ÚTIKRITIKA.HU / Modena


hirdetes

útikritikák


Modena

Modenáról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk| Látnivalók| Ferrari múzeum|Lamborghini múzeum Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

V. Gábor fotója

.

Modenáról dióhéjban

Lakosság (2023-ban): 184,700, de a vonzáskörzettel együtt 359,500

Észak-olasz város az Emiglia-Romana régióban. Jómódtól duzzadó város. A dél-olasz városokhoz képest totál más viág, jóval gazdagabb.

Havi nettó átlagfizetés (2023-ban): 1870 euró - Pl. a szicíliai Cataniában: 1060 euró

Az óváros magja, a főtérrel (Piazza Grande), katedrálissal, és a Ghirlandina harangtoronnyal az UNESCO kulturális világörökség része.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Megkóstolni a modenai specialitást, az isteni tigelle-t frissen sütve (korong alakú, lapos kenyérféle) 

2. A magas színvonalú Mercato Albinelli (piac) fantasztikus büféi, standjai, csodás sonák, mindenféle felvágottak

3. Az Hombre parmezán farm jellegű üzem meglátogatása  

4. Az óváros kereskedelmi élete még tobbnyire mentes a túlzott globalizációtól - itt persze a Starbucks-ra sincs szükség

5. Tiszta, gondozott város - és szebb mint amit reméltünk   

Nem tetszett

1. Hétköznap délelőttönként (és persze a szieszta idején) nincs semmi mozgalmasság a központban

2. Feltűnően kevés a fa a központban

3. A levegő az olasz átlaghoz képest kicsit szennyezettebbnek tűnt

4. Nagyobbnak, díszesebbnek képzeltük el a dómot

5. Hatalmas élmény az ikonikus Albinelli piac, de az árak - sajnos - durván magasak, márpedig az étkek, termékek keményen csábítóak.

Vélemények

Aki Modenában jár két építmény jut biztosan eszébe.
A páratlan román kori Érseki Székesegyház amely a XI.században épült Szent Geminianus sírja fölé. Nemcsak Itália de egész Európa egyik legszebb korabeli temploma, Észak-Olaszország kiemelt világörökségi helyszíne.
A Székesegyházhoz szervesen kapcsolódó 87 méter magas Ghiraldina torony a román építészet egyik szép példánya gótikus elemekkel.
Modena másik jelentős épülete a Hercegi Palota. Ferrarából Modenába helyezték át székhelyüket az Este uralkodók és óriási reneszánsz városi kastélyt építettek pompás homlokzati díszítéssel.
Modena megér egy misét amúgy is, gyönyörű paloták, barokk templomok és Észak-Itália egyik legnagyobb zsinagógája is a város ékei. (Ata, 2023)


,, Modena kellemes és nyugodt hangulatú város. Elengedhetetlen egy kis óvárosi séta. Abszolút szimpatikus város. Míg Bolognában pezseg az élet, Modenában jóval kevesebb a turista. Itt tényleg meg lehet pihenni, egy finom olasz kávé társaságában. (felvidéki csavargók blogja, 2018)" forrás


Emilia Romagna régió központjában található, nagyon hangulatos város. A város főként az autógyártásról híres, több múzeum is található itt: Ferrari, Lamborghini, Maserati, Panini stb. Az egyik vacsora a Maserati Múzeumban volt, próbálják eladni ezeket a „tematikus” esteket.

Modena híres még az operákról, de főként arról, hogy Luciano Pavarotti itt született, egy múzeumot is nyitottak neki. A belváros tipikus középkori, olasz hangulatot hordoz magában. Főbb látnivalók: Duomo, Piazza Grande, Palazzo Communale di Modena, Piazza Roma. Az egész régióban előtérbe kerül a gasztronómia, Modenában a balzsamecet a fő termék, valamint a sonka és a szalámi. (bono)

Odajutás

Modena országúton 879 kilométerre van Budapesttől. Megállás nlküli vezetést modellezve az autózás időtartama kb. 8 óra 40 perc. 852 kilométeren az autópálya kényelmességét élvezhetjük. Egy odaút kb 130 euróba kerül (üzemanyag, autópályadíj, matrica).

Bologna-Modena: 40 km

Bologna-i reptér - Modena: 45 km

Velence-Modena: 196 km

Milánó-Modena: 175 km

Szállás

Ajánlott hotelek:

2 csillagos: Hotel Astor

3 csillagos: Best Western Hotel Libertà ,

4 csillagos: Best Western Premier Hotel Milano Palace Modena,

Helyi közlekedés

Parkolás

A városban van egy Novi Park elnevezésű nagy parkoló, nyitott és zárt térrel. Nem drága a parkolási díj. A parokoló a a történelmi óváros szélén van. 

Kerékpárral

Ingyenesen lehet használni a város tulajdonában lévő bicajokat (20 euró depozit).

Étkezés

Ata fotója

Mercato Albinelli

A helyiek és a turisták körében is roppant népszerű ez a modenai, régmúltból megőrzött, fedett piac. Több kisebb kifőzde, büfé, ételstand tartozik a piachoz.

Ez hihetetlen... Színek, illatok, benyomások... imádjuk ezt a kaotikus, életkedvvel teli forgatagot. Szebb piacot nem is tudnánk elképzelni (és már néhányat meglátogattunk). Virágoktól, gyümölcsöktől, zöldségektől, halaktól, húsoktól, boroktól egészen édességekig... itt mindent lehet vásárolni... beszélgethetünk a helyiekkel, és finomakat ehettünk.. Ez az élmény nagyon hosszan emlékezetes marad számunkra. (2022)


Egy hétvége Modena-ban nem telhet el úgy hogy nem látogatunk el a heti 30.000 látogatót fogadó Mercato Albinelli-be, a város nyüzsgő, frenetikus áru készlettel rendelkező “antik” és történelmi piacára, ahol mi most egyenesen a friss tészta szekciót céloztuk meg. Mert ellenállhatatlan volt a választék. Emília - Romagna régióban a tészták világa végeláthatatlan. Művészet, ahogyan és ami készül belőlük.

A spenótos, a csalános, a sütőtökös ravioli-k, gnocchi-k pihe puha állaga, a házi tagliatelle-k, tortellini-k világa magával ragadó. Minden házilag & kézzel készült. Talán ez a legszebb benne. Szívvel - lélekkel és nem nagyipari “kiadásban”. Bevásároltunk.  mondanom sem kell és nem a szállodánk Mini hűtőjéhez mérten, hanem kicsit nagyobb verzióban, megkérve majd a hotelünket, hogy tárolják le nekünk a PASTA “tömegeket”.

Aztán pedig, csak vegyültünk a modena-i színek, illatok, napsütés közepette. Fenséges hangulatú utcák, varázslatos kávézók között, figyelve az apró mozdulatokat, az élet édes áramlását.  (Egy kis Itália FB)


c.d. fotója


Vásárlás

A Corso Canalchiaro a legjobb hely kirakatnézelődésre.

Vasárnap a menő üzletek zárva vannak.

Szórakozás

A legtöbb kávézó, söröző, borbár a történelmi központban van, leginkább itt: Piazza della Pomposa, via Taglio és via Gallucci.

Ata fotója

Közbiztonság

Modena közbiztonsága jónak mondható. Nagyon ritka az autólopás, vagy az autó feltörése. Mindazonáltal ne hagyjunk autónk ülésein értékeket. A rablás nagyon, nagyon ritka. A városban a bűnözés némileg növekvőben van, de a turisták ebből egyelőre nem sokat érzékelhetnek.

Egyéb hasznos információk

1. A központi turista információs iroda ez: IAT Modena - Tourist information - Cííme Piazza Grande, 14

Nyitvatartás: 9-től 18 óráig, mindennap

Látnivalók

Piazza Grande

A város egyik fő tere. A tér középpontjában a Duomo, azaz a város főszékesegyháza található, amelynek építése az 11. században kezdődött és a 14. században fejeződött be. A tér másik fontos épülete a Palazzo Comunale, vagyis a Városháza, amely a 17. században épült és egykoron börtönnek is helyet adott. A Piazza Grande környékén számos étterem, kávézó és üzlet található, így a turisták számára kellemes hely a sétálgatásra és az étkezésre.

Tér a dóm keleti homlokzatával -  k. t. fotója

Duomo di Modena&Torre Ghirlandina

Közel ezer éves, román stílusú katedrális. A belső halovány megvilágítás még titokzatosabbá teszi a légkört. Az ókeresztény bazilikákhoz hasonílt.


V. Gábor fotója

Ata fotója

Palazzo Ducale

A Palazzo Ducale Modenában egy lenyűgöző épület, amely a 17. században épült a Habsburgok családjának számára. A palotát az Este család kastélyának helyén építették, és több mint száz évig szolgált különböző célra, mielőtt múzeumként nyitotta meg kapuit. Ma a palotában múzeum található, amelynek gyűjteménye a reneszánsz és barokk korszakok mestereinek remekeit mutatja be. A Palazzo Ducale építészeti stílusa is lenyűgöző, különösen a neoklasszikus stílusú belső udvar.

v. a. fotója

Piazza Roma

Modena városának központjában található a Piazza Roma, amely egy modern és forgalmas térség. Az általános közlekedési csomópont a városban, ahol a vasútállomás és a több buszmegálló is található, így könnyen elérhető innen az egész város és a környező területek. A tér maga körülvéve számos kényelmi szolgáltatást kínál, mint például kávézók, bárok és üzletek, valamint bankok és posták. A Piazza Roma egyik érdekessége a modern épületek és az újító szobrok, amelyek egyedi és kreatív élményt nyújtanak a látogatók számára.

V. Gábor fotója

Pavarotti háza múzeum

(Casa Museo Luciano Pavarotti)

Megható élmény azoknak, aik imádták a maestro-t. Ez volt az utosó otthona, itt is halt meg.

8 euró a belépőjegy.

b. f. fotója

Gallerie Estensi

A Gallerie Estensi egy múzeum Modenában, Olaszországban. A múzeum a városi Palazzo dei Musei épületében található, amelynek történelme egészen a 18. századig nyúlik vissza. A Gallerie Estensi hatalmas gyűjteményt tartalmaz a város és környéke művészeti örökségéből, beleértve a festményeket, szobrokat, bronzokat, érméket és aranyozott bronzból készült műalkotásokat. A múzeumban nagy hangsúlyt kapnak a reneszánsz és a barokk művészeti stílusok, és olyan híres művészek munkái tekinthetők meg itt, mint Tiziano, Correggio és Guido Reni.

r. p. fotója

Acetaia Marisa Barbieri (balzsamecet üzem)

Az Acetaia Marisa Barbieri egy balzsamecet üzem Modenában. A családi vállalkozás 1965-ben alakult, és azóta a hagyományos módszerekkel készült balzsamecetek készítésével foglalkoznak. Az üzem látogatható, ahol a látogatók megismerkedhetnek az üzem történetével és a balzsamecet készítésének folyamatával. Az üzemben kóstolókat is szerveznek, ahol a látogatók megkóstolhatják a különböző típusú balzsameceteket és megvásárolhatják azokat a boltban.

San Giorgo templom

(szán dzsorzso)

A San Giorgio templom Modena városának központjában található, és az UNESCO Világörökség része. A román stílusban épült, és az 1100-as években kezdték építeni. A templom gazdag művészeti kincseket tartalmaz, köztük Giuseppe Verdi 1840-ben készült orgonaművét is. A belső tér nagyobb része román stílusban készült, de a későbbi évszázadokban barokk és reneszánsz stílusú kiegészítések is történtek. A templomot a 17. században restaurálták, majd újraépítették a 20. század elején. A San Giorgio templom Modena kulturális és történelmi jelentőségű látványosságai közé tartozik, és érdemes felkeresni a városba látogatók számára.


Ferrari múzeum

Via Paolo Ferrari, 85

Belépőjegy: 22 euró

k.p. fotója

A Ferrari múzeumba a kombinált jegyet 30 euróért vettem a hivatalos oldalukon. Ez a jegy tartalmazza a maranelloi és a modenai múzeumba is a belépést.

Javaslom, hogy először a maranelloi múzeummal kezdjen az, aki szeretne menni és utána nézze meg a modenait, mert utóbbi kisebb. A két múzeum összesen 3-3.5 óra alatt kényelmesen körbejárható.

Bolognából Modenába vonattal mentünk, majd a modenai vasútállomáson a Piazza Dante Alighieri felől vannak a buszmegállók, és itt a 4-es számú megállóból indult a Ferrari transzferbusza, amelyre a helyet szintén a hivatalos oldalon foglaltam 12 euróért/fő. A busz időben indult, figyelni kell a menetrendet, mert nem vár meg.
Maga a múzeum szerintem nagyon érdekes volt, mindenképpen érdemes megnéznie annak, aki szereti az autókat, a F1-et vagy mindkettőt. 🙂

Bolognától kb. 40 perces buszútra (576-os busz, óránként jár) van a Lamborghini múzeum, amit nem is múzeumnak, hanem inkább egy kiállítóteremnek neveznék. Mi soklaltuk az utazási időt és a belépő árát a mindössze 20 db kiállított autóra, bár meg kell hagyni az autók szerelmesei láthatnak ott is elég komoly kinézetű és sok pacis kocsikat. (2024)


,, A modenai múzeum egyik épülete az édesapja egykori műhelye volt, ez jelenleg a Ferrari Motorok Múzeuma. Itt megtekinthetik a látogatók a fotókiállítást is, amely Enzo életének különböző szakaszait mutatja be.

A másik épületben található a jegypénztár, a mosdók, a kávézó és a szuvenírbolt, azonban ruhatár nincs, mi azt nagyon hiányoltuk. Itt van lehetőség megnézni a kiállított autókat, amik tényleg nagyon szép, egyedi darabok. Még én is szívesen kipróbáltam volna őket, pedig nem szeretek vezetni. Erre nem volt lehetőség, természetesen hozzájuk sem lehetett érni, csak nézelődni és fotózni lehetett. Ebben a helyiségben meghatározott időben a falra vetítenek egy kisfilmet, kb. 10 perc hosszúságú. (2019)" forrás


Az olaszok szépérzéke mindig lenyűgöz, nem csak a tárgyaik esztétikuma az, ami megfog, hanem az is, ahogy ezt prezentálni tudják. számos időszaki kiállításban futottunk már bele az évek folyamán és mindig megkapó, látványos tereket hoztak létre. Ez most sem volt másképp, a dinamikus ívet futó csarnokban kihelyezett autókat öröm volt nézni, ahogy a megható (és finoman hatásvadász) 10 perces kisfilmet is, amely Enzo életútját és a Ferrari születését mutatta be számunkra. (2023) forrás

k.p. fotója

Lamborghini múzeum

Az autógyár székhelye Sant'Agata Bolognesében van, amely Emilia-Romagna tartományban Modena és Bologna között fekszik. Itt található a vállalat múzeuma is, amely bemutatja a Lamborghini történetét. Lehetőség van gyárlátogatásra is.  Belépő: 13 euró fő, diákoknak 10 euró/fő -
gyárlátogatás 40 euró/fő. Előre be kell Jelentkezni! forrás

,, A múzeum honlapjáról érdemes jegyeket foglalni, mely angol nyelven is elérhető. Három csomag közül választhatsz igényeidnek megfelelően. A gyárlátogatással egybekötött túrára 75 euró a felnőtt belépő. Ha csak a múzeumra vagy kíváncsi, túravezetővel 20 euró, a nélkül 15 euró a sztenderd jegyár. Érdemes tanulmányozni a kedvezményeket, a 6-14 éves gyerekek számára jelentősen olcsóbb a belépő, de van diák-, nyugdíjas- és csoportos kedvezmény is.

A múzeum bizonyos időközönként zárva tart, az alábbi időpontokban nem látogatható, például szinte egész augusztusban nem fogadnak vendégeket. (2018) forrás

Olvasmányos linkek

,, Modena, a balzsamecet készítés fellegvára. Az étel balzsamecet nélkül olyan, mint az élet napfény nélkül, tartják az olaszok. A fehér szőlőből hosszú évekig érlelt nedűt főleg szűkebb hazájában, Modena környékén tartják nagy becsben. Nem csoda hát, hogy az ínyenc vacsorák kedvencének történetével és készítési módjával múzeumban is megismerkedhetünk." forrás

Fotóegyveleg

s.i. fotója

Ferrari-bolt - t. s. fotója

Import - t. l. fotója

Ata fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon