ÚTIKRITIKA.HU / Szicília / Giardini Naxos


Szicília / Giardini Naxos

Giardini Naxos dióhéjban | Vélemények | Szállás | Egyéb hasznos információk | Strandolás | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

p.n. fotója

Giardini Naxos dióhéjban

Giardini Naxos lényege alapvetően az, hogy itt megszáll az ember és a strandolást kombinálja csillagtúrázás formájában a sziget felfedezésével. Helyben a strandoláson kívül nincs más, mint esti tengerparti vacsorázások, emberek bámulása és kész. A hely nagyon turistás, részben a tengerjárókról napközben erre járó tömegek, valamint a sziget viszonylatában viszonylag olcsó szálláskínálat miatt ezt választó nyaralók, utazók miatt. Giardini Naxos strandjairól viszont szép látvány a Tauro-hegy. A közeli Taormina persze vonzóbb, karakteresebb hely, de az strandolás szempontjából nem annyira jó, zsúfoltabb és drágább hely. Taormina busszal 20 percre van Naxoxtól, és a buszjegy csupán 2 euró.

Azért a Giardini Naxos-on megszálló turisták esténként szívesen bemennek Taorminába, mert ott azért hangulatosabb. Persze Giardini Naxos központjában is van sok étterem és bár, rengeteg remek fagyizó. A város hosszan elnyúló, de azért gyalogtávolságok vannak. Giardini Naxos strandjai elég jók, tiszták, gondozottak. A szállás kiválasztásakor persze előre tájékozódni kell, hogy milyen messze van a strand, na és nem légvonalban (!). (A Vistánál szállást foglalók rendszerint alaposabb, tárgyilagosabb tájékoztatást kapnak a szálláshelyekről, azok elhelyezkedéséről, mint az interneten foglaláshoz ragaszkodók. Bizony!

Giardini Naxos strandjai között vannak homokosak és kavicsosak is (sőt nagy kavicsosak), a víz gyorsan mélyül, a fürdést időnként nehezítik a hullámok, áramlatok. A város központjánál van a leghosszabb strand és az éppenséggel homokos. Ami jó, hogy a tengervíz szép tiszta. Giardini Naxos egy tipikus tengerparti szezonális nyaralóhely, azaz senki se várja azt, hogy egy jellemző szicíliai város életével ismerkedhet meg ott helyben. Legfeljebb azt lehet látni, hogy vannak helyi halászok, és lehet valamicskét érzékelni abból, hogy itt azért volt egy halászfalu a turistásodás előtt. Helyben látnivaló két templom (nem régiek), van egy régészeti park (Parco Archeologico) és egy természettörténeti múzeum. A kikötő az igazán érdekes hely. Igazi óvárosa nincs a településnek.

Giardini Naxos olasz kiejtése: dzsárdini nákszosz

Vélemények

"Sajnos Giardini Naxos-ban élesen érzékelhető, hogy mennyire baj van az olasz gazdasággal. Sok a végleg bezárt vendéglő és üzlet. (Na azért még maradt nyitva jó néhány.) Legalább szépek a strandjai, bár 15 eurót elkérni egy napozóágyért és egy napernyőért egyesen rablás. Jól kombináltuk a strandolást a kultúrával, hiszen Taormina 15 percre van csak Giardini Naxos-tól. Vannak fizetős és szabad strandok egyaránt. Az olaszok nagyon hanyagok, rengeteget szemetelnek a strandon. Giardini Naxos a strandoláson kívül nem sokat kínál, legfeljebb az esti sétát a promenádon. Inkább azért jó, mert innen praktikusan fel lehet fedezni a sziget keleti felét. Catania 45-60 perc, Siracusa és Messina másfél óra autóval." (Dóri, 2011)


,, Giardini Naxossal egy kicsit képzavarban voltam, olasz földön görög behatással, de a homokos tengerpart megvolt a napsütéssel. Érdekes még, hogy közvetlenül a tengerparton télen mindig melegebb van, kellemesen ki lehetett most is feküdni kabát nélkül.

A háttérben viszont ott emelkedett Taormina és egyre nyugtalanabb voltam, mikor indulunk neki. Panda megszenvedett, míg felértünk, főleg a faluban csak olasz felvezetéssel sikerült megtalálni a több emeletes parkoló garázst." forrás

Szállás

Ajánlott hotelek (2022)

  • 4 csillagos: 

Egyéb hasznos információk

"Giardini Naxosból nincs közvetlen busz az Etnához. Cataniába kell először bemenni Interbus-szal (óránként mennek buszok, kb. 1 óra - néha kevesebb - menetidő, 4,60 euró/fő/út) vagy vonattal, és ott átszállni az Etnához közlekedő buszra (menetidő 2 óra, és ritkán vannak járatok!) Az AST busz pl. Cataniából (a vasúti pályaudvarnál lévő állomásáról) az Etna déli lábához (ETna Sud) visz, de csak reggel 8.15-kor indul járat és vissza 16.30-kor. Szóval odafelé nagyon korán el kell indulni Giardini Naxosból. Van HÉV-szerű járat, a Circumetnea, ami gyakrabban közlekedik Catania és az Etna között. Giardini Naxosból Taorminába nagyon könnyű eljutni, Siracusába szintén, és Catania ugyancsak érdekes, de oda sok busz- és vonatjárat megy. (Az úti kritikus válasza egy kérdezőnek, 2015)"

Strandolás és strandok

Látnivalók

Castello di Schisò

r. p. fotója

Chiesa di San Pancrazio

Olvasmányos linkek

,, Az első napokban még tetszett. Tetszett, mert hosszú tengerparti sétány, hosszú tengerpart homokkal illetve kisebb kövekkel, kávézók éttermek fagyizók, a parton napernyők napágyak, szuvenír boltok, olyan kellemes turistás tengerparti filing. Mi előtte egy kis halászfaluban laktunk, s ez után Giardini Naxos egy nyüzsgő nagyvárosnak tűnt tele élettel.

Másodszor az utolsó napon voltunk, és akkor már nagyon szemet szúrt, hogy olyan mű az egész, semmi de semmi eredeti nincs benne. A tengerparti utcasor hangulatos, de már a második vagy kisebb utcák kiábrándítóak. A szemét viszont itt is keményen visszaköszönt. A homokos tengerpart szép, de a sétányról levezető lépcső és támfal mentén végig kiábrándítóan szemetes. Egy gyakorlati észrevétel: itt viszont alkalmazkodtak a vendéglősök a turistákhoz és gyakorlatilag egész nap nyitva vannak, tehát pl. nem csak 20htól van vacsora. Ez így vicces, de mi kisgyerekkel néha bajban voltunk, hogy 18-kor hol együnk.

Az az igazság, hogy ha újra mennénk, bajban lennék, hogy szállásnak melyik helyszínt választanám. Mert a homokos tengerpartja nagy előnye és mivel hosszú a sétánya, nem kizárt, hogy akár olyan apartmant is találsz, ami tengerre néz és csak át kell sétálni az úton és már a parton vagy. Kisgyerekkel azért ez előny. Ha nem fogtok a tengerben fürdeni illetve nem elsődleges szempont a plázs, akkor nincs nagy plusz érték Giardini Naxosnak. Ha viszont inkább strandolni mentek, akkor inkább (bár lehet, hogy van azért szép tengerparti városka stranddal). (2012)" forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Bobby, 2016. 04. 28. 11:30
Giardini gyönyörű.
Egy nem túlzsúfolt, "barátságos kis strandolóhely.
A napozóágy tényleg drága.
Éttermei korrektek, ételek frissek, finomak, a választék széles.
A közlekedés is jó innen minden irányba.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Autóbérlés Szicíliában!!! Autóbérlés Szicíliában!!!
Online autóbérlés a Vistánál
Béreljen autót itthonról online - kellemetlenségek nélkül!
SZÁLLÁSFOGLALÁS