ÚTIKRITIKA.HU / Szardínia / Látnivalók


Szardínia / Látnivalók

Tanácsok Szardínia felfedezéséhez|Cagliari| Cala Spinosa|Il Belvedere di Nebida| Su Nuraxi Barumini| La Maddalena-szigetcsoport|Chia strandja| Olbia| Bosa| Carloforte| Castelsardo| Orgoso| Su Gorroppu szurdok| Egyéb nevezetességek| Érdekességek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

Ennek az aloldalnak a szerkesztése folyamatban van. Kérünk némi türelmet.

Tanácsok Szardínia felfedezéséhez

Amit nem szabad kihagyni: Alghero, Castelsardo és Olbia. A Medveszikla, Kilátópont a Costa Smeralda-i úton, Cala Banana strand, Cala Brandinchi strand,  Porto Pollo strandjai, Elefántszikla, Porto Torres és Marina di Orso. 

Magyar nyelvű programszervezés itt.

Cagliari

154 ezres lakossága van (2017).

Olasz kiejtése: káljári (hangsúly az első szótagon)

"Délután fél 5 körül érkezünk Cagliariba, a sziget, 156.000 lakost számláló fővárosába, ahol minden meglehetősen kihalt ebben a vasárnap délutáni időpontban. Nehezen találunk parkolóhelyet, még nehezebb megtudnunk, hogy fizetős-e vagy sem, de a helybéliek mindig készségesen segítenek és informálnak. Hatalmas hőségben vágunk neki a hangulatos város meredek utcácskáinak. Minden utca végében, minden kanyar után újabb és újabb templomtornyok tűnnek fel. Az egyetlen negatív benyomás az, hogy az utcák szemetesek és iszonyatosan bűzlenek a húgytól. De amúgy nagyon tetszik."

A szardíniai táj jellegzetes elemei az úgynevezett „nuraghé”-k. Nem kevesebb mint hétezer található ezekből a furcsa kinézetű, kisebb-nagyobb kőhalmokból, amiket a vaskor embere emelt valamikor Kr. e. 1800 és 400 között. Az egyik legnagyszerűbb nuraghe neve Su Nuraxi, és a sziget déli felén, Barumini falu mellett található. A titokzatos őskori kőépítmény még közelről sem árul el sokat, belépve azonban igencsak meglepődünk. Keskeny átjárók kötnek össze belső udvarokat és több emeletes, tágas termeket. Több tonnás kősziklák alkotnak tökéletes boltíveket, mindennemű kötőanyag nélkül. A nuraghék csak Szardínián fordulnak elő, a világon sehol máshol nincs nyomuk. A régi korok emberei minden bizonnyal lakásnak és erődítménynek építették, de igazi funkciójuk valószínűleg immár örökre az idők homályába vész.

A sziget vad, belső hegyei között nem csoda, hogy ezernyi legenda keletkezett. Köztük az egyik leghíresebb történet nyomára Orgosolo kisvárosában bukkanhatunk. A törvények elől menekülő marhatolvajok és banditák ezen a vidéken leltek átmeneti nyugalomra, és volt idő, mikor a mi Rózsa Sándorunkhoz hasonló rablóvezérek fosztogatták a gazdagok javait, és osztották szét a szegények között. Egy-egy keményebb arcvonású városlakóról egyébként nem nehéz elképzelni, hogy valamelyik egykori banditavezér egyenes ági leszármazottja. Orgosolo manapság azonban már nem a rossz arcú törvénykerülőkről híres, hanem az úgynevezett „murales”-ekről, azaz falfestményekről. A kisváros utcái és épületei semmilyen látványosságot nem nyújtanak, a rengeteg, összesen több mint 150 falfestmény miatt azonban mindenképp érdemes idelátogatni.

Az első színes ábrák mintegy 30 évvel ezelőtt jelentek meg a helyi rajztanár munkája nyomán, és azóta is évről évre egyre újabbak születnek. A legkülönbözőbb témákat találjuk itt meg, a vidéki élet bemutatásától kezdve, az egyszerű portrékon keresztül a politikai célzatú festményekig. A legapróbb utcákba is érdemes bekukkantanunk, hiszen szinte minden sarkon újabb falfestmény vár ránk, és közöttük nem egy igazán művészi és meghökkentő. " forrás


,, Cagliariban a hőguta miatt inkább esténként sétáltunk. A leghíresebb látnivaló az Il Castello, a kastély negyed melynek kis sikátoraiban érdemes egy fagyira és aperolra elveszni. A sétát úgy időzítettük, hogy a mágikus színekben tobzódó naplementét a városfalról nézzük a Caffé Librarium Nostrum teraszáról. Egész Cagliari tele van tuti graffitikkel, ezeket külön élmény volt nézegetni. Nagyon kevés ember volt a városban, mindenki a spiaggiákon tömörült. (2017)" forrás

pb

"Cagliari egy dinamikusan fejlődő idegenforgalmi célpont, ahol a turizmus fejlesztése még mindig tart. Talán épp ez a vonzó benne, hogy még nem tartozik a tömegturisztikai célpontok közé, nincsenek körbebetonozva a környék tengerpartjai, a természet romlatlan állapotában élvezhető. A városhoz közel karibi szintű fehér homokos partszakaszokat találunk, és a közel négyezer éves megalit-kori nuraghe civilizáció is rendkívül különleges titkokat tár fel. " forrás


,, Ez volt az első látogatásunk Szardínián, így kíváncsi voltam mennyire érződik a szárazföldi olasz stílus. A szembeötlően kellemesebb, az a közlekedés, vagyis sokkal nyugodtabbak az emberek, az autósok, kevesebb a motoros és a biciklis is. Az emberek is valahogy közvetlenebbek, őszintébbek és figyelmesebbek egymással. Az angol tudás ezzel ugyan fordítottan arányos, de mindig mosolygósak és előzékenyek a helyiek. A zebrán gyalogosként így is igyekezni kell, a rohanás így itt is kézzel fogható, hiszen vagy három lépést teszel meg a lámpa már sárgára vált és egy visszaszámláló jelző mutatja, hogy 30 másodperced van még átérni a túloldalra.
Rengeteg a „fekete árus“, vannak standolók és vannak kézből portékájukat árusítók. Nem kifejezetten agresszívak, nem kell tőlük tartani, csak feltűnő. Történt egyik nap, hogy a Marina negyedből a szűk kis utcákon bolyongtunk felfelé a Saint Rémy bástyához, amikor egy utcát elfoglaltak egy átlagosnak tűnő házsor előtt szőnyegeikkel és azon térdepeltek, „pihentek“. Ez meglepő volt és bevallom, kicsit ijesztő is az én szememben, de semmi attrocitás vagy ilyesmi.
A délutáni szieszta időt tapasztalhatóan tartják a helyiek. Mind a kávézók, éttermek, boltok nyitvatartását tekintve, mind a városi életet szemlélve. Este azonban minden újra életre kel, megtelnek az utcák emberekkel és egészen éjfélig teljes az őrület, a zsivaj.
Cagliari kikötője az egyik legnagyobb és legszebb a Földközi‐tengeren. (2017)" forrás


Santuario e Basilica di Bonaria

Cala Spinosa

Capo Testa

Il Belvedere di Nebida

Su Nuraxi Barumini

Szardínia szigetén rejtélyes, 5000 éves köralakú kőépítmények (nuraghik) találhatóak mindenfelé. Azon kívül, hogy a korabeli népek fejlett építészeti tudását bizonyítják, keveset lehet tudni valódi szerepükről. Vajon védelmi célokat szolgáltak? Esetleg terményeket tároltak bennük? Vagy ezek az egyedülálló épületek bizonyítják, hogy ez a sziget az Atlantisz része volt - mint sok legendavadász állítja? Bármi is a valós válasz, a Világörökség részét képező nuraghikat érdemes megnézni, ha Szardínián járunk. forrás

La Maddalena-szigetcsoport

Chia strandja

,, Szardínia kismillió beach-e közül rögtön belepancsoltunk az egyik legszebbe. A Caglaritól jó 80 km iramodásra levő spiaggia-n kellemesen szellős lézengés, kristálytiszta víz és sárkányeregetők fogadtak. Egész különlegessé attól vált, hogy a parti homok is makulátlan volt. Egyetlen cigarettacsikket sem találtunk, ugyanis a dohányosok is megtisztelték a helyet, és kis mobil hamutartót cipeltek magukkal. Kisbabákkal is ajánlott.

Az egyetlen furcsaság az volt, hogy nincs a más tengerpartokon megszokott tengeri herkenytűs habzsi-dőzsi. Nincs vezetékes áram a strandon, így konyhát nem működtetnek. Csak előre csomagolt dobozos salátákat, paniniket és italokat lehetett a parti bárokban kapni. Ez Szardínia településektől távoli strandjai esetében így van, főleg dobozolt junkfood van drágán, és sokszor csak készpénzért. Itt igazán jó ötlet hűtőtáskás ellátmányt vinni, ahogy a legtöbb helyi tette. (2017)" forrás

Olbia

60 ezres a lakossága. Nagyon aranyos, mozgalmas sétálóutcája van. Tőle északra fekszik Porto Cervo, az itteni legdrágább lakásárakkal büszkélkedő falu. A felső tízezer egyértelműen a célcsoport, óriási jachtok, luxusmárkák üzletei várnak rá. 

,, Olbiát a tenger türkizkék tónusának, a fehér, lágy homoknak, a rengeteg zöldnek, az élénk árnyalatú házaknak köszönhetően a színek városának is szokták nevezni.

A szigetváros családias hangulata kisgyermekeseknek is ajánlott, főleg főszezonon kívül. Inkább a nyugalom, a kellemes feltöltődés a jellemző, mintsem a bulinegyedek elterjedése.

A város főutcája a Corso Umberto, melynek igazi olaszos hangulata csábítja az embert. Nézegessünk kirakatot, üljünk be egy olasz tésztára, vagy csak beszélgessünk egy jót valamelyik "Mamma" kávézójában.

Olbia fő látványossága közé tartozik a kikötő, ahová számos turistahajó is befut. A Viale Isola Bianca 1,5 kilométeres töltése kellemes sétát ígér a sokszínű és érdekesebbnél érdekesebb hajók között.

Szardínia egyik legkiemelkedőbb építménye az eredeti formájában álló Szent Simplicius-templom, mely a középkorból maradt fenn, Olbiában áll. Közelében egy pun település épületmaradványai is megtalálhatóak.

A Szent Pál-templom velencei stílusú, faragott szószéke igazán szemet gyönyörködtető látvány.

A város strandjai pompásak, a fehér homokos partszakaszok, a smaragdszínű víz, a csodálatos ezerszínű halrajok elkápráztatják az embert." forrás

Corso Umberto

Bosa

,, Elképesztően gyönyörű, olyan hangulata van, amelyet kevés olasz kisváros múl felül. Nem a tengerparton fekszik, hanem attól egy-két kilométerre, ami elég ahhoz, hogy szezonon kívül az a pár turista se jöjjön el, aki a szigeten nyaral. A Temo folyó völgyében terül el a városka, dimbes-dombos, a házak és a macskák színesek és kopottak, a svájci sapkás bácsik este héttől éjfélig kinn ülnek a házuk előtt, a minimális méretű parkokban látszólag száz éve zajlik háborítatlanul a sakk és a petanque. Bosában a tengeren kívül megvan minden, amitől Olaszországot imádni lehet. (2017)" forrás

Carloforte

Castelsardo

Orgoso

,, Ez a város, mintha az északi Costa Smeralda vidék szöges ellentéte lenne. A hegyek között megbúvó sikátoros, romos, poros, falfestékekkel dekorált Orgosolo kívül esik az átlag turista útvonalán. Magyarul nem is sok mindent találunk róla, de ez még nem jogosít fel az elkerülésére. A 150-200, szociális és politikai túlfűtöttségről tanúskodó festménnyel borított házfal egészen egyedi hangulatot kölcsönöz a városnak. Inkább Szicília belsejére emlékeztet az atmoszféra, a luxusjachtok helyett golyónyomok, romos falak emlékeztetnek a város forradalmár lelkületére. Sztorijáról itt olvashatunk bővebbet. (2017)" forrás

Su Gorroppu szurdok

(La Gola di Gorroppu)

,, Szardínia tele van jobbnál jobb jelzett gyalogtúra útvonalakkal. Az egyik leghíresebb túra a Su Gorropu kanyon, amit Európa Grand kanyonjaként is emlegetnek a helyiek. A látványos szurdokban árnyékban is reménykedhettünk, így adtunk egyet a kicsinek látszunk innen érzésnek. A legszűkebb részén 4 m széles a Gorropu, és mintegy 500 m-re magasodnak fölénk a sziklák.

Már a lemászás is gyönyörű, egy öreg, körbeölelgetős magyaltölgyekkel teli hegyoldalban ereszkedtünk a mélybe. A másfél órás gyaloglás végén jutalomként egy természetes kőmedence meg friss forrásvíz várt. Gyerekek is gond nélkül megcsinálják. A nem nagy túrabajnokoknak is érdemes erőt venni magukon, visszafelé egy kb 45 perces vízszintes patakparti gyaloglás után dzsipekkel (10 euró/fő) visszaviszik a fáradt vándorokat.

A tengerparti sziklás ösvények is lélegzetelállítóak, de ezekhez nyáron korán kell kelni vagy bírni kell a meleget. A Gorropu kanyonban is inkább a kora reggeli órákat ajánlom, de mi a legmelegebb időben mentünk. Az árnyék miatt lefelé bírható volt. A kanyonba 5 euró/fő belépdíj van. (2017)" forrás

Egyéb nevezetességek

Érdekességek

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

Sella del Diavolo - pb


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon