ÚTIKRITIKA.HU / Ligúria

Ligúria

Ligúria dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények |Szálláskeresés| Egyéb hasznos információk | Strandok | Portovenere | Savona | Imperia | Santa Margherita LigureCamogli | Levanto | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Camogli - t.e. fotója

Ligúria dióhéjban

Liguria, avagy a Ligúr-part Olaszország északnyugati régiója, a Ligur tenger partvonalán. Ligúria keleti fele a Riviera di Levante, amihez Genova is tartozik, a nyugati fele a Riviera di Ponente, ami egészen a francia határig húzódik el. A kb. 320 kilométer hosszú partszakasz nyugati szélén Ventimiglia városka található. (Ventimigliáról külön tartalom olvasható ide kattintva.) A partvonal másik végén vannak Cinque Terre varázslatos városkái. A régió legnagyobb városa Genova, amelyről külön tartalom olvasható ide kattintva.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

  1. Sestri Levanténél a Baia del Silenzio, egy káprázatos finom homokos strand
  2. A bűbájos Camogli (kár, hogy egyre több turista fedezi fel e "titkolt gyöngyszemet")
  3. Portovenerében a hétfői piac

Nem tetszett

  1. Camogli strandján túl sok emberrel osztozkodni a helyen

Vélemények

,, Kifogtunk egy felhős, borús napot is, ezt Liguria belső részeinek felfedezésével töltöttük és végleg meggyőződhettünk arról, hogy nem csak a tengerparti Liguriát érdemes megnézni! Számos hangulatos középkori falu rejtőzik a régió szívében, némelyikben az az ember érzése, hogy megállt az idő. Finalborgo is egyike ezeknek a gyöngyszemeknek.

Liguriában elég kevés a szabadstrand, a legtöbb helyen napernyő+nyugágy formula van, szinte nulla centiméter távolságra egyik a másiktól, eléggé fullasztóak és drágák is. A szabad partszakaszok gyakran rendetlenek. (2018)" forrás

Szálláskeresés

Ajánlott szállások:

4 csillagos: Residence La Meridiana (San Bartolomeo al Mare)

Residence Perla Marina (Pietra Ligure) , Residence Robinia (Imperia)

Étkezés

Bár és Bisztró Baia del Silenzio Sestri Levantéban - a.m. fotója

Egyéb hasznos információk

Közlekedés saját vagy bérelt autóval.

Strandok

Baia del Silenzio


,, Drámai mérteket öltött a tengervíz felmelegedése a Ligur-tengerben, az átlaghőmérséklet 25 Celsius-fok körül van, ami öt fokkal magasabb, mint a június középső harmadában eddig mért átlag - írta a La Stampa pénteki száma a liguriai meteorológiai szolgálatra hivatkozva.
Egyes helyeken akár a 30 fokot is eléri a vízhőmérséklet, ami korábban a Földközi-tengerben nem fordult elő. A kutatók szerint ma még beláthatatlanok a klímaváltozás következményei. Ezen a nyáron biológusok és vegyészek fogják megvizsgálni a tengervizet, hogy pontos képet kapjanak arról, mit okoz a Ligur-öbölben a globális felmelegedés.
A szakértők a Földközi-tenger felmelegedésének a halászatot és egyes korallfajokat sújtó hatásaira figyelmeztettek. Az elmúlt években már mintegy 600 trópusi halfaj szaporodott el a Földközi-tengerben.
Az éghajlatváltozás Földközi-tengert károsító következménye, hogy nyaranta egyre gyakoribb a medúzainvázió. (MTI, 2017)

s.j. fotója

,, Bergeggi szerintem az egyik leggyönyörűbb strand Olaszországban. Korán kell érkezni reggel, mert nagyon hamar megtelik a parkoló, a tilosban parkolókat pedig szigorúan és azon nyomban megbüntetik. Bergegginek egyetlen hátránya van: a lépcsők. Rengeteg lépcső vezet le ide és sajnos mozgáskorlátozottak számára lehetetlen lejutni a partra.

Van fizetős és szabad rész is, kicsi strand, hamar megtelik. A panoráma elképesztő és a víz is valami mesébe illően gyönyörű. Kristálytiszta tengerben úszkálhatunk a pici, színes halacskák között. Bergeggi víz alatti élővilága varázslatos, már a lejáratnál is hatalmas táblák illusztrálják a különböző élőlényeket. Nem véletlenül imádják a merülés szerelmesei!

A tengerpart kavicsos-homokos, viszont itt a kavics sem zavar, mert különleges, fényes, fekete, lapos kavicsokról van szó, a napon csak úgy csillognak.(2018)" forrás

Portovenere

d.a. fotója

Savona

sz. sanya fotója

Imperia

Santa Margherita Ligure

,, Itt kavicsos a strand, de ennek ellenére nagyon szép. Angol turistákkal és unokáikat nyaraltató nagyszülőkkel találkoztunk a parton, kicsit nyugisabb volt, mint Sestri Levante. (2018)" forrás

a. t. fotója

Camogli

,, Camogli-t a szerelmesek városának is nevezik, hiszen fekvése olyan szép és romantikus, hogy garantáltan beleszeretünk valakibe vagy magába a városba. Ha a kedvesünket szeretnénk elvarázsolni csak utazzunk el egyszerűen Camogli városába. Egy romantikus séta a tengerparton, egy aperitivo valamelyik hangulatos bárban, naplemente és garantált a siker." forrás

t. e. fotója

Levanto

Évi fotója

Portofino

L. András fotója

Olvasmányos linkek

,, Természetesen meleg időben a legjobb ide látogatni, mert akkor fürödni is tudunk ebben a lélegzetelállítóan szép, azúrkék vízben. Olyan hihetetlenül kristálytiszta itt a víz, hogy minden egyes alkalommal elámulok rajta.

Sestri Levante volt az első állomásunk, nagy kedvenc lett tavaly. Bevallom jobban tetszett tavaly, mert a Baia del Silenzio most minden volt, csak csendes nem: június végén már ellepik a hangoskodó és gyakran eléggé neveletlen diákok. Gyönyörű ez az öböl, isteni, szinte selymes a víz, homokos a part, de hamar menekülőre fogtuk.

Varigottit sem hagyhattuk ki, hiszen Nolitól nem messze van és nagyon ismert üdülőfalu. Meg is érdemli a hírnevet, mert nem csak a tengerpart, de maga a falu is nagyon szép: színes, alacsony épületekből, pici, rendezett terekből és virágos, szűk kis utcákból áll. A sok kis színes tengerparti ház miatt sokan a mexikói partokhoz hasonlítják.

Varigottiban jóval több a tágas szabadstrand, mint Noliban. Kellemes homokon napozhatunk, a víznél kicsit köves a talaj, de nem zavaró szerintem. Nekem nagyon tetszett Varigotti is, igazán különleges panorámát nyújt. (2018)" forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon