ÚTIKRITIKA.HU / Szicília / Palermo






hirdetes


útikritikák


Szicília / Palermo

Palermo, Szicília

Palermo dióhéjban | Tetszett & Nem Tetszett | Vélemények |Szállás| Közlekedés | Közbiztonság | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás |Közbiztonság| Óváros|Katedrális|Santa Maria dell'Ammiraglio| Santa Catarina d'Alessandria templom|Ballaro piac|Vucciria piac|Capo piac| Kikötő| Más látnivalók és programlehetőségek|Monreale| Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg.

.

Kriszta fotója



Palermo dióhéjban

 • Szicília "fővárosa", Palermo a sziget északnyugati részén fekszik, egy öbölben, a Tirrén-tenger partján. 850 ezer lakója van (2024-es becslés).
 • Palermo autóúton 211 kilométerre van Cataniától (átlagos menetidő: 2 óra 40 perc). (8 kilométer híján a teljes távon autópályán közlekedhetünk.)
 • Palermo rengeteget fejlődött az utóbbi 4-5 évben, kevesebb a lepukkant hely (2024)
 • Átlag nettó havi fizetés (2024-ben): 1240 euró - (az olasz átlag: 1580 euró)
 • Palermo a Földközi-tenger egyik legősibb városa, amelyet mintegy 2700 évvel ezelőtt alapítottak. Palermo a középkorban fontos kikötőváros volt, amely a Földközi-tenger kereskedelmi útvonalának jelentős csomópontja volt.
 • A város híres a kulináris élményekről, mint például az arancina (rizsgolyók), a caponata (zöldséges ragu).
 • A Palermó-i katedrális az UNESCO Világörökség része, és az egyik legjelentősebb építészeti látnivaló a városban.
 • Palermo híres piaca, a Vucciria, amely híres a friss tengeri ételek, az olasz húsok, zöldségek és gyümölcsök széles választékáról.
 • Palermo neve görög eredetű, jelentése „mindenkinek kikötő” vagy „nagy kikötő” (Πάνορμος / Pánormos).

 • A Palermo-i utazáshoz mindenképpen tanácsoljuk utasbiztosítást (betegség, baleset, poggyász) kötni. Ezen a linken - a honlapunk jóvoltából - kedvező árú ajánlatot lehet kapni

Fő látnivalók:

 • Palazzo dei Normanni
 • Santa Maria dell'Ammiraglio (La Martorana) templom
 • A Piazza Verdi az Operáhazzal (a világ harmadik legnagyobb operaháza).
 • A piacok!!!
 • Félórás buszozással kirándulás Monreále-ba

Tetszett & Nem Tetszett

Tetszett

 1. A Vucciria utcai piacon egyszerűt, de finomat enni
 2. A Ballaró szabadtéri piac nagyon hangulatos 
 3. No meg a Capo piac is lenyűgözött! Mindhármat kötelező meglátogatni. 
 4. Sétálgatni a Via Vittorio Emanuele-n
 5. Palermói canolli-t enni, ami itt a világon a legfinomabb (sok más helyen kóstoltam)
 6. A katedrális külseje izgalmas építészeti stílusegyveleg, nem szokványos
 7. A közeli Mondello a szecessziós villáival és fasorokkal szegélyezett utcáival
 8. Csodás kilátás a Santa Catarina d'Alessandria templom tetejéről és ugyanott a kolostor roppant hangulatos udvara
 9. A turisták számára érdekes környékek nappal és kora este teljesen biztonságosak
 10. A Monreale-i dóm meglátogatását nem szabad kihagyni, mert hatalmas élmény!
 11. A normann építészeti örökség (12. század!)

Kriszta fotója

Nem tetszett

 1. A katakombák engem lehangoltak (bár a "műfajból" könnyen adódik)
 2. Szemetes sok utca (azért nem annyira, mint a nápolyiak)
 3. Vasárnap a tömegközlekedési eszközök nagyon gyéren közlekednek
 4. A San Cataldo templomba 2 euró a belépő, de semmi értelme kifizetni mert belül nem érdekes
 5. A piacon nagyon ébernek kellett lenni a zsebtolvajok veszélye miatt, igaz végül nem történt semmi rossz.
 6. Túl sok itt a barokk, márpedig én a gótikát imádom.
 7.  Az autósok mániákusan és teljesen feleslegesen dudálnak. Rossz hallgatni.
 8. A kávézók, éttermek teraszára behatoló és ott pimasz módon kolduló cigányasszonyok 
 9. A katedrális  belső része nem igazán nyűgözött le.

Kriszta fotója

              10.   A szemételszállítás javulónak tűnik, de még mindig eléggé rontja sok utca összképét

Csúnya graffitikkel ,,ékesítve"- Elter Karcsi fotója

Kriszta fotója

    11. Autók sokasága parkol szabálytalanul úgy, akár a zebrán is úgy hogy a gyalogosok dolgát megkeserítse.

Ez az autó pl. totál keresztben parkol a zebrán, mellette a piros parkol, csak a szürke megy - Kriszta fotója

Vélemények

,, Palermót imádtuk minden hibájával együtt. Nekünk nem tűnt elviselhetetlenül mocskosnak, legfeljebb szemetesnek. Az óváros felújítatlan házait nem csúnyának tekintettük, hanem az idő vasfoga által megrágottaknak. 

Az óvároson kívüli, a turisták által frekventált utcákba, környékeken ízlésesen, jól öltözött középosztálybelieket láttunk. Jókedvűek, szószátyárak, szórakozatóak.  Imádtuk a zöldség- és gyümölcsboltok előtt kirakott, zömében a szigeten termesztett áruk látványát. Kiváló alapanyagokból készült étkeket ettünk utcán és vendéglőkben egyaránt.

Semmi, de semmi közbiztonsági problémánk nem volt. Még rosszarcú alakokat se láttunk, eltekintve a veszélytelen hajléktalanoktól. 

Rengeteg a látnivaló. Két nap sem elegendő a városra. Nekem Palermó jobban tetszett, mint Catania vagy Nápoly.

Más: El sem tudtuk képzelin, hogy mikor is dolgoznak a helyiek. Nekünk cinikusan úgy tűnt, hogy délelőtt lézengve felkészülnek a sziesztára, pihennek délután 5-ig, aztán néhány órát dolgozgatnak." (aji, 2022)


 

,, Palermo utcáin sétálva egyrészt magával ragad a kupolák, a templonmok szépsége, ugyanakkor megdöbbensz a halpiac környékét jellemző gettók látványán. De ettől ilyen vonzó Palermo – minden utcája mesél valamiről és ezt személyesen megtapasztalva élhetjük csak át igazán.

Palermo híres a piacairól, a levegőben keveredő illatairól, hiszen itt tudjuk megkóstolni a híres helyi Street-foodot is (pane con la milza, sfincone, arancini, etc.), amely autentikus és kihagyhatatlan!" forrás


,,  Itt megkaptam mindent amit egy dél-olaszi várostól  elvárok. Meg merem kockáztatni a kijelentést, hogy számomra eddig Palermo volt az a város, amelyet teljes mértékben élvezni tudtam.

A nagy, megkopott és nyüzsgő Palermo lehet nem mindenkinek tetszik, sőt biztos vagyok benne, a hatalmas forgalom, a szegénység és a barokk pompa hanyatlása a bátortalanokat már-már vissza is tudja rettenti. Az ellentétek városa, múlt dicsőségéről árulkodó műemlékek modern lakóházak és zsúfolt, félreeső utcák között állnak.

Az épületek örökösen térért küzdenek egy olyan városban, melynek arab bazárjai, virágzó kikötői, nyomorúságos lebujai és nyüzsgő főútjai néha megrázó ellentétet kínálnak a múlt és a jelen között. Így az adott körülményeknek és embereknek köszönhetően, de nemcsak, hanem egyszerűen maga a város vibrálása miatt jó volt ott lennni és együtt mozogni vele.  " forrás


Palermo rendkívül mozgalmas város, szinte vibrál teljes egészében.

A helyi közlekedés nem túl szervezett, nincs menetrend, „majd csak jön a busz” elven funkcionál. Ha vidékre szeretnénk kiutazni, akkor szinte lehetetlen eljutni olyan helyekre, ahol nincs vasút, márpedig Szicília hegységei miatt elég sok településre (turisztikai városokba) nem tudunk eljutni, csak autóval, vagy a közkedvelt Vespákon.

Az étkezés, de főleg a palermoi street-food volt az életem legjobb tapasztalata, nem túl drága, bárhol elérhető és nagyon finom. Valamint minden este 8 körül az utcán kezdenek el halakat és húsokat sütni, tehát ha a séta közben megéheztem, a következő sarkon már kaptam is egy cuopo di pesci fritti-t vagyis kis calamari polipokat kisütve.

A szórakozás kissé más kultúrát visel, mint idehaza. Palermoban a fiatalok nem bárokban ülnek, hanem többnyire kint az utcákon, tereken beszélgetnek, boroznak, spritzeznek, miközben valakik mindig zenélnek önszorgalomból.

Kriszta fotója

Szállás

Palermóban több olyan negyed van, amely csendes és kulturált környezetben van, de 25 percnél nincs nagyobb gyalogtávolságra a központtól. Néhány ilyen negyed:

Kalsa negyed: Ez a város egyik legrégebbi negyede, és a történelmi központ része. A negyedben sok a múzeum, templom és kulturális látnivaló, és rengeteg étterem, bár és kávézó található. A terület kicsit turistás, de még mindig csendes és békés.

La Loggia negyed: Ez a kicsi, barátságos negyed az óváros közelében található, rengeteg étteremmel, bárral és kávézóval. A terület csendes, kulturált és biztonságos, és a központtól is csak rövid sétára van.

Mondello negyed: Ez a part menti negyed Palermo közelében található, és egy tengerparti nyaralóhelyként funkcionál. A területen sok kávézó, étterem és bár található, és a strandok nagyon népszerűek. A központtól mintegy 20 perces autóútra van.

Politeama negyed: Ez a modernebb, kulturált negyed a városközpont közelében található, és sok étteremmel, bárral és kávézóval rendelkezik. A terület biztonságos és ideális a sétákhoz, és a központtól is csak rövid sétára van.

xxx

Palermó belvárosa nyilván egy nagyvárosi környezet, és általában a forgalom és az utcai zaj jellemzi. A város központjában található hotelek többsége közvetlenül a forgalmas főutcák vagy tereken található, így az utcai zaj és a zajos forgalom hallható lehet. Azonban vannak olyan hotelek is, amelyek a kertekre vagy a belső udvarokra néznek, így kisebb az esély arra, hogy az utcai zaj zavarja a pihenést.

Számos hotel és szálloda kínál szobákat, amelyek halkabbak lehetnek, vagy olyan szobákat kínálnak, amelyek ablakai erős hangszigetelőkkel vannak ellátva. Ez segít abban, hogy csökkentse az utcai zajt, és kellemesebb légkört teremtsen a szobában. Érdemes kérdezni a hotel személyzetét, hogy a szálloda milyen típusú szobákat kínál, és milyen szobákat ajánlanak azoknak, akik csendesebb környezetben szeretnének pihenni.

Ajánlott hotelek:

3 csillagos: Hotel Posta

4 csillagos: Hotel NH Palermo

Közlekedés

A Google maps működik, a tömegközlekedés részét mindig érdemes ellenőrizni. De alapvetően másik eszközre semmi szükség.

Ne számítsunk arra, hogy a zebránál az autós vagy a motoros automatikusan megáll a gyalogosnak. Határozottan kell átkelni, de inkább a zebrákon, és akkor lefékeznek.  

Ott csupán a száguldozó bér-rollerekre kell ügyelni, meg az autósok és motorosok erőszakosságára. Akkor is, amikor neked, mint gyalogosnak, lenne előnyöd, igyekeznek téged megijeszteni, és elhajtani. De a helyes viselkedés: lassan az úton átmenni. Csak nézz a szemükbe és gondold: „Fuck yourself buddy”. forrás

Városi busz

Egy buszjegy 1.40.- euró, egy nap jegy 3,40.- euró.

Kriszta fotója

   Ez a busz az amúgy jellegtelen, John Lennonról elnevezett téren lévő buszállomásról indul a Mondello-i strandhoz - Kriszta fotója

Tipikus hétköznapi közlekedési dugó buszból nézve - l. j. fotója

Taxi

Napközben alig lehet látni az utcákon leinthető taxikat. Ami van, azt a turista látványosságoknál lehet megtalálni és annyit kérnek pontosan, amennyit akarnak. Nem fogják vissza mgukat.

Uber nincs, de van néhány taxi applikáció.

Turista tricikli taxi

                                          Többnyire csak az óvároson belül közlekednek - Kriszta fotója 

Parkolás

A bérelt autót érdemes valahol a város peremén hagyni, annyira küzdelmes közlekedni és leparkolni Palermoban.

Palermóban helyiek látványosan mellőzik a parkolás szabályainak betartását. Viszont a parkolás fizetős és ellenőrzik. A kék vonalak mellett 1.- eur/ óra. A fehérrel jelölt helyek ingyen vannak, de üres helyet mindkettőben vadászni kell. Parkolójegyet csak az adott zónában szabad venni. A parkolást jelző táblán jelenik meg a zóna száma, ami a jegyen is rajta lesz. Jelenleg 21 zónára osztották a várost, de a számuk folyamatosan nő. Palermoban is feltűnnek az önjelölt parkoló fiúk/emberek, akik integetve jelzik, mennyire remek helyet találtak a gyanutlan turista kocsijának. 2-5 eurot kérnek, de badarság egynél többet adni nekik. Néha erőszakosak, megesett már, hogy a nemfizető autóját megkarcolták.

Amit nem ajánlunk: belső kerületekben úgy parkolni, hogy ki van téve a megállni tilos.

A pofátlan tilos parkolás egy példája - Kriszta fotója

      A fekete Audi nem ám éppen befordul az utcába, hanem parkolt, tartósnak tűnően, a zebrán, a kereszteződésben. -  Kriszta fotója

,, Palermói magyarok véleménye a helyi közlekedési, parkolási helyzetről:

Nápolytól dére nincsenek szabályok. Itt az a szabály , hogy nincs szabály, nem csak Palermóban, egész Szicíliában

Itt néha a rendőr is a zebrán parkol, amig beugrik egy ristretto-ra a pasticceriá-ba.

Nincs elegendő parkolóhely. Néha én is 40 percet körözök, mire találok egyet. Sajátosan kialakult közlekedési rendszer van. Először borzasztónak tűnhet, de egész jól működik, ha ismered az itteni szabályokat ☺️

Az olaszoknál a dupla záróvonalon való előzés kötelező😂😂A motorosokról nem is beszélve. Akkor mit nekik a parkolás?

Csak is arra néznek amerre menni akarnak😂Hogy jöhet autó a másik irányból is az pont nem az ő baja.😂

Teljesen normális pl. az is, hogy ki-beparkolásnál az előtte-mögötte álló kocsik tologatásával manővereznek. Mármint lökhárítók feszülnek-görbülnek egymásnak

 

Amúgy egy óra utcai parkolásért egy euró az nem sok, csak éppen nincs szabad hely - Kriszta fotója (2022. április)

"Palermo mindenhol kiemelten kerülendő területként tűnik fel, pont ezért mentem egy dugókerülő kört a belső utakon, és cseppet sem rosszabb, zsúfoltabb, mint mondjuk a budai oldal jelenleg a fővárosban. Minden autóbérlés során kiemelik, hogy itt fokozottan illik figyelni a kocsira, de vannak modern, sok férőhelyes mélygarázsok, ahol 8-10 euróért egész napra biztonságban tudhatjuk a gépet. Innen autóval nincs feljebb, az Etna oldalán két parkolóból indulnak szervezett túrák a csúcs felé, ahol állandó lávalátványt kapnak az emberek a pénzükért. A fő szabály, hogy előre és hátra egyszerre figyelve haladjunk, ne zavarjon, ha dudálnak, és ne legyünk restek bármikor félreállni egy nyugtató, briósban kínált fagylaltra, ha már totál szétcsapott az ideg. " forrás

Lovas hintó

Annak, aki szereti. Szaghatásokkal számolni kell.

Úgy tűnt nekünk, hogy nincs sok kuncsaft ezekre - Kriszta fotója

Közbiztonság

Palermóban nem rossz a közbiztonság, bárki bármit mond. 

A zsebtolvakoktól és a motorkerékpáros rablóktól kell tartani, de nem nagyon. Egyszerű a védekezés: biztos helyre rejtsük el az értékeket és a járdán közlekedve a válltáskát ne hordjuk az úttest felé eső oldalunkon. A motoros rablók a táskákra, a "hasitasikra" és a mobilokra vadásznak. Lányok asszonyok sötétedés után ne kószáljanak az utcán. Nemtől függetlenül kockázatos este sétálgatni a via Roma és a kikötő közötti térségben. Az autótolvajok is szorgosak, azaz a gépkocsit hagyjuk mindig biztonságos, őrzött parkolókban, privát helyeken.

,, Bár olvastunk mindenfélét, mi mindegyik piacot bejártuk, semmilyen kellemetlen tapasztalatunk nem volt. Palermoban a Ballaro sem tűnt félelmetesnek, nem támadtak meg, nem akartak ellopni tőlünk semmit. Ahol megéheztünk, ott ettünk. Megkóstoltuk a sült, pácolt ricottát, a helyben sütött halakat, és természetesen nem lettünk betegek. " forrás

Étkezés

Ha nem akarunk, vagy nincs időnk vendéglőbe beülni, akkor rengeteg lehetőség van gyorsan valamit venni az utcai ételárusoktól. Miket érdemes megkóstolni? Az arancini népszerű szicíliai rizsgombóc, amit valamilyen hússal, vagy bacon szalonnával töltenek meg. A pannela pépesített, sűlt csicseriborsós lepény. A sfinzione a pizzának egy helyi változata, jellemzően paradicsomszósz, sajt, hagyma és szardella lapít vastag és puha tésztaalapon. Vannak szendvicsek hízókúrás (pl. borjú- és juhbelsőségek, főleg tüdő) tartalommal, pl a panino con la milza (pane ca meusa helyi dialektusban). Frissítő innivalónak lehet az utcán venni granitát, ami jégkása citromos vagy más ízesítéssel. Ajánljuk reggelizésre a másfél évszázados Antica Caffe Spinnato-t, a ricottás cannoli és a cappuccino miatt.

"Kicsit túlzottan sok az én elképzeléseimnek a tenger gyümölcsei a választékban. Annak viszont, aki szeretni, paradicsomiak az állapotok. A hentesek, halasok vasárnap délelőtt is nyitva vannak. Az egyszeri házasszony lazán leszalad a sarki halashoz, majd frissen megsüti a halat, amelyik aznap hajnalban még nem sejtette, hogy élete rossz fordulatot vesz." (Géza)

"A friss alapanyagok miatt a kaja fenomenális. Pasta minden mennyiségben, ízben, óriási. Kriszta"

"Óriási divat az aperol spitz, mindenhol, mindenki azt issza már délben. Kr"

Nyilván a cannolit dátumozták 1024-re, nem az üzletet. - Kriszta fotója 

Street food a Capo piacon - Kriszta fotója

Virágvasárnapi ebéd Monreale-ban - Kriszta fotója

Vásárlás

Vucciria szabadtéri piac, Palermo három nagy szabadtéri piaca közül a leginkább érdemli meg a látogatást. 

Cédrát, tehát nem óriás citrom - Kriszta fotója

,, Szicíliában nagy kultúrája van a piacoknak. Mindenki ott vásárol be, a kb hétszázezres Palermoban vasárnap kivételével napi szinten három piac van nyitva reggel nyolctól. Nem úgy, hogy hétfőn kevés az árus, de inkább nincs, és kedden is alig van még mozgás. Hanem teljes erőbedobással, gyönyörű áruval érkeznek az eladók minden reggel. Kicsomagolnak, vevőt csalogatnak, egymást heccelik, jól érzik magukat. A saját bőrükben, a piacon, a világban. " forrás

Ballaro piac - Kriszta fotója

Halpiac - Elter Karcsi fotója

Egy kapitális kardhal feje és hosszú orra - Elter Karcsi fotója

Szórakozás

Champagneria a város legélénkebb része kora este tájékán. Turisták, helyi menő emberek jönnek ide borozgatni az itteni borivós helyek valamelyikébe.

Közbiztonság 2.

Jelentős a különböző biztonsági erők utcai jelenléte, és ez megnyugtató a turisták számára is.

Csendőrségi (carabinieri) busz - Kriszta fotója

Városi rendőrség - Kriszta fotója

Egyéb hasznos információk

1. Tiszteletbeli magyar konzul Palermóban: Boldizsár Andrea

Cím: Via Jacopo Tintoretto 4, 90145 Palermo PA

E-mail cím: consolatoungheriapa@gmail.com
Telefonszám: +390916823708

Óváros

Palermo óvárosa gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik, és tele van érdekes látnivalókkal. A városközpontban számos építészeti remekmű található, mint például a Palermo katedrális, a Quattro Canti, azaz a Négy sarok, a Martorana templom és a Szent János templom. Emellett a Vucciria és a Capo piacok, amelyek az olasz gasztronómia kincsestárát kínálják, szintén népszerű látványosságok. Az óváros szűk, tekergős utcái, ahol a műemlékek és a helyiek találkoznak, varázslatos hangulatot kölcsönöznek a városnak.

Kriszta fotói

Katedrális

Kívülről szebb, érdekesebb, mint belülről.

A Palermo Katedrális, vagy más néven a Santa Maria Assunta Katedrális, egy építészeti remekmű Palermóban, az olaszországi Szicíliában. Az épület a 12. században épült, de később többször átépítették, így különböző stílusjegyekkel rendelkezik. A katedrálisban a normann stílus, a gótika és a barokk is megtalálható. A belső tér gazdag freskókkal, faragott oszlopokkal és egy csodálatos mozaik ikonosztázzal díszített. A katedrálisban őrzik II. Frigyes császár koporsóját is. A katedrális előtti téren található a híres Palermo-fontanna (Fontana di Palermo), amely szintén egy népszerű látványosság.

Kriszta fotói

Santa Maria dell' Ammiraglio

szántá márijá delámirájlo

Santa Maria dell'Ammiraglio, vagy más néven La Martorana Palermo egyik jelentős műemléke. A normann stílusban épült bazilika az 1140-es években készült el. A templomot később barokk stílusban is átépítették, de a középkori eredetű jellegét megőrizte. A belső tér gazdag mozaikjaival, márványoszlopokkal, stukkókkal és aranyozott díszítésekkel rendelkezik. Az egyik legjelentősebb műalkotása a 12. századi aranymozaikokkal díszített apszis mozaikja. Az épület az UNESCO Világörökség része.

Kriszta fotói

Santa Catarina d'Alessandria templom

Gyönyörű, kívül is, belül is. Fuzetős, ha valaki be akarna menni. Legjobb a kombinált jegy, azzal fel lehet menni a tetőre és körülnézni. A panoráma miatt megéri. 10.- eur/fő. Diákkedvezményt adnak, nyugdíjast nem.

Nagyon szeretek templomtornyokba, templomtetőkre felmászni, így ha van rá lehetőség, nem hagyom ki. Ez itt sem volt másként! Két ilyet is találtam: az egyik a Santa Caterina templom teteje, ahol még a tetőszerkezetben is lehet bujkálni. A másik pedig a katedrális teteje. Az előbbi talán még izgalmasabb. Ez egy templom kolostorral egybekötve és nagyon szép volt a rálátás nem csak a városra, hanem a kolostorkertre is. Egyébként egész Szicília tele van templomokkal, kis túlzással szinte minden sarkon áll egy. (l. v., 2023)

Csodás kilátás az egyik tetőteraszáról  - Kriszta fotója 

A kolostori szárny hangulatos udvara - Kriszta fotója

Ballaro piac

Ok, az ember nem tud mindig ellenállni, érdemes a piacozást ebédidőben bonyolítani.

Sajtos étkek - Kriszta fotója

Kriszta fotói

Vucciria piac

(kiejtés: vucsiría - hangsúly a harmadik szótagon)

A Vucciria piac Palermo óvárosának legrégebbi és legismertebb piaca. Az élénk színek, a zajos hangok és az intenzív illatok a piac fő jellemzői. A piacon különféle ételeket, zöldségeket, gyümölcsöket, halakat, húst és helyi termékeket árusítanak. A piac forgalmas és zsúfolt, tele érdekes és szokatlan látványosságokkal. A turisták számára is érdemes meglátogatni, hogy ízelítőt kapjanak a helyi életstílusból és a helyi konyha különlegességeiből. Ugyanakkor a látogatóknak érdemes ügyelniük értékeikre, mert a zsúfoltság miatt könnyen célba vehetik őket a zsebtolvajok.

Kriszta fotói

Capo piac

(Mercato del Capo)

Többek szerint ezen a piacon érdemes enni.

A Capo piac Palermóban található, és az egyik legnagyobb és legfontosabb piac a városban. Az itt árusított termékek sokszínűsége és a piac hangulata egyedülálló élményt nyújt a látogatóknak. A piac kínálata az élelmiszerektől kezdve a ruházati cikkekig és az ékszerekig terjed. Az élelmiszerek között megtalálhatók a friss gyümölcsök, zöldségek, húsok és halak, valamint helyi finomságok is.

A piac főbejárata, a Porta Carini - Kriszta fotója

Seafood-ban erősek - Kriszta fotói

Sült szardínia darabkák és (középen) rósejbni - Kriszta fotója

Kriszta fotói

Kikötő

(Marina)

Ha szoros a program, akkor nyugodtan kihagyható, mert semmi különleges. Jachtkikötő pár tucat halászbárkával kombinálva.

Elter Karcsi fotója

Elsüllyedt halászhajók - Elter Karcsi fotója

Kriszta fotója

Más látnivalók

Fontana Pretoria

Egyszerűen gyönyörű. Fentről is az.

A Fontana Pretoria egy neoklasszikus stílusú szökőkút Palermo történelmi központjában, a Quattro Canti tér mellett található. A szökőkút 1554-ben épült Firenzében, majd 1581-ben áthelyezték Palermóba, ahol új helyére, a mai Quattro Canti térre állították fel. A szökőkút impozáns méretei és gazdag díszítése miatt gyakran nevezik a város legszebb szökőkútjának. A szökőkút 48 figurát ábrázol, melyek között mitológiai alakok, állatok és személyek találhatóak, valamint számos díszítőelemet, mint például kagylókat és növényi motívumokat.

Kriszta fotói

Szent Dominik templom (Chiesa di San Domenico)

A Szent Dominik templom (Chiesa di San Domenico) Palermo egyik legrégebbi és legszebb barokk temploma. Az építését a 17. században kezdték el, és 1780-ban fejezték be. A templom nagy vonzereje az, hogy számos művészeti remekművet őriz, köztük Caravaggio "A Szent Rozália csodája" című festményét. A belső tér gazdag díszítéssel rendelkezik, a mennyezetet színes freskók borítják, az oltárok és a faliképek pedig szemet gyönyörködtetőek.

Kriszta fotója

Teatro Massimo

A pesti Operház szebb.


Kriszta fotója

A színház előtti egyik allegorikus bronzszobor - Az oroszlán jámboran tűri, hogy a rajta félfenéken ülő nimfa két kürtöt fújjon egyszerre. -  Kriszta fotója 

Teatro Politeama

A Teatro Politeama Palermo egy neoklasszikus épület, amelyet 1867-ben építettek, és azóta is működik színházként. Az épület külső része impozáns és elegáns, belső terei pedig gyönyörűek és stílusosak. A színház befogadóképessége 1392 fő, és két emeleten elhelyezett nézőtérrel rendelkezik. A Teatro Politeama számos műfajt kínál, beleértve az operát, a balettet, a koncerteket és a komédiákat is. A színház belső terei nagyon impozánsak, a falakon lévő díszítőelemek, az aranyozott mennyezet és a kristály csillárok mind egy nagyon elegáns atmoszférát teremtenek.

Kriszta fotója

Katakombák

2022. áprilisának elején nem volt látogatható a COVID miatt. Óvni kellett - ugyebár - a múmiák egészségi állapotát... 

Mumifikálódott testek ezrei "díszítik" a föld alatti kripták falait. A kapucinus szerzetesek a 16. században kezdték el ezt a temetkezési formát, mert a kolostor temetőjét kinőtték és kiderült, hogy a pincerendszer száraz és hűvös levegője ideális a holttestek mumifikálódásához. Eleinte csak a gazdagabb nemeseknek adatott meg a lehetőség itt a temetkezésre, később már külön sorok alakultak ki a különböző foglalkozást végzőknek is. (l. v., 2023)


Kapucínusok katakombái - n.k. fotója

,, A palermói katakombák körülbelül 8 ezer mumifikálódott holttestet őriz, melyek közül az elsők a 15. századból származnak. A történet szerint amikor a kapucinus szerzetesek évszázadokkal ezelőtt építési telket kértek Palermo vezetőitől kolostoruk számára, látszólag a legrosszabb földdarabot kapták a város vezetőitől. Végül azonban kiderült, hogy tulajdonképpen a lehető legjobb helyre építkeztek. Hiszen a kolostor alatt húzódó pincerendszerben eltemetett első barát teste hosszú évek múltán se akart elbomlani. A szicíliaik a különös esetet isteni jelként értékelték, akik ettől kezdve (azon nemesek és gazdagok, akik megtehették) minden tőlük telhetőt megtettek, hogy ide temetkezhessenek. Leérvén mumifikálódott testek, csontvázak tucatjai fogadtak bennünket, bár gondolom ezzel nem árultam el semmi újdonságot. Viszont maga a látvány és az egész hely hangulata, ha lehet így fogalmazni, kicsit megérinti és letaglózza a látogatót.

Rögtön, ahogy megkezdtük sétánk az egyik folyosón, egy nyomasztó, kellemetlen érzés fogott el. Ez az érzés cseppet sem enyhült, miközben a több száz éves csontvázak, mumifikált holttestek és koporsók között sétáltunk. Holttestek sorai lógnak vagy dőlnek ijesztő helyzetekben. Számomra elképesztő és néhol már hihetetlen volt látni, hogy szinte az összes holttest milyen formában maradtak fenn az utókornak.

Gyanútlanul járva a folyósókat nem tudtuk, hogy a legnehezebb része még csak a végén van. Mielőtt beléptünk a mélybe nem tudtunk a folyosók felosztásáról, így nem voltunk tudatában annak a ténynek, hogy lesz külön folyosó a gyerek holtesteknek is. Számomra rémísztő látvány volt látni a kicsike koporsókat és holttesteket. Egy adott pillanatban, már csak annyit mondtam, hogy kész menjünk én nem bírom tovább, de végül valahogy átvészelni az egészet. Bár az itt megtett séta az út minden pontján vérfagyasztó és megrázó, a katakombalakói közül számomra a gyermekek holttestei jelenteték a legmegrendítőbb élményt. Kilépve a katakombák ajtaján egy jól eső megkönnyebülés uralkodott el rajtam, számítottam rá, hogy meg fog viselni, de nem gondoltam volna, hogy ennyire. " forrás

Mondello strand

Szuper a vizi sportok szerelmeseinek. Lennon- Mondello busszal megközelíthető.

Mondello strand Palermó városának egyik legnépszerűbb tengerparti üdülőhelye. A homokos tengerpart kristálytiszta vizekkel és csodálatos környezettel rendelkezik. A strand főszezonban nagyon látogatott, és számos szolgáltatást kínál, mint például bárok, éttermek, vízi sportok és napozóágyak bérlése. A tengerpart egyik kiemelkedő jellemzője az Art Nouveau stílusú épületek, melyek a 20. század elején épültek. A strandon található kávézók és éttermek teraszairól gyönyörű kilátás nyílik a tengerre.

Monreale

Könnyen megközelíthető tömegközlekedéssel, csak éppen az időigényes. Kocsival a parkolás a problémás, mindenképpen gyaloglásra kell készülni. A google menetrendje nem igazán követi napi /heti/havi menetrend változásokat. A Notarbartolo állomásról vonattal vagy villamossal érdemes megközelíteni, utána kb 60-80 perc sétával lehet odaérni. Hegynek fel.

Monreale-ban 13 euró a belépő a katedrálisba. 12.30-kor bezárnak, majd 14.00-kor újra nyitnak. Vigyázni kell, mert ha nem nézünk meg mindent, amit szeretnénk 12.30-ig, akkor is ki kell jönni, és 14.00 után csak új jeggyel engednek vissza.

"Sikerült Virágvasárnap elmennünk Monrealéba, tömegközlekedéssel. A Húsvét itt a legnagyobb vallásos ünnep, nagy tömeg volt. A négyes villamossal még remek volt a helyzet, de utána a menetrendben jelzett buszokról kiderült, hogy 75 percenként jönnek, ha egyáltalán jönnek. Feladtuk, elindultunk gyalog. Kb. egy jó óra alatt el lehet érni a Katedrálisig, de ennek az órának második fele tömény kardió hegynek fel. Senki se induljon neki víz- naptej és nyáron kalap nélkül. Árnyék ugyanis nincs nagyon. Viszont megéri felcaplatni, gyönyörű a Katedrális. Palermo látképe sem rossz és nagyon jó kis trattoriákat lehet fent találni. Visszafelé kényelmesebb, lefelé kellemes sétálni. (Kriszta, 2022. április eleje)  

Kriszta fotói

A Dóm

6 euró a belépő a katedrálisba.

Nyitvatartás: hétfőtől szombatig 9-től 12:45-ig és 14:30-tól 17-ig, vasárnap 14:30-tól 17-ig.Érdemes sietni, nagy a sor a délutáni beengedésnél.

Kriszta fotói

Vasárnap, a 14:30-es nyitáskor hosszú a sor -  Kriszta fotója 

Kriszta fotói

Olvasmányos linkek

"Palermóba már hosszabb az út szállásunktól, de az autópályán viszonylag gyorsan haladunk. Hihetetlen, hogy a sziget milyen komoly úthálózattal rendelkezik. A várost a kikötő felől közelítjük meg, így képet kapunk Palermo kevésbé felkapott részeiről is. Palermo belvárosába érve parkolóhely után kutatunk, miközben egyre szűkebb utcákba merészkedünk. Hamarosan el is nyel minket az óváros sikátora. Az utca szűk, és egyre csak szűkül. Egy régi francia film jut eszünkbe, ahol a menekülő bankrablók valahol Nizza egyik hasonlóan szűk utcájába hajtottak kis autójukkal, s az üldözők már nem fértek be, s fennakadtak két házsor között. Minket ugyan nem üldöznek, a helyiek viszont nagyon segítőkészek – talán, mert ők is örülnének, ha valahogy végre kikeverednénk innen. Még szerencse, hogy autónk is olasz honban készült, egy Ladával már biztosan az üldözők sorsára jutottunk volna.

Okulva a történteken, szabadulásunk után inkább gyalogosan gyönyörködünk a Pretoria tér szökőkútjában és az azt körülölelő szoborcsoportban. Aztán persze végigjárjuk a palermói kötelezőt: a normann Martorana templomot, a Palazzo dei Normanni-t, az egykori királyi palotát, amely egyike a legszebb itáliai palotáknak. Kár, hogy a valamikori arab erődre emelt épületbe nem juthatunk be, itt székel ugyanis a szicíliai regionális kormányzat. A legnagyobb élmény természetesen a palermói székesegyház, ami egykoron muzulmán mecset volt, és csak 1185-ben alakították át keresztény templommá. A mai épület már nem XII. századi külsőben pompázik, sokkal inkább jellemző rá a késő gótikus stílus és a XVIII. századi kupola.

Autónkhoz másik úton igyekszünk vissza, rövidítve a távot, mindenen átvágva. Így keveredünk be Palermo kevésbé turistás negyedeibe, ahol egyes házakban és környékükön bátran forgathatnának második világháborúban játszódó, bombázásos filmet is. Százéves homlokzatok meredeznek csonkán, a vakolatukat vesztett falak téglái közül kövér gyomok nőnek. Néhány utcányira egy piacba botlunk. Végre nem kínai érzés, helyette ugyan kaotikus, de helyi nyüzsgés, alkudozás, olasz sonka és déligyümölcsök illatát kavarja a turistamentes tömeg. Igazi déli kavalkád! Néhány utcányi nyomornegyed után az arab városrészbe érünk: vízipipa, keleti fűszerek illata, már csak a müezzin hiányzik. Lám, ez is Palermo!" forrás

A Palazzo Reale előtti park, a felirat műalkotás - Kriszta fotója

"Siracusából Palermóba, a régió fővárosába mentünk busszal. Óriási sokk volt. Mintha egy észak-afrikai városba értünk volna. A történelmi utcákon rengeteg bevándorló kavargott, a káosz már-már nyomasztó volt. Végül egy cukrászdában vészeltük át a vonatindulásig hátralévő időt a város botanikus kertjénél, ahol a sütik isteniek voltak. " forrás


"A csendes, békés kisvárosok után szinte sokkoló volt Palermo, ahova az esti csúcsforgalom idején érkeztem. Egy use it térkép alapján jártam be a várost, amelyet helyi fiatalok állítottak össze, így a mindenki által ismert nevezetességek mellett saját kedvenc helyeiket is feltüntették rajta, eldugott kis üzleteket és hangulatos kávézókat. (Hasonló térkép számos nagyvárosban készült, Budapesten is). Palermo nem olyan egyszerű eset, mint más olasz nagyvárosok, ahol pontosan lehet tudni, hova kell menni a turistának a szépen kiglancolt látnivalókért. Van ugyan itt is egy-két kiemelt, kötelező program, de azon túl egyszerűen neki kell vágni, és megtalálni a kincset a szemétdombok között. " forrás

Normannok palotája - s. a. fotója

"A Körösladányból elindult ifjú ezredest, Tüköry Lajost 1860-ban nagy részvéttel temették el hősi halála színhelyén, a gyászbeszédet maga Garibaldi mondta. Később holttestét a palermói San Domenico Pantheonban helyezték örök nyugalomra, a szicíliai nagyvárosban utcanév és szobor is őrzi Tüköry Lajos emlékét." forrás

A Via Tukory-n egy Bar Tukory - Kriszta fotója

Via Tukory - Kr

,, Megnéztük a híres szökőkutat: a Piazza Pretorián. Ezt - mint a taxisofőrtől megtudtuk - a szégyen terének is hívják. Eredetileg a művész Firenzébe tervezte a szökőkutat, de egy gazdag szicíliai dupla áron megvette tőle, így ő nem habozott és eladta a szigetre. Igen ám, csak a szökőkút közepén lévő legnagyobb szobor az egyik olasz nimfomán „hölgyet” ábrázolta egy lóval... A tér pedig egy templom előtt van... Szicília pedig extrán vallásos... Így minden reggel a szegény apácák, szemüket lesütve kimentek letakarni a szégyenteljes alkotást. És ez így ment napokon, heteken és hónapokon át, míg végül kicserélték a szobrot. Az eredeti most valahol egy pincében várja a szebb napokat. " forrás

Fotóegyveleg

Via Vittorio Emanuele (sétálóutca) - Kriszta fotója

                                                                                               Kriszta fotói

Két, a hidegtől szenvedő, didergő utcagyerek szobra a Piazza Castelnuovo-n - Kriszta fotója

Elter Karcsi fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Autóbérlés Szicíliában!!! Autóbérlés Szicíliában!!!
Online autóbérlés a Vistánál
Béreljen autót itthonról online - kellemetlenségek nélkül!




SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes