ÚTIKRITIKA.HU / Szicília / Messina


hirdetes


útikritikák


Szicília / Messina

Messina dióhéjban | Vélemények | Megközelítés | Egyéb hasznos információk |Szállás| Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

d. m. fotója

Messina dióhéjban

  • Messina 223 ezres lakosságú (2023-as becslés) nagyváros Szicíila északkeleti sarkában, a Messinai-szorosnál. Szemben van vele az olasz csizma orra.
  • Messina országúton 99 kilométerre van Cataniától, s autóval a menetidő e szakaszon kb. 1 óra 35 perc.

Fő látnivalók:

  • Katedrális (Duomo)
  • Harangtorony és Csillagászati óra (Orologio Astronomico)
  • Faro di Capo Peloro

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A földrajzi elhelyezkedéséből adódóan vannak szép panorámák, pl a hegytetőn lévő Sacrario Cristo Re templom felöl 

Nem tetszett

1. Súlyosan félrevezetném az olvasóinkat, ha a festői jelzővel illetném Messinát...

Vélemények

,, A  Messina kikötőbe komppal érkeztem. Érezhetően forrt a levegő, a napsugarak ereje elérte a bőrömet. Nem bántam. Néha kell ilyen chill is a Jón-tengerre nézve. Tore Farro-ban minden olyan valószerűtlenül kék, és az valami lenyűgöző, ahogyan az égbolt összecsókolózik a tengerrel. És azok az átmenetek valami elképesztőek! Hatalmas, Eiffel-toronyra emlékeztető, 110 méter magas adótorony és kilátó fogad. Ez már Moncloa negyed. Csodás látkép nyílik innen a városra. Panoráma-felvonóval lehet feljutni a kilátó részbe. Ne hagyjátok ki!" (2019) forrás


"Messina az a város, ahová az utazó meg fog érkezni, ha Olaszország felől szárazföldi-tengeri közlekedés kombóval közelíti meg Szicíliát. Ez a hely is első látásra szerelem volt számomra: egy dél-olaszországi város, ahol a villamossíneket pálmafasor szegélyezi. Ez nem a pálmafák miatt furcsa, hanem azért, mert ez egy olyan dél-olaszországi város, ahol egyáltalán van tömegközlekedés. Egy jelentős kikötő-és egyetemi város, de mégis olyan a hangulata, hogy az ember egy régi Lollobrigida-film forgatási helyszínén érzi magát: az emberek megállnak a főtéren az ismerőseikkel pletykálkodni, a népes gyereksereg meg futkározik körülöttük.

Ha már a filmeknél tartunk, a Keresztapa-trilógiának hatalmas kultusza van errefelé, az ajándéktárgyak nagy részén például Marlon Brando szerepel az Il Padrone felirat kíséretében, kisebbik részüket pedig pirospozsgás, vidám mafiosok és mafiosák díszítik. Ez persze csak első blikkre vicces, az egyszerű emberek és vállalkozók életét még a mai napig is gyakran lehetetlenítik el maffiaérdekek. Mindenki tud olyan történetet a környezetében, hogy egy ismerőst vagy annak az ismerősének az ismerősét megfenyegette, elintézte vagy kivégezte a maffia. Ez kb. olyan, mintha forgattak volna egy kultfilmet az ’56-os forradalomról, és ma a Vörösmarty téren zenélő vörös csillagokat és ÁVÓ-egyenruhás plüssmackókat lehetne venni. Az egyszeri turista számára azonban Messina valóban elragadó a mór stílusú házaival, a tengerpartjával, és az élénk közösségi életével." (csudalany.blog.hu)

Megközelítés

Budapestről Messinába autóval több mint 2200 km-t kell megtenni. A pontos útvonal és az időjárásfüggő körülményektől függően azonban változhat az utazás hossza.

Az utazás során át kell utazni több országon is, így az útvonal a következő lehet:

Budapest - Bécs - München - Innsbruck - Verona - Bologna - Firenze - Róma - Napoli - Reggio Calabria - Messina

Ez az útvonal kb. 2230 km hosszú, és általában legalább 24 óráig tart autóval. Az útvonalon számos fizetős szakasz található, és fontos megjegyezni, hogy az egyes országokban eltérőek lehetnek az autópálya-díjak és az útdíjak.

Az utazás időtartama és a megtett távolság függ az utazás sebességétől, az útvonalon található forgalomtól, az úthálózat állapotától, az időjárási körülményektől és az egyes határátkelőkön tapasztalható forgalmi helyzettől. Az utazás tervezésekor mindig érdemes számítást végezni az időjárási és közlekedési körülményekről, valamint figyelembe venni a megállásokat és a határátkeléseket.

Szállás

Ha egy csendesebb, hangulatos környéken található panziót keresel Messinában, akkor érdemes a környező kisvárosokban keresgélni.

Például a Messina melletti Giampilieri faluban található "Agriturismo Santa Margherita" egy családi tulajdonban lévő kis panzió, amely a tengerre néző csodálatos kilátással és az olasz vidéki élet varázsával várja vendégeit. A hely a várostól mindössze 20 perces autóútra található, de mégis egy csendes, békés környezetben van, ahol élvezheted az olasz vidéki élet hangulatát.

Egy másik lehetőség a "Hotel La Bussola" a Messina központjában. Ez a kis, családi tulajdonban lévő hotel egy csendes utcában található, de közel van a városközponthoz és a főbb látnivalókhoz is. A szálloda hangulatos, tiszta szobákkal és barátságos személyzettel várja vendégeit.

Egyéb hasznos információk

Messina-i canolli - imádom

Látnivalók

Harangtorony


l. j. fotója

"Felkapaszkodtam a campanile-be (harangtorony), ahol belülről is megvizsgálhattam a toronyban működő szerkezeteket és a csodálatos panorámát. Hogy mire is szolgálnak ezek a szerkezetek? Délben igazi kis színjátékot lehet megcsodálni. Először az alulról számított második ablakban járnak körbe a különböző életkorokat szimbolizáló figurák, felettük a halált jelképező csontvázzal. Majd a legfelső szinten látható oroszlán lengeti meg a zászlóját, és üvölti el magát háromszor. Ezután az alatta látható két szimbolikus figura kongatja meg a harangokat, és a kakas háromszor kiált. Majd a középső szintent egy kis színjáték mutatja be a mondelloi székesegyház megalapítását. Először a szentlélek galambja száll el a hegy fölött, majd szépen lassan kiemelkedik a katedrális. Végül az a trónoló Mária szobrát üdvözlik a angyalok, és különböző szentek. Körülbelül egyébként 10 percig tart ez a kis színjáték." forrás

Olvasmányos linkek

"Messinában megdöbbentő volt látni, hogy vasárnap délután egy lélek sem járt a széles utcákon, annak ellenére, hogy egyébként egy forgalmas kikötő van itt. Vizet venni sem volt könnyű: egy véletlenül arra bóklászó helyi ajánlott nekünk egy nyitva tartó kínai boltot, ami persze nem ott volt, viszont indiai. E két náció boltosaira mindig lehet számítani..." forrás

Lesújtó komment a fotóegyveleg után.

Fotóegyveleg

l. j. fotója

Ancsa fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Eszter, 2018. 09. 14. 16:42
A sziget pöcegödre... szemetes, koszos , bokáig érő mocsok. Már a városba bevezető úton sejtettem, hogy sok szépség nem vár ránk, de az úgynevezett belváros minden negatív képzeletet felülmúlt. Az egyetem melett a szemetes konténerek hetek óta nincsenek elszállítva, körülöttük áll a szemét. Szégyen!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Autóbérlés Szicíliában!!! Autóbérlés Szicíliában!!!
Online autóbérlés a Vistánál
Béreljen autót itthonról online - kellemetlenségek nélkül!
SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes