ÚTIKRITIKA.HU / Udine


hirdetes

útikritikák


Udine

Udinéről dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk|Piazza de la Liberta|Piazza San GiacomoKatedrális|Il Castello| Egyéb látnivalók| Érdekességek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

.

m.s. fotója


Udinéről dióhéjban

(olasz kiejtés: údine)

Lakosság (2023-ban): 103,000

Az északkelet-olaszországi város a Friuli Venezia Giulia régióban fekszik, 20 kilométerre az olasz-szlovén határtól.  

Udine Friuli-Venezia Giulia régió székhelye. Azon kívül, hogy a régió egyik legfontosabb városa, turisztikailag is népszerű hely, számos látnivalóval, múzeummal és egyéb programlehetőséggel.

A város központjában található a Piazza della Libertà, ami Olaszország egyik legnagyobb tere, tele figyelemre méltó épületekkel, palotákkal, kávézókkal, boltokkal. A város sok múzeuma közül a három legjelentősebb a Museo di Storia ed Arte, a Diocesan Múzeum és a Galleria d'Arte Moderna.

A város környékén több borvidék is található, és a látogatók megkóstolhatják a régió híres borait, például a Friulano-t és a Pinot Grigio-t.

Udine kiváló kiindulópont a környező hegyek és a tengerpart felfedezéséhez. A közelben található San Daniele del Friuli, ahol a híres prosciutto di San Daniele sonka készül, és olyan tengerparti települések mint például Lignano Sabbiadoro és Grado.

Itt igazán élvezhetjük az itáliai életérzést, ráadásul úgy, hogy a turisták helyett, leginkább helyiekkel van tele a város. Esténként a település utcái mellett, Udine bárjai és éttermei is megtelnek emberekkel, ezért nem csak a nappali városnézés, de az éjszakai élete is hoz majd izgalmas perceket, az itt eltöltött idő alatt. (2024) forrás

.

                                                                                   m.s. fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Az árkádos járdák hangulatossága

2. A szép óváros

3. Nincs durva tömegturizmus

4. A szombat késő délutáni nyüzsgés, a helyiek korzózása

5. A dombtetőn lévő Castello di Udine felöl a város kellemes látképe

6. Borozgatás az Ars Bibendi nevű vinotekában a városközpontban

7.A vasárnapi délelőtti őstermelői piac illatai

8. Kedvencünk: a Piazza Libertá, ami tele van csodálnivaló építészeti részletekkel

Nem tetszett

1. ‘Würstel e patatine’ pizza, az a kolbászos és hasábburgonyás pizza a helyiek számára kedvenc, de számomra - bocsi - szentségtörés

2. Esőben és utána a macskaköves utcák túlságosan csúszósnak bizonyultak (rosszul választottunk lábbelit)

3. Este, éjszaka a pályaudvar környéke sem veszélyes, de vannak jócskán kellemetlen figurák. 

4. Több házon a tetőteraszos beépítés nem igazán esztétikus.

Vélemények

Udine megannyi csodát rejt. Múzeumok, frenetikus galériák, mesebeli régiségboltok, történelmi levegőjű kis bárok, briliáns választékot kínáló butikok kirakatai. (2023)


,, Udine, egy idillikus, barátságos kis olasz város, ami megőrizte a régi korok hangulatát. A sétánkat Udine, szerintem legszebb helyén kezdtük el a Piazza della Libertán. Itt gyakorlatilag minden Velencét idézi: az oroszlános kapu, a velencei gótikus palota, amely márványból épült és egykoron piactérként funkcionált vagy a toronyóra (Torre dell’Orologio), amely a Szent Márk térről lehet ismerős. A tér fölött található a vár, vagyis palota…ide most sajnos nem volt időnk felmenni (talán majd legközelebb).

Alig pár perc sétával elértük a város főterét, ami szombat délben tele volt korzózó helyiekkel. Az összes kiülős bár, étterem, fagyizó tele volt. A legtöbb ember kezében bort vagy aperolt tartott és mosolygósan megvitatták a heti történéseket. Senki nem a főzéssel, mosással vagy takarítással vesződött hétvégén…azt hiszem ezt én is el tudnám viselni. (2018)" forrás


,, Átsétáltunk a Duomohoz, mint nagyobb nevezetesség a városban. A hatalmas katedrális háromhajós latin kereszt alaprajzú épület, mely a 14. században épült. Felkerestük a kis csatornát, amely végighúzódik épületek között és alatt, romantikussá téve ezzel a város eldugottabb zugait, és amelyet már fényképekről, hallomásból ismerve alig vártam.

A délután további részében már inkább céltalan barangolásunk alatt számtalan, árkádokkal díszített, színes spalettás épület alatt nézelődtünk, újabb kávét kóstoltunk természetesen más jellegű kávézóban, feltérképeztünk közelebbi és távolabb eső utcákat, kis tereket és kapualjakat, beleolvadtunk a szombat délutáni olasz forgatagba. (2018)" forrás


A gyönyörű, színekben oly gazdag Udine-ben jártam, amely nem véletlenül kapta meg “Tiepolo városa” nevét, hiszen a híres freskó festőművész nem kevés lenyomatot hagyott itt nekünk, ebben a sok formátumában Velencei építészeti és művészeti “lenyomatokat” őrző, csodás városban.

Udine - megannyi dologban volt Velence előkapuja, nyüzsgő kereskedelmi központként, a keletről és a tengerről jövő áru itt landolt először és a nagyon nagyon hosszú Via Mercatovecchio utcában a kereskedők által került “meo-zásra” válogatásra, majd a helyi piacokra, és a többi régió felé. A Velencei köztársaság - a Serenissima korszak megannyi szépsége először ide Udine-be érkezett es a legkiválóbb minőségben mentek tovább az úszó királynő városa felé.

Udine gazdagságát a számos kereskedelmi adottság, a kereskedő családok jelenléte, földrajzi fekvése, rendkívül sokszínű művészeti és tudományos adottsága is sok mindenben befolyásolta. Évszázadokon keresztül volt színes, nyüzsgő központja ez a csodás város az észak és kelet közötti kereskedelemnek. Ma is remek üzletekkel, fenséges Palazzo-kkal, gyönyörű terekkel és harsogó színes utcákkal vár mindenkit ez a stílusos olasz kisváros. (2023)

Odajutás

Udine országúton 618 kilométerre van Budapesttől. 594 kilométeres szakaszon az autópálya kényelmét élvezhetjük. Megállás nélküli vezetést modellezve a jelzett táv megtételéhez kb. 6 óra 15 perc kell.

Udine országúton 131 kilométerre van Velencétől (kb. 2 órás út).

Szállás

Ajánlott hotelek:

2 csillagos: Hotel Capri ,

3 csillagos: Hotel Suite Inn Udine, Hotel Clocchiatti Next Udine

4 csillagos: Ambassador Palace Hotel

Helyi közlekedés

A tömegközlekedés kizárólag a buszjáratokból áll.

Ajánlott parkolóhely: Via Anna Muratti Moretto. Ott és a vele határos utcákban ingyenesen, ugyan időtartamban korlátozottan vannak parkolóhelyek. A járdaszegélyek felfestéseit figyelni kell, mert ezek utalhatak arra, hogy csak rövidebb parkolás van engedélyezve.

Viszonylag kedvező árú parkolóhely a Luigi Moretti.

Étkezés

Itt van néhány ételspecialitás, amelyeket érdemes megkóstolni Udinében:

Prosciutto di San Daniele: A San Daniele-i sonka az egyik legismertebb élelmiszertermék a régióban, és egy világhírű csemege. A sonkát kézzel készítik és a levegőn érlelik, amíg el nem éri a tökéletes ízt és aromát.

p.f.

Gubana: Ez egy hagyományos sütemény, amely töltelékként a dió, mazsola, citromhéj, cukor és fűszerek keverékét tartalmazza. A süteményt tekercsbe formázzák, majd sütik, és többnyire desszertként fogyasztják.

p.d.

Frico: Ez sajt és burgonya alapú étek, amelyet egy serpenyőben sütnek, amíg az egész kicsit ropogós és aranybarnára sül. A frico kiváló előétel vagy köret, és helyi borokkal párosítva még finomabb.

Brovada: Ez savanyított répa, amelyet cukorral és ecettel főznek. A brovada kiválóan illik húsételekhez vagy egyéb fogásokhoz, mint például a polenta.

Jota: Ez húsleves, amit hús (általában sertés) és savanyú káposzta (sauerkraut) hozzáadásával készítenek. A jota tartalmas, ízletes és színes étel, amit jelemzően a hideg téli napokon fogyasztanak.

Ha Udinében keresel hangulatos vendéglőt, akkor érdemes ellátogatni az Osteria Al Vecchio Stallo-ba. Ez a vendéglő Olaszország északi részén olyannyira híres, hogy az emberek akár több mint egyórás autóútat is bevállalnak hogy élvezhessék az ételeit. Az Osteria Al Vecchio Stallo az autentikus olasz konyha remekeit kínálja, különös tekintettel a helyi Friuli-Venezia Giulia régió hagyományaira és gasztronómiájára. Az étlap nagyon változatos, és mindig friss és minőségi alapanyagokból készülnek az ételek. A vendéglő enteriőrje is nagyon hangulatos és barátságos, az árak pedig nem ijesztőek.

Ajánlott fagyizók: Oggi Gelato (Via Paolo Sarpi),

Vásárlás

Piaccione: Udine belvárosában található, és az egyik legnagyobb piac a régióban. Itt minden szombaton lehet vásárolni zöldséget, gyümölcsöt, halat, húst, sajtot és egyéb friss élelmiszereket. A piac az Udine-i élet egyik központja, és ideális hely a helyi ízek és ételek megismeréséhez.

j. d. fotója

Via Mercatovecchio: Ez a régió egyik legfontosabb bevásárlóutcája, tele ruha- és cipőüzletekkel, ékszerboltokkal és helyi kézműves termékeket árusító boltokkal.

Centro Commerciale Città Fiera: Ez Udine legnagyobb bevásárlóközpontja, amely az olasz és nemzetközi márkák széles választékát kínálja.

Piazza XX Settembre: Ez Udine főtere sok üzlettel, bárral, kávézóval.

Bottega del Friuli: Ez egy kis bolt a Via Mercatovecchio-n, amely különböző kézműves termékeket kínál a Friuli-Venezia Giulia régióból, beleértve a borokat, a sajtokat, a sonkát, a grappákat és az olajokat.

Szombatonként vásárt tartanak a Cividale-n.

Szórakozás

Az esti-éjszakai szórakozási kiindulópontjai lehetnek akár a Piazza Matteotti (tér) kávézói. Az óváros környező utcáiban nagy az esti élet a bárokban, ahol többnyire - kint és bent - állv megy a decens italozás. Az olaszok nem szokták leinni magukat.

Közbiztonság

Késő este, éjszaka a pályaudvar környéke nem igazán szívderítő miliő. Kétes alakok, pitiáner drogkereskedők, kurvák lebzselnek arrafelé, igaz jellemzően vannak rendőrök is, na meg builzós diákok. Veszély nem fenyegeti a turistát, ha nem virít buta módon magán értékeket. Udine közbiztonsági szempontból igazán nem aggályos.

Egyéb hasznos információk

1. Udine fő turista információs irodája ez: PromoTurismoFVG InfoPoint of Udine. Címe:  Piazza I Maggio, 7

Nyitva a hét minden napján 9 és 13 valamint 14 és 18 óra között.

Piazza de la Liberta

Udine központjában található Piazza della Libertà Udine egyik legnagyobb és legfontosabb tere. A tágas, gyönyörű téren látható pl. a  reneszánsz stílusú Loggia del Lionello palota és egy óratorony (Torre dell'Orologio).

A tér szép szökőkútjai és csodálatos műalkotásai is vonzzák a látogatókat. Az egyik legismertebb műalkotás a Piazza della Libertà-n az Umberto Mastroianni által tervezett és kivitelezett szobor, amely az olasz nép jogai és a szabadság jelképét ábrázolja.

A Piazza della Libertà nagyon fontos találkozóhely Udine polgárai és a turisták számára is. Az itt található teraszos kávézók és éttermek kiváló lehetőséget kínálnak arra, hogy élvezzük az olasz kávék és ételek ízét csodálatos környezetben. Az esti órákban a tér szép fényekben tündököl. Kellemes itt sétálgatni, nézelődni.

                                                                                       k.g. fotója

Loggia del Lionello

A Loggia del Lionello egy gyönyörű épület Udine központjában, a Piazza della Libertà-n. Az épületet 1448-ban építették, és a város egyik legfontosabb műemléke.

A Loggia del Lionello építészeti stílusa a reneszánsz, és gyönyörű homlokzatát díszes faragott oszlopok és szobrok teszik látványossá. Az épület nevét a késő gótikus stílusú óratoronyban élő, Lionello nevű óraművesről kapta, aki az órát megalkotta.

Az épületet később átalakították, és épületeket is kapcsoltak hozzá. Az épület ad helyet az Udine városi tanács üléstermének és kulturális és művészeti eseményeknek is.

Az épület szépsége és történelmi jelentősége miatt nagyon népszerű turisztikai látványosság. A látogatók megtekinthetik az épület gyönyörű homlokzatát, valamint belül a tágas folyosókat és a szépen díszített tanácstermet is.

                                                                                      k.g. fotója

Piazza San Giacomo

(piáccá szán dzsákomo)

Piazza San Giacomo egy festői tér Udine óvárosában. A tér a középkori San Giacomo-katedrális előtt terül el, amely a város egyik legfontosabb műemléke.

A tér gyönyörű, történelmi hangulatot árasztó hely, és sok turistát vonz. A tér szélén található épületek közül az egyik legfontosabb a palazzo Antonini-Flamatti, amelyben ma az Udine Múzeum található.

A Piazza San Giacomo kiváló hely sétára, pihenésre, a szabadtéri kávézók és éttermek teraszai pedig nagyszerű helyszínt kínálnak az olasz konyha és a borok élvezetéhez.

A San Giacomo-katedrális, amely a tér középpontjában áll, szépsége miatt nagyon népszerű látványosság. Az épület homlokzata a román és gótikus stílus keveréke, a belső terében lenyűgöző freskókban, s más művészi alkotásokban gyönyörködhetünk.

A Piazza San Giacomo egy másik fontos látványossága egy ódon kőkút, amely korábban a városban lévő négy kútból álló rendszer része volt. Ez a kút Udine város egyik legérdekesebb kulturális és történelmi jelképe.

d.s. fotója

Katedrális

Az Udine-i katedrális, más néven a Santa Maria Maggiore, lenyűgöző épület Udine óvárosában. Az épület az 1335 és 1461 között épült, és a román és gótikus stílus keveréke.

Az épület homlokzata szép, részletes faragásokkal és díszítésekkel díszített. A homlokzat különösen szép a naplementekor és napfelkeltekor, amikor a fények szépen megvilágítják a homlokzatot.

Az épület belseje is lenyűgöző, és rengeteg történelmi és művészeti jelentőséggel rendelkező műalkotást tartalmaz. Az udvari oldalán található egy gyönyörű, óriási rozetta-ablak, amely a színes üvegablakjainak köszönhetően valóban káprázatos látványt nyújt.

Az Udine-i katedrálisban található sok más kincs közül a legkiemelkedőbbek közé tartozik a híres Maestà freskó, amely Giovanni Martini és az udinei iskola művészének, Giusto de' Menabuoinak a keze munkája. A freskó a szent család életét ábrázolja, és az épület fő oltárát ékesíti. 

g. o. fotója

Il Castello

l Castello, vagyis a Udine-i Vár lenyűgöző műemlék. Az eredeti vár építése a középkorra nyúlik vissza, és még a 16. században alakították át reneszánsz stílusú palotává.

Az Il Castello Udine belvárosának magaslatán, egy dombon áll, és az épületetl szép kertek és parkok szegélyezik. Az épület homlokzata lenyűgöző látványt nyújt, aprólékos faragásokkal, oszlopokkal és szobrokkal díszítve.

Az épület belsejében múzeum található, amely a város és a régió történelmét és kultúráját mutatja be. A múzeumban különböző kiállításokat tartanak a régió történelméről, a reneszánsz művészetről, régészeti eredményekről.

Az Il Castello látogatása a magaslatára jutáshot meredek lépcsőkön kell felmenni, de az épület és a környezet lenyűgöző látványa minden fáradtságot megér.

 

p. r. fotója

Egyéb látnivalók

Via Nicoló Lionello

Via Nicolò Lionello szép sétálóutca Udine belvárosában. Az utca az Il Castello és a Piazza Libertà között húzódik.

Az utca sok turistát vonz, akik élvezik a szép épületek és az üzletek közötti sétát. Az utcában sok kis bolt, kávézó és étterem sorakozik.

A Via Nicolò Lionello az Il Castello-hoz vezető útvonal, és gyönyörű kilátást nyújt a városra és a környező hegyekre. Az utca szépen karbantartott, és reneszánsz épületek sokaságával büszkélkedik.

Az utca egyik legjelentősebb épülete az Antonini-Flamatti-palota, amely a Via Nicolò Lionello 9. szám alatt található. Ez a reneszánsz épület korábban az Antonini család otthona volt, és jelenleg a városi múzeum része.

Az utca környezete nagyon élénk, főleg az esti órákban, amikor a turisták és a helyiek egyaránt sétálnak az utcán. Az üzletek és a kávézók teraszai nagyszerű helyszínt kínálnak arra, hogy élvezzük az olasz kávét, az italokat és az ételeket.

Napközben gyakran üres - m. a. fotója

Via Mercatovecchio

Via Mercatovecchio Udine óvárosának egyik főutcája sok csalolgató üzlettel, étteremmel és bárral. Ebben az utcában hagyományos piacokat is tartanak.

Az utca nagyon festői, középkori hangulatot áraszt, és több szép, régi épület is található itt. Az egyik legfontosabb épület a Via Mercatovecchio 40 szám alatt található palazzo Frisacco, amely a 15. században épült, és a reneszánsz stílusjegyeit mutatja.

Az utca közepén található a Piazza delle Erbe, amely az egyik legnagyobb tere Udine-nak. Ez a tér az óváros egyik legfontosabb találkozóhelye, és a helyiek és a turisták körében is népszerű.

A Piazza delle Erbe közepén található a Fontana di Piazza, egy gyönyörű szökőkút, amely a 16. században épült, és az olasz reneszánsz stílusjegyeit tükrözi. A tér körül számos étterem és kávézó terasz található, és a látogatók élvezhetik az olasz kávékat és ételeket a tér szépségeivel körülvéve.

                                                                                  b.s. fotója

Érdekességek

Udine felemelkedése a 18. században kulminált. 1866-ban integrálódott az Olasz Királyságba.

Udine gazdasága főleg a kereskedelemből és a műszeriparból áll. 

Ha figyelmessen nézzük a kiírásokat, akkor találunk szlovén nyelvűt és a helyi nyelven (Friulano) írottakat is.

Olvasmányos linkek

,, A kis utcákon ballagva, kerékpárosok robogtak el mellettünk, barna, vastag hajú, szeplős karakteres keretes szemüvegű lányok ültek a kerékpár tartórúdján, az olasz srácok pedig csak tekertek, de nagyon. A kerékpár orránál a kis fonott kosárban kockás pléd , egy üveg bor, grissini-k és sajt. Irány a mező, piknik, nyújtózkodás, a tavasz lágy simogatásaink élvezése. A sarki fagylaltos is kinyitott, és újra ott díszelgett az igazi, tagadhatatlanul szép színű eper fagyi a megannyi finomság között. A szélesre tárt palettás keretek mögött az ablakok fényesre vaxolva, vigyázba állva fogadják a tavaszt, egybegyűjtve a napsugarak szikrázó energiáit. A kis házak között eldugott kis parkok nehéz vasajtajain, újra festett zárak várták a tavaszt és a nehéz fémkapuk újra kitárultak a város lakóinak. " forrás


,, A finom cappuccino és ahogy az olasz életérzés elkezdett lüktetni ereinkben elindultunk immár szakadó esőben az óváros központja felé. Már ezen a rövid úton megállapítottuk, hogy milyen praktikusan építkeztek ebben a városban, árkádsor alatt meghúzódva könnyebben tudtunk haladni és fotózni is, közben figyelve ez éppen nyíló üzletek kínálatát, ahogy a friss zöldségeket ládákba rendezik a bejárat mellett, ahogy a kávézók elé kikerülnek a székek és az asztalokra az itallapok, hamutartók. Mire elértük a Piazza della Libérta‐t és belemerültünk a tér fenséges épületeinek csodálatába, szempillantás alatt körbe vett minket több turistacsoport is. A velencei hangulatú tér szemkápráztató látvány a reneszánsz és gótikus épületeivel. Itt található a Loggia del Lionello, a városháza, átellenben pedig a Loggia di San Giovanni az óratoronnyal, melynek tetején lévő harangot két mór figura kongatja. A városháza árkádjai alatt jólesett kicsit meghúzódni az eső elől, és így közelebbről is megszemléltük, majd nagy nehezen rájöttünk, hogy a középen lógó csillárszerű dísz, nem is az, hanem egy igazán a hangulathoz illő hőmérő. (2018)" forrás

Fotóegyveleg

k.g. fotója

sz. k. fotói


Kommentek

úti kritikus, 2023. 10. 01. 16:51
Kedves KáZsé!

Köszönjük a dicséretet. Olaszország csaknem minden turisztikailag jelentős városáról írunk. Érdemes számítógépen megnyitni az Olaszország oldalt, mert akkor bal irányban látható a lista, eltekintve Toszkana-tól, mert ott külön is van egy lista:
https://utikritika.hu/olaszorszag
https://utikritika.hu/toszkana


kázsé, 2023. 10. 01. 16:39
Megint elolvastam, és még jobban tetszett! És a múltkor nem dicsértem meg külön a fotókat, pedig a készítők mind megérdemlik!
Még mit lehet olvasni a Kritikustól?


úti kritikus, 2023. 09. 04. 15:13
Kedves KáZsé!

Kapacitás hiányában de a minél több információ kínálásának vágyával a honlapon itt-ott valóban vannak stilisztikailag béna tartalmak, amelyeket fokozatosan és folyamatosan átfogalmazunk.Kommentjétől indíttatva Udine tartalmát is javítgattuk.


KáZsé, 2023. 09. 04. 12:32
Bár itt-ott eléggé fordítás ízű szöveget kaptam, boldoggá tett, mert annyi mindenről írt, amiről mások nem, és akár fordítás, akár nem -- jó kis színes szöveg, és nagyon informatív. Jókor bukkantam rá, od a készülök éppen! Köszönöm.
KáZsé


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon