ÚTIKRITIKA.HU / Szicília / Etna


hirdetes


útikritikák


Szicília / Etna

Etna dióhéjban | Vélemények | Megközelítés | Hasznos információk | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Vörös Jancsi féllábbal már az Etnán van.

Etna dióhéjban

 • Az Etna-hegy az UNESCO természeti világörökségének a helyszíne. Szicília keleti partján, annak is az észak-keleti részén magasodik.
 • Az Etna a kontinensünk legmagasabb vulkánja a maga 3329 méterével.
 • Az Etna Catania és Messina városok között található.

Vélemények

"Carmen, a szálloda legszolgálatkészebb, legudvariasabb öt nyelven beszélő recepciósa beírja a GPS-be, merre menjünk, szerinte a déli oldalról jobb megközelíteni a vulkánt , mint északról. Az Etna kapujáig kapaszkodunk a kanyargós utakon, 1900 méternél kezdődik az igazi hegy. Ketten felmegyünk 2650 méterre, de ha magát a krátert akarjuk látni terepjáró buszba kellene ülnünk, ami újabb 30 euró, ezt azonban már sajnáljuk magunktól. A 22 fokos nyárban fogdossuk a láva homok borította hóbuckákat s arra gondolok, ezeken a lankákon milyen csodás lehet úgy síelni, hogy mögöttem gőzölög a vulkán, talpam alatt a fehér hó, lent a tengeren pedig vitorlások szelik a habokat." (G. Laci)


,, 35 eurótól kellett megszabadulnunk, hogy a busz felvigyen a 2000 fölötti menedékházhoz. Igen, 2000 és csak a menedékházak és csúcs még sehol, mert az Etna 3348 méter magasan tornyosodik, hegyeskedik. Most jut eszembe, hogy a repülőről láttuk őt, egy narancssárga vagy talán rózsaszín pontként és alatta egy látványos széles rövidebb folyammal.

Ponyvás busszal vágtunk neki, amolyan városnézővel: be is mutatták nekünk a várost ötnyelves választékból, közben andalított a nyelvvizsgazene. Aztán kapaszkodtunk a hegyre, előbb beborult, szitált, majd csöpögött. Aztán beazonosítottuk, hogy ez már hó és közben dörgött, aztán ömlött a hó.

Mire fenn voltunk, tudtuk, hogy néha viharos a hóesés. Jó volt bemenekülni a menedékházba és ott emberes ebédet (kolbász, oldalas, szalonna,… zöldséggel) eltüntetni, közben leskelődni, hogy odakinn mi van. Esett, de néha lassabbacskán. Így felmerült, hogy meg kellene nézni az 5-10 percre lévő krátert. Szélcsend volt, minden élvezhető. Menetelés a célunk felé, aztán megmozdult a szél és már kaptunk is arcunkhoz a kezünk, mert szúrt a hó, de nagyon. Méregettük mennyire lehet az a kráter, de látni alig 20-30 métert lehetett. Aztán feltűnt és aki előre menekült tornacipőjében megnézte a krátert, követ hozott és mentünk vissza a melegbe.

Amúgy a drótköteles magasabbra jutás lehetetlen volt, így a tovább dzsippezés a tehetősebbeknek sem volt választás.

Visszafelé, miután sietve összeszedtek minket – mondván, hogy nagyobb vihar jön –, azon méláztunk Európánkban van-e még olyan ország, ahol felengednek minket ilyen körülmények között ilyen helyre. Nekünk nincs Etnánk, nyugtattam magam. (2017)" forrás


Rábeszéltek minket egy Etna túrára. Eredetileg az Etnát másnap akartuk megnézni tömegközlekedéssel, ami bár árban olcsóbb lett volna, de időben az egész napot elvette volna, így belevágtunk szervezetten délután. Utólag is jó döntésnek bizonyult, hiszen elég volt rá pár óra, másnap meg az egész napot városnézésekkel tölthettük.
Az Etna bár érdekes volt, de egy Taorminával nem ér fel. 😉 Épp kivételes módon hósapkában pompázott, ugyanis pár nappal korábban hatalmas hómennyiség szakadt rá. (l.v., 2023 április)

Megközelítés

Autós távolságok:

 • Catania - Etna-hegy: 1 óra 45 perc (50 km)
 • Giardini Naxos - Etna-hegy: 1 óra 31 perc (55 km)
 • Messina - Etna-hegy: 2 óra 10 perc (106 km)
 • Palermo - Etna-hegy: 3 óra 50 perc (239 km)
 • Acitrezzától az Etna völgyállomásáig kb. egy óra autózás szerpentínes utakon

v. j. fotója

Kundl Adrien fotója

Hasznos információk

 1. A vulkán meglátogatásának kiindulópontja a Rifugio Sapienza, ami kb. 1900 méter magasságban található. Onnan a Funivio dell'Etna lanovka viszi a látogatókat 2500 méter magasságba (30 euró). A kráter pereme kb. 3 ezer méter magasságban van.
 2. A Rifugionál a parkolás nem nagy gond és nem is túl költséges. Például 4 órás időtartamra 3,50 euró. A parkolóból a csúcsra felmenetelt csak jó kondícióban lévő turistáknak ajánljuk. meredekek a dombok és hosszú az út. 
 3. Mindenképpen jó túracipőt felvenni és vinni dzsekit vagy pulovert, mert fent mindig hideg szél fúj. Bokáig érő cipő a jobb, mert a félcipőkbe könnyen beesnek kavicsok. A hosszúnadrág is javasolt. Érdemes vinni valami enni- és innivalót.

,, Két találkozási pont is van azok részére, akik közelebbről is szeretnék felfedezni a vulkánt:

1. Dél-Etna ( la Sapienza), ahonnan sétával vagy felvonóval is megközelíthető a vulkán 2900 méteres magassága. Innen 2-4 órás túrák vannak a hegycsúcsig, habár nem kell olyan magasra merészkedni, hogy átszellemüljünk a vulkán légkörével.

2. Észak-Etna ( Piano Provenzana) – sétálva vagy kisbuszokkal érkezhetsz meg a 2400 méteres megfigyelőponthoz. Habár innen már evidens a vulkán krátereihez vezető út, nem javasolt egyedül (idegenvezető nélkül) indulni a felfedező-túrára.

A megfelelő öltözködésre is érdemes figyelni, hiszen itt percek alatt változhat az időjárás, míg nyáron a városban sortban és pólóban turistáskodsz, fent az Etnán széldzseki, hosszú nadrág és megfelelő túracipő viselete KÖTELEZŐ. Az pedig csak egy apróság, hogy víz és élelem nélkül sem vágunk neki egy ilyen kirándulásnak.

Milyen volt a látvány? Aznap, amikor ott voltunk sajnos kissé borongós idő fogadott, de számomra örök emlék." forrás


,, Miután kizártuk az előre szervezett túrákat, jutunk el oda, hogy miért kell nyáron előre megvenni a jegyünket, vagy “Érkezzünk minimum 30 perccel a busz indulása előtt a pályaudvarhoz”. Mert még így október végén is nagyon sokan lemaradtak a buszról. Itt tényleg nincs pótjárat, akinek nem jutott ülőhely az már csak kocsival tud maximum feljutni többszörös áron.

A mi buszunk már 8-ra tele volt, ezért nem tudom elégszer hangsúlyozni, hogy legkésőbb 7:45-re érjetek ki. Végül kis pénzszámolás, és készülődés közepette pontban 8:15-kor el is indultunk Nicolosi felé. Ez volt a busz első állomása, ahol egy fél órás reggeliző szünet következett.

Az egyszerű

Ebben az esetben 1900 méteren maradunk és felmászunk a parkolóból induló 2 útvonalon 2 régi kráterhez. Ezek kis túrák, egyenként 1-1 órások, plusz a fenti fotózkodás. Itt is látunk már szép krátert, rengeteg szétmorzsolódott láva követ és ingyen is van. Viszont nem látjuk gőzölögni a vulkánt és a kilátás se lesz olyan szép, mint magasabbról.

Ezt főleg nagyobb családoknak kis gyermekkel vagy idősebb pároknak ajánlom, akik nem akarnak költeni a felvonóra és/vagy több órát se tudnak/ akarnak túrázni. Fontos, hogy az élményt már itt is meg lehet kapni.

A kényelmes

A parkolóból előbb a felvonóhoz megyünk, ahol 30 euró/ fő áron lehet retúrjegyet venni, ami egészen 2500 méter magasra visz fel. Innen további 35 euró/fő áron 4×4-es terepjárók visznek fel minket 2900 méterrel. Ide felérve egy kis túrával elérhető a 2002-ben kitört vulkán krátere a Crateri Barbagallo.

A legolcsóbb

Abban az esetben ha elég sportosnak tartod magad, akkor a gyaloglást javaslom – ezt választottuk mi is – viszont mondom mire figyelj. 1900 méterről túrázunk fel egészen 2900 méterre, majd utána újra le 1900-ra, és erre nézelődéssel együtt 6 órád van. A táv oda – vissza 10 km és 2000 méter a szintkülönbség . Ez nem tartozik a könnyű túrák közé, de azért megijedni se kell tőle. Velünk együtt több 10-en sétáltak felfelé.

Mi a felmenetelre 3 órát, a lejövetelre 2 órát számoltunk. (2019)" forrás


,, Nagyon hideg van fent, viszont ha nem hoztál meleg hacukát, akkor sincs vèsz, mert meleg kabát bérelhető 2500-on 5 €. Én béreltem (pedig van egy szélkabátom) és piszok jó döntés volt 😁 Túra vagy edzőcipő ajánlott! A szandisoknak nem lesz élmény 😃 Nadrág lehet rövid is a lábszár bírja a zimankót, de azért inkább hosszúban gyere.
Büfé, szuvenír miatt ne aggódj. Van. Minden. Lávakőből még pandamackó is 🥴
A fenti ajándékboltok drágábbak és minden van lent (1900 m) is, szóval kár ott költeni. Pisztáciás nutella fent 10€, lent 7€, Limoncello fent 7,50€, lent 5€.
Lent: hűtőmágnesek 3€-tól, képeslapok 0,50€, Don Corleone bögre 7-10€. (u.m., 2021, augusztus)

z. n. fotója

,, Időjárás: Aki nem annyira fázós, az nagyon, aki fázósabb az pedig NAGYON NAGYON öltözzön fel. Nyáron annyira meleg van lent a városban, hogy nehezen hisszük el, hogy a hegyen fázni fogunk, pedig sajnos így van. Mindenesetre mi vittünk magunkkal hosszú nadrágot, pulcsit és széldzsekit is. A túravezető cég nagyon rendes volt, mert ingyen biztosított meleg kabátokat és strapabíró bakancsokat is valamint sisakot és túrabotot is annak, aki igényelte. Ezek a felszerelések limitált darabszámúak, tehát legjobb, ha senki nem ezekre alapoz, hanem mindent visz magával. Ha megy valaki, előtte mindenképp csekkalja online, hogy milyen időjárásra számíthat a csúcson. Mi a nyár ellenére az erős szél miatt nagyon hideg időt fogtunk ki odafenn. Ennek fényében írom most ezt a kis listát:

Ajánlott cuccok:

Túracipő / bakancs, Hosszú nadrág, Pulcsi, Víz, Kaja, Sapka, Kesztyű, Napszemüveg

Összesen valamivel több mint 10 km volt az út a csúcsig majd vissza a felvonóhoz. Kényelmes tempóban. Túra közben nincs lehetőség wc-re menni. Ha valaki nem szégyenlős, akkor kicsit lemaradhat a többiektől és ha talál egy nagyobb követ, akkor a mögé elmehet, de semmilyen más tereptárgy nem alkalmas az elrejtőzésre. Az utolsó normális hely azelőtt van, hogy a terepjárókkal elindulnánk. Persze ez senkinek ne vegye el a kedvét, hiszen a legjobb kalandokat a komfortzónánkon kívül éljük át. Egészen a kráter pereméig felmentünk, ami tényleg HATALMAS ÉLMÉNY volt. Magát a programot nyugodtan lehet 1 naposra tervezni mert mi is, reggel 7 kor indultunk és délután 5 re értünk vissza.

(2021)" forrás


,, Nem kellett semmit intézni, odamentünk a felvonóhoz, vettünk jegyet és felmentünk. Az abszolút csúcsra csak szervezett túra keretében lehet felmenni, de az csak az utolsó kb. 200 métert jelenti, 3000 méterig felmehet bárki. Ez a felvonó felső állomásától egy könnyed (kb. 1 órás) sétát jelent. (2022)

                              Mérsékeld a sebességet. Vadon élő állatok keresztezhetik az utat - Kundl Adrien fotója

Olvasmányos linkek

,, Nem túl nehéz észrevenni Mister Etnát, a pálmafák és templomok mögül mindig kikandikáló csúcsait. Három napig csak lestük-lestük, és vártuk, hogy na, mikor jön már el a mi időnk, hogy is kéne megmászni ezt a hófehér gyönyörűséget. És a negyedik napon...felvitettük magunkat kocsival.

Sajnos arra jutottunk, hogy Cataniából csak úgy nem sétálunk fel, ezért a szállásadónk által ajánlott félnapos túrán vettünk részt. Hoznak-visznek, megtúráztatnak, megkajáltatnak. Mivel januárt írtunk, nem volt nagy tolongás a túrán, amolyan private tour lett belőle. Mindig az volt a vágyam, hogy két pasival (ráadásul az egyik még olasz is!), romantikus édeshármasban Etnát másszak, meg barlangokban bujkáljak.

Elsőkézből, és első ülésből megtapasztaltuk az echte szicíliai közlekedést, városban, hegyen, kanyarokban, esőben, napsütésben, hóban, takarítatlan havas úton, egészen 1500 méterig. Az időjárás méterenként és percenként egész más arcát mutatta. De túléltük, nem jött nekünk senki, és a guide fiú sem adott el minket valami alvilági fazonnak cigiért cserébe.

Az egyik kedvenc részem az volt, mikor megálltunk láva által letarolt területeken. Kietlen, ködös, kopár holdbéli táj volt ez, nagyon imádtam. Soha még csak hasonlót se láttam sehol. Ennek örömére nagy lávakő-gyűjtésbe kezdtem. Egyet az anya kedvéért, egyet az apa kedvéért, egyet a mama kedvéért...(2017)" forrás


"Megvettük a jegyeket Cataniából “Ritorno“ (6.60 euró), megvártuk amíg beáll a buszunk felszálltunk, gyerekek a jobb első kettőbe :) és nekivágtunk a szűk utcáknak, szerpentineknek, és 2 óra múlva már az Etna lábánál voltunk, menet közben meg mindenhol a vulkáni lávafolyam által letarolt környezetet láttuk, elöntött házakat, félig újjáépített utakat stb. Már a lenti felvonó jegy vásárlásakor mondta a jegyárus, hogy nem javasolja a teljes felmenetelt a felső állomásról mivel akkora a köd, hogy semmit sem látni, így csak a kabinos felvonót jegyet vettük meg. Fenn még van rá lehetőségünk eldönteni, hogy akarunk-e 2500m-ről feljebb menni vagy sem. Felérve nem volt valami szép és megnyugtató az időjárás helyzete, továbbá a helyi hatóságok a csúcsig tartó utat az adott viszonyok alapján lezárták, de így is nekivágtunk gyalog addig a pontig amíg felengedtek minket. Végül 2500m-ről felgyalogoltunk 2km-nyi távot 2740m-re, és hát érdekes volt mindenesetre :) (2014)" forrás

Etna tipikus termékei - Kundl Adrien fotója

"A hegy magassága nem határozható meg pontosan, ugyanis az állandó aktivitás miatt a csúcs magassága hetek alatt több tíz métert tud változni. Épp emiatt az aktivitás miatt soha nem mehetünk biztosra, hogy felmehetünk-e a vulkánra. Szerencsére gyakoribb az olyan alkalom, amikor viszonylagos nyugalmat mutat. Tekintettel a nagy magasságra, csak májustól szeptemberig érdemes vállalnunk az utat felfelé. Vigyázni kell az időjárásra, mert itt nem a Szicíliában megszokott körülmények uralkodnak, a nyár közepén is csak 15-20 fokra lehet számítani. A csúcs északi oldalán foltokban egész nyárra megmarad a hó.

Az Etna megismerésére több lehetőség is kínálkozik. Az egyik, ha teszünk egy utazást a hegy lábánál körülfutó kisvasúttal. Ez néhány száz méteres magasságban, mintegy 150 km hosszban futja körbe hegyet. Ez esetben a vulkáni csúcsot körben meg tudjuk tekinteni, de ez nem tudja pótolni azt az élményt, amit a vulkánra való feljutás jelent. Ehhez célszerű egy buszt bérelni. Közúton kb. 2000 méteres magasságig tudunk feljutni, ahol egy kis pihenőhely van kialakítva kávézókkal, büfékkel.

Nem semmi érzés, amikor a szicíliai nyárból felemelkedsz a télbe. Lent a parton ragyogóan süt a nap, van vagy negyven fok árnyékban, aztán a busz elkezd feljebb és feljebb kúszni, és mire kiszállsz már bizony a télben, de legalábbis kora tavaszban találod magad. Észreveszed, hogy útközben úgy valahogy minden más lesz. Lent, a tengerparton nagyvárosok, pezsgő élet fogad, aztán a hegynek felfelé ez teljesen átalakul. Nem csak a települések lesznek egyre kisebbek, de a hangulatuk is megváltozik. Ezt a buszon utazva is érzékeled. Nem mellesleg ezek a falvak esztétikailag is óriási élményt jelentenek. A legkisebb falu temploma is olyan csodálatos, hogy kedved lenne leszállni a buszról mindegyiknél.

Ha feljutottál a hegyre, már ameddig tud menni a busz, akkor használd ki az időd, és mélyedj el a vulkán világában. Legkézenfekvőbbnek kínálja magát a kisebb kráterek megmászása. Itt ne a megszokott hegyi túrákra számíts, a talaj ugyanis jóval lazább a megszokottnál, kicsit hasonlít arra, mintha hóban járnál, persze nem süllyedsz bele térdig! Ha a krátereket végigjárod, akkor sétálj egyet a lávafolyamokon, egyedülálló érzés lesz! A megszilárdult magmán szinte nincs egy talpnyi egyenletes felület, ez teszi kissé fárasztóvá a sétát, de az érzés és a látvány mindenért kárpótol.

A másik lehetőség, ha a kráterek tövében lévő tufadombok közt bóklászol. Itt ne lepődj meg, ha néha bokáig süllyedsz a laza, vulkáni kőzetben. Fontos, hogy kényelmes legyen cipőd, mert egy papucsban vagy magassarkúban nem nagy élmény a krátereket mászni vagy a lávafolyamon botladozni. Ha igazi ínyenc vagy, itt megkóstolhatod a láván sült húst. )" forrás


"Kisgyerekként is láthattam a tévéből vulkánt kitörni. Az ember el sem tudja képzelni még, hogy milyen az, ha ott van. 8-kor vett fel minket a busz, de olyan másfél, két órát utaztunk mire felértünk az első szintre.Az utazás az Etna délkeleti lejtőjén Santa Venerián és Zafferanán keresztül zajlott. A szint, ahol kirakott a busz kb. 2000 m magasságnak felel meg. Egyszer egy benzinkútnál megállt a busz, hogy tudjunk jó képet csinálni róla. Leszállva tapasztalhattam meg, hogy oda hallatszik a hangja. Véletlenszerű kis kitörések jellemezték, olyan 10-30 másodpercenként puffogott egyet. Olyan tűzijáték-szerű hanggal járt, kicsit tompább talán. Onnan messziről nem volt egyébként félelmetes. (2014)" forrás

Fotóegyveleg

p. t. fotója

sz. m. fotója

Zs. h. fotója

t. n. fotója

Kundl Adrien fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Horváth Rita, 2022. 12. 10. 12:17
Legutóbb November végén vágtam neki az Etnának, 2 vendéggel. Csak 2000 m-ig jutottunk a Rifugio Sapienzáig, a libegő az erős szél miatt nem járt. Útközben megéltük az összes lehetséges időjárást: köd, eső, jégeső, hófúvás, és pilllanatokra napsütés....A Cantoniera étteremben ebédeltünk finom gombás tésztát a helyi specialitást, melegedtünk a begyújtott kandallónál, aztán elindultunk visszafelé Catania irányába. Így is nagy élmény volt, főleg az utasaimank akik még azelőtt sosem jártak ilyen magasan életükben. Privát, magyar nyelvű Etna-túrára lehet jeletkezni nálam. Horváth Rita, hivstalos idegenvezető, 00393420613039 rithorv@hotmail.com, https://idegenvezetotaorminaszicilia.wordpress.com/


Fejér András, 2020. 07. 29. 12:35
Sziasztok!

Itt vagyok Szicíliában és az lenne a kérdésem hogy az Etnát körbefutó kisvasútról tudtok-e valamit? (Jegyárak, indulási, érkezési idő, megközelítés stb.)
Előre is köszönöm!


Iglár Ildikó, 2020. 02. 05. 07:22
Úti Kritikus: köszönöm szépen!!!! szép napot


úti kritikus, 2020. 02. 04. 11:59
Ildikónak:
Az AST Autobus Catania Centrale nevű buszpályaudvar a Stazione Catania Centrale nevű központi pályaudvar mellett található.


Iglár Ildikó, 2020. 02. 04. 11:10
Sziasztok! 3 hét múlva indulunk Szicíliába, Cataniába. Mi is szeretnénk eljutni az Etnához, tömegközlekedéssel:) A kérdésem: melyik pályaudvar melletti buszállomásról indul az a busz, amelyről írtok? Köszönöm a választ, sziasztok
Ildikó


Zsuzsi 2019.10.08., 2019. 10. 08. 13:07
Sziasztok, én egy hete jöttem haza Cataniából. Az árak az Etnához nem változtak, viszont amit fontosnak tartok és nem igazán olvastam róla az az, hogy a 8:15-ös buszra csak annyi embert engednek felszállni, amennyi üllőhely van a buszon. Nekünk nem volt szerencsénk, mert fél órával az indulás előtt már egy csoport ott sorakozott az állomáson, így esélyünk sem volt a buszra felszállni. Egy helyi sofőr vitt el 25 euróért fejenként. Ez tartalmazta az oda-vissza utat. Az Etnán így 3 órát tudtunk eltölteni, ami szerintem (ha nem nézel meg minden követ)elég.


Judit, 2018. 12. 29. 17:49
Kedves Balázs! 2018 Január végén indunk Cataniába, sokat segítettél!!! Üdv:Judit


Balázs, 2018. 11. 14. 11:42
Sziasztok, most jöttem haza Cataniaból.(2018.11.12.)
Friss info az Etna árakról.
6,5 euro a busz oda-vissza, a felvonó 30 euro oda-vissza, a dzsip, ami egy kisbusz kb.15 fős 9 euro oda-vissza túravezetővel együtt aki angolul elmondja és megmutatja a főbb dolgokat.
A felvonó folyamatosan működik, a “dzsip” félóránként ill. több utas összevárása után indul.
Fontos!
Az Etnára csak 1 busz jár 08:15-kor indul a vasútállomás melletti buszpályaidvar 3-as kocsiállásáról és 16:30-kor jön vissza a felvonótól, mi sajnos ezt a menetrend alapján benéztük, de felvitt kocsival egy olasz 60 euroért lealkudva 80-ról.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Autóbérlés Szicíliában!!! Autóbérlés Szicíliában!!!
Online autóbérlés a Vistánál
Béreljen autót itthonról online - kellemetlenségek nélkül!
SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes