ÚTIKRITIKA.HU / Dél-Tirol


hirdetes

útikritikák


Dél-Tirol

Dél-Tirol dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Időjárás | Odajutás | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Egyéb hasznos információk | Bolzano (Bozen) |Glurns| Grödnertal | Pragser Wildsee | Funivia del Renon | Dolomitok | Természetvédelmi parkok | Tavak | Kastélyok | Téli sportolás | Nyári aktív turizmus | Érdekességek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg


n.cs. fotója

Dél-Tirol dióhéjban

 • Dél-Tirolban minden kiírás kétnyelvű: német és olasz.
 • A régió különösen jó desztináció gyermekes családok számára.
 • Dél-Tirol Olaszország legészakibb tartománya. Német neve: Autonome Provinz Bozen – Südtirol, olasz neve: Provincia Autonoma di Bolzano – Alto Adige.

"Egy barátom azt mondta a régióról, hogy azért jó hely Dél-Tirol, mert itta németes rend keveredik az olasz életérzéssel, így mindenki laza, de nincs káosz, mint délen”! Trentino-Alto Adige lélekszámát tekintve az egyik legkisebb olasz régió, amely két autonóm megyéből áll. Trento megye és egyben a régió székhelye Trento városa, míg Alto Adigét (németül: Südtirol), tehát Dél-Tirolt Bolzano megye öleli magába, amelynek Bolzano város a központja (történelmileg Dél-Tirol megegyezik Trentino-Alto Adige régióval, de manapság már csak Bolzano megyét értik alatta)." forrás

Sterzing kisvároska - m.s. fotója

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Jópofa volt, hogy a hotelben a személyzet egyik tagja olaszul köszönt, a másig pedig, németül
 2. A Bolzanohoz közeli késő gótikus Szent Magdolna templomnak a meseszép elhelyezkedése

l. i. fotója

Nem tetszett

 1. Jön!

Vélemények

Dél-Tirol rendkívül izgalmas hely: kicsit olasz, kicsit osztrák, afféle különös keveréke a tüzes itáliak és duhajkodó "sógoraink" természetének. Az egykori tiroli grófság a mai olasz-osztrák határ mindkét oldalára átterjedt: a nemesek egykori dicsőségét ma remek állapotban megmaradt váraik hirdetik. Egyik ilyen a Roncolo kastély. Itt található meg az egyik legnagyobb világi témájú középkori festménysorozata. A kerekasztal csillagait magam mögött hagyva elindultam, hogy meglátogassam Bolzano leghíresebb és minden bizonnyal legidősebb személyiségét. Megérkeztem abba a múzeumba, ahol az 5000 éves Ötzi holtteste van kiállítva. Állítólag döbbenetes látvány!"

Időjárás

Dél_Tirol klímájára a hideg téli hónapok és a meleg nyarak a jellemzőek. Bozenben (Bolsanoban) júliusban gyakoraik a 30 fokhozközeli melegek. Januárban van a leghidegebb, de éjszaka sincsenek nagy minuszok.

Odajutás

Bozen (Bolsano) országúton 843 kilométerre van Budapesttől, Bécs-Salzburg-Innsbruck felé. A távot (megállás nélküli vezetést számolva) 8 óra 10 perc alatt lehet megtenni. A távon 827 kilométeren autópályán tudunk vezetni. Szlovénián keresztül az út 110 kilométerrel hosszabb, időben plusz 1 óra.

Szállás

Dél-Tirolban a szálláshelyek óriási többsége családi vállalkozásként üzemel. A turisztikai szolgáltatásokban, a szálláshelyeken erősen törődnek azzal, hogy a gyerekek jól érezzék magukat. Ez pl. rengeteg játszóteret jelent. A szálláshelyeken szinte mindenhol vannak családi szobák.

Közlekedés

Dél-Tirol közútjai általában jó minőségűek és jól karbantartottak. Az autósoknak azonban figyelniük kell az időjárási viszonyokra, különösen a téli hónapokban, mivel a havazás és a jégeső gyakori jelenség az Alpokban. Itt van néhány fontos dolog, amire az autósoknak figyelniük kell Dél-Tirolban közlekedés során:

Téli felszerelés: Téli időjárás esetén az autósoknak hóláncot kell használniuk, és a járművüknek téli gumikkal kell rendelkeznie. Ezt az előírást főleg a hegyvidéki területeken lehet észrevenni, és ezek az előírások rendkívül fontosak a biztonságos közlekedés érdekében.

Sebességkorlátozások: A Dél-Tirolban található közút-hálózaton számos sebességkorlátozást állítottak fel, amelyek az adott útszakasz jellemzőitől függően változhatnak. Fontos, hogy az autósok betartsák ezeket a korlátozásokat, különösen a lakott területeken és azokon a szakaszokon, ahol a látási viszonyok rosszak.

Körforgalmak: A Dél-Tirolban található városokban és községekben számos körforgalom található. Az autósoknak figyelniük kell a jelzőlámpákat és az előírásokat, és biztonságosan kell navigálniuk a körforgalmakban.

Hegyvidéki utak: Az Alpokban található hegyi utak meredek dombokat és szűk kanyarokat tartalmazhatnak, amelyeknek nehéz lehet a vezetése. Az autósoknak figyelniük kell a szűk kanyarokra és a hegyvidéki útviszonyokra, és óvatosan kell vezetniük.

Forgalmi engedélyek: A Dél-Tirolban egyes területeken forgalmi engedélyek szükségesek a közlekedéshez, különösen azokon a területeken, ahol a természeti környezetet védeni kell. Az autósoknak fontos, hogy ellenőrizzék az engedélyeket és szükség esetén beszerezzék azokat a megfelelő hatóságoktól.

Étkezés

"A bolzanoi gasztrotúránkat érdemes a gyümölcsök terén (Obstplatz/Piazza Erbe) kezdenünk. A téren található piacon az árusok hétfőtől-szombatig 8.00 órától 19.00 óráig kínálják portékáikat (némelyek már korábban is kinyitnak). Ezek között sajt, hús és tucatnyi zöldség-gyümölcs árust találunk, illetve beszerezhetünk olajakat, különböző magvakat, de még virágot is vehetünk, ha úgy tartja kedvünk. Én három különböző fajtájú fügét, valamint egy kiló mélybordó színű, gigantikus méretű, nagyon ropogós cseresznyét kóstoltam. A fügék némileg eltértek egymástól, de egytől egyig érettek és ízletesek voltak, azonban a cseresznyét egyszerűen bűn lett volna kihagyni, mivel ilyen kiváló minőséggel csak elvétve találkozhatunk!

Bolzanoban egyértelmű, hogy dél-tiroli fogásokat kell fogyasztanunk, amelyeket a helyi tradicionális vendégfogadókban készítik el a legjobban. Ezek egyik jeles képviselője a Wirtshaus Vögele (cím: Goethe Strasse 3, kritika: itt), amit a helyiek is jó szívvel ajánlanak. Az állandó étlapról egy marhapörköltet dél-tiroli szalonnás gombóccal (Rinder Saftgulasch mit Südtiroler Speck-Knödel), a napi ajánlatból pedig egy vörösboros tésztát kértünk, amit szalonnacsíkokkal és fiatal póréval, valamint alpesi sajttal sütöttek készre (Lagrein-Nudeln mit Speckstreifen, jungem Lauch und Almkäse überbacken). A pörkölt jó, a gombóc finom, a tészta viszont zseniális volt! A fogásokat csapolt Antonius sörrel öblítettük le, amit nem messze Bolzanotól egy kis településen főznek." forrás

Tiroli különlegesség - sajtos galuska

Käse-Nockerln (sajtos galuska)

Marhanyelv pirított hagymával - b. r. fotója

Vásárlás

Dél-Tirolban számos lehetőség áll azok rendelkezésére, akik vásárolni szeretnének. Az alábbiakban néhány példa található a legnépszerűbb vásárlási lehetőségekre Dél-Tirolban:

Bolzano: Bolzano városa Dél-Tirol egyik legnagyobb városa, és számos lehetőséget kínál a vásárlásra. A városban találhatók hagyományos piacok és boltok, valamint modern bevásárlóközpontok is. A vásárlók a városban megtalálják a legnépszerűbb divatmárkákat, élelmiszereket és kézműves termékeket is.

Merano: Merano egy másik fontos város Dél-Tirolban, és számos lehetőséget kínál a vásárlásra. A városban található piacok és kis boltok, valamint olyan üzletek, mint a Benetton, a Sisley és a United Colors of Benetton. A város központjában található bevásárlóközpontok is elérhetők.

Brunico: Brunico városa a Dél-Tiroli Dolomitok egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja. A városban számos lehetőség áll rendelkezésre a vásárlásra, beleértve a hagyományos piacokat, kis boltokat és olyan divatüzleteket, mint a H&M és a C&A.

Kézműves termékek: Dél-Tirolban számos kézműves termék található, például hagyományos fából készült bútorok, kerámia tárgyak, szőnyegek és textíliák. A vásárlók a helyi piacokon és kézműves boltokban találják ezeket a termékeket.

Élelmiszerboltok: Dél-Tirol híres a finom ételekről és italokról, például a borokról, a sajtokról és a sonkákról. Az élelmiszerboltokban a látogatók széles választéka áll rendelkezésre ezekből az élelmiszerekből, valamint a helyi gyümölcsökből és zöldségekből is.

Egyéb hasznos információk

1. Siegfried Brugger, Magyarország tiszteletbeli konzulja

Via dei Cappuccini, 5, 39100 Bolzano - Tel.: +39 0471975406 - E-mail: s.brugger@studiobrugger.com

Bolzano (Bozen)

Lakosság (2022-ben): közel 106 ezer

p.n. fotója

"Bolzano igazán magával ragadó kisváros. Hangulatos kis utcái, történelmi terei és szép dómja mellett. Legnagyobb nevezetessége „Ötzi” a jégember. A kb. 5300 éves múmiát a Dél-Tiroli Archeológiai Múzeumban (Südtiroler Archäologiemuseum/Museo Archeologico dell'Alto Adige) tekinthetjük meg. Mivel ragyogó napsütéses időben bóklásztunk a városban, így nem is volt kérdés, hogy desszertnek fagyit kérjünk. Bolzano egyik legjobb fagylaltosa a Gelateria Artigianale By Nicolas (cím: Piazza dell'Erbe 7; kritika: itt) fagylaltjaival valószínűleg senki nem nyúlhat mellé; mi a málnát, a csokoládét és a mogyorót teszteltük és roppant elégedetten távoztunk vissza a szállásunkra. Bolzanot nem érdemes úgy elhagyni, hogy nem ültünk be legalább egy pohár sörre a város valamelyik sörfőzdéjébe. (2015)" " forrás

Glurns

Olasz neve: Glorenza

H. A. fotói

Via dei Portici - H. A. fotója

Grödnertal

Grödnertal, más néven Val Gardena, egy gyönyörű alpesi völgy Dél-Tirolban, Olaszországban. A völgy híres a természeti szépségeiről, a kulturális örökségről és a téli sportolási lehetőségekről.

A völgy középpontjában található három híres település: Ortisei, St. Christina és Selva Gardena. Ezek a települések kiváló kiindulópontot jelentenek a völgy és a környező hegyek felfedezéséhez.

A Grödnertal környékén több mint 500 km hosszú sípálya található, és a téli sportolási lehetőségek közé tartozik a síelés, snowboardozás, sífutás és jégszalag. A völgy nagyon népszerű síterület, és számos világbajnokságot és világkupát rendeztek itt.

A Grödnertal azonban nem csak télen, hanem nyáron is számos szabadidős tevékenységet kínál. A völgyben található számos túraútvonal és hegymászási lehetőség, amelyek lenyűgöző kilátást nyújtanak a környező hegyekre és tájakra. Az aktív turizmus mellett a völgyben számos kulturális látnivaló is található, beleértve a régió híres fafaragó hagyományait is.

A Grödnertal az egész évben nyitva áll a látogatók előtt, és kiváló lehetőséget kínál a természet szerelmeseinek, a téli sportok rajongóinak és azoknak, akik a hegyek között szeretnének pihenni és kikapcsolódni.

b. l. fotója

Pragser Wildsee

A Pragser Wildsee egy gyönyörű, hegyi tó Dél-Tirolban. A tó a Dolomitokban található, és a régió egyik legnépszerűbb látványossága. A tó kristálytiszta, kék vizével és a körülötte elterülő hegyek csodálatos látványával lenyűgöző élményt nyújt a látogatóknak.

A Pragser Wildsee körül számos turistaútvonal található, amelyek lehetővé teszik a látogatók számára, hogy felfedezzék a környező erdőket, réteket és hegyeket. A tó körül számos szálláshely és étterem található, és a látogatók élvezhetik a tó és a környező természeti környezet nyugalmát és csendjét.

A tó vize hideg, még nyáron is, így fürdésre csak a legbátrabbak merészkednek. A tó körül azonban lehetőség van kenuzásra, és számos más vízi tevékenységre is, például halászatra.

A Pragser Wildsee egész évben nyitva tart, és mind a téli, mind a nyári időszakban kiváló lehetőséget kínál a természet szerelmeseinek, hogy felfedezzék a régió szépségeit. A tó és a környező táj lenyűgöző látványt nyújt, és a látogatók számára felejthetetlen élményt jelenthet.

sz. h. fotója

Funivia del Renon

A Funivia del Renon egy kötélpálya Dél-Tirolban található Renon hegyre. A kötélpálya a Bolzano városától mintegy 20 km-re található, és könnyen elérhető a városból. A kötélpálya a Renon hegyi síparadicsomhoz vezet, és egy csodálatos panorámát nyújt a környező hegyekre és a tájra.

A Funivia del Renon egy nagyon modern és kényelmes kötélpálya, amely magában foglal két szakaszt. Az első szakasz a Bolzano városától található csarnokból indul, és eljut a kötélpálya központjába. Az utazás körülbelül 12 percig tart, és alatt a látogatók gyönyörű kilátást kapnak a városra és a környező hegyekre.

A második szakasz a központból indul, és eljut a Renon hegyi síparadicsomba. Az utazás körülbelül 8 percig tart, és alatt a látogatók csodálatos kilátást kapnak az Alpokra és a tájra. A síparadicsomban több mint 20 km sípálya található, és számos lehetőség van a síelésre, snowboardozásra és egyéb téli sportokra.

Az új kötélpályák nagyon kényelmesek és biztonságosak, így az utazók biztonságban érezhetik magukat az utazás során. A Funivia del Renon kötélpálya kiváló lehetőséget nyújt a látogatóknak, hogy élvezzék a hegyek csodálatos kilátását, és felfedezzék a Renon hegyi síparadicsomot.

g. cs. fotója

Dolomitok

Kéretik elolvasni erről Bóka Marci kommentjét a Fotóegyveleg után.

l. i. fotója

Természetvédelmi parkok

Dél-Tirolban számos természetvédelmi park található, amelyek kiváló lehetőséget nyújtanak a természet szerelmeseinek, hogy felfedezzék a régió különleges élőhelyeit és biodiverzitását. Az alábbiakban néhány példa található a legfontosabb természetvédelmi parkokra Dél-Tirolban:

Stilfserjoch Nemzeti Park: Ez Dél-Tirol egyik legnagyobb és legismertebb nemzeti parkja. A parkban egyedülálló élőhelyek találhatók, többek között alpesi rétek, jégsapkák és erdők. A látogatók túrázhatnak, kerékpározhatnak vagy autózhatnak a parkban, és megcsodálhatják a táj szépségeit.

v. a. fotója

Puez-Geisler Természetvédelmi Park: Ez a park az UNESCO Világörökség része, és egyedülálló élőhelyet kínál a Dél-Tirolban található Dolomitokban. A parkban számos túraútvonal található, amelyek megmutatják a park természeti csodáit, többek között a meredek sziklafalakat és a hegyi patakokat.

Fanes-Sennes-Prags Nemzeti Park: Ez a nemzeti park a Dél-Tirol keleti részén található, és lenyűgöző hegyvidéki tájat kínál a látogatóknak. A parkban többek között rétek, folyók és hegyi tók találhatók, és számos túraútvonal áll a látogatók rendelkezésére.

l. v. fotója

Naturpark Trudner Horn: Ez a természetvédelmi park Dél-Tirol déli részén található, és gazdag növény- és állatvilággal rendelkezik. A parkban számos túraútvonal és tanösvény található, amelyek megmutatják a park élőhelyeit és a Dél-Tiroli Alpok természeti sokféleségét.

A természetvédelmi parkok Dél-Tirolban rendkívül fontosak a természeti örökség megőrzése és védelme szempontjából, és kiváló lehetőséget kínálnak a látogatók számára, hogy élvezhessék és megismerhessék a régió természeti kincseit.

Tavak

Dél-Tirolban több tó és tórendszer is található, amelyek a régió egyik legkedveltebb természeti látványosságai közé tartoznak. Az alábbiakban néhány példa található a legfontosabb tavakra Dél-Tirolban:

Lago di Braies: A Lago di Braies a Dél-Tirol egyik legismertebb és leglátványosabb tavai közé tartozik. A tó a Dolomitokban található, és kiváló lehetőséget kínál a horgászatra, kajakozásra, sétahajózásra és egyéb vízi sportokra.

z. h. fotói

Lago di Dobbiaco: Ez a tó a Dolomitokban található, és a régió egyik legnépszerűbb horgásztavai közé tartozik. A tó körül számos túraútvonal található, amelyeket a látogatók kihasználhatnak, hogy megcsodálják a környező hegyeket és a tájat.

Lago di Carezza: Ez a tó a Rosengarten hegyeinek lábánál található, és a régió egyik leglátványosabb tava. A tó környékén számos sétaútvonal található, amelyek megmutatják a táj szépségeit és a környező hegyek csodálatos kilátásait.

Völser Weiher: Ez a tó az Alpe di Siusi területén található, és egy kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínál a látogatók számára. A tó környékén számos sétaútvonal és kerékpárút található, amelyeket a látogatók kihasználhatnak, hogy megismerjék a környék természeti és kulturális látnivalóit.

A Dél-Tiroli tavak kiváló lehetőséget kínálnak a természet szerelmeseinek, hogy élvezzék a csodálatos kilátásokat és a környező hegyek varázslatos tájait. A tavak többféle vízi sportot is kínálnak, így a látogatók élvezhetik a horgászatot, a kajakozást, a sétahajózást és még sok más tevékenységet a tók körül.

Kastélyok

Dél-Tirolban több figyelemre méltó kastély található, amelyek történelmi és kulturális érdekességek, valamint a régió kiemelkedő látnivalói. Az alábbiakban néhány példa található a legfontosabb kastélyokra Dél-Tirolban:

Schloss Tirol: A Schloss Tirol a Dél-Tirolban található kastélyok egyik legismertebbje. A kastély a Meran városától nem messze található, és az 1100-as években épült. Ma a kastély múzeumként üzemel, és bemutatja a dél-tiroli történelmet és kultúrát.

Castel Roncolo: A Castel Roncolo a Bolzano városában található, és az 1200-as években épült. A kastély a középkori történelmet és művészetet mutatja be, valamint számos kiállítást és eseményt rendeznek itt.

Schloss Trauttmansdorff: A Schloss Trauttmansdorff a Meran városának közelében található, és az 1800-as években épült. A kastély a Meran városához tartozó botanikus kertben található, amely az alpesi és mediterrán növényeket mutatja be.

f. a. fotója

Castel Mareccio: A Castel Mareccio a Bolzano központjában található, és az 1400-as években épült. A kastély a dél-tiroli reneszánsz stílusú építészet remeke. Jelenleg a régió helytörténeti múzeumaként funkcionál.


z. i. fotója

Téli sportolás

Dél-Tirolban számos téli sportolási lehetőség található a látogatók számára, és az alpesi táj kiváló lehetőséget kínál a síelésre, snowboardozásra és más téli sportokra. Az alábbiakban néhány példa található a legfontosabb téli sportolási lehetőségekre Dél-Tirolban:

Síelés: Dél-Tirolban számos sípálya található, és a régió Alpokban található hegyei több mint 1.000 km sípályát kínálnak a látogatóknak. A legnagyobb síterepen, a Dolomiti Superski-ben több mint 1.200 km sípálya található, és számos kisebb síterep is várja a látogatókat.

Snowboardozás: A snowboardozás egyre népszerűbbé válik Dél-Tirolban, és számos síterep kínál snowboard pályákat. A legnagyobb snowboard pályák a Kronplatz síterepen találhatók, de számos másik síterep is kínál snowboardozási lehetőségeket.

Téli túrázás: Dél-Tirolban számos téli túraútvonal található, amelyek megmutatják a környező hegyek és a táj szépségeit. A túrázás kiváló lehetőséget kínál a látogatóknak, hogy élvezzék a friss havat és a csodálatos kilátást a környékre.

Sífutás: A sífutás egy másik népszerű téli sport Dél-Tirolban, és számos sípálya és túraútvonal kínál sífutási lehetőségeket. A sífutás lehetővé teszi a látogatók számára, hogy felfedezzék a táj szépségeit és a környező hegyeket.

Jégkorong: A jégkorong az egyik legnépszerűbb téli sport Dél-Tirolban, és a régió számos városában találhatók jégkorongpályák. A jégkorongpályák rendszeresen rendeznek mérkőzéseket, amelyek izgalmas és szórakoztató élményt nyújtanak a sportkedvelőknek.

Nyári aktív turizmus

Dél-Tirol nyáron is kiváló lehetőségeket kínál az aktív turizmus kedvelőinek. Az alpesi táj és a számos természeti kincs lehetővé teszi, hogy a látogatók élvezhessék a szabadban töltött időt és különféle szabadidős tevékenységeket végezhessenek. Az alábbiakban néhány példa található a legfontosabb nyári aktív turizmus lehetőségekre Dél-Tirolban:

Túrázás: Dél-Tirolban számos túraútvonal található, amelyek kiváló lehetőséget kínálnak a természet szerelmeseinek, hogy felfedezzék a régió lenyűgöző tájait. A túraútvonalak változatosak, így mind a kezdő, mind a haladó túrázók számára megfelelőek.

Kerékpározás: Dél-Tirolban számos kerékpárút található, amelyek a látogatók számára kiváló lehetőséget kínálnak, hogy felfedezzék a régió szépségeit. Az útvonalak változatosak, és lehetővé teszik a látogatóknak, hogy élvezhessék a környező hegyek és tavak látványát.

d. m. fotója

Hegymászás: Dél-Tirol hegyei kiváló lehetőséget kínálnak a hegyi mászásra és más extrém sportokra. Az alpesi táj és a hegyi csúcsok megmászása azok számára ajánlott, akik szeretik a kihívásokat és a szép panorámákat.

Vízi sportok: Dél-Tirolban számos tó és folyó található, amelyek kiváló lehetőséget kínálnak a vízi sportok kedvelőinek. A tavak és folyók lehetővé teszik a kajakozást, kenuzást, wakeboardozást, vízi síelést és más vízi sportokat.

Lovaglás: Dél-Tirolban számos lovarda található, amelyek kiváló lehetőséget kínálnak a lovak szerelmeseinek, hogy élvezzék a természet szépségeit. A lovas túrák lehetővé teszik a látogatók számára, hogy felfedezzék a régió kulturális és természeti látnivalóit.

Érdekességek

 1. "Nem vagyunk németek, igazából nem vagyunk osztrákok sem, olaszok meg még kevésbé vagyunk. Mi dél-tiroliak vagyunk. És ez azt jelenti, hogy egyszerűen európaiak vagyunk - mondta nekünk Andreas." (2015)

 2. Südtirol vagy Alto Adige?

 3. Ugyanaz a terület de teljesen más megközelítés német és olasz nyelven.
  Míg az osztrák és a bajor egyik kevert dialektusát beszélő helyiek Dél-Tirolnak nevezik az 1919-es békediktátummal Olaszországhoz csatolt, szinte 100%-ban német anyanyelvű, ma Bozen autonóm megyének nevezett területet, addig az olaszok az Adige ( németül Etsch) felső folyása névvel illetik.
  Mindenkinek igaza van és senkinek. Tirol egységes történelmi entitás, nincs keleti, vagy déli része - ez csak a meghúzott határok miatt keletkezett 1919 után. Olaszország második leghosszabb folyója, az Adige pedig teljes egészében a tartomány folyója, itt ered - felső folyása a régióban, a déli pedig Veneto tartomány nyugati részén, viszont semmilyen történelmi vagy közigazgatási háttere nincs a névnek.
  Miért került mégis egy teljes egészében német nyelvet beszélő terület - amely az anyanyelvi közegtől nem beékelve távolabb élt - Olaszországhoz?!

 4. Ma a tartomány teljes neve: Trentino Alto Adige azaz két részből áll. Az osztrákok ugyanis már a középkortól birtokolták a dél-tiroli részt amely német anyanyelvű volt, viszont az olasz anyanyelvű Trentino megyét csak az 1849-ben szerezték meg és csatolták közigazgatásilag Dél-Tirolhoz. Így az I.világháborút lezáró békeszerződés a teljes közigazgatási egységet csatolta a nyertes Olaszországhoz. Mussolini ki akarta telepíteni az itt maradt németeket, de terve a II. világháború kitörése miatt félbeszakadt. Ausztria határait azonban az 1947-es békeszerződés változatlanul hagyta így az olaszok szembe találták magukat egy szeperatista törekvésü makacs nyelvileg egységes területtel. Így még az osztrákok alatt megszervezett közigazgatási egységen belül létrejött 1972-ben a kétnyelvű Bolzano autonóm megye.

 5. A vasútállomás mögött egy tágas téren van az autonóm terület összes közigazgatási egysége a Landestag épületével együtt.
  Viszont már az 1920-as évektől az olaszoknak egy álmos osztrák kisvárosból kellett tartományi székhelyet varázsolni. Így méretéhez képest Italiaban Bolzanoban épült fel a legtöbb úgynevezett Fasiszta stílusú monumentális épület. Az olaszok azért meg akarták mutatni a helyi németeknek hogy ki az úr a városban így Bozenben emelték Olaszország legnagyobb XX.századi diadalívét parhuzamot húzva azzal hogy a római császárok egy elfoglalt terület után a győzelem emlékére is mindig ilyet húztak fel. (Ata, 2024)

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

Bruneck - sz. e. fotója

Ranua - Szent János-templom - o. a. fotója

Seceda (Bolzano közelében) - t. a. fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Bóka Marci, 2018. 09. 05. 16:09
Idén augusztusban jártam a dolomitokban,kifejezetten hegyet mászni és via ferrátázni mentem!3 helyen jártam:
1)Marmolada(3343m):a dolomitok legmagasabbja!Ezzel kezdtem!Az út 2000+ meterre visz fel a hágóba ahol ingyenesen lehet parkolni!Viszont az út olyan meredek hogy az autó többször is visszakérte az 1-est!!!!!Innen aztan lehet gyalog vagy felvonóval neki vágni a hegynek!A felvono oda-vissza ára kb 15 euró/fő!ez felvisz a 2600+ meter magasan lévő menedékházhoz!Innen aztán kismillio útvonalon érhető el a csúcs,viszont szinte mindegyiken még nyáron is van több-kevesebb hó!A ferrata fele jobbra kell indulni,majd kb 1 óra könnyebb túra a beszállóig elöször "normál" terepen majd egy jó hosszú törmelék lejtőn visz az út!A via ferrata B-C nehézségű!1. Világháborús útvonal ez egyebként kavernákkal és még van ahol látni a század elején a sziklába bevert vascövekeket stb!A csúcsig kb 2 óra mászás vár ránk,majd a tetején csodalatos kilatas az egesz dolomitokra!Igazan jó időben még az adria vize is megcsillan a horizonton!A túra egyebkent egyáltalán nem megerőltető,főleg ha az ember igénybe veszi a felvonót!

2)Tofana di Rozes(3225m)a 3 tofana csúcs közül a legkisebb!Mondjuk a többi csak pár méterrel magasabb nála!Egy kis hegyi úton fel lehet menni egeszen a 2000+ méteren lévő menedékház parkolójáig!Az út kezdetben aszfaltozott de csak egy sáv széles,majd átvált minősíthetetlenül szar sóderes köves földútra az utolso 2km-en!A parkolo itt is ingyenes és már itt is letaglozó a Rozes több mint 1km-el felénk magasodó majdnem függőleges fala!A normál út és a via ferrata(Giovanni Lipella via ferrata)is a parkolobol indul egy darabig közös nyomon aztan a ferratahoz majd le kell fordulni balra es a hegy labanal menni az ösvényen a beszállóig ami egy jó óra gyaloglásra van!A ferrata nehezsége D amit illik komolyan venni!Az út itt is egy 1.vh-s alaguttal kezdődik,nagyon hosszan kanyarog felfele a hegy belsejében,zseblámpa kötelező!vagy 200m szint utan,a hegy oldalan kötünk ki ahol egy darabig lefele visz az út,majd tábla jelzi az igazi ferrata kezdetét!Az útvonal rettenetesen kitett és fárasztó,sokszor több száz méter függőleges mélység van az ember alatt!Másztam már meg egy pár ferrátát meg nem is vagyok az a nyápic gyerek,de mire végre majdnem 5 és fél óra mászás után végre felértem azt hittem már megszülök kínomban!És akkor még le is kell menni!A csúcsról jol latszik a kb 600m-el alattunk lévő a 3 csúcs között lévő menedékház!Ide bő egy óra alatt lehet leereszkedni egy soha véget érni nem akaró törmelék lejtőn!Majd innen a normál úton még bő 2 óra a parkolóig!Összességében nagyon gyilkos egy ilyen kört menni,a ferrátát meg lefele menetre egyaltalan nem is ajanlom,csak felfele,de úgy is csak azoknak akik nem kezdők a témában!

3)tre cima/drei zinnen:(2999m)a lago di landro tó melletti parkoloból lebet indulni,a dolomotok egyik jelképéhez és leglátogatottab csúcsához!3 es fél óra az út a csúcs alatti tisztásig ahol több menedék és vendégház is talalható!Az út nem különösebben megeröltető,de azert kitartást igenyel!Fennt lehet enni-inni már akinek van kedve egy 0.25-ös dobozos kóláért 3 eurot adni,a kaják árát meg inkabb hagyjuk is!A csúcsra kismillio utvonal visz fel de mindegyik atom nehéz,csakis kifejezetten extrém mászóknak való!A többieknek marad a szemben lévő hegyoldalbol valo fotozas!Itt úgy is ez a lényeg,mert ez a 3 csúcs így messziről mutat igazán,ezeknek nem az a lényege hogy megtapossuk a tetejét!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon