Útikritika!
>
> Szeptemberre van szállásfoglalásunk Vulcano szigetére, előtte bérautóval (Catania reptér) szeretnénk Szicíliában nézelődni, majd Vulcano után autóval visszajutni Cataniába. Nem találok viszont olyan kompjáratot, amely autóstól átvinne Vulcanóra, lehet, hogy nincs is? Gondolom, Vulcano szigetén korlátozott lehet az autózás, de akkor mit lehet tenni a bérautóval? Milazzo-ban hagyni? Azt nem szívesen tenném. Felvilágosításukat és tanácsukat előre is köszönöm.
>
> Tisztelettel B. Z.


T.Máté, 2016. 02. 27. 08:51
Sziasztok!

Idén szeretnénk Szicíliára menni nyaralni. Amiket eddig olvastam azok alapján arra jutottam, hogy inkabb a keleti részen van több olyan hely amit mindenképpen meg kell nézni. Abban szeretnék segítséget kérni, hogy melyik városban érdemes szállást keresni? A lényeg, hogy jó kiindulási pont legyen, legyen azért jó (homokos strand) és mivel fiatalok vagyunk legyen nyűzsgés. Előre is köszönöm a tanácsokat, segítséget.
Máté


úti kritikus, 2015. 05. 25. 18:01
Kedves Erika!
Giardini Naxosnak van néhány homokos strandja. A Recanati nevű szabadstrand jó széles és van parkolási lehetőség. Ezen a strandon azonban a víz gyorsan mélyül, ráadásul gyakran hullámos a víz.
A Schisó nevű strandnak finom, aranysárga fövenye van. Ennek a strandnak van fizetős és ingyenes része is. A San Giovanni is finom homokos strand, a víz nagyon szép átlátszó. Itt lassan mélyülő a víz, legalább is ez a jellemző.
Taormina strandjai inkább kavicsosak. A Spisone strandnak van némi homokos része.
Letojanni nyaraló településnek van elég szép homokos strandja.
Augusztusban mindezen strandokon tömegnyomor van!


Erika, 2015. 05. 25. 12:37
Szia ! Szeretnék tanácsot kérni,hogy Taormina ,vagy Giardini Naxos nyilvános strandjai közül hol van homokos lassan mélyülő strand rész és mennyibe kerül?Szállodák strandjait igénybe lehet venni?Kocsival mennénk parkolás megoldható? Köszi a választ.


úti kritikus, 2015. 05. 23. 10:46
Melinda! Ez ugyan nem kerek válasz, de talán csekélyke támpont:
http://utikritika.hu/olaszorszag/szicilia/trapani_tartomany


Melinda, 2015. 05. 22. 13:45
Sziasztok,

Az É-Ny-i partról van valakinek tapasztalata? ( Castellammare del Golfo vagy San Vito Lo Capo) Kevésbé turistás, inkább autentikus helyet keresünk, ahol szép a tenger, lehet snorizni, búvárkodni.

Köszi előre is.


Rózsa Ati, 2015. 05. 18. 19:01
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék,hogy helyi járatokkal látogathatóak-e a látványosságok+az Etna mert szívesen elkerülném a fakultatív program és a bér autó által generált többlet költséget.
A szállodánkban sajnos nincs fél panzió ezért még a reggelin kívűli étkezéseket is meg kell oldanom lehetőleg minimális költségből.
Az ötleteket előre is köszönöm


Agnese, 2015. 04. 28. 13:42
T. Úti kritikus!
Köszönöm gyors és korrekt válaszukat! Még felmerült egy probléma a vasúti menetrenddel kapcsolatban - mást olvastam a trenitalia és az italiarail oldalon, mást mondott a nemzetközi információ. Cefaluból végül a repülő miatt május 24-én kellene Cataniába mennünk (és ott megszállni egy éjszakára), de a járatok nem egyértelműek.
A trenitalia szerint Pünkösdkor egyáltalán nincs közlekedés(?), a másik helyen délutánra találtam 3 átszállós vonatot:
14.01-18.39, 16.03-20.34, 17.09-20.29 (ez az utolsóra pedig az italiarail-nél nem jár).
Árakat is néhol közölnek, néhol nem.
Ha tudnának még ebben segíteni, nagyon megköszönném.
Üdvözlettel
Agnese


úti kritikus, 2015. 04. 27. 13:36
Agnese!

Azért az autóbérlés alternatíva ötletemet valamennyire visszavonom, mert nem olcsó mulatság csak erre az egy Cefalú-Catania reptér útra erre befizetni.

Főszezonban 23 000 forint felett van. Ugyan bérelhető már kisméretű autó, a depozit mértéke viszont függ a szolgáltatótól, az autó típusától, és a bérlés hosszától is. Szicíliában különösen magas a deposit mértéke, átlagosan 500-1500 EUR közé tehető az összeg, amit zárolnak a kártyán, és később oldják csak fel (akár hetekre).


úti kritikus, 2015. 04. 27. 12:01
Agnese!

A legkorábbi vonat Cefalúból 6 óra 7 perckor indul és 9.48-kor van Catania főpályaudvarán. Szóval ez a hajnali vonatozási megoldás nem működik. Eleve minden esetben át is kell szállni egyszer, és 4-5 órás az utazás (12 euró körül van a jegy). Sokan e viszonylatban inkább autót bérelnek és azzal 2 óra 15 perc alatt lenyomják a Cefalú-Catania reptér utat (177 km, döntő része autópálya). Még az is lehet, hogy az autóbérlés olcsóbb, mint a Catania-i szállás. Reggel hatkor el kell indulni, hogy tuti legyen.


úti kritikus, 2015. 04. 27. 11:38
Agnese!

Az első kérdésedre a válasz: Van busz Catania repülőteréről Giardini Naxos-ba. 1 óta 15 perc a menetidő, és 8,20 euró a viteldíj. Óránként, óra 45-kor indulnak a buszok, reggel 6 óra 45 és 21.45 között.


Agnese, 2015. 04. 26. 23:50
Még egy másik kérdésben is tanácstalan vagyok. Cefaluban fejezzük be a sziciliai utunkat, onnan viszont nem találtam korai vonatot Cataniába. Hazaútnál a repülő indulásához 9.30-ra kell Catania Fontanarossán lennünk. Létezik-e hajnali vonat, amivel ez lehető lenne, vagy az utolsó éjszakára a biztonság kedvéért keressünk inkább már Cataniában szállást? (holott még ezt is lefoglaltuk Cefaluban...)
Válaszukat előre is köszönöm.


Agnese, 2015. 04. 26. 23:45
T. Útikritikusok! Olvastam, hogy Catania repülőteréről a 457-es busszal lehet legolcsóbban Catania belvárosába (vasútállomás) jutni, illetve azt is, hogy Catania és Taormina között közvetlen távolsági buszjárat van. A kérdésem: Catania és Giardini Naxos között is van járat? A repülőtérről szeretnénk Giardini Naxosba eljutni.


úti kritikus, 2015. 04. 12. 21:15
Kedves Andrea!
Catania és Taormina között van közvetlen távolsági buszjárat. Az Etna Transporti busztársaság délelőtt és késő délután óránként közlekedik. Déltől, a szieszta idején ritkábban közlekedik ez a járat. A menetidő Cataniából Taorminába egy óra és 10 percet vesz igénybe. Egy útra a menetjegy ára 4,90 euró.
Cataniában a Via Liberta utcán lévő buszállomáson lehet felszállni erre a járatra. Taorminában a központtól pár percre történik az érkezés.

Cataniából a legkorábbi busz 7-kor indul, Taorminából 21 óra 25-kor indul vissza az utolsó busz. Azért érdemes ezeket a menetrend adatokat Cataniában ellenőrizni.
úti kritikus


Andrea, 2015. 04. 12. 19:08
Üdvözlöm
A segítségét szeretném kérni
Hogyan tudunk eljutni tömegközlekedéssel Cataniából Taorminába úgy hogy aznap vissza is szeretnénk jönni.
Köszönöm
B.Andrea


úti kritikus, 2015. 03. 26. 14:03
Kedves Krisztina! Dombornyomott kártyát elfogadnak mindenhol, de sok szolgáltatónál előfordul, hogy a Raiffeisen Bank által kibocsátott kártyákat nem, ezt jelzik a feltételekben.
A kauciót minden szolgáltató saját maga határozza meg, a bérlésnél általában nem látszik az összeg vagy csak min. összeget tüntetnek fel. Közvetlenül a szolgáltatónál lehet megérdeklődni, hogy adott helyen mennyit zárolnak. Általában min. az önrész összegét + adó, utóbbi Szicíliában +22%.
Legutóbbi autóbérlésünknél min. 500 EUR + 22% adó volt feltüntetve, ez egy alacsony kategóriájú autónál.
Amúgy itthon, a Vistánál érdemes a leginkább előre elintézni az autófoglalást. Nagyon értenek hozzá.
Úti kritikus


Ferenczi Krisztina, 2015. 03. 26. 07:06
Üdvözletem!
Érdeklődnék, hogy Hitelkártya nélkül, csak dombornyomott bankkártyával tudunk-e autót bérelni a szigeten és igaz-e, hogy horror több 100ezer forintos kauciót kérnek el a kölcsönzők? Köszönöm előre is a válaszokat!


Rarpi, 2015. 03. 24. 21:06
Nemrég kint voltam egy nagyon jó kis városban, amit mostanában nagyon felkaptak az olasz tévések egy országszintű tv-s városszépség vetélkedőversenybe (google: Il Borgo dei borghi), ahol sok körből ki lett választva, és most egész Szicíliát képviseli a többi északi olasz régiókkal szemben. Ajánlom mindenkinek. Montalbano Elicona a település neve. Nagyon szép festői tájban van, gyakorlatilag egy sziklacsúcson van az egész, háttérben panoráma, lehet látni a Tirrén tengert, a hegyeket és majdnem az összes szigetet a Lipari Szigetek közül, plusz a Milazzo-i félszigetet. A városka hangulatos, mostanában jobban fejlesztik a központot is. A vendéglők, bárok stimmelnek,kb. ugyanaz érvényes, mint amit fent leírtak róluk. A hegyi utak viszont durvák, szűkek, kátyúsak, és néhol van, hogy az út fele hiányzik, mert a meredekebb részeknél a bevágás alatti részeket a sok földcsuszamlás leviszi. De a kilátásért és a környékért nagyon megéri.(szerintem)


Úti kritikus, 2015. 03. 22. 09:48
Kedves Mariann!

A fenti tartalmunkba a Giardini Naxos résznél új szövegrész került be, ami részben választ tud adni kérdéseire.


Mariann, 2015. 03. 22. 08:25
Sziasztok!
Aki járt már Giardino Naxoson legyen szives irja meg milyen hely. Milyen messze van az apartmanoktol a tengerpart, milyen a tengerpartja, van-e óvaros része, piac, mit érdemes megnézni, milyen látnivalók vannak ott.
Előre is köszönöm: Mariann
E-mail címem: mamboitaliano@citromail.hu


Kriszta, 2015. 03. 11. 22:39
Szia ! Azt szeretném kérdezni ,hogy mennyibe kerül az autó bérlés,és melyik cégnél éri meg jobban autót bérelni ?
és ha vegyes pihenésre vágyunk tengerpart és városnézés akkor a város melyik részén érdemesebb lakni.
a strandok fizetettek ?


Úti Kritika, 2015. 01. 27. 09:42
Kedves Zsuzsa!
3 nap alatt kocsival Taorminát, Cataniat és Siracusa-t semmi esetre se hagynánk ki. Persze érdeklődéstől is függ, de javasolt az Etna meglátogatása is. Ami kicsit távolabb van, de megéri még, az Cefalú.


Zsuzsa, 2015. 01. 25. 20:17
Kedves Utazók! Váratlanul kaptunk két repülőjegyet Cataniába és 3 éjszakát tölthetünk Szicíliában. Tanácsot kérnék, hogy melyek azok a helyek, amelyeket semmiképpen ne hagyjunk ki. Szeretnénk a keleti parton maradni
Bérelnénk autót, de a legendásan kaotikus közlekedés miatt szorongunk kicsit. Előre is köszönöm a tanácsokat.


Úti Kritikus, 2015. 01. 21. 17:39
Kedves Ági nagyi!
Azt tudjuk megerősíteni, ami a weben is fellelhető - a buszok reggel 8:15-kor indulnak és délután 16:30-kor jönnek vissza. Ennek az az oka, hogy az átlagos turista-program a hegyen több órás is lehet, ha a túrázást és az idegenvezetést vesszük. Alternatív megoldás az autóbérlés, amivel szabadon közlekedhetnek, de 7 fő részére nagyobb (vagy 2 db) autóra van szükség, ami szintén nem olcsó.

Ezen kívül viszont van még más megoldás is:

Az egyik egy szervezett túra lenne, amit utazási partnerünkön, a Vista Utazási Irodák Kft.-n keresztül tudnak igénybe venni. A Vista helyi (szicíliai) partnere összesen 94 900 forintért saját privát transzferrel visz fel a hegyre (1800 méterre) és egy 4 órás időtartamot garantál, amíg a kirándulás tarthat, utána pedig vissza is szállítja a csapatot a városba. Ebben nincs benne idegenvezetés vagy jegyek a dzsiptúrára/felvonóra - azok igény esetén külön fizethetők.

A másik lehetőség a városból taxival felmenni, ami a web szerint 4 főre számítva kb. 150 EUR + 18-20 EUR/óra a várakozási díj a visszaút előtt. Nyilván mivel Önök 7-en vannak, így ez jóval drágább is lehet (kb. 2x ennyi), tehát nagyjából ugyanabban az árfekvésben van, mint az első verzió - persze itt számolni kell a taxizás minden kockázatával és a taxit is Önöknek kell leszervezni, valamint a várakozási díj is adott esetben drágább lehet.


Ági nagyi, 2015. 01. 20. 21:57
Kedves Utazók!
Segítséget szeretnénk kérni.Szombaton utazunk Catániába 4 gyerek és 3 felnőtt.
Hétfőn szeretnénk elmenni az Etnára vezető felvonó lábához, de nem egész napra. Van valakinek javaslata hogyan lehet megoldani? Sajnos nem találok menetrendet. A reggel 8.15-kor induló , s csak késő délután visszainduló buszt nem merjük bevállalni, mert a gyerekek
kicsik, (2,7,9,10 év), de szeretnék látni az Etnát, s követ gyűjteni.
Kösz a segítséget! Ági nagyi


Úti Kritikus, 2015. 01. 19. 11:32
Kedves Gergelyné!
Bizton állíthatjuk, hogy ezek csak mendemondák, már csak abból az apropóból is, mivel Szicília jóformán a turistákból él. Ha valaki mégis modortalanságot vagy barátságtalan hozzáállást vél felfedezni a helyiek részéről, annak valószínűleg az az oka, hogy nem nagyon beszélnek idegen nyelveket (pl. angolt) - így pl. az útbaigazításra nem igazán kaphatók. Persze ez a vendéglátóhelyekre ritkán lehet igaz - hiszen azok a turistáskodásra vannak berendezkedve!

Ami az autólopásokat illeti, semmivel sem jellemzőbb, mint máshol. Lehetnek veszélyesebbnek tűnő környékek, de általánosságban azért nem ez a megszokott - legalábbis utazók beszámolói alapján. A parkolás szállodáknál többnyire megoldható, 10-15 EUR/éj áron. Ha valahova kirándulnak, akkor viszont az utcán - jól látható helyen, gondosan lezárva a kocsit - biztosan minden gond nélkül le tudnak parkolni. Ne hagyjanak a járműben szem előtt értékes tárgyakat (pl. fényképező/tablet/laptop) vagy annak látszó csomagot (teli szatyor) és akkor a feltörésektől sem kell tartani. A csomagtartóba se leparkolás után pakolásszanak, hanem még korábban - elkerülendő a kifigyeléseket. De ez szinte már-már megszokott gyakorlat kell, hogy legyen itthon is vagy bárhol a világban autózva. :)


hittig n gergelyne, 2015. 01. 17. 21:14
Kedves utazók.
Tanácsot szeretnèk kèrni.Idèn megyünk elöszőr sziciliába ès aggaszt amit a könyvek irnak miszerint sziciliába nem szeretik a turistákat ès hogy lopják ès feltőrik a bèrautokat.
Van ebben valami?hol èrdemes parkolni?a szállodáknak van parkolojuk?
Nagyon megköszönnèm a választ.
Előre is köszönöm


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Autóbérlés Szicíliában!!! Autóbérlés Szicíliában!!!
Online autóbérlés a Vistánál
Béreljen autót itthonról online - kellemetlenségek nélkül!
SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes