ÚTIKRITIKA.HU / Piacenza


hirdetes

útikritikák


Piacenza

Piacenzáról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszettVélemények|Közlekedés| Vásárlás|Látnivalók| Fotóegyveleg

sz. vera fotója

Piancenzáról dióhéjban

(piácsenzá - hangsúly a második és harmadik szótagon)

Az észak-olaszországi Emilia-Romagna régió északnyugati részének egy kisvárosa, a Pó-síkság déli végében, az Apennin-hegység lábánál. Piacenza az azonos nevű tartomány központja. A város Milánótól délkeletre, 70 kilométer távolságban található. Sokan tévesen Lombardia részének hiszik a várost. Valójában a várostól északra, a Pó-folyó képezi az elvlasztó vonalat két régió, Emilia-Romana és Lombardia között.

Lakosság (2022-ben): 102,400

Havi nettó átlagfizetés (2022-ben): 1620 euró (olaszországi átlag: 1440 euró)

Az UNESCO Világörökség része Piacenza kulturális öröksége, beleértve a város középkori és reneszánsz építészeti stílusát, valamint a román stílusú katedrálist.

Közelben vannak olyan látogatásra érdemes kisvárosok, mint Pavia, Cremona és főleg Párma.

A város neve a latin "Placentia" szóból származik, amely a római időkben "örömteli" vagy "boldog" helyet jelentett.

Piacenza  Giuseppe Verdi szülővárosa volt.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A dóm kupoláján Guercino csodás freskói

2. A kora esti aperitivhez több bárban is felszolgáltak ingyen rágcsálnivalót.

Nem tetszett

1. Az óváros körüli ipari övezet ronda (földgázt és olajat dolgoznak fel, cementüzem stb.)

Vélemények

,, Piacenza régebben a ,,Száz templom" városának nevezték. Nem gondolom, hogy manapság még ennyi van, de az tény, hogy szinte minden sarkon van egy templom. A városban sok szép kis palazzot láttunk és ahol lehetett bejutottunk (bekéredzkedtünk) a hangulatos udvarba. 

" (aji, 2022)

sz. vera fotója

Közlekedés

A városközpont olyan kicsi, hogy gyalogszerrel (esetleg kerékpárral) könnyen felfedezhető.

Parkolás

Piacenza városában számos parkolási lehetőség áll rendelkezésre, beleértve a közterületi parkolást és a parkolóházakat is. Az egyik legpraktikusabb parkolási lehetőség a városközpontban található többemeletes parkolóház, a Parcheggio Mazzini, amely a Piazza Cavalli közelében található. Ez a parkolóház könnyen megközelíthető, és kényelmes sétára van a városközpont főbb látványosságaitól és üzleteitől.

Ha csak rövid időre szeretne parkolni, akkor érdemes megpróbálni az úgynevezett "blu" parkolókat, amelyek jellemzően a városközpontban találhatók. Ezek a parkolóhelyek a közterületen találhatók, és fizetni kell értük, általában készpénzben vagy a közeli automatákon keresztül. Az árak általában eltérőek lehetnek az egyes parkolóhelyeken, és az időszakoktól függően változhatnak.

Fontos megjegyezni, hogy Piacenza városában számos forgalmi korlátozás van érvényben, különösen a városközpontban. Érdemes előre tájékozódni a korlátozásokról, és figyelni a közlekedési táblákra, hogy elkerüljék a büntetést. Emellett érdemes figyelembe venni, hogy az olasz városokban gyakran szűkösek az utcák és a parkolóhelyek, ezért ajánlott a kisebb autókkal való közlekedés és parkolás.

Étkezés

Piacenza városában számos kiváló trattoria található, amelyek kiváló minőségű ételeket és italokat kínálnak. Azonban az igazán autentikus, helyi trattoriák megtalálása nem mindig könnyű, mivel a városban sok turista is fordul elő.

Az egyik olyan trattoria, amelyet a helyi lakosok nagyon kedvelnek, a Trattoria Il Grillo. Ez az étterem kicsi és egyszerű, de kiváló minőségű ételeket kínál, amelyek a helyi hagyományokra épülnek. Az étlapján szerepelnek az olasz konyha tipikus ételei, például a tortellini, a lasagne és a risotto, valamint a helyi specialitások, mint például a pisarei e fasö, egy olyan tésztaféléből készült étel, amelyet bab- és sonka raguval szolgálnak fel.

Egy másik jó választás lehet a Trattoria del Tribunale, amely a városközpontban található, és kiváló minőségű ételeket kínál egy hangulatos és autentikus környezetben. Az étlapon szerepelnek az olasz konyha klasszikus ételei, valamint a helyi specialitások, mint például a pisarei e faso, a tortelli és a tört burgonya.

Fontos megjegyezni, hogy ezek az éttermek nem a legolcsóbbak, de az ár-érték arányuk nagyon jó, és garantáltan autentikus élményt nyújtanak. Érdemes előre asztalt foglalni, mert a helyi lakosok is gyakran látogatják ezeket az éttermeket, és gyorsan betelhetnek.

Vásárlás

Piacenzában számos piac található, amelyek különféle termékeket kínálnak, beleértve a friss élelmiszereket, ruhákat, cipőket és különféle kiegészítőket. A város legnagyobb piaca a Piazza Cavalli, amely a városközpontban található és keddtől szombatig tart nyitva. Ezen a piacon mindenféle árut lehet találni, az élelmiszerektől kezdve a ruházatig és az ékszerekig.

A városban több más piac is található, mint például a Viale Dante piaza, amely kedd és szombat reggel nyitva tart, és az élelmiszerpiac, ahol friss húsokat, halakat, zöldségeket, gyümölcsöket és sajtokat lehet vásárolni. Ezenkívül vannak még tematikus piacok is, például az antikváriumok piaca a Piazza Duomo környékén, amely minden hónap harmadik vasárnapján van megrendezve.

A Piacenza-ban található boltok és üzletek általában hétfőtől szombatig tartanak nyitva, általában 9:00 és 19:30 között. A városközpontban és a turisztikai látványosságok környékén található üzletek általában hosszabb nyitva tartással rendelkeznek. Az élelmiszerboltok és a kis élelmiszerboltok általában korábban nyitnak, és a hétvégén is nyitva tartanak, de vasárnaponként általában rövidebb nyitva tartással rendelkeznek.

Az egyik sétálóutca - sz. vera fotója

Más praktikus információk

1. Piacenza városában több turista információs iroda is található, amelyek a város különböző pontjain helyezkednek el. Az egyik legfontosabb iroda a Piazza Cavalli közelében található, a Via XX Settembre 24 alatt. Ez az iroda az egyik legjobb hely a turisták számára, hogy információkat szerezzenek a város látnivalóiról, a közlekedésről, az éttermekről és a szállásokról.

Az iroda nyitvatartása hétfőtől szombatig 9:30 és 13:00 között, majd 15:00 és 18:30 között van. Vasárnaponként és ünnepnapokon zárva tart.

Emellett vannak még turista információs irodák a város más részein is, például a vasútállomáson és a város más fontos pontjain, például a katedrálisnál és a Palazzo Gotico közelében. A nyitvatartásuk eltérő lehet, így érdemes előre tájékozódni róluk, ha szükséges.

Látnivalók

Piacenza az átmenők városa – írta Leonardo da Vinci a Codex Atlanticus című művében. Zarándokok, pápák, hercegek, kalandorok és költők, szentek és templomos lovagok tranzitáltak itt.

Piazza Cavalli

Itt érdemes kezdeni a városnézést. Ez a történelmi központ magja. Jól karbantartott házakkal van ékesítve. Sajnos van közüzzük egy-kettő, ami nem odavaló. A téren vannak kávézók, éttermek, egy nagy könyvesbolt.

A tér neve a két sötét lovasszoborról származik. A lovasok, Ranuccio és Alessandro Farnese, a 16. században nagy hatalmat birtokoltak a városban.


sz. vera fotói

Piazza Duomo és a katedrális

(Duomo di Piacenza)

Kevés olyan dóm tér van Olaszországban, ahol a templom az egyik sarokban áll, és nem a középpontban.

A Piazza Duomo Piacenza városának központi területe, amely a város egyik legfontosabb és legimpozánsabb terének számít. A téren  található a Piacenza-i katedrális, amely az egyik legjelentősebb műemléke a városnak.

A katedrális, amely teljes nevén a Santa Maria Assunta-bazilika, több évszázados történelme során a Piacenza-i egyház központi szerepét töltötte be. Az épületet a 12. században kezdték el építeni, és több mint 400 éven át dolgoztak rajta különböző művészek és építészek. Az épület stílusa román, barokk és gótikus elemeket egyesít, és sok fontos művészeti alkotást tartalmaz, mint például Antonio da Trento freskói és Guercino oltárfestményei.

A katedrális egyik legimpozánsabb jellemzője az aranyozott, márványmozaikkal borított homlokzat, amely számos bibliai és szent történetet ábrázol. Az épület belsejében található az egyik legnagyobb és legdíszesebb reneszánsz kupola Olaszországban, valamint számos más kápolna és oltár.

A Piazza Duomo az egyik legélénkebb és legforgalmasabb hely Piacenza városában, sok étteremmel, bárral és kávézóval. A katedrális és a Piazza Duomo együttesen egy gyönyörű és történelmi jelentőségű helyet alkotnak, amelyet érdemes meglátogatni Piacenza-ban.

sz. vera fotója

Palazzo Farnese múzeumokkal

A Palazzo Farnese egy impozáns reneszánsz épület, amely Piacenza városának központjában található, és ma több kulturális intézménynek is otthont ad, beleértve a múzeumokat és az egyetemet. Az épületet 1568-ban kezdték építeni az olasz reneszánsz egyik legfontosabb építészének, Vignola-nak a tervei alapján, és az építkezés ősei, a Farnese család a 18. század végéig fejezték be. Az épület stílusa a reneszánsz és a barokk stílusok kombinációja.

A Palazzo Farnese múzeumok között található a Nemzeti Érmék Múzeuma, amely Olaszország egyik legfontosabb érmegyűjteménye, és a modern idők kezdetétől napjainkig tartó érméket és pénzérméket tartalmazza. A múzeumot a Palazzo Farnese felső emeletén található nagyobb termeiben rendezték be, amelyeket a látogatók szabadon bejárhatnak.

A másik múzeum a városi múzeum, a Pinacoteca Stuard, amely a régi és új művészetet is bemutatja. A múzeum gyűjteményében megtalálhatók a középkortól a barokkig terjedő műalkotások, valamint a kortárs művészetek, mint például a Piacenza születésű Pino Pascali művei. A múzeum gyűjteménye 1500 műalkotást tartalmaz, és a Palazzo Farnese első emeletén található.


Gasztro múzeum

A városban található egy egyedülálló múzeum, amely az élelmiszerekkel és a gasztronómiával kapcsolatos kultúrára összpontosít, és bemutatja a régióban termelt élelmiszerek és italok történetét.

A Piacenza-i élelmiszer- és gasztronómiai múzeum neve Museo della Città - Museo del Gusto, és a városközpontban található a Via San Siro 2 szám alatt, a középkori San Siro kolostor épületében. A múzeum bemutatja az élelmiszerek és italok előállításának történetét Piacenza és környéke régiójában, és bemutatja a helyi gasztronómiai hagyományokat, az étel- és italkészítési technikákat és a termelők munkáját. A múzeum a látogatók számára interaktív élményt nyújt, beleértve a kóstolókat, a konyhai bemutatókat és a kiállításokat.

Fotóegyveleg

sz. vera fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon