ÚTIKRITIKA.HU / Burano és Murano


hirdetes

útikritikák


Burano és Murano

Burano és Murano szigetekről dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Egyéb hasznos információk| Burano látnivalói |Murano látnivalói |Olvasmányos linkek |Fotóegyveleg

Burano - Aji fotója

Murano - Aji fotója

Burano és Murano szigetekről dióhéjban

Burano lakossága (2022-ben): 2736

Murano lakossága ((2022-ben): 4484

Burano a Velencei-lagúna szigete, pontosabban Velencéhez hasonló szigetcsoport, amelynek részeit hidak kötik össze egymással. Csupán 7 km-re fekszik Velencétől. Nevezetes hihetetlen színes házairól és a csipkéjéről, a világ legszínesebb városainak listáján is szerepel.

Egyes legendák szerint Burano lakosai a halászatból hazatérő helyiek miatt kezdték színesre festeni a házakat. Szerették volna, ha a halászok könnyebben hazatalálnak, még nagy ködben is. Más forrás szerint pedig minden családnak külön színe volt ezért lett ilyen színes az összes ház. forrás


Murano másfél kilométerre terül el Velencétől északkeletre. 1291 óta a velencei üveggyártás központja, eleinte tükreinek és üveggyöngyeinek köszönhetően vált világhírűvé. Később a csillárok váltak a sziget leghíresebb termékévé. A szigeten találták fel az úgynevezett aventurin üveget is.

Az üveggyártás a 18. századtól kezdve hanyatlásnak indult, majd új lendületet vett, mikor üveg használati tárgyakat kezdetek gyártani. forrás

Tetszett&Nem tetszett

jön

Tetszett

1.

Nem tetszett

1.

Vélemények

Muránó sajátos vonzereje, mely ide csábítja a turistákat: messze földön híres üveggyártása, melyből ízelítőt is kaptunk egy üvegfúvó üzemben. Nagyon látványos volt, ahogyan a szemünk előtt pár perc alatt egy forró üveggömbből csodálatos váza, illetve állatfigura jött létre.

A látogatók egyik legnagyobb kedvence az élénk színű házairól nevezetes Burano minket is ámulatba ejtett. A buranói csipke (reticella) - melyet a buranói asszonyok társadalmi rangtól, státusztól függetlenül készÍtettek - egész Európa-szerte híressé tette a történelem során e kis szigetet. A ma is aktív csipkekészítő asszonyok ügyességéről saját szemünkkel is meggyőződhettünk kirándulásunk során. forrás

Odajutás

Muranó és Burano szigetei Velence közelében találhatók, és tömegközlekedéssel vagy vízi járművekkel lehet eljutni oda.

A leggyakoribb módja a szigetek elérésének a vízi járművek használata. Velence városának számos pontjáról elindulnak a vízi buszok (vaporetto) Muranó és Burano irányába. A legközelebbi indulási pont a Velence belvárosában található San Zaccaria vaporetto állomás, amelyről közvetlen járatok indulnak mindkét szigetre.

Egy másik lehetőség, hogy egyéni hajóval vagy taxival jutsz el Muranó és Burano szigeteire. A taxik lehetővé teszik a közvetlen és gyors elérést a szigetekre, de általában magasabb áron érhetőek el, mint a vaporetto járatok.

Ha autóval érkezünk Velencebe, akkor az autót a városban, a Piazzale Roma parkolóban vagy a Tronchetto-szigeten kell hagyni, majd a vízi buszokkal elérhetjük Muranót és Buranót.

Szállás

A szigeteken számos szálláslehetőség áll a látogatók rendelkezésére, amelyek megfelelnek minden költségvetésnek és igénynek.

Muranón a szálláshelyek általában az üvegművesség történelmi és kulturális vonatkozásaira fókuszálnak. A szállodák és a fogadók gyakran hangulatos, történelmi épületekben találhatók, amelyek megőrizték a helyi hagyományokat és a sziget sajátos stílusát. Az üvegművességgel kapcsolatos tematikájú szobákat is találni, amelyekben az üvegművesség mesterének vagy az üvegművészeti technikáknak állítanak emléket. A szállások ára általában magasabb, mint a Velence városában találhatók, de a sziget csendesebb és nyugodtabb környezetet kínál.

Burano szigetén a szálláshelyek általában a sziget színpompás épületeinek és a helyi hagyományoknak szentelik magukat. A sziget hangulatos, történelmi épületeiben találhatók az olasz stílusú szállodák és a fogadók, amelyek elegáns szobákat kínálnak. A szállások ára általában magasabb, mint a Velence városában találhatók, de a sziget hangulatos, nyugodt és békés környezetet kínál.

Mind Muranó, mind Burano szigetén vannak olyan kis panziók és apartmanok is, amelyek nagyszerű lehetőséget kínálnak azok számára, akik olcsóbb és személyesebb szálláslehetőséget keresnek.

Helyi közlekedés

Az autók nincsenek engedélyezve a szigeteken, így nincsenek parkolóhelyek a szigeteken.

Ha autóval érkezünk Velencebe, akkor az autót a városban, a Piazzale Roma parkolóban vagy a Tronchetto-szigeten kell hagyni, majd a vízi buszokkal (vaporetto) elérhetjük Muranót és Buranót. A Piazzale Roma parkoló a város fő bejárata, és itt találhatók a legtöbb parkolóházak és a nyitott parkolóhelyek is. A Tronchetto-sziget egy nagy parkolóhely a városban, amely a Piazzale Roma parkolóval szemben található, és közvetlenül a városi vízi buszok állomásával közelíthető meg.

A parkolóhelyek ára változó, és attól függően, hogy melyik parkolóhelyet választjuk, és mennyi időre hagyjuk itt az autót. Az árak általában magasabbak a város központi részén található parkolóhelyeken, mint a környező területeken.

Étkezés

Muranó híres a helyi tengeri ételeiről, így az éttermekben gyakran találhatóak hal- és tengeri gyümölcsös ételek. A szigetnek hagyományosan jellemző a halászat, így a helyi ételek frissek és ízletesek. Az éttermek és kávézók széles választékát kínálják a látogatóknak, a helyi halászok által frissen fogott halakat, tengeri ételeket, valamint olasz ételeket és pizzákat is.

Burano híres a helyi kézművesekről, akik gyönyörű horgolt csipkéket készítenek. Az éttermek és kávézók itt is széles választékot kínálnak, ahol a látogatók élvezhetik az ízletes helyi ételeket és italokat, mint például a helyi halakat, a tengeri ételeket, valamint az olasz ételeket és desszerteket.

Vásárlás

Mind Muranó, mind Burano szigetén találhatóak olyan kis boltok is, ahol helyi édességeket, csokoládékat, süteményeket és borokat lehet vásárolni.

Egyéb hasznos információk

Burano látnivalói

A színpompás házak: Burano híres színpompás épületeiről, amelyek élénk színekben pompáznak, például a rózsaszín, sárga, zöld vagy kék színű házak. A házak közötti kis csatornák és hídak nagyon hangulatosak, és nagyszerű lehetőséget kínálnak az érdekes és szép fotók készítéséhez.

A horgolt csipkék múzeuma: Burano híres a horgolt csipkék készítéséről. A szigeten található múzeumban meg lehet tekinteni a horgolt csipkék készítésének hagyományait és technikáit, és meg lehet ismerkedni a csipkekészítők munkájával.

A San Martino templom: Burano fő terén található, a sziget legrégebbi temploma, amely a 16. században épült. Az épület homlokzata és belső tere is nagyon szép és díszes.

A Pescaria: A Pescaria a helyi halpiac, ahol a halászok friss halakat és tengeri herkentyűket árulnak. A piac hangulata nagyon érdekes, és érdemes megtekinteni.

A Santi Cosma e Damiano templom: A templom a 16. században épült, és különleges freskói és szép díszítése ismert. A templom előtti tér egyik oldalán pedig egy szép, kis park található.

A Burano-tó: Burano-tó, az egyik legnagyobb tó a velencei lagúnában, és több madárfajnak otthont ad.

Pech - Esős márciusban - g. l. fotói

Murano látnivalói

Murano üvegmúzeum: A múzeum a Murano-sziget északi részén található, és bemutatja a híres Murano üvegkészítés történetét és technikáit. A múzeumban láthatók a legismertebb és legdrágább Murano üveg tárgyak, és megismerhetjük a készítésük folyamatát is.

g. l. fotója

Basilica dei Santa Maria e San Donato: Ez a gyönyörű bazilika a 7. században épült, és híres a csodálatos mozaikjairól, amelyek a bazilika belső részét díszítik. A bazilika nevében szereplő Szent Mária és Szent Donát szentekről ismert, és a múltban védték a Murano-sziget lakóit.

Murano Campanile: A Murano-sziget egyik legmagasabb pontján található, és gyönyörű kilátást nyújt a környező szigetekre és a velencei lagúnára. A toronyhoz több száz lépcső vezet fel, de a látvány megéri a fáradtságot.

g. l. fotója

Santi Maria e Donato templom: A Murano-sziget egyik legismertebb temploma, amely az 11. században épült. A templom egyik különlegessége a díszes mozaikja, amely az előcsarnokot díszíti.

Collezione Vetraria Giorgio Franchetti: A múzeum egy korábbi, magánügyfél tulajdonában volt, de jelenleg állami tulajdonban van. A múzeumban láthatók a legismertebb és legértékesebb Murano üvegtárgyak, és az egyik legnagyobb Murano üvegtárgygyűjtemény a világon.

Murano szigeti piac: A sziget főterén található a helyi piac, ahol friss zöldségeket, gyümölcsöket és halakat lehet vásárolni. A piac környékén található kis boltokban pedig Murano üveg ékszereket, tárgyakat és szuveníreket lehet vásárolni.

g. l. fotói

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon