ÚTIKRITIKA.HU / Ancona


hirdetes

útikritikák


Ancona

Anconáról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk| Strandok| Óváros| Katedrális| Más látnivalók| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

j. andris fotója

Anconáról dióhéjban

Lakosság (2023-ban): 99,000

Az Adriai-tenger parti Ancona a Marces nevű olasz régió központi városa. A város közúton 111 kilométerre van Riminitől délre.

A középkorban épült óvárosát a 2. világháborúban lerombolták. Maradtak azért műemlékek és a középkort idéző terek.

Ancona fontos kikötőváros, ami jelentős szerepet játszik a teher- az utasforgalom szempontjából, valamint összeköttetést biztosít Délkelet-Olaszországgal és a Balkán területeivel.

Ancona tengerpartja és a környező vidékek gazdag természeti kikötőkben, öblökben és sziklás partokban bővelkednek. Ez ideális helyet teremt a vízi sportok és a hajózás szerelmeseinek.

Ancona neve az ógörög "Ankon" szóból származik, ami "karom" vagy "küllő" jelentést hordoz. A várost egy kis félsziget alkotja, amely kiemelkedik az Adriai-tengerből, ami miatt kapta a "karom" vagy "küllő" elnevezést.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A Piazza Roma a „Fontana dei Cavalli“ nevű szökőkúttal

2. Az utcákat, tereket betöltő piaci jellegű pultok

3. Kávézni a Piazza del Plebiscito-n

4. A dombtetőről a kilátó parádés látványa

5. A Mercato Publicco-n (piac) a csodás sonkák, friss őstermelői áruk

6. Bár közel 100 ezres lakossága van, kifejezetten kisvárosi jellege van.

Nem tetszett

1. Tiszteletben tartjuk, hogy ebben a városban is élnek a helyiek a szieszta szokásával, mindazonáltal hátrányos volt kora délután a szolgáltatások hiánya.

2. Nem kalkuláltunk arra, hogy Ancona meredek kis utcáin sétáláshoz stabilabb lábbelire van szükség.

Vélemények

A várost a görögök alapították, a neve pedig görögül könyököt jelent. Ezt a nevet a földrajzi elhelyezkedésének köszönheti, mivel a várost három részről is a tenger veszi körül.  Ez azért is érdekes, mivel a napfelkelte és a naplemente is élvezhető a tengerre nézve. Ancona egy kikötőváros, ahonnan hajóval elérhető Horvátország, Albánia, Görögország és Trieszt.

Ancona egy biztonságos és nyugodt város, akár este egyedül sétálgatva sem kell különösképpen bármilyen veszélytől tartani. A város nyugodtsága előny illetve hátrány is lehet, attól függően, hogy kinek mi a preferenciája. Aki a mindennapos éjszakai életre vágyik, annak nem biztos, hogy Ancona lesz a legjobb választás, hiszen nincs nagy választék a szórakozási lehetőségek között. Annak ajánlanám Anconát, aki inkább a kisebb közösségeket, illetve a kisebb, nyugodtabb városokat és a természet vagy a tenger közelségét kedveli. forrás

J. Andris fotója

Odajutás

Közvetlen repülőjárat nincs Magyarországról Anconába. A legegyszerűbben Rómából érhető el a város vonattal, amely 17 euróba kerül és 4 órán keresztül tart. Úgy tudom, hogy az Eurolines nyáron üzemeltet egy járatot Riminibe is, ami szintén egy jó opció lehet, ha több bőrönddel utazik valaki, hiszen a csomagfeladás a repülőn plusz pénzbe kerül. Riminiből pedig szintén könnyen el lehet jutni Anconába. Anconából pedig nagyon könnyen elérhető Olaszország bármely pontja, ha kirándulásokra vagy városnézésekre kerül a sor. Közvetlen buszjárat van Nápolyba, közvetlen vasút Rómába, Milánóba, Bolognába, illetve az Adriai-tengerpart menti városokba, mint például Bariba, Leccébe vagy Riminibe.

Sajnos az olasz vasutak és busz társaságok nem biztosítanak diákkedvezményt, így teljes áru jegyet kell venni. Ancona repülőteréről pedig közvetlenül eljuthatunk Szicíliába, Szardíniába, Londonba, Belgiumba és Németországba is. Továbbá, amint már említettem, Ancona egy jelentős adriai kikötőváros, ahonnan vízi úton is elérhetjük a tenger túloldalát és Észak-Olaszországot is. forrás

Szállás

Ajánlott szálláshelyek:

3 csillagos: Hotel della Vittoria , Hotel Europa ,

4 csillagos: Hotel NH Ancona , SeePort Hotel Ancona , Grand Hotel palace ,

Helyi közlekedés

Ancona városában sok parkolási lehetőség áll rendelkezésre, bár az ingyenes parkolóhelyek száma korlátozott. A városban található parkolók nagy része fizetős, de számos lehetőség áll a látogatók rendelkezésére.

Az Ancona városi parkolási rendszer automatikus, és parkolójegyeket lehet vásárolni a gépekből. A parkolási díjak általában meglehetősen magasak, és változóak attól függően, hogy melyik területen parkolnak a látogatók, és milyen hosszú ideig tartózkodnak.

A városban található néhány parkoló, amelyeket a látogatók ingyenesen használhatnak, de ezeknek általában korlátozott a kapacitása, és időkorlátot állapítanak meg a parkolásra.

Kompok

Ancona városa fontos kikötőváros, amelynek nagy jelentősége van az Adriai-tengeren átívelő kompközlekedésben. A városból rendszeresen indulnak kompjáratok a közeli szigetekre, például a görögországi Igoumenitsa városába, az albániai Dürresbe, valamint a horvátországi Splitbe és Zadarba.

Az Anconába érkező turisták számára a kompjáratok kényelmes és praktikus módja lehet a városba történő utazásnak. A kikötőből induló kompok megbízhatóak és gyakran közlekednek a közeli városok és szigetek között.

A kikötőbe való bejutás könnyű, és számos közlekedési lehetőség áll rendelkezésre, beleértve a buszokat, a vonatokat és a taxikat. A kikötő területén számos parkolóhely áll rendelkezésre, így az autóval érkező látogatók is könnyedén megtalálhatják a parkolóhelyüket.

Étkezés

A Guasco nevűt mondják a város legjobb éttermének.

Ancona városában számos étterem, kávézó és bár található, ahol a látogatók élvezhetik a helyi konyha ízeit és a mediterrán konyhát. Az étkezési lehetőségek széles skálája áll rendelkezésre, beleértve a hagyományos olasz ételeket, a tenger gyümölcseit és a friss salátákat.

Az egyik legismertebb helyi ételkülönlegesség az Ancona városában készített brodetto, amely egy hagyományos halászlé. Ez a halászlé egy gazdag és sűrű paradicsomos alaplével készül, és számos különböző tengeri halat és kagylót tartalmaz. Az Ancona városában készített brodetto többnyire a helyi halászok által frissen fogott halakból készül.

A városban számos pizzéria is található, ahol a látogatók élvezhetik az olasz pizzák ízét és textúráját. Az Ancona környéki területeken gyakran készítenek friss tésztát és kagylótálakat is, amelyek szintén népszerűek a helyi éttermekben.

Az Ancona városában található számos étterem és bár kínál egyedi koktélokat és helyi borokat is, amelyeket érdemes kipróbálni. Az egyik legismertebb bor a Verdicchio, amelyet az Ancona környéki termőterületeken termelnek.

Vásárlás

A városban található néhány hagyományos piac is, ahol friss élelmiszerek, zöldségek, gyümölcsök, halak és hústermékek vásárolhatók.

Az egyik legnépszerűbb piac az Ancona központjában található Piazza del Papa piac, amely minden hétfőn és pénteken tart nyitva. Itt a látogatók friss zöldségeket, gyümölcsöket, húsokat, sajtokat és egyéb élelmiszereket vásárolhatnak a helyi termelőktől. Emellett az Ancona városában található San Lazzaro piac is nagy népszerűségnek örvend, ahol a látogatók széles választékban találhatnak helyi termékeket.

Az Ancona környéki településeken is számos termelői piac található, ahol friss élelmiszerek és helyi termékek vásárolhatók. A legnépszerűbbek közé tartozik az Osimo városában található piac, valamint a Senigallia és Jesi városokban található piacok.

Szórakozás

Az éjszakai szórakozás fő helyszíne Anconában a Piazza del Plebiscito, ahol számos bár és klub található. Itt található a szórakozóhelyek egyik központja, és a látogatók élvezhetik a különféle zenei stílusokat és koktélokat.

A város más részein is találni éjszakai szórakozóhelyeket, például a Passetto városrészben, ahol több bár és klub is található. A Passetto városrész a tengerparton található, és az éjszakai szórakozás mellett itt élvezheti a látogató a tengerparti kilátást és a friss tengeri levegőt.

Ancona városában az éjszakai élet főként a fiatalabb korosztályra összpontosul, de vannak olyan bárok és éttermek is, amelyek a családokat és az idősebb látogatókat célozzák meg.

Közbiztonság

A Marche régió Olaszország egyik legjobb közbiztonságú része. Anconában késő este is biztonságban lehet sétálni.

Egyéb hasznos információk

1. Ingyenes a wifi a Piazza Roma-n a Teatro delle Muse előtt.

Strandok

Ancona egy főként ipari és kikötőváros, így az igazi strandok nem a városközpontban találhatók. Azonban, az Ancona környéki tengerpartokon számos gyönyörű strandot találhatunk, amelyek kiválóak a napozáshoz és a tengeri sportokhoz.

Az egyik legismertebb strand az Ancona közelében található Passetto strand, amely egy kis öbölben található, és kristálytiszta vízzel és homokos parttal rendelkezik. A tengerpart csodálatos kilátást nyújt a városra és a környező hegyekre. A parton található éttermek és bárok kínálják a finom ételeket és italokat, így kényelmesen eltölthet egy egész napot a strandoló.

Egy másik népszerű strand Ancona közelében a Portonovo strand. Ez egy nagyobb strand, amely egy gyönyörű öbölben található, a Conero-hegység közelében. A part kristálytiszta vize, a homokos part és a közelben található kis kikötők nagyszerű helyszínt biztosítanak a napozásra és a tengeri sportokra.

A Sirolo strandok is nagyon népszerűek Ancona környékén. A Sirolo központjában található Urbani strand egyik ilyen hely, amely kristálytiszta vízzel és finom homokkal rendelkezik. A strand előtt található sétányon sétálva a látogatók több étterem és kávézó közül választhatnak.

A strandolásra ilyen-olyan mértékben alkalmas partszakasz Pesaro homokos strandjaitól Mout Conero sziklás partjáig húzódik.

Palombina

A Palombina strand Anconában található. Ez egy homokos és kavicsos tengerpart, amely a Conero-félsziget egyik legszebb és legismertebb strandja.

A strand nagyon tiszta és rendezett, és az észak-olaszországi tengerpart egyik legszebb helyei közé tartozik. A kristálytiszta tengerpart nagyszerű lehetőséget kínál a fürdőzésre, az úszásra és a napozásra, és a strand mögötti sziklás dombok lenyűgöző látványt nyújtanak a látogatóknak.

A Palombina strand környékén számos vendéglátóhely található, ahol lehetőség van a helyi ételek és italok kipróbálására. A strandhoz tartozik egy parkoló, zuhanyzók, öltözők és WC-k is, így kényelmes és kellemes időtöltést nyújt az ide látogatóknak.

A strand nyáron általában nagyon zsúfolt lehet, különösen a hétvégéken, de a látvány és az élmény, amelyet a strand nyújt, mindenképpen megéri az utazást Ancona városába. Ha egy olyan helyet keresel, ahol élvezheted a tengerpartot és a természet szépségeit, akkor a Palombina strand egy nagyszerű választás lehet.

g. e. fotója

Óváros (Centro Historico)

Az óváros a kikötő és a domb tetején helyezkedik el, és számos történelmi látnivalót kínál.

Az óváros keskeny, macskaköves utcái és régi épületei között sétálva a látogatók visszarepülhetnek az időben. Az egyik fő látványosság a San Ciriaco katedrális, amely a város egyik legmagasabb pontján áll, és impozáns román stílusban épült. A katedrálisból szép kilátás nyílik a városra és a tengerre.

A városközpontban található a Piazza del Plebiscito, amely egy nyüzsgő tér, ahol éttermek, kávézók és üzletek sorakoznak. A központban található továbbá az Arco di Traiano, amely egy római ív, és a Loggia dei Mercanti, egy középkori épület, amely egykor a kereskedők piacterének szolgált.

Az óváros számos bárral és étteremmel is rendelkezik, ahol a látogatók kipróbálhatják az olasz konyha specialitásait, mint például a tenger gyümölcseit, a tésztát és a pizzát. Az óváros sétálóutcái nagyszerű lehetőséget kínálnak a vásárlásra is, mivel számos butik, divatüzlet és ékszerbolt található itt.

t.m. fotói

Katedrális

Gyakran zárva van, szóval praktikus előre tájékozódni, még lent a városban. 

Ancona katedrálisa, más néven San Ciriaco katedrális, egy gyönyörű román-gótikus stílusú épület, amely a város egyik legjelentősebb látnivalója. A katedrális a város fölé magasodik, és nagyszerű kilátást nyújt az Adriai-tengerre.

A katedrális a 11. és 13. században épült, és különféle stílusokat ötvöz, beleértve a román és a gótikus stílust is. Az épület számos szépséges részletet tartalmaz, például a díszes homlokzatot és a lenyűgöző kapukat. A homlokzat különösen érdekes, mivel a közepén egy nagy rózsaablak található, amely az épület szimbóluma lett.

A katedrális belső tere magas oszlopokkal, boltívekkel és díszes szobrokkal díszített. Az egyik legkiemelkedőbb műalkotás az ősi freskóképekkel díszített apszis, amely a 13. században készült. A katedrálisban továbbá számos más műalkotás és relikvia is található, köztük a katedrális védőszentjének, San Ciriacónak a relikviái.

Az Ancona katedrálisa gyönyörű épület, amely nemcsak vallási, hanem kulturális jelentőséggel is bír. A látogatók a katedrális díszes homlokzatát, impozáns belső tereit és a lenyűgöző kilátást a városra és a tengerre semmiképpen sem szabad kihagyniuk.

h.t. fotója

Más látnivalók

Parco del Cardeto

A Parco del Cardeto egy festői park Ancona óvárosától északra, a Monte Cardetón található. A park nyugodt környezetet kínál a látogatóknak, és szép kilátást nyújt a tengerre és a városra.

A parkban sétálva az egyik legfigyelemreméltóbb látványosság a 19. századi Villa Cardeto, amely egykor egy bencés kolostor volt, és a park közepén áll. A villa építészeti stílusa és belső terei nagyon impozánsak, és az épületben művészeti kiállításokat és más eseményeket is rendeznek.

A parkban található továbbá az Orto Botanico, egy botanikus kert, amelyben számos növényfaj látható, például trópusi és mediterrán növények. A kertben a látogatók sétálhatnak és pihenhetnek, miközben élvezik a természet szépségét.

A parkban számos sétány és ösvény található, amelyek a látogatókat a park többi részébe vezetik. A park számos pihenőhelyet és piknikezési lehetőséget is kínál, és ideális hely a város zajától való elvonulásra és a természet közelében való pihenésre.

Chiesa Del Gesù

A Chiesa del Gesù egy jelentős barokk stílusú templom Ancona városában, Olaszországban. Az épület az 1600-as évek végén és a 1700-as évek elején épült a jezsuita rendi közösség számára, és egyike a város legfontosabb vallási és művészeti központjainak.

A templom belső tere lenyűgöző látványt nyújt, a márvány oszlopok és freskók közötti arányos arányokkal és szimmetriával. A belső tér fényűző díszítése mellett, a templomban számos műalkotás és relikvia is található, amelyek közül a legjelentősebbek a korai barokk művészet alkotásai.

A Chiesa del Gesù homlokzata egyszerűbb, mint a belső tér, de a templom mégis impozáns látképet nyújt a városban. A templom tornya magasra tör, és az épület a városban szinte bárhonnan látható.

A Chiesa del Gesù egy nagyszerű példa a barokk stílusú építészetre, és Ancona egyik jelentős történelmi és vallási emléke.

t. f. fotója

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

b.r. fotója

j. andris fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon