ÚTIKRITIKA.HU / Dél-Tirol

Dél-Tirol

Dél-Tirol dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Időjárás | Odajutás | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Egyéb hasznos információk | Bolzano (Bozen) | Grödnertal | Pragser Wildsee | Funivia del Renon | Dolomitok | Természetvédelmi parkok | Tavak | Kastélyok | Téli sportolás | Nyári aktív turizmus | Érdekességek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg


n.cs. fotója

Dél-Tirol dióhéjban

  • Dél-Tirolban minden kiírás kétnyelvű: német és olasz.
  • A régió különösen jó desztináció gyermekes családok számára.
  • Dél-Tirol Olaszország legészakibb tartománya. Német neve: Autonome Provinz Bozen – Südtirol, olasz neve: Provincia Autonoma di Bolzano – Alto Adige.

"Egy barátom azt mondta a régióról, hogy azért jó hely Dél-Tirol, mert itta németes rend keveredik az olasz életérzéssel, így mindenki laza, de nincs káosz, mint délen”! Trentino-Alto Adige lélekszámát tekintve az egyik legkisebb olasz régió, amely két autonóm megyéből áll. Trento megye és egyben a régió székhelye Trento városa, míg Alto Adigét (németül: Südtirol), tehát Dél-Tirolt Bolzano megye öleli magába, amelynek Bolzano város a központja (történelmileg Dél-Tirol megegyezik Trentino-Alto Adige régióval, de manapság már csak Bolzano megyét értik alatta)." forrás

Sterzing kisvároska - m.s. fotója

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

  1. Jópofa volt, hogy a hotelben a személyzet egyik tagja olaszul köszönt, a másig pedig, németül

Nem tetszett

  1. Jön!

Vélemények

Időjárás

Dél_Tirol klímájára a hideg téli hónapok és a meleg nyarak a jellemzőek. Bozenben (Bolsanoban) júliusban gyakoraik a 30 fokhozközeli melegek. Januárban van a leghidegebb, de éjszaka sincsenek nagy minuszok.

Odajutás

Bozen (Bolsano) országúton 843 kilométerre van Budapesttől, Bécs-Salzburg-Innsbruck felé. A távot (megállás nélküli vezetést számolva) 8 óra 10 perc alatt lehet megtenni. A távon 827 kilométeren autópályán tudunk vezetni. Szlovénián keresztül az út 110 kilométerrel hosszabb, időben plusz 1 óra.

Szállás

Dél-Tirolban a szálláshelyek óriási többsége családi vállalkozásként üzemel. A turisztikai szolgáltatásokban, a szálláshelyeken erősen törődnek azzal, hogy a gyerekek jól érezzék magukat. Ez pl. rengeteg játszóteret jelent. A szálláshelyeken szinte mindenhol vannak családi szobák.

Közlekedés

Jön!

Étkezés

"A bolzanoi gasztrotúránkat érdemes a gyümölcsök terén (Obstplatz/Piazza Erbe) kezdenünk. A téren található piacon az árusok hétfőtől-szombatig 8.00 órától 19.00 óráig kínálják portékáikat (némelyek már korábban is kinyitnak). Ezek között sajt, hús és tucatnyi zöldség-gyümölcs árust találunk, illetve beszerezhetünk olajakat, különböző magvakat, de még virágot is vehetünk, ha úgy tartja kedvünk. Én három különböző fajtájú fügét, valamint egy kiló mélybordó színű, gigantikus méretű, nagyon ropogós cseresznyét kóstoltam. A fügék némileg eltértek egymástól, de egytől egyig érettek és ízletesek voltak, azonban a cseresznyét egyszerűen bűn lett volna kihagyni, mivel ilyen kiváló minőséggel csak elvétve találkozhatunk!

Bolzanoban egyértelmű, hogy dél-tiroli fogásokat kell fogyasztanunk, amelyeket a helyi tradicionális vendégfogadókban készítik el a legjobban. Ezek egyik jeles képviselője a Wirtshaus Vögele (cím: Goethe Strasse 3, kritika: itt), amit a helyiek is jó szívvel ajánlanak. Az állandó étlapról egy marhapörköltet dél-tiroli szalonnás gombóccal (Rinder Saftgulasch mit Südtiroler Speck-Knödel), a napi ajánlatból pedig egy vörösboros tésztát kértünk, amit szalonnacsíkokkal és fiatal póréval, valamint alpesi sajttal sütöttek készre (Lagrein-Nudeln mit Speckstreifen, jungem Lauch und Almkäse überbacken). A pörkölt jó, a gombóc finom, a tészta viszont zseniális volt! A fogásokat csapolt Antonius sörrel öblítettük le, amit nem messze Bolzanotól egy kis településen főznek." forrás

Tiroli különlegesség - sajtos galuska

Käse-Nockerln (sajtos galuska)

Vásárlás

Jön!

Szórakozás

Jön!

Egyéb hasznos információk

1. Siegfried Brugger, Magyarország tiszteletbeli konzulja

Via dei Cappuccini, 5, 39100 Bolzano - Tel.: +39 0471975406 - E-mail: s.brugger@studiobrugger.com

Bolzano (Bozen)

Lakosság (2022-ben): közel 106 ezer

p.n. fotója

"Bolzano igazán magával ragadó kisváros. Hangulatos kis utcái, történelmi terei és szép dómja mellett. Legnagyobb nevezetessége „Ötzi” a jégember. A kb. 5300 éves múmiát a Dél-Tiroli Archeológiai Múzeumban (Südtiroler Archäologiemuseum/Museo Archeologico dell'Alto Adige) tekinthetjük meg. Mivel ragyogó napsütéses időben bóklásztunk a városban, így nem is volt kérdés, hogy desszertnek fagyit kérjünk. Bolzano egyik legjobb fagylaltosa a Gelateria Artigianale By Nicolas (cím: Piazza dell'Erbe 7; kritika: itt) fagylaltjaival valószínűleg senki nem nyúlhat mellé; mi a málnát, a csokoládét és a mogyorót teszteltük és roppant elégedetten távoztunk vissza a szállásunkra. Bolzanot nem érdemes úgy elhagyni, hogy nem ültünk be legalább egy pohár sörre a város valamelyik sörfőzdéjébe. (2015)" " forrás

Grödnertal

b. l. fotója

Pragser Wildsee

sz. h. fotója

Funivia del Renon

g. cs. fotója

Dolomitok

Kéretik olvasni erről Bóka Marci kommentjét a fotóegyveleg után.

Természetvédelmi parkok

Jön!

Tavak

Jön!

Kastélyok


Téli sportolás

Jön!

Nyári aktív turizmus

Jön!

Érdekességek

  1. "Nem vagyunk németek, igazából nem vagyunk osztrákok sem, olaszok meg még kevésbé vagyunk. Mi dél-tiroliak vagyunk. És ez azt jelenti, hogy egyszerűen európaiak vagyunk - mondta nekünk Andreas." (2015)

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

Bruneck - sz. e. fotója

Ranua - Szent János-templom - o. a. fotója

Seceda (Bolzano közelében) - t. a. fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Bóka Marci, 2018. 09. 05. 16:09
Idén augusztusban jártam a dolomitokban,kifejezetten hegyet mászni és via ferrátázni mentem!3 helyen jártam:
1)Marmolada(3343m):a dolomitok legmagasabbja!Ezzel kezdtem!Az út 2000+ meterre visz fel a hágóba ahol ingyenesen lehet parkolni!Viszont az út olyan meredek hogy az autó többször is visszakérte az 1-est!!!!!Innen aztan lehet gyalog vagy felvonóval neki vágni a hegynek!A felvono oda-vissza ára kb 15 euró/fő!ez felvisz a 2600+ meter magasan lévő menedékházhoz!Innen aztán kismillio útvonalon érhető el a csúcs,viszont szinte mindegyiken még nyáron is van több-kevesebb hó!A ferrata fele jobbra kell indulni,majd kb 1 óra könnyebb túra a beszállóig elöször "normál" terepen majd egy jó hosszú törmelék lejtőn visz az út!A via ferrata B-C nehézségű!1. Világháborús útvonal ez egyebként kavernákkal és még van ahol látni a század elején a sziklába bevert vascövekeket stb!A csúcsig kb 2 óra mászás vár ránk,majd a tetején csodalatos kilatas az egesz dolomitokra!Igazan jó időben még az adria vize is megcsillan a horizonton!A túra egyebkent egyáltalán nem megerőltető,főleg ha az ember igénybe veszi a felvonót!

2)Tofana di Rozes(3225m)a 3 tofana csúcs közül a legkisebb!Mondjuk a többi csak pár méterrel magasabb nála!Egy kis hegyi úton fel lehet menni egeszen a 2000+ méteren lévő menedékház parkolójáig!Az út kezdetben aszfaltozott de csak egy sáv széles,majd átvált minősíthetetlenül szar sóderes köves földútra az utolso 2km-en!A parkolo itt is ingyenes és már itt is letaglozó a Rozes több mint 1km-el felénk magasodó majdnem függőleges fala!A normál út és a via ferrata(Giovanni Lipella via ferrata)is a parkolobol indul egy darabig közös nyomon aztan a ferratahoz majd le kell fordulni balra es a hegy labanal menni az ösvényen a beszállóig ami egy jó óra gyaloglásra van!A ferrata nehezsége D amit illik komolyan venni!Az út itt is egy 1.vh-s alaguttal kezdődik,nagyon hosszan kanyarog felfele a hegy belsejében,zseblámpa kötelező!vagy 200m szint utan,a hegy oldalan kötünk ki ahol egy darabig lefele visz az út,majd tábla jelzi az igazi ferrata kezdetét!Az útvonal rettenetesen kitett és fárasztó,sokszor több száz méter függőleges mélység van az ember alatt!Másztam már meg egy pár ferrátát meg nem is vagyok az a nyápic gyerek,de mire végre majdnem 5 és fél óra mászás után végre felértem azt hittem már megszülök kínomban!És akkor még le is kell menni!A csúcsról jol latszik a kb 600m-el alattunk lévő a 3 csúcs között lévő menedékház!Ide bő egy óra alatt lehet leereszkedni egy soha véget érni nem akaró törmelék lejtőn!Majd innen a normál úton még bő 2 óra a parkolóig!Összességében nagyon gyilkos egy ilyen kört menni,a ferrátát meg lefele menetre egyaltalan nem is ajanlom,csak felfele,de úgy is csak azoknak akik nem kezdők a témában!

3)tre cima/drei zinnen:(2999m)a lago di landro tó melletti parkoloból lebet indulni,a dolomotok egyik jelképéhez és leglátogatottab csúcsához!3 es fél óra az út a csúcs alatti tisztásig ahol több menedék és vendégház is talalható!Az út nem különösebben megeröltető,de azert kitartást igenyel!Fennt lehet enni-inni már akinek van kedve egy 0.25-ös dobozos kóláért 3 eurot adni,a kaják árát meg inkabb hagyjuk is!A csúcsra kismillio utvonal visz fel de mindegyik atom nehéz,csakis kifejezetten extrém mászóknak való!A többieknek marad a szemben lévő hegyoldalbol valo fotozas!Itt úgy is ez a lényeg,mert ez a 3 csúcs így messziről mutat igazán,ezeknek nem az a lényege hogy megtapossuk a tetejét!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon